50. schôdza

15.4.2015 - 24.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.4.2015 o 14:11 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:07

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

32.
Ďakujem pekne. Pán poslanec Lipšic, ak hovoríte o politickej pamäti alebo historickej pamäti, treba si tu trošku pripomenúť, ako sa fakty mali, k tej poznámke, ak pán predseda Pellegrini vyzval kolegov z KDH, aby požiadali ich predsedu a podpredsedu Národnej rady, aby sa venoval aj svojej funkcii, za ktorú berie funkčné príplatky, tak kým Robert Fico bol podpredsedom Národnej rady a chcel viesť schôdze, tak myslím, že podpredseda Hort povedal: "Prehral si voľby, tak tam čuš!"
Kultúra v Národnej rade, a kultúru určuje aj predseda Národnej rady, ak predseda parlamentu za SMER, či už to bol Pavol Paška, alebo teraz Peter Pellegrini, dôsledne dodržiava to, že každú hodinu sa strieda pri vedení schôdze predseda Národnej rady a všetci podpredsedovia, tak za vášho pôsobenia pri moci, keď ste boli vo vláde, ste neumožnili Robertovi Ficovi sa zúčastňovať na vedení Národnej rady. Neumožnili ste mu vykonávať jeho pozíciu podpredsedu, ktorá mu vyplýva tak zo zákona, aj z povinnosti, lebo takisto bral za to funkčné príplatky, len váš kolega Hort, myslím, mu povedal, že nemusí, že nech tam čučí, lebo prehral voľby.
Takže ak hovoríte pamäť, treba si povedať, že ak niekomu neumožníte vykonávať jeho funkciu a potom ho obviňujete zato, že to nevykonával, tak je to čosi úplne iné, ako keď podpredseda, ktorý berie funkčné príplatky, odmieta viesť schôdzu napriek tomu, že mu to je umožnené a je na to vyzývaný.
Ďakujem. (Potlesk.)

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 14:07 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:09

Ivan Švejna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No, dovoľte mi povedať, že kedysi som bol poistencom v zdravotnej poisťovni Apollo a po zlúčení som sa stal poistencom zdravotnej poisťovne Dôvery, ale až teraz som vlastne zistil, že akým spôsobom bol urobený tento prevod, teda zdôrazňujem, akou fintou, a toto považujem skutočne za neetické podnikanie, že niekto tuná v parlamente presadí niečo takého, že poistenec nemá žiadnu trhovú hodnotu a že poistný kmeň sa prevádza bezodplatne. Tak pokiaľ teda pre Dôveru nemám žiadnu hodnotu ako poistenec, tak verejne vyhlasujem, že ja z Dôvery vystúpim.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 14:09 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:10

