55. schôdza

7.10.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.10.2015 o 17:39 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:22

Jozef Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Len krátka reakcia na to, čo hovoril kolega zo SMER-u, kolega poslanec. Chcem povedať, že je to absurdistan, pretože je priamym dôsledkom tej tézy, o ktorej som hovoril: reakčná schopnosť vlády je priamo úmerná tlaku v externom prostredí. Akejkoľvek vlády, podotýkam, to teraz nemám na mysli opozično-koaličnú prestrelku alebo niečo podobné, a výsledkom potom, že konáme pod časovým tlakom, je to, že sa dostaneme do situácie, kedy zákon v samostatnom paragrafe rieši nejakých troch dentálnych asistentov, samozrejme, lebo 99,9 poskytovateľov, teda zubných týchto poskytovateľov, to sú všetko privátne zariadenia. Čiže naozaj nájdete potom len tri takéto pracovné zaradenia, pozície, profesie, nazvime to akokoľvek. Tomu sa dalo práve vyhnúť napríklad tým, že sa stanoví nejaký balík miezd na všetkých ostatných pracovníkov. Lebo takto sa môže kľudne stať, že na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.10.2015 o 17:22 hod.

Ing. PhD.

Jozef Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:23

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

44.
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, takže je to taká zvláštna situácia, že premiér nám teraz letí na Kubu, niekde v lietadle pozerajú na Atlantik, tešia sa na Havanu, na rum, hotel Nacional a my tu zachraňujeme, akože zachraňujeme zdravotníctvo. A ja si dovolím, za určitých okolností sa možno aj vytešujú, že aký husársky kúsok sa im podaril, hej, sa smejú na tej palube, že tu sedí, si predstav, si sedí tam Čislák, hovorí o tom, že sa zvýšia platy, ale ony sa v zásade tie platy znížia, ale my to všetko, kým to zistia, to všetko odprezentujeme, že budú zvýšené. Čiže elektorát SMER-u povie, vidíte, jak pracujú, však platy sa idú zvyšovať, a tu sú, a to zaznelo, ja som fakt pozorne tú diskusiu sledoval, a zaznelo tu, že za určitých okolností sa tie platy v tých štátnych nemocniciach môžu znížiť. Sestry na to namietajú.
Kontroval pán Valocký ako šéf asociácie, že nie, lebo oni dali memorandum, že neznížia. Teraz som sa ho bol pýtať. Pýtal som sa, pán Valocký, že a ako dlho ste dali to memorandum? Ja tipujem, že to memorandum bude platiť do marca alebo do apríla. Viete, lebo potom už nebudú s tým viazaní. Samozrejme, sestričky, kľudne môžte byť kľudné, do marca vám v štátnych nemocniciach určite neznížia plat a v tých malých vám pravdepodobne zvýšia, to všetko do marca bude určite fungovať. Čo bude po marci, nevie nikto.
Tým som chcel uviesť, že v tejto krajine sme schopní urobiť naozaj husársky kúsok. To znamená predať ľuďom, voličom zákon o zvýšení platov, ale v praxi to bude znamenať, že sa môže tým niektorým sestričkám znížiť ten plat. Čo oni už aj chúďatá naučené, že kde žijú, aj cítia, že by to tak mohlo skončiť.
Prosím vás, je starý žalm, ktorý hovorí, že: "Som starec, bol som mladík, ale spravodlivého som nevidel opusteného a jeho deti som nevidel žobrať o chlieb." Kým poviem druhú časť môjho, uvádzam, lebo povedzte mi, prosím vás, ako vy môžete chcieť od tej sestry, ako môžte od tej zdravotnej sestry spravodlivo požadovať, že, sestrička moja, tu sa pozeraj, čo sa tu deje, za tých 500 alebo, ja neviem, 600, alebo koľko eur, za tie peniaze pozeraj sa, čo sa tu deje, pozeraj sa na tých kravatárov z Košíc, keď prídu otvárať nejakú novú, nejakú časť nemocnice, a počúvaj, čo sa hovorí na chodbách, počúvaj tú šuškandu, že čo, čo stojí. Viete, vy môžte povedať, vydržme, môžte jak Churchill povedať, ja vám sľúbim iba krv a pot a slzy, môžte, lebo ste spravodliví, ale nemôžte sa postaviť v obleku za 1 500 euro pred sestričky a povedať im: "Sestričky, vydržte! Vydržte, ešte na platy nie je, lebo však ide cez Pašku, cez neviem či Medirexy, aké -rexy košické sa idú kupovať nejaké cétečká. Vydržte! Vydržte, keď sa nakŕmime na cétečkách a keď sa nakŕmime na iných diagnostických prístrojoch, keď všetko vymaľujeme za 350-krát predražené sumy, tak potom vám možno niečo pustíme." No to nemôžte, ani na Slovensku nie. Ani na Slovensku. A toto je biedny ľud, to je zbitý ľud, zbedačený, oni to majú v sebe, my to máme v sebe, ten dereš. My ho máme v sebe.
Prosím vás, videli ste odborárov Air France? Videli ste odborárov Air France?! Ja nehovorím, že sa má niekto inšpirovať. Prosím vás, na čele akéhokoľvek, tu keby naozaj na nás záležalo, na ľuďoch našej krajiny, tu je stredovek, prosím vás. Tu je feudalizmus. Tu je feudalizmus! A sestričkám tá ich trpezlivosť, ja žasnem. Ja žasnem, že ste ich, že vydržali doteraz pozerať, že vydržali doteraz pozerať na tie tváre, ktoré prišli na Longoni A osmičkách v oblekoch za 1 500 euro im otvárať nejaké cétečko alebo nejaký röntgen a ešte si nechali spraviť kávu niekde vzadu a hovoriť im: "Vydržte, sestričky, vydržte, vydržte, my keď toto všetko pre obchodujeme, tak potom vám možno zvýšime plat. Sestričky, vy sa nič nebojte, prosím vás. Vy sa nič nebojte."
