45. schôdza

12.12.2014 - 12.12.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 14:10 hod.

Ing.

Marián Radošovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:00

Pavol Abrhan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pán minister, panie poslankyne, páni poslanci, už v návrhu predkladateľ zvýraznil tri veci, prečo odvolávame pána ministra Počiatka, a to je zmanipulovaný tender, predražený tender a schránková firma, kde tých 135 mil. eur nakoniec skončí.
Musím povedať, že predčasom sme sa tu v tomto pléne tiež zaoberali schránkovou firmou. A bolo to pri tom cétečku z Piešťan, ak sa pamätáte. A musím povedať, že veľmi si vážim vystúpenie pána ministra Maďariča, ktorý vtedy na schôdzi povedal, citujem: "Čo sa týka cétečka, áno, bola to chyba. Vyšetruje sa to a bola vyvodená politická zodpovednosť na veľmi vysokej, na úrovni vlády, na úrovni podpredsedníčky parlamentu." A podobnosť možno čisto náhodná je tá, že tam tiež sa to týkalo schránkovej firmy a tiež sa to týkalo predraženia.
Preto sa pýtam, a škoda, že tu pán minister Maďarič nie je, lebo jeho názor by som tiež chcel veľmi vedieť, či by takisto, ak sa vyjadril vtedy, by sa vyjadril aj teraz k týmto podozreniam, ktoré sú vznesené na tejto schôdzi voči pánovi ministrovi Počiatkovi.
Ten rozdiel je v tom, že tu hovoríme o 135 mil. eur, ktoré končia v schránkovej firme, a tam to bolo okolo 1,8 mil. eur. Je zrejmé, že potom boli stretnutia verejnosti, ktoré práve toto kritizovali.
A v tomto zmysle musím pochváliť aj predsedu vlády, lebo reagoval. Reagoval na túto kritiku verejnosti, aby verejné financie nekončili v schránkových firmách. A v relácii O 5 minút 12 doslovne povedal, citujem: "Domnievam sa, že verejný záujem Slovenska treba začať riešiť. Treba začať riešiť problém schránkových firiem, ktorý tu je od roku ´90. Je väčší, ako je nejaký, by som povedal, čisto turistický právny pohľad na tieto právne predpisy zo strany Európskej komisie. Ak treba, sme pripravení aj v tomto štádiu ešte s Komisiou hovoriť o obsahu návrhu zákona, ktorý by toto na Slovensku zakázal."
Pán predseda vlády je schopný a ochotný ísť konzultovať s Európskou komisiou, aby verejné financie nekončili v schránkových firmách.
Nielen to, ale vláda aj predložila návrh, ktorý na toto reagoval. A dovolím si vám zacitovať z dôvodovej správy toho návrhu, ktorý, pán minister, asi ste aj vy schválili, o verejnom obstarávaní. Citujem: "Cieľom predkladaného vládneho návrhu zákona je znemožniť schránkovým firmám uchádzať sa o získavanie zákaziek z verejných zdrojov ustanovením prísnejších podmienok účasti na verejnom obstarávaní, a to uložením ďalších podmienok účasti na verejnom obstarávaní, týkajúcich sa majetkového postavenia právnických osôb zúčastňujúcich sa verejného obstarávania. Hlavným dôvodom predloženia návrhu zákona je teda zabezpečiť, aby sa verejného obstarávania mohli zúčastňovať iba právnické osoby so známou vlastníckou štruktúrou." Toto schválila vláda.
Pán minister, viete mi povedať, ktoré konkrétne osoby budú koncoví prijímatelia týchto 135 mil. eur? Povedzte! Prečo mlčíte? Stačí, ak tieto konkrétne (reakcia ministra), ak dostanete slovo, tak to poviete. Tak keď dostanete slovo. Teším sa na tie konkrétne osoby, ktoré zadefinujete, že kde skončia, kde skončí týchto 135 mil. eur, u ktorých konkrétnych osôb. Som zvedavý, že či na túto otázku dokážete zodpovedať.
Navyše tento návrh bol predložený v skrátenom, v skrátenom legislatívnom konaní, za ktorý ste tiež hlasovali. A viete, čo je v odôvodnení napísané? "Ak by sa vládny návrh zákona prijal v neskoršom čase, hrozili by štátu značné hospodárske škody vyplývajúce z úniku veľkého objemu finančných zdrojov cez spoločnosti s nejasnou vlastníckou štruktúrou."
A vy v tomto čase obhajujete takúto zmluvu, ktorá má ísť do nejasných vlastníckych štruktúr! Nehanbíte sa?! (Potlesk.)
Pán minister, už ste dostali, už ste dostali žltú kartu, toto je hrubý faul, áno, od premiéra Fica, toto je hrubý faul a za to nasleduje červená karta. Vy ste problémom SMER-u, ale to by mi nevadilo. Ale vy spôsobujete problém aj celej politickej reprezentácii, aj poslancom Národnej rady, lebo poslanci SMER-u za tento návrh vlády hlasovali. A jak môžu na jednej strane byť proti schránkovým firmám a na druhej strane podržať ministra, ktorý finančné prostriedky posiela schránkovým firmám?! Necítite tam schizofréniu? (Potlesk.)
Zbavte ich tohto bremena a odstúpte z tohto postu. Toto je jediné riešenie, ktoré vám odporúčam aj za poslanecký klub Kresťanskodemokratického hnutia.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2014 o 14:00 hod.