Daniel Lipšic

Vystúpenie v rozprave 14:11

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

38.
(Rečník inštaluje notebook.) Vážený pán predseda, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som začal jedným ilustračným obrázkom, o ktorom v podstate dnešná schôdza je. (Rečník dáva pred rečnícky pult veľký obrázok.) Myslím si, že sem by sa to pomestilo.
Lebo my sa tu síce bavíme o nejakom pánovi, ktorý dnes vykonáva post ministra zdravotníctva, ale v skutočnosti sa tu bavíme o otrokoch tohto jedného pána, ktorý na Bahamách si práve dokončil svoju megavilu evidentne z čestne zarobených peňazí zdanených na Slovensku. Skutočnosť je ale taká, že či pán bývalý minister, ktorý sa tu pohyboval, Raši, či pani Zvolenská, či pán minister Čislák, všetko rad-radom sú to len otroci tohto pána, ktorý si vo voľbách 2002 za čierne peniaze kúpil svojho otroka, ktorý dnes nám robí predsedu vlády Slovenskej republiky.
Podľa vyjadrení zakladateľa SMER-u Bohumila Hanzela, alebo jedného zo zakladateľov SMER-u, ste v roku 2002 dali na predvolebnú kampaň 284 mil. eur, nehanbili ste sa vykázať 12, pardon, korún, nehanbili ste sa vykázať 12 mil. korún, aj keď to bolo každému jasné, že to boli obrovské peniaze, čo ste vtedy do kampane dali. Chodili ste s mnohými kamiónmi po Slovensku, lebo teda kampaň vám robil Fedor Flašík. Mali ste tisícky bilbordov, jednoducho na prvý pohľad kampaň za niekoľko stoviek miliónov korún, vykázali ste bez hanby 12 mil. korún. A to bol ten moment, ktorým si pán Široký kúpil svojho otroka Roberta Fica, cez ktorého mohol dosadiť svojho pobočníka pána Pašku, Pavla Pašku, ktorý prednedávnom ešte robil predsedu parlamentu a ktorý následne začal realizovať kšefty v prospech pána Širokého v parlamente.
Áno, tento pán Široký ešte dostal aj takú možnosť ako takú čerešničku na torte, si do parlamentu dosadiť svoju dcérku, svoju nevestu, najlepšiu priateľku svojej ženy, bratranca svojej ženy a mnohých ďalších, sami viete, ktorí pánovi Širokému patríte a ktorí ste vlastne v jeho majetku. Nerobíte nič iné, len chystáte zákony na to, aby potom legálne mohol zo zdravotníctva vyberať to, čo patrí nám všetkým. Zo zdravotníctva, ktoré v skutočnosti vyzerá tak, ako je na týchto obrázkoch. (Rečník zobral do rúk veľký obrázok, ukazujúc ho plénu.) Napríklad takto v Košiciach. Toto je fotka z košickej nemocnice. Plesnivé, zatečené steny, plesnivé, zatečené stropy.
(Rečník zobral do rúk ďalší veľký obrázok, ukazujúc ho plénu.) Zo zdravotníctva, ktoré takto vyzerá v žilinskej nemocnici. Výťah, cez ktorý sa nakladá strava, plesnivý, odporný, hnusný. Takto vyzerá zdravotníctvo, lebo vy robíte nič iné, len otrokov človeku, ktorý si na Bahamách stavia megavilu, a vy mu nič iné nerobíte, len k tomuto priskakujete, chystáte zákony tak, aby - jako bola spomenutá Dôvera - mohol bez akéhokoľvek zdanenia vytiahnuť zo slovenského zdravotníctva 450 mil. eur.
(Rečník zobral do rúk ďalší veľký obrázok, ukazujúc ho plénu.) Možno táto fotka vám bude najbližšia. To zariadenie používame všetci, každý denne možno jeden-, dva-, trikrát, každý podľa svojich schopností. Takéto zariadenie, takéto vécko musia používať pacienti v žilinskej nemocnici. Opäť: zatečené, hnusné, opadané, plesnivé steny, a vy bez hanby dosadíte do tejto nemocnice svojho človeka, ktorý si objedná ozdravný plán, hoci jedinú kvalifikáciu má, že bol kotolníkom v tej danej nemocnici. Bez hanby to zaplatíte z našich spoločných peňazí a tvárite sa, akože vám záleží strašne na zdravotníctve.
Bohužiaľ, pri týchto kauzách nezostane. Myslím si, že mohol by som vám to tu vystaviť, aby ste to videli. (Rečník dáva všetky obrázky, ktoré doteraz ukazoval plénu, pred rečnícky pult.) Tento kontrast presne zodpovedá slovenskému zdravotníctvu. Za posledné roky alebo za obdobie 2000 až 2009 podľa štúdie krajina, ktorá najviac zvýšila financie pre zdravotníctvo, bola Slovenská republika. Reálne najviac zo všetkých teda krajín OECD, povedzme najrozvinutejších, Slovenská republika najrýchlejším tempom zdvíhala prostriedky, ktoré dávala na zdravotnú starostlivosť. Napriek tomu slovenské nemocnice vyzerajú presne tak, ako je na tomto obrázku. (Rečník prstom ukázal na jeden z obrázkov.)
Prečo, z akého dôvodu? No áno, logicky, keď jednoducho my peniaze dávame, ľudia platia viac, podnikatelia platia viac, zamestnanci platia viac, všetci sa viac do zdravotníctva skladáme, každým rokom oddlžujeme nemocnice o stovky miliónov eur, ale cieľom otrokov, ktorých si pán Široký dosadil do parlamentu za svoj vklad, za čierne financovanie SMER-u, ktoré bolo na počiatku, cieľom otroka, ktorý nám, bohužiaľ, dnes vládne z pozície premiéra Slovenskej republiky, nie je to, aby sa mali pacienti lepšie, ale aby sa vlastník, feudál, pán Juraj Široký, ktorý dnes slávi svoje meno, mal lepšie.
