Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 15:50 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 21:51 - 21:53 hod.

Ľuboš Blaha
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 21:10 - 21:12 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán minister, vy ste sa nám sem prišli spovedať a došli ste k záveru, že pán Matovič podvádza s diplomovkou, lebo môže, lebo je zanietený chlapec, potom preto, lebo obetoval rodinu, to, to si pamätáme, tu maminu zobral do tej Fabie a jazdili a jazdili, takže obetoval rodinu, a mal veľa peňazí a zamestnával 2 000 ľudí, to je argumentácia Igora Matoviča.
A mimochodom takúto argumentáciu v 90. rokoch používali väčšinou veksláci a mafiáni s tými reťazami na krku, ktorí došli, hodili takto bankovky na stôl a kúpili si titul. Tak sa to robilo, áno, a Igor Matovič spravil to isté. Ale čo to má spoločné s komunizmom, preboha?
Ja si pamätám vašu, pán Budaj, vašu argumentáciu, keď tu bol pred rokom a pol odvolávaný Andrej Danko. Prečítam vám správu: "Dankov plagiát je podľa opozičného poslanca Budaja prežitkom komunistického režimu. Uviedol to s tým, že ľudia si počas komunizmu zvykli vo všetkom klamať a ospravedlňovať to tým, že pomáhajú svojej rodine či svojim deťom." Čo ste dneska predviedli v priamom prenose vy, ale dneska to už bol slastný kapitalizmus. Tak som to pochopil správne, hej? Čiže aj v prípade Danka to je (potlesk) komunizmus a v prípade Matoviča je to kapitalizmus. Fantastické!
Viete, ja mám pocit niekedy, že vy v tom OĽANO máte vyslovene takú módu, že prevracať kabáty. Pred rokom ´89 je v poriadku byť eštebák, je byť domovník a podobne a potom je treba sa zmeniť na veľkého revolucionára. Pred rokom 2020 je v poriadku nadávať Dankovi, že má odstúpiť, lebo je plagiátor, ale po voľbách 2020 je plagiátorstvo vlastne zanietenosť a obeta rodiny.
Pán Budaj, viete, v tomto veku a s vašou históriou by som od vás očakával trošku dôstojnejšiu obhajobu a šliapete si po jazyku asi ako málokto. Prosím vás, neponižujte sa. Ja chápem, že nemôžete teraz hlasovať proti vlastnému šéfovi, ale niekedy je naozaj mlčať zlato.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 20:01 - 20:03 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán minister, vy ste si tuším poplietol schôdzu. Tu sa dneska odvoláva predseda vlády Matovič za to, že spáchal podvod, a vy tu riešite inventár ministerstva a výstrojné súčiastky. Ako trošku by som sa na vašom mieste snažil spamätať.
Vy ste minister vnútra a tu niekto spáchal podvod. Dokonca Univerzita Komenského dnes potvrdila, že Matovič plagioval, čo je podvod. V Rumunsku teraz dokonca, dokonca odsúdili expremiéra (reakcie z pléna) za to, že spáchal takýto podvod. A vám to je jedno. Vy ste minister vnútra a vám to je jedno. A náš predseda vlády Matovič povie, že on tento podvod spáchal nevedome, pretože dokonca svoju diplomovku ani nepísal, ale písala to nejaká jeho kamarátka a on ju ani nečítal a to je všetko v poriadku. Však v Rumunsku by bol už dávno zavretý! Ale vy ako minister vnútra to úplne ignorujete a vy tu riešite výstrojné súčiastky.
Predseda vlády sa priznal, že je zlodej, a vám to nevadí. On sa priznal, že prekračuje rýchlosť a chodí 120-kou tam, kde má byť 80-ka, čiže sa priznal k porušeniu zákona, a vám to je jedno.
Priznal sa k tomu, že jeho rodina porušuje zákon a býva v nekolaudovanej vile, ale vám to je jedno. Vy to vôbec neriešite.
Pán Matovič je usvedčený daňový podvodník, aj to vám je jedno.
A dokonca s Kočnerom, o ktorom ste tu hovorili siahodlho, tak on chodil na kávičku. Bol s ním šesť hodín na káve.
Váš koaličný partner Sulík s ním chodieval na raňajky a vybavoval generálneho prokurátora. Toto sú veci, ktoré vám vôbec nevadia? A vy tu riešite výstrojové súčiastky?
