56. schôdza

21.10.2015 - 21.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:38 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 19:14

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý večer všetkým prajem. Vážená pani predsedajúca, vážené dámy poslankyne, páni poslanci, ja len na chvíľu, ja len na chvíľku.
Musím sa priznať, že z toho krátkeho pobytu, ktorý som tu strávil počas úvodnej časti schôdze a teraz, mám taký pocit, že vládne tu neuveriteľná zúfalosť. Neuveriteľná zúfalosť opozície, ktorá vlastne nemá materiál a snaží sa z toho ničoho urobiť aspoň nejaký koláč, ale proste sa to rozpadá pod rukami. A nervózne reakcie, či už pani navrhovateľky, alebo ostatných poslancov, to iba potvrdzujú.
Nuž priznám sa, že niekoľko vecí ma prekvapuje, a je ich naozaj len pár, historicky nepatrím medzi tých najstarších členov tohto parlamentu, tu s pánom bývalým predsedom parlamentu Paľkom Hrušovským sa nemôžem určite počítať, ale predsa len som piate volebné obdobie a nepamätám si, že za personálnu otázku sa odvolával minister. Pretože minister je preto ministrom, lebo má právo meniť zloženie svojho tímu. A keď sa to niekomu nepáči, môže podať žalobu, takýchto žalôb vláda, v ktorej ste boli súčasťou v predchádzajúcom období, prehrala desiatky. Desiatky otcov dorastajúcich dcér ste vyhodili v roku 2010 pod zámienkou, že sú to smeráci, desiatky, možno stovky, mnohé žaloby ste poprehrávali. A tých dôkazov je obrovské množstvo.
Niet väčšieho pokrytectva, ako sa tu domáhať, že niekto má doma deti a bol neprávom vyhodený z práce, pretože to ste robili celý čas vy. To sú desiatky tých prípadov, ktoré sme museli vziať naspäť, a radi sme to urobili, po tom, čo ste jednotlivé spory prehrali a štát musel platiť veľké odškodné, tam vám to bolo jedno.
To znamená, dovolávať sa nejakej morálky a ohrňovať nad niekým nos a niečo podobné je úsmevné, z vašej strany veľmi úsmevné.
Čiže odvolať ministra pre vyvodenie zodpovednosti z problému, to si myslím, že by nielen ako na Slovensku sa nestalo, ale nepamätám si, že inde v Európe sme zaznamenali takúto nejakú vec.
Čo sa týka tých peňazí, ktoré som tu počul, že včera sa zrazu našli. Nenašli sa včera. Tri týždne vieme o tom minimálne my, že sa podarili zablokovať. Avšak český právny poriadok a slovenský poriadok majú dve rozdielne veci, u nás o tom musí rozhodnúť prokurátor, v Čechách je to o niečo jednoduchšia cesta, a preto česká časť peňazí pôjde rýchlejšie naspäť domov. To znamená, zaistené sú všetky peniaze. Tak ako rýchlo malo konať vedenie ministerstva, tak konalo. Za ten čas som nezaregistroval žiadne iné snahy ministra, ako vylepšenie celej situácie, ktorá na školstve je, a mnohí z vás, ktorí ste teraz v opozícii, mali svojich ministrov vo vláde štyri roky, možno osem, ale zodpovedne môžem povedať, že v oblasti napríklad učebníc a ďalších vecí urobil pán Draxler určite viac ako mnohí z vás za osem rokov.
Či ho odvolávate preto, že závidíte jeho mladícku energiu a odvahu, s ktorými tieto veci rieši? Možno popretŕhal nejaké kontakty, ktoré tam mali staré firmy, aj to môže byť dôvod, uznávam, môže.
Faktom však zostáva, že nenašli sa peniaze včera, ale pred troma týždňami, a preto vás poprosím len o jednoduché: neklamte. Peniaze boli zaistené okamžite, u nás hneď, v Čechách o pár dní neskôr, ale okamžite. Výhoda českého právneho poriadku je, že sa rýchlejšie vrátia. Majú jednoduchší poriadok, u nás o tom musí rozhodnúť prokurátor po skončení niektorých procedurálnych vecí. Toto chcete vyčítať ministrovi? Že sa včera našli peniaze - a to ste odkiaľ na to prišli?
