Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:52 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 11:25 - 11:26 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Milý kolega Marián, tiež rada vychádzam z prirovnaní štátov ekonomík a ty si prirovnal Dánsko so Slovenskom, no Dánsko nemalo 40 rokov komunistických vlád a nemalo ani 12 rokov vlády SMER-u - SD. Predsa existuje kontrolný mechanizmus a SaS-ka môže byť súčasťou kontroly, či tieto finančné prostriedky budú efektívne využité.
My keď len obecný rozpočet pripravujeme, zohľadňujeme príjmy a nevieme ešte, aké budú výdavky, ale efektívne a hospodárne využitie finančných prostriedkov predsa kontroluje obecné zastupiteľstvo a hlavný kontrolór, každoročne robíme audit.
Je mi preto ľúto, že po tak ťažkom období, ako bolo, bolo obdobie roku 2020 - 2021, ktoré bolo postihnuté pandémiou COVID-19, my teraz rozmýšľame, či máme pomôcť ľuďom postihnutým pandémiou, či máme pomôcť gastro, cestovnému ruchu alebo zdravotníctvu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 11:36 - 11:36 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Milý kolega Marián Viskupič, dalo by sa s tvojím vystúpením v niektorých častiach súhlasiť, keby sme neboli svedkami najhoršej pandémii, akú sme od pandémie španielskej chrípky na celom svete, v Európe, nevynímajúc Slovensko tento a minulý rok zažili.
Po vojne je, samozrejme, každý generál. No my sme nemohli predvídať, aké budú výdavky v dôsledku tejto globálnej pandémie. Nedá sa šetriť a zároveň pomáhať. Škoda, že sa našli aj ľudia, ktorí v čase pandémie zneužívali štátom poskytnutú pandemickú pomoc.
Ja som, naopak, priaznivcom plošného testovania, pretože sme ľudí ochránili od nakazených na COVID-19 a chránili sme tak ľudské životy. Účelom návrhu zákona je prijať nevyhnutné úpravy v súvislosti s aktuálnou situáciou a riešiť krytie opatrení na boj s pandémiou. Ide predovšetkým o nákup vakcín, liekov, zdravotníckych pomôcok, ako aj zabezpečenie financovania schválených a pripravovaných schém pomoci podnikateľskému prostrediu a občanom. Zrýchlený režim je nevyhnutný, aby nevznikli značné hospodárske škody.
Je mi preto veľmi ľúto, že SaS ako náš koaličný partner tento návrh zákona nepodporí.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 13.5.2021 14:40 - 14:40 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Pán minister Lengvarský, ďakujem vám za vašu odpoveď na moju otázku, pretože médiá mnohokrát vaše odpovede skresľujú, takže takto sa to, je to lepšie počuť. Doplním svoju otázku o postreh po komunikácii s občanmi a nakoniec položím doplňujúcu otázku.
Stretávam sa s veľkými obavami ľudí v súvislosti s očkovaním. Ľudia sú rôznymi hoaxami ovplyvňovaní a domnievajú sa, že očkovanie je pre nich rizikové, pretože majú iné choroby. Ako argument spomínajú cukrovku, srdcovo-cievne problémy, prípadne aj iné onkologické ochorenia. Myslia si, že nemôžu ísť na očkovanie, pretože berú lieky na tlak alebo riedenie krvi. Aj v tejto súvislosti by som chcela pochváliť a odporučiť našim občanom facebookovú stránku ministerstva zdravotníctva, ktorá prináša relevantné informácie a vyvracia mnohé hoaxy na sociálnych sieťach.
Moja doplňujúca otázka znie: "Akým spôsobom plánuje ministerstvo zdravotníctva osloviť našich občanov a hlavne takýchto pacientov, aby sa dali zaočkovať čo najskôr."