Ing.

Pavol Abrhan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:07

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Reagovali ste na zdravotníctvo. Cétečko nie je rozhodujúce a nie je problém zdravotníctva. Žiadne cétečko ani stravovanie. Podstata zdravotníctva je niekde inde. To len si zakrývate, ako je nastavené zdravotníctvo od čias pána Zajaca. To si treba povedať tak, ako to je. Cétečko piešťanské nebolo predražené. Nakoniec to potvrdí Najvyšší kontrolný úrad alebo ktokoľvek tam dôjde. Bol tam poslanecký prieskum.
Pokiaľ sa týka schránkových firiem, je dneska legitímny zákon, či môže, alebo nemôže. Schránková firma neni ani tuná. Majiteľ Cromwell je Slovák Sucharda. Pred týmto firma, ktorá patrila Struhárovi a ktorá bola predaná. Keď chcete počuť, cez ňu ste súťažili vy, Štatistický úrad.
Pokiaľ sa týka tejto firmy, majiteľ je tuná, firma má asi 550 zamestnancov, pôsobí na českom a slovenskom trhu. Keď sa budeme vracať ku ktorejkoľvek záležitosti, podstata veci je niekde inde, nie v tom, čo tu hovoríte. Táto súťaž bola dobre nastavená a myslím si, že aj skončí to tak, ako je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 14:07 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:08

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, v plnej miere s vami súhlasím. Čo však dodať?
Snáď len toľko, že táto vláda a minister Počiatek sa riadi tým istým heslom, čo povedal predchádzajúci predseda parlamentu pán, náš kolega, Paška: "Vyhrajte a môžte všetko." Podľa tohto hesla a kréda sa správajú aj členovia vlády.
Možno polemizovať, či zákon bol porušený, alebo zákon nebol porušený. Ale v každom prípade je pravda, že občan tejto krajiny bol ukrátený. Ukrátený konaním ministra Počiatka. Práve preto minister Počiatek by mal odstúpiť. Keď pán minister sa vráti do tejto sály a pozrie sa na to, že koľko smerákov tu sedí, tak som presvedčený, že sám by mal podať demisiu, pretože z celej plejády 83-ky poslancov SMER-u, tu je, ak dobre počítam, nejakých 8 smerákov a ten zbytok nemá pocit ho ani podržať. Z celej vlády tu sedí, ku všetkej cti, minister obrany, ktorý ho snaží chrániť aspoň tým, že tu sedí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 14:08 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:10

Marián Radošovský
Skontrolovaný text
182 .
Ďakujem pekne. Pán kolega, ale ty si si nevšimol, že ten zákon o verejnom obstarávaní bol neplánovaný? On bol neplánovaný. Jednoducho všetko ostatné bolo plánované. Apropo, potom v duchu tvojho vystúpenia a v duchu poznámok, ktoré tu zazneli, no ,prepáč, týmto vystúpením si nijako neprispel k odvolaniu Figeľa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 14:10 hod.

Ing.

Marián Radošovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:11

Michal Bagačka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V podstate začalo sa, že tender je zmanipulovaný, ixtýkrát, už viackrát sme vysvetľovali, či poslanci niektorí, ale aj pán minister teda, že nebol porušený žiadny zákon a celá tá chronológia bola vlastne vysvetlená.
Ale skôr, keď sme pri slove manipulované niečo, tak bolo tu povedané nejaké porovnanie Maďarsko - Slovensko, ale nebolo povedané, že v Maďarsku je cena diaľničnej známky 140 eur, na Slovensku 50 a že 6-tisíc km v Maďarsku nie sú diaľnice, ale je to sieť diaľnic a ciest I. triedy. Takže to je tiež dosť rozdiel.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 14:11 hod.

Mgr.

Michal Bagačka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:11

Pavol Abrhan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za všetky faktické poznámky.
K pánovi poslancovi Muňkovi, no, ak všetko bolo v poriadku, prečo predseda vlády vyzval pani ministerku Zvolenskú a pani podpredsedníčku Zmajkovičovú, aby odstúpili? Zato mali odstúpiť, že robili všetko v poriadku? A ony akceptovali jeho návrh. Ak teda všetko bolo v poriadku, tak ako vy hovoríte, ale je to vaše videnie.
Pán poslanec Bagačka, vy fakt nie ste zvedavý, že peniaze daňových poplatníkov u koho vo vačku skončia? Vás to nezaujíma?! Vás to vôbec nezaujíma. Lebo mňa ako poslanca Národnej rady toto zaujíma a zvlášť, ak ide o čiastku 135 mil. eur, lebo tie sa dajú využiť na omnoho, omnoho účelnejšie veci. Mňa to zajíma. A mňa mrzí, že vás táto koncová adresa, koncoví ľudia, u ktorých vo vačku tieto peniaze končia, že vás to vôbec nezaujíma a ste ochotný brániť svojho ministra za akúkoľvek cenu, nech robí čokoľvek. Nech robí čokoľvek. Toto ma mrzí, v tom som sklamaný z vášho postoja.
Skryt prepis

12.12.2014 o 14:11 hod.

Ing.

Pavol Abrhan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:12

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milá pani predsedajúca, kolegovia, kolegyne, necítim potrebu opakovať to, čo tu už desať razy zaznelo, takže ja by som to povedal tak zjednodušene a pozrel sa na dôsledky.
Zjednodušene platí to, čo som povedal aj vo faktickej poznámke, škoda, že tu neni pán nový predseda parlamentu, povedal som to tak, ako to cítim, to, čo je napísané v odôvodnení na túto mimoriadnu schôdzu, tam je napísané de facto obvinenie vládnej strany SMER, že sa správate ako zlodeji, ktorí máte spravovať štátnu kasu, ale v skutočnosti ju rozkrádate.
Pán predseda parlamentu tu hovoril, že som vykrikoval, že ste zlodeji, nie, ja som iba ešte raz povedal ľudovou rečou to, čo je napísané na 3-4 stranách, tak ako to je. Čiže nevidím na tom nič zlé. A nebolo to vykrikovanie, bolo to regulárne vo faktickej poznámke.
Keďže tu pán predseda parlamentu nie je, možno počúva, možno sa mu to dostane do uší, chcel by som sa takisto vyjadriť k tomu, že opozičných poslancov tu okrikoval, že nedodržujú rokovací poriadok, keď teda sa ozvali, áno, nedodržovali rokovací poriadok, keď vykrikovali mimo faktických poznámok, ale zároveň tí opoziční poslanci vykrikovali mimo faktických poznámok to, že niekto tu porušuje rokovací poriadok, a to boli poslanci vládnej strany SMER, ktorí faktickými poznámkami reagovali na svojich predrečníkov a nereagovali na človeka, na ktorého reagovať mali. A toto ma mrzí, že nový pán predseda parlamentu, od ktorého som očakával, že sa bude správať kultúrnejšie a lepšie ako predošlý, že vlastne nejakým záhadným spôsobom, zrejme preto, lebo funguje v miestnosti pána Pavla Pašku, že naberá jeho maniere. Čiže jedným metrom, keď tu raz niekto sa ozve z opozície, že tu niekto nedodržuje rokovací poriadok, nemôže predseda parlamentu toho človeka kritizovať, že nedodržuje rokovací poriadok, ale nech sa pozerá na svojho vlastného poslanca, že on ho porušuje.
Čiže, pán Pellegrini, spamätajte sa, myslím si, že ste to začali vcelku dobre, nepokazte sa, ako sa pokazil váš predchodca.
Čo sa týka dnešnej témy odvolávania, zdôvodnenia, treba sa pozerať na prvopočiatok, a to je to, tender v roku 2008 na mýtny systém, kedy si vládna strana vtedy SMER, v ktorej réžii tento tender prebehol, vybrala najdrahšiu ponuku, všetky lacnejšie vylúčila a o 200 mil. eur, áno, okradla občanov Slovenskej republiky. Čiže toto je začiatok tohto špinavého kšeftu, ktorý týmto dnešným návrhom iba dokladujeme, ako naďalej tento špinavý kšeft, ktorý ste v roku 2008 začali, pokračuje.
Vtedy, keď vtedajší opoziční poslanci, ja som vtedy nebol v Národnej rade, keď kritizovali túto zlodejinu za 200 mil. eur, tak Robert Fico, parafrázujem ho, povedal ľuďom, alebo povedal opozičným poslancom: "Prečo klamete ľudí? Veď zo štátneho rozpočtu na mýto nedáme ani korunu. Prečo klamete ľudí?"
Ešte raz. Uvedomte si, prosím vás, akú zvrátenosť a ako zvrátene argumentoval ľuďom, keď hovoril, že vlastne mýto nebude štátny rozpočet stáť ani korunu, čo v skutočnosti, áno, pravda, ale nepovedal to, že vlastne celé mýto sa zaplatí z toho, čo sa vyberie od tých ľudí vlastne, ktorí budú jazdiť s kamiónmi, ktorí budú platiť poplatky mýtne, ktoré de facto sú príjmom verejného rozpočtu, ale nie sú iba technicky napísané, že sú príjmom štátneho rozpočtu.
A toto ma vždy najviac hnevalo na Robertovi Ficovi, že zneužíva nevedomosť svojich vlastných voličov a na tomto si postavil celý úspech svojej politickej strany. Čiže napriek tomu, že vie, že tie peniaze na mýto, na celé postavenie toho celého mýtneho systému, sa na to zložíme vlastne my, alebo teda tie firmy, ktoré platia mýto, a de facto to je príjem štátu a my im teraz povieme, že, dobre, z tohto si teraz berte, kým si zaplatíte náklady na postavenie toho mýtneho systému, tak Robert Fico ešte ako kľúčový argument postaví, však vlastne mýto Slovenskú republiku nestojí nič, lebo na to nepôjde ani koruna zo štátneho rozpočtu. Ak by to povedal, povedzme si, nováčik novinár, že dva týždne robí novinára a teraz sa povrchne venuje tej téme, že hodinku si naštudoval, teraz napíše nejaký článok, okej, dobre, povedzme si, odpustime mu to, že teda nepochopil pravdu. Ak to povie človek z pozície predsedu vlády Slovenskej republiky, ktorý veľmi dobre vie, aká je pravda, tak je to hrubá a podlá lož, ktorou klame ľudí, ktorí, bohužiaľ, dostatok informácií nemajú.
Ale toto je Robert Fico vždy. Ja som ho nikdy nevidel sadnúť si na tlačovku a povedať, áno, ľudia, chudáci naši dôchodci, je nám vás ľúto, dáme vám 70 eur vianočný dôchodok, a potom povedať to B, a zaplatia to vaše deti a vnúčatá, lebo ja som nezodpovedný hospodár a nedokážem vyžiť z toho, čo vyberiem od ľudí, od firiem a požičiam si a znova zadlžím aj tento rok Slovenskú republiku a s takým a takým úrokom si musím na tie vaše vianočné dôchodky požičať. Toto Robert Fico nedokáže.
On dokáže iba to A a urobí to vždy. Urobil to pri mýte, urobil to pri vianočných dôchodkoch, urobil to pri vlakoch zadarmo. Aj tam, áno, ľuďom dá 13 mil. eur, hrá sa na Ježiška, ale nepovie, že dvomi zákonmi zoberie ľuďom 501 mil., že im nezníži dépeháčku o 1 %, čo je 236 mil., že zmení odpisové sadzby pre podnikateľov a zrazu penzión nebude odpisovať 20 rokov, bude ho odpisovať 40 rokov a znova má 265 mil. vo vačku, že zoberie ľuďom dvomi zákonmi 501 a potom ako Ježiško im dá 13. Nie! On povie iba to, že dávam vám vlaky zadarmo. A ľúbte ma, noste ma na rukách a znova ma voľte.
Toto je politika Roberta Fica, toto je politika vládnej strany SMER - sociálna demokracia. Zahrávate sa a zneužívate nevedomosť svojich vlastných voličov a úmyselne v tejto nevedomosti týchto ľudí držíte a toto je od vás podlé. Je to podlé, zlé a zlomyseľné. Lebo postaviť si úspech politickej strany na tom, že nepoviem svojim vlastným voličom skutočnú pravdu, je nič iné iba ako podlé, špekulantské. A takúto politiku vy na Slovensku robíte, a preto vás nemám rád.
Keď sa teraz pozrieme na to, že čo nasledovalo po zlodejine v roku 2008, kedy ste si vybrali najdrahšieho, kedy teda Slovenská republika, občania Slovenskej republiky, čiže 5,4 mil. ľudí prišlo o 200 mil. eur, tak záhadným spôsobom pri tom tendri vtedy, aj teda ako štát, alebo teda vlastne povedzmeže ten obstarávateľ celého mýtneho systému argumentoval, že nebudú sa platby vyberať cez nejaké platobné či palivové karty, budú sa vyberať iba cez bankomatové karty, takže tento problém vôbec nemusíme riešiť. Ale potom zrazu, keď sa už kšeftík za 200 mil. škody, alebo kšeft celkový tuším bol za 800 mil. eur, celý mýtny tender, ale teda so zlodejinou 200 mil. eur, keď sa zrealizoval, tak potom zrazu NDS-ka čiže Národná diaľničná spoločnosť, tým pádom SMER, však vtedy, myslím, že šéfoval jej ešte pán Choma, ktorý je dnes šéfom Dozornej rady Národnej diaľničnej spoločnosti, zrazu si zmyslel, že, kurník šopa, tí kamionisti budú platiť asi aj s tými palivovými kartami. A zrazu sa spravil dodatoček pekne, že dáme jednej firmičke, ktorú si dopredu vyberieme, firme Fleetpay, dáme jej kšeftík, za koľko dáme a napíšeme tam, aby to nebolo 7, to je asi moc, napíšeme 6,92 %, budú si vyberať a budú overovať platby cez palivové karty.
Áno, je potom pravda, že to aj následne bola Radičovej vláda a teoreticky mohla tento kšeft zrušiť, ale keďže tam bežalo konanie od Európskej komisie a rozhodnutie od Európskej komisie prišlo v čase, až keď nastalo obdobie, kedy váš predseda vlády povedal, že Radičovej vláda už môže iba svietiť a kúriť, tak už nemohla de facto urobiť nič. Lebo už mohla iba svietiť a kúriť. Váš predseda vlády jej zakázal konať v tejto veci. Môžte sa teraz tu tváriť, čokoľvek môžte rozprávať, čokoľvek, jednoducho váš predseda vlády, predseda strany SMER - sociálna demokracia, zakázal v tejto veci konať Radičovej vláde, lebo už mohla iba svietiť a kúriť, a kompetencie už mal iba prezident, váš pán prezident akoby člen vládnej strany SMER - sociálna demokracia, ako sme sa dozvedeli.
No a potom, keď už to Európska komisia napadla, áno, zorganizovali ste súťaž. To, že vlastne tú súťaž, v tej súťaži boli dve prepojené firmy, kde vlastne jeden súťažiaci bol akože nová firma a druhý súťažiaci bol vlastne de facto človek, ktorý v tej predošlej robil, a výsledok je taký, že teda ste, áno, o chlp trošičku to znížili a naoko ste zorganizovali nejakú súťaž, nič nemení na veci.
Ak by ste sa správali ako dobrí hospodári, akých vás volili vaši voliči, aj keď iba 1,1 mil., ale volili vás s tým, aby ste dobre a zodpovedne spravovali Slovenskú republiku, ak by ste sa správali ako dobrí hospodári, tak by ste neurobili ani zlodejinu v 2008. roku, kde ste okradli Slovenskú republiku o 200 mil. eur, neurobili by ste ani dodatok s firmou Fleetpay, kde ste okradli Slovenskú republiku o ďalších dokopy možno 10 mil. eur, iba do roku minulého, dokedy teda vidíme oficiálne výsledky tejto firmy, ako hospodári, a neurobili by ste túto nasledujúcu zlodejinu, kde reálna škoda pre Slovenskú republiku, pre všetkých občanov Slovenskej republiky bude približne 100 mil. eur, ak to porovnávame s cenami, ktoré v reáli mohli byť dosiahnuté, ak by sa do toho zapojili aj iné firmy.
Nadstavili ste podmienky tendra tak, aby uspeli tí, ktorých ste chceli uspieť, klasický, normálny scenár. To, že teraz budete hovoriť, že vlastne zákon nebol porušený, alebo niekto tu dneska povedal, že tuším, myslím, že minister, či podpredseda vlády aj zároveň, Kaliňák, že však vlastne odovzdali sme to ÚVO a ÚVO je jediné kompetentné rozhodnúť, či to bolo v súlade so zákonom, alebo nie. Tak, samozrejme, viem, aké rozhodnutie príde. Môžte tisíckrát hovoriť, že ÚVO vedie nominantka pani Radičovej. No nevedie. Vedie ho jedna z tých, ktorí prešli predbežným nejakým kvázi tendrom na šéfa tohto úradu, ale vy ste tohto človeka nominovali. Pani Radičová tohto človeka nenominovala. A keďže vieme, aké rozhodnutia robí Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý v prípade vášho poslanca pána Valockého, ktorý nakúpil dva postele do nemocnice či operačné stoly na 500-kilogramových pacientov, a tento úrad s vaším nominantom napísal, že všetko je v poriadku, tak vieme, aké rozhodnutie príde aj v tomto prípade. No samozrejme, všetko je v poriadku.
Tuto nie je, my nezažívame už klondike začiatku 90. rokov, kedy sa brali úplatky v igelitkách a kradlo sa na hulváta, dnes sa kradne v bielych golieroch. Napíšu sa zákony tak, aby sme mohli kradnúť legálne a na konci aby ÚVO, ktoré máme pod svojím drobnohľadom a vo svojej kuratele, aby nám napísalo dobrozdanie, áno, páni, všetko v poriadku, nič ste neporušili.
Ja nie som taký naivný a nemyslite si, že ľudia na Slovensku sú takí naivní, že myslia si, že vy kradnete spôsobom, že vedome porušujete zákon. Nie, vy ste si napísali zákon tak a všetky zákony tak, aby ste mohli kradnúť legálne a na konci aby ste pred zákonom boli čistí.
Napriek tomu, aj keď sa to vám páči a nepáči, ja budem tieto veci pomenovať ako čisté zlodejiny, lebo papierovo to zlodejina síce nie je, ale de facto to je bohapustá zlodejina, kde okrádate občanov Slovenskej republiky. A najviac by ste sa mali hanbiť za to, že okrádate ľudí, ktorí vás volili. Žiť so svedomím, že človeka, ktorému dávam predvolebný guláš, prídem do vlády a nakoniec tohto človeka okradnem a on chudák nemá ani prácu, možno jeho deti musia odísť do Anglicka, do Austrálie alebo niekam do sveta, lebo jednoducho tu prácu nemá, tak ja by som s takým svedomím na vašom mieste žiť nechcel. Neviem, či používate spovedeľnice, alebo inú čistku na svedomie, ale nedovediem si predstaviť, kde by som sa dokázal očistiť od takého hriechu, kde okrádam svojich vlastných voličov.
Ak som hovoril teda, že vás ľudia volili s tým, že by sa mali správať ako dobrí hospodári, tak keď aj vy hovoríte, že však vlastne urobili sme tender a mohli sa zapojiť všetci, tak sa pozrime na to z opačného konca. Aké sú výsledky tých vašich tendrov, ktoré sú vlastne podľa zákona čisté, a hovoríte, že ste urobili všetko pre to, aby súťaž riadne prebehla? Pozrime sa teda na ten 2008. rok. Či ste sa správali ako dobrí hospodári a či ste hľadali naozaj najlacnejšiu ponuku a hľadali ste firmu, ktorá tu bude robiť, povedzme si, s oprávneným ziskom. Samozrejme, keď to nechce robiť štát, mal by to robiť súkromník, ale s oprávneným nejakým ziskom, normálnym ziskom, pri biznise, pri 800 mil. eur, pri postavení mýta. Tak dobre, povedzme si, okej, čo je oprávnený zisk? 10 %? Dobre, tak sa bavme možno o 10 %. Tak pozrime sa na výsledok toho vašeho hospodárenia.
Dnes firma SkyToll za minulý rok mala čistý zisk, zdanený zisk 42 mil. eur. Ešte raz, 42 mil. eur! A toto je biznis na 30 rokov. Je podľa vás oprávnené pri takomto biznise, ktorý ste tejto firme dohodili, aby tá firma mala zisk 42 mil. eur po zdanení pri 200 zamestnancoch, necelých 200 zamestnancoch? To je viacej ako 200-tis. eur na jedného zamestnanca.
Kde je pán Blaha, súdruh Blaha, pardon, alebo, pardon, súdruh marxista Blaha, ktorý tu hovorí o špinavých, hnusných, odporných kapitalistoch, ktorí zdierajú pracujúcu triedu? Vy zdierate pracujúcu triedu! Kde ktorý živnostník zarobí 200-tisíc čistého zdaneného zisku na jedného zamestnanca?! Ukážte mi takého na Slovensku! Áno, možno živnostník Pavol Paška.
Nehanbíte sa?! Však počúvajte toho súdruha teda, čo vám to vykrikuje. 200-tisíc eur na jednu firmu, či na jedného zamestnanca, 6 mil. korún na jedného zamestnanca doprajete firme, skamarátenej firme, pre ktorú ste dohodili tento kšeft na úkor všetkých občanov Slovenskej republiky.
Keď chceme si pozrieť druhý výsledok vašeho spravovania štátu ako dobrých hospodárov, firma Fleetpay, ktorej ste urobili dodatok, aby vyberala tieto platby, zisk 3,6 mil. eur pri dvoch zamestnancoch. Na jedného zamestnanca 1,8 mil. eur, to ste trhli už aj Pašku s jeho Komedom, s. r. o. Sa nehanbíte?!
Jak tu vy môžete hovoriť ľuďom, že vám záleží na zamestnancoch, že vy ste sociálna demokracia, že vy máte sociálne cítenie? Urobili ste si zo Slovenska klondike. Žijete na jeho úkor a robíte všetko pre to, aby ste dohodili všetky možné kšefty svojim kamarátom, svojim známym, spriateleným firmám vašich sponzorov, ktorí darovali vám na začiatku peniažky vlastnou hlavou získané. Toto je podľa vás sociálna demokracia?! To je kleptokracia! Sociálna kleptokracia v réžii akože sociálnej strany SMER - sociálna demokracia.
Keď chceme pozreť si tretí teda výsledok vašeho prístupu ako dobrých hospodárov, aby som bol teda konkrétny v prípade teda, keď sa bavíme o doprave, v réžii Národnej diaľničnej spoločnosti pod dozorom poslanca vládnej strany SMER pána Chomu, lebo je šéfom Dozornej rady. To tender na posypovú soľ. Rýchlo, rýchlo, rýchlo zorganizovať ho, aby prebehol do 1. júla, lebo vieme, že od 1. júla už pôjde posypová soľ medzi komodity a budeme môcť vedieť, že sa dá nakúpiť výrazne lacnejšie, tak rýchlo nakúpime na tri roky dopredu. Áno, nakúpime za 146 eur tonu, hoci od 15. júla v komoditnej burze máme za 75 eur tonu. Ale my to dáme tri roky dopredu, aby ten biznis bol u nás doma, nie?
Ešte raz hovorím, pod drobnohľadom vášho kolegu pána Chomu, primátora Žiliny, ale zrejme asi preto nestíha, lebo musí byť aj v Žiline, zároveň aj v diaľničnej spoločnosti, aj v Národnej rade, tak urobíme kšeftík, že znova ukradneme občanom Slovenskej republiky 15 mil. eur. Lebo, áno, ten tender, čo ste uzavreli, alebo súťaž, je na 30 mil. eur na posypovú soľ za dvojnásobnú cenu, aká je na trhu. Čiže 15 mil. je polovička z 30, čiže znova to je zlodejina, aj keď, samozrejme, zákonná, lebo nič nebude porušené. Ešte dáte aj tento tender, dáte Úradu pre verejné obstarávanie, jasné, že vám príde za dva mesiace liebesbrief, nič sa nestalo, všetko v súlade so zákonom.
A toto je ten problém, že vy nekradnete v nesúlade so zákonom, z toho vás nikto neobviňuje, nie sme naivní. Vy kradnete tak, aby bolo všetko na papieri čisté. A či sa vám to páči a či pán nový predseda parlamentu mi bude hovoriť, že mu vadí, že nazvem zlodejinu zlodejinou alebo zlodejmi(správne "zlodejov") zlodejmi, tak budem to robiť aj naďalej, lebo toto sú čisté, bohapusté zlodejiny, ktoré tu páchate a robíte ich systematicky. Už vyše mesiaca dennodenne je nejaká zlodejina, sa prevalí, ktorá je spáchaná vo vašej réžii. To, že potom pár figúriek nejakých odvoláte, nič neznamená, lebo vieme, aký je skutočný prístup Roberta Fica k vyvodzovaniu zodpovednosti voči páchateľom vo vlastnej strane.
Vieme v prípade ministra Kašického, kde skončil za tender 1,5 mil. korún pri odpratávaní snehu v kasárňach. Kde skončil? No na mieste, ktoré mal ešte desať razy lepšie platené - ako veľvyslanec v Bruseli. Ako dopadol Pavol Paška v skutočnosti? Že ste ho pomaly povýšili na Boha na vašom mimoriadnom sneme, keď dorečnil, ste sa postavili a nevedeli ste, čo máte s tými ručičkami robiť, a pekne ste mu dve minútky čapkali. Za čo? Za Komed, s. r. o., kde s jedným záhadným zamestnancom, ktorý medzičasom stíha byť aj konateľom v ďalších ix firmách, má ročný zisk 350-tis. eur?
Ja neverím tomu, že toto vám nevadí, že v skutočnosti s týmto nemáte vnútorný problém, a neverím tomu, že čestní členovia SMER-u - sociálnej demokracie po Slovensku s týmto nemajú problém. Neverím tomu, že všetci títo ľudia sú už iba stroje, hlasovacie stroje, ktorým nezáleží na tom, že kde je v skutočnosti pravda.
Neexistujú takto ziskové firmy jako firmy vašich ľudí alebo tie firmy, ktorým vy ste dohodili kšefty. A práve v tomto prípade som spomenul tri, či to je SkyToll, či to je Fleetpay, ale po novom Paywell, alebo firma Komed, s. r. o., ktorej majiteľom je bývalý predseda parlamentu Pavol Paška.
Toto je systém, ktorý vy ste tu zaviedli. My sa tu môžeme baviť dnes o jednom prípade, ale vy ste urobili a správate sa tak, že ste urobili zo Slovenska jeden organizovaný zločin, ktorý ste ovládli od A do Z. Dosadíte do parlamentu pár figúriek, ktoré dáte na kandidátku, to, že majú 600 krúžkov, to nevadí. To, že nemajú podporu žiadnu medzi ľuďmi, to nevadí, hlavne že budú hlasovať tak, ako vy im prikážete. Potom týmto figúrkam prichádzajú správne zákony napísané tak, aby ste mohli následne legálne kradnúť.
Verejne vás obžalovávam z toho, že ste si zo Slovenska urobili klondike a vaším jediným cieľom je z neho si utrhnúť čo najviac pre váš vlastný prospech.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2014 o 14:12 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:34

Darina Gabániová
Skontrolovaný text
Áno. No, pán poslanec. Napriek vašej snahe je návrh na odvolanie ministra tentokrát domáca úloha KDH. Mám dojem, že je to politikum a snaha KDH stať sa jediným kompetentným stmeľovateľom nesúrodej opozície voči ľavicovej platforme. Tá snaha vo mne vyvoláva dojem hry na zodpovednosť a bezhlavé búrenie občanov. A tak dovoľte sarkazmus. Je to Šanca Občana na Skok z Mosta do Siete KDH. Všetky podstatné mená, prosím s veľkým písmenom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 14:34 hod.

MUDr. PhD.

Darina Gabániová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:35

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ej, sarkazmus sa moc nevyviedol, lebo ty si z Obyčajných ľudí, pán poslanec Matovič, stále, takže by som chcel doplniť. Zazneli tri firmy a ja by som sa chcel opýtať, viac ľudí sa to tu už pýtalo, že v prípade Paywellu alebo Fleet, kde a kto tieto peniaze vlastne dostal do vrecka. Pretože z tých 200-tisíc na jedného zamestnanca, 350-tisíc na jedného zamestnanca je 1,8 mil. na jedného zamestnanca, naozaj v podnikateľskom nebi, naozaj takto komerčné firmy bez politického vplyvu a politického patronátu nejakej vládnej strany nemôžu efektívne fungovať.
A ja by som chcel vedieť, či nám minister, alebo niekto zodpovedný z vládnej strany poviem, že kde tieto, v ktorom vrecku tieto peniaze skončili. Či to vôbec oni vedia. Ale mám taký pocit, že vedia, ale skrývajú to pred vlastnými poslancami. A mali by teda poslanci aj vládnej strany to od nich chcieť, a keď už pre nič iné by mali vystaviť červenú kartu ministrovi dopravy, tak minimálne za to, že nevedia sami, nevedia, kde peniaze z tohto kšeftu skončia. Kto v ktorom vrecku ich objaví, kde boli tí, ktorí majú prístup aj do špajze, nielen do kuchyne, kde tento kšeft nachystali a kto si ten profit odnesie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 14:35 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:37

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, tak ako obyčajne tárate, tak jak ste tárali pri odvolávaní predsedu vlády o SPP, o energetike a o ďalších kauzách, s ktorými SMER nič nemá. Tak jak ste tárali, že vás chce niekto kúpiť, nevedeli ste nič dokázať. Tak jak ste nedokázali, ako ste kúpili váš tlačiarenský stroj. Vyprávate tu stále a strácate. Tak jak odišli od vás jeden poslanec, druhý, tretí, lebo majú iný názor, ako máte vy, len vy máte správny názor a vy ste ten svätý a vy vytrhnete Slovensko z tejto biedy, to je vaše krédo. Pretože, samozrejmá vec, percentá idú dole a nemáte inú možnosť, ako tárať. A už aj novinári pochopili, že vaše táranie je bez konca.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 14:37 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video