54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 9:27 hod.

Mgr.

Viera Šedivcová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 8:57

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán minister, dámy a páni, už včera sme začali rokovať o návrhoch zákonov, ktorými vláda chce zvýšiť kvalitu života a úrovne občanov, tak to píše aj v dôvodovej správe k tomuto návrhu zákona.
Ja som už včera hovoril, že niektoré z týchto návrhov sú čistý politický marketing. To už je kampaň SMER-u do volieb a mnohé z toho, čo aj v tých dôvodových správach je, nesedí. A preto chcem s pánom ministrom polemizovať trochu, keď on hovorí, že ide o podporu najzraniteľnejšej skupiny obyvateľstva, keď prichádza vláda s týmto návrhom.
Ešte ma tak napadá, že prečo to považujem za politický marketing alebo za kampaň. Že my sa tu v parlamente vďaka SMER-u o Vianociach bavíme takmer na každej druhej schôdzi. O vianočnom príspevku sme sa bavili v máji, keď sme jeho zmeny schvaľovali v prvom čítaní, v druhom čítaní, čiže vždy na inej schôdzi. Teraz o jednorazovom príspevku o zvýšení vianočného príspevku zasa na jednej schôdzi v prvom čítaní, na ďalšej v druhom a stále hovoríme o Vianociach, ako táto vláda pridáva najzraniteľnejšej skupine obyvateľstva. Ja si skôr myslím, že je to tak, ako to pán minister včera povedal, že usilujú sa o to, aby bolo čo najviac muziky za málo peňazí.
A pomôžem si jedným materiálom, ktorý nebudeme tu prerokúvať v pléne, ale my sme ho mali minulý týždeň na výbore a dostanete sa k nemu ľahko, to je Správa o sociálnej situácii obyvateľstva Slovenskej republiky za minulý rok. Tú vypracovalo ministerstvo, nie OECD, naše ministerstvo a je to bod, ktorý prerokúvame pravidelne na sociálnom výbore, ale keď sa chcete polistovať, alebo polistovať si túto správu, tak je to prístupné aj na internete. A tam v tej správe sa píše: "Najohrozenejšou vekovou skupinou z hľadiska príjmovej chudoby sú deti vo veku od 0 do 17 rokov. Najnižšiu mieru rizika chudoby má veková skupina 65 plus." A keby ste to videli, oni to spracovali aj v grafoch, aj na grafe (rečník zobral do rúk papier s grafmi, ukazujúc ho plénu), tak ten prvý a druhý riadok alebo stĺpec, to sú tí najviac ohrození chudobou, a to sú jednotlivec s najmenej jedným dieťaťom, dvaja dospelí s tromi a viac závislými deťmi. A tí, čo sú najmenej ohrození chudobou, to sú tí, ich je najmenej, dolu, ktorými sa teda zaoberáme aj teraz.
Ale ja chcem iné povedať. Ja chcem inšpirovať Roberta Fica aj SMER, aby, ak chcú robiť spravodlivú sociálnu politiku, ak chcú pomáhať najviac ohrozeným a najchudobnejším, aby nasmerovali svoju pomoc rodinám s deťmi. A dokonca sa prihováram aj za ten politický marketing, že jednorazovo. Keď tri roky nepohli prídavkami na deti ani o cent, tak si predstavte, keby jednorazovo pred Vianocami napríklad zvýšili prídavky na dieťa ako teraz dôchodcom o 12 eur alebo o 15, o 20. Proste koľko treba.
Ak by sme tieto peniaze, ktoré teraz vláda použije na toto zvýšenie, tak jednorazovo použili na prídavky na deti, tak tiež to bude o 10 eur na každé dieťa. Ale ja si myslím, že keby oni menej teda rozdávali tým vyvoleným, teraz nemyslím na dôchodcov, to nie sú vyvolení, to je len skupina, ktorou oni manipulujú, pretože to sú voliči. Ale myslím tých takých ako Široký a ďalší v pozadí SMER-u, keby takým tie balíčky nedávali a veľké, tak ja si myslím, že na jednorazové zvýšenie prídavkov na deti pred Vianocami, tak by sa to aj mohlo volať, vianočné zvyšovanie prídavkov na deti. Čo si myslíte? Nemohlo by to byť v treťom balíčku? A nakoniec, veď by to plnila už tá budúca vláda. Tá budúca vláda, lebo Vianoce ďalšie budú až na budúci rok, lebo to by už teraz k týmto Vianociam nestihli. Ale prihováram sa za to a dávam to ako nápad SMER-u, ako inšpiráciu do toho obsahu tretieho balíčka, keď majú plné ústa podpory rodín s deťmi. Aj včera. Rodiny s deťmi a bude sa to týkať 2 054 mamičiek alebo rodičov. To je tá veľká podpora rodín s deťmi. A 144-tisíc mamičiek, čo sa starajú o deti a sú pri nich celý deň a nemajú žiaden príjem, tak rodičovský príspevok ani o cent. Tri roky.
Alebo dokonca tábory pre deti. A predstavte si, čuduj sa svete, 700 detí. 700 detí idú podporiť. To je jedno dieťa na každých 25 obcí. A tomuto oni hovoria rodinná politika, podpora rodín s deťmi. Nie, je to politický, čistý politický marketing. Robia čo najviac muziky za málo peňazí. Ale ja som za to pri adresnej politike, aj za málo peňazí sa dá veľa muziky. Aby to bolo účinné a efektívne, tak mali by podporovať naozaj tých najviac ohrozených. A keďže to vedia, veď to sami píšu vo svojej správe, tak na to nemusia sa pýtať ani Európskej únie, ani OECD. Pozrite sa, ak to urobí SMER, ak to neurobí SMER, ja dávam teraz verejný prísľub za seba (povedané so smiechom), aj keď som sa s kolegami z poslaneckého klubu neradil, ale že po voľbách, keď budeme mať tú možnosť, KDH príde s jednorazovým vianočným príspevkom pre nezaopatrené deti. Vianočný príspevok pre deti, tí, čo sú najviac ohrození.
Ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.9.2015 o 8:57 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:03

