57. schôdza

30.10.2015 - 30.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

30.10.2015 o 14:03 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:50

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vtipných je v SMER-e, ukazuje sa, viacej poslancov.
Pán poslanec Valocký sa čuduje, že prečo návrh predkladá poslanec Brocka. No, pán Valocký, ja sa rovnako čudujem, že vy máte tú guráž obhajovať ministra Čisláka, vy, riaditeľ nemocnice a poslanec za SMER, v nemocnici, v ktorej, ako si dobre pamätám, sa bielila zdravotnícka dokumentácia. Nie? No. A tá, čo bola za to zodpovedná, dnes radí na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Je to aj odvaha od pána poslanca Valockého, ale prosím.
Pán poslanec, ja predkladám ten návrh preto, lebo ja som v Kresťanskodemokratickom hnutí podpredseda, v portfóliu ktorého sú experti pre sociálne veci a zdravotníctvo. Ivan Uhliarik je expertom KDH pre zdravotníctvo. Nebojte sa, je. Ale ja to predkladám preto, aby vás neodvádzalo od merita veci to, čo bolo v minulosti. My sa teraz venujeme odvolávaniu ministra Čisláka. My neodvolávame ministra Uhliarika. My sa chceme venovať súčasnosti a prípadne budúcnosti.
Pán Valocký, hovoríte o prieskume a o závere prieskumu zdravotného výboru vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Prosím vás, veď zase každý vie, že máte aj tam väčšinu. Vy ste boli aj v Piešťanoch na poslaneckom prieskume po tom smutne známom cétečku a tiež váš výbor konštatoval, že bolo všetko v poriadku. A dnes je osem ľudí obvinených z tunelovania zdravotníctva, z páchania trestného činu.
Pán kolega Valocký, nestihnem toho viac vo faktickej, ale idem vystupovať z rečníckeho pultu, od rečníckeho pultu, tak dopoviem potom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:50 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:52

Ivan Uhliarik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, mal som pocit, že svojím vystúpením si zabezpečujete možno budúce miesto na kandidátke, lebo nie je to u vás zvykom. Ale v každom prípade ďakujem za ten záver a ďakujem za ocenenie. Ja som len čakal, že kedy vlastne vytiahnete tú tajnú informáciu, ktorú ešte médiá nemajú, že pán poslanec Zajac z KDH je určite nejakým expríbuzným a tajným príbuzným exministra Zajaca, pretože sa volá rovnako ako minister Zajac. A určite je zodpovedný za zdravotníctvo, takisto ako bol zodpovedný minister Zajac.
Viete, ohľadom tých EMR-iek a tej vašej kauzy, ktorú ste vytiahli dneska ráno, toto hovoríte skutočne po štyroch rokoch? Vy ste si to nevšimli, vy ste, si naozaj myslíte, že občania alebo odborná verejnosť vám toto zožerie? Je to absolútne klamstvo, absolútne zavádzanie a môžme si povedať tieto veci vecne a poďme sa rozprávať, kľudne to dajte na nejaké orgány, ktoré to budú kontrolovať. Ale chcem vám povedať, že znižovalo sa, a toto sme videli, škoda, že ste na tom prieskume neboli v pondelok, lebo tam bolo ukázané, predseda Raši to povedal, a tam bolo ukázané, že v roku 2011 išlo plošné zníženie všetkých EMR-iet a cétečiek o 10 % a toto bol prípad aj týchto EMR-iek, prípadne neviem aké tam boli prístroje. A presne o tom to je, že vtedy, keď dostane niekto zmluvu, tak hodnotí to komisia, nie jedna osoba.
Čo sa týka tých vašich obvinení osobných ohľadom Pentliarika a všetkých týchto ľahkých chytľavých vecí, viete, naozaj nechcem byť osobný a viete, že sú určité problémy aj v jednotlivých nemocniciach. Ale je zaujímavé, že toto hovorí človek, ktorý obstarával operačné stoly vo svojej nemocnici pre slony... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:52 hod.

