56. schôdza

21.10.2015 - 21.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

21.10.2015 o 13:57 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:51

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán premiér, dotknem sa jednej veci vo vašom vystúpení, o ktorej náhodou niečo viem. Hovorili ste o tom, že opozícia dnešná, táto tu, nikdy nechyrovala o takej veľkolepej vlne rekonštrukcií rozširovania kapacít a podobne materských škôl. Ten môj okrsok bolo bratislavské Staré Mesto, kde som to mal ako vicestarosta na starosti. Musím vám povedať, že sme nechyrovali o žiadnej vládnej pomoci počas rokov, keď som v tej funkcii bol, a napriek tomu sme rozširovali, zvyšovali kapacity a rekonštruovali škôlky pre deti Bratislavy. Takže dá sa povedať, že aj bez vašich predvolebných rozširovaní a zvyšovaní kapacít svet žil a musel to robiť z vlastných síl bez pomoci obetavej vlády. Takže toľkoto k tomu, že o čom sme my nechyrovali. Staré Mesto bolo vedené z vášho pohľadu opozíciou a chyrovalo aj o zvyšovaní kapacít, aj o rekonštrukcii škôlok, len Staré Mesto nechyrovalo o vašej pomoci.
Druhá vec je, ako všetci kolegovia oceňujú vašu osobnú účasť i účasť členov vlády, a hovoríte, že ste tu od roku 1992. No ja tu nie som tak nepretržite, ale spomínam si na predchádzajúce volebné obdobie a na schôdze, ktoré ste na odvolávanie premiérky či ministrov zvolávali vy. Neviem, či vtedy vláda nemala plné ruky práce, ako má vaša, alebo či nemala vôbec čo na práci, ale zvolávali ste ich intenzívne v súlade s rokovacím poriadkom. Tak teraz nerobte hrdinstvo z toho, že ste tu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 13:51 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:53

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nuž, hovoriť o absurdnostiach vašimi ústami je ako vysmievať sa chorému na smrteľnej posteli, že už to má za pár.
Vy hovoríte, že máme chodiť medzi ľudí. No, my medzi nich chodíme a nechcite vedieť, čo hovoria o vás, a nechcite vedieť, čo by sme vám mali urobiť. (Reakcie z pléna. a veľký ruch v sále.)
Ľudia sa ma stále pýtajú, že kde furt SMER v tých prieskumoch berie 40 %, že už sú trápni. No ale tak prieskumy sa dajú však kúpiť, však ako ináč. (Reakcie z pléna.)
Ja by som sa vás ale chcel opýtať, že keď ste hovorili, že už ste veľa toho urobili pre ľudí, že čo ste urobili pre Utekáč? Boli ste tam aj s celou vládou, nasľubovali ste im tam hory-doly, a nič, nič sa tam nedeje. Niekto mal obnoviť sklárne, ale voľajak k tomu nedošlo. A vy ste to nasľubovali, a nič sa neudialo. Tak čo ste urobili pre tých ľudí v tom Utekáči?!
Hovoríte o tom, že my prinášame zlo, no ale to zlo ste tuná vy, keby tu tohto zla, ktoré ste vy, nebolo, ani ja tu nesedím. Ja som to už hovoril ixkrát a budem to hovoriť stále. Keby tu neboli zlodeji, ja tu tiež nemusím byť, pretože všetko by bolo v poriadku.
No a hovoríte, že minister vyzval riaditeľku, aby vykonala opatrenia. No a čo ak ona je tá najzodpovednejšia a mala dávno tiež odstúpiť alebo mala byť dávno odvolaná? Viete, to sú tie vaše riešenia. To sú tie vaše, vaše vykonanie riešení.
Prestavme si, že do pouličného osvetlenia nabúra nejaký opitý vodič, ten kandeláber sa zrúti na ďalšie štyri autá. A vaše riešenie spočíva v tom, že skonštatujete, že tá lampa nepatrila vám. To sú tie vaše riešenia. Vy nesledujete, že vznikla škoda väčšieho rozsahu tým, že to padlo a že niekto je vinný. Vy len skonštatujete, že tá lampa nebola vaša. To sú tie vaše trápne riešenia!
A že sa nám nesníva o rekonštrukcii škôl a škôlok? No nám sa o tom sníva, pretože nám o tom rozprávajú starostovia, ktorí nedostali... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 13:53 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:55

Marián Kvasnička
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Nadviažem trošičku. Pán premiér, čítam v týchto dňoch knižku profesora Krčméryho "Ženie ma zlé svedomie" a tam ho tí reportéri, ho skloňujú z Mečiara, z HZDS, zo SMER-u, z Fica, z Dzurindu. A reaguje takým spôsobom, ktorý mi je sympatický. Hovorí, že aj dobré, aj zlé. Aj dobré, aj zlé.
Hovorím to preto, že aj tú polaritu my a oni akosi nemám rád. To bol aj jeden z dôvodov, prečo som nepodpísal tento návrh. Ale najmä v čase, keď som ho nepodpísal, som hovoril navrhovateľom, že podpísal by som to za predpokladu, že by boli potrestané všetky kauzy, ktoré sa stali v rezorte školstva aj za iných vládnych garnitúr. (Potlesk.) Že v tom prípade áno.
Po dvoch týždňom, po dvoch týždňoch mám informácie, ktoré sú závažnejšie. Obávam sa, že dneska by som tam ten podpis už dal.
Najmä v jednej veci som nie si istý, keď ste hovorili o tej riaditeľke, novej riaditeľke MPC. Chcem sa spýtať, prečo sa musela vrátiť do hry po tom, ako bola zo závažných zákonných a disciplinárnych dôvodov prepustená, a prečo za vec, ktorá sa stala, aj keď sa teraz zachraňuje vracaním peňazí, bol potrestaný človek, ktorý je na samom spodku tej rozhodovacej hierarchie pri tých podpisoch? Toto mi do hlavy nejde.
A posledná vec sa týka Caligulu. Caligula okrem toho, že spravil tú hlúposť, že navrhol koňa za senátora, organizoval gogety, to boli žranice, kde tí ľudia z toho jeho prostredia museli sa obžrať, a kto nevydržal, umrel. A aby nemuseli umrieť, tak bol inštitút, ako vracať, ako sa vygrcať z toho, aby ste mohli ďalej jesť. Obávam sa, že aj takéto riziká, napríklad, keď ste hovorili, že mali by sme chodiť po mítingoch, a nie odvolávať, mne sa ten inštitút nepáči, ale aj takéto riziká sú tu. Aj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 13:55 hod.

PhDr.