Ja nebudem navádzať, nebudem navádzať, ja len budem hovoriť, keď táto krajina má na to, aby dokázala kúpiť cétečko za trikrát také drahé, keď tá krajina má na to, aby sme tuná pána Foraia a jeho tetu Anku a neviem čo všetko nakŕmili, tak má aj na toto. Keď nebude mať, prosím vás, keď sa tu postaví svätý muž, keď sa tu postaví svätý muž a poviem: "Trhajte ma. Ja nemám nič. Ja poroste vám nemám z čoho dať. Vydržte to, sľúbim vám jak Churchill krv a slzy." Ale keď to vydržíme, potom sa to zlepší, tak potom od tých sestričiek by ste mohli spravodlivo požadovať, že vydržte. Teraz nemáte najmenšie morálne právo od nich nič chcieť! Nič!
Sestričkám by som odporučil v tomto medziobdobí ísť protestovať pred - kde to je ten River Park? - pred Foraiov byt. Prosím vás, ja to mám doma. Ja mám, vedľa mňa býva štátny úradník, ktorý skupuje byty na najlepšej, najlukratívnejšej adrese v Bratislave, však ja neviem, či to toľko platia. Ja neviem, ja neviem, ako je možné, to sa hovorí, to som teraz počul, že žart, že: Ako spoznáš Košičana v Bratislave? Že kupuje veľké byty a platí v hotovosti. Prosím vás, asi je to Košičan, ktorý má nos v zdravotníctve.
Ako je možné, ja by som sestričkám odporučil, ja by som sestričkám odporučil ísť protestovať a dosledovať si tento zákon pred Foraiov byt. Prosím vás, ako môže nejaký štátny úradník, ja podnikám, odkedy sa dá, ja neviem, od 90. roku, ale ja som si v River Parku byt nekúpil. Ja na to nemám. Jako môže štátny úradník proste zarobiť takéto peniaze?! Ja žasnem! Ja normálne žasnem. Ja by som sa tiež chcel dozvedieť, kde toľko platia? Sestričkám by som odporučil, ak na vás bude niekto apelovať, že máte vydržať, že nemáte byť chamtivé, že nemáte chcieť veľa, lebo riskujete, tak prosím vás, choďte sa pred ten Foraiov byt v tom River Parku, choďte sa tam pozrieť a pýtajte sa, skade mal. A keď Forai vysvetlí, že skade na ten byt nabral, keď Paška vysvetlí, skade nabral na ten dom v mestskom parku, keď neviem, kto všetko vysvetlí, že v čom sa vozí, na čom sa vozí, tak potom tie sestričky, môžte od nich spravodlivo žiadať, že nech sa držia vzadu. Pokiaľ toto nevysvetlíte, nemá tu nikto z vás právo, morálne právo sa tu nemá postaviť.
Prosím vás, teraz tá situácia Všeobecnej zdravotnej. Tak ste odvolali Foraia a dali ste tam nejakého Vaďuru, či ak sa volá? A Vaďura predal pozemky za 80 euro meter štvorcový v centre Bratislavy, hej, čiže štát prišiel o veľké peniaze. (Reakcie z pléna.) Tak, prosím vás, čítať ešte viem, ale vy jasne, že vy poviete, že nepredal, proste... (Reakcie z pléna.) Dobre. Dobre, toho človeka (reakcie z pléna), toho človeka... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Figeľ, Ján, podpredseda NR SR
Pán poslanec, vy nereagujte na sálu. V sále, poprosím, sú faktické, je možnosť prihlásiť sa. Dostanete dve minúty, bude to v zápise. Priatelia, trošku kultúry do tej politiky.
Nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Dobre.
Čiže v tom košickom prostredí alebo v tom prostredí nášho zdravotníctva ste nového nominanta dali človeka, ktorého obchádza určitý chýr. Dobre? (Reakcia z pléna.) Aj mňa. No však ho povedzte, kľudne sa prihláste, hovorte, ale tu je kolega Martvoň, niečo povie Šaňo a spol. Prosím vás, to je jedno.
Ale, čiže a ja sa chcem spýtať, ja sa chcem spýtať, ja sa chcem spýtať, tá všeobecná a ľudia okolo toho, prosím vás, to je väznica? Jak keby vo väznici volili nejaký odborový orgán, že všetci sme tam väzni a jedni sú horší, jedni menší, ale všetci sú väzni. To znamená, že v našom zdravotníctve nie je niekto, kto by mohol robiť riaditeľa Všeobecnej zdravotnej a neobchádzal ho chýr?! Pán Baláž, veď vy ste lekár. Nie je niekde niekto? Pán Uhliarik, nie je niekto niekde, ktorého neobchádza nejaký chýr, že proste sa s niečím motá?! Nie je taký človek, ktorý by mohol robiť riaditeľa všeobecnej? Musí to byť jak z ústavu, že to je ako vo väznici, keby volili, že všetci sme tam nejakí?!
Nemáte, vážení, nemáte morálne právo apelovať tuná na sestry, rozprávať o sestrách po tom všetkom, čo vás obchádza. Po tom všetkom, čo obchádza zdravotníctvo. Čo obchádza košickú kliku. Prosím vás, držkovú varia v Bystrici z Luxemburgu, držkovú varia. (Reakcie z pléna.) Držkovú! Presne. A v Košiciach odkiaľ? Z Cypru?! To je presne to, vážení, z Cypru, lebo my nevieme navariť držkovú, však?! My nevieme navariť držkovú? Musí prísť firma z Luxemburgu navariť do banskobystrickej nemocnice. Tam ste to dopracovali, vážení! Tam ste to dopracovali.
Nemáte najmenšie morálne právo hovoriť a niečo apelovať na sestry! Obzvlášť, keď som sa dozvedel, že tie ich požiadavky na to, aby sa ony cítili nejakým spôsobom v tomto komfortne, predstavujú promile. Ak teraz je návrh 0,81, 0,85, 0,96, sú nejaké tie kategórie, a ony hovoria, 0,81 chcú na 0,87 a z 0,85 chcú na 0,9 a tretiu kategóriu chcú rovnako. Prosím vás, by som sa hanbil. By som sa hanbil! By som bol rád, že sú také skromné, by som bol rád, že sú také skromné tie sestričky po tom všetkom, po tom všetkom, na čo sa museli pozerať!
