Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 16:17 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 17:00 - 17:02 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pánovi poslancovi Borisovi Suskovi za veľmi odborný prejav. Upozornil na to, že obvinenie neznamená, že niekto spáchal trestný čin, a to je veľmi dôležité.
Ale všimnite si, že tak vládni politici, ako aj liberálne médiá v prípade Milana Lučanského, ale aj v prípade pána Pčolinského, ale aj v prípade Tibora Gašpara a v prípade prakticky všetkých, tu už vopredu, vopred na základe svedectiev zjavne narafičených kajúcnikov, tu už vytvárali ilúziu, že všetko sú to vinní ľudia, všetko sú to zločinci, kriminálnici. A potom tu chodí a rozpráva Matovič o hydrách, o mafiách a podobné nezmysly.
Ale v prípade príslušníkov NAKA, tzv. čurillovskej mafie, kde nemáme k dispozícii len kajúcnikov, ale odposluchy, kde sa jasne ukazuje, že tu bol systém manipulovaných výpovedí, systém narafičených udavačov, tak v takom prípade zrazu sa tu tára, že oni sú nevinní. Dokonca chodí Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor po médiách a tvrdí, že sú nevinní. Veď to je absolútne marenie spravodlivosti.
Ale tu aspoň vidíme ten dvojaký meter, rovnako ako sme ho videli pri Monike Tódovej. Stačil jeden deň alebo dva dni, že bola obvinená, okamžite obrovské, palcové titulky všetkých médií, že je nevinná. Ako to vedeli? A okamžite obrovský nátlak na prokuratúru, až kým prokuratúra nepodľahla a nevzdala to. Takýmto spôsobom ale spravodlivosť, preboha, fungovať nemôže. Takto nemôže fungovať – padni, komu padni.
Boris Susko veľmi dobre upozornil aj na to, ako je tá pracovná skupina o § 363 účelová. A ja sa len tak pýtam, že nabudúce, keď nejaký sudca rozhodne inak, ako si predstavuje tuto Matovič a vládna koalícia, tak čo? Tak zrušíme súdy? Vytvoríme pracovnú skupinu, že rušíme deľbu moci, a rozhodovať bude iba inkvizičný tribunál na čele s Tódovou, Záleskou, Klimentom a Matovičom? To takto chce fungovať Slovenská republika v 21. storočí? Odmietame toto smerovanie k totalite, totalite. Odmietame takéto čistky, ktoré sa tu nediali ani za Šaňa Macha.
Toto je naozaj hanba.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 16:17 - 16:19 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Skúsim vecne. Pán poslanec Žiak, preferenčných krúžkov som mal 60-tisíc, vy ste ich mali 3 635, to len, to, že vám prekážajú moje preferenčné krúžky, tak skúste trošku pohnúť rozumom, ak nejaký máte.
Čo da týka mojej publikačnej činnosti od roku 2017, v roku 2018 mi vyšla monografia 400-stranová Antiglobalista o globalizácii, potom vyšla v anglickom preklade vo vydavateľstve Peter Lang. To je jedno svetoznáme vydavateľstvo. V roku 2019 som autorom asi desiatich monografií a desiatok štúdií. Keď napíšete aspoň jednu knižku, tak potom sa môžeme aj o týchto veciach ďalej baviť.
Ale viete, pán Žiak, ja rozumiem, že so mnou nemusíte súhlasiť, so všetkým, čo poviem, a môžme mať iné svetonázory, ale prepáčte, môjho nebohého otca si už nikdy viac do úst neberte, prosím vás o to veľmi pekne.
Čo sa týka pána Baránika, a toho, že či je možné, alebo nie je možné disciplinárne stíhať pána Kysela, to je úplne legitímna otázka a to človek nemusí byť nijakým spôsobom zástancom bývalého režimu, pravdou skôr je, že ak niekto strkal do väzby a mučil ľudí ako počas možno 50. rokov bývalého režimu, tak to, žiaľ, bol práve prokurátor Kysel. Práve prokurátori, ako sú Lipšic, Šuriak alebo Repa, a, žiaľ, takto zomrel aj Milan Lučanský, ktorý si takýto osud určite nezaslúžil. Čiže ak náhodou chcete vidieť paralely medzi režimami, ktoré sa nehlásili k liberálnej demokracii, a tým, čo sa deje dnes, tak je to určite skôr to, čo robí Špeciálna prokuratúra.
Páni kolegovia, ja vás naozaj chcem, poprosiť, aj z úcty k sebe vzájomne, neťahajme do našich sporov našich nebohých predkov, našich nebohých rodičov, to je už naozaj prerážanie všetkého dna a myslím si, že pán Žiak by sa mal veľmi, veľmi hanbiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.9.2021 15:56 - 16:06 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, vážený pán generálny prokurátor... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec Pročko, pokoj, poprosím, pokoj v rokovacej sále.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Poprosil by som opäť čas, lebo mal tu zase záchvat pán Pročko.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči, máte čas.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Takže ešte raz. Vážený pán generálny prokurátor, ja som empatický človek a ja sa tak vciťujem, ako sa musíte cítiť, keďže ste prišli podobne ako ja z akademického, odborného prostredia a máte za sebou PhD., máte za sebou kopu štúdií, ja som takisto napísal množstvo kníh, takisto som PhD. A potom prídete do parlamentu a ste konfrontovaný tuto s profesorom Pročkom. Ja cítim tie zimomriavky a cítim ten závan tej neviery, že sa takéto niečo vôbec môže vyskytnúť ešte stále v 21. storočí v druhu Homo sapiens sapiens, zdieľame to s vami a cítime rovnaké zahanbenie, ale musíte, žiaľ, tolerovať, že aj takýchto ľudí poslali v rámci hnutia OĽANO občania do parlamentu.
Ja chápem, že vy chcete odbornú diskusiu, len odbornú diskusiu viesť s ľuďmi, ako je pán Pročko alebo tuto pán Baránik, ktorý, ja teraz opomeniem to, že robil toho taxikára v Toronte, lebo je to naozaj smiešne, ale on ani nie je odborníkom na trestné právo alebo odborníkom na vašu oblasť prokuratúry, on vyštudoval právo za socializmu, to je super, ja mu gratulujem, lebo to bolo veľmi kvalitné školstvo, ale robil podnikového právnika v nejakom podniku socialistickom, čo teda nie je celkom zjavne tá právna oblasť, ku ktorej sa dneska vyjadruje, a potom to tak aj vyzerá. To isté platí o pánovi Dostálovi, ktorý bol teda budovateľ socializmu a písal do Nového slova a dneska je veľký kapitalista, ale o práve nevie nič, svoje diplomové a záverečné práce v rámci právnickej fakulty písal o parlamentarizme, čiže zase nie je to odborník na prokuratúru.
