52.schôdza

15.6.2015 - 15.6.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

15.6.2015 o 14:50 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

44.
Ďakujem veľmi pekne. Pán Matovič, mňa tak dojíma, ako vy tu nazývate, že vy politici. Neviem, ako mám volať vás. Lebo vy nie ste, pán Matovič, ani vyšetrovateľ, pretože dodnes ste nič nevyšetrili ani na svojich kauzách, kedy ste rozprávali o tom, že 200-tisíc eur ste mali dostať úplatok. Ďalej ste mali kauzu s pánom Procházkom. Nič nie je vyšetrené, všetko je len v takom populizme.
Ďalej rozprávate o tom, že ste, že "vy politici", vy nie ste ani politik, vy nie ste vyšetrovateľ, vy nie ste politik. Lebo politici, slušní politici sa vulgárne nevyjadrujú. Vy to robíte permanentne.
A vy nie ste ani občan, pretože občan sa snaží naozaj niečo robiť, možno pracovite. A vy ste naozaj iba populista, pretože povedzme si pravdu a zájdime, aký bol rešerš rokov. Veď ministrom spravodlivosti bol od roku 2005 do 2006 pán Lipšic.
Ja už tu sedím asi tretíkrát alebo štvrtýkrát ohľadom zvolanej schôdze Gorila a už som očakávala, že pán Lipšic sa postaví ako minister a donesie tu nejaké doklady a podklady, že nebude zneužívať financie štátu na svoj populizmus pred voľbami, ani na populizmus pána Matoviča a jednoducho nám oznámi, čo zistil v rokoch 2005 - 2006. Potom následne bola Radičovej vláda. A ak niečo SMER medzi tým do roku 2010 zlikvidoval alebo zmaril, však nech sa postaví a povie: Také a takéto doklady som ja predložil ako minister. Do dnešnej doby som nič nepočula, iba že určité dohady.
Vy nehovoríte, pán Lipšic, či som vás počúvala. Veď vy choďte na orgány v trestnom konaní, veď vy to dokazujte. Veď predsa máte nejaké záznamy, máte doklady. Ja sa tu postavím, pretože mám imunitu, a budem rozprávať o tom, kto, ako, čo rozkráda, kto, ako, čo robil, kto, čo, kde ukradol, lebo viem, že za to nie som stíhaný. To bežne robíte, pretože to normálne robíte, zneužívate financie poplatníkov, kde môžme schvaľovať sociálne zákony, kde môžme ľuďom pomáhať na to, aby ste si tu zabez... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 14:32 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:34

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Rozmýšľam, že či naozaj nie je pravdou to, čo dlhodobo a neustále opakujeme, a mám pocit, že je, pretože tento, opäť sa tá schôdza zvrháva do toho, že niekto povie, že to je kauza jednej strany, druhý sa bráni, že predsa tam predseda vlády pil kolu a podobne. Kdežto problém je zakopaný úplne, úplne inde.
Ak by to aj bola kauza pravice, tak prečo z tej pravice po sedem a pol roku vlády Roberta Fica nikto nesedí? Ak by to bolo naopak, prečo na druhej strane zase nie je premiér tejto krajiny, ktorý ten byt podľa toho spisu navštevoval, nie je riešený tými orgánmi, ktoré máme. A, upsa-hejsa, máme to opäť v pléne parlamentu a budeme sa tu cez politické spektrá dohadovať o tom, kto má viac pravdy alebo menej. Pritom s týmto my nepohneme ani kúsok.
Čo pohnúť môžme, a to si označil veľmi dobre, a to je, aby sme týmto orgánom činným v trestnom konaní absolútne rozviazali ruky a išli podľa hesla v týmto kauzách: "Padni, komu padni."Politik, ktorý prekročí zákon alebo spolu s ním aj oligarchovia v pozadí, predsa by mali dostať po ušoch spôsobom, že nebudú stáť nad zákonom a nebudú sa tu poslankyne a poslanci parlamentu dohadovať na tom, kto má väčšiu prezentáciu. Proste my máme a vy to máte sedem a pol roka do terajšieho dňa v rukách, aby ste nastavili pravidlá tak, že keď niekto privatizuje za provízie, resp. rozdeľuje verejné financie za provízie, má ísť sedieť. A výsledky nula. Za vašej sedemapolročnej vlády, takisto ako za predchádzajúcich, nula.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 14:34 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Igor, ty si sa pýtal na viacero otázok. A jedna z nich bola, že teda, že či sa tá Gorila naozaj vyšetrí, alebo nevyšetrí. No ja pochybujem o tom, že sa Gorila došetrí do nejakého konca. Pretože ako totuná už odznelo viackrát, jedni sa obviňujú s druhými a tak ďalej. No Gorila sa ani nemôže vyšetriť do zdarného konca, pretože akonáhle by padla jedna hlava, mohla by spustiť lavínu. Pretože keby mal padnúť jeden taký závažnejší, ten spustí reči a padnú ďalší, ďalší. A to je jedno, z pravice, z ľavice, zrazu z toho začne padať. A toto, samozrejme, nikto z nich nechce.