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Viete, pán poslanec Brocka, ja sa často zamýšľam... (Ruch v sále). Môžem vás poprosiť, pán poslanec, aby ste ma nevyrušovali, ja som vás nevyrušovala. Buďte taký láskavý. Ďakujem. A hovorím k vám, pán poslanec.
Pán poslanec Brocka, stále rozprávate o tom, že máme nejaké marketingové ťahy. Ja si myslím, že sú to normálne opatrenia, veď príspevok vlastne, lebo vianočný príspevok je tu už niekoľko rokov, a boli ste aj vo vláde a ste ho nezrušili, nechali ste to isté opatrenie, ktoré máme my, pretože ste vedeli, že je naozaj funkčné.
Ja vám chcem niečo povedať. Možno to, čo vy navrhujete, že zvýšme jednorazovo alebo zvýšme rodičovský príspevok, viete, my na to ideme inou filozofiou. Je možno mnoho ľudí, ktorí nechcú pracovať a rodili by možno iba deti. Tak tým keby sme začali zvyšovať príspevky, neviem, či by sme tie deti od 0 do 17 rokov uchránili od chudoby. Neviem, či sa by vôbec tie peniaze dostali k tým deťom.
Ale my na to ideme úplne inou filozofiou. My na to ideme cez zamestnanosť, pretože sme zvýšili súbeh, zvýšili sme súbeh v hmotnej núdzi so zamestnaním, aby sme zvýšili aj životnú úroveň. Včera sme pridávali na materské škôlky, aby aj mladé mamičky dostali z 230 na 280 eur, a teda mladá rodina, aby teda tí rodičia mali možnosť aj ísť do práce, ako sme hovorili, aby aj tie ženy si mohli budovať nejakú svoju pracovnú pozíciu a kariéru. A práve takýmito opatreniami vlastne my ideme k tomu, aby sme zvyšovali nielen, aby sme odstraňovali, ako vy ste prečítali v tej tabuľke, že od 0 do 17 tú chudobu, ale aby sme zvyšovali aj zamestnanosť a určitú životnú úroveň. Možno by bolo možné a dobré povedať, aké opatrenia ste urobili, ale to už je, to už je, ako vy hovoríte, stará pesnička, ale vždycky si ju treba pripomínať.
A ja ešte by som chcela možno povedať aj jednu vec, že čokoľvek urobíme, aj keď sme dali príspevok jednorazový pri narodení dieťaťa, tak ste kričali, že aké je to nesystémové, aké je to protiústavné. Takisto ste ho nezrušili, lebo ste zistili, že je, že je potrebný pre tie mladé rodiny... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 9:03 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:06