Preto... ja mám úctu k vzdelaniu a úctu k odbornosti a tú vy predvádzate, a síce som vás predtým nepoznal, priznám sa, že som k vám vôbec nemal dôveru, pretože ste pôsobili vo vláde Mikuláša Dzurindu, dokonca ste boli štátnym tajomníkom na ministerstve, ktoré viedol Daniel Lipšic, ale získali ste si ma tou vašou snahou dodržiavať zákon, aspoň zatiaľ mám pocit, že robíte to, čo robiť máte, že vy jednoducho chcete robiť správnu vec. To nie je otázka toho, že chcete niekomu kryť chrbát, a ja opakujem, pochádzam z akademického prostredia, ktoré sa hemží ľuďmi, ktorí chcú robiť správnu vec, ktorí jednoducho nechcú pozerať naľavo, napravo, nechcú žiadne vplyvy riešiť, oni vidia, že zákon je porušený, tak jednoducho na to upozornia. To je v akademickom prostredí ale úplne sväté. To, že tomu nerozumie Pročko, Baránik alebo ďalší, to skôr svedčí o ich mentalite, že oni lynčovať chcú, oni chcú lynčovať, oni nechcú zákonným spôsobom riešiť veci a toto je pre mňa absolútne, ale absolútne neakceptovateľné.
Počúvali sme tu teda týchto odborníkov na právo ako pána Baránika, ktorý dokonca fakt povedal, že ZMOS je politická akcia. Potom povedal, že listy na vašu podporu, to je 600 prokurátorov, ste zosnovali alebo že to zosnovali nejakí reptiliáni, alebo že tu došlo k nejakej strašnej konšpirácii. Oni v takomto nejakom mentálnom nastavení žijú. Ako je to, je to, žiaľ, smutné, len smutné je aj to, že takýmto spôsobom funguje aj slovenská tlač. Ja som si napríklad prečítal v denníku SME, keď prišiel list na podporu pána Lipšica, špeciálneho prokurátora, to bolo 54 špeciálnych prokurátorov, tak v denníku SME to vytlieskavali, že vidíte, prokurátori stoja za Lipšicom a tak ďalej a tak ďalej, a potom prišiel list na podporu vás, pána Žilinku, s vyše 600 podpismi, a to zrazu som si prečítal v denníku SME, že to je ale hlúpy krok. Viete, toto, keď človek cíti a číta, tak si hovorí, že oni si naozaj myslia, že tí Slováci žerú seno, že oni to nevidia, že tu je tak dvojaký meter a tak účelová hra.
A ja sa pýtam, nie je toto pokus o zastrašovanie Generálnej prokuratúry? A teraz nehovorím len o politikoch, lebo z hľadiska toho, čo tu predviedol pán Dostál, pán Šeliga, pán Baránik alebo pán Pročko, to je čisté zastrašovanie, hrubý politický nátlak. Oni jednoducho chcú, aby ste tu likvidovali a lynčovali opozíciu, vy to nerobíte, tak vás nenávidia a idú vám zobrať právomoci. Toto je v skratke to, čo robia oni. Inkvizítori a jednoducho ľudia, ktorí nemajú absolútne žiaden zmysel pre právny štátu. Ale toto robia aj médiá. A ja sa pýtam, nejde o to, že tie médiá majú konkrétnych vlastníkov? Že sú tu konkrétne politické a podnikateľské záujmy? Však vieme, že tie konkrétne médiá, ako je Denník N, majú za sebou konkrétnych podnikateľov, ktorý ich vlastnia. Denník SME vlastní takisto nejaká finančná skupina, sú za nimi oligarchovia, to isté platí o Aktualitách a tak ďalej, to sú médiá, ktoré tu robia politickú činnosť a nátlak na prokuratúru, a toto poďme riešiť, lebo toto nie je žiadna nevinná novinárska činnosť, toto je normálne zastrašovanie Generálnej prokuratúry.
Veľmi stručne sa vyjadrím k tomu § 363 a poviem veľmi úprimne, viete, keby koalícia prišla s tým, že ide § 363 meniť prvý deň po voľbách, tak si poviem, že nesúhlasím, ale O. K, je to legitímne. Ale keď to idú účelovo meniť vo chvíli, kedy vy ste nejako rozhodli, a im sa to rozhodnutie nepáčilo, tak ako inak to nazvať, ako že to je účelové a že to je absolútne nelegitímne, že toto by si nedovolil ani Mugabe v Zimbabwe, že toto je jednoducho cez čiaru, a ak to spravia, na Slovensku skončil právny štát definitívne.
A myslím si, že ak takéto niečo naozaj urobia a nájdu tú odvahu, tak čl. č. 7 Zmluvy o Európskej únii musí byť aplikovaný, pretože Poliakov naháňajú za to, že si účelovo zvolili, vytvorili zákon, aby sudcom zobrali možnosť ďalej pôsobiť kvôli veku, aby si nejakým spôsobom vyčistili súdnictvo, tak ale však takto si vyčistia Generálnu prokuratúru. Táto vláda, to je taký zásah do právneho štátu, že som presvedčený, že Slovensko bude žalované v Európskej únii.
Ale ja mám na vás, pán generálny prokurátor, niekoľko konkrétnych otázok, pretože ja som vás sem neprišiel súdiť, vy si robíte svoju robotu a ja som neni odborník na prokuratúru, dôverujem, že vy ste a že to robíte dobre. Ale pýtam sa, vy ste nejakým spôsobom rozhodli o pánovi Pčolinskom, resp. nie vy, ale váš zástupca, námestník odôvodnil toto rozhodnutie na 75 stranách, čiže zjavne je to legitímne. Ja sa pýtam inak. Tu sa bavíme o tom, že či ste takto mohli rozhodnúť, resp. či Generálna prokuratúra mohla rozhodnúť. To predsa vôbec nie je otázka. Vy ste mohli.
Ja sa pýtam opačne. Ako je možné, že takéto pochybenie si dovolil dozorujúci prokurátor, ktorý toho Pčolinského do tej väzby strčil, pán Kysel? To je, mimochodom, ten istý prokurátor, ktorý strčil do väzby aj Milana Lučanského, ktorý potom zomrel. A ja sa pýtam, to tu budeme tolerovať, že ľudia ako Kysel, a ja som toho pána Kysela raz v živote mal možnosť stretnúť na grilovaní, keď chcel byť tuším špeciálny prokurátor. Takíto ľudia, zjavne sadisti, zjavne ľudia, ktorí si užívajú, že môžu niekoho strčiť do väzby, že môžu niekomu ubližovať, takíto ľudia majú takúto silnú moc? Však koľko bol ten Pčolinský v tej väzbe, koľko bola jeho rodina bez neho? A keď teraz vieme, že to bolo celé protizákonné, ako to, že tu nie je nejaké disciplinárne alebo trestné stíhanie voči Kyselovi?