To, že ste, vy ste husárski, v tom ste majstri. Naozaj, vyzerá to, že toto odkomunikujete, že samostatná schôdza bola o zvyšovaní platov zdravotných sestier. To bude husársky kúsok. Samostatná schôdza trošku to prekryje Forai a spol., košickú kliku, nie? Že proste to je úplne dramaturgia, kto vám to vymýšľa? Veď to proste, to by uživilo, aj do Hollywoodu niekto by mohol ísť, ako v tomto treba fakt klobúk dole, že niektorí tí vaši spin doktori to fakt vedia. Proste ako to prevaliť. Dať to na samostatnú schôdzu, proste nájsť tomu váhu, lebo to má iné znenie. V niečom to robíte dobre.
A ja verím, že my budeme riešiť to, že niekto sa nerozpakuje, nerozpakuje zarábať na peniazoch zo zvončeka. Myslím, že to máme v zákone, že keď ukradnete kvety na cintoríne, tak je to horšie, lebo je to obzvlášť zavrhnutiahodným spôsobom. Prosím vás, poďme rozmýšľať nad tým, že keď niekto urve niečo zo zdravotníctva a školstva, tak to dajme to isté, podľa mňa je to je to isté. Veď vy keď niekomu zoberiete hlavnicu, podušku spod hlavy nejakému pacientovi, tak by ste nemali, by ste rozmýšľať nad tým, že koľko stojí tá poduška?! A by ste mali zavrieť hneď. Prosím vás, vy keď decku, vy keď decku, od ktorého si sľubujete, že raz bude platiť dane, keď teraz tu budeme riešiť, čo sa deje na ministerstve školstva, nie ste schopní dať učebnicu, tak to nie je o tom, že koľko stála tá učebnica, to je o ten princíp, že vy ste to schopní urobiť. Zavrieť, až bude čierny, prosím vás. Áno, my by sme mali naozaj, že ak niekto je schopný zobrať peniaze, ktoré sú určené na zdravotníctvo a na školstvo, tak neposudzujme, tak ako pri tom kvetináči na cintoríne, neposudzujme sumu. To je obzvlášť zavrhnutiahodným spôsobom spáchané. Obzvlášť zavrh... (Rečník nedopovedal slovo.)
A jak sa tá košická klika na tom baví, čo? Jak sa tá košická, pán Raši, teraz vykrikujte. Prosím vás, slovenské zdravotníctvo ovláda košická klika. Ja mám Košičanov rád. Košičania sú slušní ľudia a vy im robíte hanbu! Košiciam - mestu, slušnému mestu, mestu, ktoré stálo na začiatku zmien, že dokázali prísť do mestského parku. Košická klika robí hanbu pred celým Slovenskom. Prosím vás, kde ste dostali to zdravotníctvo?! Kde ste ho dostali, pán Raši, vy! Vy by ste mali šúchať nohami a tichučko sedieť, prosím vás, za to, čo ste urobili s lekárňami. To, čo ste urobili s lekárňami s vašimi dodatkami. Za to, čo ste vy košická klika - Paška, Forai, Pažinková, pán Čislák, pán Senčák, pán Raši, veď... (Reakcia z pléna.)
A ja, ja som neni z Košíc, vážení. Viete čo, to je des, čo ste urobili. Áno, viete, tá plasticita, tá vizualizácia toho zážitku, ja verím, že ľuďom možno otvorí oči, lebo my vieme, že v zdravotníctve je bordel. Ale už keď to máme takto naservírované, tak by to mohlo ľudí už začať zaujímať, že ako je to možné, že tá štatistická pravdepodobnosť, že niekto vplyvný v zdravotníctve je z Košíc a že sa tam takých, že by to už mohlo natrknúť aj tých, ktorí vám veria všetko, čo len, na čo si spomeniete a čo im predložíte, že čosi nie je v poriadku. Prosím vás, naozaj to nie je v poriadku.
Nechajte na pokoji zdravotníctvo. Prosím vás, choďte niekde inde zarábať. Choďte, vymyslite niečo, niečo technologické, niečo veľké, niečo objavné. Zarábajte, koľko treba. Nechajte zdravotníctvo tak. Proste tešte sa z toho, aby ste mohli prísť nie ako, že ide z vás strach, že ide z vás strach, lebo prídu papaláši z Bratislavy, košickí papaláši z Bratislavy, ale aby sa našiel rešpekt, že, áno, prišli tí cnostní muži, ktorí so zdravotníctvom urobili poriadok, a vtedy vám tá sestrička tú kávu urobí z radosti, prosím vás. Teraz vám ju urobí zo strachu, lebo teraz sa bojí, že ju vyrazia aj z tej mizerne platenej roboty. Taký chýr nech vás obchádza. Nech obchádza ľudí, ktorí tu budú pri zdravotníctve, takýto chýr. Prečo obchádza slovenské zdravotníctvo chýr, že čo ste zač? Čo je tá košická klika zač? Forai v River Parku byt. Ja mu ho nezávidím, prosím vás, nech tam čumí nad tým Dunajom, koľko chce, ale podľa mňa by malo ľudí zaujímať, ako si štátny úradník zarobí na taký byt. Malo by ich to. Veď keď zarobí, zarobí, dobre. Prosím vás, nemôžte v tej arogancii pokračovať donekonečna, že tých ľudí lámať jak na kolene, to nech vás nezaujíma. To nech vás nezaujíma.
Skončím. Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. A, sestričky, aby to nebolo pochopené zle, vždycky sa nájde niekde, vždycky stál na začiatku a ja fandím sestričkám a ja ich viem pochopiť, ja viem pochopiť to, že sa neviete na niečo pozerať a na to, čo sa ony chúďatá musia pozerať. Čo ony musia s čím byť konfrontované, že to nevedia, a ešte im niekto hovorí, že vydržte, vydržte, vydržte. Nemusíte nič vydržať. Keby sa v slovenskom zdravotníctve nestrácali peniaze cestou cez košický tunel, kliku, tak tie platy mohli byť tam, ako sa hovorí, že sú v slušných krajinách, že predstavujú to, čo kolega Uhliarik vypočítava, že predstavujú určitý podiel na priemernej mzde. A nikto sa tu nemusí cítiť zaviazaný a tesne pred voľbami to chápať ako ústretovosť a ešte si nechať zatlieskať.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.10.2015 o 17:23 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

