Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 16:19 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:46 - 16:48 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Šeliga, oháňať sa Jankom a Martinkou a mať v koalícii Sulíka, čo s Kočnerom chodil na raňajky a dohadoval voľbu generálneho prokurátora; vy si robíte srandu? Oháňať sa Jankom a Martinkou a mať v koalícii Matoviča, ktorý s Kočnerom strávil šesť hodín v družnom, láskavom, zaľúbenom rozhovore? To si snáď robíte srandu!
Viete, ja mám na vás jednu kľúčovú otázku. Kde máte šéfa? Kde je Andrej Kiska? Ste si to možno nevšimli, ale on zmizol. On sa vyparil ako gáfor zo slovenského politického života. Toto je podvod na voličoch. A dneska máte tri percentá a čudujete sa, lebo takí ľudia ako vy reprezentujú jeho stranu. A hovoríte tu o očiste verejného života, o spravodlivosti a viete o tom, že pán Kiska je pre popradskú mafiu najväčším vzorom. Si možno spomeniete videjko pána Šuligu, skoro vášho menovca, ktorý hovoril o Kiskovi ako o vzorom pre popradskú mafiu. "Od Kisku sa musíme učiť," to je jeho citát. Vy hovoríte o spravodlivosti, ale veď váš šéf okradol o pozemok nevinného zubára a vy sa hráte na etalón spravodlivosti? Vy hovoríte o justícii a spravodlivosti, a pritom váš šéf okradol štát o 165-tisíc eur na daniach. To je ten Perry Mason, to je ten symbol spravodlivosti?
Pán Šeliga, pri všetkej úcte, vaša strana prakticky neexistuje. Vy ste politickí zombíci. Sa tu potulujete, ale už prakticky neexistujete. Dajte to na Rada Procházku. Vcucnite sa niekde do OĽANO a možno prežijete. A ak chcete spraviť niečo pre spravodlivosť na Slovensku, zavrite Kisku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:19 - 16:21 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Grendel, s týmto číslom by ste sa mohli prihlásiť do Hviezdoslavovho Kubína, to bol nádherný recitál, ale bez akejkoľvek myšlienky. Ak vynechám prvú minútu, tam ste verejne pucovali pani Cigánikovú. Vy ste jej tak naložili. Vy ste tu hovorili o tom, že aký vážny je signál vysloviť nedôveru vláde, a všetci vieme, že pani Cigániková ide nepodporiť programové vyhlásenie vlády. Vy ste ju tu verejne pucovali. Čo si ju nezoberiete niekam vedľa? Čo nás s týmto unavujete? My všetci vieme, že máte medzi sebou – SaS a OĽANO – obrovské problémy, že už po štyroch týždňoch sa rozpadáte. Naposledy to Riško Sulík vydržal jeden a pol roka. Teraz už po štyroch týždňoch má poslankyňu, ktorá nechce podporiť programové vyhlásenie vlády. K tomuto sa vyjadrite, pán Grendel!
A viete, keď hovoríte o tom, ako dôverujete všetkým naokolo a všetkých milujete a tak ďalej, tak si pozrite zase svoje sľuby. Sľuby vášho šéfa Matoviča, ktoré dával ľuďom v predvolebnej kampani. Ja si veľmi dobre spomínam na to jeho videjko na Cypre, kde išiel, myslím, s pánom Hegerom a ešte s jedným, tam robili takú šou, že ako zničia Pentu, aby nemohla vyciciavať zdravotníctvo. A teraz sa pozrite na programové vyhlásenie vlády. Slovko o finančných skupinách tam nie je. Slovko o Pente tam nie je. Nijakým spôsobom neriešite tento problém v zdravotníctve. Vy tam dávate len všeobecné frázy. Vy chcete tú Pentu umlátiť frázami? Veď toto je absurdné.
