Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 10:22 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2017 10:22 - 10:24 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky. Z toho, čo hovoríme, si treba pripomenúť, že čo znamená slovo korumpare alebo korupcia. Znamená to, je to z latinčiny, mravná skazenosť. Naozaj tu sa bavíme o eticko-morálnom rozmere celej tejto korupcie, ktorá tu je, a ľudia sú natoľko frustrovaní, natoľko znechutení tým, čo sa v štáte nedeje a malo by sa diať, že strácajú dôveru, dôsledkom čoho sú potom príklony k extrémizmu a podobne. A vy máte, pán špeciálny prokurátor, tú moc v rukách, aby sa vytvoril ten precedens, ako keby z tej, z toho domčeka z kariet vy môžete vytiahnuť tú jednu kartu alebo tú jednu tehličku a postupne by sa táto zorganizovaná zločinecká skupina, ktorá nám tu vládne, začala rozsýpať.
Malo by platiť, že padni, komu padni. A keď niekto ukradne pár rožkov z obchodu, tak je za to stíhaný a môže skončiť vo väzení. Ale keď tu niekto v miliónoch eur predražuje zákazky, rozkráda takýmto spôsobom republiku, tak je to všetko tak pekne zabetónované, že sa nič nedeje. A tu naozaj, ako aj pán prezident zdôrazňuje, potrebujeme zažiť konečne úspech, potrebujeme dostať toho prvého politika do väzenia. Nech si hovorí, kto chce, čo chce o Matovičovi, ale dennodenne tu zverejňoval veci ohľadom ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Niekto sa zaoberá aj na špeciálnej prokuratúre týmito jeho kauzami? Alebo skutok sa nestal?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.6.2017 10:05 - 10:19 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán špeciálny prokurátor, vážené kolegyne, vážení kolegovia, správu o činnosti špeciálnej prokuratúry sme už rozoberali aj na ústavnoprávnom výbore, ktorého som členom. Ústava hovorí v čl. 149, že "prokuratúra Slovenskej republiky chráni práva a zákonom chránené záujmy fyzických a právnických osôb", a správa špeciálneho prokurátora hovorí na str. 2, že medzi úlohy špeciálnej prokuratúry patrí to, aby vykonávala prokurátorský dozor "vo vzťahu k najzávažnejším formám kriminality a korupcie s cieľom sústrediť takýto dozor na jednom centrálnom orgáne, ktorý by bol imúnny voči miestnym vplyvom".
V tejto chvíli ja by som nechcel príliš sa zdržiavať pri tejto správe, ktorá hovorí veľmi stroho, veľmi úzko o tom, že ako keby korupčných prípadov ubúda, krajine sa darí, všetko je v poriadku. Skôr by som prečítal z tohto miesta aktuálne listy, ktoré, bohužiaľ, chodia nám do pošty a nechodia, pán špeciálny prokurátor, vám do pošty. Ale v tejto chvíli reagujem na výzvu, ktorú ste dali na ústavnoprávnom výbore, že máte otvorené dvere a môžme prichádzať, môžme nahlasovať korupčné prípady. Tu v tejto chvíli sa cítim možno viac ako nahlasovateľ korupcie ako politik alebo ako čokoľvek iné a rozhodol som sa, že v tejto chvíli túto vašu otvorenosť prijímam a v tejto chvíli začnem s týmto nahlasovaním korupcie priamo vám osobne.
Prvý list, ktorý teda včera som si otvoril a súvisí, samozrejme, aj s ľuďmi, ktorí tu sedia v tomto pléne. "Dobrý deň, píšem vám, lebo sa zaujímate o situáciu v Národnej diaľničnej spoločnosti. V rozhlase ste rozprávali o tom, že z tejto spoločnosti odchádzajú odborníci. Podľa môjho názoru nové vedenie vidí v NDS zlaté vajce, a preto sa robia veľké personálne zmeny. Všetky zmluvy s dodávateľom idú cez riaditeľstvo v Bratislave a dodávatelia musia platiť obrovské sumy, aby mohli pre NDS robiť, samozrejme, niekomu do vrecka. Medzi dodávateľmi sa šušká o 10 až 30 % zo zadanej zákazky. Samozrejme, to nikto nepotvrdí, lebo všetci sa boja. Máme tu asi novodobé výpalníctvo. A zrejme to siaha aj vyššie k vláde, lebo zamestnanci posielali viacero anonymov a najnovšie petíciu z Liptovského Mikuláša. Poslali ju ministrovi dopravy, premiérovi, prezidentovi. Nikto sa im ani len neozval, ale nový vedúci strediska Roman Janči áno. Vyhráža sa im, že ich všetkých poprepúšťa. V petícii šlo o navrátenie predchádzajúceho vedúceho, nakoľko ho nahradil človek s praxou kuchára v Rakúsku a hovorí, že všetky peniaze, ktoré vložil do politiky sa mu musia vrátiť" a tak ďalej, nejdem pokračovať. Konkrétny prípad, konkrétna situácia na NDS v Liptovskom Mikuláši, kde títo ľudia sa nevedia domôcť spravodlivosti.