48.
Ďakujem pekne. Tak práve som sa dozvedel, že pán Hlina sa vo veľkom zaujíma o slovenské zdravotníctvo. Dúfam, pán Hlina, že na klube ste tak mali v obdobnom kontexte rozhovor s pánom Uhliarikom, keď ste sa dozvedeli tu v tomto pléne, že prenajímal stacionárny bicykel za 30-tisíc euro, keď ten bicykel stojí 300 euro. Dúfam, že ste ten rozhovor s pánom Uhliarikom mali, keď teda bojujete za to zdravotníctvo.
Ja chápem, že vy ako realitný mág máte skúsenosti s nehnuteľnosťami, preto ste si dovolil vystúpiť a spomínať tú nehnuteľnosti. Áno, vy, ktorý vždy investujete do toho, čo nikto nikdy nechce. Ja viem, niekto kupuje byty za trhovú cenu, niekto ich dostáva od Starého Mesta v Bratislave za symbolickú cenu, pán Hlina. Ja viem, že niekto musí kúpiť pozemky za trhovú cenu, vy vždy ich dostanete do prenájmu na desiatky rokov za symbolickú cenu, lebo tie pozemky nikto nechce, napríklad na Železnej studničke. Ja viem, že zázrakom vždy nechce niekto napríklad pozemky v Stupave od univerzity, čo vy ste dostali znova za symbolickú cenu. Chvalabohu, že vám nevyšla tá Stará tržnica, ktorú ste riešili s pánom Frešom pred voľbami do VÚC-ky u vás vo Flag Shipe za to, že ste mu nekandidovali ako protikandidát za župana, chvalabohu, že vám to nevyšlo.
Ale, pán Hlina, viete, ja pochopím, že by s takýmto nejakým vystúpením vystúpil človek, ktorý bojuje za ženy, ale nie človek, ktorý v zaujme svojej medializácie zamuruje ženu, bezbrannú ženu, matku dvoch detí, do kancelárie.
Čiže takéto je vaše vážne vystúpenie vo vzťahu k ochrane sestričkám, ktorým treba pomôcť. Nie, vy ich iba využívate na vašu mediálnu prezentáciu a pri najbližšej možnosti, keď sa budete môcť mediálne odprezentovať, ich zamurujete do kancelárie.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.10.2015 o 17:39 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Hlina, hovorili ste o chýroch, aj o vás idú rozličné chýry, že ste zlodej, a nikto vás stadiaľto nevyháňa a tiež by som sa mohol spýtať, že čo tu teda robíte.
Ale čo môžem povedať, a viem to aj podložiť, ste klamár. Vy tu klamete, lebo buď používate informácie, ktoré sú verejne dostupné a si ich neoveríte, alebo jednoducho keď vám hocikto hocičo podstrčí, tak to tu, s prepáčením, trepete dve na tri, ale hlavne klamete a obviňujete ľudí, ktorí nič neurobili. Mohli by ste si podať ruku s bývalým maďarským premiérom, ktorý povedal, že "klamali sme ráno, klamali sme na obed, klamali sme večer", lebo toto bolo vaše vystúpenie. Klamstvá, klamstvá na základe medializovaných faktov.
A keď sa vrátim k River Parku, ktorý ste tu stokrát spomenuli, aj tam bola kúpa urobená prevodom z účtu na účet a vy ste znova klamali, vy proste klamete, obviňujete ľudí, zavádzate, vykrikujete, nemôžem vám viacej, k vám dlhšie prehovoriť, lebo už by to bol príhovor lekára k pacientovi, ale na budúce príďte na výbor, dostanete magnézium, aby ste sa trošku ukľudnili a rozprávali trošku konzistentnejšie.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.10.2015 o 17:41 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ste dopadli, keď musíte tlieskať takýmto vystúpeniam. V určitom momente by to človeku prišlo až ľúto.
Ale keď si to rozmeníte za drobné, viete, povedať, že obchádzajú ma chýry, že ste zlodej. Viete, pán Raši, ja som povedal, že vy ste spôsobili to, že sa zmonopolizovali lekárne. (Reakcia z pléna.) No nie, to je pravda, ale však viete, a vy ste povedali, že mňa obchádzajú chýry, že som zlodej. Proste, ale na každého raz dôjde, viete, jak sa hovorí.
Ale čo k tomu ešte povedať? Podľa mňa niektorí z vás majú na viac, ako počúvať takéto úbohé príspevky. Podľa mňa niektorí z vás máte na viac, aby ste neboli odkázaní na to, že obhajujete úžerníkov. Podľa mňa niektorí z vás zo SMER-u máte na viac, podľa mňa niektorí ste možno v tej podstate, fakt, že dobrí ľudia, ja to vidím, že nemusíte tlieskať každej hlúposti, ktorá tu zazneje, lebo či pôjdem na kandidátke. Podľa mňa niektorí máte na viac, nenechajte si to v sebe zničiť. Neni nič horšie ako pokorený muž. Pokorený, zlomený muž je jedna veľká katastrofa. To my sme na... (Reakcia z pléna.)
Prosím vás, pán Raši, nevykrikujte tu. Vaši úžerníci z Košíc, ja viem, že vy máte za úlohu, chráňte si ich, ale ja teraz hovorím o ľuďoch, ktorí, ktorí nie sú odkázaní na to, aby obhajovali úžerníkov. A ja viem, že v SMER-e sú, ja viem, že v SMER-e sú ľudia, ktorí nie sú proste odkázaní, ktorým sa to bridí, len, prosím vás, prekonajte svoj tieň. Prekonajte svoj tieň, že, áno, poviete si a tak vnútorne sa s tým vysporiadajte. Netlieskajte, prosím vás, naozaj, či už to je proti, naozaj, niektorým veciam, sa, sa, niečo sa vo vás vnútorne zlomí, tak jak ten socializmus, veľa mužov a človek ľudí pokazil, prosím vás, ešte je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.10.2015 o 17:42 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:45

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážená pani spravodajkyňa, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi niekoľko slov.
Trošku táto rozprava, pán minister, nabrala také búrlivejšie obrátky, ale ono to tak v živote býva aj vo všeobecnosti u zamestnávateľov, keď zvýšite tým zamestnancom mzdu, tak pomaly si to nikto nevšimne, zabudnú poďakovať, ale keď náhodou... (Ruch v sále. Zaznenie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Figeľ, Ján, podpredseda NR SR
Poprosím o kľud v sále, páni kolegovia, dámy.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... opak, tak je, hej, keby ste náhodou zabudli nejaký cent alebo to euro, tak by to bol veľký krik. Ja si myslím, že aj toto snaženie, aj tento návrh zákona, ktorý je tuná a navyšuje tie mzdy zdravotníckym pracovníkom, je dobrou vecou bezpochyby. Hovorím to ako aj opozičný poslanec, ja aj zahlasujem za tento návrh zákona a zároveň aj však chcem aj pánovi ministrovi poďakovať, že to tu nepredkladá v skrátenom legislatívnom konaní a že nás neláme, celú Národnú radu, tuná zase na kolene. Aj to chcem doceniť, aj túto skutočnosť. A to, že proste budeme rokovať trošku dnes dlhšie, tak myslím si, že je to v poriadku.
Dovolím si povedať, že práca v tom zdravotníctve, pán minister, nie je dostatočne docenená, a to nielen zdravotnícki pracovníci, ale to sú aj lekári. A, pán minister, keď tu bola taká tá prestrelka, to bolo také milé, Dušan Jarjabek z výboru pre kultúru a tuná ďalší ako kolega, a ten Dušan vykrikuje: "Vilo, ty nesieš zodpovednosť za zdravotníctvo." Ja som teraz pozeral, pán minister, na vás, že aj jeden, aj druhý je Vilo, tak to tu také bolo také humorné, že teraz komu sa to v podstate vykrikuje tá zodpovednosť za to zdravotníctvo.
Myslím si, že za to zdravotníctvo sme zodpovední my všetci. My všetci sme zodpovední a by som povedal, aj ten zdravotnícky cech alebo to zdravotníctvo a služba v zdravotníctve je dehonestovaná. Je dehonestovaná a v podstate, ja to poviem, aj, aj takúto vec, prepáčte, možnože to trošku zaznie ako tak tvrdšie, ale bolo obdobie, trošku je to teraz také umiernené, ale vždy prichádzajú také fázy, také periódy, kedy je doslova poľovačka, lov na zdravotníkov, resp. na lekárov. Dokedy to budeme robiť? Zavrime všetkých lekárov do väzníc, do basy, zavrime ich a budeme dôstojne zomierať kdesi pod mostami. Toto chceme? Veď my už tú prácu tých lekárov tak nepošľapávajme, tú prácu zdravotných sestier a zdravotníkov nepošľapávajme.
Pán minister neni tuná, ale ja si musím počkať za ním, lebo chcem mu položiť aj nejakú tú otázku napriamo. Ale toto je ten problém.
Rovnako aj to vzdelávanie, ktoré v zdravotníctve sme zaviedli, je to dlhodobejší proces. Zdravotné sestry, ktoré končili zdravotnú školu, boli spôsobilé pre výkon v zdravotníckych zariadeniach a mohli robiť veľmi zodpovedne túto prácu. Vymysleli sme univerzitné vzdelávanie zdravotných sestier, veľakrát tu idú dievčatá, však aj poniektorí chlapci, absolventi gymnázií, absolvujú trojročné vysokoškolské vzdelávanie, ale dovolím si povedať, že veľakrát títo ľudia s vysokoškolským vzdelaním, tak by som povedal, absentujú profesionálne za zdravotnými sestrami alebo zdravotníckym personálom, tí, ktorí skončili ešte pred nejakým časom tie zdravotné školy. Tam mali tú prax reálnu, reálny kontakt mali s pacientom, reálny kontakt s tým výkonom v tej zdravotníckej službe.
To, že či sa niektoré tie profesie tuná teraz priamo ako do toho zákona tam navrhujú alebo nenavrhujú, usmial som sa aj ja nad tým, ale dávame tomu väčšiu právnu váhu.
Ale na pána ministra mám otázku takú, že ak teda tuná zavádzame to navýšenie miezd pre zdravotníckych pracovníkov, či sa to týka naozaj všetkých zdravotníckych pracovníkov, aj v neštátnych zdravotníckych zariadeniach. Či toto navýšenie, áno, bude aj akceptovať zdravotná poisťovňa, to znamená, že upravia sa aj tie zmluvy v zmysle toho navýšenia, ktoré my tuná prijmeme v parlamente.
Tu by som chcel pánu ministrovi pripomenúť, aby sa na to nezabudlo, aby neboli tie neštátne zdravotnícke zariadenia, ja pracujem v jednom takom, je to cirkevné zariadenie, ale je to zdravotnícke, stopercentne zdravotnícke, aby nezabudlo na tieto zmluvy. Ja nie som štatutárom, teda ja tie zmluvné podmienky nedojednávam, ale sú aj iné zdravotnícke, neštátne zdravotnícke zariadenia a potom je problém s týmto navýšením, aby sa to mohlo premietnuť aj do tých platových pomerov týchto zamestnancov.
Pán minister tuná nie je, ale však keď ma počuje niekde, tak ešte (reakcia z pléna), je tuná pán minister. Chcel som sa opýtať, viete, ja vám tak nekladiem tie otázky na hodine otázok, tak tu vychrlím, je to raz, dva, tri a skončím.
Ale chcel som sa, pán minister, opýtať, že či podľa vás je to dôstojné, aby zdravotnícki zamestnanci aj lekári chodili na školenie, aby sa vedeli protikorupčne správať. Ja si myslím, že to nie je dôstojné. Absolventi vysokých škôl, lekári, ktorí končia tuná, a my ich posielame na protikorupčné správanie, aby vedeli, ako sa majú správať. To je tak dehonestujúce pre tých lekárov! Prečo už tak zhadzujeme zdravotníkov a lekárov v našom zdravotníctve? Ja to považujem, prepáčte, pán minister, ale za veľmi dehonestujúce. To nie je boj proti korupcii, tak to nemôžeme bojovať tak, že v podstate tú autoritu, alebo resp. tú úctu k tým lekárom a zdravotníkom, že by sme takto zhadzovali.
Vytvára sa tu totižto taká verejná mienka, že tá korupcia je najväčšia medzi zdravotníkmi, medzi lekármi, že to sú najväčší úplatkári. Figu borovú! Nie sú to oni. Ja by som tu vedel menovať profesie, ktoré sú oveľa viac úplatkárskejšie, aj oveľa viac ako zarába a oveľa väčšia korupcia sa robí, ako je to práve v zdravotníctve. Až náš lekár zarobí 5-tisíc euro alebo 10-tisíc eur, potom sa môžme o tom baviť. Ja keď sa rozprávam s našimi deťmi, študujú aj v zahraničí, to rozprávam len tak ako pomimo, ale mám taký priamy ako ten kontakt, tak sa pýtam, že či takáto korupcia s úplatkami, že či tam čosi existuje. Nič, hovorím konkrétne o krajine Nemecko, o Švajčiarsku, nestretávajú sa s tým. Ale vedia spoločensky doceniť lekára, zdravotníka, zdravotnú sestru, ale aj finančne ho vedia ohodnotiť. Nerobme to, nerobme to, lebo je to tak dehonestujúce, zhadzuje sa tá autorita aj lekárov, aj zdravotníckych zamestnancov.
Pán minister, dovolím si s touto vecou nesúhlasiť, aby naši lekári a naši zdravotníci chodili a absolvovali protikorupčné školenia, nedá sa s tým súhlasiť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.10.2015 o 17:45 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:52

Marián Kvasnička
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som len chcel zdôrazniť to, Števo, čo na tvojich výstupoch aj irituje a zároveň to považujem aj za plus, vieš, že tie parlamentné diskusie sú nastavené zásadne polarizujúco na my a oni. To my znamená, že my frajeri, my Jánošíci, a oni babráci, oni gauneri. A svet, svet nie je takýto plochý, ani takýto čiernobiely, je to zložitejšie. Je pravda, že tie negatívne javy, ktoré v zdravotníctve sú, idú ponad volebné garnitúry, aj ponad volebné obdobia. Čiže ak sú necnosti a neresti, tak, žiaľbohu, sú tým infiltrované skoro všetky, skoro všetky vládne garnitúry. To je prvá poznámka.
A druhá, za ktorú by som sa veľmi prihováral, smerujem to aj pánu ministrovi, je, aby naozaj všetci, ktorí vykonávajú zdravotné výkony bez rozdielu zriaďovateľov tých zdravotných zariadení, Štefan spomínal príklad, ktorý pozná, je to hospicová starostlivosť o zomierajúcich, že je tam kvalifikovaný zdravotný personál, a nazdávam sa, že tento by nemal byť nijako diskriminovaný, a chcem veriť, že to aj tak bude, že neriešite len zdravotný personál v štátnych nemocniciach.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.10.2015 o 17:52 hod.

