59. schôdza

11.12.2015 - 11.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 14:43 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:50

Viliam Jasaň

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:51

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, ja sa chcem tiež poďakovať za vaše vystúpenie plné faktov, ale obávam sa, že to vystúpenie je úplne zbytočné. Keby ste nič nepovedali, ten dopad by bol presne taký istý, jak keď ste povedali také množstvo argumentov, aké ste povedali. To je úplne zbytočné.
Táto schôdza vôbec nie je o nejakej kompe a vôbec nie je o nejakom odvolávaní vašom. Táto schôdza dokonca neni o preferenciách OĽaNO. Táto schôdza je o krúžkoch v strane OĽaNO. Jednotliví krúžkujúci sa teraz tuná budú predbiehať, kto bude lepší, kto bude väčší, či bude v tom budúcom parlamente Viskupič alebo Matovič, či tam budú obidvaja, alebo nikto z nich. Či tam bude pán Hraško alebo ja neviem kto ešte z tých nových. O tom je táto schôdza, o krúžkoch v tejto strane.
Tak toto si láskavo uvedomme pri tom všetkom, čo tuná rozprávame, že vlastne my tu robíme schôdzu o krúžkovaní v OĽaNO. O toto jediné ide. O nič iné.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:51 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:54

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, vy ste sa dotkli vo svojom vystúpení dvoch ľudí, a to je pán Novota a pán Pavelek. To ja teda ich osobne poznám a dovoľte mi povedať pár vecí.
Ak by vaša vláda dokázala dávať ľuďom prácu, títo ľudia by nemuseli vytvoriť projekt Bzzik, ktorý prácu sprostredkúva. To je vec prvá.
Vec druhá. Ak by vaša vláda vytvorila podnikateľské prostredie, kde netreba finančníkov do startupov, nemuselo by to byť. Vy ste sa pokúšali očierniť dvoch mladých ľudí, ktorí vyhrali podnikateľský nápad roka 2014, pán minister. A len kvôli vašej vláde, ktorá tu je osem rokov z deväť a pol, musia fungovať venčo-kepčo, kapitál, pardon.
A teraz k tomu, čo ste hovorili, k vecnej stránke toho, čo hovoril aj pán Matovič. Prosím vás, ja som asi prepočul. Mohli by ste mi vysvetliť, normálne, rozumne, lebo tu bolo povedané, že tých argumentov bolo kopec, ale ja som ho nepočul. Tú tabuľku, tú tabuľku, keď tá cena rastie. Cenovú doložku. Len mi to povedzte. Povedzte mi, cenová doložka, ktorá je v tej zmluve, je výhodná? A budem spokojný. Povedzte to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 13:54 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:54

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže, pán minister, neviem, či ste tu, ste, takže bol by som rád, aj keby zostanete, ale minimálne aby ste počúvali. Chcel by som reagovať rad-radom na fakty, na pravdy, či ako to nazvali vaši kolegovia, z vášho vystúpenia.
Povedali ste, že jediný, kto pomohol tým ľuďom v dedinách, v troch odrezaných dedinách, je vaša vláda a nikto iný, len vaša vláda. Len ja sa pýtam, že komu ste v prvom rade pomohli? Tým ľuďom v tých dedinách, išlo vám o tých ľudí v tých dedinách alebo išlo vám o seba? Tak ako je to napísané tu, robíme pre seba, aj v tomto prípade platí stonásobne. Lebo tým ľuďom, áno, ste zabezpečili službu, ktorú im zabezpečiť musíme. Ale teraz tu skrývať sa za týchto ľudí a vydierať ešte tých starostov, nahnať ich sem, aby teda išli bojovať za kompu - a kto tu z nás bojujem proti kompe? Kto tu z nás v opozícii bojuje proti tomu, aby týmto ľuďom sme zabezpečili to, čo im bolo sľúbené pri výstavbe vodného diela Gabčíkovo? My všetci bojujeme za to, aby sme tým ľuďom dali to, čo sme im sľúbili ako štát, ale efektívne, a nekradli pritom, pán minister, nekradli pritom, keď tým ľuďom zabezpečíme kompu, ktorú im štát sľúbil.
A ja sa čudujem pánom starostom, ak teda naozaj tu sú, že prídete sem obhajovať zlodejinu. Ak tu ste, nikto vám kompu nechce zobrať, len my nechceme, aby pritom smeráci kradli, nič viac. (Potlesk.)
A tak, ako to povedal, myslím, že Zsolt Simon, myslím, treba povedať tým ľuďom pravdu. Ak vy by ste neukradli pri tejto kompe 50 mil. eur, tým ľuďom v tých dedinách každému jednému ste mohli dať Land Rover, ktorým sa tu dnes štítite, ktorý budete vyrábať niekde v Nitre. A nie že do každej domácnosti jeden Land Rover, ale aj malinkému dvojročnému bábenku (pozn. red.: správne „bábätku“), a dočká ho v garáži, aj babičke 80-ročnej. A to si myslím, že som ešte povedal málo, keď spočítame tých ľudí v tých dedinách.
Čiže, ľudia v dedinách dotknutých, nikto vám z opozície nechce zobrať kompu, božechráň, ale za tie prachy, čo zlodeji zo SMER-u ukradli, ste mohli mať tri mosty, mohli ste mať tunel, mohli ste mať štyri kompy, ktoré by tam jazdili a nieže každú pol hodinu, ako vám teraz dávajú v skúšobnej prevádzke, ale každých desať minút, mohli ste mať možno každú svoju vlastnú kompu, mohli ste mať každý Land Rover. Nikto vám nechce brať kompu. Dobre?
Takže, pán minister, najväčšou zbabelosťou, akou ste mohli, ste začali vašu obhajobu. Skrývať sa za ľudí, ktorých tu má niekto za rukojemníkov a ešte ich podlo sem zavoláte, starostov, aby vám tu robili nejaké alibi. Najväčšou zbabelosťou, akou ste mohli, ako veľký chlap ste sa tu postavili a robili ste svoju vlastnú obhajobu. Iba sebe ste v tomto biznise pomohli, tým ľuďom ste iba dali to, čo im patrí.
Povedali ste, že kompa častejšie chodí, ale, čuduj sa svete, keď vám vyhovuje, hovoríte, že kompa častejšie chodí, a keď vám nevyhovuje, keď vám hovoríme, že na tom kradnete, a strašné peniaze, hovoríte, že veď to je iba do konca roka skúšobná prevádzka. Tak ja sa teda pýtam, bude častejšie chodiť, tak ako hovoríte vy a skrývate sa za starostov, ktorí chceli, aby častejšie chodila, alebo bude chodiť menejkrát, ako chodila stará kompa, ktorá chodila 31-krát v roku 2014? Teda bude platiť to, čo je napísané v zmluve, že bude chodiť iba 19-krát a vtedy ukradnete iba 12 mil. alebo bude chodiť 35-krát, ako chodí teraz v skúšobnej prevádzke, a ukradnete 25, a keď sa zvýši nafta, ešte ďalších 30.
Ešte raz, keď vám to vyhovuje, hovoríte, že kompa bude, predsa kompa bude chodiť častejšie, vyšli sme v ústrety ľuďom v dedinách, keď vám to nevyhovuje, keď ukazujeme, že keď bude chodiť častejšie, ukradli ste kvantum peňazí, vtedy hovoríte, veď to je len skúšobná prevádzka. Ďalší váš argument v lufte.
Hovoríte, osud ľudí v obciach je Matovičovi ukradnutý, zodpovedal som to tým predošlým argumentovaním, že nikomu v opozícii nie je osud týchto ľudí v obciach ukradnutý. My sme presvedčení o tom, že 35-krát, tak ako v skúšobnej prevádzke, sa to dá robiť za štvrtinovú cenu. Len zlodeji v SMER-e si povedia, že potrebujú aj na, s prepáčením, na posratej kompe ukradnúť 50 mil.!! (Povedané hysterickým krikom.) A toto ste celí vy! Toto je váš sociálny štát - ukradnúť na jednej posratej kompe 50 mil. eur!! (Povedané hysterickým krikom.) Toto si myslíte, že vám budú donekonečna vaši voliči žrať?! Si myslíte, že jedia seno? 50 mil. eur na jednej kompe?! A učiteľom poviete, že nemáte pre nich 60 mil.? No nie sú, nie sú, viete čo, možno po voľbách, možno bude niečo, príďte, veď vidíte, rozdali by sme sa pre ľudí, sociálny balíček tam, sociálny tam.
Na jednej posratej kompe 50 mil. eur!!! (Opätovne povedané hysterickým krikom.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec, skúste akože úplne normálne vystupovať, dobre?

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Normálne vystupujem, adekvátne vašim zlodejinám! Ste zlodeji! Zlodeji vládnu Slovensku! Ste mafia! Ste organizovaný zločin! (Povedané hysterickým krikom.)
Podľa Trestného zákona organizovaná zločinecká skupina musí spĺňať tri parametre:
- musí mať viacej členov; je vás, dosť,
- musí existovať dlhšie obdobie; existujete dostatočne dlho a
- jej činnosť je zameraná na legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Čo robíte vy?! Iba legalizujete vaše zlodejiny a ešte sa nehanbíte tu povedať argumenty, veď som tam poslal kontrolu a kontrola povedala, že je všetko v súlade so zákonom. Jasné, pošlete si kontrolu do inštitúcií, do ktorých predtým ste si dosadili svojich vlastných ľudí, a sa nehanbíte za to skrývať. Za rozhodnutia vašich vazalov, ktorých tam dosadíte, že si tam vyberiete z klobúka tetu, dáte na Úrad pre verejné obstarávanie, že sa tu dohodnete s Frešom na biznise, že ho asi nebudete kontrolovať už najbližšie - koľko?, neviem, rokov bude šéfovať bratislavskej VÚC-ke, a tvárite sa, že to je nezávislá kontrola? Čo je na tom nezávislé?
Vytvorili ste tu dokonalý systém, dokonalý systém, kde pikolík dôjde, predloží pozmeňovák, aby ste potom mohli kradnúť. Nadstavujete si zákony, meníte parametre tak, aby ste mohli kradnúť.
Následne si v prvom rade dosadíte šéfa polície, šéfa prokuratúry, šéfa verejného, Úradu pre verejné obstarávanie, šéfa SIS-ky, šéfa špeciálnej prokuratúry, šéfa Najvyššieho kontrolného úradu - a nás tu budete opíjať rožkom, že ste to dali niekomu nezávislému skontrolovať?!
Ste dokonalá mafia! Všetky parametre spĺňate. Aj sicílska mafia chodila v oblekoch a tvárila sa, že sú tí najslušnejší zo slušných a vadilo im, keď niekto na nich zvýšil hlas. Snažili sa tých ľudí likvidovať fyzicky, vy to robíte inak.
A myslíte si, že takto ovládnete aj po budúcich voľbách štát. A ja urobím všetko pre to a verím, že aj v opozícii všetci, že sa tu nenájde zradca, ktorý bude schopný asistovať zlodejom, lebo vy to máte hlboko v sebe, to je vaše DNA: kradnúť a vyciciavať. Ľuďom zobrať 100 euro a vrátiť im euro a ešte potom pritom očakávať od ich, jako vám budú za to vďační.
Áno, Robert Fico sa správa ako zlodej, ktorý v noci príde, vykradne vám potichu špajzu, ráno vám bez hanby zaklope, donesie vám jahodový lekvár a ešte očakáva, že mu za to zaďakujete. Toto je Robert Fico, toto je vládna strana SMER a toto ste všetci vy, ktorí tomuto pritakávate. Sa môžte hanbiť za tie vaše argumenty, za tie vaše pätolízačské faktické poznámky: pán minister, super vystúpenie, pán minister, to boli argumenty, pán minister, to bolo veľa faktov, ďakujem ti veľmi pekne.
Vy sa nehanbíte, že to tu ešte čítate?! Že vám to pošlú do mailu, že ste neni schopní povedať aspoň tri vety súvisle z vlastnej hlavy. Vy ste nechali človečenstvo pred bránami parlamentu, vy ste iba telesné schránky bez svedomia, bez všetkého, bez štipky úcty, skutočnej úcty k tým ľuďom, ktorí platia dane, aby nato, aby vy ste to mohli kradnúť. Niektorí z vás ste tu iba preto a iba preto držíte hubu a robíte kroky, ktoré vám povedia, a čítate z monitora to, čo vám napíšu len, aby ma dali na 102. miesto na kandidátke. Len aby som teda dobre mal, tuto mi cinklo na účet 3-tisíc eur mesačne. Tak hlboko klesla vaša človečenskosť?
Ste iba telesné schránky, prepáčte, ja vás za ľudí nepovažujem. Lebo človek sa od opice líši tým, že má svedomie, a vy to svedomie nemáte! Prepáčte, pre mňa ste cvičené opičky. Cvičené opičky, ktorým napíšu do počítača, toto prečítaj, prečítam, lebo možno nebudem 102 na kandidátke, ale budem 101-tka. A možno sa na mňa usmeje šťastie a budem tu znova. Niektorí ste tu iba preto, aby ste si po budúcich voľbách mohli dosadiť sestranicu na daňový úrad za riaditeľku, lebo to bude váš okres, lebo vy ste tam okresným šéfom. Čo je na tom, že tá sestranica je učiteľka v materskej škôlke? Nevadí, hlavne, že bude mať fleka. Niektorí ste tu preto, aby ste sa na týchto zlodejinách priamo podieľali a tichučko šúchate s nožičkami.
Ste zvrátené monštrum, ste organizovaný zločin, ste mafia, ktorá dokonale 26 rokov po revolúcii ovládla tento štát. Vy nemáte absolútne morálne právo, aby ste tu niekoho moralizovali, aby ste tu niekoho poúčali. Nerobíte nič iné, iba to, čo vám prikážu. Nemáte svedomie. Absolútne nepoznáte ústavu. A tam máte ako základnú povinnosť napísanú, že sa máte vždy správať v súlade so svojím svedomím a presvedčením. Lenže vy ste ho nechali tam pred bránami parlamentu, lebo inak by ste sa sem nedostali. Lebo sem sa dostanú iba tí z vás, ktorí budú dostatočne hlboko strčení v jednej časti tela pánovi predsedovi.
Keď pán minister povedal, že bolo dostatočné, keď ste zverejnili informatívne zverejnenie a z toho každému bolo jasné, že vlastne kompa sa bude obstarávať, no, áno, každému bolo jasné, že aká kompa sa bude obstarávať, ale nikomu neboli jasné parametre. Iba tomu správnemu v správnej firme, ktorá mala v roku 2013 obrat 4 eurá a v roku 2014 už na základe asi tohto informatívneho zverejnenia dala si vyrobiť kompu, ktorú, o ktorej sa tu bavíme.
Štvrtý argument, povedali ste, že, alebo tak, chcel by som sa opýtať, povedali ste, že musel Vodohospodársky podnik kúpiť alebo zaväzoval sa, že kúpi novú kompu. A ja sa teda pýtam, prečo ju teda nekúpil? Prečo ju nekúpil Vodohospodársky podnik, prečo ju nekúpil slovenský či, pardon, Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý zabezpečoval dovtedy tú prepravu, prečo ju nekúpila Vodohospodárska výstavba? Dva štátne podniky, prečo ony si nepovedali, že do tohoto lukratívneho biznisu pôjdu?
Podľa odhadov, ktoré máme, tá kompa nestojí viac ako 1,5 mil. eur; nová kompa nestojí viac ako 1,5 mil. eur. Pri takto nadstavených podmienkach, ktoré ste vy dali, za jeden rok tá investícia je so všetkým späť. Za jeden rok a 14 rokov čistá ryža, ako sa tomu hovorí.
Sa pýtam, prečo ani jeden z týchto štátnych podnikov tú kompu nekúpil? Prečo ste ju dali kúpiť firme, ktorá mala v roku 2014 4 eurá obrat? No preto, lebo asi by sa potom nedalo ukradnúť 50 mil. eur na jednej posranej kompe.
Pán minister tu používal argument, že čo vyvracia to, že to bolo vyrobené na mieru a dopredu o tom vedeli, lebo v niektorých parametroch tá kompa predsa o 20, možno až o 30 % prekračuje, prekračuje požadované parametre v súťaži. Pán minister, to sú také argumenty naozaj pre malé deti niekde v škôlke, no, povedzme, že teda pre prvý ročník základnej školy. Jasné, že ste im nepovedali, že, počúvaj, my dáme do podmienok 95 cm, ty daj 95, my dáme 18, ty daj 18, my dáme 250, ty daj 250. Čiže povedali ste, že, však teda dobre, my takéto parametre a ty daj niečo navyše, aby to bolo plus-mínus, však nemôžme to urobiť okato. Dať navyše, že či bude tam plocha na tej kompe 250 alebo 280 metrov, prepáčte, pri cene kompy je možno všetky parametre, ktorými to navyšuje, možno 100-tisíc eur navyše. Nestojí za to dať radšej 100-tisíc, aby sme trošku prekročili parametre navyše, keď môžem ukradnúť 50 mil.? Jasné, že to za to stojí. Viete počítať, koľkokrát sa nachádza 100-tisíc v 50 mil. predsa! Iba 500-krát.
Hovorili ste, že zábezpeka 1 mil., štandardná, neviem čo, jednoznačne ste tým chceli odradiť ľudí, ktorí mohli iní, iní súťažiť.
Tvrdili ste, že aj, takisto aj argument Veroniky Remišovej, že ste tým, že ste určili, že to musí byť kapitán I. triedy, zužovali, zužovali priestor na súťaž, že nie je pravdivý, lebo na Slovensku je dosť kapitánov I. triedy. A ja sa pýtam, prečo tam teda nestačil ten kapitán II. triedy, keď ste sami priznali, že vlastne ten kapitán nepotrebuje mať kapitánske skúšky I. triedy? Argument, ktorý ste použili, že ale vy ste vlastne vyhlasovali medzinárodnú súťaž, tak ak by niekto chcel doniesť zo zahraničia tú kompu sem, niekde z Rakúska alebo niekde z Rumunska, tak predsa už by to musel byť po tej ceste sem už kapitán I. triedy. No nie ste trápny?
Však v pohode, nech to sem donesie Rakúšan, Maďar, Rumun s kapitánskymi skúškami I. triedy, ale zaparkuje to vo Vojke a tam to bude hniť 15 rokov. A tam mu stačí kapitán II. triedy. Znova argument úplne mimo ako pre deti na základnej škole.
Toto som už spomínal, povedali ste, že veď ste to dali na ÚVO a NKÚ a čo tu vlastne opozícia chce. Dali ste to na ÚVO a NKÚ, ktoré vedú vaši nominanti, to nie sú nezávislé kontrolné inštitúcie. Na Slovensku žiadna kontrolná inštitúcia nie je nezávislá. Všetka je závislá od Roberta Fica, od pána Bodora z SBS Bonul, od pána Výboha, od pána Poóra a od ostatných sponzorov SMER-u. Nič tu nie je nezávislé, všetko máte v rukách vy, aby, keď ukradnete, aby vám všetci prikryli chrbát, lebo vám žiaden chlebodarca nepôjde po krku. Toto je váš systém, ktorý ste tu urobili, a za toto ľudia na námestiach neštrngali.
Pán minister potom použil teda argument, veď teda dostal som už odpoveď, kde som dal prekontrolovať verejné obstarávanie, a odpoveď bola, že všetko bolo v súlade so zákonom. Ako dostali ste, by som povedal, že hurónsky potlesk za to, pán minister, ktorý odchádzate sa schovať niekam do bufetu, a myslím si, že zaslúžene, lebo presne za túto formulku sa všetci zlodeji skrývajú. Lebo vy nechcete, vy kradnúť chcete, ale nechcete za to zhniť v base, takže robíte všetko tak, aby ste kradli v súlade so zákonom.
Zároveň pán minister povedal, že táto kompa je tu o tom, aby sme tu počúvali tieto sprosté reči. Prepáčte, pán minister, ale pri tom vašom prejave a v polke vášho prejavu mi to pripadalo ako celkom úprimná sebakritika.
Povedali ste, že nie je pravdou, že cena služby niekedy bude vyššia ako 25 mil. eur. Ako argument ste na to povedali, veď aj výherca sa zaviazal, že on si nebude uplatňovať viac ako 25 mil. eur. Nepripadá vám to znova detinské? Výherca má povedať, verejne vyhlásiť, že on si nebude uplatňovať viac ako 25 mil. eur, a zároveň má napísané v zmluve, že keď sa čokoľvek poruší, tak si môže uplatniť náhradu škody? Vy akože nejaké čestné slovo človeka, ktorý sa s vami podieľa na lupe, považujete za niečo, na čo sa majú ľudia spoľahnúť? To je niečo, čo je niekde v zmluve napísané?!
A taktiež by som vám odporúčal prečítať si čl. 14 ods. 5 zmluvy, v ktorej sa doslova píše v tejto veci: "Táto zmluva tvorí úplnú dohodu medzi zmluvnými stranami týkajúcu sa predmetnej záležitosti. Podpisom tejto zmluvy zanikajú všetky predchádzajúce písomné a ústne dohody súvisiace s predmetom tejto zmluvy a žiadna zo zmluvných strán sa nemôže dovolávať zvláštnych, v tejto zmluve neuvedených ústnych dojednaní a dohôd."
Vyslovene tu máte napísané, že ste anulovali čokoľvek a platí jedine táto zmluva. Odvolávať sa potom, že niekde v oznámení o výsledku verejného obstarávania bolo povedané, že maximálna suma bude 25 mil., je klamstvo a nič iné len klamstvo. Vyslovene v zmluve je napísané, že platí len a len zmluva bez toho, aby sa ktokoľvek mohol na čokoľvek iné odvolávať.
Čiže inak povedané, keďže v zmluve nikde neni napísaný strop, zmluva bez problémov môže byť na 25 či na 15 rokov a dramaticky viac ako na 25 mil., bez problémov naplníte svoj predošlý cieľ - ukradnúť na tejto veci minimálne 50 mil. eur.
Povedali ste, že navrhovateľ úmyselne odmieta pochopiť, že kompa funguje v skúšobnej prevádzke. A ja sa, pán minister, keď ma počujete, pýtam, kde v zmluve je napísané niečo o skúšobnej prevádzke? V zmluve je vyslovene napísané, že čokoľvek, keď sa chce zmeniť v tejto zmluve, musí byť podpísaný dodatok. A ja sa teda pýtam, ako je možné, že kompa chodí častejšie, ako je napísané v zmluve, bez podpísania akéhokoľvek dodatku?
Že, pán minister, haló, neviem, kde ste. Chcem vás upozorniť, že prevádzka kompy častejšie ako 19-krát, ako je napísané v zmluve, je mimo akejkoľvek zmluvy, bez akéhokoľvek dodatku, tým pádom je nelegitímna a nemáte na to žiaden zmluvný základ, na základe čoho by ste to takto mohli robiť. Áno, je mi to ľúto, je mi ľúto tých ľudí, ktorých ste podviedli v tých dedinách a za ktorých sa skrývate, ale ak dnes vy hovoríte niečo o skúšobnej prevádzke, nikde v zmluve sa nepíše o skúšobnej prevádzke, nikde neexistuje žiaden dodatok, ktorý by oprávňoval výhercu Ponton City, výhercu jackpotu Ponton City, aby prevádzkoval kompu častejšie ako 19-krát. Inak povedané, čokoľvek mimo 19-krát nemá zmluvný základ, tým pádom je to čistá krádež zo štátneho rozpočtu, pán minister, dúfam, že počujete.
Povedali ste zároveň, že zvýšili sme prevádzku o 40 %, to by stará kompa nezvládla. Je to hlúposť, lebo stará kompa v roku 2014 na základe novej zmluvy chodila namiesto 19 ráz 31-krát.
Hovoríte, že do roku 2014 neexistovala vlastne žiadna zmluva, žiadna dohoda, žiadne vyčíslenie toho, koľko vlastne sú náklady, žiadna fakturácia, ale jedným dychom, keďže asi vám aj bolo trápne až takéto klamstvo podsúvať ľuďom, hovoríte, no dovtedy to bolo ako zahrnuté do jedného balíka, bola to ako jedna súčasť celkovej zmluvy. No ale my naozaj máme stanovisko, prepáčte (rečník si išiel zobrať materiál), vyžiadané na základe zákona o slobodnom pristúpení k informáciám od Slovenského vodohospodárskeho podniku, v ktorom nám doslova Slovenský vodohospodársky podnik píše, že, citujem: "V roku 2013 sa výkony činnosti na kompe fakturovali v zmysle zmluvy o nájme č. 4624-100/2001, ktorá bola podpísaná 31. 10. 2011." A akosi, keď ste upozorňovali na druhú stranu, tak ste neupozornili na túto vetu na prvej strane, kde máte vyslovene napísané, že ste vlastne klamali, lebo ste hovorili, že žiadna zmluva neexistovala, hoci v tom stanovisku, ktoré ste mali v ruke, na prvej strane máte presne identifikovanú vaším štátnym podnikom alebo štátnym podnikom, v ktorom máte svojho nominanta, presné číslo zmluvy aj presnú sumu, ktorá bola fakturovaná. Fakturovaná čiastka za prevádzku kompy v zmysle tejto zmluvy bola vo výške 346 013,41 eur. Čiže do roku 2013 ste si fakturovali alebo fakturoval jeden štátny podnik druhému sumu 346-tisíc eur, v roku 2014 ste umelo navýšili cenu na 1,1 mil. dodatkom k tejto zmluve, lebo, áno, v Gabčíkove v auguste 2014 na výjazdovom zasadnutí vlády niekomu svitlo a začuchal biznis, že môže ukradnúť na kompe 50 mil. eur. Preto ste v roku 2014 navýšili umelo sumu, aby to nebolo také okaté.
Mrzí ma, že aj v tejto veci ste opäť klamali. Doslova ste povedali, že teda "nedá sa povedať, koľko platila Vodohospodárska výstavba Slovenskému vodohospodárskemu podniku". V informácii, ktorú ste držali v ruke, to máte čierne na bielom napísané, platila 346 013 eur. A taktiež nám v tejto istej informácii vyčíslili i skutočné náklady, ktoré boli 490 670 eur.
Taktiež ste tvrdili, že žiadna generálna oprava na kompe robená nebola, ale tak odporúčam vám, keď ste tu operovali Googlom, si vygúgliť tlačovú správu hovorcu Vodohospodárskej výstavby, ktorý hovoril o tom, že prebieha generálna oprava tejto kompy. A ja som si, dovtedy som to vôbec nepozeral, pozeral som si, povedali ste, že tá oprava bola za 196-tisíc. eur. Čuduj sa svete, v oznámení, ktoré ste dali o tejto súťaži, je to síce ten druhý štátny podnik, ale takisto sa to týka kompy, ste napísali, že to bude stáť dva motory 98-tisíc eur. Čuduj sa svete, nakoniec výsledok je presne dvojnásobok. Znova mi to pripomína niečo, že povedali ste 98, ale, však nikto sa neprihlásil, našili sme to tak správne, aby to nikto druhý nemohol vyhrať a nakoniec víťaz je presne o 100 % navyše, čiže presný dvojnásobok. A v tom predbežnom oznámení nie je, že 98-tisíc za jeden motor a dva motory by bolo 196, ako by sme sa mohli domnievať, nie, v predbežnom oznámení je za dva motory 98, skutočnosť, aj vy ste to priznali, 196, čiže o 100 % navyše, ďalšia zlodejina.
Potom ste hovorili, že, a spochybňovali ste tým, že na tých tlačovkách všetkých, raz 10 mil., potom 20, potom 50. Ale, áno, záleží od vývoja ceny nafty a záleží od toho, koľkokrát tá kompa bude chodiť. Teraz chodí 35-krát denne, je výška zlodejiny iná, keď bude chodiť 19-krát, výška zlodejiny bude iná, keď sa zmení cena nafty o percento, o dve, o päť, o päťdesiat, jednoducho vždy tá výška zlodejiny bude iná. Ale preto som urobil aj ten názorný príklad, aby si to ľudia vedeli predstaviť, ako sa vyvíja veľkosť lupu, ktorý ste v tejto veci sa rozhodli spraviť, že jednoducho záleží to od týchto parametrov, koľkokrát kompa bude chodiť a aká bude cena nafty.
Prepáčte, ale ten tupý argument od pána Lebockého, ktorý tu zaznel vo faktickej, že on dnes čítal správy a tam písali, že predpokladá sa, že cena ropy pôjde ešte teraz najbližšie týždne dole, prepáčte, pán Lebocký, ja som tupší argument ešte nepočul. My sa tu bavíme o 15 rokoch, pán Lebocký, z tohto vyplýva, že naozaj iba čítate to, čo vám napíšu, a nie ste schopný rozmýšľať vlastnou hlavou. A keď toto bol výplod vlastnej hlavy, tak potom sa nečudujem, potom sa ospravedlňujem.
Ale my tu hovoríme o 15 rokoch dopredu, 15 rokov dozadu cena nafty bola o 30 centov v priemere vyššia. Keď tu hovoríme o reálnom podozrení alebo obave, že v najbližších 15 rokoch pôjde cena nafty o 30 centov hore na liter, tak je do oprávnené. Ale vy keď na základe tohto vášho argumentu, že dnes ráno ste sa vyspali, utreli karpiny a prečítali, že, no dneska ide cena ropy v Rotterdame dole, tak na základe toho my máme akože prejudikovať na 15 rokov, že ropa pôjde dole? Pán Lebocký, zobuďte sa, prosím vás.
Potom ste tu hovorili niečo, a som rád, že Miro Kodúc sa k tomu ozval, o dvoch ľuďoch, ste tu spomínali a ste ich prepojili s finančnou skupinou G&T. Pán minister, ako jeden pán minister Jahnátek akože v tej angličtine má také známe video, ale aj vy by ste sa mali naučiť aspoň abecedu po anglicky, lebo je rozdiel J&T a G&T, ale teda dobre.
Ste hovorili o tom, ako je regionPRESS prepojený cez dvoch chalanov, jeden sa volá Novota a druhý Pavelek, jeden Milan Novota, druhý Igor Pavelek, ako je prepojený vlastne podľa vás teda G&T. No, tak ako tu povedal Miro Kadúc, áno, toto sú ľudia, ktorí prišli do regionPRESS-u, máme nápad, chceme urobiť stránku, ktorá bude pomáhať ľuďom zháňať prácu. Tak regionPRESS s nimi urobil spoločnú firmu, nevyšiel ten nápad, ten nápad sa volal Bzzik, tá firma je úplne mŕtva, nič sa tam nerobí. A potom v roku 2014, áno, firma, o ktorej sa hovorí, že je váš sponzor, J&T vyhlásila súťaž o podnikateľský nápad roka a títo istí chalani tú súťaž vyhrali s tým, že vymysleli tzv. vnútorné GPS, to znamená, keď sa pohybujete vo vnútri v budove, že taktiež viete odmerať presnú polohu, kde sa nachádzate. A podmienky súťaže boli od G&T, že víťaz získava 300-tisíc eur a musí založiť spoločnú firmu s G&T podľa vás, alebo J&T, a musí založiť s nimi spoločnú firmu. Takže ďakujem pekne, pán minister, že ste takýmto podlým spôsobom očierňovali dvoch čestných ľudí, ktorí vyhrali súťaž Podnikateľský nápad roka a vyhrali súťaž alebo cenu, ktorá bola súčasťou tej súťaže.
Áno, riešenie bolo vybudovať most, ako hovorí MOST, ale určite nie za 200 mil. eur, ako ste hovorili vy. Pri 200 mil. by ste ukradli takých možno 180 mil., jasné, to by bol biznis asi, ktorý by ste dva-tri dni oslavovali, ale potom zase ďalší týždeň už by ste rozmýšľali nad niečím iným. Nie. Ak by bola najmenšia vôľa z vašej strany, za túto cenu tam mohol byť ixkrát most, mohol tam byť ixkrát tunel alebo tam mohlo byť ix kompí (pozn. red.: správne "kômp"), ktoré by prevádzkovali štátne podniky.
Povedali ste takisto, že podľa vašej štúdie tunel, by údržba, iba údržba tunelu stála 550-tisíc eur ročne. No jasné, podľa vašej štúdie, ale znamená deleno jedenásť, lebo to je váš koeficient. Čiže reálne asi 50-tisíc eur by stála ročne údržba tunelu, ale keďže vy aj pri tom dodatku, pri tej nafte obhajujete, že vlastne oprávnené náklady sa majú preplatiť 11-násobne, čiže 1 100-násobok, tak, áno, evidentne vo vašom prípade pri vašich štúdiách z 50-tisíc je 550-tisíc. Ale, okej, ja to beriem na vedomie. Ale pre všetkých ostatných ľudí na Slovensku treba deliť, deleno 11, a to sú reálne náklady, lebo smeráci by si povedali, že ukradnú aj pri tomto 500-tisíc ročne, to je váš biznis model, to je vaše DNA, to je vaše správanie sa.
Ako 22. fakt ste povedali, že pán Lazár bol uvedený do funkcie, aj to pán Hlina uznal, úplne v súlade so zákonom, citujem, úplne v súlade so zákonom. Že vás huba nebolí, pán Lazár, či pán Žiga! Dosadiť človeka, ktorý s tou firmou nemal absolútne nič spoločné, v stredu urobiť z neho vedúceho zamestnanca a týmto si legitimizovať to, že vo štvrtok ho vymenuje za generálneho riaditeľa, že sa nehanbíte aspoň.
Áno, jasné, že to je v súlade so zákonom, jasné, že vám Hlina povie, že to je v súlade so zákonom, áno, lebo to je v súlade s tým, čo tie písmenká na papieri v zákonoch píšu. Ale nie je to v súlade s morálkou, nie je to v súlade so zdravým rozumom! Ešte raz opakujem, vy ste s Lazárom urobili, že ste ho tam v stredu ako Majku z Gurunu dosadili, urobili ste z neho šéfa nejakého oddelenia, a keďže podmienkou, že za generálneho riaditeľa môže byť vymenovaný iba zamestnanec vo vedúcej pozícii, túto podmienku ste v stredu splnili, lebo ste z neho ako Majku z Gurunu urobili šéfa oddelenia, tak v štvrtok ste z neho urobili generálneho riaditeľa. Ale to sa ešte nehanbíte povedať ako argument pri vašej obhajobe, pri obhajobe zlodejiny, ktorú ste spáchali?
Som rád, že ste aspoň v jednej veci sa priznali, že ste za túto kauzu zodpovedný, lebo teda ste povedali to, čo ste zatĺkali a čo ste nechceli priznať ani Veronike Remišovej napriek tomu, že si vyžiadala v zákonnej lehote stanovisko, ani za svet, ešte ste tam napísali, odpísali, že z technických dôvodov nemôžete splniť termín a termín splníte neskôr. Jednoduchú vec: technický dôvod? Pýtala sa vás iba na to, že či ste dali súhlas, či tam bol príkaz ministra urobiť takéto verejné obstarávanie. Jednoducho vtedy ste sa asi báli, tak ste povedali, odpíš jej, že technické dôvody, že nevieme to asi dopátrať sa, ale teraz ste sa tu aspoň v tejto jednej veci priznali, že 23. 10. 2014 ste súhlas na obstaranie novej kompy dali. Tým pádom ste plne, plne zodpovedný za túto zlodejinu, ktorá sa spáchala.
Potom asi by som sa iba opakoval, ste hovoril o tom, ako nezávislé orgány konajú, a predsa čo tu Matovič rieši, kým konajú, vy nebudete nič riešiť. No ale tým, že ste za to zodpovedný, je to aj vaše maslo na hlave, čiže treba sa pozreť do zrkadla a zistiť teda, že či náhodou o tom niečo neviete viacej, a nie alibisticky sa skrývať akože za nezávislé orgány, ktoré nezávislé nie sú.
Hovorili ste o tom, že ako minister sa snažíte byť otvorený. A čo som ja, "čo ste vy, pán Matovič, že sa ma dovoľujete pýtať alebo upodozrievať ma z toho, že som ja niečo na tom ukradol?" No ja som opozičný poslanec a je to mojou psou povinnosťou, aby sme vás takýmto spôsobom z opozície kontrolovali.
Viacerí, viacerí, aj ten velikán ducha, ten Raši z košickej kliky mafiánskej, tu hovoril o nejakom klimatickom samite a o jedení chlebíčkov, tak by som ešte raz povedal, čo som ja povedal. Moja reakcia bola taká, že odsúvať schôdzu po tom, ako skončí samit, jednoducho nie je správne a pán minister podozrivý z korupcie, podozrivý z toho, že kryje zlodejinu, by mal miesto jedenia chlebíčkov v Paríži prísť vysvetľovať sem do parlamentu. Inak povedané, keď sa tam skrývali za Obamu a podobných, keď ste hovorili, že 136 prezidentov a premiérov je na tom samite, no čo ste tam robili vy?! Človek podozrivý z krytia zlodeja, človek podozrivý z korupcie nemá čo zavadzať na takomto samite, lebo to tam iba zneprehľadňuje a zbytočne tam kazí imidž tým ostatným ľuďom. Čiže to bol dôvod, prečo som hovoril, že mali by ste byť radšej tu jako v Paríži.
Keď ste hovorili niečo potom pri konci o nejakom fiktívnom účte na Belize a podobne. Odkiaľ viete, že je fiktívny? Na základe čoho vy viete, že je fiktívny? Na základe papierika, ktorý váš predseda priniesol a tlačil týždeň, stresoval pána policajného prezidenta. Tibor, potrebujem to. Že doniesol, vybavil papierik o tom, že tam nemá žiadnu legálnu firmu a žiadne legálne prachy? A kde som ja kedy hovoril o tom, že Fico má nejaké legálne prachy a legálnu firmu na Belize? Nikdy. Hovoril som o tom, že tam má schránkovú firmu a tá schránková firma má tam založený účet. Na toto si Robert Fico papier nevybavil, takže používať to ako argument, je v tejto veci takisto mimo. A podľa toho, jak sa k tejto kauze staviate, tak myslím si, že aj biznis či kšeft, či ryža z tejto kauzy niekde na Belize skončí.
Na konci ste končili takou, takým emotívnym vystúpením a takým emotívnym prehovorením do duše: Nedajte sa vyviesť z rovnováhy, je to patologický klamár. A potom ste mi ešte teda prízvukovali, že blíži sa predsa adventný čas a aby som sa zbavil toho hnevu.
Ja sa nedokážem zbaviť hnevu na zlodejov, ktorí systematicky Slovensko rozkrádajú. Čo najviac nenávidím na skorumpovaných zlodejoch, je to, keď podceňujú svojich vlastných voličov a myslia si, že donekonečna ich môžu klamať. Že keď zneužívajú doslova nevedomosť svojich vlastných voličov. Keď zneužívajú presne tak, ako tých ľudí v tých dedinách pri tej Vojke, alebo teda tých odrezaných dedín, ako keď si ich berú ako svoje alibi a skrývajú sa za nich. Keď robia sociálne balíčky, ale stokrát viacej ukradnú a od ľudí chcú, aby im za to čapkali. Keď zneužívajú babičky, ktoré im prídu na mítingy, či k MDŽ, alebo teraz v predvolebnom období, a hovoria im tam o tom, ako im strašne na nich záleží. Keď ukradnú za rok 3 mld. a potom si ženy na mítingoch pri MDŽ kupujú jednou ružičkou či karafiátom. Ja toto naozaj nenávidím a hnevu a zlosti voči takýmto skorumpovaným zlodejom, ktorí systematicky Slovensko rozkrádajú, sa nikdy nezbavím a nepomôže mi k tomu adventný ani neadventný čas.
A teraz jedno, čo mi v tom vašom vystúpení chýbalo. Pán minister, vaše vystúpenie bola znôžka hlúpostí, klamstiev, poloprávd a osobných útokov. Ale ani raz, ani jedným slovíčkom ste sa nezmienili o tom, prečo túto službu nezabezpečoval naďalej štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý to dovtedy zabezpečoval. A, áno, je čas priznať, od koho sme mali všetky informácie v kauze kompa. Od ľudí zo štátneho podniku Slovenský vodohospodársky podnik. Áno, títo ľudia sú veľmi smutní z toho, že ste ich okradli o príjem, ktorý mali, že ste tento biznis, ktorý ste urobili so súkromníkom, s vami spriazneným súkromníkom, a vôbec nechcem rozpletať všetky tie väzby na vašich sponzorov a priamo na vás a vašich ministrov, že ste tento biznis neurobili so štátnym podnikom, ale dopriali ste ho súkromníkovi. Títo ľudia nám tieto informácie dali, lebo sú z toho zhrození. Lebo vedia, že ste im najprv dovolili zrekonštruovať kompu a za pol roka ste urobili súťaž a zrekonštruovanú kompu môžu hodiť do koša. Týchto ľudí ste podviedli a som rád, že nám informácie posunuli.
No a, čuduj sa svete, nech si prejdeme vaše vystúpenie za celú jednu hodinu, nenájdeme tam absolútne jedno slovíčko o cenovom dodatku, ktorý sa týka nafty.
Pán minister, haló, kde ste? Pán minister, čoho sa bojíte, keď ani raz ste nespomenuli cenový dodatok, o ktorom ja som hovoril polovičku úvodného vystúpenia? Čoho sa bojíte, pán minister? Že by ste museli priznať, že jedna plus jedna sú dva? Alebo že by ste museli priznať, že vy ako zodpovedný podľa toho, čo ste povedali, keďže ste podpísali príkaz ministra, že ste zodpovedný za zlodejinu, keď sa zvýši cena nafty o milión eur, že vy preplatíte 11 akože oprávnené náklady? Bojíte sa veľmi, že? Áno.
Ja vám pripomeniem niečo z Trestného zákona. (Rečník si išiel zobrať materiál.) Je to § 234 a volá sa Porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Tento paragraf sa na vás, pán minister, vzťahuje, ak by ste náhodou nevedeli.
"Kto inému spôsobí malú škodu", však, samozrejme, potom sú tam aj väčšie a podobne, "malú škodu tým, že poruší všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovenú povinnosť alebo povinnosť uloženú právoplatným rozhodnutím súdu alebo vyplývajúcu zo zmluvy opatrovať alebo spravovať cudzí majetok, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky." Pri malej škode 266 eur, pán minister, až na dva roky.
"Odňatím slobody na 1 rok až 5 rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním väčšiu škodu." Na 1 až 5 rokov, pán minister, ak to je škoda väčšia ako 2 660 eur.
"Alebo z osobitného motívu." Myslím si, že pri takejto obhajobe ten osobitný motív by bol celkom obhájiteľný, a myslím si, že ťažko by ste argumentovali, že nie je, nebolo to spáchané z osobitného motívu.
"Odňatím slobody na 3 roky až 10 rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním značnú škodu." Značná škoda je 26 600. Stále sú to drobné v porovnaní s tým, o čom sa tu dnes bavíme. Drobné, iba tak asi tisícnásobok menej, aby ste, pán minister, vedeli. Čiže ak by bol ten zákon spravodlivý, tak by sme to mali vynásobiť krát tisíc, takže asi na 3-tisíc až 10-tisíc rokov by ste mohli ísť do chládku, ak túto zlodejinu naozaj budete naďalej obhajovať, aj sa ju rozhodnete spáchať.
"Odňatím slobody na 10 až 15 rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním škodu 133 000 eur." Stále sú to drobné v porovnaní s tým, o čom sa tu dnes bavíme. Dúfam, že, pán minister, ste si tohto vedomý. Samozrejme, chápem, keď máte svojich ľudí na prokuratúre, polícii, v SIS-ke, v špeciálnej prokuratúre, tak cítite sa istý. Cítite sa, že niekto vám stojí za chrbtom, ale myslím si, že tie časy môžu niekedy skončiť, a ja by som na vašom mieste veľmi rýchlo poupratoval takéto veci, aby raz sa vám to nevypomstilo, a keď si tu niekto naozaj začne zákon tak, ako by mal byť.
"Kto z nedbanlivosti inému spôsobí značnú škodu tým, že poruší všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovenú povinnosť alebo povinnosť uloženú právoplatným rozhodnutím súdu opatrovať alebo spravovať cudzí majetok, potrestá sa odňatím slobody až na 2 roky."
No. A potom je tu taký ďalší paragraf, ktorý hovorí, je to § 296 a je to Založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny: "Kto založí alebo zosnuje zločineckú skupinu, je jej členom, je pre ňu činný alebo ju podporuje, potrestá sa odňatím slobody na 5 až 10 rokov."
A čo to založenie, zosnovanie a podporovanie teroristickej skupiny vlastne je? Či, pardon, toto je teroristickej skupiny, a teda ako je definovaná zločinecká skupina, tak to je v § 129: "Zločineckou skupinou sa na účely tohto zákona rozumie štruktúrovaná skupina najmenej troch osôb, ktorá existuje počas určitého časového obdobia a koná koordinovane s cieľom spáchať jeden alebo viacej zločinov, trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti podľa § 233 alebo niektorý z trestných činov korupcie podľa ôsmej hlavy tretieho dielu osobitnej časti na účely priameho alebo nepriameho získania finančnej alebo inej výhody. Činnosťou pre zločineckú skupinu alebo teroristickú skupinu sa rozumie úmyselná účasť v takej skupine alebo iné úmyselné konanie na účel zachovania existencie takejto skupiny, alebo spáchania trestných činov uvedených v odseku 4 a 5 takouto skupinou. Podporou zločineckej skupiny sa rozumie úmyselné konanie spočívajúce v poskytnutí finančných alebo iných prostriedkov, služieb, súčinnosti alebo vo vytváraní iných podmienok na účel založenia alebo zachovania existencie takej skupiny, alebo spáchania trestných činov uvedených v odseku 4 alebo 5 takou skupinou."
Ja som na základe prečítaného, som právny laik, som na 100 % presvedčený, že činnosť vládnej strany SMER napĺňa skutkový, skutkový stav, ktorý je napísaný v § 129, a v skutočnosti sa jedná o zločineckú skupinu, ktorá spĺňa všetky parametre definované v Trestnom zákone. A taktiež som presvedčený, že v tomto prípade prišlo k porušeniu povinnosti alebo naplneniu trestného činu, porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku.
A čo ma najviac mrzí. Ľudia, ktorých na to opakovane upozorňujeme, to majú úplne, úplne na háku a tvária sa, že stoja nad zákonom. V tomto prípade tie škody, ktoré tam boli spôsobené pri trestných sadzbách 5 až 10 rokov, sú rádovo stovky krát až tisícky krát menšie jako to, čo vlastne v tomto prípade ste zlodejinu spáchali.
Pán minister, jednou vetou k vašemu vystúpeniu. Bohapusté klamstvá, táraniny a začiatok, zbabelé skrývanie sa za ľudí a branie si rukojemníkov ľudí v tých dedinách. Vytváranie ilúzie, že nám niekomu ide za zrušenie kompy. Nikomu nám nejde o zrušenie kompy, len chceme, aby tá kompa bola prevádzkovaná tak, ako by mala byť, efektívne za cenu plus-mínus, aká bola v minulosti, a bez problémov za tých podmienok si môže štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik kompu zaobstarať a za pár rokov ju má späť. Vtedy to bude efektívne, hospodárne a tak, ako vás ľudia zvolili. Tak, aby ste ľudí neokrádali. Bohužiaľ, zatiaľ si stojíte za tým, že chcete urobiť zlodejinu na jednej kompe 50 mil. eur.
Ospravedlňujem sa možno zo začiatku za emotívnejšie vystúpenie, ale ja sa naozaj nedokážem viacej pozerať do očí zlodejom, ktorí sa tu tvária za anjelov. A ešte tu budú moralizovať a hovoriť o nejakom adventnom čase. Títo ľudia by si mali vstúpiť v prvom rade do svedomia, prečítať si možno, ako tu hovoril Števo Kuffa, ktorého moc nemusím, alebo, nie, Martin Fecko, že keby ľudia tu aspoň si prečítali Desatoro a dodržiavali Desatoro, tak je tu raj na zemi. A vám by stačilo si prikázať jedno Božie prikázanie. A to je Nepokradneš.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 13:54 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Na vaše vystúpenie, pán poslanec, šesť faktických poznámok. Končím možnosť prihlásiť sa s faktickou poznámkou.
Ako prvý pán poslanec Raši.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 14:38 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:39

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Chcel by som sa vrátiť najmä k úvodu vystúpenia pána poslanca Matoviča a musím skonštatovať, že po tom, čo tu očervenel a mal tlak 230, ma úplne vyzliekol s mojich emócií, tak ja som, len neviem, ako budem naňho ďalej reagovať, lebo sa cítim úplne emociálne nahý, pretože to, čo sme tu videli, bola nielen kombinácia toho, ako ho poznáme, patologického klamára a hulváta, ale tu sa pridala aj porucha osobnosti a strata kontroly ovládania sa.
Páni, uvedomte si, my tu naozaj máme pacienta. A keď som minule čítal, že súčasná doba je charakterizovaná epidémiou duševných ochorení, tak po tomto vystúpení s tým môžem iba súhlasiť.
Ďakujem pekne. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 14:39 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:39

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Matovič, ja rozumiem tej nervozite, lebo podľa dnešného prieskumu ste stále pod tými 7 % a máte s tým vážny problém, ale, viete, tie vulgárne výrazy, to vrieskanie, tá hystéria, ktorú pomenoval pán Raši odborne, keďže je lekár, tak to naozaj je niečo, čo znižuje úroveň celého parlamentu.
Na jednej strane my v SMER-e môžme byť spokojní, lebo vy týmto nezhadzujete seba, vy s tým nestrápňujete seba, lebo o vás už každý vie, že ste hulvát, ale vy strápňujete ľudí, ktorí s vami dneska zvolali tú schôdzu, kolegov z MOST-u, ktorí sa podľa mňa musia cítiť hrozne trápne z vás. Lebo toto nie je spôsob, ktorý oni používajú, teda dúfam, že nie.
Pán Bugár, nie je vám trápne z toho, čo tu predvádzal pán poslanec Matovič, ktorý teda klame, už keď sa zobudí ráno?
Zase, môžu vám len a len poďakovať, lebo robíte vizitku celej opozícii a celé Slovensko vidí, že SMER argumentuje vecne, analyticky, tak ako to predviedol pán minister Žiga. (Zasmiatie sa v sále.) Môžte a nemusí, pán Ersék, súhlasiť, ja viem, vy ste hrdina maďarského juhu, v pohode, ale môžte argumentovať. Lenže na toto sa argumentovať nedá. To, čo pán Matovič predvádza, to je čistá hystéria. To je proste obviňovanie: všetci sú mafiáni, všetci sú zlodeji, on verí v nejaké konšpirácie, že každý je podplatený, každý policajt, každý sudca, každý je podplatený, jediný, kto neni podplatený, je tu náš svätý Igor.
Tomuto veríte, pán Bugár? Verím, že nie.
Takže, viete, ja opakujem, ja ďakujem pánovi Matovičovi, zbavil nás Radičovej, zbavil nás Procházku a teraz zbavuje dôstojnosti celú opozíciu. Ako ja som s týmto maximálne spokojný, čo sa týka dôsledkov, aj keď teda nie som rád, že tu máme človeka, ktorého premiér nazýva poloblázon a tú predponu "polo-", predpokladám, že používa ako zdvorilosť.
Jedna vec mi tam ale chýbala, keď hovoril pán Matovič o zbabelosti. Viete, čo je zbabelejšie, keď niekto namiesto toho, aby vlastné obvinenia povedal sám, použije blog vlastnej straníckej podriadenej, poradkyne pani Jurinovej. Čo je zbabelejšie? Využiť ženu, pán kolega, to je to najzbabelejšie, čo ste mohli spraviť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 14:39 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:41

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, vo vzťahu k ženám, ja si pamätám, keď sa odvolával minister Pavlis, čo tu robil za štvrtú cenovú skupinu, že by mala pani Remišová, keď s manželom niečo iné robiť po nociach, ako vypisovať blogy, to teda tak hlboko sme ešte neklesli. Vtedy ste všetci poslanci SMER-u boli tíško, ste šúchali nôžkami a vtedy vám nejaká neslušnosť nejako nevadila.
Ja som sa v roku 2010 stretol s jedným vrcholným predstaviteľom SMER-u, keď som išiel na ministerstvo vnútra, niekedy o tom niečo možno viac, a on mi povedal, že v SMER-e sú také teraz dve, však asi viete, také tie dve hlavné skupiny, no, tá biznis skupina, tá ideologická. Pán minister Žiga, vy ste, myslíte, v ktorej z nej figurovali? V tej ideologickej? Som zvedavý, pán poslanec Blaha bude argumentovať za klub, on sa tak tvári, že je neomarxista, tak myslím, že dnes už v SMER-e nie sú ideologická, biznis skupina, už je len niekoľko biznis skupín: košická, bratislavská, bystrická a tak ďalej. Takže som veľmi zvedavý, ako náš mladý neomarxista bude obhajovať tuná už biznis záujmy biznis skupín SMER-u.
K tomu, čo tu už bolo povedané, lebo viacerí, som aj prekvapený, že, pán poslanec Matovič, na vás všelikto reaguje, napríklad líder zdravotníctva pán Raši. Samozrejme, je to znovu tá košická skupinka a ja už ho vyzývam niekoľkokrát, aby nám prezradil a povedal, ako to bolo s tými 400 miliónmi na Cyprus, pol na pol Penta - Široký. Raz sa k tomu dokonca aj odhodlal, že by to rád vysvetlil, potom náhodou nebol v parlamente. Mňa by zaujímalo, keby našiel konečne odvahu ako chlap a vysvetlil, ako sa podelila o 400 mil. euro Penta so Širokým. V čase, keď bol ministrom zdravotníctva.
A ja by som potom mal ešte na záver, pán predseda, jeden procedurálny návrh, ale to si dám osobitne, lebo zdá sa mi, že teraz taká aktuálna správa prebehla médiami a že by ju parlament, mal na ňu nejakým spôsobom reflektovať. Ide o veľmi vážnu vec, samozrejme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 14:41 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:43

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Igor, ty si hovoril, že o tej firme Ponton City, že nejakým zvláštnym spôsobom tam dávala tie veci a tie podmienky, ako plnila. No mňa by fakt zaujímalo, že odkiaľ zobrala firma s obratom 4 eurá zábezpeku 1 milión eur? A ak jej to niekto požičal, bolo skúmané, či to náhodou nie je z legalizácie príjmov z trestnej činnosti? Asi nie.
Potom by ma ďalej zaujímalo, že na základe čoho takejto firme banka odklepne poskytnutie úveru 1 600 000, keď mali obrat 4 eurá? To je dôveryhodnosť?
Jaj, v SMER-e sa dá vlastne vybaviť všetko, aj keď máte obrat 4 eurá, aj milión zábezpeku, aj 1 600 000 úver v banke.
Takže tuná evidentne minister Žiga klame, ale, samozrejme, potrebuje odvrátiť pozornosť od svojho klamstva. No a keď tvrdil, že tá zmluva je naozaj len na vyčerpanie 25 mil. eur, no tak potom si povedzme, že dobre, tak keď sa týchto 25 mil. eur vyčerpá, čo potom? A keď sa vyčerpá za 6 rokov, kto bude potom voziť ľudí medzi tými obcami? Kto bude čo prevádzkovať na Dunaji?
Jaj, vypíše sa nové verejné obstarávanie a ďalší biznis, aby sme ho teda spravili legálnym a zase možno na 25 mil. maximálne! To, že to bude zase na iný čas, to nikoho asi trápiť nebude. No občanov to bude trápiť, pretože to sú peniaze občanov Slovenskej republiky.
No a čo sa týka štúdií uskutočniteľnosti, tak s týmito už máme v rámci vládnej strany skúsenosti. Také bulharské konštanty, ktoré si oni nechajú zadávať do takýchto štúdií, sú tak trápne. To sme používali my ako študenti, keď sme chceli, aby nám vyšiel výsledok na zadaní, ktoré sme počítali v rámci Stavebnej fakulty. Takže skutočne akože. No a ešte by som, to zas potom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 14:43 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:45

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Matovič, ak vám dochádzajú argumenty, nastupuje vulgarizmus a hulvátstvo. To, čo ste tu predviedli, to je presne ono, dochádzajú argumenty, treba začať vrieskať a robiť vulgárne teatrá, aby ste vy niečím upútali. Iným ničím neviete upútať, jediné vo vašom vystúpení, čo bolo pravdivé, že ste priznali prepojenie vašich ľudí na J&T. To bolo jediné, čo bolo pravdivé. Ostatné veci boli veľmi dobre vyargumentované pánom ministrom.
Len ak hovoríte o Trestnom zákone a vlastne svojím spôsobom sa mu vyhrážate Trestným zákonom, treba povedať, že váš nominant bývalý generálny riaditeľ Gál práve je stíhaný za prenájom Gabčíkova. Ak o tom neviete, váš nominant a nominant MOST-u - HÍD a KDH v rokoch 2010 až 2012. Takže spýtajte sa ho, lebo už odtiaľ máte skúsenosti z hľadiska Trestného zákona, ak hovoríte o Trestnom zákone, tak aj trestný čin ohovárania je sadzba do 5 rokov.
Takže chránite sa tým, že hovoríte a vlastne tuná v parlamente, takže ste chránený pred výrokmi v parlamente, ale myslím si, že nie celkom.
Ak je ten tender tak zaujímavý, tak potom ako vysvetlíte to, že sa neprihlásilo ix zahraničných firiem, keď to bol medzinárodný tender? Prihlásili sa len traja a jeden dával vlastne ponuku. Keď to bolo tak zaujímavé, tak nie je problém si prenajať kompu a povedať, že do tendra ideme, potom si urobíme novú a tak ďalej. Čiže tie vaše argumenty stoja úplne, úplne na vode.
Ak hovoríte o tom, že prečo robia jazdy navyše, tak vám to povedia aj páni starostovia, ktorí sú hore, že vlastne na ich požiadavku sú tam určité jazdy v skúšobnej prevádzke. Odkiaľ je odôvodnenie v skúšobnej prevádzke. A je tam jasne dané, že musia hospodáriť tak, aby tých 25 mil. neprekročili. Čiže toto je, toto je sadzba, ktorá je daná a ktorú jednoducho nesmú prekročiť.
No a, pán kolega Hraško, banky sú zahraničné a privátne. Pravicové vlády sprivatizovali za hodnotu nižšiu, ako bola hodnota ich budov a majetku. Za nižšiu hodnotu. A vy si myslíte, že v tých zahraničných privátnych bankách si vybavíte nejaké... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 14:45 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video