56. schôdza

21.10.2015 - 21.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:33 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. No, pán minister, boli ste ku mne chrumkavý, tak budem aj ja ku vám.
Je super, že sa budeme spolu ďalej baviť, pretože vy zodpovedáte tomuto parlamentu, takže by som ocenil, keby ste nechali naozaj opozičných poslancov robiť kontrolnú prácu, na to tu sme my, my máme na rozdiel od vás priamy mandát od občanov, a tým pádom je našou prácou kontrolovať vás a pozerať vám na prsty.
Čo sa týka šírky práce ministra školstva, tak, keďže mám ambíciu, ak sa to bude dať, vás vymeniť na tej stoličke, tak veľmi dobre viem, čo minister školstva robí a robiť má. Tá diskusia, na ktorej ste sa zúčastnili, bola orientovaná práve na vzdelávanie orientované na deti, preto sme sa nebavili o tom, že ako treba platiť kúrenie v telocvičniach, lebo to jednoducho nebolo predmetom tej diskusie, ale ja som pripravený na diskusiu aj na túto tému s vami.
Volebný program SMER-u bol vždycky blábol prázdnoty, takže ja vám kľudne venujem ten náš, keď chcete víziu pre školstvo, je to tu na 9 alebo 10 stranách, rád vám ho dám, kľudne to opíšte, aspoň v programe SMER-u konečne bude niečo konkrétne, lebo v tom poslednom, rovnako tak v Programovom vyhlásení vlády, bolo prázdne nič. A ešte ani to ste nesplnili.
Aby sme išli naspäť k veci. Pán minister, hovorili ste zoširoka, ale o veciach, ktoré naozaj môžme si potom znovu pripomenúť v predvolebných diskusiách, keď sa budeme baviť o školstve, ale k tomu, o čom naozaj táto schôdza je, ste toho povedali málo.
A moja otázka najmä teda k tomu platobnému príkazu, ktorý ste spomínali, ten sa týkal presne tohto účtu, ktorý prišiel tým mailom na MPC alebo sa to týkalo niečoho iného a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:25 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán minister, povedal som, že sa zdržím niektorých vyjadrení. Musím povedať, že v tejto chvíli mi to dá dosť veľkú námahu, ale vecne k trom veciam.
Správcom majetku štátu v tomto prípade ste vy a žiadna IUVENTA bez vášho súhlasu to nemohla dať vypísať ako prebytočný majetok. To nemôžete obchádzať.
Mimochodom ešte raz, povedal som to, takto v tomto zmysle odpovedali dvaja vaši kolegovia na interpeláciu kolegovi Hubovi. Tak ja už neviem, či aj oni sú neznalí veci, ale to sa mi predsa len nezdá.
Druhá poznámka. Viete, že ja nechcem opakovať tie organizačné pokyny a čítať rad za radom, jak ste pridali, odobrali, pridali - mám vám dať kompletnú tabuľku, jak ste to robili? Možnože ju nemáte, tak ja vám tým môžem poslúžiť, jednoducho je to tak.
A posledná poznámka, rád počujem, že chcete spolupracovať, len zdá sa mi to vyslovene deklaratórne, keď sa tak vrátim len fakticky, pretože to nie je o víziách a koncepciách a o veľkých veciach. So zákonom o financovaní regionálneho školstva máte problémy, jednoducho je to dlhodobé, ale ja som sa už niekoľkokrát legislatívnou normou pokúšal urobiť aspoň isté zmeny. Ako ste na to reagovali? Nijak. Úplne nijak, ako treba povedať. Takže jednoducho vaši kolegovia tu v parlamente to bez problémov unisono zhodili zo stola, bolo vybavené. Asi takto tá spolupráca fungovať nemôže.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:27 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:28

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, ja si vždy robím poznámky z vystúpenia. Mám tu napísané, že oceniť, že minister vystúpil v rozprave. Tak oceňujem, že ste vystúpili, ale teda ten záver ste si naozaj mohli odpustiť. Snažili ste sa byť vtipný, však koniec koncov aj vaši nesvojprávni kolegovia kolesíkovia vám zatlieskali, ale myslím si, že to, čo ste na záver predviedli, tak vám viacej uškodilo, ako pomohlo.
Tri poznámky by som chcel povedať.
