23. schôdza

28.11.2017 - 13.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2017 o 17:03 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, veď už to vydržte, pani Vaľová. Pani Vaľová, správajte sa, prosím vás. Ja by som čakal, pán Číž, že vy sa rozlúčite s Jofom, lebo nikto sa nerozprával s ním tak dlho ako vy v tomto parlamente, ale spravím to aj za vás. Sedem rokov sme tu boli, ja už teda k veci nepôjdem, nepôjdem ani k poďakovaniam za robotu, lebo to spravili tvoji kolegovia. Ja sa chcem iba poďakovať za priateľstvo, lebo do politiky sa kamaráti hľadať nechodia, ale ty si bol výnimka a možnože kolegovia tuto vedľa to úplne nepoznajú. Ale ja som rád, že som mal tú možnosť tu sedem rokov byť. Ďakujem za konfrontácie, ďakujem za diskusie, ďakujem za častokrát výzvy a ďakujem aj za to, že keď sme v 2010 sem prišli s prísľubom novej politickej kultúry, tak vašim zvolením vo vúckarských voľbách sa tá pretavuje aj na úroveň samosprávy. Že to, čo sa sľubovalo v roku 2010 a sčasti bolo naplnené vládou Ivety Radičovej, sa teraz možno vo forme novej nádeje prenesie aj na úroveň samospráv. Veľmi dúfam, že aj ty, aj tvoja práca, aj práca Eriky, aj ďalších zvolených županov na úrovni krajov ukážu, že sa to dá urobiť inak a potom sa to ukáže aj v parlamentných voľbách.
Ďakujem ešte raz.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2017 o 16:55 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:57

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem kolegom z klubu a hľadal som to slovo, ja si to volám proxivojak a Martin to pomenoval tak ako, aby to bolo výrazné, hovorí o nastrčených kandidátoch, to som hovoril v tej rozprave, že jednoducho vyautovať nastrčených kandidátov sa dá len dvojkolovým systémom. Ďakujem aj kolegom z iných poslaneckých klubov, ktorí pochopili, že sú situácie, kedy sa majú dodržať slová a ja to slovo dodržím tak, ako som povedal. Rozpočtová schôdza je tá posledná a tá dnes končí pre mňa a či Vierka Dubačová, Maťo Klus alebo Martin Poliačik držím palce rovnako vám aj všetkým.
A chcel by som mať dve základné také predsavzatia, že presaďte to druhé kolo, keďže sa o tom bavíme, a zároveň presaďte to, že jeden mandát stačí. Zostáva tu jeden posledný mohykán, ktorý sa volá Jaroslav Baška a ak nedodrží, ak neurobí to gesto ako Ďuro Droba, Erika Jurinová a ja, že nemusíme, ale spravíme to, tak bude tu s vami zostávať a myslím si, že to je ten odchádzajúci svet zlej politickej kultúry a jednoducho presaďte aj do zákona, že nedá sa s jedným zadkom sedieť na dvoch stoličkách.
Ďakujem za vaše slová aj za spoluprácu, majte sa. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2017 o 16:57 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:59

