19. schôdza

5.9.2017 - 19.9.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.9.2017 o 14:28 hod.

Mgr.

Elemér Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:13

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Bolo to piate spoločné rokovanie, ktoré potvrdzuje, kde sa nachádzame. Zopakoval by som tri hodnoty, ktoré nás mimoriadne spájajú:
A to je predovšetkým hodnota, že máme rovnaký názor na demokraciu a ľudské práva. Nezoberme si alebo nenechajme si zobrať to, že dnes je Slovensko vnímané ako krajina ako jedna z najdemokratickejších v európskom prostredí. Toto je moja tretia vláda, ako tu sedíte, poslanci, nikto nemôžte povedať, že by niekto z nás niekedy siahol na hodnoty demokracie a ľudských práv.
Druhá spoločná hodnota, ktorá nás spája, je hodnota, že chceme byť plnoprávnymi a dôstojnými členmi Európskeho spoločenstva. Napriek tomu, že Česká republika má v podstate nižšie percento ľudí, ktorí sú proeurópsky orientovaní, ale si uvedomujú, že členstvo v Únii je pre nich mimoriadne prospešné.
Tretia spoločná hodnota je, že Česká republika a Slovensko sú krajiny, ktoré rešpektujú sociálny model trhového hospodárstva a v tomto duchu sa k tomuto modelu aj staviame a správame a tvrdíme, že ak sa ekonomikám darí a dnes je Česká republika a Slovenská republika partia krajín, ktoré patria medzi najúspešnejšie, je našou povinnosťou tieto výsledky pretavovať do lepšieho života ľudí.
V tomto duchu ako dve úspešné krajiny sme sa stretli a začali sme hovoriť o tom, kde všade je priestor ešte na väčšiu spoluprácu, pretože naše ministerstvá majú štruktúrovaný dialóg, bavia sa. Žiadne dve krajiny pravdepodobne v Európe nemajú toľko kontaktov a toľko možností, ako to je v prípade Slovenska a Českej republiky. A niekedy sú to drobnosti a niekedy sú to obrovské veci.
Až, ako som aj uviedol na tlačovej konferencii, ma mrazilo, keď som počul vyjadrenia ministrov zdravotníctva, ktorí skonštatovali, že našli spoluprácu pri transplantácii pľúc. Otvárame spoločný trh, teda nebude to iba 10-miliónová Česká republika a 5-miliónové Slovensko, ale už to bude 15-miliónová územná časť, kde tie možnosti získania darcov sú podstatne lepšie, ako to je v prípade samostatných krajín, a súčasne spojíme odborné kapacity, aby čo najväčší počet pacientov mohol absolvovať tento život zachraňujúci zdravotný úkon.
Hovorili sme o spolupráci v oblasti obrany. Dobre vieme, že tak slovenskú armádu, ako aj českú armádu čaká významná modernizácia. Nie je žiadne tajomstvo, že Slovenská republika potrebuje nakúpiť kolesové vojenské vozidlá 4 x 4, 8 x 8. Prečo tieto vozidlá máme kupovať niekde inde, keď preukázateľne ich vieme vyrobiť a vyvinúť napríklad v česko-slovenskej, slovensko-českej spolupráci? Toto by bola veľká chyba, keby sme tieto možnosti podcenili. Spomeňte si, páni poslanci, ktorí ste z regiónov, kde niekedy pôsobili firmy, ktoré vyrábali takúto techniku, že sa to dá, a ak máme minúť napríklad na takéto vozidlá 1,1 mld. eur, tak ich teda miňme v tomto prostredí a nie niekde inde.
Ja vidím priestor, pokiaľ ide aj o spoluprácu pri ochrane vzdušného priestoru. Podpísali sme dohodu o tzv. spoločnom nebi a sú tu aj ďalšie momenty, pokiaľ ide o oblasť obrany.
Ďalšia téma, ktorá nás mimoriadne v Ledniciach zaujímala, bola téma, ako sa postavíme k roku 2018. 2018 je rokom, kedy si budeme pripomínať celý rad významných príležitostí a udalostí z minulosti, ktoré končili osmičkou. Rok 2018 sme spoločne vyhlásili za Rok česko-slovenskej a slovensko-českej vzájomnosti. Vyhlásili sme za rok, kde sú pripravené konkrétne podujatia tak na slovenskej strane, ako aj na českej strane. Významné podujatie bude v Prahe a významné podujatie bude v Martine. Toto sú už dohodnuté také tie vyvrcholenia, ktoré budú sa týkať roku 2018.
Myslím si, že by sme nemali z roku 2018, dámy a páni, urobiť nejaký historický rok a že budeme organizovať semináre a konferencie, ale mali by sme ukázať svetu, ukázať svetu našu kvalitu vzťahov, to je jedna vec, a súčasne perspektívne definovať priority Slovenska a Českej republiky, ktoré vychádzajú aj z tohto druhu spolupráce z minulosti.
Samozrejme, že sme hovorili veľa o Európskej únii a V4. Využívam aj túto príležitosť, aby som zopakoval, že pre nás, a ako som počúval aj pána premiéra Sobotku, je formát V4 naďalej mimoriadne dôležitý. Pretože ak 65 mil. ľudí niečo presadzuje v Európskej únii, tak to má svoju silu a svoju hodnotu, ale súčasne chcem povedať aj to, že náš základný životný priestor je Európska únia. Chceme však aj pri takých citlivých témach, ako je smernica o vysielaní pracovníkov, došlo k dohode a ku kompromisu v rámci V4 a potom to aj spoločne presadzovali v Európskej únii. Považujem tieto stretnutia za mimoriadne dôležité, pretože ja slovensko-české a česko-slovenské vzťahy nazývam pôžičkami vzájomnej dôvery. A to, čo sa udialo aj teraz v Ledniciach, potvrdilo, že bez ohľadu na to, ako vyzerá politická reprezentácia Českej republiky a Slovenskej republiky, tieto pôžičky vzájomnej dôvery budú fungovať aj v nasledujúcich rokoch. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.9.2017 o 14:13 hod.

JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:13

Robert Fico
Skontrolovaný text
Pán poslanec, ďakujem pekne. Ja som bol veľmi rád, že táto téma rezonuje a ona musí rezonovať a musíme pripraviť verejnosť na odpovede na otázky, ktoré jadro alebo hlbšia integrácia so sebou prinesie.
Jediné, čo vás chcem poprosiť, nesmieme sa báť. Môžme sa zľaknúť, ako hovorí jeden klasik, ale nesmieme sa tejto témy v žiadnom prípade báť.
V každom prípade ďakujem za záujem o túto tému. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.9.2017 o 14:13 hod.

JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:13

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za otázku, ďakujem za slovo. Pán predsedajúci, dovoľte mi, aby som odpovedal.
Vážená pani poslankyňa, ak máte, asi máte nesprávne informácie, pretože súťaž na zhotoviteľa stavebných prác mosta v Nižnej nie je ukončená, a preto sa nemohlo začať s opravou. Slovenská správa ciest, ktorá má túto stavbu na starosti, v rámci vyhodnotenia súťaže vyradila jedného uchádzača. Keďže sa táto firma odvolala, celý proces nie je uzatvorený a Slovenská správa ciest musí postupovať v zmysle zákona.
V súčasnosti Slovenská správa ciest pripravuje zaslanie kompletných podkladov k uvedenej súťaži na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý pristúpi k preskúmaniu postupov a záverov obstarávateľa. Ukončiť súťaž bude možné až po dodaní stanoviska Úradu pre verejné obstarávanie a verím, že bezodkladne potom sa začne aj s opravou mosta.
Ak chcete vedieť, ako dlho tento proces potrvá, tak to nie je asi otázka na mňa, pretože rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie je nezávislé.
Ale dovoľte, aby som povedal k tomuto pár mojich vecí, ktoré mám. Viete, tento most sa veľmi rýchlo vyhlásil ako havarijný stav. Do tej doby ten most funguje. Síce v jednom pruhu, vieme, sú tam semafory. Ale to môžme hneď spochybňovať, či tento most bol úplne v havarijnom stave. Čo nechcem spochybňovať. Nejakí odborníci to tam povedali. Teraz je to ako realita, keď niečo chcem opraviť, tak pozbieram nejakú skupinu ľudí, ktorá má na to nejaké oprávnenia. Nechcem ich spochybňovať, ale všetko vyhlásia za havarijný stav. Preto hovorím len, že ten most naďalej funguje, a ja viem, že sú tam problémy, ktoré treba odstrániť.
Keby sme v tom čase konali tak najrýchlejšie, čo sa dalo, že keby bola priamo vybratá firma, ktorá ten most opraví, to by bola možno ďalšia otázka od nejakého poslanca: Prečo práve tá firma neišla do súťaže? Teraz to súťažíme. Ten, kto, samozrejme, nevyhral tú súťaž, nechcem, neviem prečo, tak sa odvolal a teraz stojíme na tom, že úrad rozhodne. Mám na to asi takú mienku ja osobne.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.9.2017 o 14:13 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:23