Po prvé, pomerne dosť veľa času ste venovali pánovi Kováčovi, jeho podpisu na nejakom novom dokumente, to je pre mňa novinka, a tým dvom pracovníčkam, ktoré ste dali následne prepustiť po tej kontrole, ale ani slovom ste sa nezmienili o tej pani riaditeľke. Riaditeľke MPC pani Kapucianovej, a pokiaľ je pravda, nikto to zatiaľ nevyvrátil, ani vy, tak jej podpisy svietia úplne všade na všetkých krycích listoch, na všetkých príkazoch. A je to vaša nominantka.
Nepáčil sa mi a nepáčilo sa mi, ako ste rozprávali o pánovi Kováčovi, lebo ste tu opäť v náznakoch nejakým spôsobom vyslovovali také tvrdenia, ako keby už mal byť pomaly obvinený a odsúdený, ako keby proste tá jeho vina bola dokázaná. A ja vám v tejto súvislosti, pán minister, dám veľmi korektnú ponuku a veľmi korektný návrh. Pokiaľ pán Kováč nebude obvinený, vzdajte sa mandátu a odíďte z politiky, zachovajte sa ako chlap, lebo dnes ste aj tuto na tomto mieste z neho urobili zlodeja a podvodníka. Neviem, či ešte hore sedí na tom balkóne, ale to bolo z vašej strany tak bezcharakterné, pán minister, tak bezcitné, že absolútne je to v ostrom protiklade s tou vašou anjelskou tváričkou a s tým slušným vystupovaním, ktoré sa snažíte prezentovať. Ak sa dokáže, že je nevinný, odíďte z politiky, lebo v nej nemáte čo robiť aj na základe toho dnešného vystúpenia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:28 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:30

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, pán minister, ja na rozdiel od svojich predrečníkov si myslím, že ste odpovedali takmer na všetky otázky, ktoré boli doteraz vznesené v rozprave, a stačí ich len počúvať a mať otvorené uši aj pre to, čo hovorí protistrana. Ak je niekto presvedčený iba o svojej pravde, tak potom samozrejme, že fakty, ktoré prednáša druhá strana, nie je ochotný vôbec prijímať.
Možno z tých vecí, ktoré ste nespomenuli, iba jednu a bola to otázka, myslím, pani poslankyne Nicholsonovej, ktorá sa pýtala na rámcovú zmluvu v angličtine vo svojom vystúpení, ak si to dobre pamätám. Tak tam je asi potreba povedať, že tá rámcová zmluva je podpísaná tak preto, lebo sa bude pokračovať v projekte aj pre iné druhy škôl v novom programovacom období. A to je znova otázka toho, že nehľadajte problémy tam, kde nie sú, skúste sa skôr oboznámiť s tým, aký je skutkový stav.
Pokiaľ ide o vašu poznámku, že čaká opozícia iba na to, čo sa vynorí vo verejnosti, a to potom ide nejakým spôsobom prezentovať a vytĺkať z toho politický kapitál, plne s vami súhlasím. To znamená, opozícia, ktorá je dnes v našom parlamente, neplní svoju kontrolnú funkciu tak, ako by ju plniť mala, nerobí konštruktívnu opozičnú politiku, neprednáša žiadne návrhy, ktoré by školstvo posúvali dopredu, iba čaká na to, čo sa objaví vo verejnosti, a tým vyjde.
Typickým príkladom je zber údajov pre RIS. Oceňujem, že ste stiahli svoj návrh, ktorý znamenal zbieranie rodných čísiel od rodičov, áno, možnože došlo k pochybeniu vzhľadom na vyjadrenie Úradu pre ochranu osobných údajov, ale na druhej strane je potrebné urýchlene naplniť RIS, a ak by opozícia bola korektná, tak by povedala, za ich pôsobenia problém stál.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:30 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Martin Chren
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán minister, vy ste vo svojom vystúpení hovorili veľa o školstve na Slovensku, ale musím povedať, že ja mám pocit, že vy žijete v úplne inej krajine, než žijeme my všetci ostatní, po tom vašom príhovore. Mám pocit, že vy žijete v krajine spokojných a dobre zaplatených učiteľov, šťastných rodičov a dobre vzdelávaných detí, v krajine, kde začínajúcim učiteľom nemusí štát doplácať aspoň do minimálnej mzdy, pretože ani len také platy nemajú v krajine, kde príjem učiteľa nie je menej než polovica priemeru iných vysokoškolsky vzdelaných ľudí, v krajine, kde ľudia chcú robiť učiteľov, pretože na Slovensku len 10 % z učiteľov má menej ako 30 rokov a naozaj absolútne sa zanedbáva generačná obmena.