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, vaše vystúpenie bolo o čom? To bol typický politický kádehácky marketing, išli ste sľúbiť niečo, čo ste už mohli dávno urobiť. Veď ste vládli, mali ste možnosť. Hovoríte síce, že nemali ste čas na to, aby ste veci zmenili v lepšiu, spravodlivú sociálnu politiku. Nieže ste nemali čas, jednoducho ste nedokázali spolu vládnuť alebo ste sa možno zľakli zodpovednosti, lebo neviete vládnuť, a radšej ste povalili vlastnú vládu. Tak prosím vás, teraz sa nehrajte na nejakých ľudomilov, lebo vy ním určite nie ste.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 9:06 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:06

Viera Šedivcová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega, ja naozaj od kresťanského politika očakávam inú rétoriku pri akejkoľvek dotácii, pri akejkoľvek dávke, ktorá smeruje k dôchodcom, k rodinám s deťmi. A to vaše vystúpenie považujem za čistý politický marketing z vašej strany. Je to demagogické vytŕhanie z kontextu, pretože vláda naozaj sa venuje aj mladým rodinám, o čom svedčí aj zákony, ktoré idú. Napríklad včera sme zvýšili príspevok na starostlivosť o dieťa. Určite aj v treťom sociálnom balíčku budú nejaké opatrenia, ktoré budú smerovať k rodinám s malými deťmi.
Dovolím si povedať, že chápem rodiny, chápem matky, ktoré sú na materskej dovolenke, starajú sa o deti a tých peňazí nemajú veľa. Na druhej strane vždycky je tam možno alebo teda vo veľkej miere je tam aj otec, ktorý môže pracovať, ktorý pracuje. Samozrejme, sú aj osamelé matky, ktoré nemajú takúto možnosť, ale tí dôchodcovia niektorí sú vo vysokom veku, sú chorí, už nemôžu pracovať a nemôžu si prilepšiť k dôchodku, takže prečo by sme im nedopriali aspoň na Vianoce nejakú dávku, aby sme im trošku uľahčili situáciu.
Takže ja považujem vaše vystúpenie za tvrdý politický marketing.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 9:06 hod.

Mgr.

Viera Šedivcová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:08

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, začnem pani Šedivcovou. Pani kolegyňa, veď práve, že mohli by sme aspoň na Vianoce zlepšiť situáciu tých detí. Veď aspoň na Vianoce.
A prejdem k pani Vaľovej. No ani sa to tak nedá veľmi zneužiť, lebo bolo by to iba raz za rok. Iba na Vianoce. A chcem vám povedať, že si nebudem vôbec robiť teda nároky na autorské práva z tohto nápadu, že vám to odporúčam, aby ste to dali do toho sociálneho balíka, ktorý pripravujete. Veď nakoniec to bude až na tie ďalšie Vianoce, čiže to už nebudete vy musieť plniť.
A keď ste hovorili o tej podpore rodín s deťmi včera, tak to je tak úsmevné, že vy aj tých 2-tisíc rodičov podporujete z peňazí Európskeho sociálneho fondu, čiže z peňazí európskych daňových poplatníkov. Ani nie z tých vašich. Čiže ja len to dávam na pravú mieru, to, čo nestihol možno pán minister dopovedať, keď hovoríte, že by som mal mať inú rétoriku.
No, a pánu poslancovi Jasaňovi, že boli sme, ja som bol minister v ’94. roku. Vy ste ešte neboli na svete vtedy tuším. Ale aj keď sme boli medzitým vo vláde (ruch v sále), aj keď sme boli medzitým vo vláde, tak vám chcem povedať, že tento nápad, to ste ma vy inšpirovali. To SMER, vy zo SMER-u ste ma inšpirovali, aby som naozaj sa zamyslel nad tým, že ako je možné robiť spravodlivejšiu sociálnu politiku. Lebo my máme v našom programe veľa rozumných, správnych a spravodlivých opatrení v rámci sociálnej politiky pomoci tým najchudobnejším. Ale zdá sa mi, keď to tak letí, a naozaj, veď Vianoce sú raz za rok, je to krásny sviatok a týmto návrhom by sme urobili radosť v toľkých rodinách, naozaj. A ani by vás to tak veľa nestálo. Nebolo by to viac peňazí, ako navrhujete pri tomto jednorazovom zvýšení vianočného príspevku.
Určite aj vám to pomôže.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 9:08 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

