22. schôdza

6.9.2011 - 14.9.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:30 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:23

Pavol Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, je mi jasné, prečo odvádzate pozornosť od hlavnej témy, a to je téma odvolávania pani predsedníčky vlády. Skôr by som očakával, že budete ju obhajovať, ale ani v jednom slove ste sa o tom nezmienili, ani ste sa tomu nevenovali. Z toho mi vyplýva, že súhlasíte s týmto straníckym klientelizmom ako Brno. Ten posvätila aj pani predsedníčka vlády a dokonca v priamom prenose. Kým najskôr hovorila o klientelizme, z jej slov následne po porade s pánom ministrom financií potvrdila, že je to síce klientelizmus, ale dobrý klientelizmus. A ten môže byť.
Pani predsedníčka vlády pohrozila demisiou už viackrát. A bolo to aj v prípade Daňového úradu v Košiciach. Spomínam si, aj kvôli voľbe generálneho prokurátora. Prečo nepohrozí demisiou aj teraz, keď máme na stole problém eurovalu? Prečo to nespojí s vyslovením dôvery vláde? Aká je teda hodnota a hierarchia hodnôt pani predsedníčky vlády v kontexte týchto troch príkladov?
A čo sa týka eurovalu, veď vládnete, tak to podporte.
Všimol som si, že včera pán Sulík už viackrát povedal, že uvidí, ako to všetko dopadne, ako to bude v Európe. Aj on a celá vláda Slovenskej republiky váha, nie je schopná rozhodnúť sa o tejto problematike rýchlo a jasne, a tým vrhá na Slovensko zlý obraz. Ak tak, pardon, v podstate ide o to, že aký bude mať potom neskôr Európska únia a vôbec my obraz v Európe. Bude náš názor ešte v Európskej únii vôbec akceptovaný?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:23 hod.

PaedDr.

Pavol Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:25

Branislav Ondruš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, začnem tam, kde ste vy skončili. Teda vy ste skončili slovami ďakujem pekne. No aj ja teda ďakujem pekne za takéto vystúpenie.
Zameriam sa len na jeden bod, a to, keď ste hovorili, že čo ste vy zdedili, teda čo sme my zdedili po vás a čo sme my z toho urobili. Nuž, je pravda, že sa o Slovensku písalo, že je ekonomickým tigrom stredoeurópskeho regiónu, ale písalo sa to presne v tom čase, keď sa to písalo aj napríklad aj o Írsku alebo sa to písalo o pobaltských krajinách, o pobaltských republikách, a bolo to v tom čase, keď všetci verili, že máme pred sebou nie jeden-dva roky, ale desaťročia takmer nekonečného hospodárskeho rastu, ktorý zabezpečí čo najviac liberalizované trhové hospodárstvo. Lenže iba krátko na to prišiel jeden zlom, ktorý naraz u mnohých významných ľudí, ktorí predtým sa podpisovali napríklad pod hodnotenia Slovenska ako ekonomického tigra, zmenil úplne pohľad na to, čo sa vlastne dialo.
24. októbra 2008 Alan Greenspan, ktorého môžeme považovať a dovtedy bol považovaný za guru svetovej ekonomiky, povedal: "Som šokovaný, pretože približne 40 rokov som pracoval s odôvodnenou istotou, že systém fungoval mimoriadne dobre a bude tak fungovať stále."
Čiže áno, boli sme hodnotení ako tiger, ale jednoducho v čase, kedy všetci očakávali niečo úplne iné. To vyjadrenie sa prudko zmenilo, keď tu naraz prišla hospodárska kríza.
A ak hovoríme o tom tigrom hodnotení, tak musím povedať, že na Ekonomickom fóre v Krynici v septembri 2009 v jednom z hodnotení bolo uvedené: "Pokiaľ ide o vyhliadky pre obnovu hospodárskeho rastu za krajiny, ktoré sú najviac postihnuté krízou, štúdia označila pobaltské krajiny, kde po rokoch tigrieho rastu nasledoval dramatický pokles HDP v priemere na úrovni takmer 11 %." To bolo oveľa hlbšie ako na Slovensku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:25 hod.

Mgr.

Branislav Ondruš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:27

Mojmír Mamojka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, ja čakám tu už päť hodín nie sám na to, že bude nejaká diskusia konečne aj na úrovni odborná a profesionálna. To je ten trapas. Budeme ako malé decká furt. A to vy, a to vy, a to vy! A keď nestačí, zavolám otecka, aj ťa dám zbiť.
Nič, čo ste povedali, to je smiešne, čo ste tu rozprával. Ale dobre, máte na to právo.
Viete, ono vtip, keď ste čítal návrh na zvolanie tejto schôdze, som to chápal ako vtip. Len vládnutie žiadnemu subjektu a štátu už vôbec nie je vtip. To je setsakramentsky vážna vec! A prečítajte si posledný prieskum NVK, ak vám unikol. 67,5 % občanov tohto štátu je nespokojných s vaším vládnutím. A to už nie je vtip. To je do plaču.
A čo sa týka vydierania, kto vás vydiera, prosím vás? Však vy sa vydierate sami. Veď ste trápni. Ja nemám rád túto rétoriku. Ale však už sa konečne na niečom dohodnite. Svätopluk mal byť síce premiestnený z Hradu, našťastie tam zostal. Spomeňte si na tie tri prútiky, ja vám radiť nechcem. Vás netreba vydierať. Mne je vás až ľúto. Vy sa vydierate sami.
Čo sa týka tých chýb-nechýb. Prosím vás pekne, každá vláda má tých 100 dní. To je fér. Ja opakujem ešte raz, mne žiadny novic na vedúcich funkciách, ale tá trápna fráza, že to tí pred nami, to títo, tí. Prosím vás pekne, frajer sa nevyhovára na to, čo bolo predtým. Ale keď na to má, tak maká a robí dobre, bez ohľadu na to, čo bolo predtým.
Sto dní prešlo. Ste tu 14 mesiacov. A tu sa vôbec nedebatovalo azda o takých rezortoch, to, čo mne je blízke, ako rezort spravodlivosti a rezort školstva. Veď tu vám stojí 8-tisíc učiteľov pred bránami, či koľko. Spravodlivosť je v totálnom marazme. A napriek tomu, že ja som sám povedal, že verím, že pani ministerka to nemyslí zle, ale akurát je nervozita a bordel, prepáčte za ten výraz.
Tak hovorme faktograficky a neprekárajme sa ako malé deti, to nikde nevedie. Zamyslite sa nad sebou. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:27 hod.

Dr. h. c. prof. JUDr. CSc.

Mojmír Mamojka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:29

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, a nebudete vy krajským funkcionárom SDKÚ? (Smiech v sále.) Ja vám poviem pravdu, že keď vidím, z čoho má žiť okresný funkcionár SDKÚ, tak sa teším, z čoho žije krajský funkcionár SDKÚ.
Chcel som vám povedať, že dostal som teraz takýto papier, všetkým by som rád ukázal (rečník drží v rukách papier), to mi napísali kolegovia z jednej krásnej dedinky, ktorá sa volá Popudinské Močidlany, neďaleko Holíča, ktorí povedali, že by radi prichýlili daňový úrad a ten rozdiel by bol až takýto.
A práve preto, ale v tom dobrom, v tom dobrom by som ti chcel povedať, toto je hruška, pán poslanec, a toto je jablko (rečník zobral do rúk hrušku a jablko). Aby si poznal ten rozdiel, keď počas svojho vystúpenia pletieš hrušky s jablkami. (Rečník odovzdal ovocie poslancovi Matejovi.)
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:29 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:30

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Matej, ja som... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Sulík, Richard, predseda NR SR
Prepáčte, pán poslanec Žiga, chvíľočku, dokým tu dôjde k tej výmene, k odovzdaniu jabĺčka. Inak, ale ony sa fakt dajú ľahko popliesť, veď to je takmer rovnaké odtiaľto, pán Kaliňák. (Povedané so smiechom.) Ale dobrú farbu ste zvolili. To je v poriadku.
Pán poslanec Žiga, nech sa páči.

Žiga, Peter, poslanec NR SR
Keby ste mi vrátili čas, keby som mohol poprosiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:30 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22:30

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Matej, ja som vás počúval a všimol som si aj vaše pomôcky pri vašej prezentácii a zaujal ma ten papier, mimochodom, nie ste prvý, ktorý argumentuje tým, že o koľko vy ste znížili výdavky, a myslím, že ste tu vypočítali, že je to 700-tisíc eur ročne. Viete, keď príde niekto napríklad z Košíc ako ja do Bratislavy a prenajme si byt v centre mesta, tak stojí nejakú sumu. Keď si ho prenajme v Devínskej Novej Vsi, stojí tiež nejakú sumu. Určite nie je rovnaká a určite, keby som si to prenajal ja v Devínskej Novej Vsi, tak nebudem hovoriť, že som ušetril. Pretože ma to stojí potom ďalšie peniaze na doprave, na transporte a na podobných veciach, ktoré nebude teraz znášať táto vláda, ale budú to znášať občania. Občania Košíc. A mimochodom, keď ste hovorili o tom, že je to taký nevýhodný prenájom tej druhej budovy, ktorá teraz už nie je v hre, tak mi povedzte potom, ale zodpovedzte na otázku, prečo iné štátne úrady si tam priestory prenajímajú? Že by to bola dohoda? Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

13.9.2011 o 22:30 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:32

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
206 .
Ďakujem pekne za slovo. No, začnem trošku odľahčene, pretože vy, pán poslanec, ste trošku reagoval na nejakú pripomienku odtiaľto z pléna, ktorá mala nejakú takú výpoveď, že poďme hľadať premiérku. Je mi ľúto, ale ako tá vaša odmietavá pozícia k tomu, začali to už robiť vaši koaliční partneri. Vaši poslanci. To znamená, to nie je nijaký výmysel nás opozície, to je koaličná realita.
Druhá poznámka, a to tu už bolo tiež povedané. Tá stratégia odvedenia pozornosti mimo hlavný dôvod, prečo sme sa tu stretli, to znamená od pani premiérky, od jej zodpovednosti a zodpovednosti jej vlády, je veľmi priehľadná a možno až smiešna. Skúsme sa vrátiť opätovne k realite. A tá je aká?
Pani premiérka a jej vláda sa zaviazali pri nástupe, že bude šetriť na štátnom aparáte, na verejných službách, na tzv. reformných krokoch v súvislosti s naštartovaním zamestnanosti. Toto všetko sa pomaly scvrkáva, stále viac sa šetrí v sociálnej oblasti na tých najslabších skupinách obyvateľstva - penzistoch, sociálne odkázaných. No a najnovšie sa idete pustiť do rodičov. Budeme hľadať rovných, rovnejších, bielych, černejších, jednoducho, len opätovne do skupiny sociálne slabých. Každopádne tá situácia je taká a stačí skonštatovať, že Slovensku sa zvyšuje zadlženosť, stúpa inflácia, spomaľuje sa hospodársky rast, konkurencieschopnosť, klesajú reálne mzdy. Očakával by som aj od pána ministra financií, že aj k týmto sociálno-ekonomickým číslam by mal vystúpiť a zareagovať, pretože k tomuto už v diskusii zaznelo veľmi veľa, by som povedal, doslova žiadosti na to, aby ste vystúpili... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:32 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:34

Ladislav Lazár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som chcel uviesť alebo povedať, mne je skutočne ľúto pani premiérku v tento neskorý čas, pretože my stále odbiehame od témy a nevenujeme sa tomu, kvôli čomu sme tu. My sme tu kvôli tomu, že napríklad obviňujeme alebo padá na pani premiérku tieň podozrenia, že podporuje stranícky klientelizmus.
Tí gentlemani vaši, ktorí za vás vystupujú, môžem povedať, že rozprávajú úplne o všetkom. Strieľajú po všetkých, ktorí tu sedíme, len vás nechránia. Mne je vás normálne, úprimne ľudsky ľúto. A myslím si, že aj vy ste sama z toho nešťastná, keď vidíte, že akým spôsobom vás obhajujú. Oni nevyvracajú tie naše skutočnosti, oni rozprávajú úplne o všetkom inom možnom, len nie o tom, čo my tvrdíme.
My tvrdíme, že ten stranícky klientelizmus je preto, že vyhrala ponuka, ktorá vôbec nemala byť vyhodnotená. Pretože ten daňový úrad sa nenachádza ani v centre, ani v širšom centre, ale na periférii mesta. A to, samozrejme, nebolo predmetom súťaže. Čiže na to by sa mali vaši kolegovia sústrediť, ak vás chcú reálne ochraňovať, resp. vyviniť z tohoto nášho obvinenia.
A pánovi kolegovi by som chcel ešte uviesť, on má taký bilbord asi 15 kilometrov pred Prešovom "O chvíľu doma". To má ešte z kampane na primátora, keď kandidoval v Prešove. No taký istý bilbord my dáme asi tiež pred daňový úrad v Košiciach Košičanom, že "O chvíľu doma", lebo to je tiež asi tak ďaleko (smiech v sále a potlesk), ako tí Prešovčania majú ďaleko do Prešova, keď prichádzajú. (Potlesk.)
A nabudúce, aby ste nemuseli dvakrát súťaž, lebo jednu ste zrušili, pretože nevyhral ten, ktorý mal, a potom ste robili ďalšiu. Ja vám dám jednu takú radu, ľudskú. Dajte, že na daňový úrad sa musí ísť cez chodník, ktorý ide cez benzín pumpu. Garantujem vám, že takýto daňový úrad nie je nikde na Slovensku. Jedine v Košiciach sa ide, vážené kolegyne, kolegovia, vážne, to už nie je sranda, to je daňový úrad, kam sa chodí cez benzínpumpu. (Smiech v sále.) Cez benzínpumpu.
Tak začnite chrániť premiérku alebo sa venujme tomu, na čo sme sa sem zišli, a nestrieľajme po všetkom možnom.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:34 hod.

Ing.

Ladislav Lazár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:36

Ondrej Matej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No ja viem, že sa vám to zle počúvalo, tomu rozumiem, aj tým vašim reakciám.
Chcem sa najprv v reakcii poďakovať kolegovi Kaliňákovi. Fakt som nemal večeru a teším sa na hrušku s jablkami. A viacerí, ja nebudem reagovať podrobne, ale zareagujem, viacerí ste hovorili, že som odpútaval a nedržal som sa témy. Ja som sa jej držal.
To, že ako bola vybratá budova daňového úradu, akým procesom, všetci dobre vieme. Niekoľkokrát to bolo prezentované. Ale ešte raz. Rozdiel je v tom, 0,7 mil. plus do štátnej kasy oproti vám, vy ste to mali podpísanú tú zmluvu, nie ja. Nehnevajte sa na to, to sú fakty. Vy ste to mali podpísané za 2 mil. eur. A vôbec vám nevadí? Tak ja toto viem vysvetliť ľuďom, aj tým, ktorým tým bilbordom želám šťastnú cestu domov. Že vy ste na mýte dali preč 220 mil., to nie je odpútavanie, to je fakt. To je úplný riadny fakt.
A posledné, na čo zareagujem, kolega Ondruš, len fakt je to, že o tigrovi sa písalo hlavne preto, lebo vláda vtedy prijala reformy, prijala zákony, o ktorých tiež vtedajšia opozícia hovorila, že prinesú zle, že zaťažia občanov. Nestalo sa tak. (Reakcia z pléna.) Nestalo sa tak. (Reakcia z pléna.) Neviem, či mám reagovať, alebo bude kľud, pán predseda? (Reakcia predsedajúceho: "Prosím?") Že reagujú na mňa, ale neviem, či môžem pokračovať? (Smiech v sále.) Bojím sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Sulík Richard, predseda NR SR
Poprosím pánov poslancov, aby nereagovali, aby nechali dohovoriť pána poslanca Mateja.

Matej, Ondrej, poslanec NR SR
Pán Ondruš, ja sa vám vážne ako nečudujem, lebo to dačo svedčí o vašej... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:36 hod.

Ing.

Ondrej Matej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:38

Ondrej Matej
Skontrolovaný text
Takže dokončím. A ja viem, že sa vám to zle počúva a bude sa vám to zle počúvať. A ja to poviem nahlas. Áno, verím, že vláda pod vedením premiérky Ivety Radičovej prijme ďalšie zákony a ďalšie opatrenia, ktoré pomôžu túto krajinu zastabilizovať, a teším sa, že budeme tieto účty skladať spoločne vo voľbách v roku 2014.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 22:38 hod.

Ing.

Ondrej Matej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video