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, veľmi pekne ďakujem za slovo a všetkým kolegom sľubujem, že budem maximálne stručný. Len pán navrhovateľ teda neodpovedal vo faktickej v dvoch minútach, a teda chce odpovedať na problémy dlhšie, tak predsa len ešte dopoviem aj ja tú svoju faktickú poznámku. Dve také poznámky, pán poslanec Klus.
Pán poslanec Klus, nepochybne, keďže je ten adventný čas a vás považujem za nádej v slovenskej politike, mám k vám veľký rešpekt, ale napriek tomu tá vecnosť trošku a rešpekt k tomu, že mnohí tu sedíme už dlhé roky a že teda ak chceme riešiť tento problém a nemá to byť len populistický výkrik, tak trošičku vecnosti do toho. No a k tomu, o čom sme rozprávali tu a teraz, že tu nikto nespochybňuje dvojkolovú voľbu u županov v situácii, keď je, dokonca bola menej ako 20-percentná účasť a podobne, že jednoducho rozprávať tu o nejakej legitimite v druhom kole, kde v prvom 19 a v druhom 14. Čiže medzi tými štrnástimi percentami, ktoré sú, potom zistíte, že ktorý má viac a tak, tak že to je racionálne, zvlášť vo väzbe na to, že sa vytvárajú nerovnofarebné potom zastupiteľstvá vo väzbe na župana, takže pravdepodobne tieto veci treba tu povedať. Takže, a to bol jediný moment, do ktorého sme zasiahli.
Samozrejme, dá sa diskutovať aj o tom, čo s tými mestami a obcami, ale rozhodne nie z 2 000 obcí do 1 000 obyvateľov, ktoré tu máme, alebo, ja neviem, z 500 obcí do 500 obyvateľov, ktoré na Slovensku máme a podobne, kde vytvárať takúto atmosféru v dvoch kolách je nepochybne mrhanie vecami. A tie poznámky typu, že teda na to vždy peniaze a tak ďalej, je to nekorektné, ale o všetkom sa dá diskutovať.
Potom ešte ďalší, ktorý je veľmi dôležitý, moment, lebo vám to neušlo ako mnohým kolegom možno áno. Napríklad v anglickej a inej tradícii ústavnej máme také, že máte presadzovať počas volebného obdobia to, čo máte vo volebnom programe. Vy to presadzujete, len pokiaľ pozriete do nášho a do našich koaličných partnerov, pravdepodobne tam nenájdete tento variant. Čiže začať politickú diskusiu na túto tému možno, ale nie týmto spôsobom. Možno trošku nejako inak. Lebo nepochybne ten politický mechanizmus vždycky do istej miery zodpovedá aj aktuálnym situačným podmienkam v tej danej krajine a taký malý, drobný problém, čo všetko sa dá vo veľkých voľbách urobiť mediálne v podmienkach Slovenska, si vieme predstaviť. A nepochybne vám to vyhovuje, pretože pravica v tomto smere ako svojho výrazného aktivistického pomocníka v našich médiách nepochybne má. Ale v danom prípade dochádza z nášho pohľadu – a, prosím, zobrať do úvahy – k manipuláciám a dosť silným manipuláciám, takže výrazne to oslabuje tie momenty, o ktorých hovoríte a zvlášť v týchto podmienkach. Toľko k tomu.
No a po tretie, vážené kolegyne, kolegovia, trošku mi dovoľte, pán predseda, aj trošku protestovať. Viete, to, čo ste tu urobili, OĽANO, vy pohŕdate jako okolím. Ak ste si všimli, nám napríklad odchádza pani poslankyňa Laššáková. Je to poslankyňa, ktorá má za sebou štvorročné volebné obdobie podpredsedu Národnej rady a veľmi aktívne pôsobenie vo výboroch a pôsobila tu 17 rokov. To teraz máme my ako náš celý klub, 50 ľudí jej začať dve minúty počas hociktorého programu, čo s tým nesúvisí, ďakovať? (Potlesk.) Čo je na tom korektné? Hrubo a úmyselne porušujete rokovací poriadok! Niektorým to, samozrejme, nedôjde, ale niektorým, aj vám (rečník sa obrátil na navrhovateľa), odpustite mi, že som osobný, to ujsť nemôže, že to jednoducho sem nepatrí. V danom prípade rovnako môžme ďakovať našim županom, ktorí majú za sebou dvojnásobné volebné obdobie. Iste, neboli zvolení, v čestnom súboji prehrali. Opäť má celý 50-členný klub im ďakovať za ich prácu? Buďte trošku kolegiálni a správajme sa normálne, ľudsky. Je adventný čas, my chceme spolupracovať, chceme byť korektní, chceme hľadať zhodu na závažných politických otázkach, ktoré sa dotýkajú života našej krajiny. Takto to chcete robiť?
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

13.12.2017 o 16:59 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:03

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega Číž, ja neviem, čo sa toľko rozčuľujete bez ohľadu na to, či je adventný alebo iný čas. Samozrejme, ďakujeme všetkým kolegom, môžme poďakovať aj pani Laššákovej. Ja ako predseda poslaneckého klubu som ako prvý poďakoval aj Erike Jurinovej, aj Jofovi Viskupičovi a to, že tá popularita a tá vďačnosť je veľká, tak ťažko možno kolegom zabrániť, aby poďakovali. Mňa skôr znervózňuje to, že schôdza bola naplánovaná do 15. a my sme už, to je v piatok, a už v stredu večer sme takí nervózni z toho, ako keby sme to preťahovali o dva týždne. Takže pokoj (reakcia z pléna), spokojne, ja viem, áno, máte všeličo možné, ale nezdá sa mi, že z tohto treba robiť nejaké napätie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2017 o 17:03 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:04

