Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 15:25 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 10:05 - 10:07 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani poslankyňa, aj vy ste potvrdili, že toto je účelový zákon lex Tomanová a myslím si, že by ste mali byť v tomto smere veľmi, veľmi ostražití, pretože toto jednoznačne pôjde na Ústavný súd. Toto, ak pani prezidentka nedá túto skrátenú legislatívnu normu na Ústavný súd, ale dala tam trináste dôchodky, tak to politicky nerozchodí.
Toto je jasné zneužitie, flagrantné zneužitie legislatívneho procesu. Ešte raz. Vy nemôžete kvôli tomu, že sa vám nepáči nejaká osoba na čele úradu, ktorý nemá rozhodovacie kompetencie, prijať v skrátenom legislatívnom konaní možnosť, aby ste si ju v parlamente mohli odvolať. Takto to v demokraciách jednoducho fungovať nemôže.
Viete, ja som veľmi zvedavý aj na to, čo povie Ústavný súd na zjavnú retroaktivitu, pretože vy keď si teraz zabezpečíte nejaký dôvod, že parlamentná väčšina môže kohokoľvek kedykoľvek odvolať, že sa odvolá na nejakú nezávislosť, to je veľmi vágny pojem, no tak potom takýmto spôsobom môžte spätne odvolávať kohokoľvek a porušiť nezávislosť akéhokoľvek úradu. To bude policajný prezident, samozrejme, to už aj je, prokuratúra, sudcovia a budete odvolávať jedného po druhom, pokiaľ nebudú skákať tak, ako vy pískate. Ale veď takto to nemôže fungovať! Musia byť nezávislé orgány. Nemôžu byť závislé od parlamentnej väčšiny. Vy sa nemôžete rozhodnúť, že v tomto konkrétnom prípade, lebo dajme tomu pani poslankyňa tam bude mať dieťa, tak ona sa tu dohodne s kamarátmi a odvolajú komisára alebo komisárku len preto, lebo nerobí to, čo ona od neho chce. Takto to môže skončiť. A veď to je veľmi nebezpečný precedens aj do budúcnosti.
Takže ešte raz. Pani poslankyňa, povedzte mi, akým spôsobom pani Tomanová porušila ľudské práva a akým spôsobom hrozí, že poruší ľudské práva, keďže nemá žiadne rozhodovacie právomoci, lebo to je podmienkou na to, aby ste prijali skrátené legislatívne konanie. Ak takýto prípad nenájdete, tak len potvrdzujete, že toto je čisto účelové zneužitie zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 9:53 - 9:55 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste tu teraz práve v priamom prenose otvorene potvrdili, že toto je celé len účelový zákon na politickú čistku. Na politické odkrágľovanie pani Tomanovej. My tu vytvárame lex Tomanová. V skrátenom legislatívnom konaní. Ako, pán Grendel, toto vám nie je jedno? Však strážme trošku čistotu tej legislatívnej práce! Vy ste nám vyčítali, že sme kvôli skrátenému, že sme skrátené legislatívne konanie využili na pomoc dôchodcom, trináste dôchodky, čo je obrovská masa ľudí, ktorým chcete pomôcť, a vy kvôli jednému človeku, aby ste ho mohli odvolať, idete zneužiť legislatívny proces. Ako pokiaľ by sme sa teraz bavili o tom, že či to idete robiť v septembri, októbri, v riadnom legislatívnom, tak sa môžme baviť, či pani Tomanová, či pani Tomanová nie a podobne. Ale vy zneužívate legislatívny proces. Toto zastavte! Čo príde nabudúce?! Si poviete, že chcete odvolať niekoho, úradníka v Národnej banke, a spravíte zákon?
Takýmto spôsobom to fungovať nemôže, pán kolega! Vy nemusíte súhlasiť s pani Tomanovou, ale viete, znevažovať teraz do tej miery, že ona si vymyslela, že jej vyskočila platnička? To myslíte vážne? To ju z tohto obviňujete? Veď tak keď raz povie, že jej vyskočila platnička a bola u lekára, tak sa to asi tak stalo. A keď nie, tak dajte dôkaz. Ale, preboha, takýmto neľudským spôsobom už do svojich oponentov zasahovať mi príde cez čiaru.