Marián Kvasnička

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:57

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja využijem tú chvíľu vzácnu, keď tu ešte je pán premiér. (Reakcie z pléna.) Pretože ja musím povedať, že my sme predsa normálnym spôsobom vyzbierali potrebné podpisy na zvolanie tejto mimoriadnej schôdze, tá schôdza bola zvolaná. A ja preto nerozumiem tomu, že prečo sem premiér priniesol tie primitívne urážky voči opozícii o Caligulovom koňovi a podobne, len kvôli tomu, že sa snažíme odvolať ministra školstva.
To nie my, to nie my sme tí, ktorí sa správajú primitívne. To je niekto iný. A je mi veľmi ľúto, že je to premiér tejto republiky, ktorý to rozbalil hneď na začiatku tejto mimoriadnej schôdze. (Potlesk.)
Pán premiér, chcem vám povedať, že vy ste sa snažili vo vašom vystúpení zosmiešniť niečo, čo si zasluhuje plnú vážnosť. Plnú vážnosť vašu, plnú vážnosť ministra Draxlera, plnú vážnosť celej vlády a plnú vážnosť tohto parlamentu, pretože v nasledujúcich chvíľach budete podrobne počuť, prečo by Juraj Draxler nemal zastávať post ministra školstva.
Za seba vám chcem povedať, pán premiér, že ja tu nie som preto, aby som si robila nejakú predvolebnú kampaň. Kandidátky ešte nie sú hotové, ešte nikto nevie, kto z nás tu bude kandidovať alebo nebude kandidovať, kto sa sem vôbec chce vrátiť alebo sa sem nechce vrátiť. Ja tu dokonca nie som ani proti niekomu. Pretože z môjho pohľadu, a je to smutné, čo poviem, ale z môjho pohľadu je jedno, či ten rezort vedie vami nastrčený pán Čaplovič, vami nastrčený pán Pellegrini alebo vami nastrčený pán Draxler, pretože každý tam doteraz bačoval rovnako.
Ja som tu dnes kvôli niekomu a ten niekto sedí hore na balkóne a ten niekto má 55 rokov, je ekonóm a volá sa Jozef Kováč. A toho niekoho ste hodili cez palubu len preto, aby ste si umyli ruky, aby vaša karavána mohla kráčať ďalej.
Poviem vám ako k celej tej kauze... (Ruch v sále.)
Môžem vás poprosiť, keby ste tu urobili poriadok niekto? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Kolegyne, kolegovia, poprosím vytvoriť pani poslankyni adekvátny priestor na vystúpenie. Myslím, že je relatívne kľud, pani poslankyňa, môžte pokračovať, býva aj horšie. (Reakcie z pléna.)
Poprosím, pán minister Hudák, keby ste diskutovali s pani poslankyňou mimo rokovacej sály. Pani poslankyňa Vaľová, vyrušujete pani poslankyňu Nicholsonovú.
Nech a páči, môžte hovoriť, pani poslankyňa.
Pani poslankyňa tam môže stáť, ale, samozrejme, už je ticho.
Nech sa páči, pokračujte.

Nicholsonová, Lucia, poslankyňa NR SR
Ja ešte takú, taký malý odkaz tuto kolegom zo SMER-u. Ja nerozumiem, že či aj počúvate, alebo iba tlieskate, lebo si myslíte, že si vytlieskate nejaké lepšie miesto na kandidátke. Ako naozaj by ste tu mali mať nejakého roztlieskavača, ktorý vám aspoň povie, že kedy tlieskať, kedy sa treba ironicky uškŕňať. Skúste sa pozrieť tam hore na toho človeka a skúste sa usmievať naňho. Pretože jeho tam zosmiešňujete.
Obetný baránok tunelárov. Teraz vám z tohto článku prečítam, že ako vlastne došlo k celej tej kauze MPC, prečo bol popravený ten, čo bol popravený, koho podpis vôbec na platobných príkazoch nefiguroval. Budem veľmi rada, keď si to vypočuje aj pán minister.
"Šéf rezortu školstva Juraj Draxler, minister vnútra Robert Kaliňák aj premiér Robert Fico kryjú v rezorte školstva korupciu a presadzujú klientelizmus. Našli si obetného baránka 55-ročného ekonóma Jozefa Kováča, ktorého hodili cez palubu, aby prekryli 460-tisícový tunel a ďalšiu zo série svojich káuz zamietli pod koberec. Tá kauza sa udiala v Metodicko-pedagogickom centre uprostred augusta, 460-tisíc za eurofondový projekt skončilo na falošnom účte. Prípad sa objavil v médiách, centrum vyvodilo osobnú zodpovednosť, prepustilo ekonóma Jozefa Kováča a kauza spľasla. Šéf rezortu Draxler si prepustením Kováča umyl ruky. Nerátali ale s tým, že tento 55-ročný obetný baránok, ktorého z budovy MPC vyviedol právnik, ktorému zabavili počítač, zakázali vstup do budovy, očiernili jeho meno v médiách a ktorého pod zastrašovaním a vyhrážkami vyhadzovu odstrihli od všetkých kolegov, bude mať v rukách dôkazy o svojej nevine." (Odmlčanie sa rečníčky.)
Prosím vás, tu to vyzerá jak v bufete cez prestávku. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec Zajac, keby ste nekomunikovali s pani poslankyňou Vaľovou, vyrušujete pani Nicholsonovú.

Nicholsonová, Lucia, poslankyňa NR SR
Ja sa skôr pozerám tam do toho rohu.

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Aj, pán minister Hudák, poprosím vás. Pani poslankyňa Grečková. Pani poslankyňa Grečková, aj vy takisto na tej strane nediskutujte s pánom ministrom v rokovacej sále, choďte von.
Nech sa páči, pani poslankyňa.

Nicholsonová, Lucia, poslankyňa NR SR
"Nerátali s tým, že tento 55-ročný človek bude mať v rukách dôkazy o svojej nevine. Dôkazy, ktoré poukazujú na to, že skutočnú zodpovednosť nesú dosadené figúrky na vedúcich postoch centra, cez ktoré tečú..." (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec Abrhan, nevykrikujete z rokovacieho miesta, dobre? Prihláste sa o slovo vo faktickej poznámke. (Reakcia poslanca.) Vyrušujete svoju vlastnú kolegyňu.
Pani poslankyňa, pokračujte. (Reakcia poslanca.) Pán poslanec Abrhan, prestaňte vykrikovať v rokovacej sále.
Pani poslankyňa, pokračujte.