Pán minister, spamätajte sa, lebo je tu vážne podozrenie, že vy budete zametať kauzy tejto vlády, lebo toto bol krásny príklad. Vy idete splachovať Matovičove kauzy. Ak sa takto chcete správať, tak mám veľké obavy o to, že idete politizovať políciu a budete nás len kriminalizovať a chrániť svojich ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 19:29 - 19:31 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán minister, naozaj trošku pokory by nezaškodilo. My dneska neútočíme osobne, my sme, a možno ste to sledovali, veľmi vecní a určite sa nesnažíme hovoriť teraz o kolegoch z koalície, že ste špina, mafia a že vás treba zavrieť.
Skúste si to odpustiť, lebo to je učebnicový príklad kriminalizácie opozície. Jednoducho nemôžete povedať o bývalom predsedovi vlády bez akýchkoľvek dôkazov, že pôjde do Leopoldova. Veď vy ste, preboha, minister obrany. Pokiaľ máte nejaký dôkaz, nech sa páči, choďte na políciu, ale ak takéto niečo poviete, tak robil naposledy Urválek a takéto niečo by sa naozaj nemalo stávať v slovenskom parlamente.
Ale neberte to osobne, toto je naozaj taká snaha o vecnejšiu, konštruktívnejšiu diskusiu.
Viete, tak Igor Matovič spáchal nejaké daňové podvody, to asi nespochybníte, lebo to je potvrdené, akurát to bolo premlčané, tak ak niekto patrí do Leopoldova, tak skôr on za tie svoje daňové podvody, ktoré boli v sumách státisíc. Robert Fico nič takéto nespáchal, ale vy ho dokážete obviniť ešte aj za Matovičov plagiát. Vy ste vlastne povedali, že za Matovičov plagiát môže rezort školstva, ktorý sme my ovládali, vy ste dokázali použiť formulku "lebo Fico" ešte aj na Matovičovu zlodejinu s diplomovou prácou. Veď to je naozaj už šialené.
Pán kolega, ruku na srdce! Vy ste takisto absolventom vysokej školy, predpokladám, že vaša diplomovka bude v poriadku. Moja takisto, mali sme, myslím si, že k štúdiu oveľa priaznivejší vzťah ako Igor Matovič, to si povedzme na rovinu. Ale teraz, aká, aká je to vizitka pre slovenské školstvo, že tu je predseda vlády, ktorý dokonca nevyštudoval ako pán Kollár nejakú Skalicu alebo nejakú, čo sa hovorí, tie slabšie školy, ale Univerzitu Komenského, náš klenot. On tým zahanbuje slovenské školstvo a náš najväčší klenot. A potom sa ešte postaví dekan fakulty a povie, že to bola mladícka nerozvážnosť. Plagiát?
Ako naozaj nebláznime, skúste sa k tomu postaviť aj trošku akademicky, toto je cez čiaru a mali by ste to vedieť odsúdiť. A opakujem, skúste bez tej zlosti. Dneska sa snažíme o konštruktívnu diskusiu a vy ste to, zbytočne vnášate do toho nenávisť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 18:51 - 18:53 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán minister, vtipné na tom je, že táto schôdza je v skutočnosti o vás. Pretože keby sme boli v krajine, kde plnia politici svoje sľuby, tak by Igor Matovič jednoducho odstúpil a vy by ste sa stali predsedom vlády. Prečo sa vás tak boja vaši vlastní kolegovia? Je toto ten problém? Naozaj sa cítite taký neschopný, že nedokážete nahradiť podvodníka na pozícii predsedu vlády?
Ja verím tomu, že by ste možno priniesli, ak by ste prestali s tým šírením nenávisti, aj viacej morálky. Lebo povedzte mi na rovinu, vy ste veľmi silne veriaci kresťan, je podľa vás v súlade s kresťanskou morálkou, že niekto podvedie a zplagiuje svoju diplomovú prácu, je to v poriadku? Povedzte mi to úprimne.
Ja si osobne myslím, že vy ste tu slávnu vetu "Skutok sa nestal" posunuli oveľa vyššie. Do úplnej absurdity: Skutok sa stal, no a čo? Toto je Igor Matovič, toto teraz práve pácha na Slovensku. Veď to bude mať devastujúci účinok na verejnú morálku. Uvedomte si to ako kresťan, ako veriaci človek.
Viete, hovorili ste tu veľa o ekonomických úspechoch. Je úspech, že ste zvýšili deficit na 12 mld.? Ako ja si pamätám, že vy ste sa tu vytlieskavali, lebo to je najlepšia správa pre Slovensko, 12 mld. Ale keď ste hovorili o našich investíciách do verejných, do verejného sektoru, tak to bola vždy prázdna špajza.
No my sme vám nechali dlh na štyridsiatich ôsmich percentách, vy ste ho zvýšili zo dňa na deň na 62 %, ale to už nie je prázdna špajza. To je už, to sú už plné silá, my sme dneska najbohatší na svete vďaka tomu, že ste zvýšili o 14 % verejný dlh a odpustili ste pri tej istej situácii bankám bankový odvod, lebo za každý okolností, aj keď sa zadlžíme, banky musia mať svoje miliardy. Fantastické, pán Heger.
Naozaj si myslíte, že toto je úspech slovenskej ekonomiky? Prosím, vyjadrite sa k Igorovi Matovičovi a k jeho podvodu. Chcem počuť váš názor ako kresťana.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 18:23 - 18:25 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán minister, vy ste definovali morálnu integritu, že keď niečo hovorím, tak to aj dodržím. Súhlasím s vami. Tak poďme sa pýtať.
Hovoril magister Matovič, že človek, ktorý ukradne diplomovú prácu, má odstúpiť? Hovoril. Tak prečo netrváte na tom, aby odstúpil?
Po druhé. Hovoril magister Matovič, že by na mieste vášho šéfa Borisa Kollára odstúpil? Takisto je to integrálne? Je to principiálne? Lebo neodstúpil.
Hovoril pán magister Matovič, že v Nemecku či Maďarsku by za plagiát určite štátnik odstúpil? No hovoril to. Ale dneska sa drží na tej svojej stoličke ako prilepený kanagónom. Je to principiálne?
Namiesto toho, aby sa on postavil ako chlap k týmto veciam, tak posiela z Bruselu fotečky hrncov, kávičiek a rôznych pokrmov. Toto je to integrálne, o ktorom hovoríte?
Viete, pán magister Matovič hovoril, že zlodeji nepatria do politiky, a potom sám o sebe napísal, že je zlodej. Tak patrí do politiky alebo nepatrí?
Povedzte mi, pán Krajniak, však ste to veľmi pekne logicky vydefinovali. Je pán Matovič integrálny?
Alebo pán Matovič hovoril veľmi veľa o tom, že chce bojovať proti papalášstvu v politike. Viete, čo vlastní jeho manželka, na ktorú prepísal svoj majetok? Vlastní v Trnave hotel, vlastní v Trnave pozemok, ktorý kúpil kedysi od Majského. Vlastní ďalšie pozemky, vlastní lukratívne historickú budovu v centre Trnavy a tak ďalej. Je to multimilionár, papaláš. A navyše dneska si dovolil povedať, že on ako človek s takýmito papalášskymi spôsobmi nedovolí, aby jeho manželka bývala niekde v činžiaku. Čo už môže byť viac papalášske?! A navyše v tej vile, ktorú jej kúpil, nemôže bývať, lebo ešte nie je skolaudovaná, ale to je magistrovi Matovičovi jedno. Jemu nezáleží na zákone, on má z toho dobrý pocit, tak môže porušovať zákon.
Je to v poriadku, pán minister Krajniak?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 17:45 - 17:47 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán kolega, skutočne úplne zbytočne urážlivý prejav. Skúste aj trošku inteligencie do toho.
Viete, ja to považujem priam za svetový rekord, že niekto dokáže ešte aj pri ukradnutej diplomovke zneužiť pamiatku Jána a Martiny. Toto je naozaj, čo by ste si nemuseli dovoľovať. Myslím si, že pán Kuciak sa musí v hrobe obracať, keď vás počúva.
No, Igor Matovič jednoducho ukradol diplomovku. Sám to priznal. A boli ste to vy, ktorí odvolávali za niečo podobné Andreja Danka. Tak prečo sa čudujete, že je dneska Igor Matovič odvolávaný? Vám to naozaj nie je jasné?
Ja tam vidím veľkú schizofréniu u Igora Matoviča, ale aj u vás kolegov z koalície. Také dve verzie Igora Matoviča: verzia 2019, verzia 2020. V 2019-om niekto pajcol diplomovku, tak mal odstúpiť. V roku 2020, ak pajcne diplomovku alebo rigorózku pán Kollár, pán Matovič alebo pán Gröhling, tak im ešte zatlieskame a ešte im odporučíme, aby ešte menej knižiek pekne pajcli. Veď to je schizofrenické.
Z druhej strany. Keď v roku 2019 sa blokovali cesty, tak vtedy im bolo treba doniesť, blokujúcim, čajíček. Dneska, v roku 2020, treba týchto blokujúcich kriminalizovať. To je verzia Igora Matoviča v roku 2020.
Ak sme my dávali seniorom pred voľbami trináste dôchodky, tak to bolo vykradnutie špajzy. Dneska vy zvýšite verejný dlh o 14 % a deficit bude 12 mld., ale to odrazu je preplnená špajza. Všetko je v najväčšom poriadku - rajská záhrada. Chápete, aký je to rozdiel?
Igor Matovič sa mení z roka na rok, to je schizofrénia. Jediné, v čom ostáva, je v tom, že zaťahuje do politiky a do svojich podvodov svoju rodinu. Predtým to bola jeho mamina, ktorú zneužil na daňový podvod, teraz je to jeho manželka a deti, ktoré necháva bývať a žiť v nekolaudovanom byte, čo je porušenie zákona. Toto je naozaj hanebné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 15:50 - 15:52 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Grendel, ja by som vám chcel aj pánovi Matovičovi veľmi pekne poďakovať. Pretože vy keby ste sa k tomto celému problému s diplomovkou postavili chlapsky, tak ako ste kedysi odporúčali Andrejovi Dankovi, a oveľa vulgárnejšie, tak vám poviem, že my dnes máme problém. My ako opozícia by sme mali veľký problém, pretože vy by ste ukázali tú morálku, tú slušnosť, tú spravodlivosť.
Ale vy ste sa zachovali presne takisto ako Andrej Danko. A tým pádom ste nám veľmi uľahčili situáciu. A včera to krásne demonštroval Igor Matovič na svoje tlačovej besede, o ktorej sa raz budú deti učiť ako o folklóre, pretože to bol ten najtrápnejší výkon, aký kedy urobil predseda vlády akejkoľvek európskej krajiny. Vyhováral sa ako malý chlapec - a vy to všetci viete, páni kolegovia, všetci to viete.
Viete, ja od Igora Matoviča toho veľa neočakávam, lebo on morálku nemá a to preukázal viackrát. Napokon pamätáme si, že dokázal zneužiť aj vlastnú maminu na to, aby páchal daňové podvody. Od neho neočakávame naozaj nič.
Ale od pána Grendela, prepáčte, niečo očakávame. Pán Grendel, povedzme si to na rovinu, vy ste jeden z tých slušnejších, to znamená, vždy ste sa snažili byť principiálny a zásadový, ja si to pamätám. Čo sa s vami, preboha, stalo? (Reakcie z pléna.) Čo sa s vami, preboha, stalo, že teraz tu robíte vtípky o čajíku? Toto je vaša úroveň? Ten človek, ktorý vždy hovoril o najslušnejšom Slovensku, o princípoch, o zásadách, teraz prikryje Matovičov zločin? A to, že to je zločin, pripustil pán Matovič sám! Sám o sebe povedal, že je zlodej. Vám to vyhovuje, že ste dneska v koalícii so zlodejom? Vám vyhovuje to, že on potvrdil, že nielenže tú diplomovku nepísal, on ju ani nečítal? To bolo celé podvod, jemu to napísala úplne iná osoba. On za takéto niečo patrí do väzenia, to nie je otázka plagiátu, to je trestný čin.
Pán Grendel, naozaj vám to je jedno?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 12:03 - 12:05 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán poslanec, plne s vami súhlasím. Tu ide o politizáciu nezávislého orgánu, politizáciu komisárky pre deti a mňa veľmi mrzí, že sa na politiku idú zneužívať dokonca aj deti. Ich ochrana by naozaj mala byť svätá a my by sme mali urobiť maximum pre to, aby sme zabezpečili nezávislosť komisárky od štátnej moci, a vy robíte presný opak.
A viete, mňa zaráža aj ten proces, aby som vás doplnil, tak tuto poslanci, a boli to poslanci z ľudskoprávneho výboru pani Marcinková a pán Pollák, sa dostali zjavne do nejakého sporu s pani Tomanovou a teraz na základe toho predložili svoj poslanecký návrh. Ten bol úplne nezmyselný, na základe toho návrhu by mohli odvolať aj pápeža. A tak prišli s tým, že pán minister namiesto nich nech urobí robotu a nech sem prinesie zákon v skrátenom legislatívnom konaní, čím obíde akýkoľvek pripomienkový proces a budú to mať spláchnuté už na tejto schôdzi a môžu rýchlo Tomanovú odvolať, hneď v septembri. Toto je pointa.
Ale takto, preboha, nemôže fungovať legislatívna práca. Veď tu musia dôjsť nejaké konzultácie, o ktorých pán poslanec hovorí, o tom, že musíme hovoriť s občianskou spoločnosťou, s odbornou verejnosťou a tak ďalej, takže toto je vyslovene príkre porušenie každého legislatívneho procesu a obrovský precedens. Dneska to robíte komisárke pre deti, zajtra to urobíte prokurátorovi, potom sudcom a budete si tu odvolávať každého, kto vám bude nepohodlný. Takto to fungovať nemôže! OSN hovorí o stabilite komisára a to znamená stabilita v tom zmysle, aby si ho nemohla odvolať každá vláda, ako sa jej zachce, lebo naozaj sa zamyslite nad budúcnosťou. Dobre, teraz odvoláte pani Tomanovú, potom si tam zvolíte svojho. Akonáhle sa zmení vláda, toho vášho niekto odkrágľuje, lebo si povie, že nie je nezávislý, vymyslí sa nejaký argument, ako pán poslanec, kávovar, a bude odvolaný a tak to bude robiť každá ďalšia vláda, lebo takto jej nastavujete možnosť.
Toto nie je iba o jednej osobe, toto bude platiť navždy a vy tu teraz vytvárate pozíciu, že komisárka pre deti už nikdy viac nebude nezávislá. Pozor na to!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 11:52 - 11:54 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán poslanec, za veľmi presné argumentovanie.
Kľúčom k celému problému je pojem nezávislosť a mám taký pocit, že kolegovia nepochopili, že tu sa myslí nezávislosť od štátnej moci. Komisárka má byť nezávislá od parlamentu, od vlády, od štátnej moci, lebo inak ju môže kedykoľvek ktorýkoľvek vládny poslanec odvolať za to, že sa mu znepáčila a tým pádom je len nástrojom štátnej moci a nie je nezávislá. Toto je pointa. A vy teraz vytvárate akúsi hlavu 22. Vy ako štátna moc idete prijať zákon, že vy môžte určiť, kedy bude komisárka nezávislá. Veď to je v rozpore s pointou!
To znamená, že vy teraz dostávate nástroj, aby ste kedykoľvek mohli odvolať kohokoľvek a dať tam svojho človeka, a keď v najbližšom čase ten druhý nový človek, ktorého si vyberiete, náhodou nebude poslúchať a nejaké dieťa z niekoho z vás v nejakom súdnom spore bude proti vašim záujmom konať, no tak ho odvoláte a dáte tam ďalšieho, ktorý vaše dieťa ochráni. Toto je neuveriteľné! Toto je v čírom rozpore s OSN, v čírom rozpore s Parížskymi princípmi. A viete teraz, aké budú tie dôvody nezávislosti? To by ma zaujímalo.
Tu sa pán poslanec jeden prihlásil k tomu, že problémom pani Tomanovej momentálne je, že vybrala kávovar od zlej firmy, a preto neni nezávislá. A teraz vy budete pani Tomanovú v skrátenom legislatívnom konaní prijímať zákon a odvolávať na základe toho, že vybrala zlý kávovar. Toto je nová vláda! To je neuveriteľné! Alebo že je malá odborníčka. Pani Tomanová, nech si o nej myslíte, čo chcete, je PhD., dlhodobá ministerka práce, v problematike sa vyzná, prednáša na vysokých školách. Kto ju má súdiť? Človek, ktorý; teda možnože by ju mohol súdiť minister školstva, ten na to má svoj titul, ale vy, kolegovia, sa naozaj takýmto spôsobom chcete venovať diskusii, že budete znevažovať odborníkov a krágľovať ich politicky, ako sa vám zachce? Toto je celé zlé!
Skryt prepis