15. schôdza

6.4.2017 - 7.4.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 0:43 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 0:04

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som sa len z obavy z toho, že sa nezmestím do faktickej poznámky, chcela povenovať tomu, čo naznačil vo svojej faktickej poznámke pán poslanec Erik Tomáš, že: „Veď nejde tu o peniaze, pretože peniaze tiekli do tohto zariadenia počas všetkých vlád, a teda nie je teda asi pravdepodobné, že by tento súvis s ochranárskym postojom k zariadeniu Čistý deň mal nejako teda byť dôležitý v tejto veci.“
Dovolila by som si vám prečítať článok, ktorý bol, ktorý vyšiel na, v denníku SME, je z 30. septembra 2009, napísal ho Tom Nicholson a volá sa Drogy riešia známi SMER-u:
Neziskové organizácie blízke SMER-u získali peniaze od úradu vlády aj z ministerstva práce. Neziskové organizácie Cesta životom a Čistý deň spája veľa: projekty pre drogovo závislých, úspechy zo žiadosťami o dotácie a známi na ministerstvách, v parlamente a vo vláde. Projekt Cesta životom zakladala poslankyňa SMER-u Jana Vaľová, z ministerstva práce vedeného kamarátkou Vierou Tomanovou (SMER) dostal projekt dotácie 35 444 eur. Súčasnou šéfkou cesty je Anna Brezíková, ktorá okrem Tomanovej uspela aj u svojej švagrinej Zuzany Mikovej (dnes Tománkovej) z úrady vlády.
Kto je Viera Tomanová? Ministerka práce za SMER, jej rezort rozhoduje o dotáciách pre neziskovky.
Jana Vaľová – poslankyňa za SMER, zakladateľka organizácie Cesta životom, tá získala dotácie na sociálne projekty za 35 444 eur, hoci ani nerozbehla činnosť. Je členkou komisie, ktorá odklepla peniaze pre Čistý deň.
Zuzana Miková je (dnes Tománková), je riaditeľka generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti na úrade vlády. Rozhodovala aj o dotáciách pre Čistý deň, ktorý zakladala, a pre Cestu životom, ktorú vedie jej švagriná.
Anna Brezíková vedie Cestu životom, je Mikovej švagriná. Takto sme boli uvedení do deja.
Miková je na vláde riaditeľkou generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti, ktorý nedávno odsúhlasil Ceste životom žiadosť na ďalšiu dotáciu 80-tisíc eur. Žiadosť neskôr odmietol vyšší orgán na úrade vlády vraj pre mediálny rozruch okolo dotácie pre Cestu životom. Miková na vláde rozhodovala aj o dotáciách pre organizáciu Čistý deň, ktorú zakladala.
Vaľová bola na ministerstve v poradnej komisii Protidrogového fondu, ktorý tiež dal Čistému dňu peniaze.
Čistý deň, ktorý založila Miková, vlani dostal z Protidrogového fondu viac než 2,4 mil. korún (takmer 80-tisíc eur) na resocializácie. Fond sídli na ministerstve práce, ministerka Viera Tomanová je členkou rady, poslankyňa SMER-u, Jana Vaľová je členkou poradnej komisie fondu na posudzovanie projektov resocializácie drogovo závislých osôb.
„Pani Vaľová sa nezúčastnila na zasadnutí komisie dňa 11. marca 2008, keď sa posudzovali projekty Čistý deň,“ povedal riaditeľ Protidrogového fondu Miroslav Žufa. „Ale dodatočne vyslovila súhlas s odporúčaniami členov poradnej komisie.“ Na stretnutí zastupovala úrad vlády Zuzana Miková (dnes Tománková), pri rozhodovaní o neziskovke, ktorú zakladala však podľa Žufu nemala hlasovacie právo.
Čistý deň dokázal získať aj dotáciu 25-tisíc eur v projekte, ktorý bol podporený Výborom ministrov pre drogové závislosti na úrade vlády, kde teraz šéfuje práve Miková. Peniaze išli na „profesionalizáciu terapeutického tímu v resocializačnom stredisku“. Vyššiu sumu úrad vlády dať ani nemôže.
Týždenník Plus 7 dní minulý týždeň upozornil, že Cesta životom, ktorú zakladala poslankyňa SMER-u Jana Vaľová, zasa získala 2 250 a následne 33 194 eur od Tomanovej ministerstva pre sociálne zariadenie vo východoslovenskej obci Repejov, ktoré ešte ani nestojí a nezačalo fungovať.
Nie sú to len vládni poslanci a zamestnanci úradov vlády, komu sa podarilo pomáhať vlastným neziskovým organizáciám. Neziskovka Športom proti drogám, ktorú založil Jaroslav Malchárek, brat exministertsva hospodárstva, získala v roku 2008 od Protidrogového fondu dve dotácie vo výške 2 mil. korún. Malchárek je členom poradnej komisie, ktorá tieto dotácie posudzovala, avšak „v prípade posudzovania projektov Športom proti drogám nemal hlasovacie právo,“ povedal Žufa.
Rozhovor s pani Vaľovou. O tom, ako sa rozhoduje o protidrogových projektoch, hovorí Jana Vaľová, poslankyňa SMER-u:
Poznáte sa so Zuzanou Mikovou z úradu vlády, je švagrinou Anny Brezíkovej, ktorá šéfuje neziskovke Cesta životom, ktorú ste založili? „Ak máte ich otázky, pošlite ich na mail.“
Boli ste členkou poradnej komisie v Protidrogovom fonde, ktorá vlani posudzovala projekty neziskovky Čistý deň, ktorú pani Miková založila? Dostali podporu 2,4 milióna korún.
„Ja som v živote taký projekt neposudzovala.“
Ale podľa predsedu fondu Miroslava Žufu ste vyslovili dodatočný súhlas s projektami Čistý deň, takže ste sa s nimi museli oboznámiť, nie?
„Bola som členkou poradnej komisie, ale moment, projekty sa posudzujú tak, že každý dostane určité projekty na posúdenie, ale tento projekt som určite neposudzovala.“
Tak prečo by ste vyjadrili s projektom dodatočný súhlas?
„Nemám hlasovacie právo, som prizvaný člen.“
Ale s projektom ste dodatočne súhlasili, takže sa pýtam, či si na to pamätáte a prečo ste ho podporili.
„Nie, lebo keďže som sa nezúčastnila na komisii, tak som ho nemohla ani posudzovať.“
Aký máte teraz vzťah s neziskovkou Cesta životom?
„Dajte mi otázky mailom.“ Koniec rozhovoru.
Toľko krátko o tom, že tie vzťahy, o ktorých hovoríme, nemajú vôbec nič s financiami.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 0:04 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:11