MUDr.

Ivan Uhliarik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:54

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Valocký, ďakujem pekne za otvorenie jednej témy a jednej informácie, ktorá tu len tak prebehla vo faktickej poznámke pani poslankyne Nicholsonovej a myslím si, že to treba spomenúť, tak ako si to spomenul ty, keď povedala, že "všetci dobrí lekári idú von". Všetci dobrí lekári. Čiže všetkých expertov, ktorých máme v našom zdravotníctve, z toho vyplýva, profesorov, docentov, primárov, skúsených chirurgov, tak podľa slov pani Nicholsonovej, ako si to povedal, to je len druhá liga zrejme, lebo všetci dobrí išli von. Myslím si, že to je jasný odkaz strany SaS, čo si o lekároch, ktorí každý deň liečia a zachraňujú životy našich pacientov, myslia, keďže podľa nej už všetci dobrí išli von.
No a čo sa týka expertov pre zdravotníctvo, naozaj nenájdete jedinú zmienku na oficiálnych výstupoch KDH na žiadnom médiu o tom, že bývalý minister zdravotníctva pán Uhliarik by bol expertom KDH. Nie, on nie je expertom KDH, on už je len Ivan. A expertom KDH sa stáva hviezda Penty a po najnovšom aj nové duo, ktoré by som v skratke mohol nazvať ako škandálmi opradená organizácia FIFA - Figeľ, Faktor, s jasným cieľom (reakcie z pléna), s jasným cieľom zabezpečiť pravdepodobne financovanie kampane cez pôsobenie pána Faktora v spoločnostiach úzko spätých s finančnými skupinami.
Nech žije kádehácka FIFA. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:54 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:56

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Valocký, ja som veľmi rád, že si všímate moju prácu v parlamente. Ja teda nie som expertom pre zdravotníctvo v KDH, ale musím vám povedať, že som podpredsedom KDH, ktorý má v portfóliu aj boj proti korupcii a boj proti korupcii pri vašej vláde, strašne veľa práce mám. Strašne veľa práce, naozaj, na každom jednom ministerstve to frčí korupcia vo veľkom a v zdravotníctve to je asi top, ministerstvo zdravotníctva, to je asi top v tomto smere.
Takže veľakrát ste tu hovorili o pánovi Faktorovi, Mariánovi Faktorovi, ktorý nie je poslancom Národnej rady a ťažko sa môže brániť proti vášmu vystúpeniu. Ja vám len chcem pripomenúť, že ako generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne zachraňoval túto Všeobecnú zdravotnú poisťovňu aj s celou vládou Ivety Radičovej, lebo bola potom v zlom hospodárení pani Zvolenskej pred krachom. Všeobecná zdravotná poisťovňa bola pred krachom a Marián Faktor aj spolu s celou vládou Ivety Radičovej zachraňovali túto Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. A toto nebolo v záujme Dôvery, toto nebolo v záujme Penty. Takže oni zachránili Všeobecnú zdravotnú poisťovňu pred krachom. A tú Zuzanu Zvolenskú ste si potom do druhej vlády zobrali za ministerku. A viete, z akej pozície ste ju tam zobrali? Z pozície podpredsedníčky Dozornej rady Dôvery. Bola podpredsedníčka predstavenstva Dôvery a vy ste si ju zobrali za ministerku. Tak kto tu je Pentliarik? Pani Zvolenská bola Pentliarik.
A taká drobná poznámka ku Da Vincimu prístroju. Prístroju, ktorý NASA vymyslela pre americkú armádu, aby mohli operovať na diaľku. Ten bol pre vašu informáciu kúpený za vlády Ivety Radičovej, za ministra Uhliarika do banskobystrickej nemocnice.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:56 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:58