Dovoľte mi pripomenúť vám, hovorili ste o duálnom vzdelávaní, že je tam zapojených minimum študentov a že je ušité na mieru len pre veľké firmy. Malé firmy sa doňho nemajú ako zapojiť. Že ste zlikvidovali centrá voľného času, nie vy, ale váš predchodca. Byrokracia, to snorenie u rodičov, to je síce pekné, že ste sa ospravedlnili, ale, viete, vy dokážete dávať skrátené legislatívne konania k omnoho menej dôležitým veciam. Prečo aj neodstránite ten problém?
Chválim vás za to, že prvýkrát sa podarilo takmer všetky učebnice dodať načas, ale nie je to hanba, že je to prvýkrát a takmer?! To, koľko peňazí sa stráca po ceste do škôl a nechávajú si ich mestá a obce, že školy dostávajú o desiatky percent peňazí menej, než by mali, to sa neriešilo.
No a, viete, tie platy v školstve, investujete do automobiliek, len nie do ľudí a do vedomostí a slovenskí učitelia sú úplne na chvoste vášho záujmu.
No, jednoducho nie, nemôžem vás pochváliť ani za to, že by ste mali pravdivý svoj dnešný príhovor, ani za to, čo ste zatiaľ urobili a ako ste aspoň dokázali pomenovať problémy, ktoré školstvo trápia. Čo ste nedokázali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:33 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, v úplnej harmónii s pánom premiérom ste dnes prezentovali úspechy rezortu školstva najmä tam, kde nie sú merané vôbec alebo len nepresne. Uvediem tri príklady, ktoré som si tu narýchlo našiel.
Nie je taký veľký problém, keď vieme, že v spoločnosti je populárne duálne vzdelávanie, tak potom prijať zákon o duálnom vzdelávaní. Problém už je potom zaistiť nejaké výsledky a tie vyzerajú tak, že hoci duálne vzdelávanie malo pomôcť tým najslabšie vzdelaným v tých najhorších regiónoch, tak dosiahlo presne opak. Nula miest v duálnom vzdelávaní, to sú čísla spred mesiaca, bolo ponúknutých v okresoch s najvyššou mierou nezamestnanosti. To znamená Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava, Poltár, Sabinov, Vranov nad Topľou, Trebišov, Sobrance a Veľký Krtíš.
Nula miest bolo ponúknutých v odboroch s najvyššou mierou absolventskej nezamestnanosti: mechanik hasičskej techniky a podobne. Naopak, veľmi veľa miest bolo ponúknutých v tých odboroch, kde je nezamestnanosť absolventská nulová alebo veľmi nízka.
Tiež som si pozrel narýchlo, že veľa sa tu hovorilo o tom, že učitelia už nebudú prepúšťaní v lete. Tak ja len poviem tie kroky, ktoré boli urobené, za rok viedli k tomu, že v 2014 v lete bolo prepustených o 59 % učiteľov viac, než tie dva mesiace predchádzajúce, a v 2015 o 55. Čiže takmer žiadna zmena.
A pokiaľ ide o materské školy, tak uvidíme, ako sa vyvinie ukazovateľ hrubej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:35 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja po vašom vystúpení vás musím nazvať majstrom nadpisu a pointy. Ten nadpis znel, že idem zbagatelizovať minimálne tri spomenuté dôvody, ktoré vedú k vášmu odvolávaniu. A tá pointa, ktorá mala znieť, že vy sa budete, ak som ju teda správne pochopil, vy sa budete ochotný rozprávať s ľuďmi, ktorí používajú alebo požívajú mandát a vykonávajú ho v Národnej rade, je pre mňa, mierne povedané, nechcem ísť až do tej roviny, že cynizmu, ale že neviem celkom pochopiť, v akom, v akom to nastavení to fungujete.
Len ja som si, keď viacero kolegov na vás priamo reagovalo, spomenul na taký, myslím, že to bol blog niekde, kde ste v deň alebo deň po pohrebe Václava Havla vydali blog, ktorý hovoril o tom, že Václav Havel, a boli ste tiež majster nadpisu a nazvali ste ho "malým Čecháčkom" a končili ste tiež takou zvláštnou pointou, kedy ste povedali alebo napísali, že v ten večer si pri vianočnom stromčeku otvoríte Haškovu zbierku Velitelem města Bulgumy (pozn. red.: správne má byť "Bugulmy") a so smiechom celému týždňovému cirkusu okolo pohrebu prezidenta Havla, ukončenému pohrebným vzletom politických celebrít, ukážete, citujem, "veľký prostredník".