Nicholsonová, Lucia, poslankyňa NR SR
"Dôkazy, ktoré poukazujú na to, že skutočnú zodpovednosť nesú dosadené figúrky na vedúcich postoch centra, cez ktoré tečú státisíce eur, milióny eur bohviekam. A podľa dostupných informácií sa zdá, že celá kauza bola premysleným plánom, na ktorý doplatil nevinný."
Stalo sa to takto:
Istá firma Kvant podpísala s MPC zmluvu, podľa ktorej mali na školy dodať tzv. socializačné balíčky predovšetkým pre deti z MRK – teda z marginalizovaných rómskych komunít, a to v objeme 460-tisíc eur. Zmluvu podpísali niekedy v marci a splatnosť vystavených faktúr bola k 1. júlu 2015. K tomuto dátumu však peniaze na účet Kvant poslané neboli ani náhodou. Niekomu z kompetentných, ktorí riadili projekt, asi záležalo na tom, aby faktúry Kvantu neboli uhradené v dátume splatnosti. Namiesto toho dostal pán Jozef Kováč e-mail, v ktorom mu údajný zamestnanec Kvantu poslal údaje o zmene účtu. E-mail obsahoval aj podrobné faktúry k projektu.
Ekonóm informácie preposlal na kompetentných, pretože ten ekonóm s tým nemal nič spoločné. On s riadením projektu, s projektovým riadením nemal absolútne nič spoločné. Kto tomu len trochu rozumie, tak si vie predstaviť schému MPC a schému národného projektu. Pán Kováč nefiguroval nijakým spôsobom v tom národnom projekte. Čo nakoniec je doložené tým, že jeho podpis nefiguruje nikde. Jeho podpis nie je na žiadnom platobnom príkaze, na žiadnom krycom liste. Naopak, podpis generálnej riaditeľky je úplne všade. A to je tá osoba, o ktorej hovoril premiér Robert Fico? Že jej bola vložená do rúk dôvera, aby nastavila systém lepšie, keď už je 460-tisíc preč? Ó, pardon, ono to nie je to úplne preč. Pretože deň pred odvolávaním ministra sa zrazu tie peniaze úplne náhodou a úplne zázračne nájdu.
Ekonóm informácie preposlal na kompetentných, ktorí riadili projekt. Predmetný e-mail máme k dispozícii. Pán Kováč nebol zodpovedný za riadenie projektu, informácie o zmene účtu mali preveriť riadiaci pracovníci projektu vrátane generálnej riaditeľky Danky Kapucianovej a mali vypracovať dodatky k zmluve. V polovici augusta, 18. 8., na základe platobných príkazov, teda krycích listov, podpísaných riadiacimi pracovníkmi projektu vrátane pani Kapucianovej, boli vyplatené faktúry vo výške 460-tisíc eur. O deň neskôr sa ukázalo, že peniaze odišli na falošný účet. A začal sa hon na ekonóma, ktorý s projektom ani s vyplatením faktúr nemal nič spoločné.
Viete, kedy sa začal skutočný hon na ekonóma pána Jozefa Kováča? Keď začal tie peniaze naháňať. Keď sa snažil stopnúť ten pochybný prevod peňazí cez príslušnú banku.
O deň neskôr, 20. augusta, mu zo stola namiesto počítača trčali už len káble a o pár dní neskôr skončil na ulici.
Prosím vás, aby ste si vedeli vysvetliť, objasniť, predstaviť tú situáciu. On prišiel 20. do práce s tým, že sa ničoho nedopustil. Namiesto počítača tam mal len káble. Viete, kto zabezpečil ten počítať? Nie polícia, ktorá tam mala dať plombu a mala zabaviť ten počítač, aby mala všetky dostupné dôkazy, ktoré by mohla hľadať. Nie. To bol príkaz generálnej riaditeľky, aby jemu zabavili počítať. Vytrhli mu počítať, zobrali ho, nikto nevie kam, aby podľa mňa, to je moje dôvodné podozrenie, fabulovali dôkazy proti jeho osobe bez toho, aby to on akýmkoľvek spôsobom mohol ovplyvniť.
Ja sa pýtam polície, ja sa pýtam ministra vnútra, či polícii ten počítač, jediného podozrivého, jediného podozrivého, nechýba. Prečo ho chcela generálna riaditeľka MPC?
Prepustili ho v rozpore so zákonom bez rešpektovania prezumpcie neviny, vyviedli ho ako zločinca a zamestnancom na príkaz generálnej riaditeľky napísali e-mail: „Žiadame Vás neposkytovať toho času bývalému zamestnancovi Jozefovi Kováčovi žiadne informácie, písomnosti a iné dokumenty, ani mailovú komunikáciu, ktoré sa týkajú činnosti MPC. Nedodržanie tohto pokynu môže byť zamestnávateľom vyhodnotené ako porušenie pracovnej disciplíny."
Napriek tomu sa našli ľudia, napriek tomu sa našli ľudia aj vo vnútri MPC, ktorí sa s touto situáciou nedokázali zžiť. Nevedeli byť ticho. Aj keď to mohlo byť vyhodnotené ako hrubé porušenie pracovnej disciplíny. A aj vďaka nim sa celá kauza otvorila na našej tlačovej konferencii, kde nie my sme boli ústrednými postavami, ale pán ekonóm Jozef Kováč, ktorý si tam snažil brániť svoju vlastnú česť.
Vzápätí sa pre vedenie MPC, ako aj pre ministra Draxlera celá kauza uzavrela s tým, že v médiách pošpinili meno ekonóma. Polícia rieši trestné stíhanie pre podvod v štádiu pokusu. Zaujímavé je, že zatiaľ si vypovedať predvolala generálnu riaditeľku, ale pán Jozef Kováč, ktorý bol prepustený zo zamestnania ako jediný podozrivý, nebol doteraz vypovedať ani raz. Jemu zabavili počítač na rozdiel od ďalších štyroch vyššie postavených úradníkov vrátane generálnej riaditeľky, ktorí podpísali krycí list na vyplatenie faktúr.
Faktúry, ktoré sa ukázali ako falošné, boli nielen finančne nadhodnotené oproti originálom, ale boli neuveriteľne podrobné. Ja sa pýtam, kto mohol vedieť o podrobnostiach projektu? Aj o tých najmenších detailoch? Jedine človek zvnútra, buď z ministerstva školstva, teda z riadiaceho orgánu, alebo človek z MPC. Ten, komu došlo spomínaných 460-tisíc eur, musel byť informovaný priamo zvnútra rezortu.
A predstavte si túto neuveriteľnú náhodu. Podľa dostupných informácií, ktoré sa dostali k pánovi Jozefovi Kováčovi, firme Kvant sa podobná nešťastná náhoda stala aj v minulosti na Štátnom inštitúte odborného vzdelávania pri realizovaní jedného z mnohých projektov pre ministerstvo školstva. Tiež sa ozval niekto vo veci údajnej zmeny účtu. A tiež tam boli poslané peniaze. Avšak ten, kto tie peniaze na účet posielal, urobil maličkú chybu v jednom čísle a poslal peniaze na neexistujúci účet. A preto táto kauza nebola v médiách, nijakým spôsobom sa nerozmazávala, pretože banka peniaze okamžite vrátila. Je to fakt divná náhoda.
Vyhodený ekonóm Jozef Kováč si naivne myslel, že v právnom štáte sa predsa takéto veci nedejú, a tak o celej veci uprostred septembra napísal podrobné listy ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a premiérovi, tomu premiérovi, čo tu pred chvíľou rečnil, Robertovi Ficovi. Píše v nich: "Dovoľte mi, prosím, aby som vás požiadal o prečítanie týchto pár riadkov, ktoré vám nezaberú príliš veľa času, ale dozviete sa skutkovú podstatu kauzy na ministerstve školstva. Chcem vás preto veľmi pekne požiadať o pomoc pri očistení môjho mena a o maximálne zainteresovanie pri vyvodení dôsledkov."
Podrobne opísal, ako štát prišiel o 460-tisíc eur. Nič, nula, žiadna odpoveď.
A viete čo, kolegovia, teraz to už nie je tak celkom pravda. Jemu tie odpovede prišli. Predstavte si, že mu prišli po tej tlačovej konferencii, na ktorej sme poukázali na to, ako premiér Robert Fico, minister Kaliňák ani Juraj Draxler nekonali napriek tomu, že vedeli, za akých záhadných okolností táto krajina prišla o 460-tisíc ľudí (pozn. red.: správne má byť "eur") a vykašlali sa na 55-ročného Jozefa Kováča. Predstavte si, predstavte si, ako mu došli tie odpovede.
Z Úradu vlády mu napísal Roman Šipoš, riaditeľ kancelárie, ktorý mu poslal list nie doporučene, nie doporučene, poslal mu to bežne, ako bežný list, čo podľa mňa teda Úrad vlády úplne nerobí. Pán Kováč dostal tento list 11. októbra, pečiatka z Úradu vlády na tom liste je z 8. októbra, to znamená deň po našej tlačovej konferencii. A viete, aký je dátum na tom liste? 1. októbra 2015. Až na to, že ten dátum je podľa mňa sfalšovaný, pretože je dopísaný rukou. (Rečníčka v ruke drží materiál, ukazujúc ho plénu.) Tuto to máte, ctení poslanci a poslankyne, tuto to máte ctené médiá. Ten dátum je dopísaný rukou: 1. októbra. To sa robí bežne? Ja som robila na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, bežne sme to nerobili. (Reakcie z pléna.)
Predstavte si toto. Takže 7. októbra sme mali tlačovku, 8. je pečiatka z Úradu vlády a ten list, kedy údajne poslali na MPC kontrolu, je z 1. októbra 2015. Akurát, že 1. október je napísaný rukou. Robí sa to bežne v tejto krajine. Ako aj iné veci sa tu robia bežne. (Reakcie z pléna.) Presne tak.
Ďalšia, ďalšia vec, ďalší list je z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ktorý hovorí, že ten jeho list pán minister Kaliňák nechal poslať NAKA a pánovi Kováčovi prišiel tento list 16. októbra, 16. októbra, a ten list je datovaný k 8. 10., k 8. 10. mal opustiť ministerstvo vnútra, a informuje pána Kováča o tom, že už 5. októbra, akože dva dni pred našou tlačovou konferenciou, upovedomili z ministerstva vnútra príslušné orgány, aby začali konať. Dosť divné náhody.
Ja tu mám teda niekoľko otázok na pána ministra Draxlera - dvadsaťjeden, konkrétne. (Reakcia z pléna.)
No, ježišmária, kolegyňa, predstavte si, ešteže nemáme tú rozpravu časovo ohraničenú, že?
Viete, čo vy ste, pán minister Draxler? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Poprosím, kolegyne, nediskutujme s pani navrhovateľkou.

Nicholsonová, Lucia, poslankyňa NR SR
Pri všetkej úcte, to, čo ste urobili deň pred vaším odvolávaním, ako ste zázračne našli takmer pol milióna eur a ako ste nechali vyhodiť ďalšie pracovníčky z toho projektu, teraz po vykonaní kontroly, je podľa mňa jedno tragikomické divadlo. Inak tie dámy, ktoré nechal vyhodiť, to sú tiež len, dá sa povedať, že rádové zamestnankyne toho projektu. Áno, tam kľúčovou postavou, kľúčovou postavou je šéfka MPC, ktorá v plnej miere nesie zodpovednosť za to, čo sa stalo, a spečatila to niekoľkokrát na niekoľkých krycích listoch svojím vlastným podpisom. Pretože ona z titulu toho, že je generálna riaditeľka MPC, je hlavná manažérka národného projektu, o ktorom hovoríme.
Takže pol milióna eur, ktoré boli doteraz fuč, deň pred vaším odvolávaním ste zrazu prepustili kompetentné manažérky projektu, ktorých podpis svietil na krycích listoch od začiatku vášho nevydareného tunelu v Metodicko-pedagogickom centre.
Pýtam sa vás, pán minister Draxler, čo sa stane s nevinným človekom, ktorého meno ste pošpinili a ktorý mal poslúžiť ako obetný baránok na zahladenie vašej kauzy?
Pýtam sa, prečo ste 55-ročného ekonóma Jozefa Kováča z Metodicko-pedagogického centra nechali prepustiť hneď po prevalení zmiznutých 460-tisíc eur? Vtedy ste nepotrebovali investigovať ani si počkať na závery kontroly? Keď ste toho chlapa nechali prepustiť a v médiách ste naňho vyliali kýbeľ špiny ako na jediného zodpovedného, vtedy vám uniklo, že na platobných príkazoch prevodu tých peňazí nikde nesvieti jeho meno? Prečo ste hodili cez palubu nevinného, ktorého podpis na podvodnom prevode pol milióna eur nikde nefiguruje? Čo s ním teraz, há? Má 55 rokov, je nezamestnaný, doma má trinásťročnú dcéru a meno, ktoré ste pošpinili vinou svojich politických nominantov a svojou vlastnou vinou! Zbabelec, ktorý podhodil hladnému davu ohlodanú kosť, aby si udržal svoj vznešený zadok na ministerskom tróne a nepošpinil meno 40-percentnej partaje pred voľbami - lebo veď vy to všetko robíte pre ľudí, nie? Tak to píšete na tých bilbordoch.
Pýtam sa vás, pán minister Draxler, prečo ste peniaze našli až teraz a prečo až teraz vyhadzujete ľudí, ktorí sú zodpovední za tú vašu hru na zmiznutých 460-tisíc? A pýtam, prečo stále kryjete šéfku MPC, ktorá bola z titulu funkcie generálnou manažérkou sporného projektu a ktorej meno svieti na každom krycom liste k faktúram? Je to preto, že je to vaša nominantka, ktorú ste dosadili na post generálnej riaditeľky MPC?
Pýtam sa vás, na čo sa to hráte deň pred vaším odvolávaním v parlamente? Keby sme 7. 10. 2015 nezvolali tlačovku, na ktorej sme poukázali na krivdu voči nevinnému človeku a keby sme nezozbierali podpisy na vaše odvolávanie v parlamente, kde, na koho účte by doposiaľ viselo pol milióna eur? Keby sme nezvolali tú tlačovku, kde stál aj prepustený ekonóm Jozef Kováč, s akým výsledkom by sa skončila tá vaša kontrola na MPC? A konala by sa vôbec nejaká kontrola?
Prepustených 55-ročných ľudí bez práce sa tu potuluje tak veľa, na toto ste vsadili, že nejakého Jozefa Kováča je medzi nimi také ľahké prehliadnuť, že kvôli jednému Kováčovi predsa nebude bordel v médiách a že stratených pol milióna eur popri tých smeráckych tuneloch v zdravotníctve, v doprave nikomu nebude až tak veľmi chýbať?
S týmto ste rátali, že tie stratené peniaze roztratíte na nejakých súkromných účtoch a že vám novinári aj verejnosť zožerú, že ste vyvodili osobnú zodpovednosť voči ľahkej koristi - ekonómovi, a teda ste usi myli špinavé ruky?
But guess what? Tá tlačovka s pánom Jozefom Kováčom spustila lavínu. Zrazu ľudia zo školstva chcú hovoriť. Kontaktujú ma s informáciami, popri ktorých je ten váš tunel za pol milióna len fazuľkou. Zahrali ste veľmi slabou kartou, pán minister, a nevedeli ste, že aké karty majú v rukách ešte vaši súperi.
Vôbec nie je dôležité, či bude Draxler odvolaný, alebo nie. To nie je dôležité. Nemáme na to. Všetci, jak tu sedíme, o tom vieme. Viete to aj vy, tlieskajúci kolegovia. Dôležité je, aby ľudia vedeli, ako a cez čo rozkrádate školstvo. Aby si to ten učiteľ, ktorý má mizerný plat len kvôli vašim tunelom, pustil večer v rádiu, keď bude v taxíku rozvážať z večierkov tie celebritné deti zlodejov.
Páni učitelia a panie učiteľky, kvôli takýmto Draxlerom sa neoplatí mlčať. To nie vy potrebujete jeho, ale on potrebuje vás. To on mylne uveril, že funkcia je on a on je funkcia, nevediac, že je tu len omylom a že je tu len na chvíľu. A to bez ohľadu na to, či ho dnes odvoláme, alebo nie.
Toto by mohol byť koniec, ale nebude to koniec. Prišlo mi niekoľko zaujímavých informácií o, napríklad aj o tom spornom národnom projekte, o ktorom som doteraz hovorila. Pozrite sa, ako ten projekt funguje. Ten projekt mal zabezpečovať primárne balíčky pre deti z marginalizovaných rómskych komunít, mal ísť na školy, aby tam deti našli všetko, čo doma nemajú, čo im rodičia nabaliť nemôžu a podobne. Súčasťou toho projektu bolo aj pôsobenie odborných pracovníkov, samozrejme, v rámci toho národného projektu, ktorý sa volá. Ten bol spustený 1. 9. 2014. V úvodných mesiacoch neboli včas zasielané mzdové prostriedky do škôl. Museli vypomáhať obce. Išla zvodka, že aby z toho nebol škandál, tak primátori a starostovia, ktorí sú v drvivej väčšine, povedzme si, aj keď sa tváriaci nezávislo, tak predsa len pod gesciou SMER-u, pretože ten rozdáva eurofondy, museli suplovať tento projekt, pretože peniaze neboli posielané.
Po prijatí niekoľkých sťažností cez diskusné fórum projektu manažéri diskusiu zrušili. Mám potvrdenie o tom, že diskusné fórum na stránke projektu PRINED bolo zrušené len preto, lebo tam bolo príliš veľa kritiky.
Školenia. V úvode tohto projektu boli realizované absurdné a zbytočné školenia, kde im priamo lektor v pokročilom veku sám povedal, že ide iba o to, ako čo najrýchlejšie vyčerpať peniaze na školenie. Prínos pre ľudí, ktorí boli zaangažovaní v tomto národnom projekte, bol nulový okrem vyfakturovaných nákladov.
Nepreplatené cestovné. Do dnešného dňa 21. 10. 2015 odborní zamestnanci projektu nedostali preplatené cestovné náhrady povinného školenia. Predpokladáme však, že manažéri MPC dostali preplatené všetko, aj osobné príplatky.
Nekompetentnosť. Ten človek, čo mi to píše, ináč zvnútra toho projektu, ktorý na tom robil, píše, že nekompetentnosť až debilita. Manažéri projektu z Prešova, pravdepodobne to ale išlo ako príkaz z Bratislavy, zasielali neustále nové a nové, resp. nové a novšie a ešte novšie verzie formulárov a výkazov, takže vo finále odborní zamestnanci spracovávali nie tri výkazy mesačne, ale tridsať výkazov. Posledná funkčná verzia výkazov, záznam o práci odborného zamestnanca, bola vydaná až v decembri 2014, čo znamenalo prerábanie všetkých výkazov znova. Na to odborní zamestnanci poukazovali aj v diskusnom fóre, ktoré bolo ale zrušené.
Neexistujúca náplň práce. Projekt PRINED bol spustený 1. septembra 2014. Odborní zamestnanci dostali na papieri náplň práce v novembri 2014. Pýtam sa, ktorý idiot môže spustiť takto projekt?
Šestka. Žiadna odborná práca, podvod. Odborní zamestnanci nerobia žiadnu odbornú činnosť, ale nahrádzajú učiteľov. Predstavte si to, školy si tak vypomáhajú, pretože majú nedostatok ľudí na suplovanie a pomocné práce. Využívajú odborníkov, ktorých platíme cez tento eurofondový projekt. Odborní zamestnanci chodia učiť namiesto učiteľov, až sa rodičia pýtajú, prečo napríklad psychológ učí jeho dieťa slovenčinu? Odborní zamestnanci robia dozor na chodbách počas prestávok. Špeciálni pedagógovia, psychológovia robia dozor za peniaze z eurofondového projektu. Odborní zamestnanci odprevádzajú deti na zastávky autobusu. Odborní zamestnanci sú dokonca aj v družinách. Všetky výkazy o práci odborného zamestnanca sú písané pro forma. Nič z toho sa v skutočnosti nerobí. Projekt má skončiť teraz 30. 11. 2015.
Žiadne osobné ohodnotenia. Jeden jediný mesiac im PRINED poslal 120 eur osobné ohodnotenie, hneď v ďalšom mesiaci to zrušil. Odborní zamestnanci museli vysvetľovať, no, píše, že "idiotom v Metodickom centre Prešov", čo hovorí zákon a na aké tabuľkové platy majú nárok.
Odmeňovanie zamestnancov MPC. Toto je zaujímavé. Napríklad taká súdružka - asistent manažéra monitoringu PK Prešov má ročný plat bez osobného ohodnotenia 21 200 eur. Odborný zamestnanec, ktorý robí s Rómami priamo v osadách, v tých školách, má ročne plat 9-tisíc eur. Odborný zamestnanec v rámci toho projektu zarába 9-tisíc a nejaká projektová manažérka, ktorá má kontrolovať niečo, čo ani nekontroluje, ako sa dozviete neskôr, má plat 21 200 eur. Nadriadený tej súdružky asistentky, ktorá má akože kontrolovať, má ročný plat 33-tisíc eur. Síce nikto netuší, čo monitoruje a hlavne ako to monitoruje, pretože oni nie sú schopní dať dokopy jednu excelovskú tabuľku, aby dokázali vlastne, že toto sme urobili za tých 33-tisíc ročne.
Supervízia. Nuž, niektorí supervízori prišli do školy až jedenkrát. Potom sa už len dohodli s riaditeľmi a urobili si ďalšie čiarky.
Pomôcky pre odborných zamestnancov. Údajne v rámci toho projektu mali byť nakúpené notebooky. Na škole ich ale nikto nikdy nevidel. Možno si ich vedenie MPC alebo školy pridelili rodinným príslušníkom. Odborní zamestnanci projektu nedostali nič.
Balíčky pre deti zo sociálne znevýhodnených. To je to, čo robí tých 460-tisíc. Viem o jednej konkrétnej škole, kde v rámci týchto balíčkov dostali zubnú kefku, zubnú pastu a mydlo v jednom balíčku. Tam malo byť všetko pre tie deti. Tam malo byť to, aby ony zvládli ten školský rok - a dostali zubnú kefku, zubnú pastu a mydlo!
Podvody pri prijímaní odborných zamestnancov. V niekoľkých prípadoch boli zamestnaní ľudia, ktorí so sociálnou prácou, psychológiou či špeciálnou pedagogikou v živote neprišli do styku. Následne si v priebehu roka na MPC urobili akési školenie a všetko je okej. Nech žijú vzdelaní traktoristi a futbalisti!
Summa summarum: Myšlienka projektu nie je zlá, ako napokon žiadna myšlienka takmer žiadneho národného projektu. Ale keď počujeme meno Pollák alebo Richter, alebo akéhokoľvek ministra zo SMER-u, otvára sa nám nožík vo vrecku a každý si vybaví luxusné platy pre pár manažérov projektu a každodenné stresy za minimálne tabuľkové platy odborných zamestnancov, ktorých napríklad zavrú na celý deň s jedenástimi malými Rómami do triedy, a nikto sa nestará, čo tam robia.
Každému mysliacemu a vzdelanému človeku musí byť jasné, že keď odborný zamestnanec učí, supluje alebo stojí ako dozor na chodbách, nemôže logicky vykonávať odbornú prácu, na ktorú bol najatý v rámci toho projektu. Na svoju prácu potrebujú špeciálni pedagógovia malé skupiny žiakov, psychológovia samostatné miestnosti, ktoré neexistujú. Liečebný pedagóg detto. K tomu je potrebná spolupráca rodičov. Tá neexistuje, pretože rodičia vôbec nechápu, o čo vlastne v tomto národnom projekte ide.
Záver. Na školách by mali byť povinne a natrvalo školskí psychológovia, pochopili to už aj v Českej republike, a špeciálni pedagógovia. Žiaden projekt, normálne ich zaradiť do tabuliek. Lenže, vážení, keby sa to u nás normálne zaradilo do tabuliek, tak by sa nedalo cez takéto projekty tak nádherne tunelovať! (Reakcia z pléna.) Dalo by sa to? Nedalo by sa to.
A dostávame sa teraz k tomu úplne najdôležitejšiemu, na čo chcem poukázať. Cez to všetko, ako sme teda otvorili tú bublinu na tej našej tlačovke, tak sa nám naozaj začali ozývať proste rôzni ľudia a niektorí z nich ma upozornili na veľmi zaujímavý projekt, ktorý ide cez MPC, a ten projekt sa volá Nové trendy vzdelávania učiteľov anglického jazyka na základných školách. Viete, ako to volajú, tento projekt v MPC? Že Pellegriniho dieťa. Volajú to Pellegriniho dieťa. Tento projekt, na ktorom je zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku účinná k 23. 4. 2015, je vskutku veľmi zaujímavý a ja vám poviem prečo.
Bola teda vyhlásená, predpokladám, nejaká výzva z ministerstva školstva a vyhralo to MPC, ktoré predložilo nejaký projekt. Bola s ním podpísaná zmluva o NFP (nenávratnom finančnom príspevku). Je to rozdelené do tých dvojičiek pre celé Slovensko.
Pán poslanec, nudíte sa? Nie? Že spínate tie ruky. Dobre. Ja len keby náhodou, tak mi povedzte, dobre? Lebo teraz to bude naozaj dobré. (Reakcia z pléna.) Hej? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pani poslankyňa, nediskutujte s kolegami poslancami, ale vystupujte v rámci svojho vystúpenia.

Nicholsonová, Lucia, poslankyňa NR SR
Nové trendy vzdelávania učiteľov anglického jazyka na základných školách. Pre Bratislavský kraj to bolo vo výške 935-tisíc eur a pre celé Slovensko to bolo vo výške 10 099 896 eur. To znamená dokopy nejakých 12 mil. Lenže, predstavte si, že ešte pred tým, ako bola podpísaná táto zmluva o NFP na dokopy na tých 12 mil. eur v rámci tohto projektu, ktorý mal ísť iba na základné školy, tak už v januári sa pripravovali súťažné podklady pre verejné obstarávanie, ktoré nakoniec skončilo tak, že vysúťažili dve firmy. Len problém je, že to verejné obstarávanie bolo nie vo výške 12 mil., ako je tá zmluva, ale vo výške 25 mil. eur. Kým celý ten národný projekt mal byť zameraný na pedagógov, ktorí vyučujú angličtinu na základných školách, vo verejnom obstarávaní súťažili aj o stredné školy. Mali dodávať didaktické potreby aj na stredné školy, čo je absurdné. Prečo bola zmluva o NFP podpísaná v objeme 12 mil. a len na základné školy, keď verejné obstarávanie išlo v dvoch fázach, nielen na základné, ale aj na stredné školy?
A viete, čo je úplne najzaujímavejšie? Že kým doposiaľ všetky verejné obstarávania obhospodarovalo MPC, pretože tam má štyroch ľudí na verejnom obstarávaní, toto veľké verejné obstarávanie na 23 mil. eur zrazu potrebovali riešiť cez inú firmu. A tá firma je jedna firma, ktorá sídli na Záhradníckej ulici, a ona pre MPC úplne zázračným spôsobom riešila verejné obstarávanie. Ja sa pýtam prečo? Prečo, keď doposiaľ vo všetkých VO-čkách figurovali zamestnanci MPC, prečo zrazu toto obrovské verejné obstarávanie v celkovej hodnote 23 mil. eur muselo ísť cez nejakú nastrčenú firmu? Prečo? Čo tam bolo také, čo nemohli vedieť?
Tiež sa pýtam, ako je možné, že sa píšu základy pre VO-čko v januári, keď zmluva o NFP je podpísaná až koncom apríla? Prečo? A prečo, to je veľmi dôležitá otázka, to všetko je inak na vás, tie otázky, pán minister. Prečo riešime peniaze na tento veľký projekt, národný projekt, z nového programovacieho obdobia? V obidvoch tých zmluvách je napísané, že to bude hradené z nového programovacieho obdobia 2014 až 2020, keď my teraz máme dočerpávať, preboha, peniaze, ktoré nám tu Brusel nechal dočerpávať do roku 2015! Prečo to má byť hradené z nového programovacieho obdobia?
Ďalšia vec, ktorá má zaráža, je to, že v rámci toho jedného VO-čka na tých 15 mil. eur to vyhrala firma Agem Computers, vyhrala to firma Agem Computers, toto verejné obstarávanie na 15 mil. eur. Tá mala pokrývať teda tie základné školy, ale tá firma dostala už preplatených 6 mil. eur; 6 mil. eur. Teraz si predstavte, že my ešte neriešime predsa nové programovacie obdobie. Z čoho im vyplatili a za čo im vyplatili tých 6 mil. eur? Mám k tomu nejaké objednávky, ale nie sú k tomu zverejnené faktúry. Na základe čoho bolo tej firme Agem Computers vyplatených 6 mil. eur, keď MPC nezverejnilo tie faktúry?
A úplne perlička na záver. Agem Computers po tom, čo dostalo tých 6 mil. eur, v septembri, myslím, že nejakého 23. septembra, podpísalo s MPC zmluvu, že, s pani generálnou riaditeľkou Kapucianovou, že dodá MPC asi 15 vozidiel. Len tak, grátis, za nič. Ale je medzi nimi podpísaná zmluva, medzi Agem Computers a MPC je podpísaná zmluva, ale bez verejného obstarávania. Viete, možnože niekto sa opýta, že prečo by malo byť verejné obstarávanie, keď firma Agem Computers dáva 16 vozidiel MPC len tak, za nič. Ale to nie je za nič. Pretože tie autá jazdia, tie autá musia byť servisované a do tých áut sa musí tankovať. To znamená, že napriek tomu, že na tej zmluve svieti ako keby pomyselná nula, ono to predsa len niečo bude stáť. A na toto nebolo nikde vyhlásené verejné obstarávanie.
Takže si to ešte, ešte raz to, prosím vás, zhrňme. V januári sa pripravujú podmienky na verejné obstarávanie vo výške v objeme 23 mil. eur, aj keď ešte nie je podpísaná zmluva o NFP, tá sa podpisuje v apríli, podpíše sa iba na objem 12 mil. eur. Prebehnú VO-čká, je vysúťažená firma v tom veľkom verejnom obstarávaní na 15 mil. eur. Tejto firme sa dokonca vyplatí 6 mil. eur z nového programovacieho obdobia, pritom staré nie je dočerpané. Nerozumiem tomu celkom, možnože mi to vysvetlíte. A táto istá firma bez verejného obstarávania podpíše zmluvu s MPC o tom, že jej dáva do užívania 16 áut.
Možno som sama v tejto miestnosti, komu sa to zdá byť divné, ale určite nie som sama v tejto budove, lebo sú tu ľudia, ktorí sami na túto obskúrnu záležitosť upozornili a sami chcú počuť odpovede na mnou prednesené otázky.
To je zatiaľ z mojej strany všetko.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