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. (Zasmiatie sa rečníka.) Je mi troška tu z toho tak, ale chcem sa pánovi poslancovi Valockému naozaj poďakovať, to bol veľmi dobrý prejav. Ďakujem, ďakujem.
A okrem povedzme tých korupčných vecí, na ktoré si poukázal, ďakujem, podobne ako Richard Raši, za tých lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ktorých si sa zastal, lebo to od opozície tu prakticky nemá šancu odoznieť, to si treba, ako vraví kolega Hlina, vážení obyvatelia, prosím vás, všimnite si to, všimnite si to a ja by som vám dal do pozornosti, že kto sa tu na vás chystá, to by ste si mali veľmi dobre zapamätať. Kto sa tu na vás chystá.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:58 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:59

Eva Hufková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Vážený pán poslanec Valocký, súhlasím s tebou, keď si hovoril, že si smutný z toho, čo sa tu deje dnes v tomto parlamente. Aj ja som smutná, ale nielen to, ale som aj nahnevaná, pretože v čase, keď si máme uctiť našich príbuzných, ktorí už nie sú medzi nami., musíme byť tu v parlamente a zaoberáme sa vecami, ktoré sa absolútne nezakladajú na pravde. Sú to podozrenia (reakcia z pléna), sú to podozrenia, ktoré sem doniesla opozícia a tak ako pán minister Čislák, tak aj ty, tak aj pán premiér Fico a mnohí poslanci vystupujúci k týmto podozreniam opozície povedali, že nie je to pravda a doložili to aj faktami.
Myslím si, že niektorí páni poslanci za KDH nemajú právo obviňovať nás z niečoho, keď roky zneužívali svoje funkcie, keď boli vo vláde, tak ako sme to počuli.
Veľmi dobre si tiež poukázal, pán poslanec Valocký, hlavne čo sa týka tunelovania zdravotníctva, že keď sa to napíše do novín, je všetko pravda. Netreba doložiť nič, žiadne fakty, ale na základe toho, čo sa píše v novinách, je navrhnuté zvolať mimoriadnu schôdzu. A tak to bolo aj teraz, preto sme tu v parlamente.
Ďakujem ti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 13:59 hod.

PhDr.

Eva Hufková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:01

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Len, kolega Valocký, v prvom rade ja som tuná v žiadnej vláde nebol, to si už raz a navždy zapíšte za uši. Takže keď hovoríte, hovorte konkrétne o konkrétnych stranách, ktoré boli vo vláde.
Za ďalšie odporúčam vám po vašom prejave, aby ste okamžite zvolali mimoriadnu schôdzu na odvolanie vlády KDH. Jaj, prepáčte, lebo KDH vlastne nie je vo vláde, že? No ale to tak vyznelo, že chcete odvolať vládu KDH, ako keby tá bola pri moci.
No tak viete čo? Tak potom vám dávam druhý návrh, aby ste zvolali mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministra Uhliarika. Jaj, prepáčte, on vlastne tiež nie je ministrom zdravotníctva, lebo tiež to tak blbo vyznelo, ako keby sme jeho tuná odvolávali.
Viete, vy ste mali obhajovať vášho ministra, ministra Čisláka, ktorý je tu dnes odvolávaný. Mimochodom to, že tu musíme sedieť v piatok, je vec vášho predsedu parlamentu, teda pána Pellegriniho, nie nás opozície, pretože on zvolal tú schôdzu na dnešný deň. Takže ja by som sa vôbec nesťažoval byť vašimi kolegami priamymi.
No a čo sa týka toho tunelovania zdravotníctva. Viete, ja keď som nastúpil v roku 2012 za poslanca Národnej rady, skontaktovala sa so mnou jedna pani, ktorá predtým šéfovala jednej nemocnici, veľmi krátke obdobie, ale nastúpila vláda SMER-u a ona hovorila, že obáva sa, že tam zase nastúpi nejaký truľo, ktorý to bude zase rozkrádať. Jej sa totižto podarilo minimalizovať, alebo teda zredukovať zadlženie jednej nemocnice na celkom úspešnú mieru, pretože vyhodila odtiaľ firmy, ktoré parazitovali na tej nemocnici. Predstavte si, ona sa tam na to miesto už viacej nedostala a presne nastali tie isté situácie ako pred tým, než tam ona nastúpila. Čiže opäť začalo tunelovanie nemocníc. A takto to za vašej vlády pokračuje stále.
Takže vy nerozprávajte tuná, že sa tu netuneluje, pretože sa tu tuneluje a za toto nesie zodpovednosť váš minister zdravotníctva, ktorý to pekne v tichosti toleruje. Však koniec koncom má to tam nakázané, pretože je dosadený touto vládou na svoje miesto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 14:01 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:03

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, teraz som dostal esemesku, že keď som ja vystúpil s návrhom na odvolanie ministra Čisláka, že Robert Fico odišiel zo sály, a ja som bol v dobrej viere presvedčený, že on bol v sále počas môjho vystúpenia úvodného, lebo ja pri jeho vystúpení som tu celý čas sedel a pozorne som ho počúval a som si povedal, že budem aspoň stručne a v skratke glosovať jeho vystúpenie. Prešlo už viac ako dve hodiny, čo tu on nie je. Medzitým vystúpil aj pán minister a uvedomil som si, že on tak vlastne viac-menej dočítal to stanovisko vlády, z ktorého Robert Fico dosť uletel. Uletel k elektrárňam, uletel k daňovým úradom. Potom hovoril o tom, že aj jeho sa chystáme odvolávať. Proste má možno také sny.
Dámy a páni, takže dovoľte k stanovisku vlády, ktoré vláda schválila k návrhu poslancov na odvolanie ministra Čisláka. Hneď v prvom odstavci vláda píše, že "ide o vyslovene vykonštruovaný zámer a vláda to vníma ako účelový pokus v rámci predvolebného boja". Prosím vás, vykonštruovaný zámer, to jest to, čo sa stalo vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, že tam už je iný generálny riaditeľ, to takisto je nejaká fikcia? Ako neprišlo k odvolaniu generálneho riaditeľa aj za to, že urobil hrubú chybu, to teraz citujem Roberta Fica na inom mieste, že zmluvy, dodatky s tetou Ankou, 77-ročnou tetou Ankou, ktorá je alebo bola, lebo už medzitým upratujú. Sedem firiem, prosím vás, sedem firiem tety Anky a zisky, profit cez Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Bola teta Anka bielym koňom alebo nebola?
Pán poslanec Baláž, bola bielym koňom teta Anka? Vy máte s tým problém? (Reakcia z pléna.)
Pán minister Richter, lebo nedávno som sa ho chcel spýtať, či teta Anka dostane aj vianočný príspevok. Lebo ja si myslím, že ona by mala byť podnikateľkou roka naozaj za biznis, aký robila pre niekoho vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.
Takže toto má byť vykonštruovaný zámer opozície?! Veď vy nám dávate náboje. Veď nebyť tohto, vy si myslíte, že by sme sa touto témou zaoberali? Povedzte to vonku niekomu. Veď nakoniec, prečo ste toho Foraia, minister a najmä Robert Fico, odvolal? Že to je prúser ako mraky, že vám to škodí! Ale v správe vlády ide o vykonštruovaný zámer opozície.
Ďalej, že "bol to práve minister zdravotníctva," to citujem zo stanoviska, "ktorý dal celú situáciu prešetriť". To naozaj zasa, už som to povedal aj vo faktickej poznámke, že konal by pán minister Čislák, keby Robert Fico nekonal? Veď to, že vymenoval toho pána Vaďuru do funkcie generálneho riaditeľa, tak to je to, ako sa zametajú veci pod koberec. Pán Miroslav Vaďura je ten najmenej kompetentný človek, aby po tom megaškandále na Všeobecnej zdravotnej poisťovni pokračoval v spravovaní verejných financií. Ja len predpokladám, že biznis bude pokračovať tých, ktorých tam zastupovala aj teta Anka.
Ďalšia konštatácia: "A pokiaľ ide o zvýhodňovanie rodinných príslušníkov v štátnej poisťovni, nenašli sa žiadne podozrivé zistenia." No opäť, teda to je tá bomba. Tak sedem firiem tety Anky je ešte okej. Preto sa chcem opýtať, že kde vy máte hranice, vy v SMER-e, že koľko tých firiem tety Anky by bolo už rodinkárstvom, že by to bolo už neprimerané, aby, ja už aj rozumiem, čo napríklad ďalšia kauza pána Foraia, že si kúpil v River Parku v Bratislave byt, luxusný byt za 700-tisíc eur. A je to preňho asi taká samozrejmosť, že ho dokonca zabudol uviesť vo svojom majetkovom priznaní. No, určite z jeho príjmu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, keby tam robil nie jedno volebné obdobie, keby tam robil 5, 10 možno volebných období, tak si taký luxus nemôže dovoliť tento pán. Ale, áno, ja súhlasím s vami, že je to aj o morálne a o etike, ale to zrejme zasa v SMER-e sa už nenosí.
Preto ma prekvapuje, že Robert Fico prišiel prezentovať stanovisko vlády, pritom sú tam tvrdenia, ktoré sú v rozpore s tým, čo povedal sám Robert Fico. Robert Fico to nazval hrubou chybou, že sa to stalo, a preto to chcel rýchlo upratať, aby verejnosť Slovenska sa tým už nezaoberala, aby mohol ďalej zachraňovať Slovensko, ale v stanovisku vlády, čiže z toho mi vychádza, že to stanovisko, to nie je stanovisko vlády. Toto stanovisko formulovali na ministerstve zdravotníctva a páni ministri a členovia vo vláde ho v podstate veľmi rýchlo zobrali na vedomie. Podľa mňa to ani nečítali.
Ďalšia poznámka, týka sa vlastne vystúpenia pána ministra Čisláka, že "predaj pozemkov na Kramároch sa neuskutočnil, a teda nedošlo k žiadnej škode". No to je priam perla. To vy si naozaj myslíte, že keď zlodeja chytia v obchode a zoberú mu ten lup, takže on je slobodný, že on nie je zlodej?! To, že sa lumpáreň nedokonala, tak to pre vás znamená, že je všetko v poriadku?! Ako, prosím vás, ako nič to s vami nerobí, pán Baláž, naozaj? Tak vy nepatríte do zdravotníctva. (Reakcia z pléna.) Pán poslanec, ak toto s vami nič nerobí, že zlodej... (Reakcia z pléna.) Že keď zlodeja prichytia pri čine... (Reakcia z pléna.) Prosím vás, ak iného človeka v tejto krajine prichytia pri zlodejine, keď nedokonal ten čin, aj keď mu ten lup zobrali, tak ide do basy, je odsúdený. To len vy si tak vykladáte, že veď k žiadnej škode neprišlo, lebo ste to nestihli.
Áno, veď aj pána Foraia by určite neboli odvolali, keby ho nechytili. Proste nie je šikovný. U vás môžu kradnúť len šikovní.
Ďalšia poznámka, to je zo stanoviska vlády, stále sa držím stanoviska vlády. Ďalšou zámienkou, pre ktorú by Národná rada mala odvolať ministra Čisláka, je to, že "údajne nezaviedol v rezorte opatrenia na zamedzenie korupcie". No, a tu sú vymenované tie protikorupčné linky, resp. mailové schránky vo všetkých nemocniciach v správe ministerstva. No (zasmiatie sa rečníka), kde sa tie protikorupčné linky, a budem sa držať tety Anky, to je naozaj také zrozumiteľné, môžete to, pán minister, vyčísliť, koľko ste ušetrili cez tie vami zavedené opatrenia protikorupčných liniek, resp. mailových schránok, kedy dobehnú tetu Anku alebo... (Reakcia z pléna.) Tak nemusím sa baviť len o tete Anke, dobre.
Ďalej, vláda hovorí, že výrazne sa znížili, to už teda hovorí taký odpočet, že za vášho pôsobenia, čo ste všetko stihli, "výrazne sa znížili čakacie doby na operácie". Ja som zachytil, že môj kolega chce hovoriť, ako je to s čakacími dobami a ako sa výrazne znížili, čiže nebudem sa tým zdržovať.
Ďalej, že my, teda vy, SMER, ste zaviedli zníženie, resp. zvýšili ste limit, inými slovami, "znížili limit spoluúčasti dôchodcov, detí, invalidov a držiteľov preukazov ťažko zdravotne postihnutých". Veď áno, fajn, začal to Ivan Uhliarik. Ivan Uhliarik zaviedol túto spoluúčasť, a to, že vy teraz cez návrh poslanecký poslanca Rašiho teraz už v rámci tých balíčkov, ktoré slávnostne odfajkovávate, ste to posunuli, áno, veď koho to nepoteší, že bude platiť, doplácať na lieky kvartálne o 10 alebo o 30 eur menej.
Ďalej. No, o reexporte liekov, to som už hovoril, nebudem sa opakovať.
Ďalej, ďalší, tomu ste venovali jednu vetu v stanovisku vlády, "ďalší mechanizmus, ktorý výrazne pomôže sektoru zdravotníctva, je rozvoj projektu e-Health". Teraz by som sa obrátil na poslancov z opozície, som zachytil, že kolega Viliam Novotný už niečo hovoril, a predpokladám, že to ešte rozvinie, akú zásluhu má na rozšírení alebo rozvoji e-Healthu minister Čislák.
No a s poslednými štyrmi slovami poslednej vety musím súhlasiť, v ktorej sa konštatuje, že situácia v zdravotníctve, že "mimoriadne citlivo ju vníma aj slovenská verejnosť". Áno, je to tak, je to tak, v tom sa zhodneme s vami.
A preto, čo som už uviedol skôr a vyššie, si myslím, že minister Čislák by mal odísť. Toto stanovisko vlády ma vôbec nepresvedčilo o opaku, dokonca si myslím, že toto stanovisko k situácii, aká je v zdravotníctve, je na demisiu celej vlády.
No ale dovoľte aj niečo také konštruktívne, konštruktívne pozitívne z tejto rozpravy, myslel som, že to poviem na záver, ale zdá si mi, že sa to hodí povedať teraz.
Dámy a páni, je dobré, že je pluralita zdravotných poisťovní, to je dobré. SMER to nechce, SMER chcel jednu zdravotnú poisťovňu a ja si myslím, že SMER je najväčším dôkazom, že je lepšie, keď tých zdravotných poisťovní je viac. Lebo ak by bola len jedna a oni, SMER, by spravovali všetky zdroje, ktoré sú určené na zdravotnú starostlivosť, tak tie škody, ktoré oni páchajú, by boli oveľa, oveľa väčšie.
To znamená môj prvý záver, že som rád, že zámer SMER-u jedna zdravotná poisťovňa sa nenaplnil, je správny.
Teraz druhá taká politologická poznámka. SMER, osobitne Robert Fico roky bojoval proti zisku zdravotných poisťovní. Na prvý pohľad je to ušľachtilý zámer, aby všetky peniaze, ktoré sa vyberajú cez zdravotné odvody, alebo iné príjmy do poisťovní šli na zdravotnú starostlivosť. Ale ak by mali takto končiť ako u tety Anky, tak sa mi vidí, a záver robím druhý, že je lepšie, keď tie zdravotné poisťovne zisk majú a platia aspoň daň štátu, lebo vtedy z toho majú osoh všetci občania, aj tí chorí, aj možno tí zdraví a nie len tá vyvolená skupina tých, ktorí sa prisali na naše zdravotníctvo ako pijavice.
Dámy a páni, je ešte viacero vecí, na ktoré by som mal reagovať, ale predsa len nechám si to na ďalšie vystúpenia.
Ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.10.2015 o 14:03 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:17

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán poslanec, mali sme si možnosť vypočuť vaše farizejské vystúpenie. Je úsmevné, že ste práve k tejto téme vystúpili vy, ktorý ste sa ťapkal s vašimi nominantmi strany, ako je Kravec, Tarčala, ktorí dostali stotisícové odstupné alebo poďakovné od pána Lipši..., pardon Figeľa a vášho vedenia. Je to celé úsmevné, keď vaši nominanti len na odchodnom dostali skoro 3 mil. eur. Vtedy, vtedy ste nevykrikovali, že majú vypadnúť z KDH a že proste treba ich potrestať, vtedy vám to nevadilo. Tak ako vám nevadilo, keď prichytili pána Bielika s úplatkom, ktorého ste držali potom v KDH, vtedy ste sa ťapkali s ním všetci, lebo ste zarábali všetci tam na mestskej časti. To isté bolo s Ďurkovským. Celá Bratislava je v takom stave, lebo Ďurkovský. A celé KDH bolo vysmiate, kým bol Ďurkovský primátorom a v minulosti starostom mestskej časti aj vrátane Hlinovej partie. Všetci ste boli vysmiati. Čiže vy ste práve tí poslední, čo sa máte ozývať pri tých kauzách, ktoré mali všetci títo vaši nominanti. A ešte na záver ste im všetkým podávali zlaté a platinové padáky.
Pán poslanec, ako pochopím, že by vystúpil niekto, čo s týmito ľuďmi sa neťapkal po pleci, čo s nimi nebol kamarát, niekto z tej novej generácie, čo máte v KDH, ale to, že ste vystúpili vy, tak je to jednoducho obyčajné farizejstvo!
Toľko z mojej strany.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 14:17 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:18