Preto darmo tuná sú reči kolegu Blahu, že o tom, že koho, kedy, ako, akej vlády to bola kauza. No dokážte to! Dokážte to, že sa naozaj niečo dovyšetruje. Pretože ja si spomínam na taký príbeh, kedy mamička bezradného žiaka prišla za učiteľkou, že: "Viete, ale ten môj syn sa učí, učí." A tá učiteľka hovorí: "No učí, ale nenaučí." Tak tuná mám tiež taký pocit, že tu sa vyšetruje, vyšetruje, ale nedovyšetruje.
Okrem toho mám ešte jednu pochybnosť, že sa táto celá kauza nedovyšetruje, keď som videl,ako priateľsky a kamarátsky sa zvítal špeciálny prokurátor s bývalým ministrom hospodárstva Pavlisom. Kamarátsky si povedali ahoj, ahoj, podali si ruky a z tohto ja mám mať pocit, že špeciálny prokurátor bude vyšetrovať nejakého člena smeráckej vlády?! A keby aj začal vyšetrovať iného člena bývalej vlády, ako by to dopadlo? Naozaj by sa spustil lavínový efekt? Toto nikto z nich nechce.
A darmo tu jeden omieľa, že to je kauza tejto vlády. Darmo sa tu bude spomínať, že toľkoto bolo vypočutých svedkov, toľkoto bolo podaných dohľadaní. Výsledok žiadny.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 14:36 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Na viacerých kolegov zo SMER-u alebo z vládnej strany SMER, hovorili ste o tom, teda kauzu treba vyšetriť. Teda myslím, že to aj kolega Martvoň hovoril, aj Blaha, aj kolegyňa Vaľová. No ja sa pýtam, teda čo robíte? Osem rokov nominujete si policajných prezidentov, šéfov Generálnej prokuratúry, šéfov súdov. Osem rokov nie ste schopní vyšetriť podľa vašej reči kauzu druhej Dzurindovej vlády. Ak by vám naozaj na tom záležalo, že to chcete spraviť, dávno ste to urobili. Jednoducho vy to chcete iba zamiesť pod koberec, lebo dobre viete, že kľúčovým a jediným aktívnom politikom, ktorý v tom byte bol, je ten človek, ktorý dnes sedí ako predseda vlády na Úrade vlády.
Pri kolegovi Mikloškovi trošku mi je ľúto, že sa mu už tak skresľujú tie veci, ale hovoriť o skorumpovanom lekárovi Fischerovi, že to, božechráň, nie je skorumpovaný lekár, no, to pri zdravom rozume alebo v triezvom stave človek povedať nemôže, lebo jednoducho skutky tu hovoria za svoje a on to sám uznal, že je skorumpovaný a uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom.
Keď kolega Blaha hovorí o tom, že len slabučko hryzkám pravicu, tak by sa mal kolega Blaha hlavne skonfrontovať si svoje komunistické názory s tým, ako tu hlasuje za zákony, ktoré pomáhajú jedine oligarchom, jedine zbohatlíkom a jako zapiera samého seba v svojich hlasovaniach.
A ku kolegyni Vaľovej, tam ako fakt neviem teraz, že čo som počul a sa ma pýtala, že ako je to možné, že nič nie je vyšetrené v kauze Procházka, vlastne nič som nevyšetril. Pani kolegyňa Vaľová, trošku si naštudujte, že čo je poslanec Národnej rady, ako funguje polícia, prokuratúra a tak podobne.