Otvoríme si noviny a čítame, že v roku ´15 pán podpredseda parlamentu Glváč sa rozhodol nakúpiť vrtuľníky, ktoré sme nepotrebovali. Obchod za 235 mil. eur sa dohodol bez súťaže. Američania chceli predávať a Glváč s Ficovou vládou na ich výborný nápad prikývli. Podnikateľ Glváč, držiteľ modrej knižky, hovorí, že u nás vznikne výcvikové centrum pre Black Hawky. Realita, americký výrobca avizuje, že cena bude výrazne vyššia ako pôvodných 235 mil. eur. Glváč to dohodol bez súťaže, na prvé štyri stroje, samozrejme, bez, sú to holé vrtuľníky bez nejakej výzbroje. Konečný účet môže byť oveľa vyšší. Však to sú obrovské peniaze, to sú obrovské škody. A ja vás pekne prosím, aby ste v tejto veci začali tiež konať.
A teraz sa vráťme ešte naspäť k vám, k vašej činnosti. Na ústavnoprávnom výbore ste naznačili, že už psychicky nezvládate ten tlak, ktorý je na vás vyvíjaný zo strany médií, študentov, verejnosti a že určite skončíte svoje funkčné obdobie skôr ako v riadnom čase. Bolo by, ako pán kolega Galko spomínal, dobré, keby to bolo čím skôr, čo je taká nejaká obava, ktorá z tohto zabetónovaného korupčného systému, ktorý tu máme, vyplýva, že aby to nebolo, že sa možno týždeň, dva pred tým, ako skončí funkčné obdobie, vzdáte a následne vás potom budú voliť, táto vládna koalícia, na ďalšie päťročné obdobie, aby tento betón pokračoval. Je to možno neopodstatnená obava, ale veľmi pekne vás prosím, aby ste zvážili čím skôr takýto krok. A vy ste začínali ako pomerne aktívny, že dobrý prokurátor. Boli za vami aj nejaké výsledky a predpokladám, že možno smerom k dôchodku by ste chceli s nejakou takou reputáciou odísť z tohto úradu, a preto neváhajme, vyšlime nejaký signál.
A ešte keď sa vrátim k tomuto výboru, na ktorom sme diskutovali. Čo bolo pre mňa dôležité, bolo to, že aby verejnosť sa dozvedela, či Robert Fico bol, alebo nebol v byte na Vazovovej, či tam tú kolu pil, alebo nepil. Rovnako som povedal, že je dôležité, aby verejnosť sa dozvedela, či nahrávka hlasu podobného Ficovi je hlas Roberta Fica. Asi to budete opakovať, ale tam ste povedali, že; niečo v tom zmysle, že to nejak neboli trestné činy alebo že to neni z hľadiska možno vašej práce až také podstatné. Ja som vám na to odpovedal, že v každej normálne fungujúcej demokratickej krajine už len náznak takéhoto konania by úplne diskvalifikoval verejných funkcionárov na svoje posty. A tu hovoríme o premiérovi vlády Slovenskej republiky. V prípade týchto vrtuľníkov hovoríme o podpredsedovi parlamentu. V prípade NDS-ky tu máme politicky zodpovedného pána Bugára. Takže neviem, či je to až také zložité, až také ťažké, aby sa nekonalo.
Ešte si dovolím pokračovať v otázkach, ktoré médiá, verejnosť aj my opoziční politici na vás máme. Či sa považujete za dostatočného odborníka, aby ste riešili kauzy ako Gorila, hlas podobný Ficovi, Bašternák alebo trestné stíhanie predstaviteľov Slovenskej kreditnej banky, financovanie strany SMER. Uvádzate, že máte tridsaťročnú prax, ale pozerajúc na váš životopis, si treba pripomenúť, že ste boli vojenským prokurátorom, kde ste riešili ľahšie typy kriminality ako šikana, alkohol, dezercia, krádeže kanád a podobne. Ako vnímate skutočnosť, že vaši podriadení prokurátori hodnotia vašu činnosť spôsobom, že chýba na prokuratúre koncepcia, hodnotenie činnosti, ktoré prípady a prečo boli zastavené, kto je ako vyťažený? Neexistujú na vašom úrade porady k možným chybám či rozhodnutiam súdov, ako treba postupovať v rôznych kauzách. Nemala by mať vaša špeciálna prokuratúra určitú koncepciu, v rámci ktorej by bolo bežnou súčasťou riadenia aj hodnotenie činnosti prokurátorov?
Keď v roku 2006 vyjadrili k Úradu špeciálnej prokuratúry negatívne stanoviská prokurátori Žilinka a Palkovič, tak ste si ich pozvali na pohovor, kde ste im vyčítali, prečo to urobili. Následne, keď sa rozdeľovali polročné odmeny, tak, samozrejme kritici Žilinka a Palkovič ako jediní nedostali nič. Otázka znie, že či je takéto trestanie prokurátorov správnym spôsobom, ako bojovať s korupciou. Z akého dôvodu ste v roku 2010 disciplinárne konali voči prokurátorovi Jánovi Šantovi pre postup v jednej kauze? A tak ďalej. Tých otázok je veľa, ale skúsme ešte aspoň nejaké tie podstatné.
V rokoch 2008 až 2009 ste nepodali ani jednu obžalobu. Zvyšných 18, respektíve 19 prokurátorov, ktorí vtedy pracovali na Úrade špeciálnej prokuratúry, ich v rovnakom období podalo viac ako 220. Zo štatistiky z roku ´14 vyplýva, že ste od roku 2004, kedy ste sa prvý raz stali šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry, podali len 12 obžalôb. Všetky pritom ste podali v tom rozmedzí 2004 až 2008. V roku ´9 až ´16 nula, nič. To znamená, že vám vychádza priemer jedna podaná obžaloba ročne. Pre porovnanie, prokurátori, ktorí na ÚŠP sa zaoberajú korupciou, podajú aj viac ako 30 obžalôb ročne. Dokonca aj tí, ktorí riešia zložité ekonomické prípady, podajú aspoň tri obžaloby ročne. A ak sa chcete vyhovoriť na to, že vy riadite, tak tu vás práve generálny prokurátor kritizuje a zároveň vyzýva, aby ste sa venovali riadeniu a neprideľovali si trestné veci.
Posledná vec. Chcem vás požiadať, aby ste nám odpovedali, ako momentálne stojí vyšetrovanie kauzy Bašternák a kauzy Gorila. Sú to, na ústavnoprávnom výbore ste naznačili, že máte nejaké nové fakty, nové zistenia a že čoskoro budú tieto zistenia zverejnené. Chcem vás poprosiť, aby aj tu v pléne ste priblížili verejnosti, konkretizovali, o čo sa jedná, a poskytli nejaké nové fakty.
A úplne na záver dovoľte, aby som tak ako aj pána generálneho prokurátora, aj vás vyzval k takej väčšej otvorenosti vo vzťahu k verejnosti. Keď pozeráme na Lenku Bradáčovú v Českej republike, keď pozeráme na prokurátorov v Európe, každý z nich otvorene komunikuje s médiami, vyjadruje sa k svojej činnosti, skladá účty zo svojej práce. Možnože ten tlak v tej kuchte, v tej verejnosti, by práve takouto otvorenou prezentáciou vašej práce povolil, keby sme neboli odsúdení na len sem-tam nejaké tlačové besedy. A tá posledná, ktorú ste mali s pánom generálnym prokurátorom, bola až nedôstojná vášho úradu, kde ste si skákali do reči, ste sa, on vás upozorňoval ako malého chlapca, čo môžte, čo nemôžte povedať. No bolo to naozaj tristné, smutné, keď to verejnosť takto sledovala.
Dovoľte, aby aj za seba som vás požiadal, aby na základe tejto nečinnosti, ktorá tu je, a na základe tej nedôvery zo strany verejnosti ste zo svojho úradu čím skôr rezignovali. A prajem vám, aby tá kariéra, ako ste ju dobre naštartovali, aby pokračovala, ale na inom prokurátorskom poste alebo na inej pozícii ako na tej, ktorú teraz zastávate.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 19:04 - 19:06 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolega Dostál hovorí o tom, že sme sa v istom zmysle nevysporiadali s tým zločineckým komunistickým režimom a že naďalej je ako keby latentne tolerovaný. Pripomeňme si len niektoré čísla, že podľa francúzskych historikov komunizmus vo svete má na svedomí 85 až 100 mil. ľudí, ďalej medzi rokom 1948 až ’89 bolo na Slovensku odsúdených nepodmienečne 205 486 osôb, z toho boli z politických dôvodov popravených 248 osôb, vo väzniciach zomrelo približne 4 500 ľudí, zastrelených 145 ľudí, usmrtení elektrinou na, pri prekročení hranice 69 ľudí, utopených 11 ľudí a tak ďalej a tak ďalej. Dalo by sa pokračovať v týchto štatistikách.
Čiže jednoznačne treba nazývať veci pravými menami a ako príklad dám Maďarsko, kde nenájdete už viac Ulicu osloboditeľov, nenájdete v žiadnom parčíku v obciach komunistické hviezdy, nenájdete, jednoducho sochy Lenina, Stalina a jednotlivých pohlavárov komunizmu sú už len v múzeu vystavené jednoducho. A máme Dom teroru, kde je rovnako na rovnakej úrovni prezentované deťom, mládeži aj komunistický, aj fašistický režim. Takže tuto ešte máme dlh a z tohto dôvodu práve, pán generálny prokurátor, netreba sa hnevať, keď aj kolega Baránik nazýva prokuratúru prokuratúrou sovietskeho typu. To nemusíme brať osobne, to skôr si povedzme, že čaká nás tu veľká výzva a reformy prokuratúry ako takej. Či to bude na český štýl alebo nejaký iný štýl, ale týmto sa musíme vážne ako politici zaoberať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 15:50 - 15:52 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Baránik, v jednej myšlienke ste naznačili, že prokuratúra by sa mala vystaviť nejakej takej verejnej kontrole a konfrontovať sa v takej priamej komunikácii ako keby s verejnosťou. Pri tejto príležitosti mi prišla na myseľ tlačová beseda aj so špeciálnym prokurátorom, kde sa dvaja prokurátori prekárajú s novinármi, kde ide vyslovene o také, doslova ste ho tam až tak pacifikovali, toho špeciálneho, a medzi sebou ste si tam niečo tak akože rozprávali. Následne som si pozrel aj, že ako vystupuje Lenka Bradáčová v Českej republike, ten štandard bol kdesi úplne inde. A naschvál som si pozrel ešte aj švajčiarskeho prokurátora, že akým spôsobom komunikujú.
Pán prezident vo svojom prejave hovorí, že korupcia je jednou z tém, kde politické deklarácie sú v rozpore so schopnosťou dosahovať výsledky. A tuto naozaj priateľsky a pozitívne vás vyzývam, že skúste dávať pravidelnejšie odpočet pred médiami, pred ľuďmi, konfrontujte sa s novinármi, nechápte ich ako nepriateľov, ktorí vám chcú zle, a takýmto spôsobom dajte pravidelne odpočet z tej svojej činnosti, z toho, čo robíte, a možnože sa obnoví práve tá dôvera v inštitúcie, ak sa dokážete postaviť pred ľudí a povedať, tak za tento mesiac sa nám podarilo toto. Jednoducho tá frustrácia ľudí sa môže veľmi jednoducho zmeniť, ak budú mať pocit, že aj prokuratúra prináša konkrétne výsledky aj v oblasti boja proti korupcii.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 15:03 - 15:04 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Schlosár, ste členom ústavnoprávneho výboru rovnako ako aj ja. Chcel by som len pripomenúť jeden fakt, ktorý len dokazuje a potvrdzuje to, že naozaj ako kolegyňa Remišová vravela, tu ide o nejakú tichú koalíciu. Píše sa február tohto roka, prevalí sa, že špeciálny prokurátor nekoná, je nečinný, nepodáva obžaloby a na ústavnoprávnom výbore prebieha snaha pozvať si pána generálneho prokurátora Čižnára a takisto Kováčika, aby sme mohli klásť otázky. Pán docent Kresák z MOST - HÍD-u deklaruje, že podporí takýto bod programu, ale čuduj sa svete, riadne sa ospravedlní pán Schlosár. Čiže takáto ste vy skutočná opozícia. Jednoducho ste koalícia vždy, keď ide o nejaké kľúčové hlasovanie, kde naozaj konkrétne môžte niečo o tej, proti tej korupcii urobiť alebo minimálne klásť prokurátorom otázky, tak sa nezúčastníte, alebo dáte hlavu do piesku, alebo nehlasujete.
Takže aj na tomto príklade chcem ilustrovať, že to, čo hovoríte, sú naozaj len také dymové clony a ste tichým koaličným spojencom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.6.2017 19:25 - 19:30 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Vážený pán predkladateľ, vážený pán predsedajúci, zajtrajším dňom podáme na Ústavný súd podanie, ktoré hovorí práve o tomto zákone, ktorý zavádza do právneho poriadku nový pojem, keď na majetku občana Slovenskej republiky bez toho, že by bol riadne vyvlastnený podľa jestvujúcich zákonov, mohli prebiehať stavebné práce, chodiť bagre, miešačky, mohlo sa tam stavať, a pritom stále hovoríme o majetku občanov Slovenskej republiky, ktorý tento pozemok vlastnia. My za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti tento navrhovaný zákon jednoznačne podporujeme, nakoľko sa ním má zabrániť zásahu do základného práva vlastniť majetok vyvlastnením pozemkov.
V súčasnej dobe badáme také chúťky koalície práve na základe tohto prijatého nového zákona, ktorý siaha na majetkové práva občanov, badáme tendencie ho zneužívať, napr. stranou SNS alebo pánom Dankom na vytváranie nejakej národnej cyklotrasy, kde práve tento zákon, ktorý mal byť akousi reakciou na špekulantov, ktorí blokujú výkupy pozemkov pod diaľnicu D4, tak teraz momentálne tieto chúťky prerastajú ďalej a hrozí, že naozaj, keď si vládna koalícia zmyslí, že chce stavať národnú cyklotrasu, tak poďme. Bez toho, že by to bolo naše, teda majetkom štátu, budeme brať ornicu, budeme stavať, budeme betónovať na pozemkoch vo vlastníctve občanov.
Boli spomenuté viaceré články Ústavy Slovenskej republiky, možno čl. 20 ods. 3 ústavy, z neho vyplýva, že vlastníctvo zaväzuje, nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckeho práva nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom. A ods. 4 čl. 20 hovorí, že vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu. A čl. 20 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky hovorí, že takéto zásahy do vlastníckych práv možno dovoliť, iba ak ide o majetok nadobudnutý, že iné zásahy do vlastníckeho práva možno dovoliť iba vtedy, ak ide o majetok nadobudnutý nezákonným spôsobom alebo z nelegálnych príjmov a ide o opatrenie nevyhnutné v demokratickej spoločnosti pre bezpečnosť štátu, ochranu verejného poriadku, mravnosti alebo práva slobôd iných. Podmienky ustanoví zákon.
Pýtam sa, že či keď sa rozhodne kapitán Danko, že tuto bude viesť národná cyklotrasa, že či sa tu jedná o nejaké nelegálne príjmy alebo o nejaké opatrenia nevyhnutné pre demokratickú spoločnosť. Myslím si, že nie.
Problematické a ľahko zneužiteľné bude opäť posudzovanie, kedy je možné majetok vyvlastniť. Nakoľko zásahy do vlastníckeho práva môžu byť len výnimočné a pri splnení ústavou vymedzených podmienok a obmedzení, je potrebné a dôležité, aby sme podporili a schválili tento predložený zákon, aby tieto chúťky vládnej koalície k zneužívaniu tohto inštitútu a presadzovaniu záujmov rôznych súkromných investorov neboli, nestáli nad skutočným verejným záujmom.