Čiže toto sú (reakcia z pléna), toto sú, citát z vášho blogu a mám pocit, že to fuj, ktoré zaznieva, je presne označením toho, ako viete vypointovať aj svoje predstavenia a vystúpenia do dnešného dňa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:37 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Ja sa necítim byť doma v tejto téme, v téme školstva, aj keď sa snažím vychovať svojich päť detí aj za pomoci nášho školstva, a nie vždy sa to darí, ale iný rozmer by som chcel.
Pán minister, ja vás vnímam, alebo vnímal som vás ako človeka, ktorý si pred vstupom do politiky urobil celkom dobré meno. Ako vieme, dobré meno je ťažké získať, ale je veľmi ľahké ho stratiť. Ja sa teda obávam, že po tom, ako ste vstúpili do služieb SMER-u, to dobré meno strácate.
A chcel by som vás poprosiť, viac pokory do vašich vystúpení a menej urážok, napríklad na adresu pána Kováča, viac vtipu do vašich vystúpení a menej zosmiešňovania politických oponentov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:39 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:40

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
To hovorí ten pravý. No ale k veci.
Pán minister, ďakujem veľmi pekne, že ste vystúpili, konečne mám pocit, že som tuná nedrel nohavice nadarmo dnešný deň a že som teda čosi počul. Keby ste nevystúpili, naši ctení kolegovia by vám vyčítali, že ste nevystúpili, a keďže ste vystúpili, tak vás niektorí hrubiáni budú, samozrejme, zhadzovať preto, lebo vlastne ste im nabili nejaké politické pušky. V konečnom dôsledku je teda úplne jedno, či by ste vystúpili, alebo nevystúpili, preto, lebo ide tu presne o to, čo ste pomenovali.
No a ja sa vám chcem poďakovať, že aj ste sa pokúsili tým niektorým jednoduchšie mysliacim poslancom vysvetliť, o čo vlastne v súčasnosti v školstve vám ide, čo sú to nejaké školské reformy, čo sa v tom školstve všetko udialo od, teda za posledné štyri roky, resp. od vášho nástupu.
No a myslím si, že aj tak je to ale úplne jedno preto, lebo toto do tej politickej hry, ktorá je príznačná aj týmto návrhom na vaše odvolanie, jednoducho týmto pánom nesedí, čiže úplne jedno, čo by ste povedali.
Ja sa ale, ak dovolíte, pristavím pri jednej veci, keď ste hovorili, čo vlastne školstvo potrebuje. Podľa mňa okrem iných vecí školstvo potrebuje aj jednotný pohľad na slovenskú históriu, čo v tejto chvíli je dosť ťažké preto, lebo aj tuná v tejto sále sedia niektorí poslanci, ktorí v tomto nemajú jasno a dostali sa do tohto parlamentu vlastne úplne omylom preto, lebo pred rokom ´93 mali úplne iné názory, aké mali.
Takže jednotný pohľad na slovenskú históriu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 18:40 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:40

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Najprv k vášmu prejavu, pán minister. Ja si myslím, že malí a hlúpi ľudia bývajú často arogantní. Ja si o vás nemyslím, že vy ste hlúpy, ale myslím si, že nemáte argumenty, a preto ste sa uchýlili k tomu, že budete urážať, že urazíte Martina Poliačika, že urazíte mňa, že na tlačovke poviete, že keď ešte raz si Nicholsonová s Poliačikom zorganizujú tlačovku, tak sa s nimi prestanete baviť. Dnes to veľkodušne beriete späť. Vy si myslíte, že my sa s vami baviť chceme?
Vy ste ten, čo máte odpovedať na naše otázky, nie naopak. Keď ste si nevšimli, tu je parlamentná demokracia, vy zodpovedáte nám, vy zodpovedáte dokonca mne, nie ja vám, pán minister, a ešte chvíľu to tak bude.
Chcem vám povedať, že ten váš arogantný prejav sme nepočúvali iba my tu v sále, ale počúvali to tam vonku učitelia, ktorí mi píšu. A píše mi veľa z nich a píšu mi rôzne veci, ktoré tu nemôžem všetky čítať, pretože by som mohla uraziť ctenú Národnú radu, ako som ju už raz bola urazila v minulosti, keď som si dovolila sem priniesť názory občanov, bola to pani podpredsedníčka Laššáková, ktorá ma vtedy stopla.
