37. schôdza

9.9.2014 - 24.9.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

18.9.2014 o 18:11 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Renáta Zmajkovičová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, ja som na začiatku nevedela, či som v rozprave o novele rokovacieho poriadku. Ak niekto hovorí o tom, ako treba dodržiavať rokovací poriadok, tak treba začať od seba. Vy ste ho veľmi výrazne porušili, pretože ste nehovorili v rozprave k novele navrhovaného zákona stavebnému.
Ja nie som a nebudem reagovať na pána Brocku, ja nie som, nekandidujem, na pána Zajaca, vy vyčítate pánovi poslancovi Chomovi, že kandiduje, ja nekandidujem, pán poslanec, tak nikto mi nemôže vyčítať túto iniciatívu. A ešte zopakujem. Tento zákon bol predložený 6. júna, je v druhom čítaní. Vyradené zákony sú v prvom čítaní. Na Slovensku je krátka pamäť. Nie je v tejto sále to prvýkrát v parlamente, keď poslanecké návrhy boli vyradené a boli to vyradené zákony z dielne SMER-u. Takže to, nie je toto precedens, ktorý by urobil dnes poslanecký klub SMER-u.
A k tomuto zákonu ešte to, čo ste vraveli. Áno, ja som predkladala takýto návrh zákona. Bol veľmi ambiciózny, ale ja som veľmi rada, že dnes tento návrh zákona tu je, pretože bojovať s reklamou zrejme treba veľmi postupne. Teraz sme v druhom čítaní a ja verím, že ho podporíte. Ja som očakávala, že vy poviete, že ak by sme vám nevyradili tie zákony, tak ho podporíte. Toto som od vás očakávala, lebo ten zákon je dobrý.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2014 o 17:55 hod.

JUDr.

Renáta Zmajkovičová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:56

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Zmajkovičová, naozaj ani slovkom som nepovedal, že kandidujete v komunálnych voľbách, naopak, som vás pochválil, že tejto problematike bilbordového smogu, čiernych bilbordov sa venujete tuto v Národnej rade už dlhodobejšie, takže ja som vás vlastne vo svojom vystúpení pochválil.
Ja veľmi dobre rozumiem tomu, že je to v druhom čítaní, a viem si odpočítať mesiac prvé čítanie a podanie podobne, takže som predpokladal, že to bolo niekedy v júni podané. Pán kolega navrhovateľ Choma už v júni vedel, že bude kandidovať na primátora v Žiline, a vedel si vypočítať, kedy Národná rada prerokuje tento návrh. Vedel dobre, že prerokuje v prvom čítaní, teda v druhom čítaní to pred komunálnymi voľbami. O tom hovorím. Ale ja by som nič proti tomu nemal, ani pol slovom, lebo má na to plné právo, ako som to niekoľkokrát povedal, ak by ste vy nevyhadzovali iné opozičné návrhy s dôvodom, že súvisia s komunálnymi voľbami. Nech mi tu niekto odpovie, ako súvisí s komunálnymi voľbami návrh kolegov Přidala a Brocku o tom, aby poslanci Národnej rady nemohli vykonávať advokátsku činnosť, keď ani jeden z nich nekandiduje ani na obecného poslanca. Ako tento návrh súvisí s komunálnymi voľbami? Kto si tu osobuje to právo cenzurovať, čo súvisí s nejakými voľbami alebo nesúvisí s nejakými voľbami, alebo s komunálnymi voľbami? Kto je tým cenzorom? Nabudúce ktoré návrhy vyradíte? To je ten problém. To je ten problém, že tu všetci máme právo a rovnosť, aby sme tu mohli predkladať návrhy zákonov. A Národná rada sa má nimi zaoberať a nemá tu byť nejaký prst, ktorý si osobuje cenzurovať, čo prejde, o čom sa bude rokovať a o čom sa nebude rokovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2014 o 17:56 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:59

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená podpredsedníčka pani Zmajkovičová, ja som doplnil vo svojej faktickej poznámke alebo chcel som doplniť predrečníka kolegu Zajaca, že čo by som na jeho mieste ešte povedal. Neviem, ako ste nadobudli pocit, že som nehovoril k veci. Ja som hovoril k predrečníkovi, ktorý vystúpil v rozprave.
Ale to nedorozumenie, teda v čom vidím to nedorozumenie, že vy ste nepostrehli tú drobnosť, že keby ste vy predkladali tento návrh zákona, tak možno vôbec nevystúpim v rozprave. Naozaj ako ja som sa pripravoval po tom, ako ste vyradili tých desať bodov, tých opozičných návrhov, že vystúpim v rozprave k poslancom, ktorí sú za SMER a ktorí kandidujú v komunálnych voľbách. Čiže keby ste urobili takú drobnú zmenu, a podľa mňa je to v kompetencii predsedu poslaneckého klubu, ktorý teda má sledovať širšie súvislosti, ako dopadá správanie poslancov poslaneckého klubu na politiku strany a ako to vplýva na verejnosť, a to som myslel, že byť predsedom vášho klubu, tak poviem pánu Chomovi: "Prosím ťa, dneska si zober voľno, môžeš aj kampaňovať v Žiline, ale keď ťa uvidia médiá, že ty tu sedíš ako predkladateľ návrhu, ktorý sa týka regulácie volebnej kampane ako bilbordy, a kde bilbordy majú byť, a ty to predkladáš, ty, ktorý kandiduješ, veď to je taký konflikt záujmov ako delo." Nie? Alebo veď existuje väčší už teraz? Rozumuiete, on je predkladateľ. Čiže keby tu sedela pani Zmajkovičová, tak nám zoberie vietor z plachiet. Ako by som ani nevystúpil. Načo? Veď ja proti pani Zmajkovičovej nič nemám a ona sa dlhodobo sa tej téme venuje. Ale, ale prečo Choma a dnes, keď ako kampaň ku komunálnym voľbám sa nemá robiť? Ako rozumiete?
Veď my už štvrtý pokus neúspešný sme absolvovali, keď chceme dostať späť naše zákony opozičné na rokovanie schôdze, že oni to už v júni. Pani kolegyňa Zmajkovičová, ja návrh s kolegom Přidalom som dával v decembri minulého roka, v decembri minulého roka. To je tej istý návrh. Akože mám právo po polroku, keď ste ho vtedy zamietli, dať opäť, ale vy ste ma posmelili na vašom mimoriadnom sneme, špeciálne váš predseda strany. On si osvojil náš návrh. On povedal, že, teraz nemyslím na to arogantné správanie niektorých smerákov, ale on si osvojil ten náš návrh, že jeden plat z verejných zdrojov stačí. Ako ohlásil to Robert Fico na sneme a mňa to posmelilo, že možno to nestihnú, lebo sú prázdniny, pripraviť vlastný komplexný systémový návrh, tak ja som ten istý návrh predložil s kolegom opäť na rokovanie schôdze, že sa ním môžeme zaoberať. Však my vás nielen kritizujeme, my vám dávame aj podnety, návrhy, vám chceme pomáhať. A vy ste náš návrh vyradili z rokovania. No tak nenaštvalo by vás to? Ako ja im pomáham, naozaj čo im vylepší imidž, lebo veď podľa mňa to, že Choma, poslanec Národnej rady, má štyri stoličky, na ktorých sa strieda, a berie za to plat z verejných zdrojov, veď to je škandál. Veď to by v každej strane bol škandál. A preto sa čudujem, že v sociálnodemokratickej strane, ako sa SMER teda pasuje, že im to nevadí. Veď mohli aspoň, veď ja viem, že sú to bubliny z ich strany, že imitujú to správanie. Ale veď mohli takú drobnosť spraviť, že mohla to predkladať pani Zmajkovičová, pán Glenda tiež nekandiduje, čiže on by to bol odspravodajcoval a bolo by po všetkom. Dokonca možno by ani do rozpravy nikto nevystúpil.
Ale vy provokujete nielen túto snemovňu, opozičnú časť, ale vy veď provokujete celé Slovensko. Vy ako skúšate, že koľko ľudia znesú? Ako vy naozaj chcete, aby vám to niekto v Žiline povedal, že to je nehoráznosť od vás, že je to drzosť, že to je škandál?! No proste veď to je, to je taká vec, že, veď vy sa už ani neviete hanbiť, pán kolega! Naozaj veď vy tu máte zastupovať ľudí zo Slovenska, nie... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pokračujte, pán poslanec.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Ktorý, ktorý teraz? Ja alebo Číž? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Vy rečník, pán poslanec Brocka.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Áno, ďakujem pekne. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Máte ešte zmysel pre humor. (Povedané so smiechom.) Dobre, poďme ďalej.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Áno. Veď vy ma práve svojím správaním nútite k spôsobom, ktoré sú mi vôbec neni vlastné. Veď to je pod moju úroveň, aby som ja hovoril, že koľko vy ste zarobili minulý rok, predminulý rok z verejných zdrojov, hoci sú to verejne prístupné informácie pre verejnosť. Pán poslanec Choma minulý rok, teda z verejných zdrojov, 63,5-tisíc eur. Pozrite sa, koľko mal z verejných zdrojov predseda slovenskej vlády. Ako je toto normálne?! Povedzte. Naozaj veď predseda vlády je niekto. Aby poslanec Národnej rady, ktorého, tu to raz preberám, aby z verejných zdrojov odčerpával takúto sumu peňazí, a pritom nezaslúžene?! Naozaj veď keď sme tu v parlamente, tak on predsa nie je v Žiline. Ale podľa zákona jeho zástupca alebo starostu, ten môže mať len alikvotný plat, keď ho zastupuje, len alikvotný, nie za celý mesiac. Ale on má celý, toho primátora Žiliny! No, prosím vás, no ako na to treba mať veľmi silnú, hrubú kožu. Ale, prosím, ja už nechcem teda pomáhať SMER-u, ako hovoriť, čo vám škodí, lebo naozaj ak si teda myslíte, že toto vám neškodí, že toto vám pomáha, tak v tom pokračujte.
Pozrite, k takémuto správaniu ste nás primäli vy, keď ste takým primitívnym spôsobom dokonca prevalcovali predsedu parlamentu. Veď predseda parlamentu na poslaneckom grémiu nás informoval, aký bude program tejto schôdze, kde ste sa mohli dočítať, ktoré body, aj keď sa týkajú toho istého, tak bude zlúčená rozprava a nikto proti tomu nič nenamieta. Ale medzi poslaneckým grémiom a začiatkom schôdze bol poslanecký klub SMER-u, no a tam títo samosprávni alebo komunálni politici, kandidáti na primátorov a starostov, sa proste rozhodli zavrieť ústa opozícii. To znamená, že vybrali si, o ktorých témach si neželajú, aby sa v parlamente hovorilo pred komunálnymi voľbami. Ale výsledok je úplne opačný.
Veď ja už sa toľko razy opakujem, už mi to naozaj ako nie ako aj príjemné, ale toto je výsledok ich správania. No čiže naozaj vám to stojí za to, aby sme vám to takto stále otrepávali o hlavu a pripomínali? Veď, no, ja neškodím SMER-u. Ja si myslím, že ak niekto škodí SMER-u, tak sú práve tí poslanci, ktorí nemajú mieru, ktorí nemajú cit, ktorí nevedia, čo sa patrí, a skúšajú to, koľko im slovenská verejnosť dovolí. A keďže je mojou povinnosťou ako tu rozprávať, lebo ja iný nástroj ako nemám k dispozícii, tak to musím opakovať, že toto, vo vzťahu k opozícii to nebolo fér a z vašej strany to rovnako nie je fér, že máte tú odvahu tu predkladať teraz ten návrh, keď akože beží kampaň pred komunálnymi voľbami, a k téme, ktorá sa vyslovene komunálnych volieb týka. Ja si myslím, že tú citlivosť ste možno preto stratili, lebo toho máte veľa. Lebo, viete, keby ste robili jednu vec, tak môžete byť v nej aj odborník, aj dobrý, ale keď raz, dva, tri, štyri veci, veď to sa aj nedá. Akože človek má istú kapacitu, čo ešte zvládne, ale toto môže byť práve výsledkom toho, že tých mandátov zastávate veľmi veľa.
A s tým bojom s nezamestnanosťou som to myslel úplne vážne. Naozaj. Veď keby ste chceli pomôcť Richterovi znižovať tú nezamestnanosť, tak hneď ďalší traja smeráci mohli mať dobre platené miesto a vy by ste ešte zostali poslancom Národnej rady alebo keby ste si vybrali primátora, tak by ste boli primátor Žiliny. Ale pochybujem o tom, že po tomto, ak nezmeníte svoje správanie, že Žilinčanom to neotvorí oči.
Ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.9.2014 o 17:59 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:08

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán kolega, no zase ste ukázali, že hranice elementárnej ľudskej slušnosti nedokážete odhadnúť. Stojíte tam vedľa kolegu, urážate ho spôsobom, ktorý je nenáležitý. A iba niektoré také poznámky a možno trošku vyplývajúce aj z rozhorčenia, keďže nechcem používať váš, váš slovník.
Viete, prečo vy nemôžete kandidovať na štyri funkcie? Lebo vás by nikto nezvolil, pán kolega. Druhý zásadný rozmer je, minimálne v polovici krajín Európskej únie, nesledoval som to, takýto moment nezlučiteľnosti neexistuje. Vo Francúzsku 70 % poslancov francúzskeho národného poslanca principiálne sú poslancami miestnych alebo regionálnych orgánov. Z jediného dôvodu, že tí ľudia majú dvojnásobnú legitimitu. Sú zvolení, dokonale poznajú problémy svojich krajín a podobne. Toľko, toľko tí ľudia určite by sa neznížili, ktorí pracujú v komunále, k takému vystúpeniu ako vy, pán kolega. Určite nie. Tí ľudia majú dôveru a tí ľudia im veria, a preto ich volia. Volia ich v 30-tisícových mestách, niekde v 100-tisícových mestách. Ani sa vám o tom nesníva.
Viete, čo dokáže, ak chce človeka, ktorý musí počúvať bezmocne a sedieť, ho dokážete surovo urážať. Hanba vám, pán kolega.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2014 o 18:08 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Číž, ja som nerozumel, prečo vy oponujete Robertovi Ficovi? Prečo je Robert Fico za jeden príjem z verejných zdrojov? Ja to len zosilňujem, že Robert Fico má taký istý názor ako ja. To, že vám je to nepríjemné, keď to hovorím kolegovi, že tu sedí, aká diera, taká záplata, sa hovorí. No proste, keby ste sa aspoň trošku správali, teda tak ako sa patrí, elementárna slušnosť to hovorí, že, že by ste odišli a neboli v konflikte záujmov, tak ja vôbec nevystúpim v rozprave. Naozaj keby pani Zmajkovičová predkladala tento návrh, tak, tak ju možnože pochválim, možnože poviem, že ho budem podporovať, ale pán poslanec Choma, tu provokuje. Pán poslanec Choma môže na mňa reagovať, ale pán poslanec Choma tu tak provokuje všetkých normálnych ľudí, ktorí si uvedomujú, že štyri fleky z verejných zdrojov je škandál. Naozaj to je škandál a vy sa idete chváliť, že idete zvyšovať minimálnu mzdu a že dôchodcom pridávate 12 eur za rok ako vo vianočnom príspevku? Ako to je škandál. To, že vám je to nepríjemné, že to hovorím, no máte to v plate, musíte si na to zvyknúť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2014 o 18:10 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:11

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani predsedajúce, vážené, vážené kolegyne, kolegovia, je dobré, že sa naši kolegovia z KDH štartujú. (Povedané so smiechom.) A je čas, naozaj je čas, teda ja nebudem opakovať a stotožňujem sa s povedaným. Ale ináč to je také malebné, že v zásade pán Brocka len tak emotívnejšie hovoril fakty, neurážal, hovoril fakty a pán Číž uvedie svoj príspevok, že vyčíta kolegovi (povedané so smiechom), že uráža, že je osobný, a potom začne byť prudko osobný, teda lebo on namietal, že prečo nekandiduje. Nuž ale asi netreba komentovať, názor si urobia možno raz viacerí, lebo stále (povedané so smiechom), stále tých 40 % je hrozivých.
Prosím vás pekne, ako to povedať, budem sa venovať tomuto zákonu a, pán Brocka, ja vám skúsim povedať, že neurobili by ste dobre, keby ste podporili tento zákon v takom znení, ako je teraz, určite nie. Predložím dva pozmeňovacie návrhy, ktoré to zmiernia, tie dopady. Poviem ich, prečítam. Viete, ak, nikdy sa nedá robiť tak, že vyhoviete každému, nikdy sa to v zásade nedá. Hej? Ja poviem taký príklad, Števovi by sa, dúfam, že sa, dúfam, že sa nepomýlim. Ježiš Kristus, aký dobrý bol, a ukrižovali ho! Viete, že nedá sa, naozaj sa nedá tak chodiť po svete, že budete, proste, že nedotknete. Otázka je, že koho si vyberiete, že koho záujmy budete chrániť? Koho? Tu prišli predkladatelia s ambíciou, že idú urobiť poriadok v bilbordoch. Predložený návrh urobí to, že biedakov, ktorí si na plot dajú "Zimmer frei", alebo že "Opravujem topánky", tak títo biedaci budú vystavení proste konaniu, poplatkom a neviem čomu a chlapci, Korbáčkovci, J&T, ktoré tento zákon, návrh zákona pripravovala, sa zabetónuje.
Po prijatí návrhu tohto zákona vám garantujem, že spoločnosti BigMedia, to je združená spoločnosť, Akzent Media neodbudne ani jeden jediný bilbord, vám garantujem, môžme si vsadiť. Ja nepijem, ale môžme sa o minerálku alebo neviem o čo. Garantujem, máte ich v Žiline na mraky. Aj Akzent Mediu, aj BigMediu. Garantujem, ani jeden jediný nepôjde dole, nepôjde. Ale biedakov, ktorí si dali na plot, že "Mám penzión", "Zimmer frei" alebo "Topánky", "Prevíjanie motorov", hocijaký biedny, biedny nápis, čo si dáte na plot, na dom, tak budete musieť absolvovať ohlásenie stavby, budete musieť predložiť projektovú dokumentáciu.
Potom sa ináč zbadali, to poviem. Oni sa zbadali, čo urobili, lebo pôvodný návrh zákona dokonca bol v tom, že ohlásenie bolo v zmysle správnych poplatkov 33 euro. Čiže ten biedak, ktorý si napíše na ten plot, že opravuje topánky, tak ešte 33 eur. Potom sa zbadali, niekto im povedal, tak to v tej spoločnej správe akože vynímajú, že oslobodzujú to, ale uchopili to zle, lebo ste to stále zle uchopili. Stále tí ľudia budú vystavení tomu. Chlapcom, Korbačkovi neodbudne ani jeden bilbord, a pritom Korbačkove bilbordy, BigMedie, J&T sú presne tam, kde vadia, vo všetkých križovatkách, kde zacláňajú, kde, tuná v Bratislave nevidíte hrad, nevidíte nič. Všetko. Si všimnite dole tú lištu. BigMedia.
Lobistickejší návrh zákona som v tomto parlamente možno ani nevidel. My do tela zákona vsádzame, jak to tam voláte, nejakú že záujmovú organizáciu, ktorá je definovaná cez počet bilbordov. Viete, ak vy chcete spolupracovať s niekým, tak definujete cez niečo, že to je nejaká organizácia, je to zaujímavé, dáte nejaké podmienky účasti. Všimnite si definovanie tej záujmovej organizácie v tomto zákone, kde definuje, že musí mať dokopy 9 300 bilbordov. Rozumiete? Prečo nie 9 350? Viete, ale a dokonca tých 9 300 je špecifikovaných, že koľko musíte mať v tej kategórii malých, koľko v kategórii stredných. Proste to je ušité, ušité na mieru, že iba jedna jediná asociácia vonkajšej reklamy sa tam zmestí. Pán Choma, ale však to viete, však to robili, však oni vám to doniesli. Vy ani neviete, čo predkladáte, prosím vás. To je, to je proste, oni do tela zákona vložili náš záujem, teda ich záujem vložili, aby si ochránili všetky tie bilbordy, ani jeden, sa stavím, ešte raz, poslednýkrát to poviem, neodbudne. Ani jeden neodbudne. Lebo nemeníte, nemeníte tie ustanovenia. Doteraz je platné, že nesmiete umiestniť reklamné zariadenie v rozhľadovom poli križovatky, to je tu doteraz platné. Koľko ich tam je? A zaujímavé, že toho ustanovenia sa nechytáte! Čiže ak teraz podľa toho existujúceho, napriek tomu to tam je, necizelujete to, to znamená, vy nemáte záujem riešiť to, čo by sa riešiť malo. Vy ste predložili zákon, ktorý v praxi tým ťažko skúšaným...
Viete, ja aspoň keď vidím po tých plotoch niečo povešané, tak si poviem, Kriste Pane, aspoň tí ľudia niečo robia. Niekomu to možno vadí. Tu takých estétov máme, ja viem, takých estétov máme. Aj v Poľsku keď idete, tak máte po tých plotoch povešané, že robia. No aspoň niečo robia. Aspoň nespia, rozumiete, že aspoň niečo robia, že ak si tam zavesia, že niečo robia! Tak týmto biedakom idete urobiť obštrukciu, že keď to majú od 0 do 3. Všimnite si tú kategóriu! Ja neviem, ktorý zákon pozná kategóriu do 0 do 3?! To znamená aj takúto tabuľku (demonštrácia gestikuláciou), vážení, pán Choma, počúvajte dobre, aj takúto tabuľku (demonštrácia gestikuláciou), lebo to je od 0. Nula je, väčšia ako nula je aj 0,00..., čiže aj vizitku, keď si dáte vizitku na dvere, tak aj to je už reklamný nosič. To spĺňa definíciu reklamnej stavby podľa kategórie od 0 do 3. Však to je smiešne, prosím vás. A je to tak! Prísne vzaté, je to tak. Po všetkých tých dvoroch, a či v Poľsku, či kde, aspoň, že niečo robia.
Tak títo naši ľudia, ktorí niečo robia, oznámia to svetu, na ich pozemkoch, na ich plotoch, tak týchto ľudí vystavíte teroru v podobe toho, že musí to ísť ohlásiť, musí to, ak to nemal, musí to ísť, bude musieť vyjadriť, že to nie je v rozpore s verejným záujmom, že si na plot napísal Zimmer frei, musí urobiť projektovú dokumentáciu. Projektovú nemôžem robiť ja ani tuná pán Glenda, ani, musí robiť autorizovaný projektant, rozumiete. A doteraz v platnom návrhu ešte mali, že musí zaplatiť 30 euro poplatok. Potom sa zbadali, tak ten poplatok aspoň vypustili. Ale vypustili to vtedy, pokiaľ by to bolo označenie v zmysle živnostenského zákona. Odvolávka na živnostenský zákon. Živnostenský zákon hovorí, že si označujete svoju prevádzku a nedefinuje, akým spôsobom, v akom rozsahu, v akom počte. Čo v praxi znamená, že vy keď si dáte, máte penzión, na penzión si dáte takúto malú tabuľku, lebo vy ste povinný v zmysle živnostenského zákona si označiť svoju prevádzku, na dvere si dáte označenie v zmysle živnostenského zákona, to, čo máte tam tú odvolávku, že to je reštaurácia alebo penzión, zodpovedný vedúci, otváracie hodiny, ale už keď si dáte na fasádu domu alebo na plot Zimmer frei alebo Ubytovanie, tak to už nie, lebo to už vás môže niekto, keď vás bude chcieť terorizovať, a možno aj hej, ja neviem. Ja neviem, aký vy máte výklad k tomuto, aký budete mať. Budeme čakať na judikáty v tejto veci? Tak všetko už iné okrem toho, čo si dáte na dvere, už budete musieť spraviť projektovú dokumentáciu. Vážení, počúvajte, biedaci, ktorí sa živíte ešte robotou. SMER vám pripravil ako darček, proste k voľbám komunálnym návrh zákona, ktorý vás bude obťažovať, budete musieť chodiť na miestny úrad s projektovou dokumentáciou na svoju tabuľku, ktorú máte na plote! No to vám doniesol SMER!
A chlapcom z BigMedie, Akzent Medie a, vážení, pozrite si to, pozriete si BigMedia, Akzent Media, najbrutálnejšie v Bratislave, v Žiline, najbrutálnejšie z brutálnych bilbordov. Umiestnené tak, že nevidíte ani, že kde je cesta, sú z týchto dvoch firiem. Vám garantujem. Ani jeden, ani jeden nezmizne.
A ešte viete, čo vám, dokážem vám, na čom. Viete, prečo je to lobistická novela? Prudko lobistická novela? Lebo tento zákon ešte vytvoril jednu kategóriu, že reklamná stavba umiestnená na trakčnom vedení MHD a verejného osvetlenia, do 1,2 m2, pokiaľ nezasahuje do smerovky. To sú ináč tie stavby, ktoré, keď tu idete po Bratislave, to je les, to je les tých týchto. A to vyňali! Zoberte si, že to úplne vyňali! Na to nepotrebujete nič. Čiže biedak, keď si dá na plot Zimmer frei, musí, ale keď si dáte na trakčné vedenie MHD do 1,2 tie tabule, nemusí nič, absolútne. A viete, kto má pod kontrolou MHD všetky stĺpy? No kto? Korbačka, J&T, lebo oni všetko, bratislavská MHD, žilinská MHD, košická, všetky stĺpy trakčného vedenia. Chcete to vidieť? Recar? Recar, viete, čo je Recar? Mám. (Reakcia z pléna.) Prosím? Viete, kto má trakčné vedenia? Viete, kto to? Áno, to má, lebo to presne im dali, že dajte nám to tam pre istotu, aby sme sa my nemuseli s tým babrať. Čiže zákon pozná, zákon vytvoril ešte jednu kategóriu, že máte reklamné stavby od 0 do 3, musíte všetko zvládnuť, ale keď je to na trakčnom vedení a má to 1,2, tak nemusíte. Chápete, že čo je legislatívna práca? Toto je legislatívna práca? Žasnem, normálne žasnem. Prudko, to je... Ale to je škoda reči.
Ani jeden z nich nezmizne, ani jeden. Ak chcete, aby ste to zmiernili, aby sa niečo aspoň udialo, tak počúvajte dobre, prečítam vám dva pozmeňujúce návrhy, ktoré to budú čiastočne riešiť.
Prvý pozmeňovací návrh je pozmeňovací návrh a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Alojza Hlinu k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1060), predložený na základe § 82 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky 350/1996 Z. z o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa mení takto:
V čl. II bod 3 znie:
"3. V § 8 odsek 11 znie:
"(11) Skládky materiálov alebo reklamné stavby, 3) ako aj iné zariadenia, ktoré neslúžia na správu pozemných komunikácií ani na riadenie cestnej premávky a na prevádzku dopravy, je zakázané umiestňovať do oblasti križovatky a 20 metrov od hranice križovatky v zmysle platných slovenských technických noriem." Je zakázané umiestňovať.
Poznámka pod čiarou k odkazu č. 3 znie:
"3) § 43 ods. 2 zákona č. 50/1976 Zb. v znení zákona č.../2014 Z. z."
Odôvodnenie. Týmto pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom sa k bodom 1 dopĺňa do zákona nové ustanovenie § 8 odsek 11 zákona, v zmysle ktorého sa do oblasti križovatky a 20 metrov od hranice križovatky v zmysle platných slovenských technických noriem (norma STN 736100) zakazuje umiestňovať, zakazuje umiestňovanie skládok materiálov alebo reklamných stavieb, ako aj iných zariadení, ktoré neslúžia na správu pozemných komunikácií ani na riadenie cestnej premávky a prevádzky dopravy.
2. V čl. II bod 9 znie:
9. V § 22c ods. 1 písm. g) znie:
"g) umiestni do oblasti križovatky a 20 metrov od hranice križovatky v zmysle platných technických noriem skládky materiálov, reklamné stavby alebo iné zariadenie, ktoré neslúži na správu pozemnej komunikácie, na riadenie cestnej premávky ani na riadenie dopravy, ktoré bránia v rozhľade vodičovi.
Odôvodnenie. Bod 2 tohto pozmeňujúceho návrhu obsahuje legislatívno-technickú úpravu zohľadňujúcu ustanovenie pod bodom 1 tohto návrhu.
Dovoľte uviesť, existujúci zákon hovorí "nesmie byť umiestnený v rozhľadovom". Vieme, jak to dopadlo. Oni vám tvrdia, všetci vám tvrdia, že nie je to umiestnené v rozhľadovom, lebo asi, že sa pozeráte na tú tyč a ten bilbord, je hore. Ja viem, vždycky s tým niekto vybabre. Tento návrh zákona hovorí o tom, že je to uchopené, že sa to nedá s tým vybabrať, lebo STN-ka, norma pozná, poznajú tzv. hranicu križovatky a oblasť križovatky. Hranica križovatky je to, kde začína zakrivenie križovatky. To je hranica. A všetko, čo je vo vnútri od toho zakrivenia, už je oblasťou križovatky a my definujeme, že všetko, čo je v oblasti križovatky, nemôže byť umiestnené a od hranice 20 m smerom, áno, do vonku, nie do oblasti, lebo oblasť je definovaná. Čiže je to, je to urobené tak, že sa s tým nedá vybabrať. Lenže otázka stojí, pán Choma, kde končí vaše hrdinstvo? Či je vaše hrdinstvo len tu sedieť a tváriť sa, že ochraňujete Slovensko od bilbordov, alebo si vypočuť telefonát od Korbačku. Nech sa páči!
Ak chcete riešiť, ak chcete riešiť bilbordy, ak chcete si vy zapichnúť vlajku, že vy ste niečo vyriešili s bilbordmi, takto sa to rieši. (Rečník zdvihol papier z rečníckeho pultu a ukázal ho navrhovateľovi.)
A druhý pozmeňovací návrh sa snaží riešiť to... Mám byť diplomat, čo ste neobsiahli? Ja nechcem povedať, že to bolo vaším zámerom. Nechcem fakt povedať, že ste chceli cvičiť tých biedakov, čo si dajú na plot Zimmer frei. Dobre? Ja to poviem, že to pri robote sa stane. Dobre? Budem diplomat, poviem, pri robote sa stane, tak dobre, že sme na to prišli, však poďme to rýchlo skorigovať. Dobre? Keď je to tak, tak potom by to malo vyzerať nasledovne:
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Alojza Hlinu k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1060.
Predložený je na základe § 82 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, stavebný zákon, v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony sa mení takto:
1. V čl. 1 bod 5 znie:
5. V § 56 sa dopĺňa písm. j), ktoré znie:
"j) pri reklamných stavbách, na ktorých má najväčšia informačná plocha veľkosť do 1,5 m2, ak vlastník reklamného zariadenia je súčasne aj vlastníkom pozemku, na ktorom sa nachádza stavba."
Odôvodnenie. Týmto pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom sa bodom 1 mení navrhované znenie § 56 písm. j), v zmysle ktorého sa stavebné povolenie, ani ohlásenie nebude vyžadovať pri reklamných stavbách, na ktorých má najväčšia informačná plocha veľkosť do 1,5 m2, ak vlastníkom reklamného zariadenia je súčasne aj vlastníkom pozemku, na ktorom sa reklamná stavba nachádza.
2. V čl. 3 bod 4 znie:
4. V sadzobníku správnych poplatkov v časti 5 stavebná správa sa v položke 60a za písm. c) vkladá nové písm. d), ktoré znie:
"d) ohlásenie reklamnej stavby, na ktorej najväčšia informačná plocha má veľkosť od 1,5 m2 do 3 m2, 30 eur."
Odôvodnenie. Tohto, bod 3 tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu obsahuje legislatívno-technickú úpravu zohľadňujúcu ustanovenie v zmysle bodu 1 tohto návrhu.
Tento návrh zjemňuje tú absurditu, ktorú tam máte, že definujete, predstavte si, vôbec to, že to je reklamná stavba. Reklamná stavba je vizitka (povedané so smiechom), ktorú si dáte na plot, na bráničku, lebo vy definujete, že čo je účelom, vy informujete. Vy informujete, že býva tam Fero Mrkvička, prísne vzaté, je to reklamná stavba od 0 do 3. Reklamnou stavbou sa podľa takto prijatého zákona stane všetko. Všetko, čo je väčšie ako nula, prísne vzaté. Prosím vás, to takto sa legislatíva nerobí. Tento návrh to zjednodušuje tak, že vytvára kategórie do 1,5 m2 a definuje, teda áno, aby sme teda údajne to, čo vy hovoríte, je to vlastník. Čiže ošetruje tie skutočnosti, že si niekto na svoj plot dá nápis, že opravuje topánky, aby keď si niekto dá na svoj plot nápis, že opravujem topánky, aby nemohol prísť za mnou pán Petrák a vykrikovať mi, že prečo som mu nedoniesol ohlásenie stavby a prečo som mu nedoniesol projektovú dokumentáciu. Lebo takto by za mnou mohol prísť.
Čiže povinnú jazdu, čo sa týka kritiky, som si vyčerpal, ale, pán Choma, snažil som sa byť aj racionálny a vecný. Prosím vás, tak zvážte.
Ďakujem. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.9.2014 o 18:11 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:30

Igor Choma
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, ja ešte by som chcel predložiť pozmeňujúci návrh k svojmu návrhu. Vychádzam naozaj z toho, že sme ešte veľmi podrobne prechádzali ten zákon aj s odborom legislatívy, a žiada sa upraviť niektoré ustanovenia. Ak dovolíte, ja ho teraz prečítam.
Pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky lgora Chomu k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (tzv. stavebný zákon) v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, predložený na základe § 82 ods. 2 zákona Národnej rady o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Igora Chomu a Renáty Zmajkovičovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony sa mení a dopĺňa takto:
1. K čl. I 33. bodu:
V 33. bode, § 142d ods. 1 sa slová "Správne konania" nahrádzajú slovom "Konania".
Odôvodnenie. Vzhľadom na to, že návrh zákona sa dotýka aj úpravy ustanovení o priestupkoch, precizuje sa tak, aby bolo zrejmé, že prechodné ustanovenia upravujú aj priestupkové konania.
2. K čl. II:
V bode 13 sa § 24f dopĺňa odsekom 3, ktorý znie:
"(3) Konania, ktoré boli začaté a právoplatne neukončené do 1. januára 2015, sa dokončia podľa doterajších predpisov."
Odôvodnenie. Tento bod meníme v záujme zabezpečenia právnej istoty vzhľadom na možné prebiehajúce konania vrátane priestupkových, teda navrhujem doplniť prechodné ustanovenie.
3. V čl. IV sa slová "1. novembra 2014" nahrádzajú slovami "2. januára 2015".
V tejto súvislosti sa vykonajú nasledovné zmeny v prechodných ustanoveniach čl. I až III nasledovne:
V čl. l v 33. bode a v čl. III v 1. bode sa slová "30. októbra 2014" nahrádzajú slovami "1.januára 2015".
V čl. l v 33. bode, v čl. II v 13. bode a v čl. III v l. bode sa slová "1. novembra 2014" nahrádzajú slovami "2. januára 2015".
A v čl. l v 33. bode sa slová "do účinnosti tohto zákona" nahrádzajú slovami "do 1. januára 2015".
Ďalej v čl. I v 33. bode sa za slová "podľa tohto zákona" vkladajú slová "v znení účinnom od 2. januára 2015".
V čl. l v 33. bode sa slová "do šiestich mesiacov od nadobudnutia účinnosti tohto zákona" nahrádzajú slovami "do 31. júla 2015".
V čl. l v 33. bode sa slová "po nadobudnutí účinnosti tohto zákona" nahrádzajú slovami "od 2. januára 2015".
V čl. II v 13. bode sa slová "do dvoch rokov odo dňa nadobudnutia účinnosti tohto zákona" nahrádzajú slovami "do 1. januára 2017".
V čl. Il v 13. bode sa slová "1. novembrom 2014" nahrádzajú slovami "2. januárom 2015".
Žiadam vyňať na osobitné hlasovanie bod 38 zo spoločnej správy. Takisto žiadam o všetkých bodoch pozmeňovacieho návrhu hlasovať spoločne.
Ďakujem.
Skryt prepis

18.9.2014 o 18:30 hod.

Ing.

Igor Choma

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:34

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán predkladateľ, spravodajca, kolegyne a kolegovia, dovoľte mi niekoľko slov.
Renátu Zmajkovičovú chcem pochváliť, že je tuná znova s týmto návrhom zákona, Dodo a kolegovia, však už majú tuná tie pripomienky, ja som sa aj podpísal pod ten pozmeňujúci návrh, áno, sú tu aj také postrehy, možno by bolo vhodné sa nad tým teda zamyslieť, ale zase ja mám taký pohľad pozitívny, však uvidíme, že čo prinesie tá reálna prax a či ten zákon dosiahne ten úmysel, ktorý, ja vám verím, že úprimne máte, aby proste ten bilbordový smog sa akosi eliminoval. No ja by som bol najradšej, keby tuná nebol. Myslím si, že naša krajina je jeden veľký bilbord, samé plagáty, to je úplne strašné. Keď idete do susedných krajín, to neexistuje.
To Poľsko, jak tu bolo vykreslené, tak áno, Poliaci zase majú na každej búde a drevárni, ale niečo robia. Áno, to sú podnikatelia a majú svoje vlastné firmy označené, že, ja neviem, možno opravuje motory alebo topánky, alebo má pílu a podobne. Ale vo svete nie je to tak. Toto, tá naša krajina je veľmi zlou vizitkou. Špatí to, keď prídu tuná aj turisti, my tu by sme robili prednášky alebo semináre o tom, ako zvýšiť návštevnosť našej krajiny. My máme tak nádhernú krajinu, len skutočne my ju nevieme tak dobre odprezentovať, si tak dovolím povedať. Áno, aj ten celkový charakter teda tej krajiny a to je tá príroda, ktorá tuná je, treba sa o ňu starať a o ňu sa starať musí človek. Tu musia byť tie zásahy. Nemôžeme všetko len samé chránené územia, aby to zarastalo proste.
Rovnako je to aj s tými bilbordmi, aby to malo logiku, aby to naozaj nešpatilo. V tých mestách, ja som tiež šofér, koľkokrát naozaj ma to odpúta, keď ja idem po cestách, tak si všimnem, hej, a keď je predvolebná kampaň, či už teraz tá komunálna politika, áno, každá téma sa dá super spolitizovať (povedané so smiechom), to už som si tak zvykol. Sú tu nadchádzajúce komunálne voľby a ono to súvisí, lebo však keď aj na tých bilbordoch a plagátoch, letákoch budú tí kandidáti, no neviem si to predstaviť, jak to bude najbližšie pred parlamentnými voľbami. Prezidentské voľby keď tu boli, nebudem tých kandidátov menovať, ale tu bola kampaň bilbordová, ktorá tuná bežala viac ako rok, možno tri roky, hej, a ja mám výhrady voči tomu. Uvidíme, čo tento návrh zákona ako prinesie, ale musím vám, Renáta, povedať, že váš návrh zákona, aj keď predtým som ho podporil v tom prvom čítaní, v druhom ste to museli stiahnuť, pred rokom a štvrť, váš návrh zákona nepodporím, nakoľko som sa zaradil k opozičným poslancom, ktorí sa nezúčastňujú hlasovania, takže ani tento zákon nepodporím, ja som nehlasoval celú tú schôdzu, teda som sa usiloval o to, aby som to dodržal, ale inak, myslím si, že nemal by som problém, ale trošku možno aj počuť, aj čo hovorí opozícia, to, čo kolega Hlina tuná predkladal, tieto dva pozmeňujúce návrhy.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.9.2014 o 18:34 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:38

Igor Choma
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nedá mi nevyjadriť sa k niektorým veciam, aj keď naozaj nebudem komentovať niektoré hlúposti, ktoré tu boli povedané, nezmysly. V každom prípade, pán Hlina, ja ako vás považujem už za paranoika. Vy za všetkým vidíte niečo. Za všetkým vidíte komplot. Doniesol mi niekto niečo sem, veď to sú úplne také hlúposti, že až. Ja sa tomu venujem naozaj s Renátou už, teda, pardon, s pani podpredsedníčkou dlho tejto problematike, dlho. A niekomu vyhoviete, niekomu nevyhoviete. Možno ste tam našli nejakú paralelu s niekým, neviem čo, akým spôsobom ste k tomu došli, ale môžem vás ubezpečiť, že to nie je pravda. A ja nie som ten typ človek, ktorý by takéto veci robil.
A takisto trakčné vedenie, vy splietate, vy v tom náboji takom, trakčné vedenie v Žiline má v správe mesto, nikto iný, mesto Žilina je vlastníkom kompletne všetkého, mesto Žilina, nikto iný.
Vo výboroch neboli žiadne pripomienky k tomu zákonu. Ani od jedného, ani opozičného, dokonca len od nášho koaličného jedného, teda z našej strany SMER.
Takže verte tomu, že keď bude tento zákon schválený, a teda ak bude a ak ja budem primátorom, tak vám osobne pošlem fotografie zlikvidovaných bilbordov aj spoločnosti, o ktorej ste hovorili. Ja vám osobne donesiem tie fotografie odpílených bilbordov.
Nedá mi ale nevenovať sa ešte na chvíľočku pánovi Brockovi i napriek tomu, že to nesúvisí s témou, a mrzí ma, že tu už nie je, lebo už miliónkrát v tejto miestnosti spomína a berie moje mesto do úst, moje meno do úst a nikdy som sa tomu nejakým spôsobom nevenoval, vždy som si povedal, že ako kašlem na neho, nech si rozpráva, čo chce, len niektoré veci jednoducho okomentovať musím. Už tu bolo povedané a ja by som to znova rád zdôraznil. Všetkým KDH-kom, ktorí to sústavne omieľajú, donekonečna, že ja som bol zvolený, ja som bol riadne zvolený a ľudia vedeli o mne, že som aj poslanec Národnej rady, že som aj poslanec Žilinského samosprávneho kraja, aj napriek tomu mi dali dôveru ako primátorovi. Ja neviem, či tak urobia teraz, je to na nich, ale bol som všade riadne zvolený. Riadne zvolený. A vôbec im nevadilo, že poberám platy, tým ľuďom, vôbec im to nevadilo. Prečo vy tu stále niečo vyťahujete také, mne to príde už ako nejaká závisť. Keď Brocka vidí Choma, tak červené plátno pred očami. (Reakcia z pléna.) Dobre, veď hovorím, že je to možno závisť, je to o niečom inom, ale isto to nie je o nijakom rešpektovaní základných pravidiel vôle ľudu, keď to tak môžem povedať trošku nadnesene.
Chcem v tejto súvislosti povedať jednu vec. Keď bolo KDH pri vláde, nebolo tak dávno, '10-'11, prečo neprišiel takýto zákon? Preto, lebo aj predseda KDH poberal dva platy? Jeden tučný 12-tisícový, druhý poslanecký? Za 15-tisíc? Vtedy sa to neriešilo! Vtedy to nebol problém. Takisto platy z verejných zdrojov. Možno jeden európsky z verejných zdrojov, druhý zo slovenských. Ale vtedy sa to vôbec neriešilo. Pán Brocka, prečo mi neodpoviete teraz? Kde ste? Ešte aj dôchodcovský plat možno poberá. A zo 4 mandátov mám zaplatené iba tri, lebo Národnej diaľničnej spoločnosti neberiem žiadny plat, to by som bol rád, keby aj toto pán Brocka sa naučil. Už som to tu spomínal, myslím dvakrát v tejto sále. A ja sa za to nehanbím. A keď ešte mi vyčíta pán Brocka, že ako to môžem stíhať, no tak viete, ak pán Brocka odrobí 100 hodín mesačne, tak odrobí 100 hodín. Ale ja odrobím 260, 280 hodín mesačne. Ja robím 10, 12, 14, nezriedka aj 16 hodín denne, či to, či mi to veríte, alebo nie. (Reakcia z pléna.) Aj soboty, aj nedele. A nikto sa ma nepýta, či chcem alebo nechcem ísť v sobotu, ja tam jednoducho, je to moja povinnosť, som zvolený, idem tam. Nemám pocit, že si nezaslúžim svoj plat. A nehanbím sa ani povedať, že ak robím dve funkcie, tak ich robím kvôli platu, ja nekradnem. Ale za to, za čo robím, chcem mať zaplatené. To je úplne normálna vec a je to v zmysle zákona. Ak bude schválený iný zákon, dobre, budem rešpektovať. Alebo si rozmyslím, či pôjdem alebo nepôjdem kandidovať. Takže bol by som rád, keby sme rešpektovali také základné hodnoty, ešte raz hovorím a to, čo povedal aj pán poslanec Číž, v európskom je bežné a dokonca vítané, že ľudia zo samosprávy, volení ľudia sú aj v národnom parlamente. Neviem, čo je na tom zlé. Neviem, čo komu by to malo vadiť. Ale dobre, tak vadí to KDH-kom, tak im to vadí, nedá sa nič robiť. To je všetko, čo som chcel povedať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

18.9.2014 o 18:38 hod.

Ing.

Igor Choma

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:45

Bibiána Riapošová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené panie podpredsedníčky Národnej rady, milé kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená výborom Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport za spravodajkyňu k uvedenému zákonu (tlač 1140).
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Ďakujem, skončila som. Pani predsedajúca, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

18.9.2014 o 18:45 hod.

Mgr.

Bibiána Riapošová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video