Inak si neviem vysvetliť, ako by ste mohli spáchať zločin, že schválite váš pozmeňujúci návrh, ktorým umožníte napriek teatrálnym slovám Roberta Fica, že v zdravotníctve je nemorálne podnikať a nemorálne zarábať, alebo na verejných zdrojoch, ktoré do zdravotníctva idú, je nemorálne podnikať, napriek tomu schválite návrh zákona, jedným šmahom vytiahnite zo zdravotníctva 13,5 mld. korún, alebo 450 mil. eur, na Cyprus a bez akéhokoľvek zdanenia. Toto ste spáchali vy.
Či sa teraz pozeráte do notebookov, do mobilov, do lavíc, či ste niekde zalezení v kúte, mali by ste sa za tento zločin hanbiť. Lebo to nebolo o tom, že by tu niekto čestne podnikal. Dobre, niečo zarobí, v zdravotníctve prevádzkuje svoju, ja neviem, zubnú ambulanciu alebo nejakú inú a čestne zarobí. To bolo tak, že vy ste si predložili návrh zákona taký, aby umožnil vytiahnuť zo zdravotníctva 13,5 mld. eur priamo direkt na Cyprus bez akéhokoľvek zdanenia.
Táto jedna jediná kauza, tento jeden jediný hriech, ak by mal Robert Fico, otrok Juraja Širokého a vajda slovenských oligarchov, ak by mal svedomie, tak by mu naveky mala zabrániť, aby bol činný vo verejnej politike, naveky by mal chodiť po kanáloch a hanbiť sa za to, čo v zdravotníctve spáchal, akým neuveriteľným spôsobom umožnil svojim vlastným poslancom okradnúť ľudí, chorých pacientov v nemocniciach, ktorí si do nemocníc musia nosiť aj toaletný papier.
Minulý rok v marci jedno malé dievča, volá sa Klárka, prišla do trnavskej nemocnice s tým, že má veľkú bolesť brucha. Možno aj laikovi tie bolesti pripadali tak, že zrejme to je slepák, ale lekár, ktorý teda ju vyšetril, povedal, že nie, toto slepák nebude, také malé deti nemávajú taký akútny slepák. Toto zrejme bude niečo s obličkou. To malé štvorročné dievča zobrali do nemocnice a štyri dni ju dopovali liekmi proti bolesti, dávali infúzie, aby nejakým spôsobom vyliečili tú obličku, kde sa zrejme nejaký kamienok možno zasekol. Po štyroch dňoch jednej statočnej lekárke to nedalo a už sa nemohla pozerať na to malé dievča a poslala ju urgentne na Kramáre, aby sa jej na tú obličku pozreli. Keď prišla na Kramáre, tak odborník, ktorý teda hneď ju videl, ako si ju položil na stôl, tak iba bez toho, aby sa jej dotkol, tak hovorí, že toto v žiadnom prípade nie je oblička, toto je akútny a možno už aj prasknutý slepák.
Keď si prečítate na internete, tak sa dozviete, že prasknutie slepáku, je jeden z desiatich ľudí, ktorému praskne, tak na to zomiera. Čiže to bola mortalita. A pri deťoch je tá mortalita alebo úmrtnosť dramaticky väčšia.
Riaditeľom tej nemocnice bol, ktorá zlyhala a ktorá nechala malé dievča, štvorročné dievča liečiť sa na chorobu, ktorou vôbec netrpela, bol váš nominant, osobný priateľ pani Zmajkovičovej a osobný priateľ Roberta Fica, pán Tabaček. Tým dievčaťom štvorročným bola moja dcéra. Nikde som ten príbeh nezverejňoval, hoci odvtedy je viac ako rok, ale myslím si, že úplne krásne dokumentuje to, akým spôsobom a kam sa investujú naše peniaze.
Nie, my neinvestujeme do lepších diagnostických prístrojov, my investujeme na Cyprus. My neinvestujeme do lepších vybavení nemocníc, alebo teda do lepšie vybavených kúpeľní a sociálnych zariadení, my investujeme na Cyprus. My neinvestujeme do ľudí, do prevencie pred chorobami, do CT prístrojov, samozrejme, kupovaných v čestných, férových súťažiach, do magnetických rezonancií, my necháme ľudí čakať niekedy aj mesiace na vyšetrenia, my investujeme na Cyprus.
Ako investujeme? Prostredníctvom 83 kolesíkov, ktorí síce vyzerajú ako ľudia, ale vzdali sa toho najcennejšieho, čo človeka robí človekom, a to je svedomie. Lebo svoje vlastné svedomie ste vymenili za svedomie súdruha predsedu, a tak ako vám pán predseda či súdruh predseda v televízore povie, tak tak potom budete hlasovať.
Dnes bola urobená krásna fotografia tuto z poslaneckého salóniku, kde vy dvadsiati, možno zo SMER-u, sa pozeráte na telku, kedy vám teda Robert Fico cez televíziu dá inštrukciu, ako teda v prípade vášho majiteľa Juraja Širokého treba hlasovať.
O tomto bolo hlasovanie dnes a o tomto je aj dnešná schôdza. Aj keď na prvý pohľad nemajú nič spoločné, Váhostav a zdravotníctvo majú veľmi veľa spoločného, a to je, že majú spoločného majiteľa - Juraja Širokého. Toto je človek, pre ktorého vy ste sa rozhodli robiť nekonečné kšefty, vy tieto kšefty kryjete, skláňate hlavu, keď vám o nich povieme, že ich páchate, a ešte sa nehanbíte ich nemorálne, cez svoje faktické a hocijaké vystúpenia obhajovať. Jednoducho vytvárate si morálku z niečoho, čo morálne vôbec nie je, a myslíte, že tak je to správne.