A keď hovoríte, že keď som použil výraz na Freša, že je užitočný idiot, tak iba trošku zase kurz z politológie, ktorú som neštudoval. Užitočný idiot, to je výraz, ktorý nie je vulgarizmus, ale je to politologický pojem. Ale, prepáčte, z vašich úst nech zaznie akákoľvek krásna veta, aj tá mi pripadá ako vulgárna.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 14:38 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:40

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Budem len stručný, ale totižto postupy špeciálneho prokurátora, zametajúce závažné korupčné podozrenia, sú zarážajúce aj v iných prípadoch, nielen v kauze Gorila. Bol som až taký prekvapený, keď pán špeciálny prokurátor sa tu možno vrelo vítal, a keď jedine poslanci vládnej strany SMER aplaudovali vytrvalo špeciálnemu prokurátorovi. Je mi ľúto, že to takto musím povedať, ale asi vedia prečo. A majú prečo mu aplaudovať.
Keď začalo v roku 2010 trestné stíhanie za nelegálne financovanie strany SMER a keď dostali vyšetrovatelia originál zmluvy medzi pánom Flašíkom a Blaškom o predávaní miest na kandidátnej listine, originál zmluvy, kde bolo potrebné preveriť pravosť podpisov, či teda zmluva je, alebo nie je autentická, išlo o originál zmluvy, tak toto rozhodnutie začať vyšetrovanie bolo v priebehu dvoch týždňov zrušené z dôvodov, a mám tu to uznesenie (rečník zobral do rúk materiál, ukazujúc ho plénu), že v princípe pán Flašík poprel svoj podpis, pán Blaško je mŕtvy a podľa stanov strany SMER, kto chce, si môže prečítať, prijímajú dary vždy predseda alebo dvaja podpredsedovia. A keďže pán Flašík nebol predseda ani podpredseda, tak je to vylúčené. Lebo treba veľkú logiku, že kto podľa stanov prijíma legálne dary, ten prijíma aj čierne peniaze. To je jasné. A keďže pán Flašík nebol podpredseda, tak žiadne čierne peniaze prijímať nemohol.
A hádajte, kto je pod tým uznesením podpísaný. Doktor Dušan Kováčik. Je to jedno škandalózne uznesenie, ktorého jediným cieľom bolo zakryť, akým spôsobom vznikala strana SMER. Vznikala ako subjekt, ako naozaj subjekt založený akcionármi, ktorí si kúpili, a všetci o tom viete, ktorí si kúpili miesta na kandidátke, ktorí si kúpili miesta v exekutíve. Gorila oproti tomu možno je malé neškodné zvieratko v zoologickej záhrade.
Kto to zablokoval? Zablokoval, že sa vôbec nemôže vyšetrovať tá vec. Pán Dušan Kováčik. Áno, máte mu prečo tlieskať, pretože v princípe trestnoprávne zachránil, ak nie predsedu vlády, tak jeho najbližších ľudí.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

15.6.2015 o 14:40 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:43

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Lipšic, ja sa chcem spýtať, však boli ste minister vnútra, prečo ste vy potom teda promptne, keď vám doručili určité podozrenia novinári alebo keď sa vám niečo na ministerstve vnútra v roku 2012 doručilo, alebo 2011, nezačali promptne konať? Prečo ste mlčal vy, prečo mlčal pán Viskupič, prečo mlčal pán Matovič, keď vo februári 2012 pani Radičová priznala, dokonca aj pán Dzurinda to priznal, že s Haščákom sa spoznali u pani Radičovej doma na byte? Prečo ste všetci vtedy mlčali?! Však keď Penta je taká zlá, prečo ste vtedy neboli v prvej rade a nebúchali ste dsa o pŕs, že takáto premiérka, takýto bývalý premiér nemajú čo hľadať medzi vami v opozícii, keď sa s pánom Haščákom stretávali u pani Radičovej doma dokonca?!
Čiže ja chcem poukázať na to, že to, čo aj tu je predvádzané z vašej strany, je to iba obyčajná fraška. Je to úsmevné celé, lebo tú Gorilu, kebyže ste chceli, ste mohli dávno vyšetriť. Ale zjavne, keďže všimol som si, že medzi podpismi pod zvolanie tejto schôdze nebol podpísaný ani pán Mikloš, ani pán Dzurinda, pýtam sa, prečo ste ich neoslovili, aby sa podpísali pod túto schôdzu? Prečo tu nie sú predstavitelia KDH a MOST-u na tejto schôdzi tu prítomní, keď sa to prejednáva? No, všetci to boli vaši kolegovia vo vláde, keď ste, pán Lipšic, bol minister či už spravodlivosti, alebo vnútra. Keď páni poslanci Viskupič alebo Matovič boli poslancami za Radičovej vlády. Vtedy ste všetci mlčali.