Ale presne, ako hovoril kolega Martin Chren, tí ľudia vonku, čo vás počúvali, čo robia v školstve dlhé roky, majú pocit, že vy ste asi z iného sveta. Ja im na to odpisujem, že nie, vy nie ste z iného sveta, vy ste len prešli tou Ficovou marketingovou školou a triete sa tu ako had o veci, na ktoré sa vás nikto nepýtal. Na ktoré sa vás nikto nepýtal. Pretože vaše odvolávanie je o niečom úplne inom, ako o tom, o čom ste vy rozprávali.
Poviem vám niečo k tomu vášmu chválenkárstvu v troch bodoch a reagovať budem nie ja, ale prostredníctvom mňa tí ľudia, ktorí to teraz pozerajú v priamom prenose.
Pretože pokiaľ hovoríte o tom, ako robíte veľké poriadky vo vysokých školách, tak ja vám poviem, čo vám píše jeden z učiteľov z vysokých škôl: "Osobným zlyhaním Draxlera a nepodpísaním akreditačných spisov vystavil minister vysoké školy obrovskému problému, kedy hrozia dokonca žaloby na niektoré vysoké školy. Sám si stanovil termín 21. september a sám ten svoj vlastný termín nedodržal."
Druhá vec. Chválite sa rozširovaním kapacít škôlok. Pán Rudolf Lahkovič vám píše: "Spýtajte sa ministra, či je naozaj presvedčený, že či 23 mil. v rámci tzv. sociálneho balíčka na zvyšovanie kapacít preplnených materských škôl je lepšie riešenie, ako zrovnoprávnenie vo výške príspevkov na súkromné škôlky, ktoré by v takom prípade boli pre rodičov tiež zadarmo. Bolo by to lacnejšie, vytvorilo by sa viac miest v škôlkach. A stačí mu navštíviť akúkoľvek súkromnú škôlku, aby videl, o koľko je vyššia kvalita vzdelávania oproti štátnym škôlkach, ktoré sa stali pri preplnených triedach len skladiskom detí."
A pýta sa: "Má minister pripravený plán privatizácie kontajnerových škôlok alebo ide hlavne o zákazky zo štátneho rozpočtu, ktoré sú zaujímavejšie ako investície do platov učiteľov alebo zdravotníkov?"
Pani Saskia Repčíková sa chce vyjadriť k duálnemu vzdelávaniu, o ktorom toľko rozprávate, ktorým sa toľko chválite, nielen vy, ale aj pán premiér. Odišiel, že? Super.
Pani Saskia Repčíková píše: "Zákon o duálnom vzdelávaní fatálne zlyháva, slúži iba VÚC, aby likvidovali nepohodlné stredné školy. Len v Banskobystrickom samosprávnom kraji nepovolili v budúcom školskom roku otvoriť ani jednu prvú triedu v deviatich z 19 súkromných stredných škôl. Tým ich prakticky zlikvidujú. Medzi jeho vlastnými školami však nie je ani jedna, ktorej by zakázali otvoriť čo len jednu triedu. Tento zákon sme pripomienkovali už aj za ministra Čaploviča, za ministra Draxlera prešiel nanovo v znení, ktoré ešte viac umožňuje samosprávnym krajom likvidovať školy, samozrejme, súkromné. Situácia sa opakuje už tretí rok a je stále horšia, stále viac súkromných škôl VÚC-ky zatvárajú. Minulý rok to bolo 16 na celom Slovensku, tento rok zatiaľ v jednom jedinom kraji 9 a čakáme na ďalšie kraje a ďalšie VZN, kde hrozí rovnaká situácia. Ako jej chce pán minister zabrániť?"
Tak toľko učitelia, ktorí vás pozerali.
A teraz sa pozrime na to, o čom ste rozprávali.
Po prvé, čo presne myslíte tým, keď hovoríte, že si máme počkať na to, ako skončí vyšetrovanie v tej trestnej veci podvodu? Čo presne tým chcete povedať? Vy vidíte do toho vyšetrovania? Z akého titulu vy vidíte do toho vyšetrovania? Vy ste minister školstva, vy nie ste minister vnútra, vy nie ste ten vyšetrovateľ!
Pokračuje vyšetrovanie vo veci, ja sa pýtam, prečo už teraz sa snažíte primäť našu pozornosť k tomu, že ako jediný vinný z toho vyjde ten človek, ktorého prezumpciu neviny nerešpektujete od začiatku? Sedí tam hore, volá sa Jozef Kováč, vyhodili ste ho na ulicu a dnes sa ho snažíte zastrašovať, pretože toto, čo ste povedali, nebolo nič iné, iba jeho zastrašovanie. Buďte ticho, počkajte si na trestnoprávne konanie a uvidíte, že ten človek na tom zadrie. Ja sa pýtam, ako je to možné? Ako je to možné v jednom právnom štáte, ako je to možné od ministra školstva? Kde to sme? To sa vám máli, ako zastrašujete jednotlivých riaditeľov škôl, ktorí nebudú a nechcú rozprávať o tom, že ste nenaplnili projekt za 400-tisíc eur? K tomu sa ešte vrátim.
Po druhé, peniaze sa zadržali, toto ste použili, túto formulku ste použili, peniaze sa zadržali ešte krátko na to, ako boli odoslané. Áno, a ja sa pýtam, kto ich zadržal? Kto bola tá osoba v rámci celého MPC a v rámci ministerstva školstva, kto zadržal tie peniaze 20. augusta, 18. boli poslané, nie, 19. augusta, kto písal e-mail do predmetnej banky, aby tie peniaze boli zadržané? Bola to riaditeľka MPC? Nie. Boli ste to vy? Nie. Bol to niekto z vašich podriadených? Nie. Viete, kto to bol? Bol to Jozef Kováč, on jediný konal, on jediný konal z celého MPC, napísal ten predmetný e-mail, máme ho k dispozícii, môžte si ho ísť pozrieť, pán sedí hore na balkóne, kedykoľvek vám ten e-mail ukáže.
Ďalšia vec. Prečo ste prepustili Kováča, ja sa vás to pýtam neviem po koľký raz, prečo ste prepustili Kováča, neprihliadajúc na prezumpciu neviny.?Vtedy nebola v závere žiadna kontrola, tam neprebehla žiadna kontrola, kým ste Kováča prepustili. Na základe čoho ste ho prepustili? Na základe tvrdenia generálnej riaditeľky MPC, vašej nominantky, ktorá je podpísaná na každom jednom príkaze platobnom? Operujete tým, že jeho meno niekde figuruje. Kde figuruje? Ukážte mi ten papier, my sme na tlačovke ukázali všetky platobné príkazy, na základe ktorých bolo prevedených 460-tisíc, nikde nie je meno Jozefa Kováča, ale všade je meno generálnej riaditeľky, ktorú ste tam dosadili vy.
Prečo ste nepočkali na výsledky kontroly pri pánovi Kováčovi? A pristavme sa ešte pri tom, o čom bola tá vaša kontrola? To akože, vážení kolegovia, predstavte si túto situáciu, ja som minister, mám fajn kamošku Kapucianovú, ktorú síce prepustili z ministerstva školstva za hrubé porušenie pracovnej disciplíny, ale potrebujem ju, ale potrebujem ju ako bieleho koňa napríklad, napríklad. Zoberiem ju, za trest, že hrubo porušila pracovnú disciplínu na ministerstve školstva, ju dosadím za generálnu riaditeľku MPC a zrazu sa tam udeje prúser a ja tam posielam moju vlastnú kontrolu. To nie je nezávislý kontrolór, to je môj kontrolór z ministerstva školstva, ktorého ja platím, a odo mňa závisí jeho ďalší osud. A pošlem ho akože kontrolovať inštitúciu, ktorú riadi moja nominantka. Prosím vás, čo si vy sľubujete od takejto kontroly? Toto je nezávislá kontrola? Na takúto kontrolu ste sa mali radšej vykašľať!
Ďalšia vec. Ja opakujem všetkým, ako tu sedíte, podpis Jozefa Kováča nie je na žiadnom krycom liste. Na žiadnom. Sú tam podpísaní ľudia, ktorí priamo riadili ten národný projekt. A čerešnička na torte je vždy pani Kapucianová.
Tvrdíte, že pán Jozef Kováč vám neposielal žiaden list. Nuž pán Jozef Kováč bol vtedy ekonóm na MPC a nie on vám toho ešte 20. 8. neposielal list, ale posielala vám to generálna riaditeľka Kapucianová. A ja som ten list videla na vlastné oči. A písal ho pán Kováč. Vy ste si vyžiadali tento list, lebo ste chceli byť informovaný o tom, ako zmizlo 460-tisíc, a vy ste tú podrobnú informáciu dostali. A tá podrobná informácia hovorila okrem iného aj o tom, že pán Kováč, ktorý s riadením projektu nemal nič, urobil jednu jediný vec, za ktorú ste ho popravili, jednu jedinú vec, že preposlal ten e-mail s tým falošným číslom banky na kompetentných ľudí, ktorí to mali preveriť a na základe toho mali iniciovať vytvorenie dodatkov k zmluve. Čo sa s tým už ďalej dialo, nie je problém Jozefa Kováča.
A o tomto ste vedeli. Že ste na tento list neodpísali? No neodpísali. Neodpísali, vy ste sa len pričinili o to pritlačením generálnej riaditeľky k múru, aby odvolala pána Kováča, pretože niekoho ste prepustiť museli, aby bolo ticho, aby sa nepozeralo nie na tých 460-tisíc, ale na tie miliónové projekty, na ktorých sedí pani Kapucianová a celé MPC.
K vašej vnútornej kontrole som povedala.
K počítaču. Poďme, prosím vás, k počítaču. Vy tvrdíte, že teraz má polícia počítač pána Kováča? 20. augusta, keď došiel do svojej kancelárie, ešte nebol vtedy prepustený z MPC, si našiel namiesto počítača káble. Viete, kto mu zobral ten počítať? Na príkaz generálnej riaditeľky to bol právnik z MPC, ten právnik, ktorý ho o pár dní neskôr vyprevadil z budovy MPC s tým, že sa do nej už nikdy nemá vrátiť, že je tam persona non grata. A ten právnik mu povedal, že má jeho počítač.
Preto keď mi vy dnes tvrdíte, že máte nejaké meno pána Kováča na nejakom papieri, ktorý ste doteraz neukázali, ja vám tvrdím, že za tých 5 dní, čo bol pán Kováč prepustený a čo ten počítač ležal v kancelárii generálnej riaditeľky u jej právnika, ste mohli vygenerovať čokoľvek. Čokoľvek. A myslím si, že presne o toto vám išlo, a preto dnes strašíte tým, preto predikujete, že v trestnoprávnom konaní to bude zase Kováč, ktorý odvisne. Preto to hovoríte, pretože o tom viete. Pretože viete, prečo generálna riaditeľka nechala zadržať počítať pána Kováča.
Ekoiuventa, Ekoiuventa. Sťažujú sa, prosím vás, nesťažujeme sa my, aby bolo jasné, sťažujú sa občianske združenia, sťažujú sa na váš prístup. Sťažujú sa na to, že prídu na stretnutie s vami, vy arogantne otvoríte dvere a opýtate sa: "No už viete, čo urobíme s tou IUVENTOU? Prišli ste s nejakým konkrétnym návrhom?" A oni povedia: "No nie, pretože ako my nemáme žiadne nejaké merateľné ukazovatele, na základe čoho by sme mali ten projekt urobiť." A vy im na to poviete: "No, tak to bude veľmi krátke stretnutie." A tým sa stretnutie končí.
Ale poďme späť k tomu projektu, pretože ja som vám, ja som vám spomínala, že mám k tomu nejaké ďalšie informácie a tie informácie sú takéto.
Celý ten národný projekt mala zabezpečovať firma Kvant, hej? Pretože my sa tu teraz všetci krútime okolo toho, že ubziklo nejakých 460-tisíc, kam tie peniaze išli, kto ich mohol zastaviť a proste neviem čo. Ale pozrime sa na to, kto je firma Kvant, ktorá mala celú tú zákazku zabezpečovať, ktorá bola vybratá vo verejnom obstarávaní.
Firma Kvant, kolegovia, sídli v Matematicko-fyzikálnej fakulte. V jej priestoroch. Firma Kvant je veľmi známa v školstve. Veľmi. Ona vyhráva veľa verejných obstarávaní. Poviem vám, čo robí predovšetkým firma Kvant. Konštrukcia, výroba, úprava prístrojov v oblasti fyzikálnej elektroniky, optiky a didaktických pomôcok. Firma Kvant robí merania a expertízne rozbory v oblasti fyzikálnej elektroniky a optiky. Okrem toho poskytuje poradenskú a lektorskú činnosť v oblasti fyzikálnej elektroniky a optiky.