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Blahová, je to stále úbohejšie a úbohejšie! Keď SaS rozpráva o drogách a SMER-e? To je... Jako mňa picne! Tak vy, kde, ktorí riešite dlhé roky vnútrostranícke spory medzi Sulíkovým kokaínovým krídlom a Poliačikovým heroínovým krídlom, tak vy nám idete rozprávať o drogách? Mimochodom, vy ste v ktorom krídle, v kokaínovom alebo heroínovom? Tipoval by som: obe. (Ruch v sále.)
Mne je srdečne ukradnutý celý Čistý deň a celému SMER-u. Tu ide iba o to, aby sa nelynčovali ľudia na základe vašich hlúpostí! To je celé. Vy tu nepleťte nejaké konšpirácie, to sú už také nezmysly, že to, to svet nevidel! Mňa by, mne naozaj evokuje už iba jedinú otázku. Veríte aj v chemtrails, veríte aj v reptiliánov, v čo ešte veríte, pani kolegyňa? Také konšpiračné bludy, aké ste tu teraz predviedli, to môže byť produkt jedine heroínu alebo kokaínu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 0:11 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:12

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Blahová, to mala byť nejaká nezávislá rekonštrukcia alebo konštrukcia nezávislého média a nezávislého novinára pána Nicholsona, bývalého manžela pani Nicholsonovej, vašej kolegyne? Do tejto šialenej konštrukcie ste ešte zabudli dodať, že môj otec, ináč musím otcovi, pri otcovi sa pozastaviť, vysokoškolák, ako dôchodca bol vrátnik na pobočke Sociálnej poisťovne v Humennom, kde pracovala švagriná pani Tománkovej, a preto do toho celého som išiel ja, ešte toto tam, prosím vás, dodajte.
A chcem vám pripomenúť to, čo som povedal. Ešte raz. Aj za vlády Radičovej, aj za vlády Ficovej toto zariadenie dostalo dotáciu, čiže nič ste z toho nevyvrátili. A ešte viac vám chcem pripomenúť, že kto je zakladateľom zariadenia Čistý deň. Kto? Pán Zoltán Horváth, bývalý poslanec za SDKÚ, váš kolega z pravicovej koalície, pani Blahová, pekný večer. (Potlesk.)
Dobrú noc.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 0:12 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:13

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani kolegyňa, akt čistého zúfalstva, musím povedať. Ja som bol veľmi napätý, keď ste vyšli s tým bombastickým ohlásením, že teraz predstavíte organizácie tretieho sektora SMER-u, ktoré ako sa tu neuveriteľne nabaľujú, no a som zostal akože ešte vo väčšom nemom úžase. Ak som dobre počítal, tak Čistý deň dostal dve dotácie, 35-tisíc a 25-tisíc, z toho, čo ste čítali, čiže dohromady 60-tisíc. Keby toto mal byť kešový úplatok niekomu, tak sa vám na to ľahko vykašle. To je čistý akt zúfalstva, keď niekto príde s nejakým takýmto tvrdením.
Nebláznite, nezhadzujte sa. Síce ste sa zhodili už dosť, ale toto klincuje tú rakvu úplne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 0:13 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:14