Bohužiaľ, mal som aj iný zážitok, a nehanbím sa povedať, že bol z radov opozície, keď sme prišli do parlamentu, alebo teda z poslancov z radov súčasnej opozície, keď sme prišli do parlamentu v roku 2010. Takí trochu bezprízorní, keď sme nevedeli, že čo, jako to funguje, tak sme tá pôvodná štvorka, ktorí sme sa prekrúžkovali na kandidátke SaS-ky, tak sme sa snažili tu niekoho odchytiť, a vtedy jeden dosť vysoko postavený poslanec Národnej rady, ktorý tu dnes už, môžem povedať, chvalabohu, nie je, popritom, jako nám vysvetľoval, ako to funguje, ako máme mať asistentov, kde sú poslanecké kancelárie, tak povedal jednu pre mňa takú dosť pamätnú repliku, a tá bola plus-mínus v tom duchu, že veľmi si to vážte, že ste poslancami, lebo byť poslancom je úžasná vec.
Viete, mne pred týždňom zavolal priateľ a potreboval vybaviť operáciu srdca vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku. Zdvihol som telefón, na druhý deň bol operovaný. Viete, aké je to úžasné, keď takto ľuďom môžete pomáhať?
A práve toto, si myslím, znova dokumentuje to, akým spôsobom zvrátený politik dokáže si vytvárať svoju vlastnú morálku a tváriť sa, že to je morálne. Človek, ktorý v zdravotníctve sa raz rozhodne predbiehať druhých v poradí, okrádať druhých pacientov, ktorým kážeme nosiť si vidličku, alebo teda príbor, alebo toaletný papier do nemocníc, a týmto ľuďom, vlastne takýmto spôsobom sa rozhodne ich okrádať miesto toho, aby im pomáhal, tak takýto človek si aj z toho, že vlastne iných pacientov predbieha v poradovníku a uprednostní svojho známeho, urobí niečo, čo je morálne a čo je pomoc druhým ľuďom.
A presne takto isto fungujete aj vy. Vy si myslíte, že keď raz stlačíte tlačítko, čo chce Robert Fico, tak tým pádom je to morálne a správne, bez ohľadu na to, čo stláčate. A ja vám opakujem, toto z vás nerobí ľudí. Lebo to, čo rozdeľuje alebo odlišuje človeka od opice, je to, že človek má svedomie. Aj vy raz prestanete rozmýšľať, ak prestanete hlasovať podľa toho, ako to v skutočnosti cítite, a hlasujete podľa toho, ako vám Robert Fico prikáže, a nerozmýšľate nad dopadmi a dôsledkami svojho hlasovania ako v prípade vytunelovania 450 mil. eur bez zdanenia na Cyprus, tak sa dobrovoľne vzdávate toho, že ste človekom. Ústava vám vyslovene dáva právo, tak ako aj opozičným poslancom, vždy hlasovať v súlade so svojím svedomím a presvedčením a vyslovene v ústave máte napísané, že nemáte podliehať žiadnym príkazom. Napriek tomu vy to dobrovoľne robíte a robíte to preto, lebo chcete mať z toho vlastný prospech.
Niekto z vás možno preto, že chce si dosadiť svojich známych, kamarátov na úrady a zabezpečiť im teplého fleka, niekto z vás možno preto, lebo chce si urobiť kšeft pre svojho švagra, ako pán minister Pavlis, ktorého tu dnes niekto ospevoval, že aký je on čestný, keď odstúpil. Čo je čestné na tom, keď minister okráda štát cez to, že tuneluje štát pre svoju vlastnú rodinu? Absolútne nič. Ale vy to jednoducho nechcete vidieť. Vám Robert Fico povie cez televízie v tlačovke, že to je čestné, že odstúpil, a vy nerozmýšľate nad dôvodom, pre ktorý odstúpil. Vy nerozmýšľate nad tým, že to je čistá zlodejina.
Teraz pán riaditeľ Sociálnej poisťovne zrejme kolegovi Martvoňovi, ktorý tu niekedy mi pripadá, že je za blbca, tak zrejme mu bol dať inštrukcie, akým spôsobom má reagovať, čo má povedať vo faktickej, lebo teda je prihlásený prvý v poradí, tak zrejme tiež sa niečo dozvieme. Ale toto nie je, prepáčte, toto nie je robenie politiky. Toto je robenie divadla, ktorého jediným cieľom je okrádať ľudí, ktorí vás vo voľbách volili. A myslím si, že je to hlboko nemorálne okrádať tých, ktorým pred voľbami dávate volebné guláše, okrádať tých, tie ženy, ktorým vo veľkom v čase MDŽ rozdávate ruže, je nemorálne, páni a dámy. A nie je to dôstojné človeka, nie je to dôstojné sociálneho cítenia, ktorým sa hrdíte a za ktoré sa skrývate.
K dôvodom, prečo si myslím alebo prečo poslanci nášho klubu myslia, že pán minister Čislák by viac nemal zastávať post ministra zdravotníctva, len toľko. Človek, ktorý sa tu snaží obhajovať kauzu CT, alebo teda nákupu, predraženú kauzu CT prístrojov výrazmi, akože to je nejaká len pseudokauza, nemá byť čo ministrom zdravotníctva. Ono možno to je, by som povedal, skôr že kauzička v porovnaní s tými ostatnými zlodejinami, ktoré systematicky páchate. Je to kauzička v porovnaní s 10 mld. eur, ktoré ste chceli ukradnúť pri výstavbe diaľnice z PPP pri Žiline. Áno, z pohľadu tohto je to len kauzička, ale v žiadnom prípade nie pseudokauza alebo, inak povedané, nejaká kvázi alebo vymyslená kauza. Nie. Tie cétečká boli dramaticky predražené, každý súdny človek, kto vie počítať jedna plus jedna, to vie. Len keď vám dajú inštrukciu, že to nebolo a bola to pseudokauza, tak stále tvrdíte, že to bolo niečo vymyslené. Nie. Tí ľudia, ktorí boli na námestiach, tie dokopy desiatky tisíc ľudí, ktorí sa tam prestriedali, veľmi dobre vedia počítať a ja si myslím, že je dôstojné vyžadovať aj od poslanca Národnej rady, aby aj on vedel počítať. Ak to isté raz kúpi nemocnica v Havlíčkovom Brode tri razy lacnejšie ako nemocnica v Piešťanoch, to nie je pseudokauza, a človek, kto toto tvrdí, nemôže byť v žiadnom prípade ministrom zdravotníctva, lebo mu nejde o to, aby odokrýval zločiny, aby šetril naše spoločné peniaze, ale aby ich kryl. Vtedy síce sa možno volá Čislák, ale v skutočnosti by sa mal volať "Čistič", lebo nerobí nič iné, iba čistí a zametá kauzy pod koberec, aby sa na ne čím skôr zabudlo.
Takisto kauza spomenutých vývarovní, ktoré tu spomenul, myslím, že kolega Lipšic, je donebavolajúca kauza. Vybrať si v štyroch nemocniciach spriaznenú firmu, ktorá bude dodávať stravu o 80 % drahšie, ako ju napriamo si zabezpečovali tie nemocnice, a takýmto spôsobom vytunelovať, alebo teda ukradnúť, po slovensky, zo zdravotníctva 30 mil. eur, takisto nie je pseudokauza. A človek, ktorý ľudí, ktorí takúto kauzu spáchali, ktorí zlodejinu veľmi veľkého rangu spáchali, kryje a umožní im, aby obsadzovali posty námestníkov v nemocniciach, a konkrétne spomenutý pán bývalý riaditeľ nemocnice Tabaček, kde sa iba vymenili ľudia, ktorý predtým bol námestník za riaditeľa a riaditeľ za námestníka, tak takýto človek nemá čo byť viac ministrom a duplom nie ministrom zdravotníctva.
Ja viem, že u vás, tak ako svojho času Harabin tuto z tohto miesta hovoril Lipšicovi: "Pôjdeš do basy, ty hajzel," tak u vás sa zrejme hovorí, "pôjdeš do Bruselu, ty hajzel." Ja viem, že to je, že to je váš princíp robenia politiky a copyright na tento výrok, dobre, priznávam Martinovi Poliačikovi, samozrejme, ale toto nie je správny prístup. Takto ste odmenili svojho ministra Kašického, jasné, zlodejina nachystaná tuším za 3 mld. korún vtedy na odhŕňanie snehu v kasárňach, absolútny blud, absolútny výmysel. Príde sa mu na to. Trest: ideš do Bruselu. Ten hajzel už nemusím hovoriť. (Reakcia z pléna.)
To isté teraz idete urobiť s pani bývalou ministerkou Zvolenskou, pod ktorou sa tieto kauzy práve aj tých vývarovní, aj cétečka spáchali. Znova odmenená: do Bruselu, a vôbec vám nie je hanba.
Ja viem, že zrejme to takto robiť musíte, alebo Robert Fico to takto robiť musí, lebo presne takto to robí mafia. Mafia svojich ľudí nikdy rituálne nepopraví, mafia svojich ľudí, keď, tak stiahne a posunie ich na iné chránené miesto. A robia to preto, lebo sa boja, aby navzájom jeden na druhého nezačali hovoriť.
A preto takto ako zločinecká organizácia, ako mafia, inak povedané, sa správate vy. Vy ľudí, ktorí páchajú zlo, odmeňujete tým, že ich vysielate do Bruselu, alebo ich miesto toho, aby robili riaditeľov, dáte na pozíciu námestníka s tým istým platom, ale s tými istými kompetenciami, aby naďalej rozhodovali o veciach, ktoré sa musia udiať pre toho pána, ktorý zrejme nemá z čoho postaviť tú svoju megavilu na Bahamách.
Tretí dôvod, prečo pán minister Čislák nemá byť a nemá právo, aby bol ministrom zdravotníctva, je ten, že systematicky kryje a podľa môjho názoru vlastne tým spôsobom chce napomôcť páchaniu mnohonásobne vyššieho a väčšieho zločinu, ako boli doteraz spomenuté, a to je výstavba PPP, vlastne alebo tej nemocnice Univerzitnej v Bratislave cez PPP projekt. Je to kšeft za 6,5 mld. eur. Napriek tomu, že minister zdravotníctva má k dispozícii štúdiu - nie túto opozície alebo opozičného spolku, alebo bývalého ministra zdravotníctva Uhliarika, ale Európskej komisie priamo - o nevýhodnosti výstavby univerzitných nemocníc cez PPP projekty, napriek tomu minister zdravotníctva Čislák cielene túto štúdiu akože nevidí a pracuje a nechá spracovať štúdiu výhodnosti výstavby Univerzitnej nemocnice na základe desať rokov starej štúdie, ktorá hovorí o tom teda, že, áno, zrejme teda výstavba cez PPP projekt alebo systém je výhodnejšia, ako stavať napriamo. Dnes po 10 rokoch, skúsenostiach vo svete a hlavne vo Veľkej Británii vieme, že stavať nemocnie tohto typu nie je pre štát výhodné. Existuje o tom oficiálna štúdia Európskej komisie, minister Čislák ju neakceptuje, nieže ani neakceptuje, ale nechce ani pripustiť jej existenciu, a tým pádom sa podľa nás priamo podieľa na podvode, ktorý sa dokoná tým, ak spustíte reálne výstavbu PPP nemocnice v hodnote vlastne 6,5 mld. eur.
Pre priblíženie tej sumy, 6,5 mld. eur je približne suma, ktorú zaplatia všetci živnostníci na Slovensku za 40 rokov, 6,5 mld. je suma, ktorú všetci občania Slovenskej republiky zaplatia na dépeháčke za 1,5 roka, 6,5 mld. je suma štyrikrát prevyšujúca všetku daň z príjmov všetkých fyzických osôb na Slovensku, to znamená všetkých zamestnancov a živnostníkov. Čiže tu nejde o drobné, tu naozaj v tomto prípade ide o obrovskú sumu, ktorú takýmto spôsobom trestuhodne dávame alebo nechávame v rukách človeka, ktorý evidentne nechce hľadať najlepšie riešenie pre štát a hľadá zrejme opäť najlepšie riešenie pre majiteľa alebo jedného z majiteľov SMER-u Juraja Širokého, vlastníka 83 poslancov v parlamente, vlastníka Roberta Fica, vlastníka Pavla Pašku.