Myslím si, že ale podstatnejšie na tomto celom je, že ako sa nestretávajú činy, alebo s tým, čo hovorievate pred tým, keď začínate, a ja sa k tomu vrátim a rád ten príklad používam. A včera ma potešila jedna správa, pamätáte si, páni poslanci, keď v roku 2010 sa poslankyne za SaS pýtali na niektoré veci, z ktorých si teraz tak pán prof. Osuský robí srandu, že niekto bol dlhšie preč? Počas rokovania parlamentu chceli prerušiť schôdzu, aby mohli odbehnúť, pretože oni prišli pracovať do parlamentu, aby tu sedeli, aby za celý čas neopustili miestnosť. A čo sa dnes dočítame o predsedovi SaS v našich novinách? No že je najväčším absentérom Europarlamentu. Najväčší absentér Europarlamentu! (Potlesk.)
A toto je vaša vizitka. Toto je vaša definícia, takto vy pracujete a takto vy vyzeráte. Všetko robíte naoko, všetko robíte pre efekt, všetko robíte preto, aby ste sa vysporiadali s tým, že proste sa to nedarí nejak urobiť.
A jediná vec, pani poslankyňa, viete, ako sa volá, keď niečo robíte pre efekt? To je gýč. Všetko, čo robíte, je jeden veľký, velikánsky gýč. Preto vám to ľudia neveria. Preto vám to proste neveria. To je celý problém.
Raz urobte nejakú úprimnú vec, ktorá bude mať nejaký výsledok, a začnú vám veriť. Ak vás vyzýval predseda vlády, aby ste chodili medzi ľudí a chodili do regiónu, viete, ísť do Prešova a povedať, že som bol v regióne, ísť do metropoly Prešovského kraja a povedať, že som bol v regióne, to vás aj východniari vysmejú. Skúste ísť proste niekam do obcí, do menších miest, do veľkých miest, bavte sa naozaj s ľuďmi, čo je problém, ktorý ich trápi. A nie odvolávať ministra preto, lebo možno mám taký pocit, že mu ten úspech závidíte. Pravdepodobne.
Čiže na jednej strane chcú veľmi silne pracovať, na druhej strane ich predseda je najväčší absentér v Európe. To je svetový rekord. Určite sa zapísal listom, akým sa má. Možno aj týmto spôsobom treba na seba upozorniť, možno je to nejaká špecifická marketingová stratégia, na ktorú sme ešte neprišli, možno je. Možno je. (Potlesk.) Možno je v tomto smere génius.
A musím povedať ešte jednu dôležitú vec, že - použijem jeden výrok klasika, ktorý pre vás absolútne platí, pre dnešnú opozíciu - naozaj dokážete dôsledne oddeliť zrno od pliev? Ale potom hovoríte plevy. To je skutočne ten fakt. Jednoducho s realitou, s faktami, to ste sa naozaj nestretli, to nie je vaša disciplína. Hovoriť pravdu jednoducho dnes nie je moderné.
Pán profesor Osuský, viete, od vás by som to čakal najmenej. Naozaj. Ak si spomeniete na prípad Hedvigy Malinovej, ktorý sa stal 25. augusta 2006, opozícia vtedy, ktorej ste vy súčasťou teraz a veľká časť z nich tu sedí, po 14 dňoch atakovali verejnými výzvami ministerstvo vnútra, ako to, že im tak dlho trvá vyšetrenie? Ako to, že v takom jednoduchom a v jasnom prípade im trvá vyšetrenie? Po troch týždňoch sa uzavrelo vyšetrovanie. Tri dni po uzavretí vyšetrovania, to vyšetrovanie bolo uzavreté v piatok, v pondelok bola tlačová konferencia, o ktorej hovoríte, a nebol tam pán Packa, bol som tam ja. (Reakcia z pléna.) Nie, bol vedľa mňa pán predseda vlády.
Podstatné je, že tri dni po uzavretí vyšetrovania, to, že netvrdím, že si to musíte pamätať, nemusíte, a to, čo ste povedali, je len to, čo ste uverili tomu stereotypu, ktorý sa tu hovorí. Po uzavretí a ukončení vyšetrovania sme urobili tlačovú konferenciu a len to vystihuje fakt, ako ďaleko je realita od toho, čo hovoríte. Je to veľmi kvalitným príkladom. Ak by som niekedy povedal niečo, čo nebola pravda, prečo ma ani pani Hedviga Malinová, ani pán Kvasnica, ani všetci ostatní aspoň raz nezažalovali na súde? Aspoň raz. Aspoň raz zaútočili, kdekoľvek, aj do Štrasburgu, hocikde, kde by sme mohli sa kdekoľvek o tom porozprávať? Aspoň raz. Ten prípad je jednoduchý. Lebo my sme hovorili pravdu. To tak jednoducho bolo.
Na druhej strane len obštrukcia. Ani detektor lži, ani neprísť na súd, ani k prokurátorovi, ani nič. Mne je ľúto. Si myslím, že ten prípad sa nemá vyšetrovať sedem rokov. A nemyslím si, že ten prípad je hodný toho, aby bol niekto stíhaný za krivú výpoveď. Krivých udaní máme na Slovensku tisíce. Tisíce. To, že nehovorila pravdu, sme si už dávno vydebatovali. Či za to má byť človek stíhaný, o tom aj ja sám vážne pochybujem. Ale to nie je téma nadnes.
Ja som len chcel povedať, že nepovedali ste pravdu, že do dvadsaťštyri hodín od činu. Bolo to dvadsaťštyri dní. Možno v tom je tá základná chyba. Tri dni po uzavretí prípadu. Len aby sme teda vedeli, kde je pravda a kde je lož.
A táto schôdza celá je jednou veľkou lžou hlavne preto, že podľa môjho názoru, keď sa pozrieme na sálu, ktorú tu vidíme v tejto chvíli, a zrátam vás, páni poslanci z opozície, raz, dva, tri, štyri, päť, šesť, sedem, osem, deväť, desať, jedenásť, dvanásť, trinásť, štrnásť, pätnásť, šestnásť, sedemnásť, osemnásť, devätnásť, dvadsať, dvadsaťjedna, dvadsaťdva, dvadsaťtri, dvadsaťštyri. Dvadsaťštyri. Na to, aby ste mohli zvolať mimoriadnu schôdzu, vás je potrebné tridsať. Je vás šesťdesiatsedem v opozícii. Viete, o čom to je, táto schôdza? Že vás je tu iba dvadsaťštyri? O vyslovení nedôvery opozícii vašimi vlastnými poslancami, lebo... (Potlesk.)
Lebo väčšina opozičných poslancov, ktorí tu nie sú, vám nedôveruje v tom, o čom dnes tu schôdzu robíte. Lebo keby vám dôverovala v tom, čo dneska sa snažíte predniesť, tak by tu celá opozícia bola. Nie je tu. Kde je pán predseda KDH? Kde je pán predseda SDKÚ? Jednoducho, aby som bol... (Reakcia z pléna a smiech v sále.) No čo? (Smiech v sále.)
Ja si myslím, ale vy vyslovujete nedôveru, vaša schôdza to je, vážená opozícia. Ja chápem tieto nervózne reakcie, ja chápem. Ale ešte raz sa k tomu vrátim. Zopakujem vám to vo veľkom kľude.
Väčšina opozície vám vyslovila nedôveru. Ani toľko vám neverí, aby prišli aspoň tí tridsiati, ktorí vám podpísali návrh. A o tom to celom je. O jednej naozaj veľkej zúfalosti z toho, že nemáte predloženú ani jednu reálnu alternatívu, čo chcete urobiť v školstve, čo chcete urobiť v energetike, kdekoľvek, v cenách, v čomkoľvek, čo ľuďom naozaj pomôže. Jeden návrh. Jediné, čo viete, je robiť emotívne výstupy o tom, či niekto je, alebo nie je spravodlivo vyhodený po tom, čo poslal na zlý účet bezmála pol milióna eur.