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja budem v svojom, v svojom príhovore, ktorý som si pripravila, pripravovať presne to, pani kolegyňa Blahová, ako si jednoducho niečo vymyslíte, potom lynčujete ľudí a na vašich výmysloch, a na vašich facebookoch čo píšete.
A presne sa vrátim k tomuto, čo ste čítala. Viete prečo? Lebo váš kolega Galko napísal o mne, že som zlodejka, lebo niečo som založila. Prešetroval to pán Lipšic a vaša prokuratúra za pani Radičovej. Áno, prešetrovali to za vašej vlády. Čiže vy spochybňujete Lipšica, spochybňujete prokuratúru za vlády pána Lipšica. Všetkých spochybňujete, lebo Galko povedal, že jeho nezaujíma (reakcia z pléna), nekričte po mne, že jeho nezaujíma, čo povedala prokuratúra. Čiže za vlády Ivety Radičovej ma vyšetrovali, pretože takto ste ma presne chceli obviniť ako pána ministra obviňujete, takte ste ma potrebovali lynčovať. Ale viete až kedy? Až, keď som sa stala primátorkou, lebo to už bolo na vás veľa, že poslankyňa Národnej rady a primátorka, to už bolo na vaše politické spektrá veľa. Takýto úspech sa neodpúšťa a to vám poviem na rovinu. Tak ste začali po mne ísť a vaša prokuratúra, vaša polícia za pána Lipšica ma vyšetrovala a viete, čo napísali, že nič také sa nestalo, čo vy tu teraz čítate.
Ja chápem, že pani Nicholsonová sa s Nicholsonom rozviedla, lebo údajne pil. Ona to rozprávala, že vybralo si to daň, že pán Nicholson pije. Tak on asi veľmi dobre vedel, čo píše. Tak viete, tiež myslím si, že sa zaujímal o tie látky a o rôzne iné veci, ale chcem povedať, áno, ale chcem povedať jednu, jednu vec. A potom váš pán kamarát Galko musel. tento blog zo SME-čka zmazať, pretože prokuratúra tam napísala za vašej vlády, za pána Lipšica a za pani Radičovej, že nič také sa nestalo. A vy sa z toho smejete. Však jasne, vy napíšete blog a hocičo, že Vaľová vyskočila z okna, že ten sa opil, ten droguje, ten znásilňuje. A vám to stačí. A toto je vaša práca a o nej ešte budem hovoriť. Hanbite sa! Takto chcete likvidovať ľudí vy!
Hanbite sa! Aj nevinné deti, o ktorých píšete. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 0:14 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:16

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegyni, že upozornila aj na tento problém. Alebo to, neni to problém, je to asi pre zariadenie veľmi dobré, že mal toľko, toľko financií k dispozícii. Ja len, ja len poviem, že aj tak som presvedčená o tom, že tie financie nie sú zdrojom takého krytia, že. Predpokladám, že kvôli tomu by minister nenasadzoval svoj krk.
Pre porovnanie by som uviedla, že napríklad počas celej, proste ako bol ten Protidrogový fond, napríklad COR centrum Bystrica získalo za celé obdobie dotáciu 5 183 382, Resocializačné stredisko Adam za celú pôsobnosť fondu 3,812 mil. a - počkajte chvíľočku - a zariadenie Čistý deň za rovnaké obdobie 14 mil. Proste je víťazom! Naozaj je víťazom, že dostalo toľkoto financií, a mne je jedno, že či to bolo za vlády, vlády Dzurindu alebo za vlády Fica, proste dostalo, bolo to celé skorumpované a dostali jednoznačne najviac. Sú víťazi.
Teraz by som si dovolila niečo prečítať zo zápisníc Protidrogového fondu. Iba, iba jednu časť, že člen rady Protidrogového fondu MUDr. Mário Straka, lekár neštátnej psychiatrickej ambulancie, ktorá je zhodou okolností, teda je zazmluvnený pre Čistý deň, požiadal dotačné zariadenie projektu neziskovej organizácie Čistý deň z Galanty na zriadenie resocializačného strediska na rokovanie rady. Riaditeľ fondu informoval o vyžiadaní doplňujúcich údajov k projektu, ktoré zatiaľ neboli doručené na Protidrogový fond, ako aj o povinnosti správy fondy predložiť projekt na zaujatie stanoviska na vecný, vecný, príslušný rezort. Napríklad... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 0:16 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:18