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 9:53 - 9:54 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Marián, musím ťa ubezpečiť, aj keď to celkom nie je v téme, pretože rozhodujeme o celkom inom, ale spomenul si plán obnovy a ja ťa musím ubezpečiť, že obsahuje investície naviazané na reformy. Nebol postavený na zelenej lúke, rešpektuje roky pripomienok Európskej komisie na zlepšenie vzdelávania, zdravotníctva. Musím ťa ubezpečiť, že slovenský plán obnovy patrí k tým reformnejším a Európska komisia vyzdvihuje naše reformné úsilie.
V porovnaní s inými členskými štátmi Európskej únie máme veľmi dobrý plán obnovy a ministerstvu financií bolo avizované, že slovenský plán obnovy je považovaný za jeden z ukážkových dokumentov. Aj na tomto základe sme boli napríklad kontaktovaní Lotyšskou republikou s otázkou neformálnej diskusie, ako pristupujeme k reformám alebo k procesu príprav plánu obnovy. Takže aj keď to nie je celkom téma, ale mal si ten prejav taký veľmi skeptický, takže ja ťa chcem tak možno naladiť pozitívne, že plán obnovy určite Európska komisia schváli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 9:41 - 9:43 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán minister, ako ľahko sme zabudli, asi nám už je veľmi dobre, čo celý svet postihlo. Pandémia COVID-19 doslova paralyzovala svet, Európu, ako aj našu krajinu. Vláda preto od prvého dňa sústreďovala mimoriadne úsilie na minimalizáciu zdravotných rizík a ochranu života ľudí. Zároveň prijímala opatrenia na ochranu pracovných miest, pomoc živnostníkom a postihnutým zamestnávateľom.
Správne si povedal, pán minister, po vojne je každý generál. Desaťročia sme tu mali vlády plné komunistov a ich nasledovníkov, desaťročia tu politici rozkrádali našu krajinu, metastázovala tu korupcia obludným spôsobom, a to pravdepodobne asi nikomu nevadilo a vďaka vláde Igora Matoviča a jeho viac ako desaťročnému boju, sme sa nadýchli k očiste Slovenska.
Žiaľ, prišla pandémia a neprajníci a nepriatelia situáciu zneužívali. Posledný rok bol hodnotovým sporom medzi slobodou a ochranou ľudských životov. Na základe mnohých covidových príbehov, ktoré mi naháňali strach a zimomriavky, v čase, keď zomreli mi blízki a priatelia, nebola som na strane slobody, ale stále stojím za vládou a jej úprimným bojom za zdravie a životy ľudí, do ktorého vložil obrovské úsilie.
Ďakujem ti za tvoj príhovor, ktorý vniesol taký pokoj, a dneska je 13. máj, takže myslím si, že ten príhovor bol adekvátny k dnešnému dňu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 19:08 - 19:09 hod.

Zita Pleštinská
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Kočiš, keď niekto predkladá takýto neštandardný zákon, asi tie testy potrebuje sám. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 11:43 - 11:44 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Takáč, už v diskusii sa hovorilo o dobrých a zlých poľovníkoch, o papalášoch, ale aj o čestných poľovníkoch, ktorí robia prínosnú prácu pre ochranu životného prostredia.
U nás v obci Chmeľnica máme poľovnícke združenie Marmon a na základe nájomnej zmluvy vo svojom revíre využíva pozemky, ktoré sú vo vlastníctve občanov obce. Členovia združenia sa každoročne podieľajú stovkami tisíc hodín svojho voľného času v prospech prírody a zveri a na vlastné náklady a dobrovoľným vytváraním hodnôt spoločného diela v prospech občanov našej obce.
Milí kolegovia, aj táto diskusia nasvedčuje, že je tu veľký záujem o túto tému poľovníctva, verím, že aj pod vedením pána predsedu výboru pre poľnohospodárstvo a životného prostredia Jaroslava Karahutu sa prijme dobrý zákon o poľovníctve a nakoniec budú všetci spokojní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 10:37 - 10:39 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Chcela by som vyzdvihnúť príhovor alebo vlastne príspevok našej kolegyne Mirky Šutekovej. Myslím si, že vniesla taký pokoj do tejto debaty, pretože aj táto téma vzbudzuje také vášne možno aj u kolegov, ale treba sa postaviť možno k tejto téme tak veľmi prakticky a možno aj petícia dáva také podnety, aby sme nachádzali spoločné riešenia.