To, že je netransparentné hospodárenie; ja som si dal tú námahu, išiel som takisto diskutovať s komisárkou pre deti; sa jedná o také sumy, že ak toto sú tie závažné hospodárske škody, kvôli ktorým robíte skrátené legislatívne konanie, je to jednoducho smiešne. Ale veď to musíte vidieť, preboha!
Navyše vy ste žiadali pani komisárku o živé zložky k prípadom, čo vám ani nemôže dať. Vy ste politici a komisárka nemôže robiť politické rozhodnutia, ona má chrániť deti a vy nemôžete jej určovať, ako sa má správať. (Zaznievanie gongu.) To je zmyslom nezávislosti komisárky. Pochopte to už, prosím vás!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 9:47 - 9:49 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, dovoľte nadviazať. Skrátené legislatívne konanie sa môže predložiť, pokiaľ sú ohrozené základné ľudské práva alebo hrozia závažné hospodárske škody. Pani komisárka Tomanová ohrozuje ekonomiku tohto štátu? (Reakcie z pléna.) Vy niekoľko mesiacov riešite najťažšiu koronakrízu, ťažkú hospodársku a sociálnu krízu, a vy dôjdete s tým, že chcete odvolať Tomanovú? Toto je vaše riešenie krízy? Vy si robíte z ľudí srandu? Skrátené legislatívne konanie sa nemôže takýmto spôsobom zneužívať. Pani komisárka pre deti má poradné a nie rozhodujúce právomoci. Čiže ona ani nemôže, aj keby chcela, ohrozovať ľudské práva. Ona iba konzultuje veci a potom súd rozhodne. Čiže, páni kolegovia, toto je výsmech legislatívnemu procesu.
Navyše pán minister to hovoril veľmi jasne, sú tu Parížske princípy. OSN jasne hovorí, že komisárka musí byť nezávislá. A vy keď napíšete do zákona, že parlament ju môže kedykoľvek odvolať, lebo si myslí, že nie je nezávislá, tak to je politizácia tohto úradu. A je to v rozpore s princípmi OSN. Sú to len politické čistky. A vy nielenže chcete robiť politické čistky, čo je samo osebe nemorálne, ale vy navyše zneužívate skrátený legislatívny proces, aby ste to urobili.
Viete, pôvodne tu bol aj návrh, že, poslanecký návrh, že je možné odvolať komisárku len preto, že sa vyvolávajú pochybnosti o tom, či je morálne a osobnostne pripravená, čo bolo tak voľné znenie, že by ste mohli reálne odvolať aj pápeža. Teraz prišla vláda s návrhom, aby ste mohli odvolávať komisárku, ak ju vy určíte za nezávislú, čo je od parlamentu jasné politické rozhodnutie. Prosím, nezneužívajte skrátené legislatívne konanie a riešte sociálnu a ekonomickú krízu na Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 10:44 - 10:46 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Blanár, správne si upozornil na to, že toto je asi najviac "zvažujúca" vláda na svete. Slovko "zváži" je v programovom vyhlásení vlády takmer 50-krát. Matovičova vláda zvažuje asi toľko, ako bezradná a priemerná blondína v obchode s topánkami. Oni nevedia, čo so sebou, oni sú úplne bezradní.
A, viete, mne to pripomína tú rozprávku, ako keď psíček a mačička varili tortu. No šup tam klobásu, šup tam nejaký koláč, proste nemá to koncepciu. Oni sú aj sociálni, aj pravicoví, aj liberálni, aj konzervatívni. Oni sú všetko.