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Petrák, ak ste tu ešte, ste, myslím, že svojím príspevkom ste hrozne, ale hrozne urazili pani Mikovú - Tománkovú, pretože ona kázala tým deťom, nech sa naučia v tých stanovách a v tých pravidlách kardinálnych, že ona je zakladateľkou Čistého dňa, a vy ste označili za zakladateľa Čistého dňa pána Horvátha, lebo teda neviem, kto to, kto to z vás bol. (Reakcia z pléna.) Á, pardon, tak váš pán kolega, ale myslím, že pani Tománková - Miková sa v tejto chvíli cíti hrozne dotknutá, lebo to bolo v kardinálnych pravidlách, čo sa bolo treba naučiť, rovnako s palacinkami, praženicou, s dvomi kúskami chleba, že ona je zakladateľkou Čistého dňa. No a táto, toto klbko vreteníc, vidíme, ako je poprepájané, a vážne zrejme nezáviselo vôbec na vláde aktuálnej, pretože ľudia, ktorí chcú prežiť v systéme sú ako mimikry. Jednoducho v tej danej chvíli sa vedia správať presne podľa očakávania a podľa situácie.
No a pani Vaľová, vy ste dostali peniaze na zariadenie, ktoré vôbec neexistovalo. Váš Repejov je legendárny a to, čo bolo alebo nebolo vyšetrované, veď sama ste potvrdili aj v tomto rozhovore, že to, čo je v ňom popísané, sa stalo. Nechápem, kto tu o akých fabuláciách hovorí, keď sú to podložené, podložené fakty z roku 2009. A odvtedy sa táto, táto modrá niť tiahne celým, celým aj touto kauzou Čistý deň, kde vidíme, ako si nahrávate, a že im tu nahrávate, a zostali ste tu práve vy. My sa tomu ani trochu nečudujeme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 0:18 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 0:21

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený, vážený pán predseda, Andrej, nebodaj si si prišiel vypočuť môj príhovor. Vážený pán predsedajúci (smiech v sále), teší ma to. Ďakujem.
Kolegovia, kolegyne, chcel som začať pôvodne trochu inak, pani Blahová, ale keďže vy ste počas troch hodín citovali výpovede rôznych údajne poškodených klientov Čistého dňa a ja to vôbec nespochybňujem, pevne verím, že tieto výpovede sú predmetom trestných oznámení, ktoré boli podané na políciu a prokuratúru. Tak? (Reakcia z pléna.) Do bodky, áno? Tak to sa teším, takto to má byť, ale tou mojou reakciou, ktorou chcem začať, musí byť to, čom už avizoval, že počas vášho trojhodinového vystúpenia na môj mobil, ktorý som, samozrejme, dal k dispozícii Čistému dňu už dávno, ako aj mnohým iným ľuďom ako člen sociálneho výboru, mi prišlo, keď to zaokrúhlim, 30 reakcií, a keďže ste vy prezentovali jednu stranu, ja si dovolím tu predniesť tu niektoré z týchto reakcií. Myslím si, že je to fér a je to vyvážené.
Ešte predtým by som rád, a už pán Mihál tu nie je, sa vyjadril k nemu. Pretože pán Mihál tu povedal, že na balkóne boli zamestnanci, ktorí sa vraj veľmi dobre bavili, zamestnanci Čistého dňa, ktorí sa vraj veľmi dobre a až nechutne zabávali na veciach, ktoré ste odprezentovali, že v princípe je to pravda. Tak, pán Mihál, to neboli zamestnanci Čistého dňa, bolo tu päť ľudí. Medzi nimi bola jedna matka dieťaťa z Čistého dňa, mimochodom, matka Simony veľmi známej jednému politikovi z tohto parlamentu, a potom štyria dospelí klienti. Takže neviem, o akých zamestnancoch to pán Mihál hovoril. Sú len tri možnosti. Buď klamal zdroj, ktorý bol na balkóne, buď klamal pán Mihál, alebo žiadny zdroj na balkóne nebol. A ešte jeden dôkaz. Tri z týchto 30 esemesiek prišli práve od týchto ľudí z balkóna. Takže len niektoré vyberám, pretože naozaj polovica z nich bola veľmi vulgárna, a ja teda sa neznížim k tomu ako vy, že ste čítali v pôvodnom znení všetky vyjadrenia, ktoré, myslím, že tieto vulgarizmy do parlamentu naozaj nepatria.
Napríklad: "Zdravím vás, pán Erik. Som mamou Patrika, ktorý bol v, ktorý bol feťákom, kým nenastúpil do Čistého dňa. Je tam už rok a pol, veľmi mu to prospieva. Ďakujem všetky, všetkým, ktorí naozaj na týchto mladých ľudí myslia a záleží im na nich a naozaj vedia, o čom to je. Ďakujem."
Ďalej. "Dobrý deň. Ako matke, ktorá má dieťa v tomto zariadení tri roky, a ktoré tam zostalo aj teraz po dovŕšení plnoletosti, chce sa mi - tak ten výrok teda nepoužijem - na túto zákernú osobu, teda na vás, pani Blahová, ktorá musí dokonca klamať, aby neurazila takú hanbu ako v prípade o predávaní detí do Talianska", prepáčte, čítam to v pôvodnom znení.
"Pán poslanec som pani S, som rodič z Čistého dňa. Dnes som sa nemohla zúčastniť, ale by som chcela, aby ste povedali, že môj syn 27 mesiacov je v Čistom dni a plne dôverujem tomuto zariadeniu a odmietam to, čo poslankyňa Blahová tvrdí."
Ďalší odkaz. "Dobrý deň, pán Erik Tomáš, ako bývalý klient som nikdy nezažil, že by pani Tománková alebo pán Tománek ubližovali deťom. Mrzí ma, že ich v tomto svetle alebo v takomto svetle vykresľuje pani Blahová v parlamente." Ďalší odkaz. "Som dobrovoľný klient a dôverujem systému a metódam tohto zariadenia, keby to tak nebolo, nebol by som tam už 28 mesiacov, ešte stále klient Čistého dňa 31-ročný Michal."
Ďalšie odkazy. "Blahová klame". Ďalší odkaz. "Dobrý večer pán Erik, píšem Vám ohľadom toho, že čo teraz práve hovorí pani poslankyňa Blahová, sú absolútne bludy a klame, nikdy tu nebola a nevie, čo sa tu deje." Ďalej to radšej nečítam. "Dobrý deň, pán Erik Tomáš, chcem Vám len povedať, že pani Blahová klame, pán Erik Tomáš, Blahová klame, pán Erik Tomáš, všetko, čo Blahová hovorí je klamstvo."
"Dobrý deň, odkaz pre pani poslankyňu, v mene pedagógov, ktorí pracovali v zariadení s ústavnou a ochrannou výchovou, jej blahoželám k diletantstvu, znehodnoteniu práce výchovných zariadení a návodu pre morálne narušenie detí."
No a na záver ešte jeden odkaz. "Dobrý deň, som matka bývalého klienta Čistého dňa. Je nepochopiteľné, čo stvárajú, len aby odstránili človeka, ktorý nezatvoril miesto, ktoré bolo domovom môjho syna 444 dní. Pre mňa a moju rodinu šťastných dní. Ďakujem vám a ľuďom, čo bojujú za spravodlivosť, čo bojujú za náš Čistý deň, pani V."
Tak asi toľko z odkazov z iného súdka, len aby sme aspoň trochu vyrovnali skóre.
Ale teraz už k môjmu prejavu. Vážený pán minister (reakcia z pléna), milý Jano, v médiách sa, som sa už dávno zaprisahal, že k téme Čistý deň sa už nikdy nevyjadrím, kým ma nedonútia okolnosti. K tomuto vyjadreniu som dospel po tom, čo posledné kroky opozície, ktoré nasledovali po tom, ako sa prevalila nevhodná sexuálna komunikácia predsedu strany SME RODINA Borisa Kollára s 15-ročným dievčaťom, ktoré sa v spomínanom zariadení pokúšalo prekonať závislosť od drog. Myslel som si, že opozícia využitím dvoch zdrogovaných mladých dievčat ako svojich obranných štítov už dosiahla pomyselné dno. Mýlil som sa. Predstavitelia SaS sa neštítili – samozrejme, bez akýchkoľvek dôkazov – v tlačovej správe uviesť, že ty, Jano Richter, si sa mal údajne alebo si si mal údajne v tomto zariadení užívať. Ty, Jano Richter, otec a hrdý dedo štyroch vnúčat. A práve to bol ten moment, ktorý ma opäť primäl zaujať postoj. Napriek tomu, že táto téma si vyžaduje ticho, a to už od začiatku, pretože tu ide o práva detí. Táto téma vôbec nemala byť predmetom politického súboja. Ale vďaka našej opozícii, bohužiaľ, je.
Vážený pán minister, milý Jano, sme tu na mimoriadnej schôdzi Národnej rady k návrhu opozície na tvoje odvolanie a práve k tomuto cieľu mala celá táto politicko-mediálna mašinéria smerovať. Tu vôbec nešlo o práva detí, ale o jeden organizovaný útok na teba a na vládu Slovenskej republiky ako celok.
Na začiatku bol blog, blog poslankyne SaS Natálie Blahovej s názvom Requiem pre znásilnené dievčatá. Opakujem: Requiem pre znásilnené dievčatá. Natália Blahová len na základe jednej výpovede, výpovede matky Natálie spochybnila celý systém starostlivosti o deti, mládež či dospelých, ktorí potrebujú resocializáciu. Blog si údajne so záujmom pozrelo hneď počas prvého víkendu 400-tisíc ľudí. Takémuto záujmu sa v Denníku N, takémuto záujmu sa v Denníku N nedostalo ani zvoleniu Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Donald Trump by mohol závidieť tomuto blogu. Transparency International prišla pomerne rýchlo s podozrením, že čísla čitateľnosti v spomínanom denníku boli umelo navyšované. Nie Erik Tomáš, nie SMER, Transparency International. A už táto chybička krásy na úvod naznačovala, že niečo nie je v súlade s kostolným poriadokom, že táto v úvodzovkách kauza má aj svoje veľké "B".
Nasledovali veľkohubé vyjadrenia, samozrejme, pani Natálie Blhovej, ktorá hovorila o údajnom zneužívaní a týraní detí, ktoré vraj kryje štát. Boris Kollár vyzýval ľudí na lynčovanie zamestnancov Čistého dňa. Nie, pán Pčolinský? (Reakcia z pléna.) Pardon, na opľúvanie. Pardon, vy ste ma opravili, na opľúvanie zamestnancov Čistého dňa. (Reakcia z pléna.) Tak to je rozdiel, áno, dobre. Tak vystaviť fotku, vystaviť fotku manželov Tománkovcov, ľudia, opľúvajte ich! Dobre, beriem, je to veľký rozdiel. Prezident dokonca vyzval políciu, nech okamžite koná, napriek tomu, že už dávno konala. Manželka, manželia Tománkovci, ktorí sa venovali týmto deťom 16 rokov, boli okamžite označení za netvorov. A keď sa objavil niekto, kto sa chcel len opýtať na iný názor, okamžite bol označný za triedneho nepriateľa. Erik Tomáš sa stretol s Tománkovcami, škandál! Detská ombudsmanka navštívila priamo resocializačné zariadenie, škandál! Richter koná pomaly, škandál! Polícia nekoná vôbec asi, škandál! (Reakcia z pléna.) A potom sa začali objavovať fakty. A z tých ste začali byť nervózni. A ja vám ich poviem.
