Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 18:33 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 9:25 - 9:26 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Veľmi by som chcela oceniť príspevok kolegu športovca, ktorý vlastne predniesol tie svoje návrhy do tejto legislatívy. Cyklodoprava je nielen ekologickou dopravou, ale je dôležitá aj z hľadiska upevňovania zdravia obyvateľstva. Príkladom je mesto Piešťany, kde som mala možnosť vidieť veľké množstvo cyklistov v uliciach mesta.
Vítam, že Slovenská republika buduje cyklotrasy a budovanie je aj súčasťou financovania z plánu obnovy. Naša obec Chmeľnica práve teraz končí budovanie cyklotrasy medzi mestom Stará Ľubovňa a obcou. Je to projekt, nový turistický produkt, časť transeurópskej cyklistickej trasy Eurovelo 11, s pokračovaním vo výstavbe v mestách Stará Ľubovňa, Chmeľnica, Muszyna, Piwniczna-Zdrój, Rytro. Výstavba cyklotrasy je už vlastne pred odovzdaním.
A možno je tu aj taký nápad, že by vlastne cyklisti, ktorí chodia, vlastne by využívali aj tieto cyklotrasy, lebo môže sa stať, že máme vybudované cyklotrasy, ale vlastne cyklisti chodia po jednotkách. Takže možno dať aj do zákona časť, že by vlastne tie cyklotrasy, ktoré sú vybudované, slúžili by pre cyklistov a prednostne by využívali tieto cyklotrasy na cyklodopravu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 18:57 - 18:58 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán kolega Miloš Svrček, za predstavenie návrhu zákona. A dúfam, že v druhom čítaní sa ešte doprecizuje. Vieme, že veľká väčšina vodičov sa správa voči cyklistom rozumne a ohľaduplne. Nájdu sa však aj vodiči, ktorí sú neohľaduplní.
Asi 86 % Slovákov by podporilo zákon o 1,5-metrovom odstupe pri predbiehaní, zaznel však aj názor, že je to nekontrolovateľné a tým pádom aj zbytočné. Ale napríklad v Španielsku je však bežné, že polícia kontroluje šoférov, či jazdia pri cyklistoch opatrne. Ak je niečo zákonom stanovené, už len podvedome si na to budeme dávať pozor. Ak by ešte pribudli na cestách aj značky, určite by si dávali vodiči väčší pozor a cyklisti by sa cítili bezpečnejšie. Ak sa aj cyklista náhodou vyhýba rozbitej krajnici, môže vodič na pár sekúnd spomaliť, počkať a predísť ho, keď to bude bezpečné.
Naše cesty sú však úzke a dodržať 1,5 meter bude v každom prípade asi nemožné. V prípade, že nepôjde žiadne auto oproti pri predchádzaní, predchádzaní mohol vodič teda prejsť aj do protismeru, ale, samozrejme, toto bude treba ešte možno v zákone doprecizovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 18:33 - 18:34 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem, pán predsedajúci. Chcela by som poďakovať kolegyne Janke Garstkovej za jej vystúpenia a za zhrnutie takej aplikačnej praxe, ako sa to vlastne deje, a čo je problém v podstate aj na tých mestských zastupiteľstvách, kde vlastne mestá hľadajú finančné prostriedky, ale aj skutočne zrovnoprávniť financovanie cirkevného a... školstva vlastne je veľmi dôležitou, tým signálom vlastne pre tieto školy.
Dôležité, dôležitý je vlastne, dôležité je dieťa a myslím si, že dať mu kvalitné vzdelávanie v školách, ktoré si vlastne vyberú pre neho rodičia, je veľmi dôležité, preto som za to, aby bolo zrovnoprávnené vlastne financovanie všetkých škôl, rovnako štátnych, a tak isto aj cirkevných.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.10.2021 16:24 - 16:25 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, milí priatelia, milí kolegovia, sme v prvom čítaní. Určite tie podnety, ktoré boli dané dneska v rozprave, tak môžu sa zakomponovať a bude priestor na rokovaniach výborov, kde sa budú môcť predkladať pozmeňovacie návrhy. Možno kolegovia vypichli hlavne § 4, § 8 návrhu zákona a tiež by som chcela poznamenať, že vychádza z aplikačnej praxe zo samospráv. Tam, kde končí právo človeka, ktorý môže voliť, začína právo byť chránený pre člena napríklad volebnej komisie. Takže určite treba vyprecizovať všetky tieto články tak vlastne k spokojnosti vás všetkých. Keďže sme rozpravu skončili, navrhujem hlasovať hneď dnes o sedemnástej, aby sme posunuli tento vládny zákon z prvého čítania do druhého.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

19.10.2021 15:35 - 15:37 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajkyňu k návrhu zákona, tlač 686. V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona. Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2021 15:12 - 15:14 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Tiež podobne ako Martin Borguľa by som chcela poblahoželať pánovi ministrovi za to, že skutočne urobil maximum rovnako s výborom pre poľnohospodárstvo Národnej rady Slovenskej republiky, aby platobná agentúra získala akreditáciu. Vôbec to nie je jednoduchá vec a s tým, že bola som v Európskej únii a viem, že čo to obnáša, takže skutočne veľká gratulácia.
Chcela by som tak možno v mene starostov, ktorí sú v miestnych akčných skupinách zaradení, tak chcela by som poprosiť, aby sa skutočne teraz už rozbehla táto aktivita. Myslím si, že toto je najlepší spôsob, ako zabezpečiť rozvoj vidieka. Tieto miestne akčné skupiny sa boria s obrovskými problémami. Musia hľadať peniaze na činnosť, musia peniaze vracať. Boli sme s pánom kolegom Karahutom v Poľsku, tam sme videli, ako to funguje, v Čechách, ale u nás, oni už vlastne s implementáciou peňazí končia. Na Slovensku sme veľmi-veľmi pozadu. Stretám sa so starostami obcí, ktorí verili MS-kám a teraz sú veľmi-veľmi sklamaní.