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán minister, za odpoveď, nijako ma nepotešila v prvom rade. A v druhom rade je veľmi smutné, že starostovia alebo proste kompetentní sa musia uchyľovať v dnešnej dobe k tomu, že ak chcú, aby sa niečo rekonštruovalo, opravilo, tak sa uchýlia naozaj k tomu, že vyhlásia krízový stav. To je strašné zistenie, pán minister. Ja apelujem na vás, aby ste naozaj možnože svojou osobou aj všetkým, čím sa dá, urobili všetko pre to, aby sa cesty I. triedy aj diaľnice opravovali naozaj podľa priorít, podľa dôležitosti úsekov, a nie podľa toho, ako kto sa, ja neviem, prihlási ku svojim zámerom a cieľom, ale... Ako je to veľmi smutné, ak naozaj samotní starostovia sa musia uchyľovať k tomu, že inak, ako keď vyhlásia krízový stav, sa k opravám nedostanú. To je pre mňa strašné zistenie.
A budem veľmi rada, ak tento most sa v dohľadnej dobe alebo to verejné obstarávanie sa naozaj ukončí a budú môcť nastať rekonštrukčné práce, pretože to naozaj veľmi zhoršuje situáciu života v regióne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.9.2017 o 14:23 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:24

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani poslankyňa, súhlasím s vami, pretože cesty I. triedy by sa mali opravovať nie vtedy, keď niekto vyhlási havarijný stav, ale priebežne. Tým, že Slovenská správa ciest neni spolu s NDS-kou, čiže má svoj vlastný rozpočet, ktorý je podhodnotený, to vieme, a preto sa pokúsim robiť opatrenie, že pri zlúčení Národnej diaľničnej spoločnosti, ak sa to podarí do budúceho roka s NDS, bude len jedna firma zastrešovať tak opravy, ako údržby ciest.
A poviem to prečo. Pretože najviac vozidiel chodí cestami I. triedy na Slovensku, to je najširšia dopravná sieť, ale mýto z týchto ciest dostáva Národná diaľničná spoločnosť. Treba však povedať, keď ja viem približne, že je to 60 mil. eura za rok z tohto mýta, a keby tú návratnosť do ciest I. triedy sme vedeli garantovať, a možno tým zlúčením to budeme vedieť, že sa vráti, kde sa vyberie to mýto, tam sa vráti, to je 60 mil., a potom sa dostaneme do stavu, že každý rok môžme naplánovať úseky, ktoré sú v najhoršom stave, mosty atď.
Nič nerobíme teraz, len ideme zrekonštruovať ďalšie mosty, ktoré sú v havarijnom stave, z extra rozpočtu, ktoré sme žiadali od ministerstva financií, ale to nie je riešenie. Musí tam byť nejaká, nejaká možnosť neustále tieto cesty, nečakať na to, kým budú havarijné stavy, ale opravovať, pretože tam ide najväčšia premávka. A keď vieme otočiť tie peniaze naspäť do ciest I. triedy, tak myslím si, že tá konštruktívnosť tam bude.
Ďakujem. Skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.9.2017 o 14:24 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:26