Možno vyzdvihnem aj na samospráve vlastne tú spoluprácu s poľovníckymi združeniami, ktoré skutočne prinášajú aj tie dobré podnety vlastne do tejto témy, ale, samozrejme, nájdu sa aj rôzni, ktorí to zneužívajú vo svoj prospech.
No, a čo sa týka vlastne chodenia alebo tých traktorov a tých motoriek, nedávno bola reportáž, v Pieninách, kde vlastne takíto ľudia, ktorí, ktorí zneužívajú alebo využívajú vlastne tieto motorky a rôzne stroje na to, aby v lese robili neporiadok, takže skutočne treba prijať také riešenia, aby sme vlastne našli takú spokojnosť vo všetkých tých oblastiach v tejto téme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 15:52 - 15:54 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Blaha, vyliali ste zase kýbel špiny. Viete, človek sa dostane do špiny len vtedy, keď sa sám zašpiní. Tí, čo vylievajú špinu, sú ako špinavý ľad. Roztopia sa a myslia si, teraz sme čistí, ale špina zostáva na spodku.
Pán kolega Blaha, prečo ste takto nebojovali proti vašej nominantke, štátnej tajomníčke za SMER – SD Monike Jankovskej, ktorá bola za kauzu Fatima obvinená z vydierania a marenia spravodlivosti? Prečo ste za vašej vlády dovolili korupcii a organizovanému zločinu metastázovať sa do našej spoločnosti? Vy nás tu poučujete, keď vaši nominanti sú vo väzbe a priznávajú sa ku korupcii a organizovanému zločinu.
A čo sa týka referenda, pani ministerka spravodlivosti pozná Ústavu Slovenskej republiky, ktorá v čl. 93 ods. 3 vylučuje konanie referenda o základných právach a slobodách. A nazdáva sa, že otázka skrátenia funkčného obdobia poslancov Národnej rady Slovenskej republiky môže byť vylúčená z predmetu referenda v zmysle čl. 93 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2021 12:45 - 12:47 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená pani komisárka, veľmi by som chcela oceniť vašu spoluprácu, teda vašu správu a rovnako nasadenie v boji za kvalitu života každého človeka. Vítam aj váš záujem o výmenu skúseností z obhajoby práv ľudí so zdravotným postihnutím v zahraničí. Zároveň ma tešia aj vaše zahraničné kontakty s európskym fórom zdravotného postihnutia.
Oceňujem spoluprácu s Ľubkou Gálisovou, prezidentkou Fóra pre ochranu starších, vedela by som si ju predstaviť aj na vašom úrade.
Chvályhodná je vaša práca v oblasti zamestnávania ľudí so zdravotným postihnutím a prihliadnutím na právnu problematiku týkajúcu sa ľudí pozbavených alebo obmedzených spôsobilosti na právne úkony.
Rok s koronou nám vzal stretnutia so širšou rodinou a s priateľmi, ale dal nám nový pohľad na krehkosť života a krehkosť našich osobných plánov. Evidujem veľký záujem o domácu hospicovú starostlivosť. Žiaľ, na Slovensku máme veľmi málo mobilných hospicov. Okrem nastavenia adekvátnej paliatívnej liečby lekárom zabezpečuje mobilný hospic aj odborné výkony, ako je napríklad ošetrovanie dekubitov, aplikácia infúznej terapie, kyslíková terapia a podobne. Takže ešte možno v tejto oblasti by bolo dobré urobiť viac. Pretože určite je tých zdravotne postihnutých veľa a by ste spravili takú veľkú službu aj pre rodinu týchto ľudí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis