61. schôdza

11.2.2016 - 12.2.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 20:53 hod.

JUDr.

Jana Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:31

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Je politicky nekorektné, pán spravodajca, rozprávať o tom, čo sa na tom výbore nedialo. Ak ste tam naozaj boli, tak viete, že ja som tam vyzval, aby sme otočili tú debatu nie k predloženému uzneseniu, ale k tomu stretnutiu na tom výbore kvôli iniciatíve učiteľov. Následne tam boli vyjadrené požiadavky výboru, pričom výbor bol požiadaný o to, aby v uznesení bolo obsiahnuté presné vyjadrenie o tom, čo učitelia žiadajú. Na základe toho si tieto požiadavky osvojil pán poslanec Poliačik a o tých požiadavkách sa hlasovalo. To, že ste ich hlasovaním odmietli, je vaša zodpovednosť, krútiť hlavou môžete tisíckrát, toto je to, čo sa na tom výbore stalo, kamier tam bolo dosť.

Myslím si, že aj pán poslanec Blanár, aj poslanec Jarjabek hovorili o rozpočtových pravidlách a podobne. Ja som vám citoval jeden moment, ak by ste ukázali dobrú vôľu a minimálne ten bod, čo sa týka tých kreditov, citoval som to aj v rozprave, by ste urobiť vedeli a mohli, mohli ste ho zapracovať, pokiaľ tu ide o vládu, aj do toho vášho uznesenia, čo nehovorí o ničom. A tu opäť zopakujem to, nehovorím o absolútne žiadnom záväzku vašej vlády, preto je to nekonkrétne, preto je to len na to, aby ste ukázali, že stále máte silu. Ja viem, že máte stále ešte silu, dúfam, že tomu tak dlho nebude. A pánovi relevantnému, ktorý má štandardne problémy so zahraničnými termitmi a hovorí o elementárnych procesoch v parlamente, poviem, že by mohol už konečne dospieť k tomu, že relevantná debata a absencia problémov s cudzími termínmi je to, čo by tomuto plénu bol dlžný, a keď mu vypnú mikrofón... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 20:31 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:33

Martin Poliačik

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:43

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Martin, ako aj to tvoje prvé vystúpenie, tak aj toto bolo hodné podľa môjho názoru tohto parlamentu. Ty vieš, ktoré veci povedať a ako ich povedať, aby boli počúvateľné a aby boli hlavne faktografické, aby boli podložené argumentmi, ale obávam sa, že v tomto parlamente za tú moju životnú skúsenosť som nadobudol presvedčenie, že je to úplne zbytočné. Je to žalostné, ak veci, ktoré sú fakt, a to sú výsledky, ktoré doteraz prejavovala vláda strany SMER, nepresvedčili ľudí o tom, že treba SMER vymeniť. Ja musím povedať, že dneska som čítal jeden denník. A tam bol uvedený nejaký prieskum, kde až 51 % ľudí podporuje učiteľov v ich štrajku. Možno, že táto informácia presvedčí vládnych poslancov, aby sa sadlo za rokovací stôl, pokojne aj teraz cez noc nech preruší sa schôdza. Ak by sa tak stalo, bolo by to fér, bolo by to úctivé, dokončím tú moju myšlienku, bolo by to úctivé voči sestričkám, ktoré tu čakajú len preto, že zo strany SMER chcú to spláchnuť, chcú to mať rýchlo za sebou, nie preto, aby prejavili, ešte raz, rešpekt a úctu voči tým ľuďom, ktorí zachraňujú naše životy, životy vašich blízkych. „Prečo by ste ich mali počúvať, veď toto je politika, tam je reálny život.“ Vy ste úplne odtrhnutí od reality. A je to podľa mňa obrovská škoda. A ja naozaj dúfam, že príde k zmene vlády a prídu do vlády konštruktívni ľudia, ktorí budú aj za svoje činy zodpovedať a ponúknu normálnu víziu, ktorú dodržia, že to nebudú iba prázdne sľuby.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 20:43 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:45

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pravdou je, že ja som to predchádzajúce uznesenie nečítal. A keby som bol vedel, že naši tam dávajú komisiu, pričom by ma niekto bol počúval, ja by som povedal, nepíšte to tam, lebo ak chcete niečo pokaziť, tak napíšte to tam. Čestne to priznávam. Ale teraz som tak maličký, mňa nikto k nejakému návrhu uznesenia nevolal. Ale stále platí to, čo som hovoril, keď pán Petrák čítal, tak čítal ako absolvent VUML, čo vy teoreticky môžete byť, ja ani teoreticky nemôžem byť absolvent VUML, dobre, lebo vekovo to nesedí, ale to už nechajme tak. Ja si myslím, pán kolega, že sifón, proste je to magické slovo pre školstvo, sa musí stať sifónom, viete, ako otravoval toho vrchného Bolek Polívka, že chce sifón. A vrchný mu povedal, že sa podáva iba ku káve, a Bolek povedal, že aj tak ho chce. Proste my musíme tlačiť sifón, vy ste boli schopní kúpiť sifóny deckám do školy za 300 eur (za kus), proste my vám ten sifón musíme oplieskať o hlavu vždy. Buď tie sifóny z tých škôl dáte preč, donútite tú firmu, aby dala nové sifóny, lebo my nemôžeme pre zdravie tejto spoločnosti nechať sa tie deti pozerať na ten sifón za 300 eur, lebo ich zničíme, my zničíme tú pozornosť. Čiže vy musíte donútiť firmu KVANT, neviem, čo sú to zač, nech kúpia nové sifóny, peňazí majú dosť, tie staré nech vyhádžu na smetisko, nech tam dajú nové sifóny. Toto by malo byť v uznesení. Ja keby som dal uznesenie, toto tam dám, lebo my nemôžeme donekonečna tým ľuďom hovoriť, tu sa môže robiť všetko a nič sa nikomu nestane. To nevadí, že sifón stojí 300 eur, to sa rozchodí, na to sa dá zvyknúť. Začnime od sifónu, sifón musí byť magická formulka pre problémy slovenského školstva, sifón, sifón, musí vám to drieť uši, sifón, sifón, sifón, sifón.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 20:45 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:47

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, fakt je ten, že celá táto schôdza je predvolebné divadlo, ktoré ste zorganizovali za účelom ešte raz sa zviesť na tej vymyslenej vlne protestov, ktorá bola skôr médiami nafukovaná ako reálna. Fakt je ten, že my sme tu ráno boli všetci do jedného, pán poslanec, o 10.00 hodine, vaši kolegovia, ktorí zvolali túto schôdzu, neprišli ráno na rokovanie. My sme vám niekoľkokrát dnes ukázali, že my sme tu a vy, ktorí ste zvolali schôdzu, ste neprišli do roboty.

A, pán poslanec Poliačik, dobre, že sa na mňa pozeráte, pretože ani vy ste tu neboli o 10.00 hodine, podľa hlasovania, pozerám si záznam z 10.04 hodiny, ste vykázaný ako neprítomný, vy ste tu teda neboli, pán poslanec, takže možno ste tu sedeli, ale nehlasoval ste... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Nekomunikujte spolu, pán poslanec.

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Zrejme ste boli vtedy ešte nesústredený. Takže treba sa dobre vyspať, keď ide človek do roboty, oddýchnuť si, aby ste boli sústredený. Takže, pán poslanec, vy ste jeden z tých poslancov, ktorý tu nebol a ktorý si neplnil svoje povinnosti. A jediné, na čo ste sa zmohli, pán poslanec, vo svojom vystúpení, je, že ste sa pokúšali urážať Dušana Čaploviča. Pán poslanec, hanbite sa, toto vám vôbec nepristane. Možnože ste unavený, ale to vás neospravedlňuje, aby ste sa takýmto spôsobom vyjadrovali o pánovi exministrovi Čaplovičovi. To je človek, ktorý si zaslúži úctu a vážnosť, a nie takéto hlúpe urážanie, ako ste teraz predviedli. Za to sa, pán poslanec, hanbite, vy väčšinou v parlamente sa správate slušne, vráťte sa znova k slušnému správaniu.No a napokon, pán poslanec, hovorili ste o tej tretine učiteľov, žiadna tretina učiteľov nebola v štrajku, nebola to vôbec tretina učiteľov, nehovoriac o tom, že kto chcel sa tam prihlásiť, mohol tak urobiť cez tú webovú stránku Iniciatívy slovenských učiteľov. Vôbec to neboli reprezentanti... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 20:47 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:49

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, neustále sa snažíte vo svojich vystúpeniach nám niečo podsúvať a to jedno vyzerá tak, ako keby ste nás chceli neustále kdesi chytiť s tým, že, aha, už vieme, ako to bude. Ja poviem práve, prečo to robíte. Vy sa snažíte navodiť atmosféru, že strana SMER už bude vo vláde a už bude vedieť aj, kto bude ministrom, pretože stále hovoríte, že my to nevieme. No, áno, my stále čakáme na výsledok volieb, lebo sme práve pred voľbami, ak ste si nevšimli, a pristupujeme k tomu s pokorou. Až ľudia povedia, kto bude vo vláde, až potom tí, ktorí zostavia vládu, navrhnú nejakého ministra. Vy nám tu nič nepodsúvajte, nesnažte sa tu manipulovať s číslami, tak ako manipulujete, pretože tie oficiálne čísla na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov boli úplne iné. Snažíte sa dehonestovať prácu niekoho iného, môžete mať na to iný názor, ale keby ste vy toľko urobili v školstve, čo urobil pán Čaplovič, tak potom by som mohol niečo k tomu povedať. Buďte trošku pri zemi a snažte sa naozaj pozerať na veci trošku s pokorou, lebo vám to chýba.Nuž a ste hovorili, že my budeme naháňať nejaké strany ako stranu Kotlebu a neviem podobne. Prečo zavádzate? Veď veľmi dobre viete, že je tu nejaký počet relevantných strán, ktoré sa môžu dostať podľa aj prieskumov do parlamentu, a ich zodpovednosťou je aj vzhľadom na to, čo sa deje v spoločnosti, aby na túto situáciu zareagovali a dali jasné stanovisko, ako chcú riešiť veci. Tak nemanipulujte, prosím vás, s takýmito údajmi a takýmito informáciami, pretože to nie je pravda. Každá politická strana, ktorá chce byť v parlamente a uchádza sa o to, aby mohla byť vo vláde, určite bude na toto reagovať. A je podľa mňa politicky korektné toto, nie to, čo vy robíte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 20:49 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:51

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nadviažem na tie slová, ktoré povedal pred chvíľočkou pán kolega Blanár, a budem pokračovať, politicky korektné riešenie, po ktorom voláte vy, po ktorom voláme my, je to, aby politické strany nemenili pri každej zmene vládnej garnitúry smerovanie akéhokoľvek rezortu, či ide o školstvo, sociálny systém, zdravotný systém. Toto je politicky korektné. A to je v štátnom záujme Slovenska.Ak hovoríme v návrhu uznesenia o tom, že je potrebné vyzvať všetky politické strany, aby verejne deklarovali procesy a boli schopné si po voľbách sadnúť a dohodnúť sa na spôsobe riešenia problémov, ktoré sa nebudú každé štyri roky, každé dva roky otáčať o 180 stupňov, tak toto je riešenie, ktoré zabezpečí stabilný vývoj slovenského školstva do budúcnosti. My nehovoríme sami o sebe, tak ako hovoríte vy iba o strane SMER a hovoríte o svojich geniálnych nápadoch, ktoré ste ochotní a schopní všetkým ponúknuť, len ako to okolie nie je dostatočne zdatné na to, aby ich bolo ochotné akceptovať. My hovoríme o tom, že sme pripravení akceptovať aj iné návrhy a považujeme za štátny záujem Slovenskej republiky, aby došlo k zhode politických strán a prestalo konečne politikárčenie v oblasti školstva.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 20:51 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:53

Jana Laššáková
Skontrolovaný text
S reakciou, pán poslanec Poliačik, nech sa páči. (Reakcia z pléna.)

Pán poslanec, prihlásili ste sa, keď som uzatvorila možnosť reakcií faktickými poznámkami.Nech sa páči, pán poslanec Poliačik, máte slovo. (Reakcie z pléna.) Poprosím vás zapnúť pána poslanca Poliačika.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.2.2016 o 20:53 hod.

JUDr.

Jana Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:53

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani predsedajúca, zapíname pána Hraška alebo... (Reakcie z pléna.) Ja môžem hovoriť hej? Pozrite, páni kolegovia, boli sme v situácii, že ja som dneska prišiel o ôsmej ráno do parlamentu, potom išiel som na školský výbor, o desiatej doobeda som sedel tu, hlasoval som zakaždým, keď ste chceli sa prezentovať, a vy ste tu sedeli a neboli ste schopní stlačiť gombík, to je proste realita, čo keby ste to boli urobili, tak rokovali by sme už doobeda od desiatej, nie od jedenástej. A mohli sme si tak ušetriť tú jednu hodinu, čo sme tu sedeli len tak.K tomu politikárčeniu a prierezovej politickej zhode. Keď si spomeniete ešte na blahú situáciu v rokoch 2010 až 2012, vtedy práve existovala prierezová diskusia o školstve, kolega Čaplovič, vtedy predseda parlamentného výboru opozičný školstva bol pravidelne diskutujúci s ministrom školstva Eugenom Jurzycom, pravidelne sme na úrovni výboru prerokúvali plánované zmeny a často sa stalo, že naozaj prišla dohoda aj s poslancami strany SMER, vtedy v opozícii. To znamená, že my vieme, ako to robiť. My sme posledné štyri roky mali pracovnú skupinu pre školstvo so zástupcami všetkých opozičných strán, len SMER tam chýbal. Dva roky sme pracovali na materiáli, ktorý predstavuje paradigmatickú zmenu v školstve a je odrazom takmer vo všetkých opozičných programoch pre školstvo, len SMER tam vtedy chýbal. Preto tvrdím, že vy to neviete a nechcete urobiť. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

11.2.2016 o 20:53 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 20:56

Ivan Uhliarik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Prekladám za skupinu poslancov navrhovateľov bod číslo 2 programu schôdze, ktorým je návrh na prijatie uznesenia Národnej rady k prijatiu opatrení na ochranu práv pacientov a stabilizáciu postavenia zdravotných sestier a zdravotného systému ako celku so zameraním na zníženie zadlženia. Dôvodom na jeho predloženie je nedávna situácia s výpoveďami sestier v niektorých slovenských nemocniciach, keď boli práva na zdravie aj záujme pacientov v ohrození.
Podľa posledných a aktualizovaných informácii aj zo včera, keď sme absolvovali rokovanie výboru pre zdravotníctvo, si myslím, že táto vážna situácia stále trvá. Hromadné výpovede zdravotných sestier odhalili veľmi vážne riziko nielen zníženia kvality zdravotnej starostlivosti, pretože nie je zmyslom poskytovať v nemocniciach len akútnu zdravotnú starostlivosť, ale aj starostlivosť plánovanú, ale v niektorých prípadoch v niektorých nemocniciach aj priameho ohrozenia zdravia pacientov. Preto skupina poslancov Národnej rady podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdzi, kde navrhovatelia žiadajú, aby pán minister Čislák na tejto schôdzi podal komplexnú informáciu o priebehu rokovaní so zdravotnými sestrami alebo respektíve s ich zástupcami o ochrane práv a zdravia pacientov po tom, ako veľký počet zdravotných sestier z niektorých nemocníc dal výpovede, respektíve nenastúpil do práce, a o strategických zámeroch vlády v oblasti profesijného a sociálneho stabilizovania zdravotných sestier. Skupina poslancov považuje za prvoradé, aby na prvom mieste boli chránené záujmy a práva pacientov, a zároveň považuje za nevyhnutné, aby minister a vláda prijali také strategické opatrenia, ktorými bude zabezpečené spravodlivé finančné ohodnotenie zdravotných sestier, ale aj dôstojné podmienky pre výkon ich povolania vo všetkých typoch zdravotníckych zariadení. Parlament ako najvyšší zákonodarný orgán Slovenskej republiky musí byť po dramatickom náraste počtu výpovedí informovaný o tom, ako a či vôbec tam bola v dostatočnej miere zabezpečená ochrana práv a zdravia pacientov. Existujú dôvodné pochybnosti, že zdravie a záujmy pacientov boli a naďalej sú tam v ohrození. Vo viacerých zdravotníckych zariadeniach, nemocniciach hrozilo nielen vážne porušenie práv a zdravia pacientov, ale v niektorých z nich na niekoľko dní aj vážne ohrozenie ich životov a zdravia, pretože v dôsledku tých hromadných výpovedí nemal kto slúžiť pri ich lôžkach. Podotýkam, že boli v tom nemocnice hlavne v Prešove, v Žiline a v Trnave. V menšej miere to tak bolo v niektorých menších nemocniciach. Tu ak sa vláda obmedzí na riešenie iba akútneho stavu, chronické problémy budú aj naďalej pretrvávať, čo môže spôsobiť ďalšie ohrozenie práv a zdravia pacientov. Aktuálne informácie ukazujú, že situácia hlavne v týchto troch nemocniciach je aj naďalej vážna.
Teraz, vážení páni poslanci, panie poslankyne, nie je čas podľa môjho názoru aj názoru navrhovateľov uvedeného uznesenia na abstraktné čísla alebo štatistiky, pretože ide o individuálne problémy, či už traumy pacientov, ktorí sa boja o svoje zdravie, ktorí majú svoje rodiny, ktoré sa o svojich chorých príbuzných oprávnene strachujú. Títo pacienti dnes nemajú žiadnu istotu v niektorých nemocniciach, že v dôsledku absencie rozhodnutí zo strany vlády bude v budúcnosti pri ich lôžku zdravotná sestra, ktorá im môže veľmi pomôcť. Zdravotné sestry, ktoré nepodali výpovede, boli čoraz viac v tomto ťažkom období preťažované zvýšeným množstvom práce. Zo zákonných, ale aj čisto prirodzených dôvodov nemohli a nesmeli slúžiť či už nevyspaté alebo vyčerpané narastajúcim objemom služieb. V takejto veľmi vypätej situácii bolo len otázkou času, kedy by mohlo dôjsť k závažnému ohrozeniu a poškodeniu záujmov pacientov alebo aj ku tragédii. V tomto svetle je očividné, že reakcie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka a jeho minimalizovanie tohto problému spôsobilo nielen ďalšie masové podávanie výpovedí zdravotných sestier alebo rezistenciu v tomto stave, ale aj to, že boli tie sestry, ktoré ostali pri lôžkach, vystavené naozaj veľkému tlaku. Opakovanie tohto scenára hrozí aj naďalej, ako som povedal po včerajšom rokovaní v zdravotníckom výbore. A na moju otázku tí traja riaditelia, ako dlho táto situácia môže trvať, nevedeli odpovedať. Vidieť, že sľub pána premiéra, ktorý im dal minulý piatok, si jednotliví riaditelia vysvetľujú po svojom.
Poslanci Národnej rady, možno aj vy, páni poslanci, z vládnej strany, ste v posledných dňoch často konfrontovaní či už otázkami, prosbami, telefonátmi pacientov a ich rodín. Pacienti sa pýtajú, prečo konflikt medzi zdravotnými sestrami a ministerstvom, respektíve ministrom zdravotníctva musel dospieť do tohto štádia. Žiadajú odpovede, prečo minister tak ľahkovážne dopustil závažné ohrozenie práv a zdravia pacienta. Preto povinnosťou poslancov je na tieto otázky, pretože sú to otázky občanov, dávať odpovede.
Navrhovatelia ďalej poukazujú na to, že vývoj dlhu v slovenskom zdravotníctve je alarmujúci. Ku koncu roku 2015 sa odhaduje podľa IFP, že ten dlh by mal byť okolo 500 mil. eur. A zo strategického hľadiska pre celé zdravotníctvo a hlavne pre nemocnice pre Slovensko predstavuje tento dlh naozaj vážne bezpečnostné riziko a pre pacientov ďalšie ohrozenie ich práv a zdravia. Zadlžovanie zdravotníctva sa stalo dlhodobým trendom, čo je nevyhnutné zastaviť bez ohľadu na to, aká vláda bude po 5. marci v slovenskom zdravotníctve alebo teda aká vláda bude na Slovensku pri moci. Pokračovanie tohto vývoja by naozaj mohlo viesť ku kolapsu, aký je v civilizovanom štáte, ktorým Slovensko je, neprijateľný a nepredstaviteľný. Ten obrovský dlh rovnako ako podozrenia z korupcie a klientelizmu je naozaj veľkou a veľmi vážnou chorobou zdravotného systému, a preto ho treba nielen urýchlene, ale aj udržateľne odstrániť. Zverejnené prípady a podozrenia z nehospodárneho vynakladania verejných zdrojov tu považujú predkladatelia iba za špičku ľadovca, ktorá však naznačuje, akým spôsobom unikajú zo zdravotného systému nenahraditeľné finančné zdroje, ktoré mali byť použité na zdravotnú starostlivosť pre pacientov.
Vládna strana či už dnes celý deň alebo aj v médiách nám vyčíta, že pred voľbami sa takto snaží opozícia politikárčiť a nejakým spôsobom nadháňať politické body. Musím hneď skraja naozaj toto zavádzanie odmietnuť, pani poslankyne, páni poslanci z vládnej strany. Ja si myslím, že nielen naši, ale aj vaši voliči bez rozdielu sa pýtajú, lebo ste tu primátori, starostovia, riaditelia nemocníc, naozaj ako je zabezpečená v kritických nemocniciach ochrana práv a zdravia pacientov, keď pri ich lôžkach nie je dostatok zdravotných sestier, opakujem, na otázku, ako dlho tento stav bude trvať. Napríklad v prešovskej nemocnici ich chýba stále 187. Na to mi nevedeli tí riaditelia odpovedať. Ja chápem, že to nemajú ľahké, na druhej strane by mala táto situácia byť naozaj vnímaná veľmi vážne a len tak by sa nemalo zahrávať s tvrdeniami na jednej strane pána premiéra, ktorý hovoril, že všetky tie sestry sa môžu vrátiť. Na základe toho vyhlásenia tie sestry išli do jednotlivých nemocníc a skutočnosť tak bola úplne iná. My sme sem neprišli politikárčiť, ale žiadať odpovede na otázky pacientov a ich blízkych, ktorí o nich majú strach, ktorí tie otázky dávajú, pretože viete, keď náhodou ste boli s chorobou, človek pri lôžku keď je naozaj chorý, sa nezaoberá politikou, ale tým, či dostane potrebnú zdravotnú starostlivosť alebo či sú garantované práva pacientov a v konečnom dôsledku či mu bude lepšie, keď čo najskôr vyzdravie.
Pán premiér, ešte raz zopakujem, niekoľko dní veľmi úspešne hovoril alebo možno predstieral, že namiesto ministra Čisláka vyriešil problém výpovedí zdravotných sestier. Ale včera na výbore pre zdravotníctve sme sa dozvedeli, že tá skutočnosť je úplne iná. A naozaj tu by som chcel, aby tá odpoveď zo strany kompetentných zaznela. Riaditelia sestry, ktoré podali výpovede, tie sestry to potvrdili, pretože na výbore dostali slovo a na výzvu pána premiéra, aby sa vrátili do práce, povedali, že ich už nezamestnajú všetky, nie na pôvodné miesta a tak ďalej a tak ďalej, nechcú naspäť tie sestry, ktoré podali výpovede ešte raz a ktoré ste vyzvali, aby sa vrátili k pacientom. Myslím to teraz z hľadiska vládnej strany alebo moci, ktorú v tomto štáte máte. Podľa môjho názoru je to naozaj riešenie iba mediálne. Je to možno v lekárskej terminológii len obyčajný leukoplast, ktorý sa odlepil, pričom tá rana, ktorá je na tele slovenského zdravotníctva, sa len zväčšila. V Prešove, Žiline a Trnave dnes chýba okolo tristo zdravotných sestier, samozrejme, každý deň sa toto číslo mení, každá z nich by mohla byť pri lôžkach stoviek pacientov, keby ste sa zaujímali o práva a zdravie pacientov viac. O tieto sestry naozaj už nemá dnes nikto záujem aj napriek tomu, že ponúkli kompromisné riešenie. Nie stovky ale možno až tisíce pacientov, keďže ide o mnoho tých sestier, teda prichádzajú o istoty, ktoré ste sľubovali. Namiesto tých sestier, ktoré podali výpovede a ktoré dnes nechcete prijať do práce, musia pracovať iné zdravotné sestry. Netrúfam si, samozrejme, to hodnotiť, pretože sme chceli prieskum urobiť v daných nemocniciach aj na toto sa pozrieť. Netrúfam si teraz obviniť niekoho z toho, či tieto sestry nie sú alebo sú kompetentné na to. Opakujem, keby tento prieskum bol, mohli by sme sa na to pozrieť. Ale za tie sestry, ktoré podali výpovede a ktoré dnes nechcete prijať do práce, musia pracovať iné sestry. Minimálne tieto slúžia nad rámec svojich fyzických síl, pretože už dnes jedna taká sestra, viete, má tým dvojnásobný počet pacientov, než ako je príslušný priemer OECD. A asi nikto z vás by nechcel, aby mala ešte viac pacientov alebo aby okrem dvanástky slúžila v ďalšej dvanástke alebo dokonca dvadsaťštvorke alebo v tom dlhšom čase. Naozaj preťažovanie nie iba tých sestier, ale všetkých zdravotníckych pracovníkov, mnohí z vás sú lekári, to vedia, iba zvyšuje riziko ohrozenia pacienta. Je len otázkou času, kedy by tak mohlo dôjsť naozaj k tragédii. A pýtam sa, kto by mohol byť potom za to zodpovedný. Myslím si, že ten mediálny leukoplast, ktorý dal pán premiér, pričom tí jednotliví riaditelia ho nenasledovali, respektíve si urobili po svojom, je veľmi nekvalitný, nerieši to problém. A morálnu zodpovednosť v tomto prípade bude niesť minister zdravotníctva.
Ale ani toto nie je najpodstatnejšie, pretože podstatné sú osudy konkrétnych ľudí, pacientov s konkrétnymi diagnózami a veľmi konkrétnymi potrebami. Ja si osobne myslím, že všetci z nás, ktorí sme tu, či už vládna alebo opozičná strana, by sme sa mali prestať hrať na to, že je pred voľbami, bez ohľadu na to, ako dlho pred voľbami sa čas na Slovensku zastavil. Život v krajine sa nezastaví, lebo je pred voľbami, pretože aj lekári, aj zdravotné sestry vedia, že bez ohľadu na to musí byť pacient liečený za každých okolností, či je to 4. marca alebo je to 20. júna. A tieto práva pacientov by mali byť garantované aj vo veľmi kritickom stave. Nehovorím, že je to na celom Slovensku, ale v niektorých okresoch sa určite tento kritický stav nachádza. Odkedy ste sa ujali moci, musím byť veľmi kritický, ste za posledné štyri roky urobili v zdravotníctve mnoho chýb. A mali ste obrovskú, obrovskú šancu posunúť zdravotníctvo naozaj dopredu. Na miesto koncepčných riešení, nebudem zachádzať do podrobností ako je DRG, eHealth a všetky tieto detaily, ste sa pustili do projektu jednej zdravotnej poisťovne. A nebolo to tak dávno, bolo to v roku 2013, keď tu stála bývalá ministerka Zvolenská, ktorá obhajovala tento projekt. A mnohí z vás to obhajovali ako vec, ktorá vyrieši veľmi veľa problémov slovenského zdravotníctva. Sami seba sa spýtajte, kde tento projekt je, sami seba sa spýtajte, vidím tu pána riaditeľa Sociálnej poisťovne, či naozaj si myslíte, že tento projekt by vyriešil túto situáciu s financovaním, keď viete, že nemocnice v tomto obrovskom dlhu práve Sociálnej poisťovni dlžia to väčšie percento. Myslím si, že tu ste mrhali politickou energiou vôbec celej vlády a celým odborným potenciálom štátneho aparátu, namiesto strateného času a premrhanej energie ste sa mohli naozaj venovať tomu, čo je najpodstatnejšie, a právam pacientov. A to je právo pacientov a zdravie pacientov. V roku 2014 sme boli svedkami obrovského politického prekvapenia, pretože z funkcie predsedu parlamentu odstúpil, ja nepoznám hierarchiu strany SMER, druhý alebo tretí muž strany SMER pán Pavol Paška, ktorého ste nezaradili ani na kandidátku. Všetci, ako tu sedíme, vieme, že pán Paška bol stiahnutý z obehu kvôli škandálom v zdravotníctve, ktoré, mierene povedané, nebolo tak v poriadku. Pán Paška musel odtiaľto odísť, lebo mnoho ľudí v zdravotníctve ale aj inde vedelo, že nie sú to ministerka Zvolenská ani minister Čislák, ani riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ani riaditelia nemocníc, ktorí rozhodujú o biznise v zdravotníctve, ale že je to práve predseda parlamentu. Ale keďže biznis v zdravotníctve, ako to ukazujú posledné kauzy, bol a často bol na prvom mieste, práva a záujmy pacientov, a tým aj zdravotných sestier ostali na konci zoznamu. A toto je len logický dôsledok.
Myslím si, že skutočne za štyri roky ste absolútne zlyhali pri riešení oprávneného nároku zdravotných sestier. Bez ohľadu na to ja určite viem, že budete hovoriť, že neboli peniaze (50 mil.), ja budem hovoriť, že bolo tam zvýšenie percenta za poistencov štátu. Dokonca si spomínam na poslanecký pozmeňujúci návrh poslanca Rašiho. Čiže tu jedni budú hovoriť, že tam neboli peniaze, druhí budú hovoriť, že tam peniaze boli, ale uvedomme si jednu vec, na zvýšenie platov zdravotných sestier, viete, že aj teraz to hovoríte, je tam 55 mil. eur, čiže rádovo desiatky miliónov eur. A viete, že v zdravotníctve je v súčasnej dobe u nás ročne okolo 4,5 mld. eur, to znamená, za štyri roky je toho okolo 17mld. – 18 mld. eur. Je to obrovská masa peňazí, ktorú, si myslím, tie sestry, či je to už 50 mil. alebo 60 mil., alebo akékoľvek číslo v takomto rozsahu desiatok miliónov eur, si zaslúžia. A myslím si, že mal byť takýto problém vyriešený.
Povolanie zdravotnej sestry sa aj vašou vinou stalo spoločensky aj ekonomicky také neatraktívne, že málokto ho chce vykonávať. Neriešením naozaj nárokov tých sestier, ignorovaním ich požiadaviek od úplného začiatku keď poradca pána premiéra pán doktor Dragula dal tento zákon na Ústavný súd, si myslím, v konečnom dôsledku sa naozaj ohrozili práva a zdravie pacientov.
Ľudia z celého Slovenska, a tým skončím, sa na nás obracajú s otázkami, kto sa postará o pacientov, keď budú v nemocniciach chýbať zdravotné sestry. Tieto slová nie sú moje, nie sú patetické, ale tie, ktoré napríklad aj včera uviedli sestry na našom výbore. Sme povinní, hovorím teraz, my ako poslanci dať ľuďom aj pacientom odpovede na tieto otázky, a preto sme tu, aby sme sa na to pýtali. Navrhovatelia preto žiadajú, aby sa ku všetkým uvedeným problémom vyjadril minister zdravotníctva, pretože je očividné, že práva pacientov aj zdravie môžu byť ešte stále ohrozené. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

11.2.2016 o 20:56 hod.

MUDr.

Ivan Uhliarik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video