Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.10.2021 o 9:58 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2021 18:41 - 18:42 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Pročko, reformy sa rodia veľmi ťažko. Zmeniť zaužívaný systém je veľmi náročné. Samozrejme, že máme rôzne názory v koalícii, pretože načúvame všetkým aktérom, lesníkom, ochrancom prírody, rovnako ľuďom, ktorí radi chodia do lesa. Je samozrejmé, že opozícia tento, tohto poslaneckého návrhu sa klamstvami snaží aktérov uviesť do omylu a postaviť ich proti reformám. Reformy v oblasti národných parkov nedokázala doviesť do konca žiadna vláda, pretože vždy narazila na veľký odpor. Akademická vedecká obec vyjadrila svoju jednoznačnú podporu reforme národných parkov, novela zákona o ochrane prírody a krajiny zabezpečí národným parkom náležitú ochranu. Memorandum o spolupráci medzi ministerstvami životného prostredia a pôdohospodárstva dáva odpovede na otázky kladené odporcami reforiem.
Naše národné parky sú chránené len na papieri. Jedno z kritérií, ktoré by mali spĺňať podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov, je mať najmenej polovicu rozlohy v bezzásahovej zóne. Zdravé a fungujúce národné parky a tiež odolné lesné ekosystémy zohrávajú dôležitú, osobitnú úlohu v čase klimatickej krízy.
Zo spolupráce nebudú vylúčení vedci, lesníci a ochranári. Konflikt medzi lesníkmi a ochranármi je možné vyriešiť v prospech životného prostredia a to jednoznačným vymedzením kompetencií, aby sa odlíšili hospodárske lesy od národných parkov a pravidlá v nich akceptovala celá spoločnosť vrátane lesníkov a ochranárov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 4.11.2021 14:29 - 14:30 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážený pán minister, ďakujem vám za odpoveď na moju otázku. Je priam symbolické, pán minister životného prostredia Ján Budaj, že mi v mene pána ministra Ivana Korčoka odpovedáte práve vy, tribún Nežnej revolúcie.
Mojím cieľom bolo touto otázkou upriamiť pozornosť na rast občianskeho hnutia na Kube a poukázať na jeho predpokladanú dôležitú úlohu v možnom procese demokratizácie. Hnutie je momentálne v stave, v ktorom môže ohroziť vládnuci režim, aj keď neustála represia a porušovanie základných ľudských práv oslabujú jeho vplyv a možnosti ďalšieho rozvoja. Okrem represie tu ešte existujú rôzne výzvy, ktorým musia kubánski disidenti a občianske hnutia čeliť, ak chce prerásť do širšieho masového hnutia, či už je to apatia mladej generácie, zapojenie marginalizovaných skupín obyvateľstva exilu alebo strach širšej verejnosti z možnej represie a straty ekonomickej základne pre prežitie.
Budem teraz adresovať prostredníctvom vás, pán minister, moju doplňujúcu otázku na pána ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka:
„Bolo by možné, pán minister, stretnúť sa s pánom Victorom Manuelom Perez Lopezom, predsedom občianskeho združenia Kubánci vo svete za demokraciu a slobodu, na pôde ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a prediskutovať s ním formu pomoci kubánskym disidentom?“
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 19:15 - 19:16 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, je zaujímavé, že práve poslanci, ktorí kritizovali nedostatočnú pomoc počas pandémie, vás dnes kritizujú a odvolávajú. Tí poslanci, ktorí chceli pomôcť veľmi rýchlo, dokonca sa hovorilo o helikoptérových peniazoch, kričali, že málo dávame na pomoc počas pandémie a zároveň krajinu zadlžujeme.
Pán minister, zhrnuli ste, čo všetko vaše ministerstvo urobilo. Samozrejme, že v systéme sa nájdu nezodpovední, ktorí majú pohnútky systém zneužiť. Vy ste na to poukázali a na váš podnet konajú orgány činné v trestnom konaní. Vec sa vyšetruje. Prežívame zložitú dobu, keď na svete zúri COVID pandémia. Samozrejme, že nikto s ňou nepočítal a dotačné systémy sa generovali rýchlo, takmer na kolene. Samozrejme, že sú v systéme chyby. Vážim si však prácu pracovníkov na úradoch práce, ktorí pracujú s obrovským nasadením a mnohokrát sú v nebezpečenstve a atakovaní.
Pán minister, vážim si vašu prácu a máte moju podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 16:18 - 16:19 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Milý kolega, Šíbl Jarko, ďakujem ti za dôsledné prečítanie pozmeňovacieho návrhu. Verím, že kolegovia z opozície, ktorí boli nespokojní s prvým prečítaním pozmeňovacieho návrhu, to ocenia a nebudú viac namietať, lebo by si ho musel celý prečítať ešte raz.
Týmto priam hrdinským výkonom si podčiarkol naliehavosť prijatia tejto poslaneckej novely zákona, ktorá vyplýva zo záväzku Slovenskej republiky v rámci plánu obnovy a odolnosti, v ktorom sa zaviazala reformu národných parkov realizovať v rámci opatrení na podporu biodiverzity, ktoré sú povinnou súčasťou každého plánu obnovy a odolnosti.
Zrealizovanie reformy národných parkov je nevyhnutným predpokladom pre realizáciu celého plánu obnovy a odolnosti, a tak ako bol schválený jednak na úrovni vlády Slovenskej republiky, Národnej rady a Európskej komisie a taktiež je aj plne v súlade s programovým vyhlásením vlády.
Realizácia činnosti a chod organizácie bude hradená od roku 2023 zo schémy Operačného programu Slovensko. Predpokladané náklady na činnosti v delimitovanom území sú po dobu trvania programu 2022 a 2027 vo výške 70 až 100 mil. eur. Verím, že priestor je ešte na rokovanie a verím, že ten pozmeňovací návrh bude ešte lepší a túto novelu poslaneckého návrhu zákona prijmeme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 15:55 - 15:56 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Takáč, z vášho príspevku, do ktorého ste vkladali slová Igora Matoviča, som pochopila, o čo vám ide. Vraziť klin do jednoty koalície a rozbiť klub OĽANO. Vás veľmi mrzí sila a jednota klubu OĽANO. Viac ako jedna tretina parlamentu, to je problém SMER-u - SD, to vás nesmierne mrzí.
Hovorili ste o neodborníkoch vo vláde, zaujímavé, že Slovensko pripravilo excelentný plán obnovy, ktorý veľmi vysoko ohodnotila Európska únia. Ste zvedavý, ako budeme hlasovať v klube OĽANO? Ja sa budem riadiť stanoviskom vlády k odvolávaniu pána ministra Richarda Sulíka, ktoré v rozprave v parlamente predniesol premiér vlády Slovenskej republiky Eduard Heger.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.10.2021 12:06 - 12:06 hod.

Zita Pleštinská
Ďakujem, pán predseda. Pripomínam členom výboru pre európske záležitosti, že schôdza výboru bude dnes o 13.00 hodine v rokovacej miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.10.2021 12:15 - 12:17 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán navrhovateľ, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajcu k návrhu zákona, tlač 718. V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2021 10:42 - 10:44 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Tak ako si, Milan Vetrák, spomenul, v zahraničí naozaj žije mnohopočetná slovenská diaspóra. Títo zahraniční Slováci sú dedičstvom Československa a politík nedemokratických režimov, ktoré na našom území v minulosti vládli. Veľmi netrpezlivo očakávajú zákon o štátnom občianstve v takej forme, ktorá by zjednodušila podmienky nadobudnutia druhého občianstva a zabránila odoberaniu občianstva proti vlastnej vôli.
V poslaných dňoch som dostala množstvo podnetov od úspešných a ekonomicky produktívnych ľudí, ktorí cítia slovenské korene a túžia po tom, aby boli ich vlasťou uznaní aj oficiálne. Priznaním občianstva krajanom by Slovensko ukázalo, že nám záleží na preklenutí priepasti, ktorú vytvorila železničná (železná, pozn. red.) opona, ako aj protikrajanská politika minulého režimu.
Naša krajina by tam mohla len získať okrem nápravy skrivodlivosti aj potenciál skrývajúci sa v potomkoch Slovákov. Mnohí zo zahraničných Slovákov, ktorí volajú po zmene, by dnes boli občanmi, pokiaľ by komunistický režim neviedol protikrajanskú politiku. Žiaden štát z V4, resp. V3 nemal tak prísnu úpravu občianstva ako Československo a žiaden neprijal nový zákon o občianstve tak rýchlo po prevrate. Navyše zákon o štátnom občianstve z roku 2010 obmedzil podmienky naturalizácie a zaviedol nový spôsob straty občianstva aj nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva na základe vysloveného prejavu vôle.
Ja pevne verím, že na budúci týždeň prijmeme zákon o štátnom občianstve a napravíme všetky skrivodlivosti slovenským občanom, ktorí sa uchádzajú o slovenské občianstvo.
Veľmi pekne ti ďakujem za tvoj príspevok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2021 9:58 - 10:00 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán kolega Kmec, za tvoje konštruktívne vystúpenie. Napriek tvojej kritike, Peter, a trochu aj sarkastickým poznámkam môžem konštatovať, že zasadania výboru pre európske záležitosti prebiehali v konštruktívnom duchu a ďakujem za našu korektnú spoluprácu.
Vítam, že pri účasti aj poslancov Európskeho parlamentu sme mohli diskutovať horúce témy týkajúce sa európskych politík. Vyzdvihujem aj spoluprácu s Ministerstvom zahraničných vecí Slovenskej republiky, s pánom ministrom Ivanom Korčokom, štátnymi tajomníkmi Martinom Klusom a štátnou tajomníčkou Ingrid Brockovou.
Európska únia postup... sa postupne stala našou súčasťou, pevnou súčasťou životov nás všetkých. Okrem toho, že sme Slováci, sme aj Európania a to nám garantuje nové práva a dáva nám nové možnosti. Môžeme aktívne vstupovať do tvorby európskych politík či už účasťou vo voľbách do Európskeho parlamentu, alebo vyjadrením svojho názoru v rôznych konzultáciách, alebo zapojením sa do európskej občianskej iniciatívy.
V týchto dňoch prebieha summit Európskej únie, je to náročné obdobie. Myslím si, že aj témy sú veľmi aktuálne, a verím, že výstup z tohto summitu bude pre nás novým riešením či energetickej situácie, aj iných politík. A verím, že pán premiér prinesie pre nás dobrú správu z Bruselu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 10:58 - 10:59 hod.

Zita Pleštinská Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Blaha, so Sovietskym zväzom, ktorý velebíte, sa spája 15 až 18 miliónov väzňov v gulagoch (ruch v sále, zaznievanie gongu), z toho bolo odvlečených 7 422 československých občanov. Najväčšiu časť z nich tvorili Slováci, početné zastúpenie mali aj príslušníci maďarskej, ruskej, rusínskej, ukrajinskej a nemeckej národnosti. Často dochádzalo k náhodnému aj svojvoľnému vytypovaniu osoby, ktorú bez udania dôvodu vojaci Červenej armády alebo príslušníci NKVD nezákonne zadržali a odsúdili. Tu sa najlepšie uplatnil berijovský princíp: Chyťte človeka, my ho, my si ho už odsúdime. Môj otec bol nevinne odsúdený na 25 rokov v ruských gulagoch a v ťažkých podmienkach strávil desať rokov v pätnástich gulagoch. Z našej obce bolo odvlečených 42 ľudí do ruských gulagov, mnohí zomreli. Prečo rozratru... prečo vlastne túto celú situáciu ako navodzujete, ja mám husaciu kožu, keď toto počúvam. (Potlesk.)
Skryt prepis