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za otázku, pán poslanec. Od tejto prebiehajúcej tretej výzvy očakávame, že sa zvýši záujem občanov o kvalitnú obnovu svojich rodinných domov, ktorý sa snažíme podporovať formou príspevku na zateplenie. Už po prvom mesiaci predkladania žiadostí je vidieť výrazný postup v kvalite žiadostí voči predchádzajúcim výzvam, ktorý poukazuje na väčšiu snahu vlastníkov domov a ich zodpovednejší prístup k zvyšovaniu kvality svojho bývania, ako aj znižovaniu nákladov na energiu.
Veríme, že tento program bude prístupnejší aj vďaka úpravám zákona, podľa ktorých je možno poskytnúť vyšší príspevok ako v minulosti, až 8 800 eur, pričom je možné do nákladov započítať aj výmenu starých neefektívnych kotlov za nové a účinnejšie. Zvýšením príspevku na vypracovanie súvisiacej dokumentácie z 500 euro na 800 euro vzniká predpoklad, že financovanie kvalitnejšej projektovej prípravy, a teda v konečnom dôsledku aj kvalitnejšej realizácie samotnej obnovy rodinného domu.
Tuto treba ešte povedať teraz, dneska som sa pýtal, aký je stav, že viac ako 150 uchádzačov už sa uchádza za tú krátku dobu, sú tie výzvy jednoduchšie, sú tiež pre občanov čitateľnejšie a, samozrejme, starší občania nemajú s tým taký veľký problém, ako mali doteraz. Myslím si, že táto výzva, pokiaľ dobre viem, ešte mesiac je vonku, že naplníme tých 500 rodinných domov, opravu a zateplenia, výmenou tých vecí, ktoré s tým súvisia.
Na druhej strane, čo som aj ráno povedal, že toto je aj výzva pre mladšie rodiny, pretože každý nemá na to, aby staval nový, pekný rodinný dom, ale môže kúpiť starší dom a na základe týchto predpokladov ho môže pekne zatepliť, opraviť kúrenie a tieto veci, čo s tým súvisia. Myslím si, že to bolo dobré opatrenie a tých 8 800 euro nie je málo.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.9.2017 o 14:26 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:28

Elemér Jakab
Skontrolovaný text
Nemám, ale veľmi by som pekne chcel poďakovať pánovi ministrovi za vyčerpávajúcu odpoveď. Ďakujem veľmi pekne, pán minister.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.9.2017 o 14:28 hod.

Mgr.