To isté, keď sa pozrieme na to, ako ste zapaľovali sviečky pred Úradom vlády za každú odvrátiteľnú smrť. A dneska sa pozrime, čo robí pán Matovič. Keď ho DSS-ky žiadajú, aby dal testy, aby zachraňovali životy, tak nie, on ich ignoruje. A potom zomrie päť nevinných ľudí. To je, to má na svedomí pán Matovič. On hovoril, že my sme vrahovia. Je aj pán Matovič vrah? Pán Grendel, toto si zodpovedzte!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:02 - 16:04 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, povedali ste, že vaše hnutie vždy dodržiavalo sľuby, tak sa na to poďme pozrieť. Sľúbili ste, že postavíte 25-tisíc bytov ročne. V programovom vyhlásení vlády žiaden takýto záväzok nie je.
Za druhé, vaša strana je v európskej rodine aj s Le Penovou a Salvinim, ktorí sú známi ako veľkí kritici Európskej únii. V programovom vyhlásení sa Európskej únii podhadzujete.
Za tretie, pred voľbami ste hovorili o tom, ako zatočíte s mimovládkami, už to spomínal kolega. Písali ste o Sorosovi, citujem: "Tento smrad rozvracia a hnusne otrávil spoločenskú klímu na Slovensku. Cpe svoj rypák cez špekulatívne peniaze do každej oblasti života, financuje u nás mimovládky, ktoré potom podľa jeho príkazov určujú, kto je ten dobrý a koho treba zlikvidovať, oprskať, onálepkovať, opľuť a spoločensky znemožniť." A viete, čo sa píše v programovom vyhlásení vlády? "Vláda Slovenskej republiky posilní systémové financovanie mimovládnych organizácií. Osobitne bude vláda podporovať organizácie, ktoré sa venujú ochrane a podpore ľudských práv, budovaniu demokratického občianstva a odstraňovaniu všetkých foriem diskriminácie." Soros by mal z vás radosť.
Štvrtý bod. Hovorili ste pred voľbami, že ste proti rodinkárstvu. A prvé, čo vás napadlo, dať Pčolinského za šéfa SIS. Gratulujem.
Po piate. Za očistu verejného života ste pred voľbami veľmi silne bojovali, spomíname si. A dneska štátnou tajomníčkou na vašom ministerstve je pani, ktorá je spájaná s nástenkovým tendrom. Nehovoriac o vašich kontaktoch na mafiu.
Hovorili ste o boji proti migrácii ako o svojej najvyššej priorite. Viete, koľko sa venujete migrácii v programovom vyhlásení vlády? Piatimi vágnymi riadkami. Pán Kollár, vy ste zradili svojich voličov!
Ďakujem. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 19:06 - 19:08 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, toto má jediný názov - totalitný valec. Toto, čo idú spraviť kolegovia z koalície, to je totalitný valec.
A aby som pripomenul slová Vladimíra Mečiara zo Zlatej Idky, prevalcujú to všetko. Nerešpektujú žiadne dohody, nerešpektujú nič. Lebo na toto nikdy neboli zvyknutí ľudia ako pán Kollár, ktorý spolupracoval s mafiou, ľudia ako pán Sulík alebo pán Matovič, ktorí zbohatli na svojich kšeftoch.
Viete, prečo im vadím? Viete, prečo ma nenávidia? Pretože, áno, vážim si Ruskú federáciu. A vážim si 30 mil. Slovanov, ktoré padli v 2. svetovej vojne kvôli Nemecku. (Potlesk.) Vážim si tých, ktorí oslobodili aj Slovensko, a bola to Červená armáda. A budem to vždy s vďakou pripomínať.
Vadí im to, že rešpektujem iné národy a iné kultúry. Áno, aj Bielorusko, áno, aj Čínu, áno, aj Kubu. A nechcem, aby sme im tankami ako Američania v Iraku vnucovali ľudskoprávnu agendu. Nie, to nechcem.