Ja sa na toto pýtam, pán Žilinka, čo budete robiť s Kyselom. To nebude mať dôsledky? Však ste mu zničili život, zničili ste tomu dotyčnému kariéru, musel sa vzdať svojej funkcie, jeho rodina bola bez otca a vy teraz akože Kysela necháme ďalej plieniť a robiť takéto veci? Však to musí mať, preboha, následky! To nie je možné, že by si prokurátori mirnix-dirnix mohli takéto veci dovoľovať voči občanom Slovenskej republiky.
A mne je ukradnutý, teraz prepáčte, Pčolinský, ja ho nepoznám osobne, neviem, kto to je, a iba teda viem z médií, ale toto si predsa nemôže jeden Kysel dovoliť. Čiže pýtam sa, aké budú dôsledky toho, že tento človek podľa môjho názoru zneužíva svoje právomoci, a vy ste sám vo svojom, alebo resp. váš kolega sám vo svojom rozhodnutí potvrdil, že došlo k porušeniu jeho práv. Čiže čo budete robiť s pánom Kyselom? Moja konkrétna otázka.
Ďalšia konkrétna otázka. Čo budete robiť so špeciálnym prokurátorom Lipšicom? Poslal som vám list a podnet, kde jasne hovorím, že Lipšic porušil všetko, čo patrí k práci nezávislého prokurátora, pokiaľ sa vybral do médií, kde hovoril, vyviňoval tzv. čurillovskú mafiu, prepáčte, je to výrok pána Borisa Kollára, takto ju označujeme, obviňoval sudcu, obviňoval krajského prokurátora, vynadal všetkým dokola, potom povedal, že ho sledujú mimozemšťania či kto, myslím, SIS ho sleduje, potom zistil, že ho nesleduje, medzitým povedal, že nejaké temné sily tu ovládajú prokuratúru. Veď to sú čisté konšpirácie. On to nehovorí ako politik, on zneužíva úrad, odborný úrad prokurátora na to, aby šíril takéto nezmysly. A vy to nebudete riešiť? Ja predpokladám, že to by malo byť predmetom disciplinárneho konania.
Ďalšia vec, ktorú sa pýtam. Sú tu jasné úniky zo spisov a vždy to končí v Denníku N u Moniky Tódovej. Ako je možné, že Monika Tódová ešte nie je vypočúvaná, vyšetrovaná, odkiaľ má tieto informácie? To je takisto vec, ktorú musí Generálna prokuratúra riešiť, aby sa očistili bezpečnostné zložky od takýchto šialených vplyvov.
To isté platí ohľadom dnešnej informácie, že Daniel Lipšic chodil na stretnutia s pánom Koščom, aby pomáhal Dušanovi Kováčikovi k lepšej mediálnej prezentácii, lebo od neho potreboval zahladzovať nejaké veci. Veď toto treba preveriť, preboha! A keď Daniel Lipšic naozaj takýmto spôsobom pochybil, tak on patrí do tej väzby. Ale veď to sa musíte, pán kolega Žilinka, starať o to, aby tá prokuratúra mala dôveru verejnosti, a nemá ju kvôli Lipšicovi, nemá ju kvôli tomu, čo sa deje na Špeciálnej prokuratúre, nemá ju kvôli gestapákom, ako je Šurek, ako je Repa, ako je Kysel a ako je v prvom rade Lipšic. Čiže ja sa opačne pýtam, čo budete robiť s Lipšicom, lebo ten je zásadný problém právneho štátu na Slovensku.
A posledná otázka, piata. Vo Francúzsku dneska poslal súd do domáceho väzenia bývalého prezidenta Sarkozyho za to, že robil podvody v rámci volebnej kampane. My tu na Slovensku máme exprezidenta, ktorý robil dramaticky horšie podvody v rámci volebnej kampane, ten tu veselo behá po slobode. A ja sa pýtam, naozaj platí – padni komu padni? Lebo zatiaľ to vyzerá tak, že padlo jedine na Milana Lučanského, ktorý, žiaľ, zomrel kvôli ľuďom, ako je Matovič, ale ľudia, gauneri, ako je Kiska, si ďalej veselo behajú po slobode. A to platí pre Matoviča, to platí pre Lipšica, to platí pre ďalších.
Pán Žilinka, držím vám palce, aby na Slovensko priniesli viac spravodlivosti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 11:29 - 11:31 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán generálny prokurátor, sfúkli ste Dostála ako sviecu (povedané so smiechom), výborne som sa zabával na tej časti o vašom kolegovi z Ruskej federácie, vy s ním nemáte riešiť nadnárodný zločin, drogy, terorizmus, nie, vy sa ho máte spýtať na Navaľného, to chcel od vás pán Dostál, ale, žiaľ, bude sklamaný. Toto nie je vaša úloha.
Viete, veľmi dobre ste mu vysvetlili to, že doposiaľ tu nebol problém s 363, doposiaľ, dokonca ani v čase, keď bol Lipšic vo vláde, ale teraz, dokonca rok a pol tejto vlády nebol problém, ale teraz, v tejto chvíli, keď ste vy nejako rozhodli, tak oni to idú účelovo zmeniť a tvária sa, že to bol problém vždy, len sa akosi nedostal na pořad dne.
Z hľadiska zákazu Lipšica alebo účasti Lipšica v tej komisii pracovnej ste veľmi dobre vysvetlili, že, preboha, však ste nadradený Lipšcia, ste šéfom nejakej inštitúcie. Viete si predstaviť, páni kolegovia, že by povedzme niekde zavolali prezidenta Policajného zboru a on by ta... alebo tam by sa, tam nanominoval sám nejaký pochôdzkar z križovatky a ten prezident Policajného zboru by do toho nemohol nič povedať? Veď to je úplne absurdné. A konanie generálneho prokurátora je úplne logické.
Ja sa skôr pýtam pána Žilinku, a nie je toto politické lobovanie za Lipšica zo strany Dostála a ďalších poslancov vládnej koalície dôkazom toho, že je to ich človek, že on je práve politický nominant, že oni si ho ťahajú za motúziky? Lebo toto, takýto pocit z toho môže mať verejnosť.
Posledná vec - stíhanie Tódovej. Viete, tu sa krásne ukázalo, že pán Dastál považuje za nátlak, pokiaľ prokurátor si robí svoju robotu a obviní Tódovú za to, čo spáchala, a ona reálne spáchala trestný čin, ale pokiaľ sa toto obvinenie zruší, tak to už nie je nátlak, však, preboha, tu bol taký obrovský tlak na prokuratúru, že Lipšic vám o tom k tejto veci hovoril na porade, ako ste povedali, tak ja sa pýtam, a to Lipšic zariadil stiahnutie tohto obvinenia?
Toto je skôr otázka, ako je možné, že Tódovú zbavili obvinenia na základe politického nátlaku, toto by vás malo zaujímať, pán Dostál.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 18:42 - 18:44 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Pán Dostál, je fascinujúce, že vy poučujete generálneho prokurátora o prokuratúre, pričom vy ste vyštudoval právo, ja som si pozeral, vy ste bakalársku prácu písal o vývoji parlamentarizmu vo Veľkej Británii. Diplomovú prácu ste písal o vývoji, historickom vývoji formy vlád v Anglicku a Francúzsku, ale vy idete ako odborník poučovať generálneho prokurátora, ktorého som si tiež teraz pozrel, on je PhD., on je, na rozdiel od vás, vy ste len magister, on je PhD. a od roku ´95 pracuje na prokuratúre, napísal desiatky štúdií, má za sebou rigoróznu aj dizertačnú prácu. To je akože, vy mu ani po členky nesiahate. Čo vy tu mudrujete, preboha, človeče! Vy akože odborne tu máte šúchať nožičkami a počúvať, čo vám hovorí odborník! Čo, kde sme sa to už dostali?! Však vy ste absolútny laik v tejto oblasti.
A z morálneho hľadiska je to ešte absurdnejšie, čo tu vy stvárate. Však vy ste bol pred rokom ´89 aktívny zväzák, ktorý tu písal budovateľské články do Nového slova. Potom ste sa 18. novembra ´89 zobudil ako presvedčený veľkotonážny pravičiar a liberál, priateľ Ameriky. Však vy ste charakterové monštrum. Vy tu niečo rozprávate pánovi Žilinkovi, čo je celý život principiálny a zásadový?! Vy tu niečo idete rozprávať o tom, že...
Ja si inak, som si pozeral, že vy ste sa venovali vo svojej práci ešte že význam právnej kontinuity. To bol ako výsledok vašej práce o vývoji parlamentarizmu vo Veľkej Británii. Tak vy tu tárate o význame právnej kontinuity vo svojich diplomových prácach a teraz tu idete tristošesťdesiattrojku takto zrušiť a zmeniť len preto, že sa vám nepáči, ako rozhodol generálny prokurátor v konkrétnej oblasti. No keby takto fungovala Veľká Británia, tak tam je dneska anarchia a úplný bordel. Pretože vy nemôžete účelovo meniť zákony len preto, že sa vám nepáči nejaké rozhodnutie pána Žilinku. A ešte ho kádrujete za to, že sa stretol s Rusom. No úplný zločin proti ľudskosti. Stretol sa s Rusom. Zabime ho! Upáľme ho!
Neskutočné, pán Dostál! Neskutočné!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 17:57 - 17:58 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážený pán generálny prokurátor, ďakujem pekne za váš vecný príhovor. Viete, vy voláte po odbornej diskusii, ale tú si tuto páni, ako je Šeliga a Baránik a podobne, nemôžu dovoliť, lebo nie sú odborníci. Nemajú absolútne žiadne vzdelanie na to, aby vedeli konkurovať prokurátorom a ľuďom, ktorí sa vyznajú v danej oblasti. Čiže váš najväčší zločin, váš hrdelný zločin je, že vy chcete odbornosť a vy chcete zákonnosť, ale oni si predstavujú, že vám budú diktovať rozsudky a stíhania novinári, žurnalisti, ako je Tódová z Denníka N, a vy to jednoducho odmietate a tým pádom budete ich triednym nepriateľom.
Viete, tá predstava o spravodlivosti, akú majú oni, je, že Matovič ukáže, kto má byť stíhaný, potom Tódová naňho vyleje kýbeľ špiny, potom Lipšic si vymyslí dôkazy a Záleská toho človeka odsúdi. A vy tam máte sedieť, tlieskať ako štatista a nerobiť s tým nič. Toto je ich predstava o spravodlivosti.
Ale my takéto niečo odmietame a ja sám vás síce osobne nepoznám, ale mám z vás pocit, že vy si chcete ctiť zákon, ale toto je to, toto je ten hlavný dôvod, prečo vás nenávidia, pretože oni od vás nechcú zákon, oni od vás chcú lynč, oni si vás zvolili na post generálneho prokurátora a očakávali, že budete ako Urválek. A namiesto toho prišla zákonnosť a teraz sú veľmi, veľmi sklamaní.
Keď pán Šeliga hovoril o verejnosti, vy ste ho zobrali vážne. Prosím, neberte ho vážne, on nevie, o akej verejnosti hovorí. Za ním žiadna verejnosť nestojí, on tu nereprezentuje kompletne nikoho, maximálne svoju Jaňuľu, nereprezentuje národ. Ľudia na Slovensku stoja za vami, pokiaľ budete ctiť zákon, pokiaľ budete rešpektovať zákonnosť. A ja som presvedčený, že sa nenechajte, nemáte nechať znechutiť takýmito Šeligami a ďalšími krikľúňmi, máte svoju odbornosť, máte svoju česť a verím tomu, že ľudia na Slovensku to ocenia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 16:31 - 16:33 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Šeliga, ďakujem za to, že ste mi tu mohli poskytnúť tento nádherný obraz, že na jednej strane tu vidíme odborníka, profesionála, generálneho prokurátora Žilinku, ktorý je odborníkom a uznávaným odborníkom v oblasti práva, a proti nemu stoja rozzúrené psy: 31-ročná Kiskova podržtaška a taxikár z Toronta. Toto je tá vaša intelektuálna kapacita, ktorá dneska ide ničiť generálneho prokurátora, lebo on si dovolil používať zákon. No chápete, on aplikoval zákon, veď to sa nesmie predsa! Vy môžete maximálne zavreť Fica, zavreť Blahu, zavreť všetkých, ale akonáhle sa rozhodne Maroš Žilinka, že bude aplikovať zákon, tak ho treba trhať ako takého psa.
Mne sa strašne páči, že rok a pol ste tu rozprávali "padni, komu padni". Potom Maroš Žilinka v súlade so zákonom rozhodne a aplikuje § 363, ktorý tu funguje celé roky, a potom vy mu zrazu idete zobrať tú možnosť, lebo rozhodol inak, ako sa vám páči. To je úplne úžasné, to vás naučili na právnickej fakulte, pán Šeliga, že treba zmeniť ten zákon, ktorý sa nám nepáči, ako sa aplikuje. Úžasné! Fantastické!
Len si predstavte, že by sa takéto niečo dialo za nás! Že by za našej vlády sa nám nepáči nejaké rozhodnutie generálneho prokurátora, tak mu povieme, že ty už viac nebudeš môcť rozhodovať, my si tam nasadíme nejakého svojho Lipšica a ten bude rozhodovať namiesto teba. Veď si to len predstavte! Je to tak úbohé a trápne, že takéto niečo si naozaj nedovolili ani gestapáci v 30. rokoch.
Páni kolegovia, viete, alebo, pán Šeliga, viete, tu bol odhalený systém narafičených udavačov, tu bola odhalená čurillovská mafia, zomrel, záhadne zomrel Milan Lučanský, ale pre vás je najväčší problém Slovenska, že nejaká Lipšicova opička Tódová nebola pripustená na nejakú tlačovku. To nemyslíte vážne!
Ešte raz. Zomrel Milan Lučanský, to treba vyšetriť, treba vyšetriť vaše zločiny, treba vyšetriť to, prečo tu Daniel Lipšic behá po médiách a nadáva kade-tade na politikov a správa sa agresívne, čo je absolútne neprimerané funkcii prokurátora. Toto má riešiť pán Žilinka!
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 10:13 - 10:15 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Takáč, veľmi dobre si upozornil na to, ako kašlú na ľudí, a keď sa ich pýtame na základné veci, aby vysvetlili, čo budú robiť, aby nedošlo k takému obrovskému nárastu v cenách potravín, v cenách energií a tak ďalej, tak Sulík jednoducho utečie s parlamentu alebo jednoducho zarežú všetky schôdze, ktoré sme iniciovali. To je typická neoliberálna politika. Ich ľudia a hlavne chudobní ľudia absolútne, absolútne nezaujímajú.
A dobre to vidieť na regióne hornej Nitra, o ktorej si hovoril, my sme spoločne chodili teraz po Prievidzi, po hornej Nitre a ľudia nám to všade rozprávali, oni sa na ľudí absolútne vykašlali. Vykašlali sa na robotníkov, vykašlali sa na baníkov, oni si povedia, zrušíme uhlie a starajte sa. Voľný trh, toto je ten neoliberálny recept, ktorý jednoducho nefunguje.
A to platí aj pre oblasť potravín, o ktorých si hovoril, keď, preboha, tu nadnárodné reťazce a koncerny majú ryžu neuveriteľné zisky a ešte idú zdražovať ceny potravín. Tak sa vás pýtame, čo s tým hodlá štát robiť? To nie že voľný trh. My musíme, preboha, tým chudobným ľuďom pomáhať. Veď to ten chudobný človek naozaj pocíti najviac, keď sa mu zdražujú potraviny, zdražujú energie, to sú veci, bez ktorých sa žiť nedá. Ja chápem, že Sulík so svojimi milionárskymi príjmami, ktoré tu získal vďaka tomu, že tu robil kšefty s OLO a podobne, ten nemá tento problém, ten si kupuje kaviár, ale bežný človek má vážny problém s tým, že stúpajú ceny energií a ceny potravín. A keď vidíme tie obrovské zisky reťazcov, tak to je naozaj absurdné, že toto tolerujeme.
Ja som presvedčený, že sulíkovský voľný trh nemôže byť riešenie a to, čo hovorí Rišo Takáč pravidelne, potravinová sebestačnosť. Preboha, za socializmu tu bola 100-percentná potravinová sebestačnosť, dneska sme na úrovni, myslím, hovoril si, 38 %. Veď to je tragédia, to je národná tragédia. My sme absolútne vystavení voľnému trhu, to znamená, že záujmom nadnárodných korporácií a západných mocností. A toto nesmieme tolerovať. Liberalizmus zlyháva dnes a denne, my ponúkame alternatívu a tou je sociálny štát.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2021 18:52 - 18:53 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Žiak, ja sa hlbočím, ja som tu dal prednášku o Stiglitzovi a Rodrikovi a vy ste ma dokázali tak intelektuálne a odborne odzbrojiť tým vaším úžasným slovom o tej žumpe a tak ďalej, to bolo fantastické. To je ako naozaj, som rád, že Národná rada má nového Pročka, nového intelektuálneho titana! Fekálny slovník, urážky, ja neviem, toto ak je vizitka SaS, prepáčte, mňa to uraziť nemôže, takisto ako keď ide okolo mňa pes a šteká, tak vás nemôže uraziť hav-hav. Takisto ma nemôže uraziť Žiak, jednobunkovec, intelektuálne dno.
Ale chcel by som reagovať na pána Kremského, ktorý sa aspoň pokúsil o niečo, aj keď nerozumie pojmom. Viete, keď hovorím o Susan Strangeovej alebo keď hovorím o Dani Rodrikovi a vy použijete pojem neokomunista, tak ste tak strašne smiešny a trápny, viete, ono to sledujú možno aj nejakí ekonómovia, ktorí sa teraz momentálne chytajú za bruchá a ležia na zemi. Lebo použiť pri Dani Rodrikovi, ktorého som citoval a ktorého recepty som sa snažil podporiť – hovoriť, že neokomunista? Rodrik? Susan Strangeová? Vy ste sa, človeče, ale úplne zbláznili! A to mám pocit, že ste sa snažili byť intelektuálnejší ako Žiak, ale to zjavne nevyšlo.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.9.2021 18:30 - 18:47 hod.

Ľuboš Blaha Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, to, čo tu dnes predviedol minister Richard Sulík, je fraška. Nafučaný minister utečie z parlamentu, to sme tu naozaj ešte nemali. On sa urazil, že nedostal od svojich koaličných poslancov viac priestoru, pretože, áno, koaličná väčšina má v rukách osud schôdze. A potom sa tu ja dozviem ešte od nejakého z tých pánov poslancov z koalície, že ja za to môžem, lebo som si dovolil kritizovať Richarda Sulíka.
Ako ešte raz, kolegovia, ja neviem, či ste vy zažívali Igora Matoviča, čo ten tu stváral, keď sme my vládli, jak tu behal s tými tričkami a s tými tabuľkami, jak tu po nás vrieskal, jak tu vulgarizmy dával a tak ďalej, a my normálne pripomenieme politicky Richardorvi Sulíkovi, aké mal kšefty, ako čo zbabral v minulosti, a on sa urazí a odíde. To nemyslíme vážne?! To už máme naozaj parlament tak dehonestovať, tak degradovať, že my tu budeme s našimi útlocitnými ministríkami hovoriť v rukavičkách, len aby náhodou neodišli a aby nám niečo teda povedali o tom, čo na Slovensku má byť? Preboha, však oni nekomunikujú teraz konkrétne s poslancami a s parlamentom, oni komunikujú celému národu.
Tu hrozí, že budú o stovky eur zdvihnuté ceny energií, a Sulík si odíde. Sulík si proste odíde. On sa urazí, nafučí sa. To, to myslíme vážne? Ako toto tu nebolo že rande SMER-u so Sulíkom, toto je parlamentná schôdza, kde ten Sulík má povinnosť, psiu povinnosť sedieť a vysvetľovať občanom Slovenskej republiky, čo bude s cenami energií. A namiesto toho sa urazí ako ohrdnutá nevesta. Takto to proste fungovať nemôže a ja sa čudujem, že tomuto infantilnému spôsobu politiky ako dávate prednosť.
Viete, Sulík tu mal dvadsať minút. Dvadsať minút. Presne toľko dvadsať minút, koľko mal Robert Fico. Robert Fico to využil na to, aby tu odborne predniesol stav energetiky, a Sulík sa dovalil a povedal, lebo Fico, lebo Fico, Brhel, Fico, lebo Fico, lebo Fico, lebo Fico. Toto, na toto využil Sulík svoj drahocenný čas dvadsať minút.
Tak potom čo čakáte od nás? Že my budeme teraz v rukavičkách? No samozrejme, že mu pripomenieme, čo on páchal v OLO. A keby sme boli moc zlí, tak sme mu tu mohli pripomínať Kočnera, raňajky a tak ďalej, ale veď zmyslom je diskusia o energetike, o tom, čo bude do budúcnosti, a nie aby si tu on odfrkol, že Robert Fico môže za všetko, ešte aj za vojnu v Afganistane. Takýmto spôsobom to nemôže fungovať.
My sme očakávali riešenia. Celý národ očakával riešenia. Čo spraviť, aby sme nemali rekordné zvyšovanie cien energií? Veď to zasiahne, opakujem, každú rodinu. A vy na to kašlete a on sa urazí. Toto je naozaj fraška, obyčajná fraška.
Pre SMER sú chlebové témy prioritné, primárne. My ich budeme neustále otvárať. Nielen dnešná schôdza je o chlebe, ale aj zajtrajšia o cene potravín. Aj otázka verejných financií, otázka sociálneho štátu. My budeme dokola otvárať chlebové témy. Vy sa môžte urážať, koľko chcete. Môžte tu vybiehať, môžte búchať dverami, my o tom budeme hovoriť! A ľudia vidia, že sa bojíte týchto tém, že nemáte riešenia.
A ja som dúfal, že dneska, keď sa už aj teda urazil ten Sulík, že tu bude normálna programová diskusia. Však to bolo normálne zvykom, že tak máme tu ľavicovú stranu SMER – sociálna demokracia, my ponúkneme náš ľavicový pohľad, vy ste tu mohli ponúknuť váš pravicový pohľad. Tu sa mohol striedať jeden poslanec opozície a koalície za druhým. Ale nie, vám odíde Sulík a vy ste úplne ponkoví. Vy ste tu dokázali akurát toho Kazdu postaviť, čo bol úplne najsmiešnejší (povedané so smiechom) výkon, pardon, chcel som povedať výron, aký v parlamente zaznel. Toto myslíme vážne? Však vy neviete niečo povedať na obhajobu Sulíka pre budúcnosť energetiky?
Ja si myslím, že tá diskusia, programová, na Slovensku, zmysel aj v týchto témach. Máme tu na jednej strane ľavicový koncept sociálneho a regulačného štátu, ktorý je postavený na neokeynesiánskej ekonómii, a máme tu na druhej strane neoliberálny koncept, ktorého zástancami je Richard Sulík, ktorý je postavený na tom, čo Robert Fico presne citoval Joa Stiglitza, na deregulácii, liberalizácii a privatizácii. To je mantra neoliberalizmu už dobrých päťdesiat rokov, ak rátame 30. roky, kedy začal Friedrich von Hayek, ale ešte to nebolo v praxi, tak už pomaly sto rokov.
No ale neoliberálny model sa vyčerpal v roku 2008. Prišla obrovská globálna finančná kríza práve kvôli neoliberalizmu, práve kvôli deregulácii. Sulík je dneska fosília. Sulík je už dneska prežitok. Neoliberalizmus je v celom svete na smiech, ale on to tu ďalej opakuje ako zombík a furt dokola dáva: deregulácia, privatizácia, liberalizácia. Dokonca v prípade energetiky odporúča deregulovať ceny energetiky. Pri prakticky monopolnom sektore on odporúča, aby si tu nadnárodné korporácie určovali zdvíhanie cien energie, aby mali čo najmastnejšie zisky. Veď to je úplne absurdné. To už nie je ani liberalizmus. To je absurdita. To je Hlava XXII.
Tak on najskôr spoločne s Miklošom rozpredali štátny majetok v oblasti energetiky, strategický štátny majetok, teraz opäť spolu s Miklošom chce odovzdať možnosť zdvíhať si ceny týmto monopolom, koľko len chcú, aby mohli nadnárodné korporácie nechutne bohatnúť. O tomto je Sulík, o tomto je SaS-ka, o tomto je ten váš slávny neoliberalizmus.
A my ako ľavičiari máme plné právo na to upozorňovať a hovoriť, že my chceme niečo iné. My chceme normálny sociálny štát.
Ale toto je otázka odbornej diskusie. Však si, preboha, čítajte, ja neviem, pán Sulík, ja očakávam, že pán Sulík aspoň niečo číta, lebo vaši pročkovia v parlamente zjavne nemajú ani tento dar, ale však čítajte tú odbornú literatúru, však sa zamyslite nad tým, čo hovorí ten Stiglitz. On analyzoval politiku Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky za posledných 50 rokov a dospel k tomu, že deregulácia, liberalizácia a privatizácia vedie do pekla. O tom hovoril Robert Fico. Vedie to do pekla.
Však to začalo v 70. rokoch, kedy si veľké nadnárodné korporácie a západné banky naliali tonu peňazí, kopu peňazí do mimovládok, ktoré začali tento neoliberálny naratív šíriť a potom ste to mali v médiách, v mimovládkach, všade. Ovládli centrálne banky, ovládli rôzne vlády. Potom sa dostali do Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky, ktorú takisto ovládli. A potom prišli prvé experimenty.