Elemér Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:29

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán poslanec, ďakujem vám aj za vašu otázku, už minule ste sa tejto téme venovali a som vás informoval o priebehu aktivít, ale pre istotu by som rád ešte rád pripomenul genézu celej tejto situácie.
Pretože spoločnosť SK-NIC podpísala zmluvu medzi štátom o správe domény v roku 2006 ešte s ministerstvom dopravy, to znamená pred 11 rokmi, v roku 2007 bola delimitovaná na ministerstvo financií a ďalšou delimitáciou potom bola presunutá na úrad podpredsedu vlády v roku 2016. Už vtedy sme my identifikovali, že táto zmluva je pre štát vo viacerých bodoch nevýhodná, pretože bola podpísaná na dobu neurčitú a bola prakticky nevypovedateľná, pretože obsahovala blokačné mechanizmy, kde bolo divné ustanovenie, že ak sa na komisii nezúčastní zástupca dodávateľa, to znamená v spoločnosti SK-NIC, resp. nebude súhlasiť s vypovedaním zmluvy, tak zmluvu neni možné vypovedať, čo bola, samozrejme, absolútne pätová situácia.
Preto sme identifikovali konkrétne ustanovenia, ktoré by sme boli radi zmenili, ale reflektovať začala spoločnosť SK-NIC na naše pripomienky až v roku 2017. Chcem zopakovať ešte pred tým, ako poviem nejaké detaily, ešte raz, že ak budeme tvrdiť, že sme nemali podpísať zmluvu so štátom, ak sme nevyrokovali úplne všetko, tak to by znamenalo, že by sme boli presne tam, kde sme boli posledných 11 rokov. Jednoducho by bol stav zachovaný taký, aký bol. A my sme nemali právne možnosti donútiť spoločnosť podpísať viac, ako podpísať bola ochotná, pretože na zmluvu potrebujete vždy dvoch partnerov.
A vaše konštatovanie, či bola, alebo nebola závislá na našom podpise, to ja neviem, či bola, alebo nebola, resp. vaša otázka, ako som spokojný s prevodom správy národnej domény na zahraničnú firmu. Asi isto viete, pán poslanec, že už aj spoločnosť SK-NIC bola vlastne holandskou spoločnosťou, bol to holandský akcionár, čiže už predtým bola v rukách zahraničnej firmy. A došlo, a musím to znovu zopakovať, nedošlo k odpredaju domény, nedošlo k nejakej manipulácii s touto našou doménou. Išlo o výmenu akcionárov spoločnosti, ktorá pre slovenskú stranu zmluvnú je tá istá, akurát sa zmenil jej majiteľ.
Keby tieto dve spoločnosti nechceli so štátom ani debatovať, mohli tento prevod urobiť bez toho, aby sme my vôbec mohli do rokovaní s nimi nejakým spôsobom vstúpiť a mohli nám to akurát oznámiť, že novým generálnym riaditeľom a novým členom predstavenstva je firma, sú zástupcovia firmy XY, ktorá je novým akcionárom.
Čiže v rukách zahraničnej firmy a holandskej schránky bola už predtým, teraz prešla do rúk britskej spoločnosti, ktorá má skúsenosti a ktorá je kótovaná na burze a ktorá aj oficiálne zverejňuje svoje aktivity.
Ja musím povedať, že práveže dodatkom, o ktorý sme sa pokúšali, a, samozrejme, sme mali ambíciu vyrokovať viac, no ale museli sme vyrokovať len do tej možnosti, do ktorej nás pustila protistrana. Ak si niekto myslí, že sme mohli úplne buchnúť po stole a povedať, tak to teda nie, tak sme mohli skončiť ešte raz, ako som povedal, tam, kde sme boli predtým, mať nevypovedateľnú zmluvu a boli sme plne v rukách a odkázaní na to, čo si bude súkromný investor robiť.
Nám sa podarilo vyjednať, že sme odstránili blokačný mechanizmus, máme konkrétne možnosti, ako môžme odstúpiť od zmluvy, čo odvtedy zmluva vôbec neumožňovala, boli upresnené ustanovenia, ktoré odrážajú aj potreby, aj záujmy internetovej komunity.
Áno, financovanie zostalo vo výške 5 % z vybraných poplatkov vždy pre daný kalendárny rok, ale aspoň sa nám podarilo vyrokovať, že v prípade, že budeme identifikovať nedostatky vo výkone správy domény, bude musieť spoločnosť vyčleniť ďalších 5 % na financovanie projektov, ktoré majú slúžiť na podporu internetovej komunity.
Donútili sme spoločnosť, aby súhlasila s tým, že budeme mať dennú, dennú zálohu všetkých domén a všetkých držiteľov domén v našom štátnom cloude. Bude podpísaná SLA zmluva, ktorá bude presne špecifikovať, v akej kvalite chceme, aby boli nám služby poskytované, a zároveň zmluva obsahuje aj ustanovenia, ktoré hovoria, ak nebudú dodržiavané zmluvné vzťahy a povinnosti pri správe v kvalite požadovanej štátom, ako, kedy môže štát zasiahnuť a kedy môže od zmluvy odstúpiť.
Zároveň chcem pripomenúť, že štát bude mať možnosť odstúpiť od zmluvy aj v inom prípade, a to je, keď dôjde k redelegácii správy v organizácii ICANN, ktorá prideľuje alebo schvaľuje tieto správy, na ktorú sa Slovenská republika kedykoľvek môže obrátiť. A zmluva jasne obsahuje ustanovenie, ktoré hovorí, že v prípade, že SK-NIC Slovakia stratí delegáciu z ICANN-u, tak jednoducho stráca aj zmluva medzi nami a štátom túto platnosť. Takže my máme teraz viaceré nástroje, dovtedy sme boli absolútne bezbranní.
Ak to nestačí, samozrejme, nemôžme byť možno spokojní, ale zas odmietam aj postoje internetovej komunity, ktorá hovorí, že je to ešte horšie, ako to bolo, to považujem naozaj skôr za politické a skôr lobistické názory, ako vyjadrenie reálnej skutočnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.9.2017 o 14:29 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:35

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno. Ďakujem za odpoveď, pán podpredseda vlády. No, internetová komunita argumentuje tým, že v iných krajinách sídli takáto doména buď v rukách priamo štátnej organizácie, alebo v rukách nejakej neziskovej organizácie, ku ktorej má prístup komunita, nie v rukách súkromnej firmy, ktorá to má ako biznis.
Ja uznávam, že nie je to celkom maslo na vašej hlave pôvodne, ale teda váš pán predseda Fico veľmi rád hovorí o kauzách Dzurindovej vlády, aj Gorila je podľa neho kauza druhej Dzurindovej vlády, tak toto bolo na sklonku druhej Dzurindovej vlády podpísané a myslím si, že ste mohli urobiť i výraznejší krok k tomu, aby ste tú kauzu nejakým spôsobom napravili.
Ale tá zmluva hovorí teraz, že je vyslovene vylúčená možnosť výpovede, výpovede tej zmluvy. Odstúpiť od zmluvy možno v prípade závažných porušení, ktoré predpokladám, že firma, firma nebude robiť, a teda dá si na to pozor, čiže to nie je veľmi reálna cesta. A existuje tam potom aj klauzula o tom, že štát je povinný zaplatiť škodu a ušlý zisk v prípade, žeby sa napríklad podarilo vybaviť tú redelegáciu. Čo teda škoda a ušlý zisk v prípade zmluvy na dobu neurčitú, predpokladám, že môže byť pomerne významná, významná čiastka.
Takže ja skôr sa prikláňam k tomu kritickému hodnoteniu zo strany, zo strany internetovej komunity, že toto je šanca, ktorá sa prepásla, a je to zrejme už navždy stratené. Neviem, čo by sa s tým ešte teraz, teraz dalo robiť, takže ani nerozumiem, že v čom je teda ten významný, významný prínos oproti predchádzajúcej zmluve.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.9.2017 o 14:35 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:35

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ten prínos je v tých všetkých veciach, ktoré sú tam. A ak si aj prečítate ten dodatok, tak si ich môžte pozrieť, ktoré nové ustanovenia sú tam, ktoré tam dovtedy neboli. Posilnila sa samotná, samotná komisia pre doménu, ktorá bude vyhodnocovať veci a cez CBS, ktorej súhlasu nebudú možné mnohé, mnohé veci sa diať.
Pre mňa je momentálne dôležité, že máme podľa mňa dôveryhodnejšieho partnera, ako sme mali predtým, pretože ide o medzinárodnú, na burze kótovanú spoločnosť, ktorá spravuje domény aj v iných krajinách. To som vďačný, že to nepredali niekomu, nejakej schránke na Cypre alebo neviem kde inde. Aspoň, aspoň vďaka za toho partnera.
No a po ďalšie, to je prvý krok. Dostali sme sa niekde, zase si treba uvedomiť aj druhú vec, ak by sme nejakým násilím odobrali tú, tú správu domény, tak pravdepodobne by sme čelili celkom zaujímavému súdnemu sporu a arbitráži a možno aj to vlastníctvo holandskej spoločnosti to predznamenávalo, že asi ako by to mohlo dopadnúť, pretože máme skúsenosti, ako funguje tá legislatíva v danej krajine, čo sa týka arbitráží.
Posunuli sme sa ďalej. Teraz je pre mňa dôležité, aby sme mali garanciu bezpečnosti, aby sme mali garanciu záloh, aby sa nám nemohlo s tým nič stať, aby nikto nemohol zneužiť doménu ".sk". Pretože, áno, ja som informovaný o možnosti, kedy sa doména Laosu predala aj pre Los Angeles alebo pre niečo iné, alebo Let America, lebo bola ".la". Ale, samozrejme, toto všetko zakazuje naša zmluva.
A ja pevne verím, že keď budeme teraz skúmať kvalitu poskytovaných služieb pri znížených cenách, v lepšom servise, v lepších online službách, tak budeme sa posúvať dopredu.
Áno, ja som zdedil tento stav, aj STK dnes v našom štáte vykonávajú súkromné firmy a tiež by mohla to vykonávať, nejaké opravovne ministerstva vnútra mohli by kontrolovať za peniaze technický stav motorových vozidiel, tiež to v našej republike robia súkromné firmy, ktoré, ktoré z toho aj profitujú a aj sa zriaďujú za účelom získavania zisku. Je to tá filozofia.
Sú mnohé krajiny, ktoré konajú presne tak ako my. Pretože ani spoločnosť SK-NIC z Británie by asi nemala potom v portfóliu toľko domén štátnych a rôznych. A sú firmy, ktoré konajú tak, ako ste povedali vy. A to jednoducho neviem, prečo v 2006 ministerstvo dopravy sa rozhodlo ísť touto cestou a ja sa snažím tento stav vylepšiť v prospech Slovenskej republiky.
Ja som presvedčený a trvám na tom, že postavenie Slovenskej republiky a zabezpečenie kvality správy domény je silnejšie, ako tomu bolo predtým. A teraz nám tu dáva priestor, aby sme možno diskutovali v dlhšom časovom horizonte aj o zmene celkovej filozofie a vyjednali do budúcna aj nový spôsob.
Ale robiť z toho nejaký džihád a revolúciu ľudí, ktorí, ešte raz hovorím, sa z väčšej časti živia na predaji domény ".sk" a väčšinou aj stáli za všetkými týmito iniciatívami, musím vždy brať do úvahy, že sú sčasti ich názory motivované ich vlastným biznisom, a nie blahom Slovenskej republiky.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.9.2017 o 14:35 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video