Takýto minister, ktorý sa správa len ako otrok, ako sluha sponzora SMER-u, nemá čo byť na poste ministra zdravotníctva.
Taktiež človek, ktorý robil štátneho tajomníka a následne ministra a za toho času sa jeho, alebo teda sa jeho, sa firme, akože bývalej firme predsedu parlamentu Pavla Pašku tak záhadne darí, že narastie jej biznis so štátom len počas posledných troch rokov zo 6 mil. eur na 105 mil. eur v roku 2013, takýto človek nemá čo byť ministrom zdravotníctva.
Toto sú dôvody, pre ktoré poslanci nášho klubu podporia, a aj teda podporili, zvolanie tejto schôdze a aj prečo podporia samotné hlasovanie za odvolanie pána ministra zdravotníctva z veľmi dôležitého postu, akým ministerstvo alebo minister zdravotníctva určite je.
Dovoľte mi, aby som vám na záver pustil jednu, jeden odkaz, ktorý vám posiela, počkajte, ešte jedno heslíčko. (Rečníkovi pri manipulácii s notebookom prišiel na pomoc poslanec Vašečka. Rečník zobral do rúk jeden veľký obrázok, ukazujúc ho plénu.) Aby som predtým ešte, kým to pustím, toto je odkaz od mladého chalana, môžem povedať, má 26 rokov a za 26 rokov bol 26-krát operovaný. Neboli to operácie také úplne bežné, ktoré by niekto z nás, si povedzme, že aj tak nejak zvládol alebo chcel ich absolvovať, jak vyrezanie nejakého možno znamienka alebo nejakej bradavice. Boli to veľmi, veľmi vážne operácie. Tento chalan bol, myslím, že šesťkrát operovaný na, mal operáciu mozgového kmeňa. Trpí syndrómom, ja ho teraz nechcem popisovať úplne presne, myslím si, že aj on to hovorí v tom videu, ktorý spôsobuje, že vlastne, hlavne teda pri mozgovom kmeni, v nadobličkách, jednoducho po celom tele mu rastú nádory, ktoré potom tlačia, spôsobujú stratu zraku prípadne, keď sa to správne nelieči. A tento človek ma oslovil s tým, že nedokáže sa ďalej pozerať na to, akým spôsobom zdravotníctvo na Slovensku funguje, a má s ním veľmi, veľmi osobnú skúsenosť. Lebo možno viac ako polovičku života strávil v nemocniciach.
A je to vlastne výzva voči, nepoviem, že teraz iba poslancom SMER-u, je to výzva voči všetkým politikom, ktorí na Slovensku rozhodujú o osudoch 5,4 mil. ľudí a o tom najcennejšom, ktoré máme, a to je naše vlastné zdravie.
Volá sa Marián Petro, je z Prešova a ja som neodolal pokušeniu vám tento odkaz sprostredkovať, lebo myslím si, že je naozaj veľmi silný, a pevne verím, že po jeho zhliadnutí si všetci veľmi výrazne vstúpime do svedomia, či by sme mali viac dovoliť, alebo ďalej dovoliť, aby pár oligarchov, pár zbohatlíkov s megavilami na Bahamách mohli naďalej tunelovať cez svojich pusipajtášov a otrokov slovenské zdravotníctvo.
(Audiovizuálny záznam.)
"Volám sa Marián Petro, pochádzam z Prešova. Od roku 2005 trpím Von Hippel-Lindauovým syndrómom. Táto choroba sa prejavuje najmä tvorbou hemangioblastómov v mozgovom kmeni, v mieche, v mozočku aj hemisfére. Veľmi často táto choroba napáda sietnicu oka, nadobličky a obličky.
Dnes mám 26 rokov, za sebou asi cez 20 operácií, či už je to mozgový kmeň, miecha, sietnica oboch očí, vyoperovanie nadobličiek. A od roku 2006 som slepý na jedno oko, kedy mi choroba veľmi rýchlo napadla pravú sietnicu. A od roku 2010 som ako vysokoškolák zbytočne prišiel aj o sietnicu na mojom jedinom vidiacom oku.
Naozaj, pri tejto chorobe ide o čas. A nebyť mojej mamy, ktorá so mnou bola všetky tieto operácie počas všetkých tých rokov, mohol som skončiť oveľa horšie ako len so stratou očí a nadobličiek.
Bohužiaľ, niekedy, určite mi veľa ľudí dá za pravdu, ak poviem, že niekedy zle nastavený systém je oveľa horší ako samotná choroba.
Možno si ma niektorí z vás pamätáte napríklad z Modrého z neba, kde som účinkoval 5. decembra 2012, október rok 2013, keď ste mi pomáhali so zbierkou na očnú operáciu v zahraničí. Boli ste to vy ľudia, ktorí mi dali šancu, nie vláda a jej zákony, ale vy ľudia. Po tých rokoch strávených v nemocniciach s viac ako 20 operáciami, roky so sociálnym, zdravotným a právnym systémom, kde sa človek nemôže dovolať spravodlivosti, kde chýba zdravý rozum a samotné zákony idú proti nám ľuďom.
Prosím vás, ja vás chcem poprosiť a vyzvať, prestaňte vytvárať zákony, ktoré pomôžu len pár oligarchom, ktorí si z tohto snažia urobiť biznis, ale tak vytvárajte zákony, ktoré pomáhajú nám ľuďom. Veď vy ste tu pre ľudí, vy tu máte byť pre ľudí a máte tvoriť zákony v ich záujme. Prosím, pomôžte ľuďom, najmä tým slabým, ktorí si sami pomôcť nemôžu. Preto vás prosím, vytvorte zákony pre ľudí a najmä chráňte slabých. Prečo to ešte nerobíte?“

(Koniec audiovizuálneho záznamu.)
Myslím, že po týchto slovách niet čo dodať a iba zopakujem to posledné: Prosím vás, vytvárajme zákony pre ľudí a najmä chráňme tých slabších. Prečo to ešte nerobíme?

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.4.2015 o 14:11 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:43

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Matovič, môžem súhlasiť. Sú veľmi ťažké osudy našich rôznych spoluobčanov, voličov, ľudí, ktorí v podstate sa dostanú do nemocnice alebo do nemocníc. Všetci však dobre vedia, že tie splesnené stropy a zatečené steny v tých nemocniciach sú tam už dlhé, dlhé roky a je problém dávno a dlhodobo, že sa nič s tým nerobí. To nie je vina iba jednej vlády, ale je to vina viacerých vlád. A bolo to aj za pána Uhliarika, takéto stropy. Sám som bol v nemocnici a mal som to možnosť vidieť.
To, čo ste povedali, že sa stalo pri vašej dcére, je veľmi smutné. Určite, určite by to nikto nechcel zažiť, ale musím povedať jednu vec. Neberte to osobne. Riaditeľ nemocnice nemôže za zlú diagnostiku lekára. Ak by ste teda, ak sa takéto niečo stane, treba dať automaticky sťažnosť na toho lekára či už na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, alebo, samozrejme, tomu riaditeľovi. Ak by nič nerobil, potom môžme hovoriť. Ale minister Čislák za zlé diagnostiky ľudí nemôže. Dokonca mnohokrát tí lekári sú možno aj vaši voliči. Samozrejme, takýto lekár, ktorý zlyhá, nemá tam čo robiť, ale treba to riešiť zákonnou cestou, poprípade ho dať zavrieť, ak porušil alebo spáchal nejaký trestný čin, alebo vôbec sa nezaujímal o pacienta ako takého.
To, čo tu bolo ale povedané, že nás alebo mňa niekto vlastní. No, ubezpečujem vás, mňa nevlastní žiaden Široký. Ani kolegu Brixiho, ani ostatných kolegov. Jednoducho my sa tu snažíme každý individuálne pomáhať ľuďom. Ja s kolegom Brixim sme predložili zákon proti šmejdom, proti úžere. Ďalší poslanci iné zákony, ktoré pomáhajú ľuďom, ale nikto tu nikoho nevlastní.
To by sa mohlo dať potom povedať, že keď Doprastav alebo nejaká iná firma inzerovala v Regionpresse, alebo Martvoň inzeroval v Regionpresse, tak potom oni vlastnia OĽaNO, lebo tam inzerujú a potom v podstate pomáhajú tak vašej rodine, i keď ste šikovní podnikatelia? Nie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 14:43 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:45

Otto Brixi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

42.
Ďakujem, pán predseda. Pán poslanec Matovič, chcem vás rovnako ako pán predrečník Martvoň uistiť, že mňa žiadny ani oligarcha, ani podnikateľ nevlastní, ani teda, vďakabohu, nikdy nebude. Ale späť k tej téme.
Ja som, teda ako uznávam, že použiť emóciu pri politickom boji je určite forma politického súperenia, ale neviem, či slovenskému zdravotníctvu pomôže, keď tu budeme zneužívať príbehy ťažko chorých detí na to, aby sme si zvýšili samotný preferenčný kredit a zvýšili politický rating po opustení tejto rokovacej sály.
Ja pána ministra Čisláka poznám dostatočne dlho na to, z Košíc, aby som vedel povedať, že je to skutočne slušný človek, ktorý požíva vážnosť Košičanov a ľudí zo zdravotníckeho sektoru nielen z Košíc, ale aj z celého Slovenska. Samozrejme, sú prípady, za ktoré nemôže. Sám ste ich tu pomenovali. Sú objektívne zlyhania, sú zlyhania zdravotníckych pracovníkov, personálu, nemocnice sú v žalostnom stave, nielen tá v Žiline, nielen tá, na ktorú ste poukázali na svojom druhom obrázku, ale mnohé.
Fakt je ale ten, že ak máte vy podnet a pripomienku a máte vedomosť o tom, že stav zdravotníckeho zariadenia, na ktoré poukazujete, je žalostný, vašou prvoradou povinnosťou ako povinnosťou poslanca Národnej rady je prísť a upovedomiť na to a upozorniť na to orgán, ktorý môže takýto stav odstrániť.
Nie je riešenie to, že tu dnes prídete a ukážete nám tu nejaké fotky. Riešenie je to, prísť za zriaďovateľom, na ministerstvo a povedať, áno, je tu problém, s týmto problémom sa na mňa obrátili pacienti a tento problém treba riešiť. A ten problém sa rieši tak, ako sa riešil v nemocnici v Žiline, tak ako sa rieši v nemocniciach iných, kde ministerstvo aj z mimorozpočtových kapitol operatívne zvýšilo peniaze na to, aby sa mohli havarijné stavy odstrániť.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 14:45 hod.

JUDr. Ing.

Otto Brixi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:47

František Petro
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Matovič, aj mne nedá, aby som nezareagoval, hlavne na tie fotografie, ktoré mali demonštrovať asi stav v našom zdravotníctve a, samozrejme, v spojení s tým, že za tento stav je zodpovedný pán minister Čislák, ktorý je vo funkcii od novembra minulého roku.
Ja neviem, kedy ste boli naposledy v Košiciach, ja vzhľadom k tomu, že som mal chorú mamu, tak som často navštevoval v posledných týždňoch zdravotnícke zariadenia v Košiciach a chcel by som, keď budete mať cestu do Košíc, aby ste sa pozreli trošku aj na zariadenia na európskej úrovni vo VÚSCH alebo nové oddelenie úrazovej chirurgie v Košiciach, ktoré určite ako kontrast by poslúžili pri tejto vašej prezentácii, ktorá má vyvolať iba ten negatívny jav.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 14:47 hod.