Čiže ja sa tejto frašky zúčastňovať nebudem a toto je moje posledné vystúpenie, lebo táto kauza sa týka vás pravice, vás opozície, a ja vám tu už PR robiť nebudem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 14:43 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:45

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jediné argumenty, ktoré tu zaznievajú zo strany SMER-u, je opakovaná obohratá platňa, ktorú nahral premiér, súčasný premiér, predseda strany SMER, to je vaša kauza. Ale ani jeden argument, ktorý by smeroval k tomu, že prečo sa to nevyšetrilo. To ako teraz tu počúvať, prečo ste vy nevyšetrili? Vy znamená za Radičovej vlády počas ročného obdobia mandátu tejto vlády. Vy tu vládnete osem rokov. Vy, ako sa tu preukázal, ako teraz pán Lipšic povedal, spolupracujete, ste veľmi účinne a efektívni pri zametaní čohokoľvek, čo sa týka vašej strany, prostredníctvom pána špeciálneho prokurátora. Na to neviete odpovedať nič.
Ako nehnevajte sa, tu je proste problém ten, že kým sa toto nedá do poriadku, kým sa toto nevyšetrí, a mne je jedno, na koho to padne, mne je jedno, koho sa to dotkne.
Na divadelníka, môže poskakovať na tej stoličke, koľko chce, pána Blahu, poviem len jedno jediné. Keď mu začnem citovať z toho spisu, ako tam tajomník pána Fica preberá úplatky, ako šuštia počítacie stroje, ako si tam vkladá, ako si tam obálkuje tieto peniaze, ako pripomína delenie provízií, na ktoré pán premiér zabudol, teda vtedy nebol premiér, ale pán Fico zabudol, tak tu budeme donekonečna. Ale tu ide o to, vyšetriť to bez ohľadu na to, koho sa to dotkne, a potrestať tých, ktorí sú zodpovední. Kým sa k tomuto nedopracujeme, národ tejto krajiny nebude veriť politikom. Preto je tá hlboká nedôvera k politikom, pretože všetci ponúkajú len odpoveď, že tu sa nikdy nič nevyšetrí.
Sú ďalšie a ďalšie kauzy z prvej Ficovej vlády, ktoré sú niekde... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 14:45 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:47

Oľga Nachtmannová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Lipšic, vy ste ma teraz veľmi prekvapili v závere vášho vystúpenia, lebo zišli sme sa tu kvôli kauze Gorila. V svojej úvodnej reči ste rozprávali o kauze Gorila. A v závere tohto vystúpenia poviete, že kauza Gorila je iba také malé neškodné zvieratko. Takže tie milióny, miliardy, ktoré sa vtedy rozdávali, teraz som si preletela, aby som si pripomenula celú tú kauzu, veď tam ozaj lietajú, tam sa povie, ten poslanec je bezproblémový, toho uplatíme 4 miliónmi korún, to bolo za druhej Dzurindovej vlády, s ďalším sú problémy, tak mu dáme pozemky za 40 korún za meter štvorcový, veľmi lukratívne. Toto sa všetko vyskytuje v Gorile. Toto je neškodné zvieratko?
Teraz mi práve všetci hovorili, že chceme, aby sa tá kauza vyšetrila. A vy tu teraz takéto niečo rozprávate? Neviem, či to nie je tým, že ste počítali s takým faktorom, že táto schôdza nebude, ale uvedomujete si veľmi dobre, že táto kauza ozaj súvisí s druhou vládou Mikuláša Dzurindu. Veď vy ste v roku 2009 vystúpili s tým, že sa kupovali poslanci, tak ste o tom asi niečo vedeli. Takže asi to nie je také neškodné zvieratko.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2015 o 14:47 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:48

Daniel Lipšic

Vystúpenie v rozprave 14:50

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne, vážení kolegovia, nie som trestnoprávny expert, a preto sa štandardne ani k samotnému vyšetrovaniu kauzy nevyjadrujem, ale dnes si myslím, že je potrebné vystúpiť. Nebudem ani tak hovoriť o procesných trestnoprávnych záležitostiach, pretože na ne sú tu, myslím, väčší odborníci od predkladateľov samotných aj v radoch vládnej strany, ale skúsim hovoriť o širšom kontexte, v čom je problém a ako by sme ho mohli riešiť a možno aj kde sa dostávame do slepých uličiek vrátane tejto rozpravy, ktorá tu dnes prebieha.
