13. schôdza

14.2.2017 - 17.2.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 21:56 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:39

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pani poslankyni Verešovej. Veľmi pekne si to povedala, Anka, že SMER-u naozaj nezáleží na ľuďoch. Teraz sme sa práve dozvedeli výsledky hlasovania v Mestskom zastupiteľstve v Bratislave, kedy petíciu proti hazardu podpísalo 130-tisíc, viac ako 130-tisíc Bratislavčanov. A vďaka poslancom SMER-u, ako napríklad pán Borguľa, táto petícia neprešla a proste hazard, iniciatíva proti hazardu bola potopená. Čiže naozaj poslancom SMER-u nezáleží na vôli ľudí, nezáleží im na tom, že dostanú o 1 000 % vyššie faktúry. Nezáleží im na tom, že mladé rodiny nemajú kde bývať. Ešte raz, nezáleží im ani na tom, že 130-tisíc Bratislavčanov podpísalo petíciu. Pán Borguľa zo SMER-u napríklad hlasoval tak. Takže ďakujeme, Anka, žiaľ, je to tak, táto sociálna vláda na ľudí kašle.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 21:39 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:40

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Áno, Anka, ty si bola takým pokračovateľom toho, čo som hovorila vo svojom príhovore ja. Tiež som sa snažila povypočítavať veci, ktoré sociálna demokracia akože robí pre ľudí. Ale v podstate v tej sociálnej oblasti robí viac škody ako osohu.
Som veľmi rada, že si sa dotkla nezamestnanosti, odchodu mladých ľudí z krajiny, že si to tu pekne podložila štatistickými dátami. To je dobré, chvályhodné, ale pre spoločnosť veľmi zlé, že takto šafári s potenciálom, s ľudským potenciálom strana SMER – SD. A rovnako sa mi zdá úplne na mieste poznámka o neschválení uznesenia bratislavskými poslancami práve aj zástupcami SMER-u – SD, ktorú tunak napadol, že to s energiami nesúvisí. No, súvisí, lebo hazardom opäť len hazardujete s ľudskými životmi tým, že ich nechávate napospas takýmto hrám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 21:40 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:41

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, som rád, že si ako bojovníčka za rodinu a povedala si, že áno, sociálna demokracia, žiaľ, kašle na ňu. Sa pýtam, koho, koho podporiť, keď nie mladú rodinu? Koho? – mi povedzte. Národ, ktorý vyháňa mladých, nemá budúcnosť. Veď si uvedomme, veď predsa u nás sme ich vychovali, u nás vyštudovali! A svoju know-how dajú cudziemu národu? Veď sa spamätajme, ľudia boží! Veď takto predsa sa nemôže riadiť štát a ísť do budúcna. My skončíme. My o 30 rokov skončíme pri takejto politike.
A ja to vidím u nás napríklad, som poľnohospodársky inžinier, 2 100 žiadostí mladých začínajúcich farmárov. Povedali, že keď to vyriešia, 800, bude to super výsledok. No, nehnevajte sa, pán Jahnátek, keď ste tu, koľko ste sľubovali miliónov? Tridsať, keď bude málo, 60, keď bude málo, 90. Teraz hovoríte, že máte 24 miliónov iba? Kto klamal? Vy alebo terajšia ministerka? Ako podporujeme mladých? Poľnohospodárov, ktorí chcú ísť gazdovať, aj na východe chcú ísť a nemajú šancu, lebo poviete, sorry, už sa minulo. No, neberiem, vážení. Spamätajte sa, lebo ináč nemáme budúcnosť. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 21:41 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:42

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Ďakujem, kolegovia, za to, že ste ešte doplnili s ďalšími faktami môj príspevok. Ja som v relácii s pánom ministrom, členom vlády premiéra Fica počula, že strana SMER a súčasná vládna koalícia má výsledky, výsledky. Nuž, nemáte výsledky. Počúvajte tieto čísla. To nie sú výsledky, to je hanba. A týmto sme vám chceli dať aj odpočet. Sú to fakty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 21:42 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:43

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Dámy a páni, kým moji kolegovia doteraz hovorili a zrejme ešte aj budú hovoriť najmä o elektrickej energii, ja by som chcel otvoriť ďalšiu tému, a to je vaša energia, pán neprítomný predseda vlády.
Vy ste, pán premiér, vopred avizovali, že sa na tejto schôdzi nezúčastníte. Vraj preto, lebo je to opozičné divadlo. Ale myslím si, že z vašej strany ide skôr o zastierací manéver. V skutočnosti sa tejto diskusii vyhýbate preto, lebo vy jednoducho už nemáte energiu. Naozaj niet väčšieho dôkazu, že na to nemáte, ako váš odchod z rokovacej sály. Nehovorím to s dešpektom, ani s nenávisťou, ale iba ako suchý fakt.
Na váš odchod z rokovacej sály sú len tieto možné vysvetlenia: buď je to prejav zbabelosti, alebo neúcty k ústave a k Národnej rade, alebo je za tým zdravotná nespôsobilosť. Ktorý z týchto troch možných dôvodov je za vašou neprítomnosťou, viete len najlepšie vy sám. Mám pochopenie, že si musíte strážiť tlak, vyhýbať sa stresu. Je to úplne v poriadku, ale myslím si, že toto asi nebude tým skutočným dôvodom, pretože ste zvládli tri hodiny počúvať Igora Matoviča bez toho, že by to na vás zanechalo nejaké zdravotné alebo iné následky.
Ale som si istý, že vaše reči o tom, že takéto schôdze sú zbytočné, aj tak nikdy nikoho neodvoláme, že je to šaškáreň, opozičný marketing a podobne, sú len zastieraním skutočného dôvodu, prečo tu medzi nami nesedíte. A viete, prečo si to myslím? Pretože takéto reči vediete len vtedy, keď ste pri moci. Keď ste boli v opozícii vy, tak vám ústavou garantovaná možnosť zvolávať schôdze na odvolávanie členov vlády neprekážala. Nielenže neprekážala, ale pekne ste ju aj využívali.
Mám tu so sebou niekoľko príkladov. Aj by som ich rád ukázal, ale, samozrejme, mohol by som byť napomenutý, že porušujem rokovací poriadok, čím chcem teraz prvý raz povedať, že vy, vedenie Národnej rady, a nemyslím teraz pani predsedajúcu, ale tých ostatných, ktorí hlasovali za tento nový rokovací poriadok, porušujete moje ústavné právo na slobodu prejavu. Porušujete. Pôjde to na Ústavný súd, pretože v čl. 26 Ústava Slovenskej republiky hovorí, okrem toho, že sloboda prejavu je zaručená, že "každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom". Každý. Nie je tam napísané, že poslanci Národnej rady toto právo nemajú. Podľa ústavy každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom.
Ale dobre, nebudem sa tu vystavovať napomínaniu alebo prípadnej pokute a inej buzerácii, takže iba poviem, že mám tu so sebou napríklad návrh na odvolanie ministra financií Ivana Mikloša z roku 2003, kde sa v dôvodovej správe hovorí o tom, že Ivan Mikloš neprevzal zodpovednosť za chybu svojho rezortu a bez vyvodenia osobných dôsledkov rozhodol sa riešiť neúmerný schodok v štátnom rozpočte zvýšením spotrebných daní. Ako prvý podpísaný Robert Fico, potom pani Beňová, pán Paška, Federič, Čaplovič a tak ďalej. Vtedy to nebolo zbytočné opozičné divadlo.
Alebo návrh na odvolanie pani predsedníčky vlády Radičovej z roku 2011 za to, že od svojho vymenovania je očividne neschopná podľa navrhovateľov. Opäť ako prvý podpísaný Robert Fico, ale však jeho podpis poznáte, nemusím vám ho ukazovať. Všade je podpísaný Robert Fico medzi prvými hlavnými iniciátormi, vtedy nehovoril, že má aj lepšiu robotu ako sedieť v parlamente počas odvolávania člena vlády, že radšej ide robiť niečo pre ľudí. Keď bol Robert Fico v opozícii, tak inicioval takéto schôdze a bol na nich aj veľmi aktívny.
A skúsili by vtedy členovia vlády Mikuláša Dzurindu alebo Ivety Radičovej urobiť to, čo premiér Fico dnes. Alebo väčšina, drvivá väčšina členov jeho vlády vopred avizovať, že sa na tomto divadle nezúčastnia. Takže čo urobili napríklad premiérka Radičová, keď ste sa ju, pán neprítomný premiér, v roku 2011 pokúsili odvolať? Pekne si to tu odsedela. Nehovorím, že sedela v sále 12 hodín v kuse, ale bola tu prítomná. Opäť tu mám obrázky, ale radšej porušujte moje ústavné právo na slobodu prejavu. Bola prítomná počas prejavu pána poslanca Fica, pána vicepremiéra Figeľa, pána ministra Dzurindu, predsedu parlamentu Sulíka, pána poslanca Rašiho, žiaľ, na mená niektorých poslancov si teraz nespomeniem, ale idem ďalej. Za pána Beblavého, pána ministra vtedajšieho Simona, počas prejavu pani poslankyne Kiššovej, pána poslanca Horta, pána poslanca Mikolaja, pána poslanca Zajaca, pána poslanca Kondróta, pani poslankyne Gabániovej, či pána poslanca Pavla Pašku. Sedela tu a neriešila, či to je alebo nie je divadlo a či je alebo nie je dosť hlasov na jej odvolanie. Jasné, že nebolo. Vtedy vám to nevadilo.
Samozrejme, časy sa menia, to uznávam, aj vlády sa menia. Niekedy sa aj režimy menia. Pokojne môžme prejsť aj na diktatúru. Veď zmeňte ústavu, zrušte čl. 88 ústavy, ktorý hovorí, že návrh na vyslovenie nedôvery vláde alebo jej členovi prerokuje Národná rada Slovenskej republiky vtedy, ak o to požiada najmenej pätina jej poslancov a dajte tam slovo neprerokuje. Čiže takto: návrh na vyslovenie nedôvery vláde Slovenskej republiky alebo jej členovi neprerokuje Národná rada vtedy, keď o to požiada najmenej pätina jej poslancov. Však je to zbytočné divadlo, máte aj lepšiu robotu. Alebo by ste mohli zmeniť aj čl. 73 ústavy, ktorý hovorí, že Národná rada má 150 poslancov. Veď vyhoďte to odtiaľ. Načo je nám 150? Nechajme 76 koaličných poslancov a prípadne tam ešte dajte, že je 76 stálych koaličných poslancov a 14 poslancov v zálohe v prípade potreby ústavnej väčšiny na zmenu ústavy alebo prijatia ústavného zákona. A zvyšok poslancov nech si svoj mandát ani neuplatňuje.
Vážený pán neprítomný premiér, takto sa predseda vlády, ktorý si ctí ústavu, nespráva. Takto sa nespráva predseda vlády, ktorý si ctí Národnú radu. Takto sa nespráva predseda vlády, ktorý má odvahu. Takto sa nespráva predseda vlády, ktorý na to ešte má. Vy, Robert Fico, už na to nemáte, lebo nemáte energiu. Nemáte energiu si vypočuť názory občanov, ktoré tu boli čítané a ktoré ste označili za mlátenie prázdnej slamy. Vraj ste nič od Igora Matoviča zmysluplné nepočuli. A to boli názory občanov. Mnohé a nielen v jeho prejave, ale aj v ďalších prejavoch. Podľa vás je to mlátenie prázdnej slamy. Ale keď predseda vlády v tomto štáte nemá na takéto základné veci energiu, tak tam už naozaj nepomôže nič. Ani predseda regulačného úradu, ani výmena pána Holjenčíka. Tu pomôže iba výmena predsedu vlády.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 21:43 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:53

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Absolútne súhlasím a podpisujem dva momenty tvojej rozpravy, a to je to prvé a veľmi dôležité, ktoré si spomenul na začiatku, že prijatím rokovacieho poriadku sú porušované naše ústavné práva. Je veľmi dôležité, aby sme urobili dôraz na slovíčko, ak budeme citovať ústavu, že v Slovenskej republike má každý právo vyjadriť svoj názor slovom, písmom, obrazom alebo iným spôsobom okrem poslanca Národnej rady, čuduj sa svete, v pléne Národnej rady. Toto jednoducho, ak sa budeme odvolávať na akýkoľvek princíp a napríklad na princíp zdravého rozumu, musí každému svietiť až do neba a stáť mu nad tým rozum, že niekto takmer, že niekto toto zakáže a takmer pri každej jednej rozprave, kde dnes sa bavíme de facto o mnohých grafoch a číslach, nie je možné tieto grafy a čísla dokumentovať obrazovo. Ako inak má prebiehať v demokratickej krajine a parlamentnej republike politický súboj názorov a faktov, ak nevie, napríklad ty alebo Karol Galek alebo Igor Matovič dokumentovať svoje slová jasnými a presnými grafmi? Toto jednoducho je presne ten moment, na ktorý je treba neustále upozorňovať.
No, a druhá vec, podpisujem hlavne to, že súhlasím, že premiér tejto krajiny na to už jednoducho nemá. Došiel mu dych. Chcel tu byť do roku 2014, nevyšiel mu krok a dnes budem aj preto hlasovať za jeho odvolanie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 21:53 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:55

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, presne si poukázal na to a málokto to tu dnes hovoril, že naozaj spôsobom, ktorý je možno hodný práve tejto vlády a tohto vedenia parlamentu, sa stalo, že bol prijatý rokovací poriadok, ktorý zabraňuje vykonávať tú činnosť poslanca tak, ako by malo byť z ústavy dané. Je mi strašne ľúto, že dochádza k tomu, že nemôžme ani využívať základné didaktické metódy aj vyučovania. Niekde som čítala na Facebooku, že jedna pani spomínala, že možno, že azda by sme mohli teda upustiť, keď máme prijatý takýto rokovací poriadok, ktorý zabraňuje vizuálne pomôcky, používať vizuálne pomôcky, možnože by sme mohli premenovať aj Univerzitu Komenského na Univerzitu kapitána Danka, pretože vieme, že učiteľ národov Ján Amos Komenský bol práve tým hlavným, ktorý sa snažil propagovať vizualizáciu alebo proste používanie pomôcok. Nám je to zabraňované, tak možnože nezneucťujme meno človeka, ktoré si váži celá Európa, len kapitán Danko nie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 21:55 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:56

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické poznámky. Síce počas môjho prejavu niektorí vládni poslanci, a ja som im vďačný za to, že nejakí tu s nami sú, krútili hlavou, keď som hovoril o tom, že sú porušené naše ústavné práva v oblasti slobody prejavu, tak nedali žiadnu faktickú poznámku, ktorou by toto moje tvrdenie vyvrátili. Preto by som rád teda zopakoval, čo hovorí ústava čl. 26: "Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom." Potom je tam ešte zmienka o tom, že cenzúra je zakázaná. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 21:56 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:58

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážená pani predsedajúca, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi vstup do debaty pri z môjho pohľadu veľmi dôležitej téme. A som rád, že poslankyne a poslanci z opozície pristúpili veľmi zodpovedne k téme, kedy plénum parlamentu berie na zodpovednosť dôležitú personu, a to je predseda vlády, a ak by proces odvolávania dopadol pre toto plénum úspešne a možno aj úspešne pre túto krajinu, tak by padla celá vláda.
Vidím, že viaceré z vás a viacerí z vás boli presne pripravení na to, čo tvorí gro a podstatu momentálne obžaloby predsedu vlády. Podobne ako kolega Grendel mám na srdci z hľadiska parlamentnej debaty moment, ktorý nás dostal do stavu, že nevieme svoje slová doložiť tým, aby sa mohli fakty, čísla a možno aj podporené nejakým iným audiovizuálnym alebo audiozáznamom dostať hlavne do verejnosti alebo aj do poslaneckých lavíc tých, ktorí by mohli brániť svojho predsedu. A keď pozerám tých prihlásených v písomnej rozprave, keďže tam žiadny z koalície nebol, tak mám veľmi veľkú skepsu v tom, že berú túto schôdzu vážne.
Myslím si, že demokracia dnes reálne a naša slovenská demokracia reálne napína svaly a chce povedať, že toto plénum v prvom rade na základe výsledkov volieb reprezentuje vôľu občanov. A keď to teda prenesieme na ten arogantný a z môjho pohľadu už obohraný, ale aj odporný spôsob, ako sa k tomuto typu parlamentnej debaty stavia naša exekutíva na čele s Robertom Ficom, musím konštatovať, že demokracia a parlamentná demokracia reálne prehráva. A myslím si, že to napnutie svalov je dôkazom toho, že prehrávame na dnes možno jednu malú bitku. Ale koniec koncov si myslím, že je tu dostatočné množstvo odhodlaných ľudí na to, aby tá vojna na konci bola vyhratá. A to hlavne preto, že skutočný stav, ktorý nastal a ktorý viedol k tejto mimoriadnej schôdzi, kde odvolávame premiéra...
Ak vám je dlho, pán spravodajca, už ste tretíkrát vzdychli, tak sa ospravedlňujem, ale mohli by ste sa vymeniť, troška ma to ruší. Je vám smiešne? Môžete prestať vzdychať? Viete, je tuná jeden veľký povzdych toto celé. Predpokladám, že vzdycháte nad tým, že tu nesedí premiér, že tu nesedí vláda a že si nectia ústavu, tak ako by si ju mali ctiť. A keď chcete vzdychať, tak im napíšte esemesku, nech sa sem láskavo dostavia.
Aby som predtým prerušením, aby som sa dostal tomu, že naozaj parlamentná demokracia má svoje inštitúty, ktoré musia jednoducho ľudia, ktorí ich prebrali na základe programového vyhlásenia vlády a jeho odobrením týmto plénom, napĺňať, tak musia zniesť aj procedúru odvolávania vlády, ak, a celej vlády, ak nastane moment, že takmer každá jedna domácnosť na Slovensku bude činnosťou vlády postihnutá. Dnes máme reálnu a takpovediac každého jedného občana dotýkajúcu sa tému. To, že tu dokumentujeme a hovoríme o tom, že neexistuje, a ja si to ani nepamätám, kde je väčší dôkaz o tom, že vyvolaný chaos v cenách energií sa dotýka priamo činnosťou vlády a jej zlyhaním takého obrovského množstva občanov.
Toto je totižto ten hlavný dôvod, prečo sme sa tu dnes stretli a prečo nikto z vás a nikto z nás, vážení páni z koalície a vážené dámy z koalície a vážené dámy a páni z opozície, nerobí divadlo. Ak pod ťarchou argumentov, že spôsobený chaos v cenách energií sa dotýka každej jednej občianky a každého jedného občana, nie je pre vás dostatočný dôvod na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra, tak sa pýtam, aký vyšší dôvod by sme mali mať? Kde by mala naša parlamentná demokracia viac napnúť svaly a privolať do tohto pléna, aby sa zodpovedal za svoju činnosť premiér vlády, ktorá zlyhala?
Ja mám aj parciálnu tému pri cenách energií a týka sa teplárenstva. Toto plénum bolo opakovane svedkom mojej iniciatívy, myslím, že v ostatnom období spolu s kolegom Karolom Galekom, keď sme chceli, aby domácnosti, ktoré ste svojím rozhodnutím a prijatím zákona, a jeho platnosť a účinnosť, ktorá nastala v máji v roku 2014, keď ste tieto domácnosti uvrhli do teplárenského nevoľníctva, aby sa toto zmenilo. Totižto mám za to, že metódy, ktoré uplatňujete pri elektrine a vode dnes, ale predtým pri teplárenstve, ste si dostatočne vyskúšali, a preto máme najdrahšie ceny tepla a preto platí téza, že držíte ceny energií. A zároveň platí téza, že držíte vysoké ceny energií. Teplárenské nevoľníctvo totižto znamená to, že ak si domácnosť alebo bytové spoločenstvo alebo občania, ktorí žijú v domácnostiach, sa rozhodnú kúriť vo svojich domácnostiach lacnejšie, ste im to byrokratickým procesom a zmenou zákona jednoducho zakázali.
Žijeme totiž teraz v krajine, kde ak si chcete zvoliť lacnejšie vykurovanie, jednoducho vám to na základe procesu, ktorý schválilo toto plénum za vlády Roberta Fica dva, neumožňuje. Je to z môjho pohľadu aj metóda, ako si pán Holjenčík vyskúšal, čo si môže dovoliť. Myslím si, že aj tento moment ukazuje, že silné energetické lobby, ktoré sa objavuje a trčí z mnohých vyhlášok a legislatívnych nastavení, ktoré ste sa sami rozhodli meniť, pretože pod tlakom faktúr, ako spomínal Igor Matovič, že vás obžalovávajú samotné faktúry, ktoré vám posielajú ľudia možno v infarktových stavoch, tak presne tu je vidieť, že ste zlyhali na pôde regulácie absolútne.
Ďalšia obžaloba, ktorú hovoríte, a myslím, že najviac sa tomuto venovala vo svojom prejave Veronika Remišová, je spôsob obsadzovania ľudí, ktorí majú dohliadať nad cenotvorbou, ktorí majú dohliadať nad tým, aké cenové návrhy na spomínaný regulačný úrad šli a prečo v úzkom výbere títo 40 ľudia, ktorí zastupujú štát v energetických podnikoch, jednoducho zlyhali. Prečo a kde vznikli hlúpe nápady s cenovými výbermi, ktoré váš politický nominant nemal silu, vôľu, alebo na druhej strane možno presne vedel, čo robí, a preto prišli schválené cenové výmery a preto ste sa rozhodli na rímsky spôsob niekoho hodiť cez hradby? Alebo, po slovensky povedané, nájsť obetného baránka a pána Holjenčíka odvolať?
Je pre mňa preto veľmi dôležité povedať v tejto chvíli, že budem hlasovať za odvolanie premiéra a za pád tejto vlády, pretože ste absolútne zlyhali. Zlyhať totižto v energetickej politike, zlyhať v regulačnej politike pri cenách energií, je ten fakt, ktorý vás obžalováva najmä z toho, že ste zlyhali v zásadnej veci, a to je, že vaše rozhodnutia, vaše diletantstvo a spôsobený chaos sa dotýka každého občana Slovenskej republiky.
Nie je veľa tém, alebo nemôžme tváriť, že toto plénum vie vyriešiť úplne každý jeden problém občianky a občana Slovenskej republiky. Ale sú oblasti, kde máte vyslovene veľkú moc, a ak ste prebrali moc, a teda aj zodpovednosť a to, čo robíme tu, kde demokracia napína svaly, aby ste sa za to zodpovedali, je téma zlyhania v oblasti regulácie cien.
Ak sa teda vrátim aj k téme teplárenstva, myslím si, že by bolo vhodné hovoriť aj o tom, čo ste vyhláškou 240 pri možnom porovnávaní cien tepla chceli v lete urobiť a nakoniec ste to aj dokonali. Myslím si, že kolega Galek bude o tom hovoriť obšírnejšie, ak sa prihlási do ústnej rozpravy, ale naznačím, že sme vyvinuli absolútnu a maximálnu snahu, čo môžu dva opoziční poslanci urobiť pri snahe zvrátiť vaše zámery, ktoré ste vypísali do vyhlášky 240, ktorá hovorí o rozpočítavaní cien tepla. Využili sme nástroje v tzv. medzirezortnom alebo vnútrokomunitárnom procese a snažili sme sa vstúpiť do procesu určovania prerozdeľovania a de facto vyrátavania cien, koľko stojí reálne teplo a koľko by stálo teplo podľa vašich bulharských konštánt.