Po prvé. Polícia a prokuratúra začali preverovať všetky trestné oznámenia v danej veci, niektoré boli dokonca preverované opakovane. V žiadnom z nich sa neuváza skutok znásilnenia. A teraz pripomínam názov blogu pani Blahovej: Requiem pre znásilnené dievčatá. Čo je ale dôležitejšie, do dnešného dňa, a overoval som si to ako poslanec Národnej rady, do dnešného dňa orgány činné v Trestnom konaní nezistili žiadne protiprávne konanie, viacero trestných oznámení bolo už dokonca odmietnutých ako neopodstatnených.
Fakt č. 2. Zverejnil som list Natálie, áno, tej slečny, o ktorej príbehu sme sa na začiatku rozprávali. Tá v tomto liste napísala, že v zariadení Čistý deň sa cítila dobre a celý príbeh si vymyslela jej matka. Len to hovorím ako suchý fakt, ešte to nehodnotím.
Fakt č. 3. 53 rodičov, klientov, detí, dospelých klientov, zamestnancov podpísalo petíciu na podporu tohto zariadenia. Tento počet ľudí pokrýval drvivú väčšinu klientov z tohto zariadenia, drvivú. Myslím, že môj kolega Burian hovoril, že 90 % ľudí vyjadrilo spokojnosť.
A na záver... Tak predsa ešte dva fakty, pardon.
Fakt. č. 4. Uskutočnil sa poslanecký prieskum, áno, pani Blahová, uskutočnil sa v zariadení. Konečne ste si aj vy našli čas a po niekoľkých mesiacoch ste prišli sa pozrieť na miesto činu. Do domu hrôzy! Ako ste to, ako ste ho aj vy označili. A čo sa na tom poslaneckom prieskume stalo? Aký bol záver toho poslaneckého prieskumu? Všetci videli to video, všetci videli, že deti, dospelí klienti, zamestnanci tohto zariadenia vás vybučali, vypískali a povedali vám, že ste zlý človek. To je realita! (Potlesk.) Takto to tam bolo! No nebolo? Bolo to tak, je to fakt. (Reakcia z pléna.)
A napokon fakt. č. 5. Ukázalo sa, že jedinou osobou, ktorá mala preukázateľne nevhodný kontakt s klientkou zariadenia, bol predseda strany SME RODINA Boris Kollár. Áno, ten Boris Kollár, ktorý v úvode navádzal, pardon, nie na lynčovanie, ale na opľúvanie zamestnancov Čistého dňa. Ten Boris Kollár písal 15-ročnému dievčaťu závislému od drog aj slovné spojenia ako napríklad "vyšukáme sa".
Vidíš, pán minister, milý Jano, taká je slovenská realita. Nie Boris Kollár, ale ty musíš sedieť na lavici hanby, nie Boris Kollár a jeho rodina musia počúvať reči o tom, že je úchylák, ale ty a tvoja rodina to musia počúvať. A vieš, čo je na tom ešte najabsurdnejšie? Že tento pán Kollár sa podpísal pod návrh na tvoje odvolanie, ba dokonca je spolupredkladateľom tohto návrhu. Toto je slovenská realita!
Musím sa teraz prizastaviť pri našej obľúbenej téme v SMER-e, a to je pri prístupe médií. Pri tom spomínanom dvojakom metri, alebo ak chcete, dvojakom kilometri. Pýtam sa, čo by sa dialo s Robertom Ficom, Jánom Richterom, Erikom Tomášom alebo akýmkoľvek členom SMER-u - SD, ak by urobili to, čo urobil Boris Kollár. Čo by sa s nami dialo? Nechcem si to ani predstaviť. A čo sa udialo s Borisom Kollárom? Asi najtvrdšia otázka, ktorej čelil, bolo: "Pán Kollár, dáte si už nabudúce pozor?" No, chudáčik. V podstate obeť.
A vyvrcholením toho celého príbehu je, že tá priazeň nestačila opozícii. Nestačila. Opozícia musela ísť ešte ďalej. Odrazu sa objavili dve – podľa vlastných matiek – zdrogované dievčatá, pričom jedna z nich je tá Kollárová Simona. Mimochodom, matka, ako som povedal, Simony bola dnes na balkóne. Médiám oznámila, že ich doterajšie názory vraj boli urobené pod tlakom vedenia Čistý deň. Ale ony sa neobjavili v sprievode svojich rodičov alebo rodinného právneho zástupcu, ony sa objavili v sprievode Daniela Lipšica. (Reakcia z pléna.)
Pán Grendel, chápem, že musíte hneď do toho vstúpiť, je to váš chlebodarca. (Smiech v sále.) Rozumiem, rozumiem naozaj rozumiem, robil by som, robil by som to, ale skúste to, skúste to dopočúvať. (Reakcia z pléna.) A to nebolo osobné. Nie, Gábor, nie, to som fakt nechcel, len ma skús ma dopočúvať. (Reakcia z pléna.) Áno, toho bývalého politika, ktorému už zjavne chýbali svetlá reflektorov a kamery, áno, toho Daniela Lipšica, ktorý na prechode pre chodcov usmrtil dôchodcu. Áno, toho Daniela Lipšica, ktorý pri podobných nehodách žiadal napriek rozhodnutiam súdov väzenie pre vinníkov. Viem, že toto je nepríjemná situácia a nikto z nás by ju nechcel zažiť, dokonca sám som osobne vyjadril ľútosť Danielovi Lipšicovi. Ale človek by, ale človek by... (Reakcie z pléna.) Prosím, čo ste povedali? Posral? Dobre som počul? Mal som pocit, že som počul posral... (Reakcia z pléna.) Je to váš, je to váš jazyk, pani Blahová, je to váš jazyk. (Reakcie z pléna.) Ste dáma. Pani Blahová, kontrolujte sa, ste dáma.
Ale človek by od pána Lipšica čakala niečo iné, že kdesi v ústraní a v pokore spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní a pomáha pozostalým zmierňovať bolesť. A že jeho jediným možným verejným vystúpením bude, že bude sám pre seba požadovať exemplárny trest, ako to robil v prípade iných ľudí. Ale nie, on sa odrazu objaví a objaví sa v tejto citlivej kauze, ktorá traumatizuje celú spoločnosť. On odrazu vláči dve zdrogované dievčatá po prokuratúre a podľa výpovedi jednej z nich ich nahovára na krivú výpoveď, ba dokonca, že údajne podľa nej im ponúkal peniaze. Už to pre médiá, toto ešte bolo pre médiá zaujímavé. Ale to, že tá baba odrazu, keď vytriezvela, povedala, že to bolo takto, že bola navádzaná na svoje výpovede, odrazu médiá nezaujíma. Česť výnimkám, samozrejme. A najlepšie na záver, napokon sa ukáže, že o tieto dve baby, ktoré tak zmenili názor na Čistý deň, sa celý čas staral člen strany SME - RODINA. Neuveriteľné.
Mám 14-ročnú dcéru. Samozrejme, ako každý rodič ani ja nechcem, aby môjmu dieťaťu alebo mojim deťom, mám dve deti, niekto ublížil. Rodičia i deti z Čistého dňa mi už viackrát vyjadrili vďaku, ručne vyrobený náramok som nosil na ruke, až kým vďaka vonkajším vplyvom sa mi nerozpadol. Chápem, že je pre nich nevyhnutné zostať spolu, lebo aj podľa odborníkov, ak sa komunita rozdelí, deti ako keby začínali odznovu. A v tomto kontexte som chápal rozhodnutie ministra Richtera ponechať zariadeniu akreditáciu.
Ale chcem napriek všetkému vyhlásiť, že ak by sa preukázalo, že čo i len jednému dieťaťu bolo ublížené, právo tohto dieťaťa bude pre mňa nadovšetko a budem tvrdo požadovať vyvodenie zodpovednosti. Pre istotu ešte raz to zopakujem. Ak by bolo čo i len jednému dieťaťu, bolo ublížené, budem tvrdo požadovať vyvodenie zodpovednosti.
Ale rovnako tak, pani Blahová, ak sa definitívne nepotvrdia závery orgánov činné v trestnom zákone, resp. ak orgány činné v trestnom konaní nepotvrdia, že by sa niečo stalo, od vás by som rovnako očakával, že sa celej tamojšej komunite ospravedlníte. (Potlesk. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Končím možnosť nahlásiť... (Rečník sa obrátil k predsedníckemu pultu.) Aha, ja som sa tešil, už som to, pardon...