Takže chcem všetkých vás, vážení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, vyzvať, aby ste podporili tento dobrý, kvalitný predložený návrh zákona, a predkladateľom ďakujem za jeho prípravu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2017 12:41 - 12:43 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolegyňa, ďakujem za to, že si hovorila o naozaj politizácii tohto Ústavu pamäti národa. Keď hovoríme o pamäti národa, tak osviežme si pamäť aj o tom, že kto týmto zákonom vyhrá. Napríklad istý Juraj Hamuliak, ktorý je šéfom Dozornej rady ÚPN. Pripomeňme si, že je to, keď sme spomínali asistentov, tak toto bol tiež asistent poslanca Kolesíka, ktorý klamal v parlamente o tom, že nerozdáva lístočky, koho treba voliť do ÚPN, a on rozdával lístočky, koho treba voliť do ÚPN. Takže toto je ten morálny víťaz, ktorý z tohto vzíde.
No a druhá vec, pripomeňme si, že dávame do rúk politickým nominantom nástroj, keď na základe zistenia závažných nedostatkov pri výkone funkcie môžu kedykoľvek odseknúť hlavu predsedovi Správnej rady Ústavu pamäti národa. Čiže dávame, že úplne politizujeme, dávame moc do rúk čisto politickým nominantom, ktorí na základe vágneho rozhodnutia alebo dôvodu, ktorý si sami určia, môžu odvolať a zrejme to aj urobia. Takže asi toľkoto k lex Babiš, zase morálka ťahá za kratší koniec, obete komunizmu ťahajú za kratší koniec a vyhrávajú nám tu ľudia ako možno aj pán Hrnko, ktorý sám sa hlási, že je predstaviteľom zločineckého komunistického režimu. Takže je to smutné, ale je to tak. (Výkriky z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.6.2017 13:10 - 13:10 hod.

Ján Marosz
Ďakujem za slovo. Žiadam Národnú radu prijať uznesenie alebo respektíve zaradiť bod programu, aby pán minister dopravy Árpád Érsek zverejnil všetky zmluvy, ktoré sa týkajú výkupov pozemkov pod cesty D4 a R7. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2017 19:49 - 19:51 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Každý poslanec sľuboval, že si bude svoje povinnosti plniť v záujme občanov a že bude dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života. Prezident republiky povie, že ide zjavne o protiústavný zákon. Napriek tomu bez argumentov, bez nejakého vystúpenia poslancov koalície uvedú si do právneho poriadku narýchlo zákon, ktorý má hasiť a sanovať manažérske zlyhania Viktora Stromčeka, pod ktorého vedením je rezort dopravy a výstavba diaľnic.
Politicky by mala jednoznačne niesť za vzniknutú situáciu strana MOST - HÍD, ktorá objala, prijala aj pána, ktorý podpisoval túto nevýhodnú zmluvu pre štát, volal sa Roman Brecely.
Takže nemáme sa za čo skrývať, zopakujme si mená ľudí, ktorí za týmto protiústavným konaním stoja: Béla Bugár, Viktor Stromček ako štátny tajomník za stranu SMER, a rezortný minister dopravy pán Árpád Érsek.
A keď dnes premiér Robert Fico po tom, čo na štyrikrát sme priniesli dôkazy o tom, že Robert Kaliňák sa správa korupčne, a Robert Fico povie, že on by mu za to dal kyticu kvetov, takže tento štát, to je, akože sa hovorí, že dovi, dopo. Naozaj tu už človek stráca slová. Treba nič iné, len zaplniť ulice a hrubú špinu vymiesť hrubou metlou.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.5.2017 19:04 - 19:11 hod.

Ján Marosz Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený predsedajúci, vážení prítomní, dovoľte, aby som len stručne zopakoval naše výhrady, naše protiargumenty, ktoré hovoria, aby sme neprijali tento zákon. Poukážem na to, že príčinu, že prečo odmietame sanovať manažérske zlyhanie Národnej diaľničnej spoločnosti siahnutím na ústavné práva občanov, siahnutím na majetkové práva občanov Slovenskej republiky. S našou argumentáciou, že naozaj sa tu jedná o manažérske zlyhanie NDS, sa stotožňuje aj Kancelária prezidenta, keď hovorí, že zefektívnenie procesu povoľovania výstavby vybraných diaľnic a ciest pre motorové vozidlá nemôže byť riešené takýmto spôsobom.