Pre mňa bol prekvapivý moment, že odborníci ministerstva hospodárstva nám, myslím, že po štyroch mesiacoch odpísali, že sa nič nedeje, že je všetko v poriadku, že rozpočítavanie cien tepla na základe nie reálnej spotreby, ale na základe vymyslenej bulharskej konštanty bude viesť k lepšiemu porovnaniu cien energií, ktoré sa spotrebovávajú pri teple. Tak ako opozičný kolega, aj ja, sme, rovnako cítime, že nekopete za ľudí a nechcete, aby vedeli lepšie porovnať či 40- alebo 30-percentné ušetrenia v bytových kotolniach, ktoré reálne ľudia vedia dosiahnuť, ak si na nich budú kúriť, budú jasne vidieť oproti tomu, ako im kúria cézetéčka cez štátnych a ďalších s rôznou účasťou verejného sektora. A preto ste docielili iba a len to, že podobne ako v cenách elektrickej energie alebo vody chcete vytvárať iba hmlu. Hmlu na to, aby vám ľudia nevideli na prsty, hmlu na to, aby ste sa hrali na obchodné tajomstvá, aby sa ľudia nevedeli dopátrať k fixom a aby vás nevedeli obžalovávať pri vysokých cenách tepla napriamo.
Myslím si, že ak by sme trvali na tom, že by minimálne sa tieto veci nediali pokútnymi vyhláškami, ale musel by prebehnúť štandardný medzirezortný proces a museli by sme sa o týchto témach vedieť baviť aspoň tu, tak by bolo omnoho lepšie pri prijímaní legislatívy, ktorá reguluje naše ceny energií. Nechcem rozprávať viac o tom, pretože je to vyslovene odborná téma. Odborná téma, ktorá sa dotýka možno 800-tisíc domácností, ktorá sa týka viac ako 300 centrálnych zdrojov tepla a ktorá sa týka hlavne oligarchov a sponzorov nacucnutých na SMER alebo vládnu koalíciu. Táto téma sa dostala niekoľkokrát aj v iných konotáciách sem. Pamätám si, myslím, že to bol rok 2013 tesne pred Vianocami, kedy Daniel Lipšic objavil jeden jediný zdroj, ktorému ste chceli dať miliardu ročne na to, aby, ktorú nepotreboval, a vtedy opozícia zabrala a donútili sme aj vás, aby ste z kratšej cesty zišli dolu.
Myslím si, že je dôležité, aby argumenty, ktoré tu dnes zazneli, zazneli aj v ušiach ľudí, ktorí budú počúvať túto rozpravu. Ale aj dôležité bude to, či im to odnesieme do tých domácností, aby sme vedeli, že, a odkázali im, že opozičný moment odvolávania predsedu vlády je ten, kde na nich nezabúdame. A keďže na nich vláda zabudla, tak majú predsa len v tej Národnej rade nejaké zastanie.
Chcem sa vám, kolegovia, ktorí ste počúvali a ktorí máte na mysli to, že vláda nemá regulovať spôsobom, akým reguluje, ale vláda sa má starať o to, aby ceny energií boli transparentne vyrátané, aby každý vedel, za čo platí a aby ľudia cítili reálnu oporu aj v tomto pléne.
Premiér Robert Fico, aj vzhľadom na to, že ste odišli z tejto sály a nezniesli ste kritiku a otázky, budem hlasovať za vaše odvolanie.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 21:58 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:14

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne kolegovi Viskupičovi. A on to nepovedal, ale teda on dlhodobo a neúnavne bojuje aj v našej mestskej časti v Bratislave za ľudí, ktorí kvôli zákonu, ktorý prijal SMER, majú dlhodobo vyššie ceny energií. Nemôžu sa odpojiť, musia byť pripojení cez súkromnú spoločnosť. Nemôžu sa pripojiť cez Bátku a dlhodobo tým trpia a sú to najmä dôchodci, starší ľudia, ktorým naozaj aj 10 eur vyšší účet za elektrinu robí škrt cez rozpočet. Takže ja mu ďakujem aj za ten jeho boj, ktorý zvádza na takej lokálnej úrovni. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 22:14 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video