24.
Ďakujem, pani predsedajúca. Ja nadviažem hneď na slová kolega Brocku a na tie faktické poznámky, ktoré tu zazneli.
No, vážené kolegyne za stranu SMER, hovoríte o tom, že príspevok na starostlivosť o dieťa sa zvýšil z 230 na 280 eur. To je horná hranica toho príspevku, aby som vám to spresnil.
Nehovoríte o tom, že horná hranica príspevku pri obecnej škôlke sa znižuje z 230 na 80 a nehovoríte o tom - a nehovoril som o tom ani ja včera, takže to poviem teraz - nehovoríte o tom, že ten tretí príspevok na starostlivosť, ktorý je vo výške 41,10 eur, sa vôbec nemení nijako. Ani hore, ani dole. A prečo sa nemení? No, veď to je práve tá pointa, na ktorú upozornil aj môj predrečník kolega Brocka, ak príspevok na starostlivosť z 230 na 280, horná hranica stúpa, sú to v troch štvrtinách peniaze z Európskeho sociálneho fondu, v jednej štvrtine peniaze z rozpočtu ministerstva, čiže zo štátneho rozpočtu.
Ten príspevok na starostlivosť vo výške 41 eur, ktorý sa poskytuje vtedy, keď sa o dieťa stará vlastne samotný rodič alebo stará mama a podobne, tak ten zostal, ten ste nezvýšili alebo nenavrhujete jeho zvýšenie zo 41,10 eura ani symbolicky, ani o cent. No a prečo? Lebo strýko Držgroš. Pretože, pretože toto sú peniaze, ktoré idú v plnej výške zo štátneho rozpočtu. Čiže tam nie ste ochotní pridať tým rodičom ani jeden jediný symbolický cent.
V zákone o vianočnom príspevku ste skopírovali prechodné ustanovenie z minulého roka úplne od slova do slova, od bodky do čiarky a presne to isté znenie, ktoré bolo vlani, sa opakuje aj tohto roku, aby ste možno niektorým, nie celkom dobre už rozumejúcim dôchodcom, ktorí si myslia, že keď o 12 eur, tak to dostanú stále o 12 eur viac vyšší dôchodok. Je to jednorazová dávka o 12 eur. Pravidelný dôchodok, ktorý dostávajú každý mesiac, sa bude zvyšovať o 1,90 eura. Ak si, pán minister, myslíte, že takýmto trikom obalamutíte dôchodcov, ktorí vás budú teda hurá všetci voliť, tak to ste na obrovskom omyle, pretože nie každý je taký naivný, aby vám za jednorazových 12 eur hodil do urny hlas a hovoril o vás, aký ste úžasný sociálny minister, pretože dôchodcovia už teraz sú pohoršení tým, že zvyšovanie dôchodkov, valorizácia od januára bude iba o 1,90 eura. Vyplýva to, samozrejme, z platnej legislatívy, ale tak ako teraz robíte prechodné ustanovenia do zákona o vianočných príspevkoch, je to to dôkaz toho, že keď sa chce, všetko sa dá. Aj zmeniť platná legislatíva. Veď predsa máte dosť na to hlasov.
A vrátim sa k tomu, čo hovoril kolega Brocka. A vrátim sa k tomu úspechu, ktorý Slovensko dosiahlo v súdnom spore s Európskou komisiou. Áno, niekoľko rokov tu bol spor na úrovni Európskej komisie, či je alebo nie je vianočný príspevok štátna sociálna dávka, čo tvrdíme my, alebo či to je súčasť dôchodku, v podstate dávky zo Sociálnej poisťovne, zo sociálneho poistenia, čo tvrdila Európska komisia. Európsky súdny dvor rozhodol v náš prospech. Gratulujem, pán minister, úspešne ste dokončili to, čo sa vlieklo niekoľko vlastne funkčných období, cez niekoľko vlád tento súdny spor. Takže som rád, samozrejme, som rád a úprimne rád, že to takto dopadlo, pretože keby to dopadlo naopak, tak Slovensko by muselo platiť ako veľmi ťažké milióny do zahraničia, doplácania na týchto vianočných príspevkoch a príspevkoch ešte aj zdravotne odkázaným ľuďom. Čiže je dobre z pohľadu nášho rozpočtu, že to takto dopadlo. Ale v čom je ešte tá pointa? Ja to poviem, to isté, čo povedal kolega Brocka, ale trošku inak.
Aj Európsky súdny dvor vlastne týmto rozhodnutím potvrdil to, čo teda deklarujeme my, že ide o štátnu sociálnu dávku. Vianočný príspevok je štátna sociálna dávka. Prosím pekne, rozmýšľajte zdravým rozumom. Kedy štát vypláca niekomu štátnu sociálnu dávku? No vtedy, keď ide o občana, ktorý má existenčné problémy, ktorý nemá príjem alebo má nízky príjem, potrebuje pomoc od štátu. Preto je tu systém štátnych sociálnych dávok. Jeho súčasťou je vianočný príspevok. No a teraz čo chcem povedať?
Takže my tu tvrdíme vlastne cez zákon o vianočnom príspevku, že dôchodca s dôchodkom vyše 500 eur je v tak zlej sociálnej situácii, že potrebuje dostať vianočný príspevok, aby sme mu aspoň symbolicky na Vianoce zlepšili finančnú situáciu. Čiže ešte raz, tvrdíme cez zákon o vianočnom príspevku, že dôchodca s dôchodkom čistých vyše 500 eur, 512 či 513 je v zlej sociálnej situácii, a preto má nárok na túto jednorazovú výpomoc. Dobre, nech je to tak. Ale kde teda, pýtam sa, sú rodiny s deťmi, napríklad v situácii, kde majú dve malé deti, matka je na rodičovskom príspevku, 203,20 eur mesačne, dostávajú daňový bonus, dostávajú prídavky nejakých 45 eur mesačne na jedno dieťa, 90 dokopy, to sme spolu na necelých 300 eurách čistého a zostáva na otcovi, aby pre tú rodinu zarobil ďalšie financie, aby mali slušný život. Ak by prepočítane tí štyria ľudia, dve malé deti a dvaja rodičia, mali 500 eur čistého, to by ten otec musel zarobiť 1 700 eur mesačne čistého. V ktorých rodinách, ktoré sú v takejto situácii to takto funguje? Prakticky v žiadnej. Ak takto živí rodinu len otec, matka je na rodičovskom príspevku, sú tam skromné prídavky na deti alebo daňový bonus, ktorý otec dokáže zarobiť 1 700 eur čistého? Skôr je to tak, že ten otec, keď má aj dve roboty, zarobí 700-800 eur možno v čistom, a to je všetko. Aký tam potom vychádza priemerný príjem v čistom na jedného člena domácnosti? No okolo 200, možno 300 eur. Viac ako polovica dôchodcov má vyšší dôchodok. Oni majú nárok na vianočný príspevok, takáto rodina žiadny vianočný príspevok nedostane. Nad tým sa treba zamyslieť. Treba sa zamyslieť nad tým, že ste nijakým spôsobom nevylepšili mladým rodinám podmienky pokiaľ ide o daňový bonus, pokiaľ ide o prídavky na deti, pokiaľ ide o rodičovské príspevky. Tieto tri formy pomoci rodinám už tretí rok stagnujú na tej istej výške.
A chcem sa na vianočný príspevok pozrieť ešte z iného uhľa pohľadu. Pred pár dňami ste, pán minister, mali milú návštevu pred bránami ministerstva. Boli tam ľudia, ktorí zastupovali neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Žiadali tak ako tu v parlamente na dni otvorených dverí, žiadali pred pár dňami pred bránami vášho ministerstva, aby ste zlepšili podmienky financovania sociálnych služieb, samozrejme, z ich pohľadu a v tom majú pravdu, najmä pokiaľ ide o neverejných poskytovateľov. Tie čísla neoklamete nijako. To sú jednoducho fakty. Neverejní poskytovatelia, a teda nejde o nich, ide o ich klientov. Klienti, ktorí, teda dôchodcovia alebo zdravotne postihnuté osoby, ktorí sú v zariadeniach, ktoré prevádzkujú neverejní poskytovatelia sociálnych služieb, títo klienti dostávajú od štátu, resp. od samospráv menej peňazí ako dostávajú klienti samosprávnych zariadení financovaných napríklad vyššími územnými celkami. A to je jednoducho nespravodlivé. Ako na to príde dôchodca, ktorý je u neverejného, u súkromného poskytovateľa v súkromnom zariadení pre seniorov, že na neho štát a samospráva dá menej, menej mu pomôže, ako pomáha tomu, kto je v obecnom alebo VÚC-karskom zariadení? Veď to nemá logiku, to je nespravodlivé. Treba s tým urobiť poriadok.
Pre tých, ktorí, ako je obvyklé vo faktických poznámkach, budú hovoriť o tom, a čo som urobil ja, keď tu teraz rozprávam, mal som robiť, keď som bol minister. Prosím, pozrite si v zákone o sociálnych službách § 78 a to je paragraf, ktorý som po sebe nechal. Nie je to veľa, ale aj to zariadeniam pomáha, pretože dostávajú zo zákona podľa tohto paragrafu napríklad 320 eur, ktoré im nikto nemôže škrtnúť, na jedného klienta v zariadení pre seniorov napríklad. Bol som teraz na Kysuciach, len tak, zhodou okolností som sa zastavil v jednom zariadení v dedinke Rudina, kde mi pani riaditeľka hovorí toto, toto, a tak na vás radi spomíname. Ja som sa až hanbil, že, prepánajána, čo mi tu rozprávate ako, ja nepotrebujem žiadne ovácie. Radi spomíname na to, že ste pred tými troma rokmi toto zabezpečil a odvtedy máme aspoň akú-takú stabilitu, lebo dovtedy nemali ani to.
Pán minister, vy a vaša vláda máte priestor štyri roky na to, aby ste v tejto krajine, na Slovensku urobili zmeny na prospech občanov. Ste dokonca vláda jednej strany. To znamená, že nemôžete sa ani nijako vyhovárať, že vy by ste aj chceli, ale ten iný minister z inej partaje vám v tom bráni. Ja som čakal, že za tie štyri roky vášho nerušeného pokojného vládnutia niečo urobíte, pokiaľ ide o zákon o sociálnych službách. Neurobili ste prakticky nič. Viete, že ja som vám v šuflíkoch nechal rozrobené veci. Snažil som sa o to, aby tento zákon, ten č. 48/2008 Z. z., ktorý napísala pani Tomanová, aby bol nahradený modernejším, lepším zákonom, a hlavne zákonom, ktorý by garantoval systémové financovanie zariadení sociálnych služieb, či verejných, alebo neverejných poskytovateľov. Vy ste to, čo som po sebe nechal, ignorovali a za tie štyri ste reálne neurobili pre sociálne služby vlastne nič. Takéto odrobinky, že tu pridáme vianočný príspevok o 12 eur, to je výsmech. Mali ste štyri roky čas na to, aby ste systémovo zmenili sociálne služby na Slovensku, ich fungovanie, ich financovanie. Verím, že by ste s ministrom Kažimírom, keby ste chceli, keby ste na to mali, našli spoločnú reč. Neurobili ste to. Namiesto toho tu ponúkate dôchodcom takéto odrobinky a hurá, veď vás budú voliť. Tí, ktorí sú v zariadeniach sociálnych služieb vedia, že ste pre nich neurobili nič. Je to veľmi smutné. Mali ste tú možnosť, nevyužili ste ju.
Mimochodom, ešte jeden osobný príbeh. Šéfka odboru pani Brichtová, ktorá je rešpektovaná odborníčka v tejto oblasti, dostala od vás výpoveď. Čiže toto je len taký ešte malý osobný nešťastný príbeh jednej osoby, ktorá tu dvadsať rokov bojuje za fungovanie sociálnych služieb, a vy ste jej ukázali dvere na ministerstve. Toto sú vaše výsledky.
Takže ak si myslíte, že takýmito trikmi na svoju stranu dostanete dôchodcov, tak to ste, podľa môjho názoru, na veľkom omyle.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.9.2015 o 9:10 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:23

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Mihál, s tou pani Brichtovou, ako sa zasprávali ku nej, je naozaj príklad neuveriteľného plytvania odborným potenciálom v tejto krajine, lebo, neviem, myslím si, že nemajú za ňu náhradu. Nemajú, nemajú. Proste oni sú, sú v tomto smere, sú veľmi slabí.
Ale chcem ich zasa inšpirovať podobne ako v prípade toho jednorazového príplatku k prídavku na dieťa, že keď si nevedia pomôcť s financovaním sociálnych služieb, tak nech sa inšpirujú ministrom školstva za KDH. Martin Fronc zaviedol financovanie na žiaka rovnako spravodlivo, či to dieťa chodí do štátnej, do súkromnej alebo do cirkevnej školy. Toto je spravodlivý prístup. Na klienta, financovanie sociálnych služieb na klienta. A keď si ten klient vyberie alebo má službu prístupnú vo svojej obci, cirkevné ústavné zariadenie, tak prečo by nemohol ísť tam, aby dostal rovnaký príspevok od štátu, ako keď bude vo verejnom zariadení obecnom či VÚC-karskom?
A ešte jedna poznámka k tomuto návrhu, jednorazové zvýšenie príspevku. Takisto ma oslovil na deň otvorených dverí jeden nešťastný dôchodca. Hovorí: "Pán poslanec, vy viete o tom, že nám sa valorizujú dôchodky iba o 1,9 eura?" Ja mu hovorím: "Ja to viem. No ale my sme sa v parlamente o tom nebavili. Viete, to už teraz funguje tak automaticky, že dôchodky sa valorizujú bez toho, aby sme my o tom tu rozhodovali." Veď to je aj správne. Ale vy to využívate - aj toto - toto je ten politický marketing. Lebo keby sme sa o zvyšovaní dôchodkov o 1,9 eura bavili tu v sále, tak si viete predstaviť, ako by to verejnosť prijímala? Ale jednorazové zvýšenie o 12,7 eura, to je bomba!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 9:23 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

28.
No, veľmi veľa porozprávali ste, pán poslanec. Čo sa týka sociálnych služieb, ja som si istá, že, samozrejme, aj u verejných poskytovateľov je veľa čo vylepšovať. Ale, vážený pán kolega, chcem vám niečo povedať.
Verejní poskytovatelia prechádzajú väčšou kontrolou, keď im dávame príspevky ako... a vôbec ako neverejní poskytovatelia. A to poviem, že aj verejnú. Pretože ak chcete od klienta pýtať prostriedky, tak ich schvaľuje zastupiteľstvo, či na vyššom územnom celku, alebo ak zriaďovateľom je mesto. Ale neverejný poskytovateľ si môže vyberať príspevky, aké chce. Ja viem, že pokiaľ viem, že Bratislavský kraj má až 1 200 až 1 500 euro. Veď to je úplne neúnosné. Veď to je úplne neúnosné. Veď to je ten príspevok, ktorý si môže aj tie materské škôlky vybrať. Veď prečo to nejakým spôsobom takto nejako hádžete do jedného vreca a nepoviete, aká je tá legislatíva? Potom ste rozprávali, že, musím sa vrátiť k tej vašej predošlej, prepáčte, čo ste boli predtým vo vystúpení, keď ste hovorili, že ideme trestať podnikateľov, pretože päť minút neskôr zaplatia odvody a my ich ideme trestať. Pán Mihál, my ich nejdeme trestať, my podľa vás súdime všetkých, lebo vy ste neplatili a ešte ste ľudí navádzali, aby neplatili, a potom urobili z capa záhradníka. Prepáčte, že poviem, to je také ľudové príslovie, teda vás nechcem uraziť a vás dali za ministra. Veď vy ste ľuďom radil, ako nemajú platiť, ako majú obchádzať zákony. Veď práve preto tie zákony robíme, aby sa neobchádzali, nie, aby sme niekoho trestali.
A ďalšiu vec, ktorú chcem povedať, že vždy sa odvolávate, čokoľvek dáme, aký príspevok na Európsku úniu, už to hlásite na Európsku úniu. Keď to dáme z našich príspevkov, že teda povie Európska únia, že sme ten spor vyhrali, tak pred chvíľou tu poviete, že zvyšovali ste dávky, lebo to je z Európskeho sociálneho fondu. Ja si myslím, že aj vy ste zvyšovali z Európskeho sociálneho fondu, a stále rozprávate, ako ste nič nemohli urobiť. No moja babka vždy hovorí, chlapa nepočúvaj, čo rozpráva, ale pozeraj, čo pre teba robí. Tak aj občania, si myslím, že oni ohodnotia, čo kto pre koho robí, a myslím si, že jedinou možnosťou je ich vyhodnotiť k voľbám. Nikto tu nerobí žiadnu demagógiu. Tak vás prosím, prestaňte stále hovoriť ako tí východniari "i tak še da, i tak še da". Raz, že platíme z európskych peňazí, raz z našich. Myslím si, že sa snažíme robiť pre občanov, čo sa dá.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 9:25 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:27

Viera Šedivcová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Mihál, ja vás naozaj považujem za odborníka na sociálne služby a ako bývalý minister ste zorientovaný v tejto problematike, chválim vás, že sa zastavíte aj v sociálnych zariadeniach po Slovensku. Toto určite robíme všetci poslanci a všetci členovia sociálneho výboru.
Ja som tiež bola pred týždňom na východe Slovenska v jednom nemenovanom sociálnom zariadení. Rada zájdem aj k neverejným poskytovateľom a viem porovnať aj financovanie a úroveň zariadení sociálnych služieb, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávnych krajov miest a obcí. Máte pravdu, že to financovanie nie je rovnaké v týchto dvoch typoch zariadení. Ale ja by som dala do pozornosti to, že súkromní poskytovatelia majú možnosť získať finančné prostriedky z viacerých zdrojov. Vyberajú sponzorské príspevky. Častokrát im títo občania, ktorí tam prichádzajú, dajú k dispozícii celý svoj majetok, svoje byty, svoje domy. S týmto som sa naozaj stretla. Čiže nie je to vždy tak, ako sa prezentuje častokrát a zneužíva sa doslova situácia, robia sa nátlakové akcie.
A musím zareagovať na tú vašu poznámku, kde ste povedali, že vláda alebo rezort neurobil nič v sociálnych službách za tri roky. Skúste si iba porovnať dotáciu, finančný balík, ktorý išiel do sociálnych služieb posledné roky. Ja si myslím, že pán minister povie presné čísla. Ja mám informácie, že je to o 100 % viac. Takže naozaj treba vážiť slová a treba vychádzať z čísiel.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 9:27 hod.

Mgr.

Viera Šedivcová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:29

Mária Janíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Mihál, ako ja sa čudujem, že tu robíte už také predvolebné mítingy a miešate hrušky s jablkami, lebo naozaj ako predkladať zákony je o niečom inom ako o sociálnych službách, a ja si dovolím povedať, že aj včerajšie vaše vystúpenia a hlavne dneska ma troška zaráža. Viete, poviete, že sociálne služby je výsmech. Ja vám poviem, vyše 90 % ľudí, tí, čo žijú doma, to je výsmech, že majú nízke dôchodky. To je výsmech, že si navaria na tri dni, jedia tri dni, ja to teraz poviem, aby aj občania počuli, aj kolegovia, ktorí nevedia, čo sú verejní aj neverejní.
Je štatistika, ja si ju vyžiadam, nabudúce vám poviem presné čísla, dávajú ešte spred dvoch rokov. Verejní poskytovatelia majú osobné náklady o polovicu nižšie jak neverejní. O 800-850 v našom kraji sa tak pohybuje, aspoň čo máme po verejných. Neverejní majú vyše 1 000 euro. Viete, tie ekonomicky oprávnené náklady sa dajú spraviť. Ja spravím luxusné zariadenie, donesiem si tam dôchodcov, kde už sú 50-roční kvázi, predajú všetok majetok, rodina sa o nich nepostará. Máme takéto prípady a sú tie prípady, dobre viete, že musíme sa o nich postarať. Ja v prvom rade, keď sa spraví zákon, kde budú na rovnakej úrovni, ja vám tu garantujem, ja si v momente 10 takých sociálnych zariadení vytvorím, lebo viem, že na nich budem zisková.
Ale toto neni problém, tuto je problém, že tí ľudia, ktorí sú doma, ktorí sú dôchodci, nemajú také možnosti jak v týchto sociálnych službách, kde majú 5-krát za deň stravu, kde majú krajčírky, práčovňu, kde je o nich totálne postarané. Ja nehovorím, že všade je rovnako. Keby sa dalo, keby máme rozpočet veľký, tak dáme všetkým, ale ja v prvom rade chcem dať tým ľuďom a tým chcem zvyšovať, nech sa zvyšujú dôchodky tým, čo sú doma, lebo tých je väčšina, a nie polovica z týchto, čo sú v týchto sociálnych službách, v týchto zariadeniach, predajú majetky. A na tom si trvám. Keď mi nájdete 100 ľudí, 100 ľudí teraz, ktorí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 9:29 hod.

PhDr.

Mária Janíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video