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
To si len preskočil rým.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pokračuješ, pardon. (Povedané so smiechom.)

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Už, už budem, pán podpredseda, už budem končiť, nerád vás nudím, už budem končiť. Verejnosť musí byť už unavená, zmätená a znechutená. Logicky si kladie otázku, o čo tu ide. Prečo taký rozruch kvôli jednému súkromnému zariadeniu. Môžem odpovedať len za nás, ide tu o princíp. Jednoducho sú témy, ktoré by nemali byť predmetom politického súboja. Áno, pani Kiššová, súhlasím s vami. A už tu nie ste.
Opozícia chcela cynickým a niekedy aj vulgárnym spôsobom zneužiť túto tému proti vláde. Táto téma nemá víťazov, len porazených a, bohužiaľ, tými, ktorých to zasiahlo najviac, sú deti. Opäť aj z tohto miesta vyzývam všetkých politikov, koaličných aj opozičných, dajme už od tohto ruky preč. Táto téma potrebuje pokoj, nechajme, aby si príslušné orgány dokončili svoju prácu.
Vážený pán minister, milý Jano, patríš k najúspešnejším ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny, ak nie si najúspešnejší vôbec. Výsledky to potvrdzujú. Stúpajúca zamestnanosť a klesajúca nezamestnanosť dosahujú rekordné úrovne. Podľa prognózy Národnej banky Slovenska by nezamestnanosť mala v roku 2019 klesnúť pod 7 %. Práce je už na Slovensku toľko, že ju pomaly nemá kto robiť, resp. nevie alebo nechce. Pomohol si mamičkám i mladým rodinám ako takým. Tvoje programy na zamestnávanie mladých ľudí sú príkladom aj pre ostatné krajiny. Nenechaj sa odradiť a pokračuj vo funkcii ministra aj naďalej.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 0:21 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:41