21.10.2015 o 13:57 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:33

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Nuž, ten príhovor mal z môjho pohľadu dve roviny a prvá, zaujal ma úplne ten koniec, lebo ja Agem poznám, a teda doteraz som netušil, že obchodujú s autami. To je len taká alebo niečo robia vôbec s autami, len poznámka na margo.
Ale chcel som povedať k tomu úvodu hlavne, že, no nech sa páči. Medzičasom, medzitým, ako si, pani poslankyňa, rozprávala, sa nám tu rady exekutívy, aj tá vládna, veľmi preriedila a premiér Slovenska, ministri vlády, generálny riaditelia a z môjho pohľadu celá táto vládna klika na základe toho, čo si odprezentovala, tu likvidujú, existenčne likvidujú životy normálne pracujúcich ľudí a tu niekto vystúpi a má naozaj takú drzosť, že nám tu ide rozprávať o tom, ako robíme politiku zla. Proste ja už nerozumiem, že či tým, že tu príde nejaký fanklub, ktorý si veľmi dobre označila ako tlieskačov, a teraz ja sa cítim silný, tak niekomu idem naložiť a vymyslím úplnú lož.
Aká politika zla? Veď teraz ty si opísala to, čo každý z nás denne stretáva ľudí na ulici, ktorí hovoria o brutálnej politike strachu, strachu o vlastnú existenciu, kedy už ide o česť. Normálne toto je exemplárny príklad toho, ako sa dajú likvidovať ľudia, ak niekto má moc, vplyv a peniaze. Navyše tie peniaze má z eurofondov, resp. z verejných zdrojov. Toto zažívame denne, opakovane, a niekto nám tu ide kázať o politike zla?! Ja vyššie a väčšie zlo, ako utopiť jedného človeka, som nezažil. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:33 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:35

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Napadalo ma pri časti vystúpenia kolegyne Nicholsonovej a pohľade na pána ministra také textové spojenie z repertoáru skupiny Karpina. Neviem, kto ju pozná, ja ju mám celkom rád. A je to jedna pieseň, kde sa spieva: "Veď vyzerá nevinne ako Niki Lauda." Neviem, kde prišiel autor toho textu na toto prirovnanie k víťazovi Grand Prix Formuly 1 a majstrovi sveta, ale keď som sa díval na reč tváre pána ministra počas prvej časti vystúpenia pani poslankyne Nicholsonovej, kým ho ešte nezabával kolega Jarjabek, tak striedavo upieral také pilátovské pohľady na predsedu parlamentu a potom sa usmieval nevinne priam ako Niki Lauda.
Pričom pravda je tá, že sa práve v tomto prípade, o ktorom hovorila kolegyňa Nicholsonová, napĺňa to staré židovské: "Kto zachráni jedného človeka, zachráni ľudstvo." A aj človek Kováč je len jeden človek, ale i on stojí za to, aby tu bola táto schôdza, i keby nič iné nebolo z toho, čo tu zaznelo. Pretože, presne vzaté, priesečníkom toho všetkého, čo sa deje, je pani riaditeľka Kapucianová, ktorá bola zo svojho predchádzajúceho miesta vyhodená pre vážne porušenie disciplíny a potom jej nebola podaná britva ani slamka ako topiacej sa, ale rovno lukratívne kreslo. A na tomto kresle bez váhania sťala nevinného človeka, a keď teraz, deň pred touto schôdzou, sa vrátilo 460-tisíc odídených dostratena v rámci zlodejiny, tak pre mňa neexistuje väčšia priťažujúca okolnosť ako fakt, že sa tie peniaze odrazu vrátili. Lebo ak by som vedel, kde sú, tak ich vrátim.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:35 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:39

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia a kolegyne, viete, že pôsobím aj ako primátorka mesta a vážim si vždy opozíciu, pretože možno opozícia niekedy aj často klame, niekedy zbytočne obviňuje, pretože je to jej práca, ale drží nás v strehu. Čo si ja vážim.
Ale zažila som to pred voľbami komunálnymi, kedy musím povedať, že všetko bolo zle. Každý jeden projekt bol problém, všetko bolo zle. A nachádzali sa rôzne veci, lebo ja som sa úplne stratila, keď kolegyňa Nicholsonová tam rozprávala o akýchsi tabuľkách a proste detaily nejakého projektu.
A už ani nehovorím, že som sa stratila, keď rozprávala o listoch, lebo bola štátna tajomníčka, lebo ako primátorka dostaneme list do podateľne. To isté sa deje aj na ministerstve. Nechcem to vysvetľovať. Potom to dostane primátor. Veď primátor nemôže odpisovať alebo minister na päťsto listov. Musí to ísť na danú agendu. Čiže tie dátumy, tá agenda to vráti naspäť ministrovi. Čiže tie dátumy sa môžu líšiť.
Ale viete, čo ma najviac zaujalo? To protirečenie, že odvolávame v treťom bode ministra pre personálnu politiku. No nebuďte smiešni. Pán minister je tam jeden rok. A keďže má zodpovedať za ľudí, ktorí mu možnože robia aj také veci, o ktorých nevie, lebo ja mám tisíc zamestnancov, mám sto na úrade a neviem niekedy, kto mi čo urobí, ale snažím sa personálnu politiku si robiť sama, pretože raz na mňa budú takisto poslanci rozprávať a kričať pred voľbami, že zodpovedám za svojich ľudí.
Čiže je úplne normálne, aby si pán minister svoju personálnu politiku vyriešil, pretože musí mať ľudí, ktorým dôveruje. Pretože tým, ktorým nedôveruje, nemôže ani niesť zodpovednosť.
A tretia vec je, taký film mi jeden pripadol, keď všetci tu dávate: "Pozrime sa, kto to hovorí?" Pán Viskupič hovorí o politike zla. No, vážení, veď jasne, že je to politika zla. Pozrime sa, kto prvý obmedzil rozpravu v tomto parlamente? Pán Sulík, keď tu doniesol televízory pred generálneho prokurátora, keď sme volili.
Pozrime sa, pani štátna, aké vám prešli projekty? Veď vám neprešla IP karta, ani jeden projekt vám neprešiel. Ani jedno verejné obstarávanie, lebo neviem, či ste robili tabuľky, alebo čo ste robili? Dodneska by sme nečerpali fondy.
A pozrime sa na pána Galka, ktorý má... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:39 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:39