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som sa vyjadril predovšetkým k jednému bodu, a síce k takému zakliatemu bodu, a to je e-Health. Počúvame o ňom roky, počúvame o jeho zmysluplnosti, výhodnosti pre pacienta, pre poisťovňu, pre vynakladanie zdrojov, pre preskripciu, pre všetko. Pravda je, že končí ďalšie volebné obdobie, treba povedať, že pán minister z neho len časť vládol svojmu rezortu, a nepodarilo sa odfajknúť na pomyslenej tabuli zavedenie e-Health. Neviem, ale sa možno časom dozvieme, koľko stálo zavádzanie nezavedeného e-Healthu. A považoval by som za veľmi dobré, aby, keď bude príležitosť, sme podrobili tento proces, nekonečný, auditu a pozreli sa, aké boli, povedané rečou Angličanov, cost and benefits z toho celého, čo sa doteraz dialo, a ako ďaleko sme od reálneho výsledku a či to stálo za to.
A k tomu vystúpeniu kolegu o tom, že či je dobré mať jednu poisťovňu. Viem si predstaviť, že v krajine typy Dánsko alebo Fínsko je to možná alternatíva. V krajine typu Slovensko je jedna poisťovňa s jedným Foraiom a s viacerými až mnohými tetami Ankami cesta do pekiel. Preto si myslím, že nie je našou cestou mať štátnu poisťovňu. Pretože ak si všímate, najviac a celkom výrazne dominujú práve kauzy v tých zónach, kde má štát dosah, ochrannú ruku alebo možnosť stavať paravány okolo toho. Štát v našich podmienkach je jedna z najhorších alternatív.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 14:18 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video