A pán poslanec Blanár veľmi správne upozornil na to, že ide o útok na Zákonník práce a útok na sociálny štát. A chcel by som upozorniť aj na to, že ide o posilňovanie, radikálne posilňovanie iného druhu štátu - policajného štátu. A teraz nehovorím o tom, iba o tom, ako dnes terorizujú dôchodcov, čo je čistý generačný rasizmus, aby som použil pojem, ktorý používa často môj priateľ Dušan Jarjabek, ale hovoríme aj o útoku na slobodu slova.
Ja vám prečítam, čo sa píše v programovom vyhlásení vlády: "Vláda preskúma zvýšenie ochrany záujmov Slovenskej republiky prostredníctvom noriem Trestného práva pred rizikom hybridných hrozieb týkajúcich sa najmä šírenia propagandy a dezinformácií."
Čiže propaganda a dezinformácie, oni si určia, ktorý názov je propaganda a dezinformácie budú kriminalizované. Oni zriadia nejakú ideologickú políciu, ideologické gestapo a budú prenasledovať ideozločiny a zatvárať každého, kto má iný názor. Toto je len krôčik od fašizmu.
Čiže som presvedčený, že takýmto spôsobom nemôžme pokračovať, alebo kolegovia môžu, ale potom nech si k tomu aj zaheilujú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:39 - 15:41 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ja veľmi pekne ďakujem za toto priznanie súdruha Naďa, že ste takto boli milovníkom Roberta Fica v roku 2001. Ja len vám pripomeniem, že pán Fico bol členom SDĽ a veľmi silný ľavičiar celé 90. roky, vy ste si to asi nevšimli a potom ste ho strašne ľúbili, to je krásne, teraz takto ľúbite pána Matoviča, úžasné, gratulujem. Ale to je len dôkazom toho, aký ste oportunista. A dôkazom vášho oportunizmu je napríklad aj to, že dneska vaša frajerka robí hovorkyňu na ministerstve vnútra. Vy ste do-hodili flek. Takýmto spôsobom funguje naša čistá transparentná vláda. Ale to nebolo prvýkrát.
Keď ste robili u Maťa Glváča - lebo Martinovi Glváčovi ste robili podržtašku -, na ministerstve obrany, tak vtedy ste vybavili flek pre brata, brata Reného v Bruseli a pre švagra tiež v Bruseli v NATO, písal o tom aj, písala o tom aj slovenská tlač a hovorila o tom, ako ste si výborne zarobili desiatky tisíc eur zo štátneho rozpočtu. Toto je váš oportunizmus a k tomu úplne sedí aj ten váš zbrojný lobizmus, zarábať prachy a vybavovať kšefty pre svojich blízkych a potom je úplne jedno, či tu je Fico, Matovič alebo Mao Ce-tung. Toto ste vy, pán Naď, oportunista, súdruh oportunista.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:25 - 15:27 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne pánovi Naďovi, alebo mám povedať súdruhovi Naďovi? Pretože pán Naď bol naším členom. Členom SMER-u, veľmi oddaným členom SMER-u, v Banskej Bystrici nosil taštičky našim regionálnym šéfom, pamätáme si ho ako veľmi besného a oddaného ratlíčka. A dneska je besný a oddaný ratlíček pána Matoviča. Ja len pevne verím, že pán Matovič ho trošku upokojí, pretože ja som od pána Matoviča počúval o státisícoch mŕtvych v Iraku, v Líbyi, v Sýrii, o tom, ako Amerika je chaos, ako nedokáže zabezpečiť garanciu svetového mieru. No ja som s pánom Matovičom súhlasil a pevne verím, že tuto svojho besného ratlíčka dokáže trošku spacifikovať, lebo vieme, že pán Naď sa medzičasom stal veľmi uznávaným, v Amerike uznávaným zbrojným lobistom. Zbrojným lobistom a veľmi, veľmi nenávistným politikom voči Ruskej federácii.
A ja sa veľmi hrdo hlásim k tomu, že som vždy bol proti akejkoľvek rusofóbii a preto som aj veľmi silne bol proti bezpečnostnej stratégii, ktorá mala v sebe tento protiruský prvok. Ale je asi typické pre túto vládu, že v zahraničnej a obrannej politike ju reprezentujú prevracači kabátov, ako pán Naď, predtým smerák, dneska OĽANO, čo bude nabudúce? Pevne verím, že keby nás napadla Čína, tak pán Naď okamžite do životopisu napíše, že miloval celý život ryžu a dá si pekne na stenu obraz Mao Ce-tunga. Toto je typický oportunizmus, toto je pán Naď. A takýto istý je aj pán Korčok, ktorý dokázal robiť hovorcu za Mečiara. Dokázal byť štátnym za Dzurindu. Dokázal byť štátnym potom za Fica, za Pellegriniho a dneska konečne ministrom za Matoviča. A opakujem. Keď príde Mao Ce-tung, tak Korčok bude červený ako paprika.
Čiže myslím si, pán Naď, že pokiaľ chceme mať dobré vzťahy na všetky štyri svetové strany, tak by si mal pán Matovič v prvom rade upratať besného psa, ako ste vy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:14 - 15:16 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegovi Kmecovi za vecný príspevok. Len doplním, ja keď som si čítal tú časť o zahraničnej politike v programovom vyhlásení vlády, tak som tam našiel pasáž "základné priority" a na treťom, hneď v treťom riadku Spojené štáty americké (povedané s pobavením) ako základná priorita zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Ja som si myslel popravde, že to bude hneď v nadpise, takže myslím si, že ide o isté oslabovanie proamerického podlízavého postoja tejto vlády, ktorý možno očakávať. Ja by som radšej ocenil, keby sme sa vrátili k tomu Matovičomu, že Američania môžu za státisíce mŕtvych v Líbyi, v Sýrii a Iraku, pretože Matovič mal v tomto absolútnu pravdu.
Treba však zároveň povedať, že aj keď sa vláda hrá na proeurópsku, prakticky nevieme, čo to znamená, pretože samotná Európa je rozčesnutá na niekoľko kúskov. V otázke koronabondov sa dneska vadia severania a južania. Keby ste počúvali, čo Holanďania hovoria o Talianoch, keby ste počúvali, čo Nemci hovoria o Španieloch, veď sú neuveriteľne rozhádaní. V otázke Ruska sú takisto rozdelení. Iný postoj majú Pobalťania, iní Taliani. V otázke migrácie je tu obrovské rozdelenie, v otázke budúcej obrany sú štáty ako Poľsko, ktoré chcú viac proamerický prístup, sú štáty ako Francúzsko naopak, európsku obranu. Z toho programového vyhlásenia vlády absolútne netušíme, kam bude smerovať zahraničná politika, lebo len také bľabotanie, že chceme byť proeurópski a proamerickí, to naozaj nemá úroveň.
A absolútne žiadna zmienka o Číne. O Rusku. Veď Čína je nastupujúca veľmoc, ktorú nemožno ignorovať, či sa nám páči alebo nie. My potrebujeme mať dobré ekonomické vzťahy s Čínou, veď to vidíme dneska v koronakríze. A Rusko? Náš osloboditeľ v druhej svetovej vojne. Krajina, s ktorou máme veľmi dobré historické a kultúrne prepojenia. A navyše jadrová veľmoc. A nevieme zadefinovať náš korektný a priateľský vzťah k tomuto národu? Čiže myslím si, že je programové vyhlásenie vlády v zahraničnej oblasti veľkým, veľkým zlyhaním.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 14:47 - 14:49 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Dostál, veľmi kvetnato ste hovorili o boji proti korupcii a klientelizmu a očista verejného života a podobne, no len v tom programovom vyhlásení nič konkrétne nie je. Vy tam dávate možno nejaké nové úrady, nová byrokracia, ale v zásade jediná konkrétna vec, ktorú som tam našiel, je hmotná zodpovednosť. A povedzme si, ako to bude fungovať v praxi s tou hmotnou zodpovednosťou.
Krásnym príkladom je Igor Matovič, ako predseda vlády. Igor Matovič keby aj niečo spáchal, tak naňho táto hmotná zodpovednosť nie je aplikovateľná, pretože on celý majetok prepísal na manželku. A on je vlastne dneska v pozícii z formálneho hľadiska nejakého somráka zo stanice. On nemá nič. Čiže keď niečo ukradne, tak vláda nemá alebo polícia nemá šancu mu to zobrať. To znamená, takýmto spôsobom obchádzate vlastný zákon.
A ja vám poviem príklad, ako môžte tieto veci napraviť. Máme tu krásnu kauzu testov, ktorú Matovičova vláda chcela hádzať do Dunaja, spomíname si. Matovič tu rozprával, že sú zbytočné, že sú predražené. (Zaznievanie gongu.) Dneska sme zistili, že Matovič tieto isté testy ide kupovať o euro drahšie, ako to urobila Pellegriniho vláda. Čiže je tu prehajdákanie jedného eura na jednom teste. Vyzývam pána Matoviča, aby preukázal svoju hmotnú zodpovednosť a zo svojho vlastného majetku toto euro navyše preplatil na každom teste. Nech sa ukáže. Nech si požičia peniaze od Pavlínky, od manželky.
Pán Dostál, veľa ste hovorili o očiste verejného života, tak len niekoľko príkladov. Na čelo banského úradu ste dali nábytkára zo strany SaS a dali ste dole dlhoročného odborníka. Toto nie je klientelizmus? Hovorkyňu na rezorte vnútra ste urobili Naďovu frajerku. Toto nie je klientelizmus? Na prezidentský úrad, na ktorý síce nemáte dosah, išla robiť Trubanova frajerka. Nie je to klientelizmus? Na čelo SIS brat poslanca. Nie je to klientelizmus? A takto by som mohol pokračovať. Vy nemôžte moralizovať o korupcii.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 23.4.2020 14:17 - 14:19 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pánovi poslancovi Petrákovi za odborný a konštruktívny príspevok. Škoda len, že ho počúvala jedna ministerka tejto vlády a toto je naozaj škandál, teraz sa tu objavil ďalší podpredseda vlády. Viete, je naozaj trápne, pokiaľ si nenájde na parlament čas predseda vlády. Je trápne, že hovoríme o školstve a nie je tu minister školstva, ale chápem, môže mať svoje starosti a problémy, ale všetci chýbajú. Tu je jedna jediná osoba z vlády. Veď toto je tak neúctivé voči parlamentu, voči Národnej rade, je to poprením parlamentnej demokracie a myslím si, že by mal pán predseda Národnej rady na toto upozorniť kolegov z vlády.
Osobne som presvedčený, že je aj zneuctením rezortu školstva, že ministrom sa stal človek úplne mimo tejto komunity. On je možno výborný kaderník a pri všetkej úcte k účesom a vlasom on o školstve nevie nič. A je hrozné, pokiaľ človek, ktorý má síce danosti v tej oblasti, ako je účes, dokáže riadiť profesorov, nanotechnológov a všetky tie odborné ustanovizne, ktoré definujú školstvo.
A mňa veľmi mrzí aj to, že v programovom vyhlásení vlády nie sú žiadne konkrétne sľuby. Ja som veľmi dobre počúval pána Gröhlinga, keď hovoril nám, ako slabo zvyšujeme platy učiteľov. Pamätám si a možno si spomeniete aj vy, že my sme zvýšili platy učiteľov len za predošlú vládu o 38 % a vtedy pán Gröhling hovoril: "to je kozmetické". Od roku 2012 narástli platy začínajúcich učiteľov z cifry 540 na vyše 1 000 euro skoro dvojnásobne. Ale to bolo kozmetické. A teraz sa pozrime na vaše záväzky. Ani jedna cifra, vy ste jednoducho učiteľov kompletne zradili a ja pevne verím, že sa čím skôr ozvú, keď konečne odíde zákaz zhromažďovania, lebo som presvedčený, že o chvíľku ich máte v uliciach.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 11:47 - 11:49 hod.

Ľuboš Blaha