A teraz strih, je verejné obstarávanie na dodanie hygienických balíčkov pre rómske deti - a vyhrá to firma Kvant. Nezdá sa vám to divné, že firma, ktorá rieši veľké stroje v oblasti optiky a fyzikálnej elektroniky, zrazu ide zabezpečovať zubné kefky pre rómske deti v osadách? Nie je to divné? V takom veľkom objeme?
A zrazu príde niekto falošný a povie, že, hej, nám sa zmenilo číslo. A prebehne kauza v médiách, na čo sa ozvú ľudia priamo z Kvantu, aby povedali, že, viete, čo je divné, nám sa to stalo už v minulosti. Už v minulosti sa nám niekto nabúral do systému a posielal nejaké falošné čísla. Nie je celá táto firma Kvant divná?
My sa naozaj pohybujeme v rovine akože pána Kováča, odvolávania, neodvolania. Ja chcem vedieť, čo sa v skutočnosti deje na MPC, ktoré zastrešuje veľké národné projekty! Ja chcem vedieť, prečo firma, ktorá rieši vážnu techniku a poskytuje lektorskú činnosť na Matematicko-fyzikálnej fakulte, zrazu bude dodávať vreckovky pre rómske deti v osadách.
A vrcholom všetkého je to, že, ako som povedala, mám čiastkové informácie o tom, že niektoré školy v rámci tohoto projektu žiadne balíčky nedostali. Tie deti tie balíčky nedostali. Keď som ich prosila, prosím vás, však budem o tom rozprávať v parlamente, môžem spomenúť? Nie, prosím vás, nie. Lebo zriaďovateľ. Akože žijú v obrovskom strachu.
A vidíte, nájde sa jeden konkrétny človek, ktorý mi napíše, že namiesto veľkých hygienických balíčkov, ktoré mali pomôcť rómskym deťom prežiť školský rok, dostali zubnú kefku, zubnú pastu a mydlo za státisíce eur. Za státisíce eur. Tak ja ho obratom žiadam, prosím vás, povedzte mi meno, chcem meno. A on mi napíše toto: "Viete veľmi dobre, v akom stave je východ Slovenska. Dokonca určite viete aj to, v akom stave je celé Slovensko. V skratke. Kto nie je v SMER-e - SD, nemá šancu na normálnu prácu. Moja partnerka je psychológ, má dve vysoké školy, je bez šance získať normálnu odbornú prácu. V psychologicko-poradenských centrách nie je šanca, pretože kľúčom je kontakt na starostu alebo nejakých poslancov či VÚC hlavne zo SMER-u. Školy nemajú pre psychológov vyčlenené peniaze."
Preto nemôžete chcieť po človeku, ktorý bude o mesiac bez práce, aby špecifikoval, o akú konkrétnu školu ide. Toto je vaša vizitka. Toto je vaša vizitka a pri takomto strachu sa strašne ľahko vládne a strašne ľahko sa tuneluje.
A k tomuto sa pán minister nevyjadril. Ani len slovom sa k tomu nevyjadril. Len to zosmiešnil. Spolu s nami zosmiešnil všetkých tých odborných pracovníkov, ktorí pracujú na tom projekte za 9-tisíc ročne, a zabudol opomenúť všetkých tých akože manažérov, ktorí majú 40-tisícové platy ročné z tohto národného projektu.
Ukončím to jednou veľmi milou vecou, ktorú poslala pani Martina Lecká. Odkazuje smerákom toto: "Mohli by ste pánom smerákom odkázať, aké majú super heslá na plagátoch, citujem: "Robíme pre ľudí." Pripomenulo mi to jeden vtipný príbeh, ktorý mi rozprával manžel. V Leviciach je jedna čínska reštaurácia, v ktorej hrozne varia. O obsluhe ani nehovorím. Manžel stretol majiteľa reštaurácie, Číňana, v Kauflande, ako kupuje najlacnejšiu a najhoršiu slivovicu, akú mali. Manžel sa ho pýta: "To čo si kupuješ, aký alkohol?" A Číňan mu hovorí: "Však to nie je pre mňa, to je pre ľudí." Tak mi to heslo smerákov prišlo smiešne. Že aj oni to tak vlastne robia, keď sa pozriem na to, ako to tu na Slovensku všetko funguje. So srdečným pozdravom." (Potlesk.)
Skryt prepis

21.10.2015 o 18:40 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video