Povedzme si, prečo vlastne prijímame tento zákon. Keď sme sa pána ministra pýtali, ukážte, kto sú tí desiati špekulanti, kvôli ktorým prijímame tento zákon, odpoveď sme nedostali. Ukážte nám aspoň katastrálne územie, povedzte, odpoveď sme nedostali. Keď sme sa pýtali, aké hrozia vlastne sankcie za to, že nestíhame vyvlastňovať pozemky, odpoveď sme nedostali. My sme si tieto fakty zistili, a teda zopakujem, zosumarizujem argumenty.
Pokiaľ ide o vyvlastňovacie konania, tak aj v dnešný deň sú zhruba 80 vlastníci pozemkov pod D4 v katastri Ivanka pri Dunaji, ktorí práve týmto manažérskym zlyhaním NDS-ky dodnes nedostali riadne návrhy na vyvlastňovacie konanie. Pýtate sa prečo? Neviem. Kto za to zodpovedá? Viktor Stromček, resp. minister dopravy Árpád Érsek. Čiže toto je jeden problém, ktorý tam je.
Druhý problém. Sú tam zhruba 4-5 zosnulí, ktorých protizákonne Národná diaľničná spoločnosť vyvlastňovala bez ohľadu na bežiace dedičské konania a bez ohľadu na oslovenie dedičov. Keď to títo dediči napadli, následne prokuratúra dala za pravdu týmto poškodeným občanom. Toto je ďalšia príčina časového sklzu, do ktorého sa NDS-ka dostala.
Takže nemôžme hovoriť o nejakých špekulantoch, ktorí tu vydierajú štát vysokými sumami, ide tu o sanovanie manažérskych zlyhaní Národnej diaľničnej spoločnosti.
Pripomeňme si ešte niektoré argumenty, ktoré nám prezidentská kancelária postúpila. Postup predkladateľa, ktorý v máji ´17 tvrdí, že praktický problém súvisiaci s prípravou a realizáciou individuálnej stavby je nevyhnutné riešiť novelou zákona v skrátenom legislatívnom konaní, je nutné označiť za zneužitie tejto formy legislatívneho procesu. Neexistujú žiadne zákonné dôvody, aby bol schválený zákon prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, pretože nám nehrozia žiadne hrozby hospodárskych škôd. V dôvodovej správe k tomuto zákonu sa neuvádzajú žiadne konkrétne čísla, dáta, fakty, aké hospodárske škody nám hrozia.
Ďalej prezidentská kancelária argumentuje ochranou pôdy ako predmetu vlastníckeho práva.
Ďalší argument prezidentskej kancelárie je ten, že sa zavádza nový právny pojem inštitút predbežnej držby, ktorý legislatíva vôbec nepozná. A ZSR, zdravý sedliacky rozum, každému povie, že keď sa stavia diaľnica a na vašom pozemku začnú bagrovať, začnú robiť terénne úpravy, tak asi vám žiaden súd, žiaden ombudsman, nikto vám nepomôže dostať vašu poľnohospodársku pôdu do pôvodného stavu. Čiže je tu, je tu zjavne, zjavne poškodený občan už pri príprave tohto zákona. Nikto nepozerá na záujem občana, na jeho vlastnícke práva, valec zo Zlatej Idky je rozbehnutý, rýchlo, rýchlo treba stavať, treba betónovať, tak poďme do toho.
Nikto nespochybňuje, že je potrebné robiť diaľnice, rýchlostné cesty. Na druhej strane sme opakovali, že aj táto D4 aj podľa analytikov nemá dostatočné opodstatnenie, ako niektorí hovoria, že začína nikde a končí nikde. Lebo, samozrejme, naplánované nie sú ďalšie tunely a podobne. Takže aj toto treba zobrať do úvahy, že za všetkým hľadajme betonársku loby, ktorú tu máme, čím viac stavať, čím viac betónovať, veľakrát nezmyselne vyvaľovať peniaze daňových poplatníkov; 1,9 mld. euro táto predmetná stavba D4.
Takže na záver. Schválený zákon z týchto dôvodov zasiahol do podstaty a zmyslu základného práva vlastniť majetok, ktoré je zaručené čl. 20 ods. 1 až 4 ústavy.
Vážení poslanci vládnej koalície, prosím vás, uvedomte sa, zobuďte sa, zamyslite sa, že kde pracujete, kde vás vlastne občania zvolili - do zákonodarného zboru. Máte si ctiť zákony, máte si ctiť ústavu a nie ich znásilňovať v prospech vopred prehratého boja na Ústavnom súde.
Ďakujem.
Skryt prepis