Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.9.2021 o 16:17 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 17:42 - 17:44 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Kazda, ak my sme psychotropní, tak čo ste potom vy? Vy keby ste počúvali, veď to nemalo nieže myšlienku, to nemalo syntax, to nemalo slovosled. To boli také motanice, čo vy ste tu splietali.
Ja rozumiem tomu, že vy ste mnou posadnutý, ale, preboha, však sa aspoň naučte rozprávať. Však to bol taký blábol. Vy tu koktáte, vy tu blúznite, invektívy. Absolútne to nemalo žiadnu odbornú úroveň.
Jedine s čím s vami môžem súhlasiť, je, že, áno, energetika je monopolné odvetvie. A preto musí byť regulovaná. A nieže tu blúzniť o tom, že ideme deregulovať a že teraz nebodaj necháme ceny na voľný trh, ako sme počuli od ministerstva hospodárstva.
A hovoríte o tom, že regulovaná má byť nezávislým ÚRSO-m, no to je fajn. No ale potom to bol váš Richard Sulík, ktorý v roku 2020, keď si zvolil nového šéfa ÚRSO, povedal, že sa znížia ceny energií. Toto povedal doslova Richard Sulík. Máme rok 2021, neprešiel ani celý jeden kalendárny rok a už tu máme rekordné zvyšovanie o 15 %. Toto nám vysvetlite! Však Sulík nám sľuboval, celému slovenského národu, že zníži ceny. Tak ako je možné, že ich dramaticky zvyšujú?
Aj potom som od vás počúval, že vlastne vy nie ste neoliberáli, vy sa to hanbíte priznať. Tak ale však Sulík tu roky hovoril o tom, že štát je zlý vlastník. Roky tu táral o privatizácii. Dokonca v roku 2013 SaS-ka chcela privatizovať ešte aj Štátne lesy. To tu máte dohľadateľné. Zároveň máte dohľadateľné výroky vášho pána Jána Oravca, čo je štátny tajomník u Richarda Sulíka, ktorý hovoril, „ak by strategické sektory neprešli privatizáciou, trúfam si povedať, že by sme na tom boli oveľa horšie“. Však vy od rána do večera obhajujete privatizáciu. Tak sa za to nehanbite.
Áno, Sulík bol poradca Mikloša, keď sa tu privatizovalo. Nemusel byť týmto poradcom, mohol sa na protest proti tejto privatizácii vzdať. Ale on podporoval tento neoliberálny program a dneska sa čuduje, že celá energetika bola rozkradnutá nadnárodnými koncernami, ktorým on slúžil. To je celé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 16:59 - 17:01 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ja som takisto presvedčený, že toto bolo celé zinscenované. Sulík dobre vedel, že má dvadsať minút, dvadsať minút si potreboval využiť na mítingový prejav o tom, ako za všetko môže Robert Fico, a potom, keď konečne mal povedať nejaké riešenie, tak sa zrazu tvári, aký je ublížený, že sme mu my v opozícii nedovolili to, čo mu mohla vládna väčšina schváliť. A teraz, sa tu teraz ideme predháňať, že ideme, kto viac poľutuje Sulíka.
Ako tu ľudia prídu na konci roka o stovky euro, od začiatku roka budú platiť o stovky eur viacej na energiách a my sa predháňame, kto viac poľutuje Sulíka. Veď to je absurdné! To mi pripomína Beverly Hills 902 10, pusťte Donu k maturite, pusťte Sulíka ku kecpultu – veď to je úplne absurdné.
Viete, Sulík mal dosť času na to, aby mohol vysvetliť, prečo dokážeme dať 2 mld. do zbraní, prečo dokážeme dať 50 mil. do nejakej šialenej Matovičovej lotérie na očkovanie, prečo lejeme milióny na očkovaciu kampaň do médií, prečo tu sa lejú, miliarda do testov, do neuveriteľnej zlodejiny s testami, ktorú tu spáchal Matovič, ale nevieme nájsť peniaze na kompenzáciu a na to, aby sme stabilizovali, stabilizovali ceny energií pre ľudí na celom Slovensku. Veď to sa dotkne každej rodiny na Slovensku, to sa dotkne ľudí, ktorí chodia nakupovať, to sa dotkne cien všetkého, a Sulík sa tu urazí a odbehne odtiaľto ako taký plačko, máme už Plačkovú, máme aj Plačku, lebo všetci sa teraz ideme rozplakať, že Richard Sulík nedostal slovo tak, ako si to predstavoval, lebo opozícia mu v tom zabránila, lebo opozícia v menšine má tú moc. Veď toto je úplne absurdné.
Skôr mohol ten Sulík naozaj vysvetliť to, čo je najdôležitejšie. Či reálne plánuje dereguláciu cien v energetike. Lebo pokiaľ toto ide urobiť, tak to je zločin proti ľudskosti. To je neoliberálny experiment, aký si dovolil naposledy Pinochet v Čile, a pokiaľ toto Sulík naozaj ide urobiť, tak spácha taký zločin, za ktorý jedného dňa bude súdený.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 16:45 - 16:47 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán predseda, Richard Sulík mal priestor taký istý, ako mal predseda strany SMER, 20 minút a využil ich na to, aby tu hovoril dokola – lebo Fico, lebo Fico, lebo Fico. A ďalších 20 minút by hovoril – lebo Fico, lebo Fico, hovoril by iba tieto politické nezmysly pre to, že nemá riešenie. Nemajú riešenie, pretože ľudia prídu o stovky eur na energiách, všetci to vieme, že nemá riešenie a jediné, čo ponúkli ako riešenie, je absurdná neoliberálna deregulácia, ktorou ešte viac zvýšia ceny energií a rozdajú národný majetok nadnárodným korporáciám, lebo tým v skutočnosti Richard Sulík slúži.
A on sa tu teraz postaví ako nejaké urazené decko a odpochoduje rovno no Manchestru, lebo sme mu nedali akože slovo. Ale, preboha, on to slovo mal a mohol znova hovoriť a mohol aj prostredníctvom faktických poznámok reagovať alebo prostredníctvom svojich kolegov z poslaneckého klubu SaS.
Nerozumiem, kam už chceme degradovať parlamentnú kultúru. Tak my sme tá slúžka tej vlády, my môžme teraz dúfať a čakať a veľkoryso pozerať blahosklonne na pána Sulíka, že sa uráčil vôbec prísť medzi nás do Národnej rady? Veď to má presne naopak fungovať. On sa tu má postaviť a nemá tu hovoriť – lebo Fico, lebo Fico, ale má ponúknuť riešenia, tým mal začať. O to mal hovoriť od prvej až po dvadsiatu minútu, mal na to priestor.
Čiže nerobme z toho cirkus. Pán minister absolútne zlyhal a teraz sa darmo hádže o zem a puká tu od zlosti ako Mechúrik Koščúrik, darmo, on sem mal prísť a hovoriť k veci. Namiesto toho tu robil len čistú, odpornú protismerácku politiku a zneužil, zneužil parlament.
To, že nedokáže absolútnym spôsobom reagovať na to, čo chystajú pre hornú Nitru, že tam chcú len vyhladovať robotníkov a baníkov, absolútne nemá riešenie na rast cien, nemá riešenie na nič a jediné, čo ponúka, sú neoliberálne floskuly alebo Fico. To je tragédia tejto vlády, tragédia slovenského liberalizmu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 16:12 - 16:14 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Môžem ešte raz čas poprosiť?

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prosím, vráťte čas pánovi poslancovi Blahovi.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Pán Sulík, vy ste ani slovkom nezmienil o tom, ako budete riešiť rekordný nárast cien energií. To bolo dokola len lebo Fico, lebo Fico. Presne ako Robert Fico predvídal. To je úplne absurdné.
Ja si pamätám Roberta Fica, keď riešil plynovú krízu v roku 2009. On sa nepostavil v parlamente a vyhovárať sa na Mikloša, Dzurindu. On zobral pod pazuchy odborníkov a išiel do Kyjeva, do Moskvy vyjednávať ceny plynu.
A čo ste urobili vy? Vy ste zobrali so sebou pod pazuchu Bittó a išli ste do Manchestru zabávať sa na ples. To je ten rozdiel medzi vami a pánom Ficom.
Pán Fico sa staral o Slovákov a vy sa staráte iba o kšefty nadnárodných korporácií a bánk. Nič iné neriešite.
A, viete, vy keď tu teraz brhelujete, že čo sa tu dialo v rokoch 2005, ´10, ja neviem kedy, v nejakom praveku, tak ja si pamätám, ako ste vy konkrétne osobne v roku 2005 šéfovali OLO a predávali ste a predával sa lukratívny pozemok OLO v Bratislave – a hádajte, komu sa to predalo? Sulíkovej spoločnosti Fax&Copy. A predalo sa to za 66 mil. korún a vy ste to potom o tri mesiace strelil za 86 mil. korún. Čiže vy ste mali čistú vatu nejakých 20 mil. korún.
To ste vy, pán Sulík. Vy tu brhelujete?! Však vy už dávno máte sedieť vo väzbe, pokiaľ ste takéto podvody páchali. A vy ste takéto podvody ako šéf OLO páchali a potom neskôr ďalej ako poradca Mikloša, čo je fantastické. Vy ste tu rozpredali energetiku ako poradca Mikloša, vy ste boli spolučinný s pánom Miklošom, ktorý dneska robí zase vášho poradcu. Vy ste také neoliberálne duo. A vy sa teraz vyhovárate.
Tak všetko ste odovzdali nadnárodným koncernom. Všetko kompletne, ktorí tu zmasakrovali celú energetiku. Dneska idú ceny energií hore kvôli vám a kvôli Miklošovi a vy tu dneska sa tvárite, že lebo Fico.
Pán Sulík, veď to je tak trápne, že už trápnejšia hádam je len vaša diplomovka, kde ste použili len štyri knižky, čo je výkon hodný Moniky Tódovej. Prepáčte, pán kolega, vy ste tak trápny, že to svet nevidel.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2021 18:13 - 19:02 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážené dámy, vážení páni, dovoľte aby som pokračoval vo svojom príhovore a pokúsil sa zároveň demonštrovať tú atmosféru a tú dehonestáciu Národnej rady, o ktorej som hovoril už pred hlasovaním. Najnovším počinom vládnej koalície, ktorá si schválila, úplne vážne si schválila pozmeňujúci návrh pani poslankyne Anny Zemanovej, aby Robertovi Ficovi zapchala ústa. Toto bol návrh pani Anny Zemanovej, poslankyne strany Sloboda a Solidarita, tej strany, ktorá sa tu oháňa slobodou v Bielorusku, Rusku, každé druhé slovo o Navaľnom, o Prasačenkovi či Pratasevičovi, či ako sa volá. A oni teraz povedia, že líder opozície nemá právo hovoriť, že mu máme zavrieť ústa a oni si túto, s prepáčením, nebetyčnú hlúposť, reálne schválili. Sa tam zapojili do toho tuto veľkí lebertariáni ako Dostál a spol. Oni si normálne schválili, že Robert Fico má zakázané, oni to nazvali moralizovať, zakázané hovoriť. Toto je úžasné, to je fantastické.
Čiže my sme sa dostali do situácie, kedy tú liberálna strana zakazuje slobodu slova v parlamente lídrovi opozície a vy tu niečo idete vyčítať o Lukašenkovi. Vy tu chcete niečo vyčítať akože nedemokratickým režimom. Vy ste sa už reálne pomiatli, kolegovia? Ešte raz, vy ste zakázali hovoriť lídrovi opozície. A ešte sa vytlieskavajte! Neuveriteľné! Toto tu naozaj ešte nikdy nebolo a myslím si, že to len dokresľuje to, v akom parlamente sme sa ocitli. Dokresľuje to tú myšlienku, ktorú som naznačil v úvode svojej reči, že sa do slovenského parlamentu, žiaľbohu, kvôli Matovičovi dostali tí najväčší lúzri, intelektuálny planktón, ktorý dokáže schváliť absolútne čokoľvek, absolútne čokoľvek. Oni si zrušia demokraciu, oni si zrušia demokraciu takýmto spôsobom, lusknutím prsta. A Pročko k tomu ešte zatlieska a spraví kotúľ vpred. To je fantastické, toto tu máme, toto tu dneska máme. (Potlesk.)
Intelektuálny planktón sa dostal k moci. Haló?! Ešte raz, pani Zemanová, preboha, počúvate ma?! Okamžite to stiahnite! Však to je škandál, však to je škandál! Však Lukašenko začne rozdávať ceny Anny Zemanovej v Bielorusku. Však toto si nedovolí ani Lukašenko. (Potlesk.)
Rozumiete tomu? Prepáčte, ako toto nám tu dneska vládne? To ako v porovnaní s týmito je Mikulec ešte naozaj nositeľom Nobelovej ceny za mozog. Toto je... Mikulec je tu ešte ten najmúdrejší.
Pani Zemanová, prosím vás, rozumieme si? Stiahnite to! Nestrápňujte sa už viacej, stiahnite to, dobre?! Ja chápem, že ste si už odhlasovali túto hlúposť a že sa na vás bude smiať história ešte niekoľko storočí. Ja tomu rozumiem, ale keby ste sa aspoň trošku chceli zamyslieť nad tými nezmyslami, ktoré ste navrhli, to už ani vtipné neni, to už ani vtipné neni! Naozaj v tom vašom veku, keby ste mala 17 rokov ako násťročná pubertiačka, chápem, že občas tak človeku vystrelí, ale zase chápete, že by ste mali ísť príkladom aj pre vaše vnúčatá a toto naozaj neni príklad hodný poslankyne Národnej rady.
Takže, dámy a páni, dovoľte teraz pokračovať v mojom príhovore, ktorý sa týka Romana Mikulca, človeka, ktorý na poste ministra vnútra nemá čo hľadať zhruba rok a pol. Ale, žiaľ, stále tam je a stále na Slovensku zasieva teror prostredníctvom systému udavačov, ktorý si vytvorili, ktorý on kryje. Ten systém udavačov najnovšie nazývajú - čurillovská mafia, používam výraz pána predsedu, slovutného Borisa Kollára, ktorý to takto pomenoval - čurillovská mafia. Čiže máme tu systém narafičených mafiánskych udavačov, systém ľudí, ktorí sú ochotní vymyslieť si krivo čokoľvek na kohokoľvek len preto, aby im bol znížený trest za ich mafiánsku činnosť. A tento systém tu kryje minister vnútra Mikulec. A hlavnými predstaviteľmi tohto systému sú vyšetrovatelia NAKA - pán Čurilla, pán Ďurka a ďalší, ktorých dneska zavreli do väzby nezávislé súdy, zavreli ich do väzby, aby kolúzne nekonali. A to sú tí istí ľudia, ktorí, mimochodom, išli zatvárať do väzby Milana Lučanského, ktorí môžu za jeho smrť, vrátane ľudí ako Mikulec, Matovič a ďalší.
Mikulec, to je to hlavné obvinenie, ktoré tu už niekoľko mesiacov hovoríme, má krv na rukách Milana Lučanského spoločne s Matovičom a ďalšími. Ten človek tu už dávno nemal byť. Ale napriek tomu drzo a arogantne sem chodí a vysmieva sa nám do tvárí. Drzo a arogantne sa vysmieva do tvárí rodiny Milana Lučanského.
Ľudia typu Čurilla a Ďurka sú pre nich národní hrdinovia. Ja neviem, ja mám taký pocit, že títo páni ani nevedie čítať. Lebo keby vedeli čítať, tak by si prečítali to uznesenie, by si prečítali to, akým spôsobom boli prepísané odposluchy pri obvinení pánov Čurillu a celej tej jeho čurillovej mafie. Budem to skracovať. By si to prečítali a zistili by, že páni Čurilla a Ďurka sa v jednej miestnosti jedného dňa dohadovali spôsobom, poďme zavrieť tamtoho, pome zavrieť hentoho, lebo ho nepotrebujeme, lebo po nás ide Santusová - inšpektorka, tak ju poďme zavrieť. A oni si takýmto spôsobom vymýšľali, aké obvinenie na ňu našijú.
A potom dokonca som sa dočítal v jednom z tých uznesení, že ona im tam hrala TA3 a mal práve tlačovú konferenciu Robert Fico ako líder opozície. A im sa nepáčilo, čo hovoril, tak povedal, že aj na toho príde, aj na toho niečo našije. Toto hovoril vyšetrovateľ NAKA, človek tohto pána Romana Mikulca.
Ako inak to nazvať ako mafiou. Ako inak to nazvať ako organizovanou zločineckou skupinou. Matovič tu rozpráva slovo mafia v každej druhej vete a v tej prvej povie, že hydra. Vždy len tieto dve slová. A v skutočnosti je tu jediná hydra, jediná mafia, jediná chobotnica tá, ktorej velí on, Lipšic a tento pán. A som presvedčený, že či to bude v tomto volebnom období, alebo keď títo odídu na smetisko dejín, na smetisku intelektu sú už dávno, ale odídu čochvíľka aj na smetisko dejín a keď tam odídu, tak v tej chvíli, verte tomu, že celá táto chobotnica bude rozpletená.
Vy si myslíte, že vy ste neohrození? Že nepríde spravodlivosť aj po vás? Ja som síce neni veriaci človek, ale verím v karmu, verím v to, že spravodlivosť si vás nakoniec zomelie. A je dosť možné, že si vás zomelie spôsobom, akým sa to práve deje v čurillovskej mafii.
Viete, ja si pamätám, že keď bol Milan Lučanský prevezený úplne brutálne sadisticky, nelogicky a kontraintuitívne do väznice, do väzby v Prešove. Sťažovali sa všetci, že nebláznite, prečo nemá umožnený prístup advokátov? Prečo sa takýmto spôsobom týrate? Prečo ho posielate do najsurovejšej väznice? Tak vtedy médiá hovorili: Ale čooo, nebláznite, to je všetko v poriadku. Ale v tej istej chvíli, ako sa toto isté stane jednému z čurillovskej mafie, jednému z vyšetrovateľov, že ho pošlú do Prešova, tak tu vyvreskuje v každej druhej relácii, Daniel Lipšic, že to je proste nemožné, takto to byť nemôže. Nepočujete, akí ste pokrytci?! Nepočujete, akí ste farizeji?! Pri Milanovi Lučanskom vám bolo jedno, že ho popravili, ale v prípade čurillovskej mafie všetci tu skáču dva metre desať od radosti, že od smútku, že si niekto dovolil ísť do väznice v Prešove.
Čiže, páni kolegovia, farizejstvo je vaša základná vlastnosť a ja márne uvažujem, či to je nedostatkom morálky, alebo nedostatkom intelektu. Na vašej strane asi pôjde o kombináciu.
Ten hlavný dôvod, pre ktorý odvolávame pána ministra Mikulca, okrem toho, že kryje čurillovskú mafiu, je to, že to bol on, kto dal pokyn šéfovi polície, prezidentovi Policajného zboru pánovi Kovaříkovi, aby prerušil a prekazil policajný záťah, policajnú akciu voči trojici mafiánov, trojici udavačov - Dömötörovi, Petrovovi a Zemanovi. Tento pán dal pokyn, za tento pokyn je dneska obvinený Kovařík, bývalý šéf polície. Ale Kovařík bol proste iba prostriedok. Kovařík bol iba mopslíček na obojku tohto pána. Ten mu hodil pamlsok a Kovařík urobil. Ale tento pán patrí do basy ďaleko viac ako Kovařík. Však on dal ten pokyn. To sa tu všetci tvárime, že sme slepí, že nevidíme, že sme hluchí, že nepočujeme. Ešte raz, Kovařík dal pokyn. On sa tým ešte pri tej svojej úžasnej mentálnej kapacite ešte aj pochválil. On to ani nezadržiaval, on to potreboval zo seba dostať. On to pre Hospodárske noviny na rovinu povedal, že áno, ja som dal ten pokyn Kovaříkovi. Ako to že si preňho neprišla ešte NAKA? Ako to že ten človek ešte neni vo väzbe? Kto môže viacej kolúzne konať ako tento pán? Však tu teraz na celé, na celé Slovensko môže vyvreskovať tie svoje nezmysly.
Ten človek má byť v base, má byť vo väzbe. Nie Milan Lučanský tam mal zhniť! Nie Milan Lučanský tam mal zomrieť! Tento pán mal ísť do väzby! On dal pokyn na prerušenie akcie a kvôli tomu utiekli dvaja z troch mafiánov. On sa tu na tom rehlí aj s tým svojím panákom. On sa tu na tom rehlí. Dvaja mafiáni odídu a oni sa tu rehlia.
Dvaja mafiáni, ľudia, ktorí nemajú žiadnu morálku, na ktorých bol postavený systém kajúcnikov, narafičených udavačov. O tom, že tento systém fungoval, nehovorí len správa Slovenskej informačnej služby, opakujem, nie našej Slovenskej informačnej služby. Ale Slovenskej informačnej služby, ktorú si zvolila koalícia, táto koalícia. To nie sú naši nominanti, to sú vaši nominanti, páni kolegovia, a oni sami vás obviňujú, že ste vytvorili systém narafičených udavačov. Potom to potvrdia odposluchy samotnej inšpekcie, na základe toho sú obvinení páchatelia. Dneska sedia, čurillovská mafia sedí vo väzbe a vy ich stále obhajujete.
Vy tu obhajujete zločincov, vy tu obhajujete systém, ktorý zabil Milana Lučanského, na základe udaní a výmyslov ľudí, ako je Petrov, ako je Dömötör, ako je Zeman. Veď to sú čistí mafiáni. Ja som videl fotografiu tých pánov a ja som teda neni nejaký, že by som mal predsudky voči ľuďom, ktorí vyzerajú ako brutálni vrahovia, ale títo páni vyzerali ako brutálni vrahovia. A na výpovediach týchto pánov to celé postavili. Absolútne nedôveryhodné, absolútne nedôveryhodné.
Dneska už vieme, aká je pravda. Dneska už vieme, že tu vládla mafia vo vnútri polície. Vieme, že tu boli krivo obviňovaní ľudia a, žiaľ, vieme, že kvôli Matovičovej a Mikulcovej mafii zomrel Milan Lučanský. Viete, keby to bolo o tom, že sú to krivo obviňovaní ľudia a po dvoch mesiacoch sa obvinenie stiahne, tak si povieme, poďme to riešiť, ale asi nemáme v sebe toľko emócií.
Ale, preboha, tu zomrel človek. Zomrel hrdina. Človek, ktorý dostal do basy mafiána Černáka, najväčšieho fanúšika Igora Matoviča. Spomeňte si na status Mikuláša Černáka pred voľbami. On by volil OĽANO, on by volil Igora Matoviča. Gratulujeme. Presne takýmto spôsobom rozmýšľa OĽANO ako mafián Černák. A Milan Lučanský musel byť zničený. A ja mám veľké obavy, že práve s pomocou tohto pána, práve s pomocou Matoviča a ďalších a Lipšica, o ktorom ešte budem veľa, veľa rozprávať.
Čiže druhý dôvod, pre ktorý chceme odvolávať ministra Mikulca je to, že bol on, bol to on, kto dal pokyn riaditeľovi polície, prezidentovi Policajného zboru Kovaříkovi. Kovařík je dneska obvinený, tuto kolotočiar je ďalej na svojej pozícii. Úžasné, fascinujúce, fantastické! Gratulujte si! Človek bez intelektu, človek bez morálky.
Tretí dôvod, ktorý je asi jeden z tých najzávažnejších, pre ktorý je dneska minister Mikulec odvolávaný, je to, že zobral úplatok. To nehovorím ja, že zobral úplatok. On zobral úplatok 100-tisíc eur podľa Imreczeho. To je meno, ktoré tu oni skloňujú veľmi často. Keď sa tu jednalo o Petra Pellegriniho, tak Imrecze sem, Imrecze tam, hentaké šampanské, onaké šampanské, ale keď sa jedná oňho, zrazu nič. A pritom Imrecze povedal o úplatku vo vzťahu k Mikulcovi nie vtedy, keď si ho zobrali do laty tí jeho sadisti, ktorí tam dokážu vytĺcť z toho človeka absolútne akékoľvek priznanie, akýkoľvek výmysel. Nie. Imrecze to povedal v rozhovore, ktorý sa odohral dávno predtým, než ho zbalili. To znamená, že mal možnosť hovoriť všetko, čo je autentické, všetko, čo je úprimné. A povedal, že tento pán zobral úplatok 100-tisíc eur. Asi si kúpil hodinky, ktoré nosí na ruke. Len asi zabudol, že to sú fejky. Dúfam, že ich, pán minister, znova nenosíte, lebo už by bol naozaj trapas.
Tento človek zobral úplatok 100-tisíc eur, ale to nebolo prvý raz v jeho kariére. V minulosti dokázal zobrať úplatok v desiatkach tisíc eur a svedčia o tom zase záznamy z Vojenského spravodajstva. Tieto veci sú neni vymyslené. To nie je tak, že my sme zobrali nejakého Dömötera alebo nejakého iného kajúcnika, udavača, mafiána. To neni tak, že my teraz chodíme po uliciach a naháňame mafiánov. Ty sa priznaj k tomu, ty si vymysli tamto, ty si vymysli oné. To je tak, že toto išlo o záznamy, o reálne uznesenia, o reálne odposluchy, o reálne obvinenia. A máte pocit, že by pán bol už takto (rečník prekrížil zápästia) niekde vo väzbe? Nie. Pánko sa tu rehlí aj so Šipošom a je ďalej ministrom vnútra. Toto je Mikulec.
A potom sa čudujete, že sa musíme hanbiť za túto vládu. Potom sa čudujete, že je to dehonestácia tohto parlamentu, že takíto ľudia sú na čele štátu. Akú dôveru máme mať v políciu, keď toto tu vládne?
Ja keď som naposledy pozeral rozhovor s pánom Mikulcom, mne sa krútila hlava. To bolo po proteste v Košiciach. Si pamätáte? Protest v Košiciach, strana SMER zorganizovala 10-tisíc ľudí a hentento povie, že všetci tí ľudia tam boli zaplatení. Toto povie minister vnútra. A dokonca už aj, teraz neviem, či to bola Tódová, áno, Tódová sa ho spýtala, lebo ako teda Tódová tiež nevyniká intelektom, ale už aj jej to tak prišlo, že tak keď minister vnútra takéto niečo povie, tak asi by to chcelo nejaký dôkaz. Že? Pán minister, aký máte na toto dôkaz? To je fakt. On povie, že to je fakt. To je ako fyzika, hej. Fakt.
Proste tam všetci sú zaplatení. Desať tisíc Slovákov, 10-tisíc občanov on obvinil z korupcie. Všetci sme boli proste skorumpovaní. Ja som dostal od Putina aspoň 300 rubľov. Doteraz ich mám vo vankúši. A ďalších 10-tisíc ľudí tiež. Všetci máme peniaze a v takýchto konšpiráciách tento pán žije.
Ja si ho pamätám, on tu naposledy, keď sme ho odvolávali, tu rozvíjal také sprisahanecké teórie, že tu bolo sprisahanie reptiliánov, sprisahanie všetkých, ešte aj Radičovej, len aby mu ublížili chúďatku. A dneska vidí sprisahanie, ja neviem koho, ktoré nejaký ďalší reptilián, ktorý zaplatil 10-tisíc ľudí do Košíc, len aby mu ublížili chúďatkovi. On v tomto žije, toto sa mu v tej hlave odohráva.
Ako pri všetkej úcte, adept na ústav pána Pinela, ale určite nie adept na ministra vnútra. Ako takéto niečo môžme tolerovať? Akože to, že vy to dokážete tolerovať, tomu ešte rozumiem. Ale ako je možné, že dokážeme na Slovensku, ľudia vzdelaní, vysokoškolsky vzdelaní, inteligentní, Slovensko je neuveriteľne múdre a toto je taká hanba, že nám toto vládne. Neviem, ako to môžme tolerovať, neviem, neviem, neviem. Hanbím sa za to a nebudem to vedieť vysvetliť ani svojim deťom, keď začnú prvýkrát rozmýšľať o politike a zistia, že v politike, vo vláde sú tí najväčší mentálni outsideri na Slovensku. Je to strašná hanba.
Viete, keď som sa zamýšľal nad tým, že ako funguje systém čurillovskej mafie na Slovensku, tam je toľko mien, to je tak prepletené. Tam všetci tí Čurillovia, Ďurkovia, Dömöterovia, Petrovia, že bežný človek sa v tom už nemôže vyznať. Ja tomu rozumiem, že sú ľudia z toho zmätení. Keby toto napísala Agatha Christie, tak myslím si, že to by bol ten najzmätenejší román detektívny, aký by videla. A Hercule Poirot by asi spáchal samovraždu. V tom sa už nevyzná nikto.
Ale napriek tomu ľudia musia vedieť jedno. Že tu boli obviňovaní nevinní ľudia. Je jedno, či použijeme slovo Dömöter, Petrov, Zemák, Tiger alebo čo. Ľudia, vedzte jedno, je tu proste partia mafiánov, ktorá, to sú skutoční mafiáni. Aby sme slovo mafia používali teraz v tom skutočnom zmysle slova. Gangstri, ktorí vydierali, rezali hlavy, robili zlé veci. Nie v zmysle slova Matoviča, že mafián je každý. On to používa ako synonymum človeka.
Reálni mafiáni, ako je Petrov, ako je Dömöter a ďalší. A on, ten Dömöter sa sám priznal, že si vymýšľal, že si vymýšľal obvinenia a kvôli týmto obvineniam reálne išli do väzby nevinní ľudia vrátane Milana Lučanského a budem to opakovať donekonečna. Človeka, ktorého som si mimoriadne vážil, človeka, ktorý dnes mohol žiť nebyť týchto vrahov. Nebyť týchto vrahov.
Páni kolegovia, to, že je... (Hlasy z pléna). Pani Zemanová, ja viem, že chce ísť príkladom, príkladom svojim deťom, ale keby ste sedeli možno na stoličke, to by bolo príjemnejšie, lebo (reakcie z pléna) áno, áno, bol by som veľmi rád, keby ste mi neukazoval tento spôsob správania sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím, pokračujte v rozprave. (Reakcie z pléna.)

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Ja som navrhovateľ. (Smiech v sále.) Pani, ste zmätená, ste zmätená, choďte radšej domov. Toto je veľká hanba táto pani. Táto pani je veľká hanba, ale radšej budem voči nej veľmi zmierlivý, aby mi nezakázala rozprávať ako pánovi Ficovi. Naša Sloboda a Solidarita, to je úžasné proste. Úplný John Locke a Adam Smith v jednej osobe. Dobre, necháme tak pani Zemanovú, tá má sama so sebou dosť vážnych problémov aj bezo mňa.
Takže skúsme pokračovať. Viete, už v minulosti pán Mikulec preukázal svoj morálny charakter, keď viedol Vojenské spravodajstvo a o tom bola naša ostatná mimoriadna schôdza. Pán Mikulec bol schopný prihrať kšeft za milióny bratovi, otcovi a keby mal sesternicu, bratrancov, tak všetci by dostali kšefty za milióny. Však takto rozhadzoval. Toto je Mikulec. To je tá gloriola tej nekorupčnosti a toho slušného Slovenska, za ktorú tu vrieskal pavián Stanke. Toto je to slušné Slovensko. Všetkým - tatovi, bratovi, každému. Keby mal psa, tak dohodí kšeft aj psovi.
Tento pán bol navyše obvinený z toho, a to bolo úplne fascinujúce, on bol obvinený z toho, že nevedel sa preniesť cez traumatizujúci zážitok, že nejaký sused očúral plot, či čo to ako to bolo v tom zázname, a preto on kontaktoval mafiánov Takáčovcov, aby vyriešili problém s týmto človekom, ktorý, žiaľ, očúral jeho plot. Pardon, ten pes očúral plot. Toto, toto riešil šéf Vojenského spravodajstva. Ja neviem, pán minister, jak ste to stíhali, lebo vy ste popri tom ešte aj robili vysokú školu, jak si pamätám. On sa stal majstrom vedy, Master of Science, v Brne počas toho, ako viedol Vojenské spravodajstvo. Ja neviem, ako sa vedie Vojenské spravodajstvo, ale človek by očakával, že vám to zožerie aj nejaký čas toho dňa, ale on dokázal, superman, ešte popri tom aj študovať vysokú školu. Napísal nám 20 diplomových prác, ako nás minule informoval, 20. Bežný človek napíše jednu. Ja som napísal dve, lebo som mal dve vysoké školy, on napísal 20. Mikulec, úžasné! Ja to na ňom vidím, že on to má v sebe ten talent, len to nevie prejaviť. Dvadsať vysokých... diplomov. Možno zistíme, že on má 20 titulov a 20 vysokých škôl. Uvidíme. Ale pointa je, že on dokázal ešte popri tom všetkom riešiť psa, ktorý mu očúral plot, kontaktovať sa s mafiánmi takáčovcami a riešiť úplatky a riešiť všetky tie kšefty pre svojho brata a svojho otca. Ten človek má neuveriteľný dar narábať s časom, pretože toto nedokáže len taký hocijaký smrteľník. Vyštudovať vysokú školu, viesť Vojenské spravodajstvo a boriť sa v tých najväčších korupčných kauzách, aké existovali na Slovensku. Ešte aj Radičovej z neho bolo zle. A to Radičová teda nie je žiadna naša favoritka.
Iveta Radičová bola predsedkyňa vlády v časoch, kedy sa tu diali, aj so Sulíkom, tie najväčšie neoliberálne experimenty. Ešte aj ona sa chytala za hlavu, že, preboha, tohto nie. Tohto nechcela ani poslať niekam do Bruselu, lebo tento pán neni schopný ani, opakujem, viesť kolotoče v Petržalke. To videla aj Radičová. A napriek tomu ten pán sa cíti ako morálny hrdina. On sa cíti ako ten najväčší superhero, avenger. Toto je Mikulec, lebo on lietal ako tryskáč z Walta Disneyho a intelektuálne zhruba na tej istej úrovni. A Radičovej nestačil, napriek tomu je v tejto pozícii. Ja som, ja som naozaj na pomykove, že či dokážu vyhrabať vôbec ešte niečo horšie, ako je Mikulec.
Páni kolegovia, pre mňa sú sväté slová Milana Lučanského, ktorý keď odchádzal z pozície prezidenta Policajného zboru, tak povedal veľmi jasne. Odmietam politizáciu polície a nikdy nebudem rešpektovať toto, toto (rečník ukazuje prstom do pléna) na čele ministerstve vnútra. Nikdy. Toto povedal Lučanský, generál Lučanský, a to boli slová, ktoré naozaj museli chytiť za srdce každého človeka na Slovensku. A myslím si, že vo chvíli, kedy Milan Lučanský zomrel, tento pán sa mal spakovať a vypadnúť. Mal sa spakovať a ísť preč už v tej chvíli. Mohol spraviť morálne gesto. Nie, tento človek je neodvolateľný.
Všetky možné úplatkárske aféry, všetky možné mafie, čokoľvek naňho našijete, čokoľvek poviete o ňom, on sa otrase a povie, že to tak neni a médiám to stačí. Médiám to stačí. Nás by tu grilovali od rána do večera. Palcové titulky by boli. To by tu chodili v čiernom všetky Tódové, všetci títo Schutzovia. Nie. V prípade tohto pána sa mu prepečie absolútne všetko.
Ale ja vám poviem, prečo je to tak. Je to tak preto, lebo tu existuje chobotnica. Existuje tu mafia, pracovne ju nazvime matovičovská mafia. Existuje tu matovičovská mafia, ktorá ovláda nielen políciu, nielen časť súdov, nielen časť vyšetrovateľov, nielen časť prokuratúry, tú lipšicovskú. O tom ešte budem hovoriť. Ona ovláda čiastočne aj médiá, korporátne médiá, liberálne médiá a tie im kryjú zadok.
Pani ako Tódová, preboha, nemôže tie nezmysly písať, všetkú tú špinu, čo valila na Milana Lučanského, všetky tie nezmysly a krivé obvinenia bez toho, že by za to nebola odmenená, tomu hádam neverí nikto. A keď sa pozriete, v akom príbytku, v akej chatrčke býva pani redaktorka na Hradnom vrchu v jednej z najbohatších častí Slovenska s platom možno tisíc eur, ktoré zarába bežný novinár, ale ona si to, samozrejme, vedela zadovážiť. Tak sa asi pýtajme, ako je možné, že skorumpované liberálne médiá podporujú takéto zločiny a chobotnicu Matoviča a Mikulca. Lebo majú z toho peniaze.
Dokonca nielen tie, ktoré idú, tečú pofidérnymi spôsobmi, ale tie, ktoré úplne legálne posiela vláda Igora Matoviča, dneska toho, jak sa volá, Hegera. Táto vláda posiela úplne legálne peniaze na očkovaciu kampaň. Oni dostávajú milióny na očkovaciu kampaň. Veď to je normálna legálna alebo pololegálna korupcia. Oni korumpujú médiá, aby písali to, čo chcú spôsobom, však napíš, že ten Matovič neni až taký magor a dostaneš miliónik na očkovanie. A potom tam budeš vyvreskovať, že očkovanie je úsmev, vakcína je úsmev, ja neviem čo, sloboda a všetko možné. Len aby si tu kryla túto mafiu. Toto je obyčajný biznis. Toto je obyčajný biznis a my musíme teda ľuďom hovoriť pravdu. Nikto iný im tú pravdu nepovie, lebo korporátne, oligarchické, liberálne médiá sú podplatené.
A práve preto musíme využívať tento priestor a hovoriť o tom, kto je tá chobotnica. Ja vám poviem, kto je v tejto chobotnici, keď tu pán Eduard Heger hovoril o zozname, o nejakom zozname. Spomeňte si na jeho reč, ja viem, že ste väčšina z vás zaspali, kým hovoril, lebo to bolo niečo tak mľandravé, to sa nedalo počúvať. Ale keď náhodou niekto z vás bol hore a bdel, kým pán premiér hovoril, tak on tu hovoril nejaký zoznam. Tak ja vám poviem, aký je zoznam matovičovskej chobotnice. V tomto zozname nachádzame takéto mená - Zeman, Petrov, Dömöter, Čurilla, Ďurka, Mišún, Sabota, Scholtz, Lipšic, Kysel, Repa, Šurek, Kliment, Hrubala, Záleská a sám Matovič, a, samozrejme, aj jeho tajný agent Makó. Toto je chobotnica Igora Matoviča.
Každý má, samozrejme, inú úlohu a povedal by som, že vieme túto chobotnicu rozdeliť na veľké ryby a malé ryby. Veľké ryby sú Matovič a Lipšic. Tohto pána nepovažujem za veľkú rybu, ale majú tam ešte menšie ryby, ako je on, a to sú práve tí Zemanovia, Dömöterovia, tí bežní mafiánikovia.
Hegera neviem, či môžem považovať za súčasť tejto chobotnice. Ja si myslím, že Hegera neberú ani oni sami vážne. To je pre nich handra, takisto ako pre väčšinu Slovákov. On nech si rieši svoje salarabandy a oni budú riešiť tie mafiánske veci. Toto je tá chobotnica.
V tejto chobotnici sa, žiaľ, objavuje meno, ktoré je veľmi, veľmi nebezpečné pre celkové fungovanie slovenskej štátnosti. Meno poradcu, bývalého poradcu prezidentky Čaputovej, Peter Kubina. Toto meno špeciálne zdôrazňujem práve preto, že ide o veľmi nebezpečné prepojenie na sám prezidentský palác. A pokiaľ je do týchto mafiánskych chobotníc zapojená aj Zuzana Čaputová ako prezidentka Slovenskej republiky, tak už máme ale sakramentský problém.
A ja mám veľké obavy, keď vidím, čo všetko dokázal ten Peter Kubina v týchto súvislostiach urobiť. Peter Kubina v čase, keď bol ešte poradcom prezidentky Zuzany Čaputovej, zastupoval dvoch hlavných kajúcnikov, ktorých pred tým zastupoval Daniel Lipšic. Daniel Lipšic a Peter Kubina pracovali pre jednu právnickú firmu, boli spoločníci a veľmi dobrí priatelia, ktorými sú dodnes. Lipšic a Kubina. Lipšic vyslal Kubinu prezidentke do prezidentského paláca, kde robil poradcu Čaputovej a ten istý Kubina v tom čase obhajoval ako advokát kajúcnikov, tých kajúcnikov kvôli ktorým neskôr zomrel aj Milan Lučanský. Je to náhoda? A je náhoda, a toto je veľmi zaujímavé, je náhoda, že viete, kedy Kubina prestal byť poradcom prezidentky Čaputovej? Stalo sa to niekedy okolo 21. mája tohto roku. A viete, aké bolo odôvodnenie prezidentskej kancelárie? Zaslala odôvodnenie, že pán Kubina v tom čase odišiel od prezidentky, prestal robiť poradcu preto, aby sa mohol pripravovať na svoju novú advokátsku činnosť, ktorá by mohla byť chápaná ako konflikt záujmov s poradcovstvom prezidentky Slovenskej republiky. Pýtame sa, ako mohol pán Kubina 21. mája vedieť, že mu príde nejaká nová advokátska činnosť, ktorá nakoniec naozaj prišla, lebo viete čo, on sa stal advokátom Čurillu, Ďurka a všetkých týchto, ktorí patria do čurillovskej mafie. Čiže oni už vtedy tušili, že Kubina bude potrebný na obhajovanie týchto zverov. Ako to mohli vedieť? Viete ako? Týždeň pred tým, ako Kubina prestal byť poradcom Čaputovej, sa odohralo slávne stretnutie v pivnici tajnej služby, v pivnici SIS, kde bola aj madam Čaputová, kde bol aj Lipšic, kde boli všetci títo gangstri a tam sa prevalilo, že tu existuje systém udavačov, narafičených kajúcnikov, systém, že sa tu láme spravodlivosť a krivo obviňujú nevinní ľudia. Systém, ktorý prakticky zdemoloval právny štát na Slovensku.
Čaputová sa to dozvedela. Vedela, že sa zrazu pôjde po čurillovskej mafii, vedela, že Čurilla a Ďurka sú v ohrození. Lipšic vedel to isté. A čo sa stalo? Zhodou okolností týždeň po tejto pivnici Čaputová posiela Kubinu preč zo svojho paláca, lebo Kubina už vie, že bude musieť obhajovať na pokyn Lipšica týchto mafiánov, čurillovských mafiánov. A ja sa pýtam, toto prepojenie medzi Lipšicom, Čaputovou a touto mafiou cez osobu pána Kubinu necháme len tak. Toto budeme na Slovensku tolerovať? Veď to ide k najvyšším poschodiam štátu. Ono už v tejto mafii nie je zamotaný len bývalý predseda vlády Matovič, minister vnútra Mikulec, špeciálny prokurátor Lipšic, ono je do toho možno zamontovaná aj sama prezidenta Čaputová. Ja stále čakám na odpoveď, nech mi vysvetlí, ako je možné, že mala poradcu Kubinu a dobre vedela, čo je ten človek zač, koho obhajuje, koho sa chystá obhajovať a ako veľmi je prepojený so špeciálnym prokurátorom Lipšicom, bývalým advokátom všetkých týchto mafiánskych udavačov.
A nielen to, obhajoval aj Pentu, on zabil človeka, to je človek, ktorému by ste v normálnej civilizovanej európskej krajine niekde dali kôrku chleba, lebo by bol bezdomovec na ulici. A tento človek tu dneska vládne špeciálnej prokuratúre a správa sa ako taký gestapák, ako taký esesák, Daniel Lipšic. Tragédia pre Slovensko.
V tejto súvislosti mi dovoľte spomenúť ešte niekoľko mien, ktoré, o ktorých som presvedčený, že môžu mať súvislosť s touto mafiou. A sú to mená sudcov. A to je tiež obrovská národná tragédia, pokiaľ sa sudcovia a sudkyne spreneveria spravodlivosti a pomáhajú chobotnici, len aby sa kriminalizovala opozícia, len aby ničili ľudí. Takýto sudcovia môžu aj za smrť Milana Lučanského. A budem to dokola opakovať. Títo sudcovia sa volajú Pamela Záleská, pán Hrubala a pán Kliment. To sú sudcovia, o ktorých mám vážne pochybnosti, či nespolupracujú práve s matovičovskou mafiou.
Po tom, ako som videl na vlastné oči tú sadistickú rozkoš, ktorú pociťovala tá krátkovlasá pani sudkyňa, ktorá tam rozprávala v súdnej sieni, že dá Kováčikovi, bývalému špeciálnemu prokurátorovi, štrnásť rokov basy, pričom ešte aj Šúrek ako najväčší sadista z Lipšicovej partie žiadal iba trinásť. Ona mu dala štrnásť a ešte sa pri tom dobre chechtala, lebo môže ubližovať človeku, nevinnému človeku, ktorému nedovolila sa ani brániť, ani mať obhajobu. Lebo ten prípad je jasný, čistý ako sklo. Tak kto oslobodil mafiána Kudličku? Bol to Dušan Kováčik? Nie. Oslobodil ho Hrubala a Kliment. Ale odsúdime, samozrejme, Kováčika, lebo sme potrebovali dostať na jeho post Lipšica. Ešte mu tam tá Záleská nahodí štrnásť rokov basy a zničí mu život, lebo v prípade Kováčika je to doživotie. Ešte mu sa nedovolí ani brániť a Hrubalu a Klimenta ešte povýšime. Z Klimenta chceli urobiť generálneho prokurátora a z Hrubalu spravili šéfa, už ani neviem, akej súdnej inštitúcie, už sa tu strácam. A toto je systém mafie na Slovensku. Záleská spraví čokoľvek, len aby odsúdila nevinného človeka.
Ja som bol z toho úplne zhnusený. Viete, lebo postaviť prípad na dvoch kajúcnikoch? Ako v časoch inkvizície a stredoveku to bolo v celku bežné hej, došli dvaja nejakí opití ľudkovia a povedali táto má, toto je bosorka, lebo som ju videl lietať v noci. Zobrali, chytili babu, hodili na hranicu, upálili. Bolo, hej? Ale že to budeme robiť v 21. storočí v Slovenskej republike? To som si nemyslel.
Pamela Záleská urobila toto. Zobrala dvoch, dvoch kajúcnikov, jeden z nich je Makó, o ktorom každý vie, že si vymýšľa, lebo je skorumpovaný a jeho firma dostala desať miliónovú zákazku od Slovenskej pošty, čiže si ho štát kúpil. A tento Makó je dneska tak dôležitý a tak dôveryhodný pre Záleskú, kamarátku pani Tódovej, s ktorou chodia na dovolenku a robia, neviem čo spolu, tak on je tak dôveryhodný, že ona kvôli tomu odsúdi nevinného človeka.
A keď sa Kováčik chce aspoň brániť, že prosím vás, tak zavolajme toho Hrubalu, nech vlastne vysvetlí, prečo vlastne oslobodil on toho mafiána a zavolajme toho Klimenta, prečo to urobil. Nie, je mu to zakázané. Treba čím skôr poslať Kováčika za mreže. A prečo? Lebo sa medzitým odhalila čurillovská mafia, lebo sa medzitým odhalil systém udavačov, ktorý tu fungoval. Ona sa musela poponáhľať, lebo v tej chvíli akoby sa dobiehali všetky tie vyšetrovania, v tej chvíli, ako zistia ďalšie odposluchy, ktoré dneska sú na stole, ktoré už dúfam, že fakt porazia a zničia toto monštrum, tak v tej chvíli by jej skončil aj prípad Kováčika. Ona to musela urobiť. Nevinného človeka poslať na štrnásť rokov do basy.
Ja chcem povedať jedno. Ešte raz, karma je zdarma. Pani Záleská si myslí, že tu bude naveky v tej pozícii? Pán Hrubala, pán Kliment si myslia, že tu budú naveky? Ako je možné, že Hrubala je vôbec na takejto pozícii? Však ten človek opakovane jazdil ožratý za volantom. Keby ste hocikto z vás si raz sadli za volant ožratý, tak už si v živote nenájdete ani robotu zametača v Ikei. A Hrubala sa stal šéfom Najvyššej súdnej rady či Najvyššieho súdu. A on bol dvakrát prichytený, ako ožratý jazdí.
Však mohol zabiť človeka, mohol zabiť človeka ako Lipšic. Ten zabil človeka na priechode, nebol ožratý, ale jazdil rýchlejšie, ako mal a podľa svojich vlastných kritérií mal ísť do basy natvrdo. Ale v prípade Lipšica išlo, samozrejme, o podmienočku. Dodneska chodí ešte ku kurátorovi a odpykáva si trest náš slávny špeciálny prokurátor. Som tak mimoriadne pyšný a hrdý, čo nám na Slovensku vládne že až.
Ďalšiu vec, ktorú by som rád otvoril, je ten ich slávny § 363, ktorý momentálne idú ohýbať, ničiť a meniť len preto, že sa im znepáčil ich vlastný generálny prokurátor. Prosím vás, povedzte mi nejakú krajinu vo svete, okrem Ugandy za čias diktátora, ktorý jedol ľudí, povedzte mi jedinú krajinu na svete, ktorá si účelovo zmení zákon, lebo sa jej nepáči rozhodnutie generálneho prokurátora? Veď to je nonsens. Ak tu má fungovať nejaká predvídateľnosť, nejaký právny štát, vy nemôžete trestať generálneho prokurátora tým, že nielenže ho chcete zmangľovať, zničiť, poslať do basy, ale ešte aj zmeníte zákon, aby sme tohto generálneho prokurátora oklieštili a aby sme dali moc do rúk nášmu kamarátovi Danielovi Lipšicovi. A toto sa akože predstavuje ako spravodlivosť, ako reforma, toto je ten boj s hydrami a mafiou, o ktorom tu tára Matovič? Si robíte srandu? Tak hádam sa tu má zísť nejaká odborná verejnosť, keď chcete niečo meniť. Hádam tu niekoľko týždňov alebo mesiacov má prebiehať diskusia odborníkov, ale nie. Vy si vytvoríte nejakú pracovnú skupinku na zničenie Žilinku, do tej skupinky si zavoláte tisíc ľudí, ani jeden z nich nepríde, je tam v podstate prakticky len ten Matovič, veľký právnik. Však keď môže byť ekonóm, tak môže byť aj právnik, to je v poriadku. A tento človek teraz rozhodne, že sa ohne a zmení § 363, ktorým sa Generálna prokuratúra snaží predísť nejakým zlým alebo nesprávnym, alebo nezákonným stíhaniam.
Rozhodla v prípade, mimochodom, Vladimíra Pčolinského, čo je bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby, kandidát SME RODINA. A oni sú takí rozzúrení v tej koalícii, že si Žilinka dovolil ukázať, že to väznenie Pčolinského bolo nezákonné, oni sú takí rozzúrení, že teraz chcú kvôli tomu popraviť Žilinku a zmeniť zákon. Ale, preboha, to sa takýmto spôsobom nemôže robiť.
Ja teraz akože pri všetkej úcte, ja nemám ani štipku emócie voči Borisovi Kollárovi. Ja toho človeka nepovažujem za rozhodne dobrú voľbu na čele Slovenskej Národnej rady, ale, preboha, aby sa takto chrapúnsky voči nemu správali sami koaliční partneri? Ako takto ho otĺkali? Však to je, toto je momentálne súboj týchto troch koaličných partnerov a ich médií proti Kollárovi. A z Kollára sa tu dneska najlepšie robí najväčší mafián. Čo je milé, že doteraz si to niekto nevšimol, že je mafián a že štartoval Steinhübelovi auto a odrazu sa všetci prebudili. Zrazu máte plné stránky SME-čka, Denníka N, všetci si robia srandu z Kollára, že je mafián. A to ste doteraz nevedeli? Však to vie každý, že ten človek bol mafiánsky prepojený. Každý vedel, komu štartoval autá. Doteraz sme tak rok a pol prešľapovali, čakali a zrazu, keď sa Kollárov nominant alebo nominant Žilinka rozhodne nejakým spôsobom, tak ideme teraz Kollára lynčovať? Ja byť na mieste tuto Borisa Kollára okamžite odchádzam z koalície. Však vy ste dneska normálne v občianskej vojne s ním. To, čo vy dokážete vypustiť na jeho adresu cez svojich novinárov, myslím si, že pán Kollár pokiaľ má aspoň kúsok cti, tak by mal okamžite odísť z koalície. Ale to je, samozrejme, na ňom.
Ja by som sa chcel zamyslieť ešte nad jedným menom a to je ďalšie maslo na hlave tuto pána avengera Mikulca, a to je Hamran. Hamran, nový šéf Policajného zboru. Ja si pamätám to meno Hamran, prvýkrát zaznelo v mojej pozornosti pred voľbami. Lebo viete, kde sa motal tento akože elitný policajt alebo čo to on bol? On sa motal na politickom mítingu strany PS/SPOLU. A už vtedy sa pošuškávalo, že tento liberálny policajt chce vstúpiť do politiky po boku tých slávnych liberálnych hviezd, ako je Beblavý a vtedajší Truban. Pamätáte si toho feťáka? Truban, to bol ten, ktorý tak strašne rád fetoval. A tento Hamran sa motal okolo tejto neoliberálnej partie. A dneska sa dostal na čelo polície tento extrémista, liberálny extrémista. A dneska slúži Mikulcovi a dokonca, keď skladal pred televíziami sľub, tak si ho pamätám povedať: Ja budem na pokyn poslúchať Mikulca. Toto povie šéf polície? No tak to som úplne fantasticky nadšený, že máme nezávislú políciu, že keď tento povie svojmu psíčkovi, že tam trhaj, tak on bude trhať. To takto má fungovať polícia? Takto má fungovať Hamran? A potom sem príde ešte tá holandská liberálna teta Veldová Sofia, podvodníčka, ktorá chodí, vymetá hotely v Bruseli a neplatí za ne a ešte si necháva vyplácať od Bruselu ťažké peniaze, čistá podvodníčka. A tá povie, že Hamran je dobrá voľba, ešte mu potľapká. To kde sme, preboha?
Ja si pamätám pani Veldovú ako jednu z najväčších slniečkárok v Európe. Ona nenávidí Roberta Fica preto, lebo Robert Fico zarezal migráciu, lebo zarezal kvóty. Veldová vrieskala a vrieskala a vrieska dodnes. Keď tu bola vražda Kuciaka, tak došla týždeň po tom a dávala tu rozumy a kopala do vlády Roberta Fica. Dneska, keď tu máme mŕtveho Milana Lučanského, máme tu rozvrat v justícii, máme tu systém udavačov a mafiánov, máme tu lámanie zákona, lámanie 363 a snahu o odstránenie generálneho prokurátora, tak v tejto chvíli ona dojde a potľapká po pleci Hamrana, potľapká po pleci vládu a Hegera a na všetky naše výhrady povie: My sa nebudeme vyjadrovať k živým kauzám. No lebo pri Kuciakovi došla týždeň po tom, ako zomrel. A to nebola živá kauza? To nebol otvorený prípad? Však oni si tak šlapú po jazyku, že to je to horšie než Pročko. Kde nechali intelekt? Kde nechali intelekt v tej Európskej únii? Holandská liberálka. Gratulujem. A týmto sa chcú oháňať títo páni.
Čiže budem museť končiť asi, žiaľ, chcel som to dať na Fidela Castra, ten hovoril aj sedem hodín, ale ešte si nehám, hej. Takže skúsim postupne, skúsim postupne finišovať svoj príhovor a zhrnúť dôvody, pre ktoré chceme odvolať Romana Mikulca.
Spomínal som, že jeden z nich je ten, že kryl čurillovskú mafiu.
Spomínal som, že ďalší z nich je ten, že prijal úplatok podľa vyjadrení pána Imreczeho vo výške 100-tisíc eur.
Spomínal som, že jeden z dôvodov je ten, že on dal pokyn policajnému šéfovi Kovaříkovi, aby prekazil zadržanie troch mafiánov, čiže tento človek de facto pomohol mafiánom a zločincom. V tomto zločine je Kovařík obvinený a tento pán sa vyhrieva na svojej stoličke a tam si ťuká do mobilu. Fantastické!
Ďalší dôvod je ten, ktorý sme už viackrát opakovali v prípade jeho šéfovstva vo Vojenskom spravodajstve. Rodinkárstvo úplne nebetyčné, že tam dával kšefty otcovi, bratovi. Úplatkárske obvinenia. Navyše tam mal ešte kontakty na mafiánov takáčovcov, lebo tam mal kauzu ocikaného plota. Toto je dneska na čele ministerstva vnútra, ale čo mňa desí, je jeho nekompetentnosť a jeho absolútny intelektuálny deficit. Viete, opakujem, človek, ktorý popri riadení Vojenského spravodajstva dokáže vyštudovať vysokú školu, je podľa mňa podvodník a ja som presvedčený, že Mikulec nenapísal žiadnu diplomovú prácu a dodneska mi žiadnu neukázal a ja som presvedčený, že by mal.
Ale viete, najsmutnejšie na tom je to, že on úplne zapadá, úplne zapadá do toho, čo tu dneska na Slovensku vládne. Vládne tu neskutočný primitivizmus. My tu nemáme pandémiu covidu, my tu máme pandémiu primitivizmu. Pandémiu primitivizmu, my máme ministra vnútra, ktorý nevie, aký je deficit, ministra financií, ktorý nevie, aký je deficit. Ministra financií, ktorý nevie, aký je verejný dlh, miestneho magora Matoviča. To je na čele ministerstva financií. Človek, ktorý je plagiátor a ani si nedokončil diplomovú prácu, to máme na čele ministerstva financií.
Potom na čele ministerstva alebo podpredsedníčka vlády pre eurofondy je pani Remišová, ktorá ani netuší, aké je na Slovensku DPH. Ja keď som to minule videl, že ona úplne suverénne odpovedá na otázku, že aká je na Slovensku daň z pridanej hodnoty a ona povie, že, samozrejme, že to viem a trepne úplne iné číslo a potom, keď sa jej pýtajú na druhý deň v Markíze alebo kde to bolo, že čo si myslí o odsúdení Kováčika, tak ona sa nadýchne a nepovie nič a niekoľko sekúnd tam iba hrkoce niečo v tej hlavičke, ale nič nevychádza a celé Slovensko sa smeje a váľa sa na zemi od smiechu, že toto nám vládne, ale ja plačem, lebo viem, že to má v rukách eurofondy a že je to bábkoherečka, ktorá nevie nič, ktorá nevie nič.
Ale zoberte si, verejné financie má v rukách plagiátor, magor, ktorý tu okrádal ľudí, ktorý môže za to, že zomrelo 13-tisíc ľudí, úplný politický magor Matovič. Na čele ministerstva eurofondu, nazvem to takto, je pani, ktorá netuší, aké je DPH. Tak potom sa čudujeme, že na čele ministerstva vnútra je Roman Mikulec? Gauner, gangster, mafián a primitív. To je naozaj len potvrdením toho, v akom stave je slovenská spoločnosť.
A úplne dokonale ma dokáže rozosmiať to ich heslo, že: Padni, komu padni. To je úplne dokonalé. Padni, komu padni. Tak chlapi rozprávajú, že padni, komu padni, ale vo chvíli, keď sa ukázalo, že Mikulec je skorumpovaný, povedal to Imrecze, tak nepadlo. Zrazu nepadlo. Keď sa ukázalo, že Matovič tu robil podvody cez svoju ženu s finančnou skupinou Arca, vtedy nepadlo. Nepadlo ani vtedy, keď Tódová vyzradila identitu utajovaného svedka a zrazu ju oslobodili, ani vtedy nepadlo. Skutok sa nestal. Pamätáme.
To nevadí, takže padni, komu padni, mám taký pocit, že funguje len v prípade, že ide o opozíciu. No tak to robia aj diktátori v každej africkej krajinke, v každej banánovej krajine. Povedia padni, komu padni, vymlátia celú opozíciu, ale zhodou okolností ich korupčné aféry a ich škandály si nikto nevšíma. Takto fungujú mafie.
A úplne najlepšie je. Najlepší je prípad ich slávneho poslanca pedofila Heráka. Ani tam akosi nepadlo. Hovorilo sa, padni, komu padni, ale tuto chlapec znásilňoval maloleté dievčatá, ale on je dneska asistentom alebo zamestnancom OĽANO. Ja vám gratulujem. Ja by som odporučil vášmu hnutiu, aby ste všetky 14-, 13-, 12-ročné baby odtiaľ čo najskôr vyhnali, lebo tam tuto pán Herák má veľmi zvláštne chúťky. Prosím vás, jako je možné, že ten človek ešte nesedí vo väzbe? Ako je možné, že ste strčili do väzby nevinného Milana Lučanského a tuto vám behá po slobode miestny pedofil, miestny Prúša. Pre vás robí Prúša a vy ste s tým v poriadku a vy tu moralizujete, že padni, komu padni. Ako ja som počul dokonca také, že v rôznych policajných útvaroch sú zastavované a hádzané pod koberec obvinenia na pána Hegera, pána Heráka, pardon. Ak toto sa potvrdí, že tento mafiánsky systém na čele s týmto pánom tu funguje a že vy si kryjete vlastných zločincov a že títo znásilňujú maloleté dievčatá a vy to kryjete. Však vy ste úplní barbari, vy ste úchyláci, vy ste úchyláci! Prúša je váš zamestnanec, bývalý poslanec.
Páni kolegovia, pani kolegyne, dovoľte aby som teda na záver svojho príhovoru zdôraznil, že Roman Mikulec nemá čo robiť na svojom mieste. Roman Mikulec nemá čo robiť na akomkoľvek mieste. Roman Mikulec má iba jediné miesto a to basa. A na toto miesto by ho mala poslať akákoľvek budúca vláda, ktorá chce zaručiť spravodlivosť. Tam ho musí dostať nezávislý súd. Tam ho musí dostať nezávislá prokuratúra, tam ho musia dostať nezávislí vyšetrovatelia. Ale aby sme sa dostali k systému nezávislosti, nezávislých vyšetrovateľov, nezávislej prokuratúry a nezávislého súdnictva, musíme sa zbaviť tejto mafie. Pretože oni tu vytvorili systém, ktorý bráni spravodlivosti. To je ten paradox, to je tá orwellovčina toho celého. To je ten paradox, že najviac o slobode tárajú ľudia ako Zemanová, ktorá by najradšej zakázala hovoriť lídrovi opozície. Najviac o slobode rozprávajú tí, ktorí dokonca, teraz myslím, že to je pani Cigániková, chce zakázať zdravotníkom, aby si mohli povedať iný názor na očkovanie, ako si predstavuje vláda. Toto sú tí, ktorí bojujú za slobodu. Fantastické. A to je ako za Orwella.
Tí, ktorí slobodu nenávidia, tí o nej najviac tárajú. Tí, ktorí najviac tárajú o spravodlivosti, sú títo mafiáni, títo gangstri, ktorí spravodlivosť od rána do večera ničia. O mafii najviac hovoria mafiáni. Pozerám sa, či tam je Boris Kollár, človek, ktorý štartoval autá Steinhübelovi, dneska rozpráva o spravodlivosti a ako ide bojovať s mafiou. To je ako keby dneska Matovič rozprával o tom, aké je skvelé napísať si vlastnú diplomovú prácu. Všetci vieme, ako mu to fantasticky išlo, ako to dokázal. Oni sa otrasú a nič, idú ďalej.
Viete, len ono ten politický dosah to má, aby sme si nemysleli, že to teraz nemá následky. Jasné, že to má politický dosah. Tie preferencie toho OĽANO takto idú dole. Len dovtedy zomrie koľko ľudí, kým oni padnú na nulu? Však zomierajú po tisícoch kvôli Matovičovi, kvôli týmto babrákom, kvôli Lengvarskému. Kam to má až padnúť?
Páni kolegovia, žiaľ, je 19.00 hodín a je čas odísť. Je čas odísť, nebudeme tolerovať to, aby tu s nami cvičili koaliční pročkovia a odchádzame a budeme pokračovať zajtra o deviatej. Ja vo svojom príhovore zajtra o deviatej pokračujem. Poprosím kolegov, všetkých predkladateľov, aby sme odišli a aby sme nedali šancu týmto ľuďom manglovať demokraciu na Slovensku.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2021 16:49 - 17:00 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis

126.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte začať môj príhovor procedúrou, teda formou, aká, aký, akou bola zvolaná táto mimoriadna schôdza, ktorú považujem za škandalóznu. Je to obrovský precedens do budúcnosti, že dva mesiace od prostriedku leta sme museli čakať na to, kým sa uráčite prísť a sfunkčníte parlament, aby sme mohli odvolávať ministra vnútra. Takéto niečo na Slovensku jednoducho ešte nebolo. A obávam sa, že si sami strieľate do vlastnej nohy, pretože či sa vám to páči, alebo nie, jedného dňa vy všetci pôjdete do opozície. Poniektorí do väzenia, ale tí ostatní do opozície a v tej chvíli pocítite tie isté precedensy, tie isté nástroje, tie isté veci, ktoré vy dnes robíte nám, preto je veľmi nerozumné tieto brutálne a vyslovene buranské metódy používať.
Ako môžete neotvoriť schôdzu na odvolávanie ministra? Takéto niečo, že dva mesiace brzdíte, dva mesiace zarezávate parlament, je v parlamentnej demokracii absurdné. Pretože minister sa odvoláva v danej chvíli za nejaký škandál, ktorý nastal v danej chvíli. A keď vy ten hnoj odsúvate niekoľko mesiacov s nejakou dôverou, že to vyhnije, tak to je vlastne politický faul. Takýmto spôsobom konať je de facto ničenie práva opozície na kritiku a na kontrolu vlády.
Ale dobre. Do budúcnosti nech sa páči, pokiaľ my takéto niečo budeme robiť, nemôžte povedať ani mäkké f, nemôžu povedať ani mäkké f médiá, ktoré vám to kryli, nemôže povedať ani mäkké f nikto. Už skončil inštitút odvolávania ministrov. Ten bol doteraz vždy garantovaný každej opozícii a my sme to rešpektovali. Ale vy ste dva mesiace zbabelo odmietali odvolať ministra vnútra.
Viete, len iróniou je, že vy ste dva mesiace čakali, dva mesiace čakali, kým vyhynie škandál Romana Mikulca a iróniou je, že medzitým pribudlo asi desať nových škandálov, pretože každý boží týždeň má Mikulec na krku nejaký nový škandál, nejakú novú kauzu, nejakú novú korupčnú alebo nemorálnu vec. Ten človek mal byť už odvolaný aspoň stokrát a on sa stále drží svojej stoličky. Takto ctižiadostivého a mocibaživého človeka, ako je Mikulec, na Slovensku niet.
Za úplne elementárne drobnosti, banality sa odvolávali v minulosti ministri, ako bol minister hospodárstva, len pre nejaké prepojenie, že bratranec sestry koňa tam mal vyhrať nejakú zákazku, ktorá bola vyhraná vo férovej súťaži, tak za to bol odvolaný. A tuto tento pán dával zákazky svojmu bratovi, svojmu otcovi, údajne bral úplatky opakovane a teraz ďalšie škandály, ktoré ešte dneska budem menovať, ale nie, on tam ďalej trčí na tej stoličke a nie je tej sily, ktorá by ho odvolala.
Vy už nemáte absolútne žiadny záujem komunikovať s vaším voličom. Však už aj vášmu voličovi je z vás zle. Je z vás nevoľno. Človek chodí po Slovensku a my sme mali nedávno túto možnosť, veď ľudia pľujú, keď počujú slovo OĽANO, ľudia sú znechutení z Matoviča, z Mikulca, zo všetkých týchto primitívov. Ja ale mám pocit, že pán Mikulec a osobitne pán Matovič už dneska bez ochranky nemôžu ísť ani do Delie kúpiť si potraviny. Nemôžu. Jednoducho sú už absolútne, ale absolútne dehumanizovaní a ľudia ich doslova, doslova nenávidia. Ale keď takýmto spôsobom chcete fungovať ďalej, nech sa páči, ja vám želám rozhodne krásny život a myslím si, že pre mnohých z vás bude basa oslobodením, lebo život na slobode s takýmito tvárami, aké máte, chodiť medzi ľudí do ulíc, je absolútne nemožné.
Druhá vec, ku ktorej by som sa rád vyjadril, bolo to, čo tu predviedol dneska váš miestny klaun minister financií Igor Matovič, ktorý pri príhovore lídra opozície, ktorý tu hovoril vecné argumenty bez invektív, bez akýchkoľvek neslušností, tak on tu si tu nakreslil nejaký obrázok ako nejaké infantilné decko zo škôlky a on to tu vyvesil jemu za chrbát, že vrah. To ako, páni kolegovia, vy ste dospelí ľudia, sami máte deti, keď toto vaše deti pozerajú, myslíte si, že je to normálne? Aby sa dospelý človek správal takto ako Matovič? Že si tu nakreslí obrázoček ako taký chuligán, ako taký detinský lotor to tam ukazuje tomu svojmu spolužiakovi. Ako ja si pamätám, že my sme na stred... na škôlke sme to robili, áno, v škôlke si pamätám, priznávam sa, že v škôlke som to aj ja raz urobil, bol som tak, spolužiak Matejko, ktorému som nalepil na chrbát taký ten papierik, že, že Matejko je zlý a on s tým chodil a sme sa všetci smiali. Toto bolo v škôlke. Ja som už na základnej škole pochopil, že sa to nerobí. Tuto tento, tento dilino Matovič to nepochopil dodneska a vy sa tu tomu smejete. Máte pocit, že to sa v parlamente má takto robiť?
A potom tu ten jeho štartér to ešte prikryje, že on môže. Tak všetci vieme, že tu máme zakázané vyjadrovať týmto spôsobom neverbálnym nejaké heslá, že tu máme mať nejaké nápisy a podobne, ale štartér povie, že nie Matovič môže. Matovič môže všetko.
Viete, takýmto spôsobom detinským a infantilným zneucťujete parlament, zneucťujete Národnú radu Slovenskej republiky a pozerajú sa na to naše deti, ktoré mali, by mali mať úctu k tejto ustanovizni. Však, preboha, Slovenská Národná rada ešte z čias Jozefa Miloslava Hurbana, jedna úžasná inštitúcia, ktorá je najvyšším zákonodarným zborom a ktorá má vzbudzovať úctu a vy sem pošlete tohto Matoviča, tohto klauna, aby si tu nakreslil nejaké obrázočky a dehonestoval rečníkov. Zastavme to, prosím vás. Ja rozumiem, že ste sa sem ocitli nejakou historickou náhodou tí najväčší primitívi, akí existujú v dejinách Slovenskej republiky, vás pozbieral z tej ulice úplných, úplnú čvargu. Ja tomu rozumiem, ste tu. (Ruch v sále.) Ale aj napriek tomu by ste mali mať dostatok možností, dostatok morálky a dostatok intelektuálnej kapacity, aby ste takých ľudí, ako je Matovič vypískali. Toto tu nepatrí. Takýmto spôsobom sa nemôže správať nikto, iba úplný chruňo. (Potlesk.)
Vážení páni a dámy, zachytil som aj neuveriteľné gesto od ministra vnútra. Viete, keď líder opozície ukáže prstom, že tento pán má byť odvolaný, je to jeho právo. Pretože je v tej pozícii mocensky nižšej. Ale keď šéf polície, šéf ministerstva vnútra, šéf najsilnejšieho bezpečnostného orgánu na Slovensku ukazuje prstom na lídra opozície, že ty pôjdeš dolu, tak to je čisté vyhrážanie sa. Toto je čisté gestapo. Toto je absolútne porušenie ústavného zriadenia na Slovensku. Tento pán mal byť okamžite vyvedený tou políciou, ktorú kontroluje. Ale, samozrejme, nikdy nebude vyvedený.
Takýmto spôsobom sa správal možno Pinochet. Ukazoval, generál ty pôjdeš dole, ty pôjdeš dole a potom mučili ľudí na štadiónoch, ale takýmto spôsobom sa dneska správa Mikulec. Správa sa ako posledný fašista. Správa sa hulvátsky a terorizuje opozíciu. A potom si ešte arogantne ukazuje prstom ako posledný mafián. Toto chcete tolerovať? Chcete tolerovať magora Matoviča, ktorý tu ukazuje obrázky? Chcete tolerovať mafiána a gangstra Mikulca, ktorý ukazuje prstom, kto pôjde dole? To chcete tolerovať? Zbláznili ste sa?!
Páni kolegovia, ja chápem vašu politickú stratégiu. Kompletne sa vám rozpadá štát. Nenávidí vás celé Slovensko. Sociálne ideme dole. Ekonomicky ideme do bankrotu. Ľudia umierajú kvôli Matovičovým celoplošným testovaniam a kvôli očkovaciemu teroru tu. Vyslovene vytvárate apartheid a všetci vás nenávidia. Tak vy potrebujete ako váš posledný bonus, poslednú záchranu, ktorú máte politicky, že akože mafia, že vy bojujete s mafiou. To je posledné, čo Matovičovi ostalo, že tu vytvára ilúziu, že tu v ovzduší poletujú hydry a mafie a on ich akože chytá. Veď to je úplne absurdné.
Vy ste tak zdehonestovali a zdegradovali slovo mafia, že ja mám pocit, že už sme mafiáni hádam všetci. Každý je tu mafián. Ja mám pocit, že Matovič označil za mafiána úplne každého na Slovensku. Kto ešte nebol označený za mafiána, prosím, hláste sa u súdruha Žinčicu. Všetci sme už boli mafiáni. Ja som mafián, vy ste mafián, každý sme tu nejaká hydra.
Tu ste Matovičovi zobrali zjavne potrebné medikamenty a on všade vidí nejaká halucinácie. On vidí hydry. On vidí mafie. On nemá žiadne dôkazy, nemá nič. Nemá nič. On tu má potom nejakých svojich gangstrov a udavačov, tých reálnych mafiánov, ako je Zeman, ako je Petrov, ako je Demeter, áno, tých má. Ale veď to sú tí, s ktorými spolupracujú. To sú ich mafiáni. Takže jediný mafián, ktorý tu reálne funguje, je sám Mikulec, Matovič a táto partia gangstrov. Ale reálne žiaden mafián, žiadna hydra, o ktorej sa v hlave snívalo a hrkotalo Matovičovi, tu neexistuje. Ale on tu potrebuje vytvárať túto ilúziu, lebo oni inak nemajú žiadnu legitimitu na nič.
Opakujem. Rozvrátili verejné financie, zničili sociálny štát. Sú tak amatérski, diletantskí a neprofesionálni, že nedokážu ľuďom zabezpečiť nič z fungovania štátu. Ja teraz nehovorím, aby prinášali nejaký blahobyt. To vôbec nerátame. Ja chcem len, aby fungoval aspoň trošku štát. Však im sa rozpadá každý rezort. Každý jeden jediný rezort. A potom na čele ministerstva vnútra posadia, s prepáčením, trdielko, ktoré buď nič netuší, ktorý by tam mohol robiť vrátnika, lebo on hovorí, že však ja nerozhodujem o ničom, alebo tuší až príliš veľa a je to hlava mafie. Vyberte si jedno z toho. Neexistuje, aby takýto človek, preboha, bol na čele nieže ministerstva vnútra, ale opakujem, na čele kolotočov v Petržalke. Však sa naňho pozrite. Toto, toto, vychutnajte si tento pohľad. Toto má byť na čele ministerstva vnútra? Veď to je taká hanba! To je taká hanba!
Budem pokračovať. Neviem, či mám ešte dosť priestoru do hlasovania, ale otvoril by som dôvody, pre ktoré dneska odvolávame ministra Mikulca. Bude ich dosť. A verte tomu, že budem hovoriť veľmi, veľmi dlho, pretože týchto dôvodov je veľmi, veľmi veľa.
Začal by som kauzou čurillovskej mafie. Čurillovská mafia, ospravedlňujem sa za tento pojem, ale vymyslel ho tuto pán predseda, slovutný predseda parlamentu Boris Kollár, čiže je to pojem, ktorý zjavne uznávate, lebo je to váš koaličný partner. Čurillovská mafia bola krytá tuná pánom ministrom Mikulcom. Je to v odposluchoch, je to vo všetkých uzneseniach, ktoré sme mali k dispozícii... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2021 16:17 - 16:18 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Najskôr sme tu mali mimoriadne mľandravý prejav predsedu vlády Hegera a teraz ešte mľandravejší prejav pána Mikulca. Páni kolegovia, vám asi na vláde dal niekto do rannej kávy Diazepam, veď to je absolútne neprístojné, aby ste sa takto správali. Kto vám ten písal, pán kolega? Však vy neviete povedať z hlavy na vlastnú obhajobu? To musí vám písať Bariak z Aktualít, ktorý je dneska najnovšie Matovičov poradca? To myslíte vážne, to myslíte vážne? Neviete povedať nič z hlavy? Však máte vysokú školu! Ste Master of Science. Ako je možné, že neviete povedať ani pár rozvitých viet z hlavy?
Počúval som vás, že ste hovorili, že: "v minulosti sa úplatky prijímali a dávali," citujem, no áno, vy napríklad ste zobrali 100-tisíc podľa pána Imreczeho a bolo to v minulosti. Vy ste úplatky prijímali a možno aj dávali. Kopali ste do špeciálneho prokurátora Kováčika, že je neprávoplatne odsúdený. Ale máme tu aktuálne špeciálneho prokurátora Lipšica, ktorý je právoplatne odsúdený za to, že zabil človeka. A to je dramatický rozdiel.
Potom tu máme vašu úžasnú myšlienku, že novinári mali predtuchu, že títo ľudia budú zatváraní, to nebola predtucha, pán kolega. Nerobte si z ľudí bláznov! Taká predtucha to bola asi ako to Remišovej pexeso, kde tam dala ešte aj tvár prečiarknutú Milana Lučanského, ktorý potom zomrel. To sú tie vaše predtuchy.
Toto celé je len váš obludný mafiánsky systém. Vy ste mafia, ale aj tá mafia môže mať štýl. Don Corleone to bol mafián, ktorý mal štýl, o ktorom sa točili filmy, ale my na Slovensku zrovna musíme mať takýchto mafiánskych sedlákov, ako je Mikulec, Matovič, ako je štartér. Prečo aj na Slovensku aspoň tá mafia nemôže mať štýl? Keby ste boli ako Don Corleone, tak si aspoň poviem, že máte nejakú úroveň, ale takto ste naozaj len takí hlúpi primitívni kolotočiari.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2021 15:44 - 15:46 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Heger, toto bol asi najtrápnejší prejav na obhajobu vlastného ministra, aký kedy zaznel od predsedu akejkoľvek vlády. Však vy ste na obranu Romana Mikulca nepovedali ani jedno slovo. Vy ste nepovedali slovko o čurillovskej mafii, aby som použil výraz pána Borisa Kollára, vy ste nepovedali slovo o tom, že dal pokyn Kovaříkovi na to, aby zastavili akciu, čo je jedno vážne obvinenie, za ktoré už dneska je pán bývalý policajný prezident stíhaný, a Mikulec ďalej sedí na svojej stoličke.
Vy ste nepovedali slovo o tom, že je obvinený pán Mikulec z toho, že zobral úplatok a obviňuje ho pán Imrecze v situáciách, kedy nebol donútený ešte orgánmi činnými v trestnom konaní. Čiže všetky tie zásadné obvinenia ste úplne obišli a ste tu čítali nejaký zoznam ľudí, ako je Makó, ten je až taký strašidelný, že vy ste mu dali, vaša vláda mu dala miliónový kšeft, to je ten váš trest za to, že tu robil také zlé veci.
Spomínali ste tu Beňu, ktorý dostal až taký ukrutný trest, že 14-tisíc pokutu a podmienku.
Spomínali ste tu Slobodníka, ľudí, všetko ľudí, ktorí de facto doviedli do väzby Milana Lučanského, kvôli ktorým zomrel. A teraz vy sa týmito ľuďmi pýšite. Veď toto sú všetko vaši mafiáni, vaši gauneri. Tak Makó, tak Beňa, tak Slobodník.
Toto je ten váš systém mafiánskych udavačov, ktorý ste si narafičili, a vy sa k tomu ani slovkom nezmienite. A to nehovoríme my, to hovorí vaša tajná služba, že takýto systém tu existuje. Vy to absolútne ignorujete.
Pán Heger, ja mám jedinú otázku. Žijete vy vôbec na Slovensku? Žijete vy vôbec na planéte Zem? Ja mám pocit po vašom príhovore, že vy ste práve prileteli z Marsu a rozkukávate sa, čo sa tu deje. A zisťujete, že tu je nejaký Roman Mikulec, ani netušíte, kto to je a keď sa naňho obzriete, tak vidíte kolotočiara v Petržalke. A ja vidím takisto.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 18:39 - 18:41 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán poslanec, presne ako sme aj tušili, už o chvíľku je ohlásená tlačová konferencia OĽANO a SME RODINA, že sa dohodli, tým pádom Boris Kollár zradil. Len aby ľudia, ľudia vedeli vonku, Boris Kollár, ako vždy zradil.
K tomu vášmu prejavu, ja naozaj nepoznám žiadneho veriaceho kresťana, ktorý by tak dehonestoval pápeža, ako sú predstavitelia OĽANO a predstavitelia tejto vlády, ktorí sa oháňajú kresťanstvom v každej druhej vete. Preboha, však oni spravili z pápeža nástroj v očkovacej kampani. Ako takto ho dehonestovať? Oni, oni ho premenili na merkantil, na kľúčenku. Veď to je príšerné, preboha. Bolo tu za kresťanstva, pokiaľ viem, bolo miluj blížneho svojho, a nie očkuj blížneho svojho. Ako takto môžu zneužívať hlavu katolíckej cirkvi, ja tomu naozaj nerozumiem a chcel by som vedieť, čo by im tak pápež povedal na to rozoštvávanie ľudí, ktoré tu oni robia.
Preboha, ako je možné, že ľudí vonku, ktorí majú svoje rodiny, ktorí majú svoje vzdelanie, ktorí majú svoje, svoju dobrú povahu a chcú aj za niečo bojovať, nazývajú dezolátmi dobytkom, luzou, ako si to vôbec môžu dovoliť, preboha? Ako naposledy takýmto spôsobom urážal bežných ľudí Hitler, keď hovoril o Židoch, v druhej svetovej vojne. Si to uvedomujete, že hovoríte o slovenských občanoch?
Ja si myslím, že keby toto vedel pápež, tak sem za vami určite nepríde a s takými ľuďmi, ako ste vy, sa určite nestretne. Spĺňate všetky definičné znaky fašizmu. Nielen, že rozdeľujete ľudí na podľudí a nadľudí, vy ich dehumanizujete. Ako môžete ľudí nazývať dobytkom a luzou, preboha? A vy ignorujete ústavu, kriminalizujete opozíciu a ešte aj robíte medicínske pokusy na ľuďoch ako Mengele, to znamená, čistí fašisti, vy ste čistí fašisti a ešte máte na čele generála Pinocheta! Či Lengvarského, či ako ho nazývate.
Toto je čistý fašizmus. Už si k tomu iba zahajlujte a budete takí ako Adolf Hitler.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 12:23 - 12:25 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pani Pleštinská, vyhovárať sa ešte aj v tomto na opozíciu, to je úchvatné! Ja mám niekedy pocit, že tu nevládnete vy, ale vládne tu stále Robert Fico. Vy sa neustále vyhovárate na SMER a opozíciu.
V skutočnosti táto diskusia nie je o tom, či sme proti alebo za očkovanie, už to konečne pochopte! Táto diskusia je o tom, či sme za slobodu alebo za fašizmus. My sme za slobodu a dobrovoľnosť, vy ste za očkovací fašizmus. Takto to na Slovensku momentálne je nastavené. O tomto sa dneska bavíme.
Ja som si so záujmom vypočul pani Hajšelovú a pána Svrčka za klub SME RODINA. Predpokladám po tých slovách, že budú hlasovať proti a rovnako aj celý klub SME RODINA, ale rovno ich vyzývam, zablokujte tento fašistický návrh zákona na koaličnej rade. Lebo to je váš najväčší tromf. Darmo budete dneska rozprávať, že ste proti, ak umožníte cez koaličnú radu, aby takýto návrh zákona prešiel. Čiže, prosím vás, v mene ľudí, vyzývam vás k tomu, zablokujte takéto nezmysly, ako je hraničná karanténa, ako je apartheid v reštauráciách a v prevádzkach, na koaličnej rade.
Viete, nechcem tu tú agresivitu a nenávisť. Mne ľudia píšu, ktorí sú zaočkovaní, že my chceme mať dobré vzťahy s ľuďmi, ktorí sú nezaočkovaní, chceme, aby na Slovensku panovala jednota, nechceme nikoho nútiť. Takto to vidia zaočkovaní ľudia. Aj opačne, ľudia chcú byť v jednote. To len vy s médiami tu zasievate neustále nevraživosť. Opakujem, Slováci sa nemôžu deliť na nadľudí a podľudí. Sme všetci občania tohto štátu a máme mať rovnaké práva.
Viete, ja keď som potom počúval tie, týchto intelektuálov ako Čekovský a Kazda, Kazda je rastlinkár, ktorý zas sa nám pochválil, ako mu nadávajú ľudia na ulici. Veď to je úplne absurdné, toto nesvedčí ani tejto diskusii. A pána Čekovského, prepáčte, ja vždy vidím tú červenú pandu, keď ste robili tú reportáž, ja sa musím smiať, vy ste naozaj neni partner pre diskusiu.
A, pán Benčík, ja som naozaj celý život bojoval proti fašizmu, a práve preto bojujem ďalej proti vám.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis