42. schôdza

8.11.2014 - 10.11.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 17:15 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:14

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čo nám to, milí kolegovia zo SMER-u, robíte zo slovenského zdravotníctva? Čo nám tam ťaháte za primitívov? Toto je bývalý člen správnej rady piešťanskej nemocnice - neziskovej organizácie? To máte boha pri sebe? To, kto ho našiel? Aj ten by mal hneď odstúpiť, najlepšie odísť úplne z verejného života, kto tohto primitíva do správnej rady odporúčal a navrhol. Pani ministerka Zvolenská to len podpísala. To mu nejaký aktívny funkcionár túto nomináciu doniesol na stôl. Buďme úprimní, je tomu tak. Koho ste tam do tej správnej rady a dozornej rady vlastne dávali? Pani podpredsedníčku Národnej rady Zmajkovičovú? Čo ona vie o zdravotníctve? Že deti nemajú jesť horalky, to som počul. Ale okrem toho, čo vie o zdravotníctve? Čo vie váš mestský či okresný predseda SMER-u z Piešťan, ktorý tam sedel v správnej rade, čo vie tento primitív o zdravotníctve? To on mal rozhodnúť o tom, ktoré cétečko je dobré a či cena je primeraná? Nebláznite! Veď keby mu Medical Group SK zorganizoval súťaž za 2,6 mil. eur, tento primitív povie, že výborne, lebo je tam špičkový stroj.
Včera tu Fico vyprával, že stroj tam nie je. Vidím, že raper Ego má lepší prehľad, zjavne zodpovedne vykonával funkciu člena správnej rady, ten tvrdí, že už je tam ten špičkový stroj. Tak kto tu klame? Fico či ten primitív? Čo nám to robíte so slovenským zdravotníctvom, dámy a páni?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 17:14 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:15

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nuž, som pobúrený a zároveň zhnusený z tohto videa, z toho človeka, ktorého som tam videl. Áno, to video je zavesené na webe a už brúzda sociálnymi sieťami a každý, úplne každý človek, ktorý sa dostane na sociálnu sieť, sa určite k tomu videu dostal. Videl človeka, ktorého nominovala strana SMER do dozornej rady piešťanskej nemocnice. Človeka, ktorý má rozhodovať o chode tejto nemocnice. Má rozhodovať o tom, ako sa bude nemocnica správať ku svojim pacientom a ako im zabezpečí zdravotnú starostlivosť. No to je, snáď nemyslíte vážne?
A čakal som, Igor, že na tvoj prejav sa tuná ozvú hneď dvaja moralisti, Jarjabek a Číž. Ale čo myslíš, prečo sa neozvali? Prečo tu Číž vôbec nie je, prečo tu nesedí, prečo teraz nekáže o morálke, o tom, ako sa má kto správať, kde ako má kto reagovať? No toto bola ukážka naozaj nádhernej reakcie na situáciu okolo predraženého cétečka v piešťanskej nemocnici.
Takýchto ľudí si SMER nominuje do funkcií. A toto a toto sme odhalili, len jeden prípad, pretože sa tu odhalila korupcia a klientelizmus. Ktovie, koľko ďalších takýchto sedí na niektorých ďalších postoch? A ktovie, čo riadia, akú majú zodpovednosť a za koho? Takíto ľudia riadia náš štát? Takíto ľudia riadia osud našich občanov? No to je hnus. To je hnus. Takíto primitívi by tam vôbec nemali byť. A ktovie, či sa vôbec objavia ďalší. A možnože ich nájdeme. Budeme ich hľadať medzi nominantami SMER-u a možnože to nebude ani ťažké. Stačí ísť po niektorých zmluvách, niečo naťuknúť a oni sa potom sami objavia, natočia takéto hulvátske video a sami sa prejavia. Toto je naozaj nechutné, akých SMER nominuje ľudí do dozorných rád a do funkcií.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 17:15 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:17

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Tak už máme odpoveď na tú otázku: čo si ty dnes urobil pre slovenský hip-hop? Tak Ego dneska urobil tú najhoršiu vec, ktorá sa dala.
Lebo keď si spomeniete, ako to celé vzniklo, v šesťdesiatych rokoch hipsteri začali recitovať svoje básne pri džezových koncertoch. Hip-hop pokračoval v pomenovávaní spoločenských problémov. Kritizoval establishment a tvrdý jazyk sa mu dokázal tolerovať kvôli tomu, že bol na druhej strane barikády a dokázal vykričať veci, ktoré nikto iný nepovedal. Ale toto primitívne hovädo preskočilo na druhú stranu. Aj s jeho slovníkom, aj s jeho maniermi, aj s jeho konexiami. A tam akákoľvek tolerancia k inému jazyku, pán kolega Martvoň, musí skončiť. Lebo on už nepomenováva tie strašné veci na strane establishmentu. On nepomenováva korupciu, on nepomenováva chobotnicu, on nepomenováva tú hydru, on tam nie je ako jej kritik, on nie je potomok Jacka Kerouaca. On je jedným z vás. A keby ste mali boha pri sebe a trochu krvi v tvári, tak poviete: stala sa chyba, tento človek nikdy nemal rozhodovať o živote a smrti slovenských občanov. Chudák Kerouac sa točí v hrobe tak, že kebyže naňho dáte teraz dynamo, tak môžte celé Chicago vyživovať elektrickým prúdom.
Čo si urobil pre slovenský hip-hop, Ego, dneska si ho zabil pre tisícky mladých ľudí. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 17:17 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:19

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
(Zvukový záznam z vystúpenia rapera pod umeleckým menom Ego.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Máte reagovať, pán poslanec, na predrečníka, a nie púšťať... Áno, pán poslanec Mihál? Podľa rokovacieho poriadku?

Mihál, Jozef, poslanec NR SR
Ešte raz som do záznamu, aspoň tam to, dúfam, bude počuť, pustil to, čo teda druhýkrát už nemohol pustiť Igor Matovič, a to sú tie slová, ktoré raper Ego, vlastným menom Michal Straka, váš stranícky nominant v správnej rade piešťanskej nemocnice adresuje na adresu nejakého, neviem koho, a nadáva mu hrubým spôsobom, nielen jemu, ale jeho malým deťom. To už zachádza za hranice všetkého. Tu sa pán Martvoň nemusí tváriť, že však raperi, to niekedy, niekedy im to ujde. Toto je úplne, úplne brutálne. A pre mňa je brutálne aj to, keď si nájdem v archíve z novembra 2012, kedy bol tento raper Ego vymenovaný ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou, vašou nominantkou, pripomínam, vtedy sedela v kresle, a hovorkyňa ministerstva zdravotníctva vyhlásila, citujem, toto: "Pán Michal Straka spĺňa všetky požiadavky na to, aby sa stal členom správnej rady neziskovej organizácie." Gratulujem k takémuto vášmu nominantovi. Je to odporné a hnusné a svedčí to o tom, ako funguje politická strana SMER – sociálna demokracia. Odporné svinstvo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 17:19 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:21

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Najskôr jedna poznámka. Ja som naozaj čakal, že sa v tejto sále nájde niekto z poslancov SMER-u a povie, že od tohto sa chceme dištancovať. A nikto, okrem teda nie moc vydarenej faktickej pána poslanca Martvoňa, ktorý to skôr obhajoval a hádzal to na Radičovú, to nebola jeho faktická poznámka, tak nikto, a teraz to myslím vážne, nikto z poslancov SMER-u si nedal faktickú poznámku. Dávate si všetci, mnohí na naše vyjadrenia faktické poznámky. Teraz nikto z vás si ju nedal. To je teda pre mňa aj trošku ľudské sklamanie.
Po druhé, kto ho tam nominoval? Pani ministerka Zvolenská, exministerka, bola nejaká fanúšička hip-hopu alebo niečoho, rapu, alebo že sa tak tam, nejak tak dostal? Ja som bol, podal jednak trestné oznámenie v pondelok, v utorok som bol v Piešťanoch. Áno, pravdepodobne bol nominantom alebo niekým blízkym pani poslankyni Zmajkovičovej. Viete, z čoho mi ešte neprišlo celkom dobre? Keď si pani poslankyňa Zmajkovičová presadla tam z tej lavice sem, tuná ju všetci vybozkávali, vitaj nám tu. Pani poslankyňa Zmajkovičová by v tejto snemovni nemala sedieť (reakcia z pléna, potlesk), nieže ona si presadne z jednej lavice do druhej a veselo ideme ďalej. Obávam sa, že je podozrivá zo spáchania trestného činu, toho sa obávam. A ja som teda aj konal, trestné oznámenie, trestné oznámenie som podal.
Ak sa porozprávate s ľuďmi v Piešťanoch a s tými, čo boli v tej správnej rade, ak vás to naozaj zaujíma, tak vám povedia svoje pocity a dojmy z kontaktov, z prepojení zo vzťahov, ktoré boli v správnej rade a dozornej rade piešťanskej nemocnice. A vy to mnohí, samozrejme, že asi viete tiež. Ale nevadí vám, že pani poslankyňa si sadne tuná vedľa vás, hlavne, že je pekne nahodená a všetko je v poriadku. Podľa mojej mienky nie je a nebude všetko v poriadku, pokiaľ ľudia, ako je ona, budú... (Vystúpenie prerušené časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 17:21 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:23

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Trochu by som tak sa napojil na reakciu predrečníka, keď hovoril, že čakal, že by sa tu niekto konečne v tejto veci, aspoň takto jednoznačne výpravnej veci, zo SMER-u ozval a odsúdil to. Bohužiaľ, ani jeden taký sa tu nenašiel, ale našla sa tu, bohužiaľ, jedna pani lekárka Gabániková (pozn. red.: správne má byť - "Gabániová"), je to zároveň poslankyňa za politickú stranu SMER – sociálna demokracia, ktorá v uličke tuná po tom, ako som to pustil, ma pristavila, dosť agresívnym spôsobom mi povedala tri veci a citujem ich: "Čo to zverejňujete? Čo si to dovoľujete? Vy tu znevažujete parlament."
Ja sa teraz pýtam, pani doktorka, MUDr. Gabániová, prisahali ste na, alebo skladali ste Hippokratovu prísahu? Ak ste ju skladali, tak v tej prísahe bolo, že budete chrániť životy druhých ľudí. Tým, že obhajujete a priamo bojujete vlastne za ľudí, za takýchto ľudí, ktorých vaša strana dosadzuje do správnej rady nemocnice, tak priamo porušujete Hippokratovu prísahu a mohli by ste sa hanbiť. Je veľmi smutné, že najviac, vlastne najväčší bojovník za tohto nominanta je práve lekárka. Svedčí to asi a je to veľmi výpravné vlastne práve v tejto situácii, keď tu riešime už druhý deň rozkrádanie, tunelovanie zdravotníctva.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 17:23 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:25

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mne už je to až trápne to neustále opakovať, ale ľuďom nejde server Národnej rady, nemôžu nás sledovať on-line. Máme tu celý tím odborníkov, máme zaplatený internet. Ako on by mal počítať s takou kapacitou, s takým návalom, že ľudia sa budú zaujímať, čo sa deje v Národnej rade Slovenskej republiky. Ja už tu vystupujem, už asi tretíkrát s tým procedurálnym návrhom a je mi to už naozaj trápne, ale ľudia píšu toto, že: zabudnite na to, poslanci, choďte domov, keď sa neviete postarať ani o to, aby fungoval server; ako vy chcete spravovať túto krajinu? A ďalšie komenty. Takže ja vás veľmi pekne prosím, pani predsedajúca, ja viem, že vy teda priamo to neovplyvníte, ale skúste vyzvať kompetentných, nech okamžite zriadia nápravu, lebo tam vonku sú tisíce ľudí, ktorí to chcú a majú právo to sledovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.11.2014 o 17:25 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:26

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani predsedajúca, chcel by som vás poprosiť, zabezpečte, aby v tejto sále sedel pán Robert Fico, predseda vlády, ktorého odvolávame. Myslím si, že to malé krátke video mal vidieť aj on, pretože zodpovedá za každú jednu nomináciu politickej strany SMER. Keď politická strana odvolávala v tejto snemovni krehkú predsedkyňu parlamentu (pozn. red.: správne má byť – "predsedníčku vlády") Ivetu Radičovú, tak tá krehká dáma sedela v tej stoličke a vypočula si všetku kritiku z lavíc SMER-u. Robert Fico už nemá ani toľko odvahy, aby prišiel do tejto Národnej rady a vypočul si tu túto kritiku?
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.11.2014 o 17:26 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:27

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Keďže to tu vyznelo, hlavne po faktickej pána Galka, že ja tohto človeka obhajujem, i keď som nevedel, koho to bol nominant... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Procedurálny návrh, procedurálny návrh, nech sa páči (smiech v sále).

Martvoň, Anton, poslanec NR SR
Áno, procedurálne chcem verejne vyhlásiť, že keďže som sa dozvedel, koho to bol nominant, ja sa od tohto človeka dištancujem, čo je na videu, a obsah tohto videa odsudzujem. (Smiech a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.11.2014 o 17:27 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:28

Darina Gabániová