Myslím si, že sami by ste mali pozrieť do zrkadla a videli ste ten skutočne pravý obraz.
Ďakujem vám pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.10.2015 o 19:14 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:27

Martin Chren
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja mám veľmi rád tieto vaše emotívne a sugestívne vystúpenia, pán minister. Normálne si ich užívam. Keď sa pozriem na také výsledky reformy ESO, tak ste podľa mňa lepší herec než minister, dokonca. (Smiech v sále a potlesk.)
Chcem ale povedať jedno. Vy ste na úvod toho svojho vystúpenia začali tým, že väčšinu všetci navzájom vyhadzujú otcov rodín. Príde nová garnitúra, povyhadzuje zamestnancov. No nehádžte nás do jedného vreca. Keď sa Juraj Miškov stal ministrom hospodárstva, garantujem vám, že to neurobil, môžte si to overiť. Ja viem, že aj ľavica, aj pravica sú v tomto rovnaké, že vy ste vlastne úplne rovnakí ako tí na druhej strane a správate sa úplne rovnako, že keď sa dostanete k moci. Ale nie každý je taký ako vy.
Páčilo sa mi to prirovnanie, ktoré ste použili vo svojom vystúpení. Aj ja mám pre vás jedno prirovnanie. Neviem, či ste ho už počuli, je to také staré slovenské porekadlo a hovorí sa, že "javorové koryto, dubové bahry, keď ma nechceš pomilovať, tak ma nerozbabri". A podľa mňa toto je najväčšia chyba, keď ste vyčítali nám, ktorú robí vaša vláda. Máte tu za krátky čas už tretieho ministra školstva a každý z tých ministrov tých učiteľov, tých žiakov len "rozbabre", nasľubuje im istoty, nasľubuje im veľké veci, a nikdy pre nich nič poriadne nespraví. V tom zase ja vidím hlavný dôvod frustrácie ľudí, ktorí v školstve pracujú, a veľký dôvod frustrácie všetkých voličov na Slovensku a stratu dôvery v politiku u nás.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:27 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:28

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som to hovoril, že aj tá najväčšia katedrála je z malých tehál postavená. Platí to. To, čo vyzeralo, ako to tu začal pán premiér, že to je nič, vyzerá, že nie je nič, začalo sa to krútiť, poslal Roba a Robo prišiel skrútiť celú schôdzu. A všimnite si, atakom: Sulík absentér, Malinová neviem čo. Vecne nič.
Proste, začalo sa to krútiť, lebo my sme začali rozprávať, pán minister, viete o čom? Že tuná nejaká firma, ktorá robí nejaký HNT, niečo, nejaké vysoké technológie, robí slovenskú "filantropiu" a okrem toho dáva aj nejaké balíčky rómskym deťom, ktoré, čo čert nechcel, sa stratili. Už sme začali rozprávať o tom? Proste my vieme, že tu sú ľudia, ktorí dokážu pacientovi vybrať spod hlavy vankúš. Tú sú ľudia, ktorí chcú a povedia, že urobíme projekt, že deťom, rómskym deťom dáme balíček. Nechajú si ho podpísať. A viete prečo to urobia? Lebo vedia, že to v živote nikto neskontroluje. V živote nikto nikdy neskontroluje, či nejaký balíček do rómskej osady doniesol. Oni s tým rátali.
My prichádzame na to. Vážení občania, ktorí to prípadne pozeráte, ministra Kaliňáka poslali na to, aby prišiel skrútiť schôdzu, lebo sa vyvíja zlým spôsobom. Vyvíja sa zlým spôsobom.
