Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

19.6.2017 o 12:57 hod.

Mgr.

Miroslav Sopko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.9.2017 15:14 - 15:14 hod.

Miroslav Sopko
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Keď som pozorne počúval pána poslanca Žarnaya, tak ma napadlo, že, ajhľa, učiteľ. Bolo povedané všetko, čo bolo treba povedať k tomu, aby každému bolo jasné, čo obsahuje profesia učiteľa. A to, že vyjadril podporu tomuto návrhu, za to mu osobne ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.9.2017 14:56 - 14:58 hod.

Miroslav Sopko Zobrazit prepis
Tak v prvom rade je mi to veľmi ľúto, pán poslanecký kolega Kresák, že na vašu konkrétne faktickú som bol veľmi zvedavý. Ďakujem za pochvalu.
K tomu konkrétnemu, či som myslel, respektíve či sme mysleli alebo nemysleli. Veď v samotnom paragrafovom znení je uvedené, že to neplatí, ak dôjde k predĺženiu pracovného pomeru dohodou o zmene pracovných podmienok. Takže my sme sa snažili vytvoriť možnosť voľby v prípade naozaj potreby daného zamestnanca, aby skutočne tu bola zachovaná kontinuita, aby jednoducho nedošlo k jednoduchému vyhodeniu človeka len preto, že uplynul ten vek, pretože naozaj sa musíme snažiť vytvárať podmienky, možnosti. Všetko je umením možného a ja som maximálne otvorený, pokiaľ by sa stala možno nepredstaviteľná vec, že motyka vystrelí a bol by tento návrh podporený aj koaličnými poslancami, som maximálne otvorený ďalším a ďalším úpravám, ktoré toto opatrenie môžu doviesť, nechcem povedať k dokonalosti, také asi zákony nemáme, ale môže vytvoriť čo najlepšie riešenie k prospechu všetkých zamestnancov v školstve.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.9.2017 14:43 - 14:54 hod.

Miroslav Sopko Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, milí hostia, nie je to tak dávno, kedy som tu na pôde tohto pléna vyhlásil, aký som veľký optimista. Nuž, ale určité udalosti spôsobili a spôsobujú, že možno mal by som takéto odvážne výroky prehodnocovať a v duchu sa stotožňujem s výrokom britského filozofa Rogera Scrutona, ktorý svojho času povedal: "Optimista s prehnanými očakávaniami má po viacnásobnom sklamaní sklon znechutenia, rezignovať. Naopak, skeptik, ktorý nemá ilúzie ani nadmerné očakávania, sa nenechá odradiť a vo svojom snažení vytrvá." Preto som tu zase spolu s mojimi kolegami s ďalším návrhom zákona.
Je to návrh zákona, ktorý nie je úplne nový. Priznávam rovno, ako som už naznačil aj pri odôvodnení, že neobjavili sme žiadnu Ameriku. V súčasnosti už ustanovenia o vekovom strope máme v našej legislatíve, veď sme ho prijímali, toť, nedávno. V paragrafe, nachádza sa v zákone č. 55/2017 o štátnej službe, konkrétne ide o § 82 ods. 1, kde je presne citácia: "Štátnozamestnanecký pomer na základe zákona sa skončí v bode k) posledným dňom kalendárneho mesiaca, v ktorom štátny zamestnanec dovŕši vek 65 rokov. To neplatí, ak dôjde k zmene štátnozamestnaneckého pomeru podľa § 55 ods. 1 písm. u)." A keď som pri tom písm. u), v inom paragrafe, tak tam to znie takýmto spôsobom, alebo tak je to naformulované: "Zmena štátnozamestnaneckého pomeru je v bodu u) predĺženie trvania štátnozamestnaneckého pomeru štátneho zamestnanca, ktorý dovŕši vek 65 rokov, na dobu najviac troch po sebe nasledujúcich rokov. V rámci uvedenej doby je možné štátnozamestnanecký pomer predĺžiť aj opakovane."
Pretože hlavnou pointou napriek tomu, ako, jemne povedané, už minulý týždeň bolo informované v médiách, nie je natvrdo ukončiť alebo vyhnať starých učiteľov na dôchodok, ale je tu hlavne šanca vytvárať priestor pre učiteľov, ktorí v mnohých regiónoch Slovenska majú problém nájsť si pracovné miesto. Zase naopak, pokiaľ samotný šéf, to znamená, keď samotný riaditeľ školy nemá na daný odbor kvalifikovaného zamestnanca, aby mal tú možnosť uzatvoriť zmluvu s kvalitným pedagógom, ktorý je osvedčený, preto je tam uvedená tá dvojročná doba, pokiaľ sa nenájde na jeho miesto náhrada, ktorá by ho dokázala plnohodnotne nahradiť.
Inak, toto obmedzenie máme predsa aj vo vysokoškolskom zákone. Paragraf 77 ods. 6 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách predsa hovorí: "Pracovný pomer vysokoškolských učiteľov sa skončí koncom akademického roku, v ktorom dovŕšia 70 rokov veku, ak sa ich pracovný pomer neskončil skôr podľa osobitných predpisov. Rektor alebo dekan, ak ide o zamestnanca zaradeného na fakulte, môže s osobou nad 70 rokov veku uzavrieť pracovný pomer na pracovné miesto vysokoškolského učiteľa, ak ide o zamestnanca zaradeného na fakulte, najdlhšie na jeden rok. Takto možno uzavrieť pracovný pomer aj opakovane."
Samozrejme, v diskusiách, keď sme o tomto návrhu hovorili s riaditeľmi aj učiteľmi, často vystávala práve problematika toho veku 65 rokov. A pokiaľ by som chcel pristupovať k tejto problematike zvoľna a až možno populisticky, tak možno by som navrhoval nižšiu vekovú hranicu. Ale vieme, aký je skutočný stav a vieme, čo môžeme od našej ekonomiky očakávať. Ak by protiargumentami mali byť nejaké formulácie o prípadnej možnej diskriminácii, dovolím si uviesť niekoľko faktov, ktoré sú uvedené v dôvodovej správe. Konkrétne súlad čl. 39 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, kde zamestnanecký pomer skončí až v prípade dosiahnutia nároku na dôchodok v minimálnej výške stanovenej zákonom. Presná citácia, ako určite poznáte, je, že: "Občania majú právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe a pri nespôsobilosti na prácu, ako aj pri strate živiteľa." A aj preto sme nepristúpili k zadefinovaniu nižšej vekovej hranice, pretože bol by som veľmi nerád, ak by nám hrozil stav, ako sa to stáva v prípadoch matiek, ktoré majú viac detí, že ak idú do dôchodku, ten dôchodok nie je v dostatočnej výške.
Ďalším faktom je, že zákon č. 365/2004 Z. z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov definuje aj niektoré prípustné formy rozdielneho zaobchádzania. V danej súvislosti je smerodajné ustanovenie § 8 ods. 3 písm. a), podľa ktorého sa za diskrimináciu nepovažuje ustanovenie minimálnej alebo maximálnej vekovej hranice ako podmienky na vstup do zamestnania, pričom takéto opatrenia musia byť objektívne odôvodnené, nevyhnutné a primerané s ohľadom na dosiahnutie sledovaného cieľa.
Sme v prvom čítaní. Vieme veľmi dobre, že v minulosti už boli pokusy v tomto pléne definovať rôznymi spôsobmi vekový strop. Možno sú tu aj pamätníci návrhu pána poslanca Kadúca, sú tu možno ľudia, ktorí si ešte pamätajú na návrh, ktorý predkladala vtedy poslankyňa, ešte v minulosti poslankyňa Gibalová, čiže tých pokusov bolo v minulosti viac. A uznávam, že ide o veľmi citlivú tému. Citlivú tému, ktorá sa dá komunikovať rôznymi spôsobmi. Spôsob, ktorým chcem túto tému a chcem o nej rozprávať, je ale ten, že musíme o tomto hovoriť. Musíme prichádzať s takými návrhmi, ktoré budú neustále zdôrazňovať, tak ako som uviedol na začiatku, dôležitosť pedagogickej profesie. Zároveň budem stále a neustále hovoriť o tom, ako sa v súčasnosti spoločnosť stavia k adekvátnemu ohodnoteniu pedagogických zamestnancov. Dneska sme v médiách predsa čítali, čo dosiahli odborári v Českej republike. Pre tých, ktorí nevedia, vyrokovali navýšenie platu od 1. 11. o 15 percent. Musíme sa rozprávať o tom, akým spôsobom chceme umožniť mladých pedagógov pritiahnuť do zamestnania. Určite ste postrehli správy v médiách, aký je kritický stav práve v Bratislave a okolí. Sú to všetko vážne veci.
A v neposlednom rade treba hovoriť aj o tom, ako je možné, že vekový automat končí len pri 32. roku života a ďalej nepokračuje. A práve tí starší zamestnanci sa cítia právo opomínaní, pričom aj oni na sebe pracujú, i keď možno nestíhajú, pretože naozaj ide o náročné zamestnanie, tak ako na fyzickú, i psychickú kondíciu.
Preto zhrniem. Tento návrh je tu a prichádzam s ním aj kvôli tomu, aby táto diskusia sa otvorila a aby sme potlačili kompetentných na ministerstve, ministerstvách, aby tieto, túto problematiku riešili. Z pozície opozície poznám parlamentnú matematiku, asi na viac sa nedá, i keď ktohovie, vyhlásil som predsa, že z optimistu sa stáva skeptik a tento skeptik mieni vo svojom snažení vytrvať. Teším sa na diskusiu, na vaše príspevky a budem rád, keď táto téma prerazí tieto múry a dostane sa von a bude sa o tomto v našej spoločnosti rozprávať a hlavne bude sa vyvíjať snaha, aby sme mohli dať pedagogickej profesii, stavu učiteľskému naozaj adekvátnu hodnotu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

11.9.2017 14:38 - 14:41 hod.

Miroslav Sopko Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi najprv v úvode ako krátko odôvodniť predmetný návrh zákona. K jeho podrobnejšiemu potom vysvetleniu by som pristúpil v rozprave, kde sa, samozrejme, hlásim ako prvý.
Takže návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, predkladá do legislatívneho procesu skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.
Práca s ľuďmi je všeobecne považovaná za jednu z najťažších. Okrem toho, že taká práca kladie vysoké nároky na odbornosť, pohotovosť či príjemné vystupovanie zamestnanca, predstavuje daný zamestnanec spravidla aj tzv. nárazníkovú zónu medzi problémami klienta s inštitúciou, pre ktorú pracuje, čo len zvyšuje riziko vypätých a stresových situácii. Pedagogický zamestnanec je ukážkovým príkladom zamestnanca, ktorý vyššie popísané nároky bezpodmienečne musí spĺňať a zároveň dennodenne čeliť uvedeným rizikám. Vyššia miera trpezlivosti voči žiakom, či neraz aj strpenie bežne neakceptovateľných situácií a do istej miery často aj nahrádzanie rodičovských povinností len zvýrazňujú náročnosť tohto povolania. Dôkladné a svedomité plnenie povinností pedagogických zamestnancov si bezpochyby vyžaduje dobrú fyzickú aj psychickú kondíciu. Práca pedagóga sa od určitého momentu stáva s pribúdajúcim vekom čoraz náročnejšia. Bez zveličovania pritom možno konštatovať, že s dosiahnutím istého veku sa už vykonávaná práca stáva neefektívnou a dokonca aj kontraproduktívnou.
Na základe uvedených skutočností sa preto navrhuje stanoviť pevnú vekovú hranicu, dosiahnutím ktorej automaticky zanikne jeho učiteľský pracovný pomer. Z dôvodu možných negatívnych následkov takéto, takéhoto skončenia pracovného pomeru sa zároveň zavádza možnosť zmeny pracovných podmienok a tým aj predĺženia pracovnej zmluvy o ďalšie dva roky, a to v rámci uvedeného obdobia aj opakovane. Pri postupne sa zvyšujúcom dôchodkovom veku je nezavedenie vekového stropu pre učiteľov jednak prejavom hlbokej neúcty voči nim a zároveň podcenenie očakávaní žiakov od svojich učiteľov. Navrhnutá právna úprava nie je v slovenskom právnom poriadku úplne nová, čo uvediem potom neskôr aj v rozprave.
Predkladaný návrh zákona bude mať pozitívny sociálny vplyv, a to bez vplyvov na rozpočet verejnej správy. Návrh zákona nebude mať žiadny vplyv na podnikateľské prostredie, životné prostredie ani na informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, s právom Európskej únie.
Toľko na úvod. Skončil som, pán predsedajúci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.9.2017 10:29 - 10:30 hod.

Miroslav Sopko Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja sa tak zamýšľam nad tým, že kvôli čomu sa deje to, čo sa deje, a takýmto spôsobom sa tvárime, že nevidíme problémy, ignorujeme ich. Možno že som práve Slovenskému ochranárskemu snemu teraz vykonal kvázi veľkú službu tým, že som to spomenul a prečítal tu, pretože môže dôjsť teraz k obvineniu, že sa ide spolitizovať tento odborný problém. Ja si myslím, že treba to hovoriť už priamo a rázne. Tieto veci sú nad všetkým. Pretože ide tu o naše bohatstvo, ide tu o to, čo nám má byť všetkým sväté. Takže skončíme pozerať na to, že kto z akej strany je a začnime naozaj rázne riešiť problém, pretože ten problém nás všetkých prerastie a potopí, ako je to spomínané pri tých povodniach. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.9.2017 10:20 - 10:27 hod.

Miroslav Sopko Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte aj mne vystúpiť k tejto, k tomuto návrhu zákona. Skôr moje vystúpenie bude k tomu duchu zákona, o čo nám by malo všetkým ísť predovšetkým, a to je, ochrany našich lesov, ochrany stromov. Pán Budaj už vo svojom vystúpení spomínal, že máme petíciu, ktorá bola odignorovaná. Bola to petícia, prečítam celý jej názov, za okamžité zastavenie plošných a líniových výrubov stromov v poľnohospodársko-urbárnej krajine, ako napr. pri vodných tokoch, v parkoch, lesoparkoch, alejách a cestách na celom Slovensku.
V súčasnej dobe je tam cez 14-tisíc podpisov v rámci on-line petície. Petícia ešte predtým bola podaná, tak ako aj spomínal kolega Žarnay, a ide ju predložiť výboru pre životné prostredie.
A ja sa verejne pýtam, kvôli čomu práve táto petícia má určitý problém v rámci tej komunikácie, pretože som videl na ich webovej stránke, petičného výboru, akým spôsobom s nimi bolo komunikované, či je to požiadavka, ktorú predložili, aby bolo vydané okamžité moratórium na plošný a líniový výrub stromov v poľnohospodársko-urbárnej krajine do doby, kým nebude schválený, aplikovaný do praxe národný generel ochrany verejnej zóny na ozdravenie klímy Slovenskej republiky? Alebo bol taký problém, požiadavka vytvoriť národný generel ochrany verejnej zelene a participáciu zainteresovaných občianskych iniciatív na Slovensku? Prípadne problematickou požiadavkou bolo vypracovať národný program obnovy poškodenej krajiny a ozdravovania klímy za účasti zainteresovaných občianskych iniciatív?
Neviem, možno, že hlavným problémom bolo, že žiadali priamo v tejto petícii zabezpečiť prešetrenie oprávnenosti všetkých plošných líniových výrubov v Slovenskej republike za posledné štyri roky a vyvodiť trestnú zodpovednosť za neoprávnené výruby, prípadne zabezpečiť prešetrenie všetkých kúpnopredajných a iných zmlúv vzťahujúcich sa k týmto výrubom a vyvodenie prípadnej trestnej zodpovednosti.
Ale v piatok minulý týždeň bola zverejnená ďalšia výzva alebo bola zverejnená výzva vláde Slovenskej republiky, ktorú zverejnil Slovenský ochranársky snem, kde je podpísaných množstvo slovenských, ale aj zahraničných odborníkov a organizácií. A dovoľte mi, aby som vám prečítal z tejto výzvy, pretože stav je naozaj vážny a treba ho okamžite riešiť.
"Slovenský ochranársky snem a ďalšie dolupodpísané organizácie a osoby vyjadrujú hlboké znepokojenie nad masívnou ťažbou a výstavbou lesných ciest v horských lesoch Slovenska. Posledné zvyšky nerozdrobených prirodzených a prírodných lesov miznú bezprecedentnou rýchlosťou, a to aj v najvýznamnejších veľkoplošných chránených územiach v národných parkoch. Spolu s lesmi strácame aj jedinečné prírodné a kultúrne dedičstvo. Nadmernou ťažbou a chaotickou výstavbou ciest zvyšujeme riziko povodní a sucha, zrýchľujeme deštrukciu pôdy, prispievame k zvyšovaniu koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére, ničíme biologickú rozmanitosť, turistický potenciál našich hôr a tiež charakteristický ráz krajín hlbokých západokarpatských horských lesov. Prejavy deštrukcie sú jasne viditeľné a odborne nespochybniteľné. Naposledy tu boli povodne pod rúbaniskami v Nízkych Tatrách. Stav populácií niektorých chránených druhov je vďaka ťažbe a doprave dreva kritický. Tetrov hlucháň, symbol prirodzených horských lesov, je na pokraji vyhynutia. Niet divu, že situácia vážne znepokojuje verejnosť.
Vláda Slovenskej republiky dlhodobo ignoruje tento problém. Nerieši ho nielen na súkromných, ale ani na štátnych pozemkoch. Regulácia ťažby a výstavby ciest v národných parkoch je len formálnou možnosťou, väčšinou bez reálneho použitia formou zákazu týchto činností či trvalejšie formou vyhlásenie prísne chránených zón. Zodpovednosť za obrovské škody vzniknuté zničením našich najhodnotnejších ekosystémov je jednoznačne na strane vlády Slovenskej republiky a vecne príslušných ministerstiev. Majú dostatok informácií o následkoch rozsiahlej ťažby a všetky nástroje na jej reguláciu. Nečinnosť vlády a ministerstiev preto vyvoláva obavy o to, čie záujmy ochraňujú. Sú to záujmy všetkých ľudí a ich ústavou deklarované práva na priaznivé životné prostredie, alebo záujmy úzkej skupiny ľudí, ktorých krátkodobý profit sa realizuje na úkor dlhodobých strát celej spoločnosti?
Vyzývame vládu k okamžitým krokom na zastavenie ničenia horských lesov. Vláda by mala použiť dostupné legislatívne nástroje na bezodkladné zastavenie ťažby a výstavby ciest v posledných zvyškoch pralesov, ako aj vo všetkých lesoch, kde dodnes prežil Tetrov hlucháň, aby sme predišli vyhynutiu tohto druhu.
Vláda by tiež mala prijať záväzok na zvýšenie podielu prísne chránených území na najmenej 5 % z rozlohy Slovenskej republiky a na prijatie zonácie národných parkov podľa medzinárodne uznávaných kritérií. Práve bezzásahové územia a zladenie využívania krajiny s ochranou prírody prostredníctvom zón ochrany sú nevyhnutnými predpokladmi pre dosiahnutie minimálnych štandardov dobrého spravovania národných parkov."
Takže toľko výzva, ktorá bola adresovaná vláde. A čo my môžeme urobiť pre to? Pre to, že naozaj tento problém treba začať riešiť, je potrebné začať pristupovať k takým opatreniam, ako spomínal aj pán kolega Galek, Galko, pardon Galek, aby sme prijímali konkrétne kroky, ktoré dokážu, dá sa povedať, že toto šialenstvo zastaviť. Ešte je čas. Takže žiadam všetkých v tejto sále, aj všetkých, ktorí tu nie sú, aby sa podporil tento návrh zákona a aby sme začali prijímať také opatrenia i tu v Národnej rade Slovenskej republiky, ktoré môžu tomuto nebezpečenstvu zamedziť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2017 19:34 - 19:36 hod.

Miroslav Sopko Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážený pán poslanecký kolega Poliačik Martin, spomínal si vtip, pridám ešte jeden. Na začiatku 70. rokov počas normalizácie sa hovorilo v Československu, že budeme mať ministerstvo námorníctva. Načo? Pýtal sa človek. A prečo nie? Veď Československo nemá more. No ale veď ministerstvo spravodlivosti predsa máme. A slovo spravodlivosť tu párkrát zaznelo. Slovo spravodlivosť, ktorej obsah sa kamsi stratil.
Podobne som na teba reagoval aj pri predchádzajúcom odvolávaní a vtedy som spomínal niekoľko stupňov šikany, ako prebieha v rôznych pracoviskách. Na tomto pracovisku viditeľne podľa všetkých znakov došlo k piatemu stupňu, kedy už samotní všetci zapojení vnímali to, čo sa okolo nich deje ako bežnú normu. Najhoršia vec, čo sa nám môže všetkým tu stať, je, keď si budeme nahovárať, že to, čo sa nám v tejto krajine, v našom Slovensku deje, je úplne bežná norma. Že toto je úplne v poriadku. Chceme skúšku správnosti? Pozrite sa na mladých ľudí. Utekajú preč. Odchádzajú študovať, odchádzajú žiť. Môžeme si nahovárať, že je tu všetko v poriadku, že údaje sú perfektné, alebo sa všetci pozrieme pravde do očí a okamžite začneme veci meniť. Minister mal možnosť konať a mal konať. Bolo to na ňom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.6.2017 16:31 - 16:34 hod.

Miroslav Sopko Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, ctené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, dovoľte mi dokončiť môj príspevok. Skončil som pri odôvodnení, pri ktorom som spomínal na určitú časť školských zariadení, na ktoré sa trošku pozabudlo, a to jest špeciálne výchovné zariadenia, kde prideľovanie finančných prostriedkov na ich prevádzku nie je práve vždy rozdelené logicky alebo najlogickejšie. Podľa nich, ako to vnímajú oni sami, keď som s nimi komunikoval, nelogickosť vyplýva hlavne z faktu samotnej filozofie normatívneho financovania. Podľa tejto filozofie by sa štatutárni zástupcovia špeciálnych výchovných zariadení mali postarať o to, aby zariadenia boli vždy naplnené žiakmi s výchovnými problémami, pre ktoré sú určené. Naproti tomu ak by špeciálne výchovné zariadenia boli financované v závislosti od počtu výchovných, respektíve diagnostických skupín, možno dosiahnuť spravodlivejšie financovanie. Vyše 90 % ročného rozpočtu špeciálneho výchovného zariadenia je určené na mzdy a odvody zamestnancov, pričom pri zníženom počte žiakov dostane nižší objem finančných prostriedkov, ale počet zamestnancov zostáva stále ten istý. V nadväznosti na prijatie, ak by sa podarilo, tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu, bude potrebné novelizovať aj nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 630/2008, ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia v znení neskorších predpisov, osobitne je ustanovenie v § 8 ods. 4.
Takže dovoľte mi, aby som prečítal samotný pozmeňujúci a doplňujúci návrh.
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 597/2003 Z. z. o financovaní základných, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. I sa za terajší bod 21 vkladá nový bod 22, ktorý znie: "22. V poznámke pod čiarou k odkazu 23a sa za číslo "117" vkladá čiarka, číslo "120"." Doterajšie body sa primerane prečíslujú.
V čl. I sa doterajší 21 vkladá nový bod 22, ktorý znie: "22. Paragraf 5 sa dopĺňa ods. 6, ktorý znie:
"(6) Pri určovaní objemu finančných prostriedkov podľa ods. 1 a 3 pre špeciálne výchovné zariadenie sa vychádza z celkového počtu výchovných alebo diagnostických skupín, ktoré sú zaradené v špeciálnom výchovnom zariadení, a náročnosti na personálne a prevádzkové zabezpečenie činnosti riadenia alebo z rozsahu poskytovaných služieb."."
Doterajšie body sa primerane prečíslujú.
Ďakujem, pani predsedajúca, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.6.2017 12:57 - 13:02 hod.

Miroslav Sopko Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, vážený pán spravodajca, dovoľte mi, aby som vystúpil aj ja krátko v druhom čítaní k tomuto návrhu zákona, kde najprv by som sa vyjadril k celkovej diskusii, ktorá bola, a verím, že dospeje nakoniec k tým najlepším riešeniam, ktoré môžeme v rámci našich možností pre slovenské školstvo urobiť. Samozrejme, dalo by sa očakávať aj viac. Ale pokiaľ berieme do úvahy situáciu, v akej sa momentálne nachádzame a stojíme pred finalizáciou dokumentu Učiace sa Slovensko, urobme aspoň základné kroky k tomu, aby sme pripravili čo najlepšie podmienky pre to, aby sme mali tak vytvorené podmienky, ktoré nášmu školstvu pomôžu.
V krátkosti sa zmienim, že som osobne aj rád, že nastal určitý posun aj v diskusii o už spomínanej účelovej viazanosti príspevku na výchovu a vzdelávanie detí v materskej škole. Som rád, že aj na rokovaniach výboru boli, bola atmosféra nastavená k tomu, že naozaj sa našlo riešenie, ktoré potom zrejme prednesie aj pán spravodajca. K tomu mi len dovoľte veľmi krátko povedať, že stojíme aj pred celkovým pohľadom a víziou, ako sa chceme na naše materské školy pozerať. Buď ich chceme malé, alebo veľké. Pokiaľ ich chceme malé, tak budeme stále hľadať spôsoby, aby sme z tých finančných zdrojov, ktoré máme, udržiavali ich v takom stave, že nedokážu úplne napĺňať súčasné potreby vynoveného štátneho vzdelávacieho programu, ktorý na nich kladie naozaj zvýšené nároky. Preto je dôležité viazať časť finančných prostriedkov na to, aby boli zabezpečené jednak didaktické pomôcky a hlavne všetky veci, ktoré súvisia s jej vybavením, aby naozaj naše deti v materských školách mali najlepšie podmienky na to, aby potom ďalej sa lepšie vyvíjali, keď prejdú na základnú školu. Pokiaľ sme sa teda rozhodli ísť opačným spôsobom a chceme mať veľké materské školy, musíme vytvoriť také podmienky, ktoré im v tomto jednoznačne pomôžu.
Ale nie o tomto je môj pozmeňujúci návrh, ktorý za chvíľočku prednesiem. V celkovej diskusii možno trošku nám ušla jedna kategória zariadení, ktoré, na ktoré by sme sa mali trošku pozrieť inak. A ako som aj pred chvíľou konzultoval s pánom ministrom, je to téma na podstatne širšiu diskusiu a budem rád, keď túto tému otvorím.
Podľa účinnej právnej úpravy v súčasnosti diagnostickým centrám, edukačným centrám a liečebno-výchovným sanatóriám, čiže špeciálnym výchovným zariadeniam... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 15.6.2017 19:10 - 19:11 hod.

Miroslav Sopko Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Veľmi krátko. Práve som si tak spomenul na tie svoje časy, kedy som na škole sa snažil niečo s tým urobiť. V začiatkoch sme dokonca museli dávať aj pozor, na akom internetovom prehliadači konkrétny výkaz vypisujeme. Pretože ak sme to urobili v inom, bol problém. Ak sme to neurobili presne, ako tam bolo, bol problém. Častokrát človek i pokojný, ako ja sa pokladám za pokojného človeka, tak aj ja sa považujem za pokojného človeka, chytal, mierne povedané, už určitú nervozitu, keď to nešlo tak, ako to malo ísť. A preto si myslím, že je spoločným záujmom nás všetkých pomôcť ľuďom v školách a vytvárať im také podmienky, aby naozaj sa mohli sústrediť na to najpodstatnejšie, výchovu a vzdelávanie našich detí.
Preto ešte raz z tohto miesta žiadam každého, kto si to vypočuje, o podporu pre tento návrh zákona. Žiadam o veľkorysosť nie voči mne, voči tomuto návrhu, žiadam o veľkorysosť voči našim deťom, pretože na nich budú mať potom učitelia viac času.
Ďakujem.
Skryt prepis