Ing.

František Petro

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:48

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

46.
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Matovič, ani jeden dôvod, ktorý ste uviedli na odvolanie pána ministra Čisláka, nie je dôvod racionálny, ani správny. A opakujem, toto je politicky motivované odvolávanie ministra bez toho, aby ste ktokoľvek prejavili záujem o stav zdravotníctva.
Ale čo ma osobne mrzí. Mnohí tu máme deti, aj malé dcéry, ale vlastnú dcéru použiť na politický boj? Však vy ste povedali, že za to, že lekár určite nie úmyselne nezdiagnostikoval závažné ochorenie vašej dcéry, za to môže ekonóm, bývalý riaditeľ Ing. Tabaček.
Ako na všetko sme už zvyknutí, už tu boli nahrávky, už boli pokusy o úplatky z vašej strany, teda k vám smerované, ale použiť vlastnú dcéru ako dôvod, že riaditeľ a systém je zlý, lebo lekár sa pomýli, tak riaditeľ ekonóm za to môže, tak už majme nejaké hranice. Čo budeme robiť nabudúce?

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 14:48 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:49

Oľga Nachtmannová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

48.
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Matovič, ja nadviažem na slová, ktoré povedal pán poslanec Raši. Mne je tiež ľúto vašej osobnej skúsenosti, ale uvádzať to ako dôvod na odvolanie pána ministra Čisláka. No, tak myslím si, že si poslucháči, občania urobia vlastný názor.
Rozoberali ste tu v začiatku veľmi sugestívne naše svedomie. Tak vám poviem, o moje svedomie obavy mať nemusíte. Ja som na Slovensko nepriniesla rozobratý tlačiarenský stroj, ktorý by som si nechala zložiť na Slovensku. To ste urobili vy! A to ste urobili len preto, aby ste ho zaúčtovali ako náhradné diely, aby vám to umožnilo vyšší odpočet z daní. ako keby ste ho priviezli vcelku.
A to vy si dovolíte hovoriť o okrádaní občanov na daniach? Práve vy?! Túto časť ste si ozaj mohli odpustiť, pretože logicky vám toto z minulosti povieme.
Príčiny krízy v zdravotníctve sú podstatne, podstatne skôr. Ak ste nezachytili, hlavná príčina, ja teda nie som zo zdravotníctva, ani by som sa k tomu nevyjadrovala, keby ste vy tu neboli vystúpili.
Príčiny sú v tom, že hrozienka z koláča boli dané do súkromných rúk. Svojho času zo Zajacovej reformy. RZP, biochemické laboratóriá, dialýzy, všetko to, čo prinášalo zisk, išlo do súkromných rúk. A to, čo bolo stratové, zostalo štátnym nemocniciam. Z čoho mala štátna nemocnica veľakrát sanovať stratové oddelenie? Koľkokrát sa stalo, že röntgen v nemocnici sa dal súkromnej firme? A ešte navyše to za pána Zajaca sa zaviazalo niekoľkoročnými zmluvami, čiže nasledovná vláda to vôbec nemohla zrušiť.
Čiže, pán poslanec Matovič, pozametajte si pod vlastným prahom. Vy si síce hovoríte, že homo vulgaris znamená človek obyčajný, ale snáď sme ľudia rozumní, čiže homo sapiens.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 14:49 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:51

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

50.
Dve poznámky a dva dôvody na odvolanie, a keď sa odkrývajú karty, treba možno povedať aj ďalšie skúsenosti, a neblahé skúsenosti, s trnavskou nemocnicou.
Posledný veľký pozemok v širšom centre Trnavy, polovica pozemku trnavskej nemocnice, ktorú ten istý pán manažér, tak ako ho tu volajú, ponúkol ako nezastavateľnú plochu developerovi, ktorý na Slovensku doteraz nič iné nestaval, iba Tescá a Kauflandy, a keď sa to celé uskutočnilo pod gesciou ministerstva zdravotníctva za bývalého vedenia, ale aj ministerstva financií, tak potom po predanom pozemku pán Tabaček príde na Mestské zastupiteľstvo do Trnavy a žiada o zmenu územného plánu, tri týždne po predaji pozemku, aby sa zmenil územný plán a na pozemku, kde sa nedá stavať, aby sa dalo. Už nebol vlastníkom toho pozemku, alebo Fakultná nemocnica nebola. A ja som interpeloval a čakal som, že sa k tomu vyjadrí či už staré, nevyjadrilo sa, ale aj nové vedenie ministerstva, doteraz to nebolo. To je jeden dôvod.
Druhý dôvod je, a to sme hovorili na začiatku schôdze, že päť mesiacov ministrovania svedčí skôr o tom, že niekto bol poverený zametať veci pod koberec, aby nebola vyvodená tá zodpovednosť, ktorá má byť, v mnohých ohľadoch aj trestnoprávna, a zametať stopy.
Preto si myslím, že bývalý štátny tajomník v kresle ministra tam nemá čo robiť a mal by odstúpiť z racionálnych dôvodov, pretože si zdravotníctvo zaslúži nie Viliama "Čističa", ale rezortného ministra, ktorý bude zdravotníctvo hýbať ďalej.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 14:51 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video