Kauza Gorila je veľkým problémom slovenskej spoločnosti, ale rovnako veľkým problém je aj to, čo sa stalo po odhalení kauzy Gorila, alebo potom, čo sa začala vyšetrovať, resp. to, že sa nevyšetrila. A ja si dovolím povedať, že pre slovenskú spoločnosť je to dnes minimálne rovnaký problém a rovnaká trauma ako samotná kauza. Lebo nepamätám si síce prieskumy, ale dovolím si, že ak by sa aj v roku 2005 niekto spýtal ľudí Slovenska, že či sa v politike klame a kradne, tak asi väčšina Slovákov by povedala, že v politike sa klame a kradne. V tom asi taká tá kauza až taká šokujúca nebola.
Ale čo bolo šokujúce a je dodnes šokujúce, že ani desať rokov po tom, čo sa odhalila, a ani štyri roky po tom, čo sa dostala na verejnosť, nie je žiadnym spôsobom vyšetrená. A dokonca naopak, v tej symbolicko-totemickej rovine ani ľudia, ktorí sa až tak o politiku nezaujímajú, nezabudnú na fotku staronového predsedu vlády s fľašou Coca-Coly v ruke vo volebnú noc. A tá fotografia nie je ani tak dôležitá aroganciou, ktorú vyjadruje, ale je dôležitá symbolom, ktorý vysiela. A to je to, že vyhraj voľby, môžeš všetko. Toto heslo, ktoré nám prezradil pán Paška pred niekoľkými mesiacmi, je tu, bohužiaľ, prítomné už dlho. A v tomto zmysle je kauza Gorila, resp. to, čo sa stalo potom, možno väčší problém ako samotná kauza.
To, čo sa totiž stalo potom, potvrdzuje, že v tejto krajine máme dva typy pravidiel: jedny platia pre bežných ľudí strednej slovenskej pracujúcej vrstvy, ktorí platia svoje dane, keď náhodou niečo nezaplatia včas, tak sa boja, keď náhodou niečo nespravia, ako presne majú podľa často veľmi zložitých zákonov, tak hneď dostanú pokutu alebo aspoň výhražný list od štátu, ktorí aj svoje deti vychovávajú tak, aby sa za ne nemuseli hanbiť a aby sa zákony v tejto krajine dodržiavali, často aj zákony, ktoré nemusia byť dokonalé. A potom sú tí ostatní, pre ktorých pravidlo neplatí a to často platí najmä pre tých najbohatších a najmocnejších v tejto krajine. A táto nerovnosť pred zákonom, ktorú nevyšetrenie Gorily len potvrdzuje a je v podstate najväčším symbolom, je podľa mňa tým najväčším problém dnes, najhorším odkazom kauzy Gorila. Nie to, že sa na Slovensku počas niektorej vlády a počas niektorého obdobia klamalo a kradlo, ale to, že sa to za desať rokov nevyšetrilo a nikto nebol potrestaný. Napriek tomu, že vládli vlády oboch strán politického spektra, to znamená, ani nie je možné argumentovať tým, že by niekto chránil len sám seba.
Keď sa na toto chceme pozrieť, tak je dôležité nebyť posadnutý Gorilou. Lebo keby Gorila bola osamelým príkladom niečoho zlého v našej spoločnosti, akokoľvek veľkým a monštruóznym, tak by už dneska bola len odkazom v histórii, nejakého takého, odkazom pod čiarou, drobným, akokoľvek miliardovým. Ten dôvod, prečo Gorila dnes nie je odkazom pod čiarou, je v tom, že sa nevyšetrila, ale je aj v tom, že všetci vidíme, ako sa v takých praktikách pokračuje. Preto ako krajina sme sa nikdy z tohto nedostali a ani sa ďalej nedostaneme.
Keď sa pozrieme na samotnú finančnú skupinu Penta, tá aj v nasledujúcich rokoch pokračovala v mnohých praktikách, ktoré sú o vyciciavaní tohto štátu a v konečnom dôsledku o vyciciavaní jeho daňovníkov. Ja to nebudem obsiahlo dnes tu dokumentovať, dokumentovali sme to v minulosti. Už dnes spomínané vytiahnutie 400 mil. eur zo zdravotnej poisťovne Dôvera na základe rozhodnutia nominanta Ficovej vlády od roku 2009 ďalej je asi finančne najväčším príkladom. Ale tých príkladov je tu veľa. Bolo by však chybou zosobňovať tento problém na finančnú skupinu Penta. Nie preto, že by si to nezaslúžila, ale preto, že Penta je len jedným z príkladov toho, ako to u nás funguje.