Takže pán minister, prosím vás, zasaďme sa, aby skutočne tie MS-ky fungovali tak, ako sme si vlastne predstavovali, tak ako všetci starostovia tomu verili a tak isto rovnako aj poľnohospodári v oblastiach. Skutočne, toto je najlepší, najlepší spôsob, ako malým obciam pomôcť a zabezpečiť rozvoj slovenského vidieka.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2021 14:35 - 14:36 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem, Janka, za tvoj príspevok. Vítam tento zákon. Upozorňujem, že mnohí občania sa starajú doma o svojich blízkych. Vôbec to nie je jednoduché. Ľudia to robia z lásky. No zrovnoprávnenie príspevkov by si zaslúžili. Rovnako starostovia, ktorí v obciach prevádzkujú zariadenia sociálnych služieb, sa boria s mnohými problémami a štát nesmie byť slepý. Chcem vyjadriť svoj obdiv takýmto starostom a primátorom, ktorí to dokážu aj v tejto ťažkej dobe robiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 14:32 - 14:34 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Milá kolegyňa Lucia Drábiková, rovnako ako ty, aj ja si veľmi vážim aktivity neziskových organizácií, ako je napríklad Fórum života, ich projekt Poradne ALEXIS, ktorý si vo svojom vystúpení spomenula, je jeden z projektov konkrétnej pomoci tehotným ženám, ktorý sa začal realizovať v decembri 2009. Počas svojho fungovania si Poradňa ALEXIS vybudovala funkčný systém profesionálnej práce s klientmi, ktorí hľadajú pomoc najmä v prípade neželaného tehotenstva a problémov spojených so spontánnym alebo umelým potratom. Práve vďaka Poradne ALEXIS sa mohlo narodiť stovky detí. Zatiaľ fungujú tieto neziskové organizácie prevažne na báze dobrovoľnosti. Financovanie týchto neziskových organizácií a pomoc štátu pre zriadenie nových poradní pre tehotné ženy by pomohlo v prevencii pred potratom. V súčasnosti je pomoc a poradenstvo zvyčajne len na pleciach mimovládnych organizácií a dobrovoľníkov. Štát by mal prevziať zodpovednosť za stav potratovosti.
Slovo interrupcia znamená prerušenie. Tehotenstvo sa však nedá prerušiť a pokračovať v ňom o pár mesiacov neskôr. Umelý potrat znamená ukončenie tehotnosti. Konzervatívna a liberálna čas spoločnosti sa v tejto otázke rozchádzajú. Napriek tomu je dôležité eliminovať vášne, nevraživosť, nenávisť a hľadať celospoločenský konsenzus v podpore prevencií pred potratmi. Ľudský život treba rešpektovať. Tento princíp je jasný. Tretí týždeň po počatí, v treťom týždni, koľkokrát skôr, než si to mamička všimne, sú tam už všetky orgány a dokonca aj DNA, je to ľudský život. Bodka.
Každé dieťa, ktoré sa vďaka do tohto návrhu zákona narodí, bude úspechom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.10.2021 12:31 - 12:32 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Kolega Juraj Šeliga, ďakujem ti za odborný a vecný príspevok ku správe špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a stave zákonnosti za rok 2020. Ďakujem ti, že si vrátil diskusiu tam, kde má byť, v odbornej a vecnej rovine. Je zaujímavé, že teraz tu kolegovia zo strany SMER – SD a HLAS-u nie sú, aby s tebou odborne diskutovali. Ďakujem, že z invektív sme sa vrátili ku odbornej a vecnej diskusii, k meritu veci.
Prajem špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi a tímu špeciálnych prokurátorov veľa sily a odvahy postaviť sa proti zlu a mafii v spoločnosti. Veľmi si želám, aby špeciálny prokurátor a generálny prokurátor našli v boji za spravodlivosť spoločnú reč.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.10.2021 12:01 - 12:03 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Blaha, opäť divadielko, ktoré ste nám vám príznačným slovníkom teraz v parlamente zahrali. Nepadla žiadna zmienka ku správe špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a o stave zákonnosti za rok 2020, ktorá je predmetom tohto rokovania.
Vyrovnať sa s minulosťou; na Slovensku sme sa nikdy nevysporiadali s komunizmom a teraz žneme ovocie. Vaša rozprava, pán kolega Blaha, bola typická, akú sme poznali v komunistickej totalite, iba samé vyhrážky, strach, urážky a nadávky. Komunista uráža špeciálneho prokurátora klamstvom a jeho vlastným spôsobom, toto je obraz strany SMER – SD? Pán kolega Blaha, pán špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vás vyrušuje, zápasí s mafiou, ktorá sa infiltrovala do spoločnosti, do verejnej správy, do polície, do prokuratúry, do súdnictva. Dvadsaťšesť vysokých štátnych úradníkov, nominantov SMER-u – SD sa priznalo, v akom obludnom systéme fungovali. Stojím za pani novinárkou Monikou Tódovou a dôrazne sa ohradzujem voči všetkým útokom na ňu, ktoré odzneli v tejto rokovacej sále.
Pán špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, tento boj s mafiou je veľmi náročný. Ale verím, že tento boj spolu vyhráme a spravodlivosť si každého nájde.
Skryt prepis