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Začnem taľafatkou. Pán poslanec Tomáš, nech sa páči, toto je môj jeden z mnohých článkov. Ja som napísala viac ako 400 alebo 500 možno článkov a tento má čítanosť, predstavte si, 440-tisíc, budem si neskromne namýšľať, že dobre píšem, že to bude aj tým možno.
No a vy ste sa tvárili, že ako člen sociálneho výboru ste vstúpili do tejto kauzy. Koho toto chcete, nás poslancov presvedčovať? Veď vy ste prišli vtedy, ste sa vrátili a užili ste mandát, zobrali ste späť mandát a boli ste týždeň, boli ste týždeň členom sociálneho výboru a na svetelné roky vzdialený od tej témy celý svoj profesný život. To komu rozprávate, že ako člen sociálneho výboru? Ešte ten výbor ani nikdy nezasadol a vy už ste ako člen sociálneho výboru vystupoval a pripravoval zariadenie na tlačové besedy. Veď vy ste sa vrátili do parlamentu, keď už, keď už tuná fičal normálny parlamentný život. Čo, čo nás to o čom chcete nás presvedčovať, preboha? Aký člen sociálneho výboru vy ste vtedy boli? Veď vy ste tu neboli týždeň aj s cestou.
Hovorili ste o mame Simony. Že vás ústa nebolia! Je to pravda, že ste včera večer ju otravovali cez Facebook, aby sa dnes zúčastnila tuto zasadania parlamentu a sedela na balkóne, a písali ste jej a ste ju pobádali, aby ste prišli, aby prišla podporiť pána Richtera. Viete povedať, že to nie je pravda?! A budete chcieť sa k tomu priznať, ak dokážeme, že to pravda je?!
A táto dievčina, vy sa nehanbíte zaťahovať naozaj tých ľudí do takejto bulvarizácie?! Táto dievčina je na smrť pohádaná so svojou matkou. A práve preto, že má hlboký pocit zrady, hlboký pocit zrady, lebo jej matka jej vyčíta, že zradila Čistý deň, pretože si dovolila povedať pravdu. A vy sa staviate medzi matku a dcéru... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 0:41 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:43

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Neviem, klasik hovorí, prečo krv nalievať, a skala vraví, toľko neuveriteľnej bezcharakternosti, čoho sú niektorí ľudia schopní.
Vážené kolegyne, kolegovia, táto pani kolegyňa aj s pánom predsedom strany SaS napísali jeden blog, v ktorom očierňovali ministra tejto vlády z nehoráznosti. Niečo tak špinavé a bezcharakterné som nevidel za 26 rokov v tejto politike, pani Blahová! Tak bezcharakterného a špinavého som nevidel za 25 rokov, čo tu sedím, čo ste si dovolili vo vzťahu k ministrovi na vašom blogu aj s pánom predsedom SaS-u... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás.

Číž, Miroslav, poslanec NR SR
Takže a naďalej pokračujete v tomto, v tomto divadle, ja, skutočne máme vzťah k ženám a pocit rešpektu, ale vo vás... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Číž, poprosím vás, reagujte na, na predrečníka, nie na pani poslankyňu Blahovú.

Číž, Miroslav, poslanec NR SR
Ospravedlňujem sa, len súvisí to teda, musím osloviť, áno, hovorím to pánovi kolegovi, ktorý v tomto, ktorý o tom rozprával, ak ste si všimli, takže reagujem na to jeho vystúpenie, a je fakt, že v tejto súvislosti s jeho vystúpením som musel povedať toto, čo som videl. Som z toho zhrozený, ako tu jeden človek, a to je jedno, či je žena alebo muž, je schopná takých nehorázností a bezcharakterností a chrapúnstiev. Tuto chcem povedať toto celé. A veľmi nerád osobne rozprávam, ale v danom prípade už to jasnejšie nemôže byť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 0:43 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video