Ale poďme sa o tom odborne porozprávať. Ja som na túto tému napísal deväť politologických kníh. A mňa tu teraz budú kádrovať rôzni nevzdelanci a stredoškolskí učitelia zo Šaštína. Veď to je neuveriteľné! (Smiech v sále.) Poďme sa o týchto veciach odborne porozprávať.
Vadí im, že mám ideály. Áno, mám ľavicové ideály, ale nikdy som neobhajoval žiadne zločiny žiadneho režimu. A vždy budem ale obhajovať to, že ľudia mali prácu, mali bývanie, mali zdravotnú starostlivosť, mali vzdelanie a mali bezpečnosť. A toto budem vždy obhajovať aj na tom bývalom režime. Nie, nebola tu čierna diera.
Posledná vec, ktorú by som chcel povedať. Viete, nikdy som neukradol ani euro. To nemôžme povedať o mnohých predstaviteľoch vládnej koalície. A nikdy som sa nestretol s jediným mafiánom. Toto choďte povedať pánovi Borisovi Kollárovi.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 18:37 - 18:38 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Šefčík, vy ste rodený komik, v Šaštíne musí byť veľká sranda, ale pravda je, že to, čo ste tu predviedli, to je naozaj niečo, čo sa tu ešte nestalo. Takýmto spôsobom dehonestovať vôľu státisícov ľudí na Slovensku, to je prejav hodný fašistu. Vy ste urazili stovky, tisíc voličov na Slovensku. Vy si myslíte, že urážate nás ako poslancov, ale vy v realite ponižujete a urážate ľudí.
Vy hovoríte niekomu, že sme ovečky? Kde ste dneska boli? Boli ste podpisovať koaličnú dohodu, ako také teliatka ste sa vzdali svojej poslaneckej slobody. Vy ste jedno stádečko, vy ste tie najväčšie ovečky v tejto republike.
A viete, keď hovoríte o pánovi Ernestovi, ktorého mučili eštebáci, tak to choďte porozprávať eštebákovi Budajovi, choďte to porozprávať Dostálovi (potlesk v sále), ktorý pred rokom ´89 písal pre marxisticko-leninské Nové slovo, aký je Socialistický zväz mládeže nenahraditeľný. Pán Dostál nesie ďaleko väčšiu zodpovednosť za to, čo robili eštebáci ako ja. Ja som mal osem rokov. Ja s tým bývalým režimom nemám nič spoločné.
Takže, páni kolegovia. Pán kolega, taká malá priateľská rada, vy ste stredoškolský učiteľ, ja som vysokoškolský učiteľ - mlčať je niekedy zlato.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.3.2020 17:36 - 17:37 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Dostál, kádrujete tu ľudí z toho, že sú komunisti. Ale vy ste v čase socializmu ešte pred rokom 1989 písal pre marxisticko-leninské Nové slovo o tom, ako nenahraditeľný (potlesk) je Socialistický zväz mladých. (Doznievanie potlesku.)
Vy tu tárate o ľudských právach, a pritom ste podporovali americké zločinecké vojny v Iraku a Juhoslávii. Vy podporujete dneska praktiky, ktoré robia diktátori v Afrike, že si vyberajú, kto bude predstierať opozíciu a tí môžu poslušne sedieť v parlamente. Ale tí ostatní už nie.
Viete, vy moralizujete a za ministra kultúry budete mať eštebáka Budaja. (Potlesk.) Vy moralizujete a máte mafiána na čele parlamentu. To vám nevadí? Vy moralizujete a podpredsedom vlády bude u vás Kočnerov kamarát, ktorý sa bozkáva s mikrofónmi. Toto je vaša alternatíva.
Pán Dostál, teraz ste predviedli prejav, aký je typický pre fašistov. A pravdou je, že ak niečo kváka ako fašista, ak niečo chodí ako fašista, ak niečo vyzerá ako fašista, tak je to Dostál.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis