49. schôdza

16.4.2015 - 23.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 9:34 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9:28

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja si myslím, že toto bude to, čo hovoril pán poslanec Kéry, aj výstup z Úradu vlády nakoniec po dnešnom rokovaní, že, áno, smeráci odchádzajú sami, a keď nechcú ostatní, tak nebudeme odvolávať. Ja potom budem mať návrh procedurálny: prerušiť rokovanie, kým dôjde k dohode na Úrade vlády, aby poslanci SMER-u vedeli, ako ďalej postupovať v tejto veci.
Ale, ale musím povedať, že odvolávanie podpredsedu Figeľa je v zásade typický len marketingový ťah. Klasický marketingový ťah. Treba povedať, kto je dobrý, kto je zlý a prečo. Premiér Fico sa snažil urobiť zo seba dobrého v tom, že hľadal riešenie, ale poviem vám, aké riešenie našiel. Riešenie našiel, že živnostníci budú mať nie 100 %, ale 50 %, zaplatí to nie Juraj Široký, ale zaplatia to daňoví poplatníci z verejných financií. Jediný, kto na tejto celej transakcii nebude nič tratiť, nič, a bude mať ďalej nad Váhostavom kontrolu, je Juraj Široký. A ten, kto na tom získa, sú právnické firmy Ecker a Kan, blízke ďalšiemu z oligarchov SMER-u Miroslavovi Výbohovi.
Čiže celý deal zo včerajška znamená mínus pre malých podnikateľov, mínus pre verejné financie daňových poplatníkov, v princípe žiadna strata pre Juraja Širokého a plus pre Miroslava Výboha. Toto je kšeft, ktorý ste včera posvätili a schválili. A to vám treba opakovať sústavne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.4.2015 o 9:28 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:30

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, som rád, že poslanci opozície rozumeli vášmu vystúpeniu, pán poslanec Figeľ, tak ako som mu rozumel aj ja, že kauza Váhostav je kauza Široký - Fico. Široký sa chcel zbaviť dlhov, svojich dlhov na úkor živnostníkov, ktorí pomáhali stavať diaľnice. A Fico pomohol Širokému zbaviť sa jeho dlhov na úkor občanov. Toto je podstata kauzy, tak ako ste ju vy poslanci SMER-u tu uzavreli.
A súhlasím s vami, pán poslanec Figeľ, a zároveň aj s poslancami SMER-u, že treba vyvodzovať aj politickú zodpovednosť za túto kauzu, ale, samozrejme, nie tak, ako si to myslia v SMER-e, že vy, Ján Figeľ, ste zodpovedný za túto kauzu. Vy, ktorý ste chceli šetriť peniaze štátu pri stavaní diaľnic, ale, naopak, ministri z vlády Roberta Fica, ktorí pomáhali kradnúť. Ja si myslím, že ten, kto je minimálne politicky zodpovedný za túto kauzu, je minister Počiatek.
A nakoniec verím, že aj občania vyvodia politickú zodpovednosť voči Robertovi Ficovi. Áno, urobia to. Vo voľbách určite.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 9:30 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:32

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som to po tých ix dňoch tak trošku zosumarizoval a myslím si, že všetko začína v roku 2002, kedy SMER podľa zakladateľa SMER-u Bohumila Hanzela mal kampaň za 282 mil. korún a oficiálne vykázal v účtovníctve iba 12 mil. eur. Čiže 270 mil. eur SMER vtedy prepral čiernych peňazí, o ktorých nikto nevie, odkiaľ pochádzali, ale zakladateľské zmluvy, o ktorých sa hovorí, a teda zmluvy s otcami zakladateľmi SMER-u pánom Širokým, Brhelom, Výbohom, Kiňom a ešte neviem, ktorý mi tam teraz vypadol, hovoria o tom, že to naozaj takto bolo.
Keď táto zmluva prišla na Generálnu prokuratúru, tak veľmi rýchlo bola zametená pod koberec, iba prišiel pán Flašík, pán prokurátor sa ho opýtal: "Je to váš podpis?" "Nie je to môj podpis." Ani štátna expertíza sa nedala spraviť za pár sto eur, lebo jednoducho niečo by sa odokrylo.
Potom Široký po voľbách, keď SMER, síce to prvýkrát nevyšlo v 2002., ale teda vyšlo to v 2006., ale už teda v 2002. už sa snažil dosadiť si sem svojich ľudí, mal tu nevestu alebo má tu nevestu, má tu svoju dcéru, má tu svoju najbližšiu osobnú kamarátku, má tu svojho bratranca, alebo svojej ženy.
Následne, keď Fico a SMER získali moc, tak veľmi rýchlo dohodili pánovi Širokému, osobnému priateľovi Roberta Fica, zákazky za 3 mld. eur.
Potom prišla Radičovej vláda a dovolila si s ministrom Figeľom zrušiť špinavé kšefty, ktoré ste pre neho urobili s diaľnicami o 10 mld. eur predraženými.
Potom osobný priateľ Roberta Fica postupne prestal platiť, lebo však, samozrejme, stavia si svoju megavilu na Bahamách, tak zrejme peniaze potreboval niekde inde.
Potom, keď to prasklo a živnostníci povedali, že už na to sa nebudú pozerať, tak Robert Fico reagoval: Čo my s tým predsa máme? A keď to zistil, že to neustojí, tak potom obvinil Radičovú a nakoniec idete odvolávať toho, kto vám... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 9:32 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:34

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja rozumiem princípom reklamy aj marketingu, ale odmietam klamstvo. Klamstvo je hovorenie nepravdy, o ktorej vieme, že to nepravda aj je, len preto, lebo nám to vyhovuje.
Cieľom tohto návrhu odvolania evidentne bolo získať čas, keď minulú stredu už večer ste nevedeli, čo máte robiť, nemali ste riešenie, a okrem toho získania času, samozrejme, ako vítaný prídavok hodiť na niekoho iného zodpovednosť. Chyťte zlodeja, kričí zlodej. Cieľom bolo len zakryť kauzu Širokého a SMER-u, nie, pravda, len marketing navyše, zdá sa, že neúspešný.
Rád by som sa vyjadril troška k odôvodneniu návrhu, ku ktorému nás teda vyzývate, aby sme zaň hlasovali. Ján Figeľ podľa tohto návrhu nesie priamu zodpovednosť za zrušenie PPP projektov a tak ďalej. Ja by som to nahradil a bol by som ochotný za to hlasovať, keby tam bolo napísané, že Ján Figeľ má zásluhy, že zrušil PPP projekty v týchto konkrétnych veciach, lebo ušetril stovky miliónov eur za rôzne iné, iné zákazky.
Takisto je tu obvinenie, že Ján Figeľ okrem toho s plným vedomím súhlasil, aby v tendroch dostali prednosť ponuky za nižšie ceny. Veď o tom je zákon. Splnil zákon. Za to si zaslúži ocenenie, nie odvolanie.
Čiže chcem zhrnúť. Určite nebudem hlasovať za návrh na odvolanie a pevne dúfam, že vôbec nebudem musieť hlasovať, že to stiahnete. Ja navrhujem, že aby ste to stiahli. A ako predseda poslaneckého klubu OĽaNO znova zopakujem, v prípade, že to dokonáte, že budete konať tak nemúdro a tak nedemokraticky, tak sa vzdáme všetkých postov, lebo nechceme mať účasť na tomto divadle, pretože to škodí demokracii. Nie je to o Figeľovi, nie je to o nás a nie je to nakoniec ani o vás, ale o Národnej rade Slovenskej republiky, o demokracii, o vyváženosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 9:34 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:36

Ivan Švejna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážení kolegovia, no, dneska je čierny deň parlamentarizmu a musím povedať, že keď bol Robert Fico podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky v minulom období, v živote by ma nenapadlo, aby som hlasoval za odvolanie z tohto postu, pretože jednoducho ten post patrí opozícii. A, žiaľbohu, musím konštatovať, že vedenie SMER-u prekročilo skutočne ten politický rubikon, a obávam sa, že týmto keď vykopete, politicky vykopete vojnovú sekeru, viete, v dejinách sa veľakrát stalo, že ten, kto prvý vykopal tú vojnovú sekeru, tak nakoniec prehral ten boj.
Viacerí z vás si uvedomte, keď budete hlasovať, zdôrazňujem, že ja viem, že je to rozhodnutie vedenia SMER-u, nie všetkých poslancov, ale viacerí z vás si uvedomte, keď budete hlasovať, že nehlasujete o Figeľovi ako takom, ale hlasujete tiež o svojej budúcnosti.
A k tomu dôvodu, že Figeľ zrušil PPP projekty, ktoré de facto treba čítať "poriadne predražený projekt", je tak absurdný, ako by ste chceli zaviesť "trestný čin poctivosti".
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 9:36 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:37

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Od začiatku, odkedy ja sedím v tomto parlamente, sa tu hovorí o politickej kultúre. Dnes len ťažko možno hovoriť o dobrej politickej kultúre a toto bude vrchol zlej politickej kultúry. To by sme si mali povedať.
Predseda hnutia KDH alebo podpredseda parlamentu je, je predstaviteľom legitímnej politickej moci, legitímneho politického subjektu, ktorý tam, ktorý bol do svojej pozície dosadený a dokonca zvolený týmto parlamentom. A toto nerešpektovať a toto porušovať sa mi nezdá úplne správne. A treba povedať, že vyplýva mi z toho jediná vec, a to je, že išlo iba o prekrytie, odvrátenie pozornosti od kauzy Váhostav. Prípadne o popravu či obetu. Alebo výstrahu? Ja neviem.
Ale je nepochybné, že od kauzy Váhostav sa vám pozornosť odvrátiť nepodarilo, a ak budeme ďalej v tomto pokračovať, možnože to pôjde. Úloha bude splnená. Ale kam nás to dovedie, dámy a páni?
Treba povedať, že ak ten, kto bude hlasovať proti alebo sa hlasovania nezúčastní, alebo z vás, vládni poslanci, pôjdete proti, určite nepomôžete politickej kultúre ani neuškodíte, ale ak budete hlasovať za odvolanie podpredsedu Figeľa, tento parlament padne do politického bahna. A to, dúfam, nikto z nás nechce.
A ešte posledná poznámka. Ja, Janko Figeľ mi odpustí, ale ja určite nie som ten prvý, ktorý bude stáť na barikádach a bude sa biť do pŕs, že zachráňme Figeľa. Ale tu nejde o Figeľa. Tu naozaj nejde o Figeľa. Ja, ja budem hlasovať proti tomu, aby sa odvolala táto osoba z tejto funkcie, pretože si ctím a vážim rozhodnutia tohto parlamentu, a dúfam, že kolegovia na druhej strane urobia takisto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 9:37 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:39

Ján Figeľ
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za všetky nielen poznámky, ale hlavne úprimné odkazy.
Chcem so všetkou vážnosťou, férovosťou a otvorenosťou povedať hlavne kolegom so SMER-u, že pripomínajú troglodytov politického života na Slovensku. A chcem ich preto pozvať a vyzvať viac na svetlo z tej jaskyne, kde sa žije podľa odrazov a tieňov, aby vyšli viac na svetlo. Lebo svetlo pomáha aj rásť, aj spoznávať.
Ľudia odmietnu tandem Široký - Fico, 51 - 49 alebo v akomkoľvek pomere, ale líder je jasný. A vám odkazujem, aby ste to odmietli pre vlastné dobro tiež.
A keďže dnes je taký špeciálny deň, dnes je Juraja, chcem zaželať všetkým Jurajom predovšetkým spravodlivosť. Viete, ako to myslím, prečo to myslím takto a prečo je dnes tento odkaz veľmi dôležitý. Aby Slovensko bolo právnym štátom, a nie právnickým. Máte na to a hlavne Slovensko má na to. Prvý predpoklad je vôľa a ten druhý je zrelosť slovenskej spoločnosti.
Som presvedčený, že aj táto kauza pomôže v dozrievaní k zodpovednému, solidárnemu a skutočne spravodlivému Slovensku.
Ďakujem za všetku diskusiu a hlavne za férové, konštruktívne postoje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 9:39 hod.

Dr. h. c. Ing. PhD.

Ján Figeľ

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9:41

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedujúca, ja sa vzdávam svojho práva vystúpiť v rozprave, a keďže bude, asi kolegovia takisto budú mať taký názor, tak dávam procedurálny návrh prerušiť rokovanie do skončenia schôdzky vedenia SMER-u s oligarchami, neviem, či rokujú na Úrade vlády, alebo na IX. poschodí hotela Holiday Inn, ale zjavne sa rozhodnú, či sa má odvolávať, alebo nemá, alebo čo sa prijme, aké uznesenie. A bolo by dobré, keby dovtedy sa prerušila schôdza, aby poslanci vládnej strany vedeli, ako vystupovať, mali komunikačný manuál, aby ste vedeli, ako následne postupovať a hlasovať.
Čiže navrhujem procedurálne dovtedy prerušiť schôdzku, kým sa skončí schôdzka buď na Úrade vlády, alebo v hoteli Hilton na IX. poschodí.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.4.2015 o 9:41 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:42

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Využijem príležitosť, že ešte je tu pán Figeľ, kým náhodou ho pracovné povinnosti nepovolajú späť do kancelárie, kde bol aj doteraz, alebo posledné dni stále.
Pán Figeľ, ja sa chcem spýtať, lebo dosť často tu vaši kolegovia, vystupujem takto, aby ste mohli aj na mňa reagovať, dosť často tu vaši kolegovia spomínajú nejaké vyjadrenia nášho bývalého poslanca pána Hanzela, tak v podstate, ktoré sú mnohokrát možno nejaké dojmy alebo iba narážky, chcem sa spýtať, lebo pán Hanzel mal asi také isté postavenie v strane SMER ako pán Krajňák v KDH, ktorý potom, samozrejme, odišiel do Novy k pánovi Lipšicovi, bol mu tam, dokonca mám pocit, že pokladníkom a potom nakoniec aj z Novy odišiel.
Pán Figeľ, pán Krajňák tvrdil po odchode z KDH, že o pánovi Uhliarikovi ako asi o jedinom ministrovi za KDH sa nerozhodovalo v priestoroch KDH, ale sa rozhodovalo v Digital Parku, kde mal údajne podľa pána Krajňáka, má to na webe, rozhodovať pán Haščák a pán Široký. Chcem sa spýtať, teda, pán Figeľ, že či je bežné, že o ministroch za KDH rozhoduje sa v Digital Parku a aj o niektorých zákonoch, ktoré potom išli v rovine zdravotníctva, podľa slov pána Krajňáka.
No a zároveň sa chcem spýtať, pán Figeľ, že prečo ste potom, keď vás pri napríklad Dubnej Skale alebo pri viacerých úsekoch, keď sa podpisovali tie nevýhodné zmluvy, pri ktorých ste chceli ušetriť, a upozorňovali vás odborníci, dokonca médiá, denník SME, že nebudú vyplatení subdodávatelia, prečo potom váš hovorca, tuším, bol pán Tušer, alebo tak nejako sa volal, v roku 2011 pred podpisom zmluvy v Dubnej Skale jasne povedal, že nehrozí variant, že nebudú vyplatení subdodávatelia. Čo sa potom teda stalo, že v roku 2014 máme zrazu takýto problém, pán Figeľ?
Ďalej by som chcel zareagovať na to, čo tu bolo povedané, že SMER prišiel s nejakým riešením, ktoré, ktoré je iba polovičné alebo že v podstate nedostanú 100 % tí drobní veritelia, že je to zlé. No, v prvom rade SMER prišiel s nejakým riešením, SMER prišiel s riešením, kde veritelia dostanú aspoň nejaké financie a bude to určite viac ako tých 15 %, ako to bolo na základe zákonov, ktoré boli prijaté za pána Lipšica a pani Žitňanskej.
Ale chcem na to povedať, že ja chápem, ťažko sa vám reaguje na to, že SMER našiel riešenie, že SMER promptne zareagoval, dokonca dnes už píše sa v médiách, že asi aj pán Široký niektoré svoje meniny bude tráviť na výsluchu, ale, samozrejme, ja viem, že je to na veľké poľutovaniahodnosti zo strany pána Figeľa, ktorý mu dneska bude asi blahoželať esemeskou. Ale to, čo tu bolo odprezentované opozíciou v tom ich návrhu, teraz budem reagovať aj na pána Lipšica, no, to je také Pyrrhovo víťazstvo. Vy ste im chceli svojím návrhom, týmto veriteľom, ponúknuť dlhopisy Váhostavu v nominálnej hodnote odpustených pohľadávok. No, otvorene povedané, ja si neviem predstaviť, že mne niekto dlží 100-tisíc euro, dostanem dlhopisy Váhostavu v nominálnej hodnote, ktorú si určí Váhostav, alebo ktorá je určená 100-tisíc euro, a reálne na trhu majú hodnotu možno 100 euro. To je taká pomoc živnostníkom asi ako v roku 2011, keď pani Žitňanská dávala do zákona o konkurze a reštrukturalizácii, že v podstate musia byť z konkurzu a reštrukturalizácie vždy v prvom rade vyplatení vo výške zabezpečenia zabezpečení veritelia.
No jednoducho SMER prišiel s riešením, ktoré možno nie je na 100 % ideálne, možno nie je najlepšie, ale v danom momente dokáže pomôcť živnostníkom viac ako to, čo im vychádzalo z reštrukturalizácie.
Opozícia prišla s návrhom, ktorý, áno, by docielil, žeby veritelia získali akcie alebo dlhopisy vo Váhostave, ale v nominálnej hodnote, ktorá na trhu by mala hodnotu možno 100-krát nižšiu. Čiže ďakujem pekne za takéto riešenia pre veriteľov a pre živnostníkov. Zjavne to pochopili aj živnostníci, keď podpísali memorandum s našou vládou a súhlasili s daným riešením.
A ja som rád, že v podstate strana SMER i napriek tomu, že celé toto bolo spôsobené fígľami s cenami na ministerstve dopravy za ministrovania pána Figeľa, že strana SMER a premiér Robert Fico našli dané riešenie pre občanov, tak ako sme našli riešenia aj v iných prípadoch. A tým chcem poukázať na to, že občania voliči sa budú musieť sami rozhodnúť, či v budúcich voľbách zvolia stabilitu na čele so stranou SMER, alebo pekné slová zo strany opozície.
A to je jedno, pán Přidal, či ja budem na kandidátke SMER-u, alebo nebudem, môžte si porovnať, koľko nám poslancom počas vlády strany SMER prešlo zákonov a koľko sme pomohli ľuďom a koľko na druhej strane vám, pán Přidal, keď ste bol vládny poslanec, prešlo zákonov.
Ja chápem, že vy ste sa tu prišli, pán Přidal, prestravovať, ale aj tá strava poslanecká asi vám už veľmi nechutí, keď prichádzate s takýmito útokmi na moju osobu.
Toľko z mojej strany.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.4.2015 o 9:42 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:49

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. No, kolega Martvoň asi stotridsiatykrát zdôraznil, že SMER prišiel s riešením, pravdou je, že prišiel s riešením, že občania to zaplatia. No preto aj ja som povinný to stotridsiaty prvýkrát povedať, aby občania vedeli, aké dobré riešenia SMER prináša: siahne im do pudilára a zatiahne Širokého sekeru. To je to riešenie, ale prosím.
Skôr sa len zaujímam o takú zvláštnu vec, a teraz, kolega Martvoň, neberte to ako nejakú osobnú vec, ako ste prišli na ten ostatný týždeň k tej funkcii, ktorú v SMER-e plníte? Či sa o tom hlasovalo vo výbore, alebo ste sa k tomu údernícky sám prihlásil, alebo vám to dali za trest, lebo si neviem celkom rozumne predstaviť pri vysokoškolsky vzdelanom človeku, právnikovi, nádeji mladého SMER-u, že takúto vlastne svojho druhu strašne špinavú prácu prevezme na seba celkom dobrovoľne. Ale možné to je, ja som hovoril, že ten údernícky aspekt tam teoreticky do úvahy prichádza.
Ale mne sa tak nejak zdá, že v svetle vašej budúcej právnickej, pedagogickej a inej, osobnej kariéry je výkon takýto niečo zvláštne. Ja mám iste pocit, že vaši kolegovia sú radi, že tú prácu odvádzate vy a nemusia ju urobiť oni a môžu tu ticho sedieť. Ale nejde mi proste do hlavy, akým myšlienkovým postupom ste sa rozhodli už dlhodobo, a za ostatný týždeň vôbec, túto úlohu plniť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 9:49 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video