Bolívia bola prvá. Kde je dneska Bolívia? Jeden z najchudobnejších štátov Latinskej Ameriky.
Druhé bolo Chile, Pinochetovo Chile. Tam využili to, že prišiel autoritársky prevrat, generál fašista sa dostal k moci, zbavil sa odborov, nechal ich povraždiť, zmiznúť, zabili Allendeho, a on prišiel s neoliberálnym experimentom, kde sprivatizoval všetko, ešte aj dôchodky a zdravotníctvo. Toto bol neoliberalizmus v praxi.
Pokračovalo to Reaganom, Thatcherovou, pokračovalo to celou Európskou úniou, jeden štát za druhým, ale najhoršie bolo, čo spáchali v Afrike a v Ázii. Však tie krajiny všecky do jedného kľakli. Viete prečo? Lebo im Medzinárodný menový fond prikázal, že sa musia otvoriť, liberalizovať, deregulovať, privatizovať. A čo spravili? No samozrejme, tam tí miestni náčelníci veľmi radi sa nechali skorumpovať a vypredali celý sektor, celý národný sektor, štátny, zahraničným mamutom, zahraničným molochom a oni zbohatli a tie krajiny padli na ústa. Jedna po druhej. Však sa pozrite, v akom stave je Afrika. Oni kolonizovali Afriku, kolonizovali Áziu, kolonizovali Latinskú Ameriku. Ono sa tomu tak pekne hovorí, že liberalizácia, deregulácia, privatizácia, to je kolonizácia.
Zrazu nemáte žiad... ste to, čo jeden ľavicový politik v roku ´89 povedal aj vo vzťahu k Slovensku, k Československu: „Budete otroci vo vlastnej krajine.“ No to sa presne stalo. Oni to tu celé skolonizovali. Všetko to ten Mikloš s Dzurindom rozpredali do zahraničia a Sulík pokračuje v tejto ceste a Sulík im radil. Toto je ten neoliberálny program, ktorý my ako ľavičiari odmietame.
A opakujem, nehovorí to len Joe Stiglitz, profesor ekonómie. Ja viem, že vy máte iných profesorov, ako je Pročko, ktorý dokáže najlepší kotúľ vpred, ale počúvajte, preboha, trošku aj profesorov zo zahraničia. Počúvajte Dani Rodrika. Dani Rodrik, nie, nie, to nie je prášok na pranie, Dani Rodrik je profesor ekonómie, žiaden marxista, žiaden komunista, normálny centrista, alebo resp. ľavocentristický ekonóm. Však si ho vypočujte, ako zlyhala globalizácia neoliberálneho razenia. On hovorí o tom, že trhy absolútne vytlačili štáty.
Čo to znamená trhy? Trh znamená banky, obrovský finančný kapitál a obrovské nadnárodné korporácie. A tie zničili možnosť štátov sa brániť. Tie zničili možnosť štátov chrániť ľudí, lebo to je zmyslom štátu, alebo malo byť zmyslom štátu. A namiesto toho tu vznikol tento koncept neliberálneho štátu, ktorý akurát pomáha bankám a korporáciám, aby bohatli – a toto je presne to, čo Robert Fico hovoril –, aby bohatí boli bohatší, aby chudobní boli chudobnejší.
Opakujem, pozrite sa za posledných 50 rokov kvôli neoliberálnemu modelu. Všade vo svete sa zvyšuje nerovnosť, bohatí bohatnú, chudobní chudobnejú. Pozrite sa, ako ste dorantali Afriku, Áziu, Latinskú Ameriku.
Samir Amin, ďalší z politológov, ktorého si možno popletiete s práškom na pranie, lebo nemáte vzdelanie, Samir Amin jednoznačne povedal, že východná a stredná Európa boli experiment. Oni zničili tieto režimy, aby sa mohli zmocniť nášho priemyslu a potom tu to zmangľovali, skolonizovali a ovládli západné korporácie. Oni sa zbavili konkurencie a ešte aj dostali lacnú pracovnú silu. Práve kvôli ľuďom ako Mikloš, Dzurinda a Sulík. To bol neoliberálny prevrat. A toto hovorí Samir Amin. Opakujem, nie, nie je to prášok na pranie.
Susan Strange, tá takisto používa príklad Slovenska, strednej Európy. A ona hovorí veľmi otvorene, však vy ste sa, preboha, vzdali suverenity, národnej suverenity.
Toto nie je otázka iba sociálna, že tu mangľujete pracujúcich ľudí, to je otázka aj národná, že jedného dňa, keď si tu tie energetické molochy, ktoré ste sprivatizovali, sprivatizovali a ktoré keď si jedného dňa zmyslia, že vás vypnú, tak nás tu vypnú. My nemáme v rukách základné strategické sektory pre bezpečnosť krajiny. Nás môžu kedykoľvek vypnúť.
My sme sa vzdali suverenity a spoliehame sa, náš veľký americký brat a veľký nemecký brat nás zakaždým budú chrániť. Takto nás hodia do koša, keď bude treba. O tom je geopolitika. Myslíte si, že sa budú spoliehať na to, nejakých malých? My sa musíme chrániť sami. A my sa takto hádžeme do koša, všetky naše nástroje na to, aby sme si zachovali nejakú národnú suverenitu. Veď toto je vlastizrada a ja som presvedčený, že stačí čítať Susan Strangeovú. Nemusíte teraz nevyhnutne čítať iba Pročkove spisy, mohli by ste niekedy siahnuť aj po naozaj odbornej literatúre.
Walden Bello, filipínsky sociológ a ekonóm, hovorí veľmi otvorene o dvoch typoch neoliberalizmu a tie dva typy neoliberalizmu tu máme dodnes.
Jeden typ neoliberalizmu je ten sulíkovský, alebo na Slovensku sulíkovský, to je ten robustný, primitívny pravicový koncept, že štát je zlý vlastník a všetko sprivatizujme, deregulujme, liberalizujme. To je ten pravicový typický, on to nazýva hard, ťažký neoliberalizmus. To bola Thatcherová, to bol Reagan, spoločnosť je zlo, spoločnosť je mŕtva, spoločnosť neexistuje, iba individualizmus a tupá privatizácia. To sa vyčerpalo.
Na miesto tohto neoliberalizmu prišiel nový, tzv. mäkký liberalizmus alebo liberalizmus, neoliberalizmus light. Predstaviteľmi sú napríklad George Soros, to hovorí Walden Bello, ekonóm. A títo tzv. progresívni neoliberáli, oni urobia to isté: privatizovať, deregulovať, liberalizovať. Len ešte okrem toho hovoria o tých postmoderných témach, že chráňme pritom menšiny, natrieme to na ružovo, budeme ochraňovať gayov, budeme ochraňovať multi-kulti, ale inak je to ten istý neoliberalizmus. To je napríklad Progresívne Slovensko na Slovensku.