PhDr.

Marián Kvasnička

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:54

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

60.
V konečnom dôsledku, pán minister, ja zahlasujem za tento návrh zákona, lebo ja vidím, aký je problém v dnešnej spoločnosti zdravotné sestry a zdravotnícky personál. Všetko uteká nám do zahraničia, neutekajú veľakrát ďaleko, je to len susedné Rakúsko alebo Nemecko. Ako je to možné, ja sa pýtam, ako je možné, že takto sused, bezprostredne susediaca krajina, dokážu doceniť túto službu, aj to vzdelanie, aj odbornosť, a naša krajina to, žiaľ, musím povedať, stále nedokáže? Myslím si, že má to aj negatívny dopad na mnohé rodiny, lebo aj vďaka odchodom mnohých žien v dnešnej, súčasnej dobe je príčinou mnohých rozvodov a rozpadov manželstiev. A to nie je len tento rozmer, ale veľakrát vidím, že dospievajúce deti, viete, my muži, pán minister, my už ako otcovia skôr môžme absentovať v tej rodine, tá matka takto viac ako zastúpi, ale tam, kde je absencia matiek a matky, tak tam tá rodina veľakrát zlyháva. A veľakrát a najčastejšie sú zraňované deti dospievajúce, ale aj, samozrejme, malé deti. Poznám prípady také, kedy matky odišli od malých detí niekoľkoročných, len dvoj-, trojročných, plač na jednej, aj na druhej strane, aby dokázali uživiť svoju rodinu.
Ja zahlasujem za tento návrh zákona, aj keď si uvedomujem, aj som počul tuná kolegov, však ono, ja to tak vo všeobecnosti poviem, žiaden zákon nie je dokonalý, ale Mariánovi, myslím si, že to Marián nedopovedal, ale ja nie som, nepatrím k tým, ktorý by hovoril my a oni, že my sme tí lepší a vy ste tí horší. Všetci nesieme túto zodpovednosť za stav zdravotníctva, každý jeden. Každý jeden, aj občan, ale aj my samotní poslanci Národnej rady. A by som prosil, aby sme nevytvárali negatívnu mienku o zdravotníkoch, o lekároch, zdravotných sestrách a zdravotníckych pracovníkoch, naopak, pozitívne hovoriť.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.10.2015 o 17:54 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:56

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, páni, možnože troška budem pokračovať v takom duchu, ako tu končil Štefan. Ja by som na začiatku chcel povedať, že podporím, samozrejme, tento zákon alebo tento návrh zákona. A viem, že predstavitelia ministerstva zdravotníctva už dlhú dobu pracovali so všetkými profesijnými skupinami, ktoré vyzerajú možno ako absurdistan pre niekoho, ale je to tak. Viem, že je ich požehnane, je ich strašne veľa. A z toho rokovania mi je tiež zrejmé, že nie každý bude spokojný. Zosúladiť všetky záujmy je fakticky nemožné a povedzme si to, že pokiaľ ide o peniaze alebo platy, nikdy nikto nebude spokojný. Je to však krok správnym smerom, ktorý môže stabilizovať situáciu v zdravotníctve.
Napriek tomu ja cítim, že je ešte veľmi veľa rôznych problémov, čo sa týka sestier a pôrodných asistentiek. Bohužiaľ, aj napriek tomu, že máme množstvo vysokých škôl na Slovensku, prijímajú stále málo denných študentov na štúdia. Aj tí, ktorí absolvujú nejaký stupeň, neostávajú v rezorte, odchádzajú preč. Budeme musieť sa zamyslieť, či netreba určiť nejaký numerus clausus pre prijímanie denných študentov na tieto vysoké školy. Budeme musieť upriamiť pozornosť na stredné zdravotnícke školy. Tieto, niekedy elitné školy, bohužiaľ, začínajú upadať a nevychádzajú z nich takí pracovníci v zdravotníctve, ako by sme všetci potrebovali.
S obidvoma tými problémami súvisí aj úvaha o úrovni kompetencií, ktoré sestry a, samozrejme, aj potom zdravotnícki asistenti majú. Budeme sa musieť zamyslieť, že keď sestry vyštudujú druhý stupeň vysokoškolského vzdelania, niektoré si urobia aj doktorát, nemajú dostatok kompetencií, aby vykonávali aj niektoré zložitejšie činnosti v zdravotníctve.
Okrem finančného ohodnotenia je tu podľa mňa ešte niektorá ďaleko vážnejšia skutočnosť. Poklesla prestíž všetkých zdravotníckych pracovníkov v spoločnosti. Prispieva k tomu škandalizácia v zdravotníctve, či už zaslúžená, alebo nezaslúžená. Už som to tu hovoril, je prakticky nemožné dostať nejaké pozitívne informácie do médií, ale médiá uverejňujú prakticky všetko, čo má nejaký negatívny kontext. Uverejňujú neskutočné hlúposti o zdravotníctve, bizarnosti len preto, aby existovala šou, dehonestujú praktický každý krok. Pracovať v tejto atmosfére je preto naozaj veľmi náročné a stráca sa, či sa už úplne stratil len správny kontakt medzi pacientom a zdravotníkom, stráca sa tá správna chémia medzi týmito dvomi skupinami. Využívať akúkoľvek nespokojnosť, a opakujem, či už opodstatnenú, alebo neopodstatnenú, na politický boj je pre zdravotníctvo extrémne nebezpečné. To, o čo sa musíme všetci snažiť, je znova obnoviť dôveru v zdravotníctve, dôveru medzi pacientom a zdravotníkom a oceniť ich prácu nielen finančne, ale aj morálne.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.10.2015 o 17:56 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Presne tak, pán kolega, tá dehonestácia toho zdravotníckeho personálu a tých zdravotníkov, to v podstate aj zhoršuje celkový stav v našom zdravotníctve. Ja aj vo výzve voči sebe ako smerujem, aby sme, ja sa o to stále aj úprimne usilujem, a pozitívne hovoriť o tých lekároch. Naozaj máme špičkových odborníkov, ja som niekedy až šokovaný, akí sú vynikajúci, aj s vynikajúcimi výsledkami. Mal som v priebehu niekoľkých možno týždňov ako dozadu sa s tým stretnúť, dneska som sa stretol tiež s dvoma lekármi tak ako pacient a osobne a musím povedať, že veľmi dobrý bol ten prístup, musím to vysoko ako ohodnotiť.
Ale tak ako si to, pán kolega, ako spomenul, a toto je taká bolestivá stránka, ak, pán minister, ak máme vzdelávať ako zdravotníkov, nie ako sa protikorupčne správať. Lebo čo teraz, nejaký kvet alebo nejaká bonboniéra, alebo ja neviem čo, tak to už bude všetko hádam korupciou a zatvárajme ich do basy? Kto sa bude o nás starať? Ale skôr zamerať to vzdelanie na to, ako komunikovať pacient a zdravotník, lekár - pacient, zdravotná sestra - pacient. Veľakrát je to tak komplikované a tak ťažké, a to je absolventka vysokej školy na bakalárskom štúdiu, alebo aj absolvuje, a ona sa bojí vojsť do izby pacienta, lebo ona nevie, že čo ako s ním viesť dialóg, a keď sa jej niečo opýta, ako má reagovať. Veľakrát ten prístup je naozaj, musím povedať, že sú, žiaľ, aj také prípady, kedy zamrzne tá komunikácia. Ale v podstate ten profesionálny pracovník, keď aj my pacienti veľakrát sa správame veľmi zle voči tým zdravotníkom, voči lekárom, sme na seba citliví a podráždení, ale ten zdravotník a ten lekár, ten je ten, ktorý musí a je povinný zvládať profesionálne tú svoju úlohu a umierňovať všetky tieto veci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.10.2015 o 17:59 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video