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Už ani ten mikrofón vám nefunguje, keď blbosti chcete rozprávať. (Smiech v sále.)
Lucia, ďakujem pekne za objasnenie celého problému, ja som teda mierne prekvapený, že sa čuduješ tomu, že tri roky sa tu falšujú nejaké listy na ministerstvách, no nech by robili len toto smeráci. Tri roky sa tu nehorázne kradne, a to, že tri roky falšujú nejaké listy a nejaké dátumy, to by nás asi nemalo prekvapovať.
Ja sa budem venovať len jednej veci z tých dôvodov, a to je, nie teda ani IUVENTE, ani personálnej politike, a to je práve prepustenie toho pána Kováča. Ministra Draxlera som zaregistroval ešte pred tým, ako vstúpil do politiky. Ja som čítal niekoľko jeho článkov, zdali sa mi uletené jeho názory, ale mal som taký pocit proste, že to je slušný človek, že to je človek, s ktorým sa vôbec nezhodujem v ideológii, ale je to slušný človek a toto som si myslel, aj keď nastupoval na ministerstvo.
A ja som dnes strašne sklamaný. Som sklamaný a znechutený. Som napríklad veľmi znechutený a sklamaný aj z toho, ako sa tam usmieva ako pripečený a baví sa tam s kolegami poslancami tak, že ho musí predseda Národnej rady zahriakovať, keď vystupujú jednotliví poslanci. To je niečo pre mňa tak trpké, také trpké poznanie, že keď si ho predstavím ako toho ľavicového intelektuála, za ktorého som ja pokladal pred, ja neviem, dvomi-tromi a neviem koľkými rokmi, keď som čítal jeho články.
Haló (rečník zvýšil hlas), pán minister, pošliapali ste česť 55-ročného chlapa, ešte vám to nedochádza?! To nemáte kožu na ksichte?! Že vás hanba nefackuje! Aj vy pôjdete medzi tých bežných ľudí na tie mítingy? Aj vy pôjdete na tie mítingy? No ja sa veľmi rád na to pozriem. Lebo aj tam sú 55-roční nezamestnaní, ktorí boli takto špinavo vykopnutí zo zamestnania. Že vás hanba nefackuje, pán minister!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:39 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:41

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani kolegyňa, ja som dlho nechápal, prečo prednášate tento návrh na odvolanie pána ministra Draxlera práve vy, lebo tým najaktívnejším v tom, v tej príprave na odvolávanie bol pán poslanec Poliačik. Po vašom vystúpení teraz som to pochopil. Dali ste to do emocionálnej roviny. Nie je nič "presvedčivejšie", ako keď šarmantná dáma vystúpi za rečnícky pult, vedrá špiny emociálne vyleje na ministra, ale ja sa v tejto súvislosti chcem spýtať.
Z toho, čo ste povedali, za čo je osobne zodpovedný pán minister Draxler? Čo vykonal a nemal vykonať pri riadení projektu alebo projektov, ktoré ste spomínali? Všetky projekty, ak vznikli, vznikajú pochybenia pri ich realizácii, ja garantujem, že budú tieto pochybenia odhalené a že z toho s istotou budú aj po tejto schôdzi vyvodené dôsledky.
Zazneli tu slová "zrazu sa hľadá riešenie", "zrazu sa našli peniaze", "zvolebnieva sa". Veď ale to nie je o nás, že zrazu sa našli riešenia, to je o vás, že hľadáte a emocionálne podstrkujete nám tému, ktorá s ministrom Draxlerom má málo spoločného. Pochybenia, ktoré vznikli, nevznikli jeho pričinením.
Ak budete, ak ste pozorne počúvali vystúpenie pána predsedu vlády, máte tam jasne povedané, aké kontroly prebehli, čo bolo predmetom týchto zistení, že predmetom zistení bolo pochybenie Metodicko-poradenského centra a že nikto nikdy nemal záujem nič zamiesť pod koberec, z čoho vy obviňujete pána ministra Draxlera, lebo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:41 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:43

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pani poslankyňa, no ja som si vypočul vaše vystúpenie, no ale musím uznať, že uviedli ste asi také silné argumenty, ako je silný trikrát vylúhovaný čaj.
Jednoducho ja sa pýtam, to minister riadi projekty? Minister dáva pokyny na úhrady faktúr? No možno to tak bolo za SaS-ky, ale teraz nie. Podklady na faktúry a na uhradenie faktúr pripravuje riaditeľka MPC? No ja neviem, ako to je, možno u vás v SaS-ke to tak je, že pán Sulík všetko pripravuje, ale v každej normálnej spoločnosti a na každom normálnom ministerstve alebo na každej normálnej inštitúcii to pripravuje ekonóm ako taký, tak je neviem, čo teraz, kto by mal niesť ako prvý zodpovednosť.
Ďalšia vec. Spomínali ste tu nejakú bublinu o tom, že aké je tam odmeňovanie, aké sú tam platy, že 21-tisíc a tak. Pani poslankyňa, prečo ste sa neozvali, keď v roku 2012 vyšlo najavo, alebo keď ste už o tomto museli všetci vedieť, že u pána Figeľa sa dávajú platinové a zlaté padáky? Prečo ste vtedy čušali, keď pán Kravec dostal 170-tisíc eur odstupné? Pán Tarcala 100-tisíc eur, pani hrdá šéfka Slovenskej pošty mala navrhnutých 180-tisíc euro, pán Ďuriník 95-tisíc euro? V podstate dohromady to bolo 1 455 191 euro na padákoch len na rezorte pána Figeľa, a vy ste čušali, tam vám to nevadilo, že len také padáky boli vysoké, keď tam bola priemerná mzda v oblasti železníc 846 euro mesačne?! Tam ste čušali, tam ste mu tlieskali, že však je to koaličný partner, a teraz idete moralizovať, aké sú kde platy?! Však tie platy sú dávané na základe nejakých tabuliek.
Pani Nicholsonová, ja iba toľko chcem povedať, vodu kážete, víno pijete. A znova to zopakujem, neuviedli ste žiadne relevantné argumenty, prečo by pán minister mal niesť zodpovednosť za niečo, čo spáchal niekto iný. Nato sú tu ešte dokonca orgány činné v trestnom konaní, aby podvodníka chytili... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 14:43 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video