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja sa len zachovám ľudsky a budem sa správať ľudsky a poviem, že keďže to bolo spomínané predrečníkom, že ďakujem pani Janke Laššákovej za jej pôsobenie v parlamente, ak odchádza, nevedel som. A či váš poslanecký klub sa rozhodne jej poďakovať, je vaša pánska či dámska vôľa. Myslím si, že plénum parlamentu je často kolbišťom vecných otázok, ale zažil som tu aj to, čo sa v predvianočnom čase stávalo, mali sme tu aj vystúpenia či už folklórnych, alebo speváckych zborov zrovna v predvianočnom čase, neviem, či vedenie parlamentu k tomu pristupuje aj teraz. A myslím si, že ako politici často narábame so symbolmi. Ak niekto niekomu prejaví vďaku, vždycky to budem považovať za ľudské a správne. Čiže všetci, ktorí sa mi poďakovali, konali správne, a je jedno, aké politické tričko nosíme. Tak isto, ak sa poďakujete kolegyni, nikto nepovie z opozície pol slova, okrem vás, pán Číž, ktorému to rozhodne vadilo. K pani Vaľovej sa nevyjadrujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2017 o 17:04 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:05

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán kolega, ja som veľmi rád, že ste povedali vo svojom vystúpení, že predmetom každého poslanca, ktorý patrí k nejakej politickej strane alebo koalícii alebo opozícii je plnenie vlastného volebného programu a že je absolútne nemiestne, ak vás druhá strana obviňuje z toho, že nie ste schopní alebo ochotní plniť volebný program druhej strany. A myslím si, že ste to povedali úplne jasne, pričom ste povedali úplne správne, že sa nikto nebráni žiadnym diskusiám.
Druhú poznámku, som veľmi rád, že ste na koniec diskusie, na koniec tejto schôdze a tohto bodu, ktorý končí schôdze parlamentu v tomto roku, preukázali, že sa dá hovoriť k téme vecne, krátko a pomenovať všetky problémy bez zbytočnej osobnej prezentácie, ktorá je v mnohých prípadoch bez akéhokoľvek obsahu dlhšia ako vaše vystúpenie.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2017 o 17:05 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:06

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Miro, ja ti ďakujem, že si tak v krátkosti zhodnotil, lebo ti to naozaj patrí ako dlhoročnému právnikovi, volebný systém, že naozaj každá krajina má svoje špecifiká. A ja môžem povedať, že každý tu máme nejaký prejav. Videli sme prejav pána Matoviča, tak oproti tomu ako pán Číž, lebo on má taký vždycky horlivý prejav, aj ja mám taký, tak oproti pánovi Matovičovi je pán Číž, to sú anjelské zvony, takže naozaj patria na tie Vianoce, lebo ho všetci poznáme. Takže určite tu žiadna nervozita nie je.
Ja by som chcela povedať, že ten volebný systém je všade iný, pozrime sa dookola, nikde nie je dvojkolový systém v najbližších krajinách, ktorý by bol v samosprávach. Pozrime si Českú republiku a porovnajme si demokraciu. V Českej republike sa napríklad primátor vôbec nevolí priamo, ale volia ho poslanci tak, ako sa dohodnú. Zatiaľ čo na Slovensku sa volí aj primátor priamo a volia sa aj zástupcovia mesta.
A chcela by som ešte jednu vec povedať. Očakávam od županov veľkú demokraciu, budúcich, lebo už viem teraz, v Prešovskom kraji údajne budú traja podžupani, a včera som počula od SAS, že budú štyria, lebo SAS sľúbili ďalšieho podžupana, čiže znamená, keď sa nevedia tri kluby dohodnúť, tak to vidím ako vynikajúce šetrenie finančnými prostriedkami, vidím to ako vynikajúcu vec, ako začínate, takže si počkáme na všetkých županov. A s tými ďakovačkami, si myslím, že by sme mohli počkať aspoň rok. Takže, takže po tých ďakovačkách, viete, pán Viskupič, neodchádzaj, verím tomu, že v Trnave si už dohodnutý, že tam to naozaj ti poďakujeme o rok, že ako to bude. Takže naozaj voľba primátorov je vysoko legitímna aj poslancov, kde je až 60 % zúčastnených voličov. A ja to považujem za vysokú legitimitu, takže určite pri samosprávach nie je potrebný dvojkolový systém a už vôbec nie v takýchto malých mestách.
Takže držím všetkým županom novým palce a verím tomu, že nebudú traja ani štyria podžupani, ako v Prešovskom kraji sa to chystá, aby všetky politické strany boli ukojené, ktoré podporovali... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2017 o 17:06 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:08

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, čo ešte povedať k tejto situácii.
Pán Vašečka, máme tu čosi, čo sa volá rokovací poriadok. Skúste to zaregistrovať! Tam je napísané, o čom rokujeme, ako sa schvaľuje bod programu a čo patrí do toho bodu programu. Sme veľmi veľkorysí, kľudne dvaja-traja poslanci vystúpte, poďakujte a čokoľvek atď., ale vystúpiť celý klub tu s tými politickými rečami je nekorektné a v priamom rozpore s rokovacím poriadkom. My ho dodržiavať chceme a úplne prirodzene žiadame, aby ste ho dodržiavali aj vy. O nič iné nejde.
A pánovi Viskupičovi, ktorému naozaj želám všetko dobré, prvýkrát v živote sa ocitne v situácii, že bude riadiť verejnoprávnu inštitúciu a jedine, keďže je adventný čas, úprimne mu neželám takých politikov s takým vzťahom k pravidlám politického zápasu, ako tu prezentuje OĽANO. Úprimne mu to neželám (potlesk) a želám mu úprimne mimoriadne veľa úspechov v jeho politickej práci, veď tá práca môže, ak bude dobrá, môže priniesť len prospech. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2017 o 17:08 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:10

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne ešte raz za slovo. Budem sa snažiť byť stručný v maximálnej možnej miere. Každopádne mám to šťastie, že keď vystupujem v rozprave, tak prevažná väčšina príspevkov má veľmi konštruktívny a argumentačný charakter, za čo sa chcem poďakovať najmä kolegom z koalície. A poďme teda pekne po poriadku k tým veciam, ktoré tu boli spomenuté a na ktoré mám potrebu zareagovať ako spolupredkladateľ tohto návrhu zákona.
Začnem kolegom Rišom Vašečkom, ktorý spomínal prípadnú jednokolovú voľbu prezidenta. Áno, aj toto bola téma, ktorú sme otvorili v decembri minulého roku, respektíve počas druhého čítania návrhu o zrušení druhého kola, respektíve pri navrátení tohto zákona prezidentom. Vtedy sa mi vaši kolegovia najmä zo SMER-u svätosväte prisahali, že sa to určite nebude týkať prezidenta Slovenskej republiky. Po tom, ako váš pán predseda ohlásil, že nebude kandidovať na prezidenta, začínam tomu čoraz viacej veriť a verím, že zachováme dvojkolovú voľbu prezidenta aj do budúcnosti a že v tomto prípade nebudeme robiť politický kalkul bez ohľadu na to, kto by mal byť kandidátom, predpokladám a verím, proti súčasnému prezidentovi Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi.
Idem postupne k pánovi poslancovi Čížovi. On hovoril o tom, že máme tu rôzne krajiny, a to spomínala aj pani poslankyňa Laššáková, s rôznymi politickými systémami. Áno, je to pravda. O tom by sme tu mohli viesť siahodlhé debaty v tomto parlamente, len treba povedať, že v týchto krajinách máme aj iný systém politických strán, ktorý zase vyplýva z iného volebného systému. Poučme sa, ak máme pocit, že v týchto krajinách niečo funguje lepšie, skúsme možno vymyslieť nejaký iný typ, ktorý by mohol byť prijateľný aj pre Slovenskú republiku. Ja vychádzam z reálií, ktoré sme tu na Slovensku ešte donedávna mali a ktoré podľa nášho názoru priniesli podstatne viac pozitívneho ako negatívneho, a teda hovorím o znovuzavedení druhého kola voľby županov a rozšírenie na voľbu starostov a primátorov.
Pán poslanec Číž hovoril o tom, že je pripravený na diskusiu o tom, že by sme mohli debatovať napríklad o väčších mestách, obciach, kde by táto dvojkolová voľba mohla mať zmysel, alebo že by táto dvojkolová voľba mohla mať zmysel pri viac ako 20-percentnej účasti. Považujem to za hodenú rukavicu a dúfam teda, že poslanecký klub SMER-u príde s takýmto návrhom zákona. Bavme sa o tom, že napríklad mestá nad 20- alebo 40-tisíc obyvateľov by mohli mať dvojkolovú voľbu, v rámci akejsi pomyselnej salámovej metódy môžme to skúsiť, uvidíme, že to tak bude lepšie, a potom to prípadne rozšírime na ostatné mestá a obce. Takže teraz je pomyselná lopta na vašej strane ihriska. Tomu bude rozumieť najmä pán kolega Galis. Takže verím, že v takomto prípade nájdeme zhodu naprieč celým politickým spektrom.
Pokiaľ ide o tú 20-percentnú účasť, no máme tu prvú lastovičku, v posledných voľbách do vyšších územných celkov sme mali takmer 30-percentnú účasť a v Banskej Bystrici to bolo viac ako 40 %, konkrétne v meste Banská Bystrica to bolo nad 50 %, čo je historický rekord, pokiaľ ide o vyššie územné celky. Verím, že to je trend a obzvlášť v roku 2022, keď budeme mať spojené voľby do miest a obcí a zároveň vyšších územných celkov, tak tá účasť bude výrazne vyššia. A vtedy už tá legitimita, ako hovoril pán poslanec Číž, bude úplne iná a, verím, opodstatnená pre znovuzavedenie dvojkolovej voľby. Čiže opäť veľký priestor pre váš poslanecký klub a budem sa tešiť, keď s takýmto návrhom zákona prídete.
V tejto súvislosti možno ešte reakcia na to vystúpenie, ktoré mal dodatočne, a teda že takéto niečo nemáte vo svojich volebných programoch. Mal, predpokladám, na mysli koalíciu, to znamená strany SMER – sociálna demokracia, Slovenská národná strana a MOST – HÍD. To rešpektujem a beriem tento argument, ale rovnako ste nemali vo svojich volebných programoch aj to, že chcete zrušiť dvojkolovú voľbu županov a urobili ste to a urobili ste to, s výnimkou MOST-u, súhlasím, a urobili ste to, pretože vám to v tej chvíli malo vyhovovať. V prípade MOST-u je to ale trošičku iné, pretože dvojkolová voľba, a to už som spomínal dávnejšie, sa zavádzala práve preto, aby sme nemali maďarských županov. Takže u vás som povedal, že to rešpektujem a oceňujem, že ste aj vy v tomto smere konzistentní.
Spomínali sa tu prieskumy verejnej mienky. Áno, napríklad ja som obeťou takéhoto niečoho. Nechcem sa dávať do pozície obete, ale som presvedčený o tom, že ak by sme v Banskej Bystrici nemuseli postupovať podľa prieskumu verejnej mienky, tak by tie výsledky vyzerali celkom inak. Napriek tomu sme to urobili, pretože bolo dané čestné slovo, tak ako čestné slovo dali naši zvolení župani, že z parlamentu odchádzajú. My sme dali čestné slovo, že nebude viac demokratických kandidátov, aby sme netrieštili hlasy. Aj o tom bola tá dnešná diskusia v rámci tohto návrhu zákona.
Ak by sme mali dvojkolovú voľbu, nikto z nás by sa nemusel riadiť prieskumami verejnej mienky, ktoré, povedzme si celkom úprimne, žalostne zlyhali. Zoberme si kolegu Rašiho. Myslíte si, že si myslel ešte v deň volieb, že to bude také, aké to nakoniec bolo? Alebo pán kolega Chudík tak isto. Ako hovorili prieskumy, že dopadne v Prešovskom samosprávnom kraji? V Žiline to bolo trošičku iné, takisto v Trnave a v niektorých ďalších, ale povedzme si celkom úprimne, žiadna agentúra ani len náhodou netrafila tie prieskumy tak, ako to nakoniec celé dopadlo. Aj preto je dôležitá dvojkolová voľba, a preto sa prihováram za jej znovuzavedenie na úrovni vyšších územných celkov, ale aj miest a obcí.
Áno, mala by to byť neideologická diskusia. Oceňujem aj toto, že ste spomenuli, pán poslanec Farkašovský, a mali by sme otvoriť celospoločenskú diskusiu o tom, aká by mala byť budúcnosť vyšších územných celkov. V tejto súvislosti dávam do vašej pozornosti, že my sme to urobili v stredu minulý týždeň, keď pán kolega Beblavý hovoril o tom, že treba zrušiť vyššie územné celky. Navrhol veľmi zaujímavú sériu zákonov. My sme povedali, debatujme o tom deň po voľbách. Takže pár dní po voľbách sme túto diskusiu otvorili. Okrem iného s Viktorom Nižňanským, ktorý je tvorcom súčasného modelu vyšších územných celkov. Hovorili sme so zvolenými županmi, či sú pripravení na to byť poslední župani.
Pozývam aj vás, kolegovia z koalície, zapojte sa do tejto diskusie! Asi sa zhodneme na tom, že súčasný model ôsmich vyšších územných celkov s tými kompetenciami, ktoré majú, nie je ideálny. Hľadajme nejaký lepší spôsob, či už sa máme vrátiť k pôvodnej myšlienke prirodzených šestnástich regiónov, dvanástich regiónov, troch regiónov, ktoré spomína pán premiér, alebo ideme do municipalizácie Slovenska, a na ne presuňme potom nejaké kompetencie na nové municípiá a tak, ako to robili Fíni alebo Dáni. To všetko sú otvorené otázky. A ja iba uvítam, keď ich budeme riešiť.
Momentálne však máme platnú právnu normu, ktorá hovorí o vyšších územných celkoch a mestách a obciach, v 2022. roku spojených voľbách a práve preto sme prišli s týmto návrhom zákona, aby sme to neriešili pár mesiacov pred voľbami, ale 5 rokov pred voľbami, aby sa na to všetci dokázali adekvátne pripraviť.
No a to, že by mala byť povinná volebná účasť, dovolím si nesúhlasiť. Napriek tomu, že v Belgicku, Luxembursku, Austrálii, v Južnej Afrike, Argentíne a v mnohých iných krajinách to majú, máme tu silné reminiscencie ešte z minulosti. Bola povinná volebná účasť do roku 1989. Viacerí voliči, občania by to možno práve z tohto dôvodu odmietli a máme na to ešte aj politologické dôvody. Keď sme robili prieskumy na tieto témy, či ísť do povinnej voľby alebo nie, a vychádzali sme aj z príkladov zo zahraničia, ukázalo sa, že volič, ktorý nijakým spôsobom nesleduje politickú scénu, má tendenciu voliť extrémistické alebo populistické politické strany alebo si prípadne náhodným výberom vyberá kandidátov, čo asi nie je ten ideál demokracie, ktorý by sme chceli dosiahnuť. Dokonca sa niektorí v Austrálii vyjadrili, že hádzali ten hlas, ktorého videli naposledy na nejakom informačnom bulletine alebo bilborde, čo tiež asi nie je to najsprávnejšie. Čiže som otvorený tejto diskusii. Možno by to pomohlo v krajine, ako je Slovenská republika, ale porovnávať to s Belgickom, kde je potreba vyvážiť Flámov a Valónov, alebo s Luxemburskom, ktoré má takú vysokú životnú úroveň, že pravdepodobne by tam k voľbám už chodil iba knieža a širšia rodina, to nie je celkom na slovenské pomery správne. Ale som veľmi rád, že ste túto tému otvorili, a teším sa v novom roku, že by sme si k tomu mohli na kávičke sedieť a podebatovať.
Pani poslankyňa Laššáková, tak isto sa s vami lúčim, ako povedal pán poslanec Číž. Držím vám veľmi palce vo vašej novej pozícii. Držím vám palce aj preto, lebo verím, že dokážete, že sa dokážete odosobniť od politickej minulosti a budete dobrou ústavnou sudkyňou. Budem vám držať palce a ďakujem za všetku prácu, ktorú ste pre slovenský národ v Národnej rade Slovenskej republiky a nielen národ slovenský, samozrejme, aj všetky národy, ktoré žijú na území Slovenskej republiky, vykonali. A patrí sa poďakovať, takže, aj za to, že sme ohľadom Banskej Bystrice neraz spolu komunikovali. (Potlesk.)
A na záver zneužívam teda toto moje finálne slovo, chcem vám tak isto popriať všetkým krásne sviatky, úspešný štart do nového roku a verím, že konštruktívna, vyvážená argumentami diskusia bude to, čo bude charakteristické pre rok 2018 pre Národnú radu Slovenskej republiky. Takže sa už na vás všetkých v januári teším. Všetko dobré. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.12.2017 o 17:10 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:19

Jana Laššáková
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Kolegyne, kolegovia, ja vám chcem naozaj všetkým úprimne poďakovať za spoluprácu. V Národnej rade som prežila chvíle aj dobré, aj horšie. Bol tu súboj hodnôt, ale niekedy aj rôzne iné narážky. Chcem vám zaželať, aby, veľa šťastia a aby ste prijímali v Národnej rade dobré zákony. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

13.12.2017 o 17:19 hod.

JUDr.

Jana Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video