Dozvedáme sa aj v malom, aj v malom, čo dokážu. Dokážu predať, minúť peniaze na sociálne baličky, ktoré sa stratili. Dokážu, prosím vás, chlapci obhrýzli celý Mičurin. Obhrýzli celý Mičurin. Bolo to už dohodnuté. Bolo to už dohodnuté, cena bola stanovená 5 mil. Bolo to už stanovené. Však dokonca ste to mali predať ako úspech vašej vlády, že ste za tú starú búdu dostali 5 mil. Zistili ste, že v tejto krajine sú ešte zbytky občianskej statočnosti, že tu nie sme všetci krčmoví a kaviarenskí hrdinovia. Že tu sú ešte ľudia, ktorí sa vedia biť aspoň za práva tých malých detí, aby sa mali kde čľapkať, aby tam bol nejaký džavot. Tak ste sa zľakli a cúvli.
My hovoríme o princípe. Možno v absolútnom vyjadrení to nie sú veľké čísla, ale princíp sedí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:28 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:30

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. No, pán minister, nepripisujem svojej pamäti bezhraničnosť a stopercentnosť. Každopádne teda i momentálne mi kolegyňa na webe ukázala stojaceho vás vedľa generála Packu. A ste sa tam dokonca hýbali na tom filme. Takže asi ste nejak vedľa seba v tejto súvislosti stáli, aj keď tvrdíte, že nie. Pričom netvrdím, že sa nemôžem mýliť. To len tak na margo.
Iná vec je, že ste povedali, že sa peniaze vrátili pred troma týždňami a všetko je jasné. A ja vám k tomu poviem jedno. Na základe koho činu sa vrátili? Písal minister? Písali ste vy? Písali vyšetrovatelia? Kto spôsobil, že tie peniaze začali sa javiť ako niečo, po čom treba ísť? No, bol to presne ten zlikvidovaný človek. Ten to bol, ktorý napriek podpisom piatich zodpovedných za projekt si po tom, čo sa peniaze odoslali, povedal, že to asi nie je celkom s kostolným poriadok.
Samozrejme, hovorím, nemusím mať stopercentnú pamäť, ale keď vy hovoríte, že ani jeden návrh nepodávame, ktorý rieši školstvo, energetiku. Viete, tam vedľa vás sedí pani Laššáková. Ja som na minulej schôdzi oslávil malé jubileum. Tridsiaty návrh, ktorý prežil dvadsať sekúnd. Samozrejme, nebol z energetiky, priznávam sa, ale bolo ich tridsať. Takže keď je reč o tom, že my nič nerobíme, tak sa stačí pozrieť do análov a legislatívnych iniciatív a potom sa pozrieť, či tie návrhy boli úplne nanič. Či boli škodlivé pre občanov. Či im neprospievali. Ale každopádne skončili tak, ako keby všetky do jedného také boli.
Takže nehovorte tu o tom, čo my konštruktívne nerobíme, teda keď už je reč o tom, že akí sme nekonštruktívni.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:30 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:32

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda vlády a minister, po tom, ako vám podal report kolega z opozície, ako pracujeme v parlamente, ja si zase dovolím vám podať report, ako chodím medzi ľudí na vidiek.
Takže v týždni od 10. do 17. októbra som dovolenkoval, predstavte si, nie v Dubaji, ani niekde na Bahamách, alebo niekde takto, ale v Podhájskej, to je taká malebná dedinka pri Šuranoch, kde som teda vykonával činnosť sedenie v tom teplom bazéne, diskusia s dôchodcami na tému výška dôchodkov. Sedenie v krčme s miestnymi alebo s turistami, kde sme teda diskutovali, napríklad zníženie DPH na 10 %. Takže to sme napríklad riešili. Potom som bol medzitým v Šali, prednáška pre 85 ľudí. Potom som bol tri dni v Žiline. Čiže od 18. do 21. októbra, kde som teda mal dve ďalšie prednášky pre spolu asi 150 ľudí. Takže za posledných desať dní som v Bratislave strávil niekoľko hodín, napríklad bohumilou diskusiou s pánom ministrom Richterom v STV, ktorú ste možno sledovali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:32 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:33

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán minister, musím vás upozorniť, že ste napadli vlastného poslanca, pána poslanca Freša z SDKÚ (smiech v sále) a tí vaši nesvojprávni kolegovia kolesíkovia k tomu ešte zatlieskali, takže tuto by som len ako na začiatok vás upozornil.
Môžete sa vyhovárať, koľko chcete, pán minister. Jednoducho váš kolega sa zachoval k slušnému 55-ročnému živiteľovi rodiny bezcharakterne a necitlivo. Z toho sa nevyvlečiete. Môžete tu vymýšľať akékoľvek hlúposti, konšpirácie. Zachoval sa bezcharakterne, necitlivo. Ja pevne verím, že ľudia to sledujú a že si to zapamätajú.
Dovoľte mi ešte jednu poznámku, lebo ste sa vyjadrili k nášmu predsedovi a poslancovi Európskeho parlamentu. Tak aj ja by som si dovolil sa vyjadriť k tým vašim štyrom poslancom, čo máte v Európskom parlamente. Ja by som na vašom mieste obchádzal vôbec túto tému, pretože zatiaľ čo náš predseda tam konzistentne hlasuje za to, čo presadzujeme na Slovensku aj my, tak vaši štyria poslanci trikrát opakovane zahlasovali za povinné kvóty na utečencov a nelegálnych ekonomických imigrantov. A ak na Slovensko dorazia tisícky, desaťtisícky alebo státisícky nelegálnych ekonomických imigrantov, tak to bude mať na rováši strana SMER a vaši kolegovia v Európskom parlamente.
Chcel by som vám pripomenúť, že jedna z nich, tá, ktorá je veľmi pracovitá a rieši tam baltskú tresku atď., je pani Beňová. Viete, kto to je? Poznáte ju? To je tá poslankyňa, ktorá sa niekoľkokrát verejne vyjadrila, že sa hanbí za svojho straníckeho kolegu podpredsedu slovenskej vlády pána Kaliňáka. Takže na vašom mieste by som svojimi kolegami z Európskeho parlamentu vôbec neoperoval.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:33 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, vážený pán podpredseda vlády, ja som návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra školstva Draxlera nepodpísal a som tu. Čiže žiadna súvislosť taká, akú ste vy vyslovili, tu nie je. A musím povedať, že z nášho klubu skoro polovica poslancov je riadne ospravedlnená. Väčšina klubu je na kongrese Európskej ľudovej strany v Madride. Ten kongres bol zvolaný už pred pár mesiacmi. Nikto nevedel, že bude mimoriadna schôdza. Takže tá absencia je skrz toho. (Reakcia z pléna.) Zvolali sme, ale termín dal pán predseda.
Je celkom pokročilý čas. Ja by som bol fakt rád, keby sme sa vrátili k tej téme, kvôli ktorej sme tu, a neodbáčali, lebo máme, ako keď sa bránite všeličím, tak asi máte nejaké maslo na hlave.
A vôbec neťahajte sem kauzu Hedvigy Malinovej-Žákovej do tej miery, že vy ako ten jeden z tých aktérov, ktorý stále do toho ťahá politiku, že prečo sa to vlečie. Vlečie sa ten prípad práve kvôli tomu. Ono tá pravda vyjde najavo, lebo ona neklamala. Ja hovorím, že neklamala. Takže počkajme si. Odpolitizujme to, počkajme pár vlád a potom uvidíme, pán minister, kto hovoril pravdu a kto nie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:35 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:37

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ja si dovolím iba jedno poukázanie. To vaše vystúpenie, zjavne ste s ním tak prehovorili do mysle opozícii, že pani spravodajkyňa, pani Nicholsonová, sa zobrala a išla hľadať zbytok opozície, ktorý sa podpísal, alebo navrhovateľka išla hľadať zbytok opozície, ktorý sa podpísal pod daný návrh.
Ale teraz vážne. V podstate to, čo tu bolo spomenuté, že pán Frešo a náš poslanec. No tak ja neviem, kto sa fotil s pánom Frešom, keď kandidoval na župana a vyslovoval mu podporu. Celá tá časť naľavo ste tam boli, vyslovovali ste mu podporu, a teraz sa tvárite, že nepatrí medzi vás. Frešo je váš župan.
Toľko z mojej strany.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:37 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:38

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Taký skúsený kolega a nevie, že spravodajcu robí tuná kolega Mamojka. Pani Nicholsonová je navrhovateľka. No však ale to sú tie také chaosy v hlavách, ktoré tuná vyvolávajú niektoré prejavy čelných predstaviteľov strany... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Reagujte, prosím, na rečníka.

Hraško, Igor, poslanec NR SR
Ja to zopakujem, len takýto tón vyvolal prejav, ja to zopakujem len to, na čo som nedostal odpovede. Lebo prišiel tuná podpredseda vlády a odbočil od témy úplne zase niekde inde. Ale ja len hovorím, že som nedostal odpovede na otázky, ktoré mal zodpovedať minister školstva.
Kto riešil zmeny účtov? S kým to riešil? Kto bol podpísaný k dodatku k zmluve? Aký dodatok k zmluve sa podpisoval pri zmene účtu? Kým bol podpísaný? Čo tam je ešte? No, to sú len základné, základné otázky, na ktoré nedal minister školstva odpoveď, ak sa rieši niečo takéto. To sú také drobné podvodíky, na ktoré keď sa nepríde, tak sa nič nedeje, však bude z toho ryža, to sme už viackrát vysvetľovali, a keď sa na to príde, no tak vrátime to naspäť a bude zase všetko akože v poriadku.
Ono takýchto kšeftíkov je možno viacej, len na mnohé sa nepríde a sú to najmä také, kde sa dajú ťažšie skontrolovať niektoré veci. Ono všetko vyzerá dobre. Verejné obstarávanie je, prebehne v pohode, ale to, že je nastavené blbo, to už na to príde málokto. K tomu sa dostanem možno trošku neskôr, možno aj na samostatnej tlačovke, a týka sa to aj ministerstva vnútra.
Ja by som len upozornil, že tuná minister niečo, niečo rozpráva o nejakej poctivosti a podobne, a pozrime si stránku ministerstva vnútra, kde sú uvedené faktúry. A poďme po dátumoch dokladov: 16. 12. 3013, 1. 8. 2215, 8. 12. 2201, 8. 5. 2201, 28. 7. 2044, to sú aké doklady registrované? Najprv by som si urobil poriadok na svojom ministerstve a potom obhajoval druhé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:38 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:40

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, dostali sme sa do zásadného boja faktov a čísel, čiže dozvedeli sme sa, že v čase vášho vystúpenia 24 poslancov sedí v sále za opozíciu, momentálne sa rozšíril počet na viac ako 30. Za vládnu stranu SMER sedí v parlamente 37 poslancov, z toho jeden predseda parlamentu, pani podpredsedníčka a jeden minister. Zhodou okolností počas vášho vystúpenia odvolávaný minister školstva sa v sále nenachádzal.
Myslím si, že nie je vhodné v tej debate, keď vychádzali na povrch mnohé skutočnosti, ktoré môžu viesť k politickému vyvodeniu zodpovednosti, a ak nie priamo vyjadrené hlasovaním, aspoň pri obraze verejnosti vystúpi zásadný spin doktor strany SMER a snaží sa debatu otočiť do polohy, kto je a kto nie je v sále.
Toto sa niekedy podarí a niekedy nie, len momentálne mám ten pocit, že nie celkom to vyšlo, lebo o parlamentných počtoch sa celkom nebavíme, bavíme sa o tom, že niekto pri riadení a uhrádzaní nejakých faktúr zlyhal, a máme pocit, že potrebujeme viac vysvetliť. Tým, že sa minister školstva k tejto situácii postavil tak, že viac zahmlil, ako vysvetlil, tak má veľký význam, aby niekto, a dúfal som, že z vašich úst zaznie, nejaké viac svetla, ale mám aj po vašom vystúpení skôr pocit, že ide o zahmlievaciu stratégiu na to, že zodpovednosť nebude vyvodená voči ľuďom, ktorí naozaj v tejto kauze zlyhali. Osud toho pána, ktorý o zamestnanie prišiel, osvetľuje vyjadrenie mnohých kolegov predo mnou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 19:40 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video