37. schôdza

21.11.2018 - 21.11.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

21.11.2018 o 15:40 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Klus, ja viem, že ste po medializovanej kritike požiadal o stiahnutie tých skrípt a dokonca ste pochválil prácu Staroňovej. Mentálna výbava, to je vec, ktorá sa dá určiť na IQ testoch. V pohode môžme ísť. Mám 140, takže uvidím, či viacej trošku pôjdete.
A potom na margo pána Dostála. Pán Dostál, tento článok sa objavil dnes. Publikoval ho pán Kyseľ. Neviem, asi má nejakú slabosť na mňa. Stále o mne píše. Dúfam, že nie je gay.
A toto vám poviem. Facebook nepoužívam, ani ho nechcem vedieť používať. Je to nástroj na kontrolu a ovládanie ľudí. A keď viete, aký je rozdiel medzi internetom a Facebookom a facebookovým článkom, tak potom porozmýšľajte, čo ste teraz práve vypustil zo svojej pusy.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 15:19 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:20

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia, vystúpil som aj doobeda v písomnej časti rozpravy, ale mám potrebu zareagovať na tri veci ešte, aby nedošlo, nedošlo k nedorozumeniu.
V tom svojom doobedňajšom vystúpení som hovoril aj Mgr. Dankovi, a teda vznikla, teda dostal som otázku, či teda nazývam pána doktora Danka magistrom, pretože svoj titul podľa všetkého získal podvodom, a či je to teda dôvod na to, aby sme ho nazývali magistrom.
Ja to tu chcem povedať, že niektorí opoziční kolegovia radi hovoria o pánovi predsedovi Národnej rady ako o kapitánovi Dankovi. Ja toto v Národnej rade som nikdy nerobil a musím povedať, že ani sa mi to veľmi nepáči, pretože aj keď tú hodnosť kapitána získal veľmi podivným spôsobom a veľmi podivným spôsobom to obhajoval pri bozkávaní svojich výložiek, ale myslím si, že nejaký rešpekt by sme voči druhému najvyššiemu ústavnému činiteľovi mohli zachovávať, aj keď ten rešpekt stráca predovšetkým tým, ako sa on sám správa. Ale teda to hovorím na vysvetlenie, prečo som o ňom nehovoril ako o kapitánovi.
A teraz keď som o ňom hovoril ako o magistrovi, tak som tým nechcel prejudikovať, že či mu bude za to, že odovzdal plagiát ako svoju rigoróznu prácu, odňatý titul doktor a bude z neho opäť iba magister. Hovoril som o magistrovi Dankovi, nie o doktorovi Dankovi v tej súvislosti, že som hovoril o čase, keď robil rigoróznu prácu a kedy bol nespochybniteľne magistrom. Teraz z formálneho hľadiska je doktorom Dankom, vtedy bol magistrom Dankom. Možno raz opäť bude magistrom Dankom.
Druhá vec, ku ktorej by som sa chcel vrátiť, sa týka doplňujúceho návrhu, ktorý som predložil k návrhu uznesenia. Ide o doplňujúci návrh, aby Národná rada vyslovila predsedovi Národnej rady Andrejovi Dankovi v súvislosti so vzniknutou situáciou okolo jeho rigoróznej práce dôveru. Pán podpredseda Národnej rady Hrnčiar, ktorý vtedy viedol schôdzu, ma upozornil, a teda bolo to mimo faktickej poznámky, čiže som už naňho nemohol reagovať, tak to robím teraz, že takýto návrh údajne nemôžem predložiť, lebo dôvera sa vyslovuje iba vláde. Ja som si, samozrejme, vedomý, že schválenie alebo neschválenie takéhoto návrhu nemá ústavnoprávne účinky, pretože v zmysle ústavy možno vysloviť dôveru alebo nedôveru vláde alebo členovi vlády a navrhnúť hlasovanie o dôvere vláde môže len vláda samotná. Nemôže to urobiť poslanec.
Môj pozmeňujúci návrh, ktorý som predložil s kolegami z poslaneckého klubu SaS, však nie je návrhom v zmysle ústavy, ktorý by mal takéto ústavné účinky, ak by bol alebo nebol schválený, ide o zaujatie politického postoja. Je to normálny doplňujúci návrh k návrhu uznesenia. Je to ďalší bod uznesenia, ktorý ak Národná rada schváli, tak vysloví v súvislosti so vzniknutou situáciou okolo rigoróznej práce Andreja Danka dôveru Andrejovi Dankovi. Je to návrh uznesenia, o ktorom je potrebné dať hlasovať, lebo bol predložený, bol odovzdaný Kancelárii Národnej rady na zverejnenie. Je zverejnený na webovej stránke Národnej rady, je rozmnožený, takže každý sa s ním môže oboznámiť.
Dôvod, pre ktorý sme tento návrh, doplňujúci návrh predložili v zmysle rokovacieho poriadku, by sa o ňom malo hlasovať ešte pred samotným hlasovaním o základnom návrhu uznesenia, teda o odvolaní, je ten, že chceme vyjsť v ústrety želaniu samotného Andreja Danka, ktorý si želá, aby sa opäť hlasovalo o dôvere voči nemu. A ten opozičný návrh na odvolanie Andreja Danka z postu predsedu Národnej rady nebude celkom hlasovaním o dôvere alebo nedôvere. Poslanci MOST - HÍD už avizovali, že sa nezúčastnia hlasovania o odvolaní. Bude sa hlasovať tajne v zmysle zákona o rokovacom poriadku. Na odvolanie je potrebných 76 hlasov, čiže keď sa poslanec z klubu MOST - HÍD nezúčastní hlasovania, bude to vyjadrenie dôvery Andrejovi Dankovi? Alebo to, naopak, bude vyjadrenie nedôvery Andrejovi Dankovi, ktoré nebude mať žiadne následky? Lebo keď nezahlasuje 76 poslancov za odvolanie, tak sa nič neudeje, Andrej Danko zostane predsedom Národnej rady. A ak aj niektorí poslanci sa zúčastnia hlasovania a budú hlasovať proti alebo sa zdržia, my nebudeme vedieť, ktorí to budú, lebo tie voľby, teda to hlasovanie bude tajné, tak bude to taká tajná dôvera.
Chceme dať príležitosť koaličným kolegom, aby verejne deklarovali svoju podporu svojmu predsedovi parlamentu. My mu nedôverujeme, my budeme hlasovať proti tomu, aby mu Národná rada vyslovila dôveru, ale vy pokiaľ mu dôverujete, tak máte teraz príležitosť vyjadriť sa, že mu dôverujete, že mu dôverujete v súvislosti so situáciou okolo jeho rigoróznej práce.
Tretia, posledná poznámka sa týka toho, že inak sa to asi nedozvieme. Inak sa nedozvieme, že či koaliční poslanci, ak nezahlasujú za opozičný návrh na odvolanie Andreja Danka, tak robia preto, lebo Andrejovi Dankovi dôverujú, lebo si myslia, že to, čo sa píše a hovorí okolo jeho rigoróznej práce, je vymyslený, neopodstatnený útok a Andrej Danko si svoju rigoróznu prácu napísal poctivo a nie je to žiadny plagiát, alebo si myslia, že síce to je plagiát, ale, no, však veď taký prehrešok v zásade môžme tolerovať, alebo svojím hlasovaním dajú najavo, že im nejde vôbec o Andreja Danka, len sa boja ako by Andrej Danko zareagoval, keby hlasovali podľa svojho presvedčenia a odvolali by ho z postu predsedu Národnej rady, že by rozbil vládnu koalíciu a museli by predčasne skončiť vo vláde a tomu sa chcú vyhnúť.
Čiže nevieme, či to bude hlasovanie o Andrejovi Dankovi, a nedozvieme sa to ani z vystúpení koaličných poslancov. Zo všetkých koaličných poslancov tu dosiaľ vystúpili iba dvaja. Predseda Národnej rady Andrej Danko mimo rozpravy tak, aby sa na neho nedalo reagovať, zbabelo povedal, čo chcel, nevyjadril sa k podstate veci, neodpovedal na otázky, ktoré zaznievajú v súvislosti s jeho rigoróznou prácou, ktorá je evidentne plagiátom.
Druhým poslancom koalície, ktorý nabral guráž a niečo povedal, bol pán poslanec Kaliňák, ktorý je aj jediným prihláseným poslancom do rozpravy, zatiaľ mal iba faktickú poznámku, tak musím povedať, že sa veľmi teším na jeho vystúpenie, lebo to bude hlas koalície. A je to také príznačné, že hlas koalície na obhajobu Andreja Danka bude práve Robert Kaliňák, a teda dúfam, že práve od Roberta Kaliňáka sa dozvieme, ako to bolo. Lebo v zásade sú iba dve možnosti: buď Andrej Danko sám splagioval svoju prácu a vytvoril ju tak, že pozliepal cudzie texty a vydával ich za svoje, alebo Andrej Danko nerobil sám svoju prácu, niekomu zaplatil, aby mu to spravil a ten mu to spravil takýmto spôsobom. Žiadna tretia možnosť neexistuje.
Andrej Danko, predpokladám, že už v tejto rozprave nevystúpi, ale prihlásený je pán poslanec Kaliňák, tak pevne dúfam a kladiem mu verejne túto otázku, že ktorá z týchto dvoch možností je správna: či Andrej Danko sám je plagiátor, alebo si kúpil plagiát. Obe verzie sú dôvodom na to, aby sme Andreja Danka odvolali z postu predsedu Národnej rady.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.11.2018 o 15:20 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Ja len by som len k tomu dodal, čo si uviedol, Ondrej, že, samozrejme, očakávame za koalíciu vyjadrenie od kolegu Kaliňáka také, že to bude v súlade s doterajšou praxou, že to dá na Kaliňáka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 15:30 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Pán poslanec Baránik, je, samozrejme, možné, že pán poslanec Kaliňák to dá na Kaliňáka, ale rád by som veril, že si uvedomuje svoju zodpovednosť za to, že je hlasom vládnej koalície aj symbolickým hlasom vládnej koalície, ktorý jediný okrem samotného Andreja Danka, ktorý niečo povedal a utiekol, tu bude v tejto veci za celú schôdzu vystupovať. Takže budeme pozorne počúvať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 15:30 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:31

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, priznám sa, že - tak ako môj predseda Boris Kollár - my sme neplánovali nejako vystupovať, ale keďže voľný tok myšlienok predsedu Národnej rady zapríčinil to, že nás nejako začal spomínať, tak si neodpustíme aj my krátke vyjadrenie.
Faktom je, že Andrej Danko to dotiahol ďaleko, napočudovanie. V normálnej krajine by sa v živote nestal predsedom Národnej rady. Ale dostal dôveru voličov, čo rešpektujeme, dostal dôveru koaličných partnerov, s čím nič neurobíme, takže je predsedom Národnej rady. Nepochybne táto funkcia si odnáša rôzne povinnosti, ale zároveň táto funkcia odnáša aj dodržiavať nejaké štandardy a dodržiavať nejaké, povedal by som, morálne aspekty.
Musí byť veľkou hanbou, osobnou hanbou pre Andreja Danka, že takáto schôdza dnes je a musí vysvetľovať, čo však neurobil, akým spôsobom nadobudol svoj titul. V okolitých krajinách už pri podozreniach z plagiátorstva alebo z pochybného získania titulu odstúpili napríklad maďarský prezident, českí ministri, v Nemecku a tak ďalej a tak ďalej, pri podozreniach. Ukazuje sa, že rigorózna práca Andreja Danka bola napísaná, ako bola napísaná, nemienim to komentovať, nie som vysokoškolský pedagóg, ale Andrej Danko napríklad tvrdil, že nerozoznáme rozdiel medzi plagiátom a kompilátom. Chcem ho ubezpečiť, že minimálne toto ovládam, a chcem mu len povedať, že aj v roku 2000 kompilát nebol povolený. A práca Andreja Danka nespĺňa predpoklady v tom čase, aké sa kládli nároky na vypracovanie takejto práce. Ale to nech si zodpovie sám pred sebou.
Andrej Danko sa veľmi rád stavia do úlohy morálnej autority a do úlohy toho, ktorý rozprával o slušnosti, ktorý rozpráva o tom, že by sa nemalo osobne útočiť, rozpráva o tom, akí by sme mali byť. Presný opak však Andrej Danko robí. V každom svojom vystúpení, opakujem, v každom svojom vystúpení, na každej tlačovej konferencii, v každom vystúpení v Národnej rade nezabudne osobne útočiť do poslancov alebo predstaviteľov opozície. V každom jednom vystúpení. A keď, samozrejme, príde nejaká spätná reakcia, tak sa uráža, vyplakáva a sťažuje sa, akí sú tí poslanci z opozície zlí, lebo na neho osobne útočia. Ale zabúda na to, že päť minút predtým sa postavil na tlačovku a naložil každému, koľko sa len vmestilo. Toto mi príde trošku z jeho strany scestné, že chce byť niekto, čo nie je, a snaží sa moralizovať každého dookola.
Andrej Danko by si trošku mal vstúpiť do svedomia, a ak je chlap a má nejakú hrdosť, tak buď prizná, ako písal tú prácu, namiesto toho, ako tu splieta dve na tri absolútne hlúposti, alebo vyvodí, ako ho vyzvala strana MOST, aby prijal nejaké osobné rozhodnutie. Samozrejme, pod týmto si môžme predstaviť čokoľvek, napríklad aj to, že neurobí nič. To je tiež osobné rozhodnutie.
Čo ma však ale prekvapuje v súvislosti s vládnou koalíciu a s Andrejom Dankom, je fakt, že Andrej Danko vyzval, ako už spomínal kolega Dostál, Andrej Danko vyzval, aby mu koalícia prejavila dôveru. A keďže je tu len hŕstka poslancov vládnej koalície, tak ja ich vyzývam, buďte chlapi, buďte frajeri, choďte v tajnom hlasovaní a vyjadrite mu dôveru. Ale nie tak, že strana MOST vydá vyhlásenie, že oni hlasovať nepôjdu, lebo, nedajbože, ak by išli a poslanci v tajnej voľbe mu vyjadrili nedôveru, tak nebudú predsa riskovať, že vina padne na stranu MOST, lebo je vám jasné, že ak Andrej Danko nedostane dôveru, v tej chvíli vláda padla. A to si nedovolí nikto. Ani Béla Bugár. Je natoľko skúsený politik, aby toto mohol predvídať. Tak poslanci za stranu MOST nepôjdu hlasovať.
Agentúra SITA vydala správu, v ktorej tvrdí, že poslanci zo stredného a východného Slovenska za stranu SMER dostali esemesku, aby ani nechodili do parlamentu, že zbytočne. Hrdinovia, naozaj hrdinovia. Takto sa vyjadruje dôvera?
Áno, váš argument je ten, že koalícia ide vysloviť, ide odvolať Andreja Danka, pardon, opozícia ide odvolať Andreja Danka, tak má ukázať 76 hlasov. Vy veľmi dobre viete, že opozícia tých 76 hlasov nemá. Ale veď predsa Andrej Danko povedal, že mu máte vyjadriť dôveru, tak prečo ste zbabelci a nechcete ísť hlasovať? Všetci? A načo tie esemesky, aby nechodili ani do parlamentu? Je to vaše rozhodnutie, ja vám to neberiem, obštrukcia, čokoľvek, je to vaše rozhodnutie. Ale ak ste "chlapi", tak sa postavte všetci, príďte nastúpení a hlasujte podľa vlastného vedomia a svedomia alebo podľa toho, ako sa dohodnete na kluboch. A rozumiem tiež tomu, že tým pádom sa vystavujete veľkému riziku, že niektorí si do toho svedomia naozaj vstúpia a zahlasujú tak, ako by nemali, a bol by problém.
Je mi úplne jasné, že o týždeň sa začne rozoberať štátny rozpočet. Keď si pozrieme ten štátny rozpočet, tak peniaze sú podelené, konkrétne ministerstvo obrany dostane o pol miliardy euro viac, o pol miliardy euro viac, tak predsa nemôže padnúť vláda na nejakej rigorózke, keď nás tu čaká pol miliardy euro len na obrane. A to je mi úplne jasné.
Verím tomu, že napriek všetkým týmto veciam nájdete mnohí odvahu a pôjdete vyjadriť tú dôveru alebo nedôveru Andrejovi Dankovi. Je mi jasné, že tých hlasov nebude dostatok. Je mi jasné, že Andrej Danko nebude dnes odvolaný. Ale nie je hanba, pán Andrej Danko, že dnes tu toto musíme riešiť? To ste to naozaj tak ďaleko dotiahli, že dnes sa tu bavíme o tom, akým spôsobom ste nadobudli titul, pán predseda Národnej rady? No je to hanba. A je hanba, že Národná rada sa týmto vôbec musí zaoberať.
Máme tu dosť problémov, ktoré sa neriešia, máme tu kopec vecí, ktoré chcú ľudia, aby sme im vyriešili, aby sme pomohli - a čo namiesto toho robíme? Zaoberáme sa sami sebou. Kvôli tomuto sme išli všetci do politiky? Aby sme sa zaoberali sami sebou? Alebo kvôli tomu, aby sme pomohli nejakým spôsobom ľuďom?
Ja viem, ekonomika šlape, čísla sú super, bude vyrovnaný rozpočet. Gratulujem. Ale kvôli tomu sme išli do politiky, aby sme riešili sami seba? Je to hanba.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.11.2018 o 15:31 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:40

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Na jednu vec som zabudol v tom mojom prvom vystúpení, tak to iba doplním.
Hovorilo sa dnes už o tom dosť, ale chcem to rozviesť, lebo tie, ten zahraničnopolitický rozmer pôsobenia Andreja Danka, on nie je iba o gestách. On nie je iba o tom, že sa prikláňa na nejakú stranu. Neviem, či ste si všimli, ale keď tu bol francúzsky prezident, tak sa stretol s prvým najvyšším ústavným činiteľom, to bol prezident, stretol sa s tretím najvyšším ústavným činiteľom, to bol premiér, a napriek tomu, že významné stretnutie prebiehalo na pôde Národnej rady, na Bratislavskom hrade, tak francúzsky prezident Macron sa s Andrejom Dankom nestretol. Nenechal ho dokonca ani privítať ho na Bratislavskom hrade. Čo myslíte - prečo? Prečo človek, ktorý formuje budúcnosť silnej a zjednotenej Európy, si s Andrejom Dankom nechce podať ruku? Nemá to niečo spoločné s jeho vystúpením v ruskej Dume? Nemá to niečo spoločné s tým, že sa fotí s ľuďmi zaradenými na sankčný zoznam? Podľa mňa má.
Európa a svet je prelezený ľuďmi, ktorých právom môžme nazývať agentmi ruskej zahraničnej politiky. Prezident Zeman, Viktor Orbán a dnes k nim môžme teda okrem bezvýznamného človeka, ako je pán Blaha, zaradiť aj Andreja Danka. A keby to bolo súčasťou hlavného prúdu zahraničnej politiky, tak si poviem: "A, ľudia si zvolili, ľudia majú." Ale nie je.
Oficiálna línia zahraničnej politiky Slovenska je proeurópska, proatlantická a prozápadná. Chápe Rusko ako jednu zo základných bezpečnostných hrozieb tohto štátu. Ruskú hybridnú vojnu chápe ako snahu rozvrátiť Európsku úniu a demokratické, liberálnodemokratické usporiadania sveta. A v protiklade s týmto zameraním Andrej Danko rozpráva o koncentrácii moci, ľudí ako Orbán alebo Erdogan menuje ako svoje vzory a po vzore Viktora Orbána chce budovať i liberálnu demokraciu v Európe a vo svete.
Popri všetkom, čo dnes odznelo, aj toto je veľmi silný dôvod na to, aby nesedel na stoličke predsedu parlamentu, lebo Slovensko dnes nie je v situácii, kedy by sa mohlo spoliehať na niekoho zvonku, že ho potvrdí ako člena tej dobrej skupinky. Dnes ju musíme spoluvytvárať, spolupotvrdzovať a spoluposilňovať. A Andrej Danko robí presný opak. Niet väčšieho škodcu oficiálnej zahraničnej politiky Slovenska, ako je predseda Slovenskej národnej strany. Keď si odmyslíme, samozrejme, fašistov v parlamente, ale tých nikto zatiaľ, chvalabohu, vážne neberie.
A teda spolu s dôvodmi, ktoré som menoval dnes dopoludnia, to je ignorácia ústavného zákona, 603 dní, 603 dní nekoná predseda parlamentu tak, ako by mal podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone verejných funkcií, popri plagiátorstve, a teda klamstve a podvode, aj tým, že naštrbuje pozíciu, medzinárodnú pozíciu Slovenska v zahraničí, Andrej Danko nemôže zostať sedieť na stoličke predsedu parlamentu.
Z tohto dôvodu opätovne vyzývam kolegov a kolegyne, aby hlasovali za jeho odvolanie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.11.2018 o 15:40 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, aj keď s vami hlboko nesúhlasím, tak skúsim konštruktívne reagovať.
Je x, y dôvodov na odvolanie Andreja Danka, jednoznačne ten človek tam nemá čo robiť a v mnohom sa s vami dokážem stotožniť.
Ale práve to, o čom bolo terajšie vaše vystúpenie, za dôvod na odvolanie Andreja Danka jednoducho nepovažujem to, že sa stretol s nejakým predsedom ruskej Dumy alebo tam vystúpil a podobne, on to vníma ako divadlo, veď v okamihu na to tam posiela vojakov a pozýva si tu amerických vojakov. On sa snaží hrať na všetky strany len preto, aby bol všade za dobrého, ale nakoniec nie je dostatočne dobrý pre nikoho.
Mňa ale zaujíma, ako dokážete žiť s tým pocitom, lebo nás tu označujete za -istov, neviem čo všetko, jednoducho neberiem to vážne, nepočúvam vás v tomto, lebo je to trápne a úbohé. Ale ako dokážete žiť s pocitom, že svet je nejaké bipolárne bojové pole, kde tí Američania, tí panáčikovia z Bruselu, opití Junker, čo si nevie obuť ani rovnaké topánky, to sú tí dobrí, tí správni, tí ktorí majú viesť ten svet? A tí, keď niečo povedia, že na tých ideme hádzať sankcie, tým ideme ubližovať, tých ideme dávať na nejaké zoznamy ako niekedy za studenej vojny, tak to jednoducho musíme rešpektovať, dodržiavať. A potom sú tí, tí zlí Rusi, tí agenti, agresori, neviem čo všetko v tom zlom, hnusnom, odpornom, škaredom Rusku. Ako dokážete takto žiť?
Ja sa s tým jednoducho neviem stotožniť. Lebo chápem, že existuje nejaká oficiálna zahraničná politika Slovenskej republiky, ktorú určuje vláda, ale to jednoducho nie je pre mňa nejakým spôsobom smerodatné, a len preto, že nejaký panáčik v Bruseli bude tvrdiť, že všetci tí Rusi sú krvilační a neviem čo všetko a nemôžme sa s nimi stretávať ani normálne udržiavať s nimi nejaké diplomatické kontakty, tak teraz len preto to musím rešpektovať a na druhej strane budem absolútne nekritický voči politike USA alebo Bruselu.
A to, to naozaj zase sa vraciam k tej selektívnej slepote. Tak na jednej strane vyhostíme ruských diplomatov kvôli nejakej nezmyselnej kauze Skripaľ, ktorá sa do dneska neukázala ako nič, nič smerodatné, a na druhej strane, keď Saudi rozrezali novinára na ambasáde v Turecku, tak... (Prerušené vystúpenie časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 15:45 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Ako som už povedal v mojej rozprave, pán Poliačik, pána Danka nemusím. Ale nebol to náhodou Kiska, čo drukoval Turecku a Erdoganovi? A označil ich za ostrov stability? A nebol to náhodou náš Kiska, čo sa bratríčkuje s Waltzmanom (Porošenkom), ktorého režim rešpektuje a toleruje neonaci batalióny? Na to, pán Poliačik, asi ste zabudol, aj keď tu nie ste. A, už ste tu.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 15:47 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Súdruh Poliačik, musím konštatovať, že vy ste fašista, extrémista a neomarxista. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.11.2018 o 15:48 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:48

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Mala som napísaný prejav, boli tam reakcie na tie osočovania Andreja Danka zo začiatku, keď vystúpil tak, aby sa naňho nedalo reagovať, zasmradil a zdrhol, ako to ľúbi, ale nakoniec som, keď som napísala tento status na Facebook, tak ľudia začali reagovať. Tak som ich nakoniec vyzvala, že čo by, či by sa chceli oni Danka niečo opýtať a prípadne či by mu chceli niečo odkázať.
Chcem zdôrazniť, že nie sú to moje slová, dávala som si pozor na vulgarizmy, tie som, samozrejme povyhadzovala a nie sú to moje slová, ale chcem zdôrazniť, že toto je pohľad, akým sa občania dívajú na predsedu parlamentu.
Martin odkazuje Andrejovi Dankovi: "Predám mu môj titul, keď už z môjho poctivo nadobudnutého spravil zdrap a pocit zadosťučinenia vo mne pošliapal, ako len človek človeku dokáže, môže si ho pripísať hoc aj na výložku. Hanba na tri zimy."
Aďka hovorí: "Janka, opýtajte sa ho toto: Pán kapitán, to si vážne myslíte, že je neslušné jesť Horalku, ale nie je neslušné opísať prácu? Nehanbíte sa tvrdiť nám, že tie totálne evidentné a nespochybniteľné dôkazy neexistujú? Fakt si myslíte, že žerieme seno? Nie je vám hanba dehonestovať slovenské vysoké školstvo a ešte sa skrývať za národné záujmy?" To je v úvodzovkách. A nakoniec: "Ako sa opovažujete útočiť na slovenské nezávislé médiá po tom, čo sa na Slovensku stalo vo februári? Dajte si odchod."
Bibiana hovorí: "Rada by som sa pána Danka opýtala, či sa nehanbí ako školák v tretej triede odpisovať. Či toto má byť príkladom, ako ísť životom, či podvádzať je hodné hocikoho, nieto ešte predsedu parlamentu. Či sa nehanbí za svoje činy vtedy a za svoje slová teraz. Ďakujem."
Jana: "Spýtajte sa ho, či neodstúpi aspoň kvôli tomu, že ho nikto z vládnej koalície neobhajuje v pléne," to písala ešte pred pánom Kaliňákom zrejme, "keď už nie kvôli svojmu svedomiu. Je mi z toho celého zle. Ja už piaty rok chodím do školy, na prednášky, na skúšky. Sama som si písala bakalárku. Teraz si sama píšem diplomovku a potom uvidím, čo robí on. Je on viac ako ja, bol on iný študent a potom nemám strácať ilúzie o vzdelávacích inštitúciách?"
Michal odkazuje: "Nech si nastaví zrkadlo. Je hanbou, že takéto monštrá máme v našej vláde. Hanba nám tým, že takýchto ľudí tam máme a na just neodídu. Hanba celej jeho strane, z ktorej nič dobré nikdy nevzišlo. Hanba ľuďom, ktorí ho posunuli a dopustili, aby takýto človek bol vôbec verejne známa osoba. Hanba našej krajine."
Martina: "Mňa zaujíma, kde sú jeho koaliční partneri, prečo nesedia v sále a nesnažia sa ho obhajovať? Kam vôbec odišiel on sám, veď tým ukazuje nie ako vás, ale nás ľudí má v paži. No súdruh zabúda, on je platený našimi zdanenými peniazmi. Žiadna sebareflexia chovania na úrovni chrapúňa. Jemu nie že nepatrí titul JUDr., kapitán, predseda Národnej rady, ale ani ten plat, ktorý poberá, a to doslovne poberá neprávom, nič užitočné pre Slovensko dodnes neurobil."
Július pýta sa, či "mu nevadí, že národ sa za neho hanbí. U nás v zmiešanom okrese v debate napríklad s Maďarmi končím vtedy, keď mi povedia, že čo sme to za národ, keď na čele Slovákov je taký ..., ehm, ako Danko, ešteže oni majú Bugára. Tak nakoniec si sklamaní podáme ruky a odchádzame".
Peter: "Ja by som sa ho chcel opýtať, či mu nevadí, že si vďaka nemu z nás robia srandu aj v Nemecku, kde inak ani nevedia až tak veľa o nás, ale už vedia, že napomáhame pri únosoch, či už vedome, alebo nie, či je to nedôslednosť alebo amaterizmus. Náš predseda parlamentu sa bratríčkuje s Rusmi a získanie jeho titulu JUDr. je minimálne akty X, ak nie rovno podvod. Samozrejme, či necíti potrebu prosto odstúpiť sám, lebo väčšiu hanbu nám narobil iba Slota, tiež za SNS, Mečiar a Gašparovič. Týmto sa zaradil do tej elity. Svoje miesto v našich novodobých dejinách má, ale určite nie ako impozantný predseda parlamentu, ale skôr ako šašo s kapitánskymi výložkami, ktoré má tiež, mimochodom, neoprávnene. Čo vlastne v jeho živote je oprávnené?"
Julo sa pýta, či "je pre neho normálne opisovať, získať titul a tvrdiť o sebe, že hrdo, odborne, slušne, či sa tak trošku nehanbí".
Eli: "Akým právom si, pán kapitán, vyhradzuješ právo viesť len ty štát? Máš len niekoľko percent z celkového počtu všetkých hlasov platných vo voľbách. Ak chceš ten štát riadiť svojimi špinavými rukami ako Lesostav Revúca, tak si štát zavalil veľkou kopou špiny. Zmizni, hoci aj do Ruska."
Mária sa pýta, a to boli viacerí ľudia: "Kto bol v komisii, kde obhajoval svoju rigoróznu prácu? Či by on dal za takúto rigoróznu prácu titul uchádzačovi."
Peter sa pýta: "Kto vám sedel v rigoróznej komisii? Sulík to povedal."
Ivan: "Kto sedel v komisii pri rigoróznej skúške, z akých predmetov odpovedal, kto bol jeho školiteľom a oponentom?"
Milan: "Ja by som sa opýtal, či si rigoróznu prácu kúpil alebo opajcoval a či za jej obhajobu tiež zaplatil, kto bol oponent, kto bol v komisii. To si drvivá väčšina tých, čo to naozaj absolvovali, pamätá. Tak isto by som sa pýtal ďalej na tituly Richtera & company."
Sandra sa pýta: "Pán Danko, ako sa cítite ako reálny odraz spoločnosti, ktorú tvoríte? Ako sa cíti asi podpriemerný podvodník, klamár, neschopný rečník, politik a človek minimálnej hodnoty, schopný osočovať a dehonestovať všetko to, čo sa snaží hlásať s heslom "SNS - hrdo, odborne a slušne"? Cíti, ale nevníma v tej svojej bubline nadradenosti, že jeho počínanie je prinajmenšom nepríčetné?"
Viera: "Ja rozumiem, že sa tak urputne drží funkcie. Nič okrem toho postu totiž nie je na ňom skutočné. Podvodník, zlodej a klamár."
Matilda: "Opýtajte sa ho, či ho hanba nefacká, či sa nehanbí pred svojimi deťmi a priateľkou, resp. priateľkami a priateľmi, ak už nás občanov považuje za tých, čo žerú seno, a myslí si, že mu to všetko zožerieme."
Julka: "Nech odstúpi, aby si už viac hanby nerobil. Má ju už aj tak na 100 rokov."
Lukáš: "Dokedy sa tu mieni sám verejne zhadzovať a zosmiešňovať? Mal by odísť z verejného života."
Kamil: "Aké veci ešte získal podvodom ako túto prácu?"
Michal: "Dokedy ešte pán Danko plánuje robiť hanbu postu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky?"
Peter: "Kedy si uvedomí, že niekedy je lepšie nebyť, ako byť na ťarchu celému Slovensku?"
Zdeno: "Hanbím sa, že Slováci dokážu zvoliť takýto triumvirát SMER, SNS, MOST. Sme znova čierna diera v Európe."
Tibor: "Hlupák šéfom parlamentu, aké typické pre Slovensko."
Ľudmila: "Ak by vedel, že jeho lekár spravil atestáciu takýmto spôsobom, dal by sa operovať?"
OKB - anonymný profil: "Študujem informatiku v zahraničí, to, čo predvádza Andrej Danko, je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa na Slovensko vrátiť nechcem. Znechutil ma. Prečo by som sa ja mal zodrať a on môže pokojne klamať a podvádzať? Vystupujem pod anonymným profilom, pretože neverím ani len polícii a bezpečnostným zložkám na Slovensku. Veril som, ale moju dôveru stratili."
Mám toho tu strašne veľa a mám už málo času, tak chcela by som ešte prečítať, od Pavla ma zaujalo: "Janka, za mňa mu odkáž: Pán Danko, prikláňate sa k politike pána Putina alebo pána Orbána, pretože v politike s jasne nastaveným demokratickým systémom ste politická mŕtvola. Vyhovuje vám politika diktátu, kde by ste svoje názory a návrhy nemuseli pred nikým obhajovať. Dnes možno zostanete predseda parlamentu, ale musíte vedieť, že všetci vaši kolegovia, dokonca aj koaliční, vás musia mať za predsedu, ktorý musí svojich kolegov vydierať, aby sa udržal pri moci. Janka, nech nájde v sebe aspoň kúsok chrbtovej kosti a okamžite odstúpi. Je hanbou pre tento štát."
Peter hovorí: "Na začiatku vládnutia hovoril, že sa hanbí pred svojimi synmi, keď príde domov a oni sa ho vraj pýtajú na hašterenie opozície a osočovanie. Chcem sa opýtať, či sa nehanbí pred svojimi synmi za to, že je plagiátor a rozkradol Lesostav. Za toto sa nehanbí pred svojimi synmi? Mal by im ísť príkladom, tak nech v súlade s hrdo, odborne a slušne sám odstúpi."
Paťo: "Že my študenti práva mu ďakujeme, že nám svojou hlúposťou zdehonestoval prestíž a kvalitu titulu JUDr. Donedávna to malo uznanie. Lebo on by nemal mať ani len maturitné vysvedčenie. A ako môže niekto taký ako on mať titul doktora obojakého práva? Však neodmysliteľnou súčasťou právnika je rétorika a argumentácia, čo jemu nebolo dopriate."
Myslím, že toto hovorí za všetko, to je pohľad národa.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.11.2018 o 15:48 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video