Vezmime si druhú najznámejšiu skupinu, to je finančná skupina J&T. Mal som osobný zážitok tento víkend s jej najvyšším predstaviteľom pánom Patrikom Tkáčom. Nechcem ho dlho popisovať, ale predsa len musím, aby som vysvetlil, ako je to relevantné k tejto dnešnej téme. Pán Tkáč a skupina J&T ovládajú dve banky, J&T banku v Čechách a Poštovú banku na Slovensku. Tieto banky majú veľmi vysokú úverovú expozíciu voči firmám sídliacim na Cypre. V prípade J&T banky je to dokonca 43 % celého úverového portfólia a dvojnásobok vlastného imania tejto banky. Teda dvojnásobok všetkých zdrojov, ktoré v tej banke majú akcionári k dispozícii, má táto banka požičané na Cyprus. A zároveň vieme z verejných údajov, že len zlomok týchto peňazí naozaj je na Cypre investovaných, všetky ostatné sú investované v iných krajinách, prevažne v Čechách a na Slovensku.
To znamená, ak sa vrátime ku kauzám, ako je Váhostav, ako je cétečko, ako je Falck, a mohli by sme ich takto mnoho menovať, to sledujeme teraz, dnes, nie pred desiatimi rokmi, nie ani pred piatimi rokmi, dnes, v tejto chvíli ich sledujeme, tak vidíme to, ako sa dnes využívajú finančné štruktúry schránkových firiem cez Cyprus, ako ich využívajú finančné skupiny.
Keď som na to v piatok upozornil guvernérov oboch centrálnych bánk, českej a slovenskej, aby sa na to pozreli, tak pán Patrik Tkáč okrem toho, že preukázal politickú kultúru, ktorá hovorí, že tento parlament vôbec nie je to najhoršie miesto, aké z hľadiska politickej kultúry akej môžeme byť svedkom. Keďže myslím, že tu napriek tomu, že pán Matovič použil expresívnejší výraz a ktorý to tu aj niekto odsúdil, hoci je to terminus technicus Vladimíra Iľjiča Lenina, tak pán Tkáč bez problémov hovorí o politikoch ako "hlúpych zlodejoch s holou riťou", tak oveľa zaujímavejšie bolo to, že tento oligarcha vôbec nemá problém s tým tvrdiť, že, a vysvetľovať tieto podivné toky na Cyprus s tým, že vlastne cez ne obchádzajú slovenské dane a že to je vlastne pre slovenské rodiny dobré. A to je podľa mňa dnes problém. To je problém vymáhateľnosti porušovania našich predpisov. Nie je to problém minulosti, nie je to problém jednej finančnej skupiny. Je to problém mnohých aktérov a je to problém dnešný.
A preto si myslím, že táto schôdza je dôležitá, preto som aj podpísal návrh, keď kolega Lipšic prišiel s týmto podkladom, lebo my dneska cez poukazovanie na to, čo sa deje s touto kauzou, neriešime minulosť jednorazovú a konkrétnu, ale riešime aj systém a dnešok.
A v tejto súvislosti mi dovoľte povedať, že v jednom sa, myslím, od kolegu Lipšica líšim, a to je v tom, že ja si myslím, že tieto finančné skupiny, aj tie, ktoré sú v Gorile, aj tie ostatné, netreba démonizovať ani preceňovať. Niektorí z ľudí, ktorí ich vedú, sú inteligentnejší, niektorí sú hlúpejší, niektorí sú dynamickejší, niektorí sú lenivejší, ale oni nie sú ten hlavný problém Slovenska. Oni sú len jeho symptóm. Tak ako keď máte oslabený organizmus a nejaká infekcia ho napadne, tak ak by tú infekciu zdravý organizmus zvládol, tak to viac hovorí o potrebe posilniť imunitu organizmu, než ho potrebuje démonizovať, tú infekciu. Netreba, samozrejme, ani takúto infekciu ignorovať a už vôbec z nej netreba robiť nejaký vzor. To sa tu dnes nedeje, aj keď musím byť prekvapený, musím s prekvapením povedať, že sa niekedy deje vo verejnom diskurze, že z týchto bezohľadných mužov, lebo zatiaľ sú to takmer všetko muži, že z bezohľadných mužov, ktorí na úkor nás všetkých bez toho, aby vytvorili skutočnú hodnotu, sa obohacujú prerozdeľovaním hodnoty najmä z verejného, tak niekto je z nich schopný robiť ešte aj hrdinov, takých Robinov Hoodov alebo Jánošíkov. A netreba ich ani ignorovať. V tom súhlasím, a preto som rád, že táto schôdza bola dneska zvolaná, ale netreba ich, ako som už spomínal, ani démonizovať a preceňovať, lebo sú aj symptómom slabosti našich inštitúcií a našej demokracie.
A tu sa dostávam k záveru môjho vystúpenia, čo je úloha tejto schôdze a politiky všeobecne. Za normálnych okolností sa v parlamente nemôže a nemá riešiť vyšetrovanie akejkoľvek kauzy. Ak to vyšetrovanie prebieha v súlade so zákonom a nie sú o ňom nejaké absurdne zásadné pochybnosti, nie je to téma, do ktorej by politici mali zasahovať. Ak však máme naozaj kauzu, ktorá čiastočne rozhodla jedny parlamentné voľby, ako tu už bolo dneska spomenuté, môže ovplyvniť ešte aj ďalšie, ak máme kauzu, ktorá desať rokov po svojom odhalení a štyri roky po zverejnení kompletného, možno presného, možno nepresného, materiálu nie je vyšetrená, tak tu parlament má svoju úlohu. Ale nie je to úloha rozhodovať o vine a nevine, je to len úloha tlačiť na jej vyšetrenie. Nedať tým, ktorí sú za to zodpovední, pocit, že to môžu pokojne zamiesť pod koberec alebo odkladať. V tom sme dneska málo úspešní. Sme málo úspešní nie preto, že by tu neboli individuálni politici, ktorí sa o to snažia, dokonca aj celá jedna veľká časť politického spektra napriek tomu, že si musí vždy pri tej príležitosti vypočuť aj veľmi nepríjemné veci, je ochotná na to tlačiť. Ale sú neúspešní jednoducho preto, že majorita, parlamentná väčšina nemá záujem o vyšetrenie a je ochotná znášať aj nemalé náklady, aby to tak naďalej bolo.
Ale povedzme otvorene, pán Lipšic, vy ste to už tu citovali v úvodnom prejave, aj na strane tej menšiny, aj v prípade pána Trnku bolo zopár ľudí, ktorí sa buď dali kúpiť, alebo, vy ste to povedali, že buď sa dali kúpiť, alebo boli vydieraní. Tak? A ja s týmto, s touto analýzou ja súhlasím. To znamená, že my ešte aj dnes vedieme minoritný zápas, zápas menšiny, a minimálne do parlamentných volieb to tak aj zostane.
Preto mi dovoľte dnes zdôrazniť aj druhý účel tejto schôdze a to je zobrať si z toho politické a spoločenské poučenie. A tu mám názor, ktorý sa s mnohými kolegami zhoduje v jednej veci, ale v inej je veľmi odlišný. A to je v takej dnes už klasickej debate ľudia verzus inštitúcie. Jedna škola zdôrazňuje potrebu zmeny zákonov a pravidiel hry. Potrebujeme skutočne protischránkový zákon, potrebujeme skutočnú hmotnú zodpovednosť politikov, potrebujeme systém, kde policajný prezident nebude bábka v rukách ministra vnútra, potrebujeme systém, kde inšpekcia nad políciou bude nezávislá od politikov a špeciálne od ministra vnútra. Potrebujeme väčšiu verejnú kontrolu práce polície a prokuratúry v niektorých oblastiach, potrebujeme zmeniť pravidlá napríklad vo verejnom obstaraní, v eurofondoch, ktoré sú dnešnou Gorilou, keď to tak môžem nazvať. To všetko je pravda a ja som určite jeden z tých, aj ktorí také kroky navrhovali, navrhujú a presadzovať budú, pretože verím v systémové riešenia.
Zároveň však potrebujeme aj, a to je tá druhá škola, ľudí, ktorí budú tieto zákony vykonávať. A tu mi dovoľte povedať, že ak zmeníme všetky tieto zákony, ktoré som spomenul, a budú vykonávané rovnakými štruktúrami, tak sa nič nezmení, alebo sa zmení len veľmi málo, aby som bol presnejší. A zároveň ak sa začnú meniť ľudia, ale nezmenia sa pravidlá, tak sa tiež zmení veľmi málo. Koniec koncov, ako som už spomenul, vystriedali sa tu, toto už je tretia vláda, odkedy bola nahratá pamätná nahrávka, a ľudia sa menili, ale vyšetrenie tiež nebolo dotiahnuté.
Preto si myslím, že potrebujeme zmenu na oboch frontoch. Ale tú zmenu, a to je podľa mňa to najťažšie, tú zmenu dnes na Slovensku môžu urobiť len politici. A tu mi dovoľte nesúhlasiť s kolegom Matovičom. Kolega Matovič hovoril o tom, že je potrebné odstrihnúť politikov od polície, prokuratúry, justície. Nechcem hovoriť zaňho, ale myslím, že mohol mať na mysli aj český vzor, kde určitá forma odstrihnutia politiky od práve justície aj policajných orgánov pomohla tomu, aby sa aj vyšetrili a otvorili niektoré veľké kauzy. To však bolo možné len preto, že vo vnútri týchto zložiek bol veľmi silný vnútorný kvas a veľmi silná generácia ľudí, ktorí využili tento priestor, ktorý sa vytvoril na to, aby zásadne zmenili situáciu.
Takíto ľudia v nejakej miere určite sú aj na Slovensku vo všetkých zložkách štátu. Ale z toho, čo vieme a čo sme videli za ostatných desať rokov, nedosahujú tú kritickú masu, ktorej stačí len to, aby im niekto neodsekával hlavy a veci sa zmenia, tak ako sa to stalo v Českej republike v prípade štátneho zastupiteľstva a niektorých policajných orgánov.
Pokiaľ politici dnes nebudú alebo v budúcnosti schopní tomu pomôcť, tak sa obávam, že len zvnútra ten impulz nepríde. A preto si myslím, že potrebujeme aj tie štrukturálne zmeny, o ktorých som hovoril, pretože bez nich nevieme pomôcť vnútorných zmenám v rôznych orgánoch tak, aby sme sa dostali z tejto veľmi frustrujúcej situácie, kde pre určitú skupinu ľudí akoby neplatili žiadne pravidlá a neplatili nie na kauzu, ktorá je stará desať rokov, ale neplatili ani na kauzy, ktoré sú zo včerajška, z dneška ani zajtrajška.
Dnes by sme pomaly každý deň vedeli doniesť sem do parlamentu nejakú kauzu, ktorej straty pre verejný rozpočet sa nepohybujú ani v tisícoch, ani v desať tisícoch, ani v státisícoch eur, ale pohybujú sa v miliónoch až desiatkach miliónov. A toto pokračujúce ošklbávanie nás všetkých, ktoré sa stalo tak bezostyšným, že možno ste zachytili minulý týždeň, majiteľ a riaditeľ jednej z veľkých internetových firiem, ktorá nežije zo štátnych zákaziek, sa až búril a povedal, že on vždy vedel, že je tu korupcia vo verejnom IT sektore, ale to, že za ním chodia ľudia, ktorí ho vôbec nepoznajú a bezostyšne mu navrhujú korupčné biznisy so štátom, lebo už sa ničoho neboja, neboja sa vôbec trestu, tak to už aj jeho vyprovokovalo nielen k trestnému oznámeniu, ale aj k verejnému vystúpeniu.
Preto, a tu už naozaj mi dovoľte na záver jednak vyzvať ľudí, ktorí dnes sú vo vnútri týchto orgánov, či sa jedná o finančnú správu, bankový dohľad, políciu, prokuratúru, aby prejavovali svoju občiansku odvahu a prejavovali ju len jednou vecou, že budú robiť svoju prácu dôsledne a nebojácne, ale hlavne, a to je, myslím si, tá úloha pre ďalšiu vládu, je spojiť zásadné štrukturálne zmeny, ktoré niektoré som tu vymenoval, s tým, aby naozaj nová generácia ľudí dostala do rúk moc tak, aby tieto zákony boli nielen schválené parlamentom, ale boli aj uvedené do života, čo je síce ústavný sľub, ktorý skladá mnoho ústavných činiteľov v tejto krajine, že bude uvádzať zákony do života. Ale to je podľa mňa aj tá, najmä v prípade takýchto káuz, tá časť ústavného sľubu, ktorá je najčastejšie porušovaná.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2015 o 14:50 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video