58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2015 o 14:47 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:22

Edita Pfundtner
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa chcem tiež zastať tých slušných a poctivých asistentov aj poslancov. Ja som tiež mala veľmi dobrú asistentku, žiaľ, všimli si to aj iní a už ju zlanárili na lepšie platenú prácu. Je mi z toho trošku do plaču, ale prajem jej veľa pracovných úspechov. Teraz mám zase opäť len jednu asistentku, ktorá robí veľmi slušnú robotu, za čo jej ďakujem. Ja priznám sa, že žasnem nad praktikami niektorých kolegov. A som prekvapená aj z toho, keď niekto má sedem aj viac poslancov za jedno euro, pretože si myslím, že vysoko odborná a ozaj kvalifikovaná práca sa nedá robiť za pár desiatok eur.
Myslím si, že keď tu pán poslanec Zajac, ale aj pán poslanec Hlina, hovorili a možno im to chýba, že niektorí poslanci v pléne za štyri roky neprehovorili ani raz, možno by sme ľutovali to, keby prehovorili. Takže ja som niekedy rada, že naozaj niektorí nehovoria.
A o tomto návrhu zákona si myslím, že je to populistický návrh. Nemá význam analyzovať pohnútky. Viem, že je tu zo strany politikov snaha zapáčiť sa za každú cenu, ale skúsme to zmeniť trošku inak. Získajme dôveru a úctu ľudí možno tým, že budeme slušne robiť a budeme čestne pracovať. A možno menej kradnúť alebo nedovolíme kradnúť. Skôr touto cestou by som vykročila.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2015 o 14:22 hod.

Mgr.

Edita Pfundtner

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:23

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Aby to nezostalo zle pochopené alebo nepochopené, ja som určite a ja som posledný, kto by generalizoval v tejto sále, čiže určite a viem aj ja o veľa asistentoch, ktorí si zaslúžia ďaleko viac ako, za to, za čo robia. A ja si myslím, aj taký Tibor, keby spravil takú video upútavku, že kto je, čo je a čo robí, tak by sa nemusel hanbiť, hej, A kopu iných. Ale ja by som si naozaj pozrel niektorých tých asistentov tuná od kolegov, že jak by sa nám zaprezentovali v nejakej videoupútavke, že kto sú, čo sú a čo robia pre SMER, prípadne. Ja budem hovoriť o SMER-e. Ja budem hovoriť o SMER-e, pán starosta.
A prosím vás, my spúšťame teraz taký portál www.robimezavasepeniaze. To bude statická kamera, ktorá bude snímať nejakú stavbu. Teraz budeme snímať most Lafranconi, aby ľudia videli, že koľkí ľudia na ňom robia. A áno, nevylučujem, že spravíme, lebo to už dneska prudko zlacnelo, spravíme takú IP kameru, ktorá bude vedieť robiť časozberné video trebárs aj z priestorov Západnej terasy. A potom si spravíme časozberné video za mesiac, za polroka, za rok o návštevnosti toho objektu. Viete, to sa dá urobiť. Všetko sa dá krásne urobiť. Nech ľudia vidia. Nech ľudia vidia, čo za tú pol miliardu dostali. A, lebo viete, to sedí, robíme za vaše peniaze. Naozaj, tí asistenti, prosím vás, Západná terasa je dom duchov. Dom duchov. To je dom duchov. Tam, kde je smerácka časť, tam sú pavučiny. Keby tam nechodili upratovačky, tak teraz by tam boli pavučiny, že by to trčalo z okna, prosím vás. Však to viete. To vedia všetci. Keby niekto si fakt dal, že odservisoval tie počítače, jak povedal kolega Zajac, tie neboli zapnuté ani. Prosím vás, veď to zistite, tú históriu, že čo ten počítač robil. To by sme sa dozvedeli, že ako sú využívané tie hardvéry. Prosím vás, tá kancelária vyšla na 200- alebo 300-tisíc či koľko eur. To zariadenie, ako bolo amortizované? Nikým, ničím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2015 o 14:23 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:26

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážená pani podpredsedníčka. Je faktom, že máme takú radu u nás. Tieto vystúpenia pána Hlinu a aj váženého pána podpredsedu KDH, nikdy nie je dobré vystupovať hneď, lebo ten tlak je vysoký a spravidla to uškodí tomu vystúpeniu. Ale predsa len, nechcem vystupovať inokedy, aby som zareagoval na to, čo sa tu deje. A naozaj mne to tlak dvíha.
Vážení páni, dvaja, napríklad v hokeji je taká situácia, že niektoré tie mužstvá, v tých profesionálnych mužstvách majú takzvaného zlého muža. A ten muž tam je na to, keď nedokážem toho súpera poraziť v čestnom boji, tak treba ísť a toho súpera zraniť, zničiť, zvaliť, zramplovať, dokaličiť. A takýchto ostreľovačov máme aj v tomto parlamente a práve sme ich mohli tu počuť. Žil som v spoločnosti, v ktorej predsa len čosi ako krivé obvinenie, ohováranie, dokonca krivá výpoveď boli trestnými činmi, trestnými činmi. To znamená, že človek, aby mohol fungovať, lebo ten egoizmus a arogancia a neokrôchanosť niektorých ľudí by spoločnosť zničila, preto spoločnosť vymyslela a mala a má dodnes trestné činy krivej výpovede, krivého obvinenia, ohovárania. V každom prípade pre nás ako pre poslancov, máme v tomto smere imunitu. Je to obrovská česť od občanov, aby náhodou naozaj sme neostali iba v rovine, že o nedokázanom čine nemožno hovoriť. Spoločnosť potrebuje aj právo vysloviť pochybnosť a vysloviť aj možnosť konania, ktoré teda má charakteristiky kradnutia, toho všetkého, čo tu rozprávali. Ale predsa len k elementárnym etickým pravidlám patrí, že treba nejakým spôsobom teda potvrdiť, že ide o domnienku, ide o môj názor, o niečo podobné. V opačnom prípade je to len krivé obvinenie, ohováranie a zneužitie poslaneckej imunity na takéto niečo.
Je faktom, že to nie je iba fenomén slovenského parlamentu. A už som tu o tom hovoril. Javí sa to vo svete, je to takzvaný guerrilla marketing. A guerrilla marketing spočíva v tom, že stačí si spočítať mediálnu situáciu, viem, že čokoľvek poviem, tak, keďže médiá sú naklonené k tej alebo onej strane, s veľkou chuťou budú o tom hovoriť, koniec koncov to potrebujú, lebo tá bulvarizácia je už dneska široká, no a idem. Na tejto vlne sa stavajú dokonca aj poslanecké marketingové iniciatívy ako stať sa vôbec poslancom. Presne si to vymyslím, založím Facebook, samozrejme spoločnosť je tehotná obrovskými problémami, vyberiem si niektoré a začnem a začnem a hlava-nehlava budem vyprávať čokoľvek. Že nedokážem nič sám vyriešiť? To je úplne jedno. Stačí, že prídem a nabrýzgam na hlavu toho svojho politického súpera čokoľvek. Viem, že v médiách nájdem pre to živnú podporu, a to je moja hlavná politická metóda. Vzápätí ešte prídem, všetkým povyprávam, že vzdelanie a neschopnosť, svoju vlastnú, dosiahnuť potrebné vzdelanie pre túto úroveň vydávam za kvalitu, lebo však som prečítal o mužovi, ktorý sadil stromy, a vediem úspešnú krčmu a všetkých môžem kedykoľvek dourážať a všetci sú hlupáci.
Vážené kolegyne, kolegovia, na to, aby sme dokázali zmysluplne spravovať tento štát, potrebujeme úplný politický systém. Súčasťou toho politického systému sú napríklad veľmi dôležité politické strany. To znamená, štát potrebuje existenciu, aby mal silné politické strany, ktoré sú schopné zjednocovať ústredný moment politiky, regionálny rozmer politiky, miestny rozmer politiky, ktoré sú schopné generovať tak a onak, v takých a onakých funkcionárov na všetkých týchto úrovniach. Sú schopní ponúknuť spoločnosti dostatočný intelektuálny potenciál, ale hlavne skupinu ľudí, ktorí sú schopní rovnako hodnotovo myslieť, hodnotovo konať a elementárne sa disciplinovať.
Niektorí poslanci, ktorí tu sú, tak z toho, že pri každej príležitosti majú na niečo iný názor, a to, že sú schopní demonštrovať, že nesúhlasia s nikým, to je ich jediná politická pridaná hodnota. To ale, že štát potrebuje jedno v tomto, parlament potrebuje 76 poslancov, ktorí sú schopní zmysluplne a vnútorne rovnodorne generovať politický program, ktorý predložia verejnosti, následne sformulovať platformu, ako chcú tento program realizovať a potom ho tu uplatňovať. Poslanci, o ktorých hovoríme, ktorí tu teda tým spôsobom realizovali svoje politické práva, že tu nabrýzgali "kradnú a neviem čo", dokonca rozprával pán poslanec, podpredseda KDH o miliónoch v eurách, ktoré mali a tak ďalej, pričom okolnosti, ktoré vo veci sú, netreba ani pripomínať: pani manželka niečo navyprávala, vzápätí vyhlásila, že bola donútená advokátom, ktorý chce speňažiť tieto veci, ale napriek tomu všetkému šetrí to polícia. Slušný človek, vážený pán poslanec, počká. Veď všetci čakáme. Uvidíme, čo povie polícia, vyšetruje to. Ale to, čo ste spravili, je to len bezočivé a neokrôchané urážanie politických protivníkov a neschopnosť sformulovať zmysluplný politický program. V tom je môj jediný problém.
Posledných pár poznámok. Páni poslanci, pozmeňovací návrh, ktorý sa tu diskutuje. My máme jasne postavenú štruktúru, ako si predstavujeme fungovanie poslancov. A máme tam dve roviny. Máme tam odbornú pomoc poslancov a organizačnú úroveň poslancov. Každý, kto číta ten zákon, pochopí, že asi ten, ktorý ten zákon písal, keďže stanovoval kvalifikačné predpoklady, že na jednej strane teda chce odborných poradcov, ale vie, že elementárnou súčasťou práce poslanca je aj organizátorská činnosť.
Tá dehonestácia nezmyselná u pána Hlinu, ani nemá význam o tom rozprávať, lebo doteraz, síce už teraz je váženým členom klubu KDH, ale dovtedy nám dokumentoval, že je schopný robiť sám a že je vlastne obrovská chyba, že on sám nemôže spravovať krajinu, lebo s tým obrovským potenciálom, ktorý nám tu demonštruje, by to určite dokázal.
Lenže my naozaj máme na regionálnej úrovni pri 83 poslancov, sú niektoré regióny, kde je 80 poslancov a možno aj viac. A tí ľudia potrebujú koordinovať aj organizátorskú robotu a fungovanie na okresnej úrovni, pretože potrebujeme, naozaj fungujú nám stranícke štruktúry a s tým celým ako poslanec a poslanci môžu malú časť svojej kapacity, ktorú majú na poradcovskú činnosť, venovať na to, aby sa organizovali a koordinovali činnosti napríklad na regionálnej úrovni. Viem, že pánovi Hlinovi také niečo ani nenapadne, a keďže, čo on nevie, to neexistuje. Ale pán poslanec KDH teda aspoň čiastočne by mohol vedieť, že takéto problémy máme a organizujeme ich po svojom. Čiže ani by nás ne... A kaderníčka je, mimochodom, stačí, aby mala úplné stredoškolské vzdelanie. Takto dehonestovať kaderníčku a podobným spôsobom, to je opäť váš spôsob. Ale veď nech sa páči, kvôli tomu by som nevystupoval.
Len chcem naznačiť elementárnu vec. To znamená, naozaj tie špecifiká potrebnej odbornej práce, ktoré potrebujeme, treba zvažovať. Nepochybne sú isté riziká aj pri návrhu, ktorý tu je. Ale veď ten návrh vyplynul z obrovského mediálneho tlaku. Pre nás, páni poslanci, je to, čo vyprávate, populizmus. Politika, je napísané, hovorí Raymond, služba občanom. A to tá obrovská kvalita a že sa viete postaviť a aj ste to dokazovali vo vládach, keď ste boli, že vy máte občanov na háku, lebo vy ste nositelia múdrosti, tak my touto politikou nepracujeme. Pre mňa je naozaj to, čo si ľudia myslia, veľmi dôležitý fenomén a veľmi dôležitý moment, ktorý ovplyvňuje naše konanie. A som na to hrdý ale, pán poslanec. Populizmus je niečo romanticky iné. Stačí si len lepšie pozrieť napríklad Wikipédiu, lebo to je taký ten základný zdroj pre tento typ uvažovania, ktorý tu demonštrujeme.
Takže iba toľkoto, vážené kolegyne, kolegovia. Je potrebné ešte porozmýšľať o tom návrhu, pretože naozaj môžu byť sui generis situácie, kde tá efektivita fungovania poslanca a špecifiká jeho práce sú naozaj, môžu byť veľmi špecifické a nemusia patriť tomu všeobecnému pohľadu na fungovanie a pritom naozaj môžeme teoreticky aj niektorým poslancom zobrať možnosť kvalitnejšie vykonávať prácu. Budeme nad tým rozmýšľať.
Faktom je, že ten návrh je viac-menej, pokiaľ si ja pamätám, nechcem hovoriť za pána predsedu, ktorý tiež o tom hovoril, tento návrh je, vyplýva z toho nezmyselného mediálneho tlaku, ktorý ste tu, mimochodom, vy rozpútali so všetkým, čo k tomu patrí. Toľkoto je aj k platom a iným veciam. Sú tu strany politické, ktoré na základe káuz v parlamente a tak ďalej a toho všetkého, toho obrovského tlaku voči poslancom sa podarilo naozaj znížiť váhu výkonu poslaneckého mandátu na minimum. Naozaj je to tak. Tie reči toho, čo tu vystupujete, čo sme tu počuli, obávam sa, že tento stav nezlepšia.
Naozaj je úlohou našou porozmýšľať, ktoré momenty môžu zlepšiť našu prácu, a čo môže znovu vrátiť politickej práci primeraný a nevyhnutný rešpekt spoločnosti. A verte mi, že to veľmi potrebujeme. Žijeme naozaj v Európskom spoločenstve, kde je 27 veľkých štátov, a politológovia hovoria o tom, že schopnosť reálne zvládať svoje možnosti a hlavne realizovať svoje záujmy majú takzvané národne konzistentné štáty. To znamená, štáty, ktoré majú politickú reprezentáciu, ktorá jednoducho vie identifikovať základné problémy svojej vlastnej krajiny a vie hlavne hľadať efektívne nástroje na ich realizáciu v medzinárodnom prostredí. A na to, pán Hlina, napríklad, verte mi, treba mať vzdelanie. Treba naozaj vedieť dramaticky viacej ako zamurovávať ľudí v kanceláriách a viesť vaše, nepochybne asi skvelé, prekvitajúce reštaurácie alebo niečo podobné.
Takže naozaj potrebujeme výrazne zdvihnúť úlohu vzdelania v tejto krajine. Nepochybne potrebujeme celkom iný etický potenciál pri výkone poslaneckých mandátov. A som presvedčený, len vtedy prinesieme nejaký reálny a pozitívny úžitok pre našu krajinu.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.11.2015 o 14:26 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Všetko má zmysel. Aj má zmysel, že sa naštartujete a že vás vyduríme ako takého jazveca z diery a vy potom vystúpite, a nech ľudia vidia. Naozaj podľa mňa je pre spoločnosť veľmi dôležité, aby ste, niektorí z vás, rečnili čo najviac, lebo veci sa dajú tak zmodifikovať, keď svieti kamera a tú minútu častokrát človek zvládne bez toho, aby sa prekecol. A už keď je to viac, tak sa dá odhaliť, tie, by som povedal, tie pauzy v tom myslení. Čiže je naozaj pre spoločnosť veľmi dôležité, aby niektorí poslanci SMER-u čo najviac hovorili, obzvlášť, keď sú tu niektorí veľmi dlho. Ono je to potom takým znakom toho, že čo všetko sa dá a ako dlho sa dá prežiť v parlamente. To je podľa mňa dobré a správne.
A viete, pán kolega, to vaše vzdelanie. Ja som kandidoval a budem znova kandidovať s heslom Lepšie kvalitné montérky jak nekvalitný diplom. Dneska platí, že nezobrali ho do roboty, ide na vysokú. Prosím vás, vy si naozaj myslíte, že ja by som neskončil nejakú vysokú školu? Teraz, čo tu funguje korešpondenčne? Naozaj si to myslíte?
A to, čo ste hovorili, že muž, čo sadil stromy. Či veríte, či nie, pán kolega, ja som čítal viac kníh ako vy novín. A to, že ste spomenuli, muž, ktorý sadil stromy, áno, to som tu spomínal v parlamente, lebo to je fantastická kniha. Dokonca ja ju rozdávam zadarmo. Ja som kúpil, myslím, 500 výtlačkov, rozdávam ich ľuďom zadarmo, aby sa inšpirovali tým príbehom, že sa dajú veci meniť, aby nerezignovali. Lebo naozaj, keď vidí človek tak spupného človeka ako ste vy, s tými vašimi, proste s tým rituálnym tancom, 25-ročným, ktorý je už vybrúsený do dokonalosti, tak si niekto povie a povie: nemá to zmysel. A ja hovorím: má to zmysel. Má zmysel sadiť stromy, má zmysel stavať katedrálu z malých tehál, lebo na konci je výsledok. Má zmysel vás vymeniť, pán Číž.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2015 o 14:36 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Číž, no musím sa vám priznať, že vy ma iritujete, keď nás častokrát mentorujete, a na druhej strane sa vám stáva, že vykrikujete odtiaľ ako nepríčetný, spoza toho podpredsedníckeho miesta. Ale ja napriek tomu, že vtedy na vás zakričím odtiaľto, aby ste to nerobili, tak k vám prechovávam určitú úctu, je to pravdepodobne vzhľadom k veku, a úctu k vašim šedinám. Chcel by som vás poprosiť, aby ste neznižovali ten svoj kredit, ktorý máte u mňa, lebo proste mám pocit, že si z nás robíte srandu.
Tá pani Jánošová hovorila pravdu. Ona nič nedementovala. Ona v následnom videu povedala, že ju nahováral, aby nahrala to video s cieľom, aby ho speňažil. Ona nedementovala, že to nie je pravda. Pozrite si, alebo si prečítajte tie ďalšie videá, čo ten váš psychopat, ktorého necháte voľne behať po ulici, stváral tomu dievčaťu. Nútil ju chodiť so zbraňami, hajlovať. Keď sa niekomu niečo stane, tak to máte na svedomí. Opakujem, keď sa niekomu niečo stane, tak to máte na svedomí. Prosím vás pekne, ani nechoďte do tejto témy, lebo z tohto bude ešte raz tak obrovský prúser, že tohto človeka necháte behať po slobode, že sa z toho všetci nespamätáme.
A ešte druhú poznámku vo faktickej poviem, aby som stihol. Aj Rómku mám za asistentku, za 150 euro. To je ďalšia z tých asistentov, ktorá dôjde o prácu, ktorá mi tu chodí pre poštu a robí činnosti, ktoré vie urobiť. Stiahnite ten pozmeňovák.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

10.11.2015 o 14:40 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Číž, keď ste začali hovoriť o tom zlom mužovi v parlamente a že musí nastúpiť v tých chvíľach kritických, ja som mal pocit, že hovoríte o sebe, lebo tak to vyzeralo. Skúste si spomenúť, ako Robert Fico ako opozičný politik tu nadával premiérke od začiatku do konca, že je klamárka. Nikdy sa jej za to ani len neospravedlnil.
Dosť som dával pozor, čo ste hovorili. Ja mám taký dojem, že vy to konanie tých siedmich vašich kolegov poslancov, ktorí mali za asistentku spoločne tú kaderníčku, vy ste to obhajovali. Vy ste povedal, že im organizovala prácu v regiónoch. Preto som na vás zakričal, či to bolo v kaderníctve, či v kaderníctve im stíhala organizovať prácu v regiónoch. Veľmi dobre viete, že je to hlúposť, tupina a vy na to ešte tupšie reagujete pozmeňujúcim návrhom.
A k tej pani Jánošovej. Pán Číž, pozrite si to video. Videli ho občania v celej republike, 30-minútové video. Tá pani Jánošová tam pomerne veľmi hodnoverne hovorila a podrobne hovorila o konaní svojho bývalého muža, vášho kolegu poslanca za SMER. Ten pán poslanec prišiel k miliónovým domom, miliónovým autám a ďalším príjmom a on mimo poslaneckého príjmu iný príjem nemal. Alebo mal firmu, ktorá bola v strate. Čo si o tom majú myslieť občania? Pani Jánošová to naozaj nepoprela na druhý deň. Len povedala, že nedala súhlas na zverejnenie, lebo sa bojí o seba a o svoj život.
Pán Číž, včera NAKA zatvorila starostu Marianky, lebo údajne si pýtal určitý poplatok pri kolaudácii alebo pri stavebnom povolení. Skončil v cele predbežného zadržania. Možno pre pár tisíc eur. Tu sa jedná o milióny a pán Čičmanec a pán Jánoš sú na slobode. Prečo ich nezatvorila NAKA?
Skryt prepis

10.11.2015 o 14:40 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:42

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, nie som si úplne istý, či to, čo ste hovorili, aj celkovo táto téma zmrazovania platov a asistentov patrí do tohto parlamentu. Ja si myslím, že Slovensko má ďaleko vážnejšie problémy, ako to, čo tu práve teraz riešime, a ja teda k tomu aj vystúpim.
Ale čo som chcel povedať, chcel som reagovať fakticky na jednu poznámku. Vy ste povedali: veď počkajme, ako vyšetrí ten prípad polícia Slovenskej republiky. No, ja si vám len dovolím pripomenúť jednu vec, že pokiaľ je činnosť orgánov znemožnená, tak ľudia zväčša využívajú svojpomoc. Využívajú cestičky ako obísť zákon, ako sa domôcť svojho práva iným spôsobom ako cez štátne orgány. A viete, tí ľudia, alebo ľudia sú znepokojení. Pretože či už je to Hedviga Malinová, osemročná kauza, osemročná kauza. Koľko vládnete z desiatich rokov? Osem. A keď už, teda dobre, ide iba o jednu osobu. To vás až tak nezaujíma, ja viem. Je to stále málo, jeden volič. Ale čo tá Gorila? Čo sa s Gorilou spravilo? – povedzte mi. Kam sme sa posunuli? Existujú nahrávky, existujú prepisy. Kde sme teraz? No, čiže, prosím vás, nečudujte sa tomu, že ľudia budú nachádzať svoje cesty k tomu, ako sa domôcť práva. Alebo dajte do prax... Alebo dajte zadosť tomu, čo ste povedali, že pre vás je fenoménom hlas ľudu. Hlas ľudu tu je a hovorí: my sa chceme domáhať práva na štátnych orgánoch, ktoré budú fungovať. Čo ste pre to urobili? Mne sa zdá, že nič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2015 o 14:42 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:44

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka. Pán podpredseda, musím, žiaľ, konštatovať, že ste vo svojom vystúpení mali absolútnu pravdu. Absolútnu pravdu v tom, a preto žiaľ, že ste povedali a hodnotili ste vystúpenie vášho predrečníka, ktorý dehonestoval celý inštitút poslanca ako takého. Pretože tu a z tohto miesta takéto vyjadrenia nie sú kritikou konkrétnych osôb, ale sú kritikou inštitútu ako takého. A takýmto zovšeobecnením v zásade pán poslanec Hlina ako keby povedal, že všetci poslanci ako keby nepotrebovali asistentov, ako keby prelievali peniaze cez asistentov niekam úplne inam, a voči tomu sa musím ja osobne a myslím si, že aj viacerí z nás ohradiť, pretože nie je možné takto generalizovať. A pokiaľ má takýto konkrétny pán poslanec poznatok, tak nech to rieši prostredníctvom príslušných orgánov aj Národnej rady, ale myslím si, že takéto zovšeobecnenie bude mať za následok jediný dôsledok, a to je mediálne posolstvo, že, alebo mediálne posolstvo v tom, ako degradovať inštitút poslanca a znížiť autoritu toho inštitútu poslanca vôbec vo všeobecnosti. A to si myslím, že nie je na mieste a nie je správne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2015 o 14:44 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:45

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja uznávam pána podpredsedu, určite, naozaj. A samozrejme tiež chcem povedať dve slová, k tomu, čo on povedal. Tak médiá, no. Papierové idú dole vodou, píšu všeličo, aby sa udržali. Titulky robia, na druhý deň, že to už neni pravda, ale ľudia si kúpia, a tak ďalej. Čiže robia aj dobré veci, upozornia na mnohé veci, bez ktorých by vláda nekonala a nepadali hlavy a neboli škandály, ticho ináč, ale píšu aj hlúposti a ohlupujú národ s mnohými témami, ktoré sa za chvíľu ukážu, že neboli pravdivé. Nikto sa už neospravedlní.
Ja som si včera klikol na jednu českú stránku loupak.cz, bohužiaľ, musím takto propagovať. A naraz pozriem a tam krásna propaganda SMER-u, troch vašich lídrov, hneď vedľa veľmi frivolného vtipu. A vlastne, keď si na to kliknete, vidíte, že všetko ide vlastne o migráciu. O strašenie s migráciou, o tom, že čo my robíme, ale nezabránime, a tak ďalej. To, že tu nevládne organizácie veľa robia, to, že 160 ľudí chce zobrať do rodiny nejakého príslušníka, wwwpomozmesk. A mesiac vláda sľubuje, že v tom smere urobí, ale ešte jedného človeka sme vlastne neprijali, a z tých 21 koptov, čo tam podrezali pod kamerami, sme už mohli niekoho už prijať z ich rodín alebo zo Sýrie alebo kresťanov. Nič nerobíme. Máme na wwwloupakcz krásnu reklamu, kde práve strašíme všetkým týmto. Čiže to sa mi zdá tiež neférové, že SMER je odkázaný na takúto stránku, aby propagoval svoje strachy z tejto migrácie, pričom okrem pár policajtov do Slovinska nikomu nič konkrétne sme doteraz v tomto smere neurobili.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2015 o 14:45 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:47

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Hrubo to povedal pán poslanec Susko, pretože degradovať poslanca, tak ako podaktorí poslanci to robia, sa ani nedivím, že sa vytvorila tá verejná mienka medzi obyvateľstvom. Treba si sakramensky zvážiť, čo tu hovoríte.
Ja netvrdím, že Jánoš je svätý alebo proste niektorí ďalší poslanci, ktorí tuná sú. Ale treba skutočne zvažovať slová, pretože vy degradujete celú Národnú radu. Zaviedli ste kultúru, ktorá tu nikdy predtým nebola. To nie je kultúra, to je dehonestovanie vás, seba. Vy sám sa dehonestujete s tým vaším vystupovaním. Zvážte, že vás ľudia pozerajú. Pozerajú vás starí ľudia, pozerajú vás mladí ľudia. Proste keby to, čo tu hovoríte stále, bola pravda, tak už nemôže mať ten SMER tie percentá, ktoré má, alebo tá politická strana, ale vy by ste už museli mať 100 percent. Zvažujte, čo poviete, zvažujte slová! Vysloviť niečo, veľa razy to mrzí potom, pretože je to nejak ináč. Pokiaľ máte veci, pokiaľ sa týka aj Gorily, aj ďalších vecí, ak máte, páni, podajte svedectvá. Gorila sa nás netýka, my sme nevládli, tí, čo vládli. Proste veci, ale vykrikovať veci, ktoré sa nezakladajú na pravde, zhadzovať tento inštitút je veľmi trápne, neseriózne, a zamyslite sa sami nad sebou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.11.2015 o 14:47 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video