To sú proste dve formy liberalizmu, ktoré ženú túto krajinu a celý svet do záhuby. Svet neni individualistický, svet neni darwinistický, my chceme normálne fungovať, spolupracovať, aby naše národy, aby naše štáty, aby naše spoločnosti prosperovali ako celok, nielen hŕstka mafiánov, oligarchov a zbohatlíkov, ako je Sulík alebo Matovič. My chceme prosperovať všetci.
Čiže, dámy a páni, toto celé má históriu. Neoliberalizmus začal niekedy v 70. rokoch naberať na sile vďaka chicagskej škole, možno ste niekedy počuli o menách, ako je Milton Friedman alebo Gary Becker, a to sú veci, ktoré sa už dávno vyčerpali. Už na to konečne zabudnite.
Nie, štát nie je zlý vlastník. Vy keď ste v čase, keď ste vy rozpredávali telekomunikácie do zahraničia s heslom „Štát je zlý vlastník“, viete, kto si ich kúpil? Nemecký štát. Tu sa krásne ukazuje, ako ste strašne pomýlení. Štát nemusí byť zlý vlastník. Štát môže veľmi dobre manažovať a zároveň tie zisky potom idú celej spoločnosti, krajine, národu, a nie do vačkov západných korporácií, nie do vačkov na západ.
Celý koncept, Thomas Piketty na to krásne upozornil, celý koncept Európskej únie znamená to, že si tu nadnárodný kapitál a európsky kapitál prišiel a všetky tie zisky vyťahuje zo Slovenska. On zo Slovenska vytiahol podľa Pikettyho 4,8 % HDP a cez kohézne fondy sme sem naliali 2,2 %, čo si vyrátate, že to je strata, že sa vyťahujú peniaze odtiaľto, mangľujeme sa, žmýkame sa.
Ale vy tlieskate, lebo máte na čele takýchto sulíkov, ktorí nerozmýšľajú, ktorí len potrebujú zbohatnúť. A to sú presne tie jeho kšefty, ako boli v OLO a všetko to, čo sa týka aj toho, že však vy zoberiete, preboha, dôchodcom, zoberiete pracujúcim ľuďom minimálnu mzdu, zoberiete deťom obedy zadarmo a potom rvete stovky miliónov bankám na odvode. Toto ste vy. To je neoliberálna pravica. A my máme právo to odmietať.
A ja potom počúvam Sulíka, že vaši voliči tomu nerozumejú, že vy tu môžte rozprávať, čo chcete. No vaši voliči sú zjavne dostatočne pribrzdení, že tomu nerozumejú. Čo urážate našich voličov?! Naši voliči veľmi presne vedia, sú to pracujúci ľudia, majú praktické problémy. Chcú vedieť, čo ponúknete, ako vyriešite ceny energií. Kvôli vám im sa znižuje životná úroveň. Kvôli vám porastú ceny energií, lebo s tým nič nerobíte. A vy teraz idete im nadávať, že tomu nerozumejú? No Sulík tomu už len rozumie.
Čítali ste jeho diplomovú prácu? On tam použil štyri knižky! Štyri monografie použil Sulík do svojej diplomovej práce, si pamätám doteraz, jak sa vysmieval Dankovi, že použil tri. A on použil štyri! Bravó! Úžasné! Tódová použila dve. Oni majú asi nejaké preteky. V normálnej humanitárnej vede používate v diplomovej práci asi 50-60 kníh. Ja by som študenta vyšmaril, keby použil menej ako tridsať. A Sulík si tu spravil oplácnutú prácu so štyrmi knihami! To ako, a tento človek sa hrá na mudrlanta, on sa tu hrá na najmúdrejšieho, on by tu išiel poučovať Joa Stiglitza!
Toto je podľa mňa, páni kolegovia, niečo, čo je absolútne nepredstaviteľné. Ja som presvedčený, že tu môže byť normálna programová diskusia. Ponúkame odborné pohľady na to, ako má vyzerať sociálny a regulačný štát. Ponúkame odborníkov, ktorí o tom píšu takéto tučné knihy (rečník prstami ľavej ruky naznačil hrúbku kníh), ktoré vy v živote čítať nebudete a vy namiesto toho, aby ste sa zapojili do tej diskusie, tak ste ticho, čušíte a ešte sa tento Sulík urazí. Asi by ukázal, že odborne a intelektuálne na to jednoducho nemá a že Robert Fico by si ho schoval do vačku.
My chceme počuť riešenia. Je to tak veľa? Riešenia toho, že tu prichádza cenová kríza, plynová kríza, rast cien potravín. Chceme počuť riešenia, ale nie my preto, lebo z roztopaše nemáme čo robiť. Ľudia sa nás na to pýtajú, občania Slovenskej republiky chcú počuť riešenia. A opakujem, v sektore, ktorý je prakticky monopolný, v sektore, kde je nevyhnutné, aby štát zasiahol, nemôžete tu blúzniť, že tu máme deregulovať, že tu nemáme o cenách hovoriť.
Ja si pamätám Richarda Sulíka, ktorý pred rokom sa postavil, keď si zvolili vlastného šéfa ÚRSO, ako tu povedal, ceny energií klesnú. Toto povedal Richard Sulík. A dneska zrazu, ani rok neprešiel a vidíme tu rekordný nárast cien energií. Tak sa pýtam Sulíka: „Kdepak soudruzi z NDR udělali chybu?“ Tak zjavne nemá riešenia, zjavne nevie, čo robí, zjavne sú to absolútni diletanti a amatéri a zjavne neoliberálne recepty nefungujú.
Dámy a páni, viem, že s vami nemá zmysel diskutovať (smiech v sále), viem (reakcia z pléna), že nemáte na to, žiaľ, mentálnu kapacitu, pani Zemanová by nám najradšej zavrela ústa, pretože slovám, ako je Stiglitz a Walden Bello nerozumie, to je príliš ťažké na ňu. Pán Kazda, ten sa vyzná v herbári a v rastlinkách. Ďalších ani nepoznám, vy ste absolútne nepodstatní.
Ale chcel by som poprosiť ľudí na Slovensku, tlačme na nich, tlačme na nich, aby konečne prinášali riešenia, aby konečne prestali s týmto neoliberálnym experimentom, aby konečne prestali zapredávať Slovenskú republiku, aby konečne robili niečo pre ľudí.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis