10. schôdza

16.12.2010 - 16.12.2010
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.12.2010 o 12:07 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Peter Pelegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Aj ja vítam vaše vyjadrenie, že považujete výstavbu diaľnic za prioritu štátu ako takého, nie jednotlivých vlád a program výstavby diaľnic musí napredovať bez ohľadu na to, aká vláda je práve pri moci. A povedali ste, že vítate aj to, že pán minister Figeľ sa rozhodol predložiť nám nejaký harmonogram výstavby diaľnic na nasledujúce roky. Tak vás chcem upozorniť na to, že presne takýto bod 2 v časti C predloženého uznesenia práve žiada pána ministra o predloženie takéhoto harmonogramu. Ďalšie body len žiadajú o navýšenie prostriedkov a realokáciu fondov z EÚ na výstavbu, jej zrýchlenie. Takže verím, keď vám tak záleží na výstavbe diaľnic, že nebude mať najmenší problém podporiť uznesenie, ktoré bude predložené v rozprave. Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.12.2010 o 11:54 hod.

Ing.

Peter Pelegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:55

Ján Senko
Skontrolovaný text
Pán podpredseda, konkrétne a odborne hovoril pán poslanec Vážny, konkrétne a odborne nehovoril a nehovorí súčasný pán minister Figeľ. Pán poslanec Vážny preukázal znalosť problematiky na rozdiel od vášho súčasného ministra pána Figeľa. Z populistického krasorečnenia bez obsahu v rezorte dopravy nič nevyriešite. A dúfam, že si uvedomuje aj súčasný minister pán Figeľ, že krasorečnenie bez obsahu je nanič. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.12.2010 o 11:55 hod.

PhDr.

Ján Senko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:56

Pavol Hrušovský
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Senko, mňa na rozdiel od vás presvedčil viacej pán minister Figeľ, ale to je subjektívny názor, to je pocitová vec. Pre mňa je dôveryhodnejšie počúvať vyjadrenia ministra Figeľa ako nesplnené sľuby ministra Vážneho, v tom sa líšime. Pravda a nepravda. V tomto je rozdiel medzi nami, to sú dva svety, ktoré si navzájom odporujú, ale skutky ukážu, že kto vlastne aký je.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

16.12.2010 o 11:56 hod.

JUDr.

Pavol Hrušovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:57

Alojz Přidal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, sľubujem, že nebudem hovoriť dlho, lebo k diaľniciam a k PPP projektom som sa už vyjadroval k návrhu uznesenia, ktoré tu bolo prednedávnom, to bola vtedy tlač 135, predkladal ju pán Fico, Vážny a Choma, zdá sa však, že vtedy príliš koaličné vystúpenia nepočúvali. Ja sa budem preto snažiť byť taký stručnejší a zrozumiteľnejší.
Dámy a páni, dovoľte mi, aby som vyjadril obdiv pánovi predsedovi strany SMER Ficovi a obdiv pánovi poslancovi Vážnemu. Áno, páni kolegovia, chcem naozaj vyjadriť obdiv vašej odvahe, ktorú vám môže závidieť Old Shatterhand aj Winnetou. (Potlesk.) Skutočne je to odvaha, že práve vy, ktorí ste viedli predchádzajúcu vládu a boli ste zodpovední za hospodárenie na ministerstve dopravy, opäť otvárate tému diaľnic. Vy, ktorí máte najviac masla na hlave. Ja byť vo vašej koži, tak zaleziem do komory, tak ako som vám to povedal na hospodárskom výbore, alebo môžte zaliezť do špajze možno tej vládnej, ktorá je úplne prázdna, nič ste tam nenechali, takže miesta je tam dosť. Zaleziem tam do kúta a modlím sa, aby si nikto nespomenul na to, že za diaľnice v tom predchádzajúcom volebnom období, pán minister Vážny, som bol zodpovedný ja, teda vy.
V kútiku by som sa modlil, pán Fico, aby mi nikto nepripomenul fakt, neodškriepiteľný fakt, že keby som dodržal predvolebný sľub, ktorý som dal voličom, pán Fico, že do roku 2010 spojím diaľnicou Bratislavu a Košice, tak dnes tu nemáme o čom hovoriť. V tej komore by som sa modlil, aby mi niekto nepripomenul slová, pán Vážny, že PPP projekty sú o 50 až 70 % drahšie, to vám tu už citoval pán poslanec Janiš. To sú vaše slová, pán minister Vážny, ak si ich nepamätáte, stačí ísť na web a skúsiť niektorý vyhľadávač.
Pán poslanec Fico, vašu odpoveď na fakt, že ste podviedli voličov, svojich voličov, o tom, že Bratislava bude spojená s Košicami do roku 2010, samozrejme, všetci poznáme. Za to a nielen za to, za všetko, čo ste nesplnili, môže kríza. Ale pýtam sa, neboli ste to vy, ktorí ste hovorili o tom, že Slovenska sa kríza nedotkne?
Ešte k tomu prvému balíku. Pýtam sa, prečo ste vyhadzovali peniaze na poradcov, keď ste ich nepočúvali? Keď vám hovorili, že PPP projekty, ak PPP projekty, tak na menšie úseky, do 800 - 900 mil. eur z hľadiska nákladov na výstavbu. Vy ste robili práve opačne. Jeden veľký megalomanský projekt. Je jasné prečo. Aby si malé firmy ani neškrtli. Aby vyhralo pomerne široké konzorcium. Všetkých účastníkov ste nútili do šibeničných termínov, čo, samozrejme, v tendri navýšilo cenu. Scenár tendra klasicky váš - vylúčiť čo najviac záujemcov. Šikovní právnici takmer s istotou nájdu formálne chyby, zo šiestich uchádzačov ste vylúčili štyroch. Vyhral, samozrejme, ten, kto vám bol najbližší. Ale problémom zostali šibeničné termíny realizácie a cena. Opäť klasický prístup. Víťazovi ste termíny zmäkčili a cenu nie tak, ako by sa dalo očakávať, znížili, práve naopak, šup, 20 % navyše pamätným dodatkom č. 4. Navýšenie päťdesiat miliónikov éčiek na vysúťaženú cenu rok čo rok na 30 rokov.
Obdobne pri treťom balíku, tam ste to mali veľmi ľahké. Jeden záujemca, jeden víťaz, nehorázna cena. Tridsaťpercentná vata. Vata 60 miliónikov éčiek na 30 rokov.
Tender na mýto, kde zostal jeden uchádzač zo štyroch, to už bola len čerešnička. Čo vy za to môžete, že práve ten, čo zostal, bol najdrahší? Veď čo je to 6 mld. SKK na druhú ponuku? Summa summarum: prvý balík PPP plus tretí balík 110 mil. éčiek navyše na 30 rokov, 3,3 mld. SKK navyše na 30 rokov rok čo rok. Naozaj ste neboli žiadni trochári.
Lídrom v koalícii ste boli vo všetkom. Mečiar a Slota boli pri vás amatéri, úplné céčko, ani nie béčko. Zatiaľ čo sa oni baľkali s miliardami, s jednotkami v miliardoch na pozemkoch, emisiách, nástenkových tendrách a podobných srandičkách, vy ste boli prvá liga - primera division. (Potlesk.)
Jedna vďaka vám však patrí: zničili ste Mečiara a zdecimovali SNS. Za to vám patrí môj obdiv a poďakovanie, teraz už bez irónie.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.12.2010 o 11:57 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:03

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Přidal, váš príspevok bol viac politický ako pragmatický, a ak by vláda v roku 1998, ktorej členom bolo aj KDH, nezastavila výstavbu diaľnic a osem rokov, možno osem rokov sľubov, ako máme ich teraz momentálne na stole, by ste nesľubovali prepojenie Slovenska, Bratislavy s Košicami alebo s Prešovom, tak dnes sme nemuseli na východnom Slovensku riešiť také regionálne rozdiely, ako riešime, dnes sme nemuseli mať problémy s investormi. Ale vy stále rozprávate iba politicky. Vôbec sa nepozeráte na to, čo tí ľudia potrebujú.
Ja cestujem pravidelne z Humenného do Bratislavy a viem, aké sú cesty, viem, aké sú diaľnice, a viem, za vlády Roberta Fica o koľko sa zlepšilo spojenie medzi východom a západným Slovenskom. (Potlesk.)
A o to viac vám chcem povedať, aby ste sa pozreli do svojich radov, to, čo ste urobili kedysi, aj vtedy ste sedeli väčšina východniarov vo vláde, ako je dnes pán Figeľ, pán Dzurinda, pán Mikloš. Páni z východu, nehanbíte sa? Nechcete ozaj to východné Slovensko prepojiť diaľnicami? Východniari zabudli, že sú východniari a aké regionálne rozdiely sú na východnom Slovensku, koľko ľudí je nezamestnaných. A nezamestnanosť nám, vážení, stúpa. Pozrite si na štatistiky. A k tomu prispelo aj to, že ste určite zastavili diaľnice.
Tak, páni z východu, príďte na východ a poďte sa pozrieť, čo na to hovoria ľudia. A ako budete postupovať ďalej, som skutočne zvedavá, čo nám vlastne donesiete, aký rozvoj pre východné Slovensko. Takže, východniari, nezabudnite, kde ste sa narodili a odkiaľ ste vybehli do Bratislavy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.12.2010 o 12:03 hod.

Mgr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:05

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Přidal, keď ste hovorili o tom, akí boli babráci aj minister Vážny vtedy alebo predseda vlády Fico, tak ja by som vás doplnil aj v tom, že keď zbabrali mýtny tender, tak keď mal byť spustený, tak minister Vážny sa vtedy schoval do tej skrýše, ako ste to odporúčali. On bol dokonca na dovolenke, on nebol ani pri tom spustení toho tendra, neuvedomoval si vážnosť situácie. Ale nakoniec, veď v tomto mal on vzor vo svojom premiérovi.
Keď Slovensko bolo postihnuté odstavením dodávok plynu z ruskej strany, tak on v tom čase prepustil zo služieb ministra zahraničných vecí. Slovensko nemalo ani ministra zahraničných vecí vtedy. A nebyť českého premiéra, ktorý vtedy najviac vlastne sa angažoval v otázke obnovenia dodávok plynu, tak ani Európska únia by sa tým nezaoberala.
Proste to boli takí odborníci, to boli takí odborníci, ktorí teraz nám idú vyťahovať triesku z oka, a pritom im brvno z neho trčí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.12.2010 o 12:05 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:06

Peter Pelegrini
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán kolega Přidal, odporúčali ste tu niekomu sa niekde skrývať, tak dovoľte, aby som aj ja odporučil niečo vám. Ja na vašom mieste by som sa išiel skryť do tunela Branisko a tam by som sa modlil, aby úplne na svetlo Božie nevyšli tie nitky, ako tiekli peniaze a v koho vreckách skončili. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.12.2010 o 12:06 hod.

Ing.

Peter Pelegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:07

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Snažil som sa udržať chladnú hlavu, ale toto diletantské vystúpenie pána poslanca Přidala, ale bez faktov a ozaj s veľkou dávkou diletantizmu musím aspoň trošku skomentovať, lebo neboli tam presné formulácie.
To znamená, naša vláda, vláda pod vedením Roberta Fica nedala predvolebné sľuby o spojení Bratislavy a Košíc, toto si skús, prosím ťa, raz a pre vždy vyjasniť. Predvolebné sľuby boli sto kilometrov a pretavené do programového vyhlásenia vlády a pozrite si vaše programové vyhlásenie, čo o tomto hovorí v tejto oblasti. Bolo sto kilometrov diaľnic, odovzdali sme 140 kilometrov diaľnic, čiže sme prekročili o 40 % naše predvolebné a v programovom vyhlásení pretavené sľuby. Jednoduchým delením je to 35 kilometrov diaľnic ročne a porovnaj si to s tým vaším záväzkom 5,2 kilometra diaľnic a úplne vágnym v programovom vyhlásení vlády.
Takisto o PPP, ja som hovoril, že je 50 až 60 % drahšie, ale zase si v tom vyhľadávači, doporučujem ti Google, pozri aj koniec tej vety, pretože PPP systém robí generálne opravy, prevádzku 30 rokov, údržbu a tak ďalej. Čiže nehovoril som to v kontexte, že nepoužime PPP. Práve preto, že sme zistili, že Slovensko potrebuje rýchlejšie a viac a nemáme na to ani europrostriedky, ani štátne, sme pristúpili k tomuto náročnému scenáru a práve preto nás mrzí, že trojročnú robotu s dobrými výsledkami ste spláchli, 3,5 mld. európskych bánk ste spláchli a vyhodili dole Dunajom.
Problém je, že nie všeobecné frázy, ničím nepodložené frázy tu stále točíte a neviem, dokedy vám tie frázy vydržia, stále sa pýtam - dokedy? Pretože tieto frázy už by sa mali pretaviť do konečných skutkov, do toho, čo chcete urobiť, a potom, keď to zistíte, tú holú pravdu, budete vy musieť tiež sa schovať niekde do pivnice a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.) (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.12.2010 o 12:07 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:09

Alojz Přidal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Páni SMER-áci, naozaj ste boli dobrí hospodári, chceli ste sa postarať o seba, svoju stranu, svoje potomstvo nie na rok, nie na dva, nie na desať, ale na tridsať. Škoda, že ste sa chceli postarať len o seba a nie o Slovensko. Chceli ste sa postarať o seba na úkor Slovenska. Chcem vám povedať, že diaľnice sa budú stavať bezpečnejšie, ekonomickejšie, transparentnejšie a hlavne lacnejšie, pán Fico, hlavne lacnejšie sa budú diaľnice stavať. Chcem vám povedať, že tie diaľnice sa budú stavať v zmysle... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.12.2010 o 12:09 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:10

Alojz Přidal
Skontrolovaný text
... masarykovského - nebáť sa a nekrást. Aj vy ste sa o to snažili, len ten zápor ste akosi zabúdali. Toľko by som vám chcel povedať, pán Fico. (Potlesk a reakcie z pléna.)
Skryt prepis

16.12.2010 o 12:10 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video