40. schôdza

29.1.2019 - 14.2.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

6.2.2019 o 15:51 hod.

Ing.

Vladimír Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:32

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Súhlasím s tebou, Ondrej Dostál, čo si tu povedal, so všetkým, len by som ešte sa pokúsila doplniť. Už takmer dve hodiny sa tu venujeme návrhu zákona, ktorý skutočne nerieši vážne problémy tejto krajiny, ale ja ho považujem len za neprimeranú reakciu na nepochopené predstavené logo hokejového zväzu. Neprimeraná reakcia je to preto, lebo ten poslanecký mandát by sa nemal zneužívať podľa môjho názoru na predkladanie návrhov, ktoré sú motivované iba zlým vkusom. Predkladatelia návrhu totižto logo vôbec nepochopili, naozaj nepochopili. V tom logu nejde o zneváženie štátneho znaku, ale samotní tvorcovia loga uviedli, že zdvihnuté hokejky majú symbolizovať radosť z úspechu.
Ja chápem, že takáto symbolika sa nemusí všetkým páčiť, ale nechápem, že to môže zájsť až tak ďaleko, že sa o tom rozprávame na pôde zákonodarného orgánu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.2.2019 o 15:32 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Karol Farkašovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Dostál, ja chápem vašu spochybňujúcu rétoriku, ste známy tým aj všetci z vašej strany, ale to je výsledok toho, že nie ste schopní v parlamente presadiť čokoľvek konštruktívne a riešite to len spochybňovaním všetkého, čo predkladajú zase poslanci vládnej koalície. Len niekoľko poznámok faktických k vášmu vystúpeniu.
Tu nejde vôbec o kritiku Slovenského zväzu ľadového hokeja. Tu ide o kritiku samoúčelnej iniciatívy meniť štátny znak bez akejkoľvek spoločenskej zhody a bez posúdenia odborníkov. To je dosť jasná odpoveď na vašu otázku. Definovanie štátnych symbolov je v ústave, no, je asi nedostatočné alebo nedostatočne účinne, inak by nedochádzalo k takýmto, v úvodzovkách povedané, svojvoľným modifikáciám štátnych znakov. Nejde o direktívu, ale ide o legislatívne posilnenie významu práve štátnych symbolov a symboliky.
No a kolega zo Sas, ktorý má vo svojom mobile zvonenie americkej hymny, no tak to už je len poriadna vizitka. To už je skutočne vizitka osobnosti slovenského poslanca za Slobodu a Solidaritu, poslanca, ktorý je schopný byť poslancom slovenského parlamentu a mať v mobile ako zvučku a zvonenie americkej hymny. No to je skutočne veľká viera, verím, že na to budú pamätať aj vaši voliči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.2.2019 o 15:33 hod.

Mgr. PhD.

Karol Farkašovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:35

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom, všetkým trom, za reakcie. Aj keď teda pán poslanec Farkašovský neodpovedal na moje otázky, tak možnože ešte vo svojom vystúpení v rozprave alebo v záverečnom slove. Ja už druhýkrát som sa ho pýtal.
No, pokiaľ, pán poslanec Poliačik, ide o to hranie cudzích hymien, či je to rozmer malosti, alebo je, to iba nedomysleli. No ja neverím tomu, že to nedomysleli. Oni to domysleli veľmi dobre, oni, nemôžme v tomto prípade povedať, že nevedia, čo činia. Oni veľmi dobre vedia, čo činia, tým, že tam dodávajú to slovko "iba", ktoré zmení vyznenie a zmysel celého ustanovenia. Akurát to nepriznávajú, nepriznávali to v dôvodovej správe, nepriznali to v úvodných vystúpeniach, ale malo by to presne tie dôsledky, o ktorých som hovoril.
Pani poslankyňa Zimenová, to, že návrh zákona, ktorý nerieši vážne problémy, diskutujeme v Národnej rade, samozrejme, že je legitímnym právom poslancov je predkladať akékoľvek návrhy aj tie, ktoré riešia vážne problémy, aj tie, ktoré riešia menej vážne problémy. V tomto, rešpektujem ich zákonodarnú iniciatívu, akurát si nie som istý, že či tento návrh zákona vôbec rieši nejaké reálne existujúci problém, okrem teda pohoršenia pána poslanca Hrnka nad navrhnutým logom slovenskej hokejovej reprezentácie.
Pán poslanec Farkašovský, no áno, nie sme schopní v parlamente presadiť čokoľvek konštruktívne, lebo bez ohľadu na to, čo navrhneme, tak vy vždy hlasujete proti len preto, že to navrhuje niekto z opozície. To logo nebola snaha zmeniť štátny znak, to ste možno nejako zle pochopili, ale aby to bolo na hokejových dresoch, nebola by to zmena štátneho znaku, to bolo teda nedorozumenie, ak toto vás viedlo k návrhu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.2.2019 o 15:35 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:37

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja som pôvodne, som si hovoril, nepôjdem, ale nedá mi. A ten dôvod je v zásade veľmi jednoduchý. Keď som bol v relácii s pani ministerkou Lubyovou, keď teda táto blbosť prišla prvýkrát ako téma, tak to bolo na zozname okruhov, ktoré nám poslali z RTVS ako jedna z možných diskutovaných tém, že ja som mal v čase naozaj akútneho rozvratu ministerstva školstva sa rozprávať s ministerkou školstva o hokejkách na hokejových dresoch. To je tak dokonale absurdné, že už vtedy ma to dvíhalo zo stoličky. A keď som videl, že čo sa tu dnes deje, tak si hovorím, že kde to vlastne žijeme?
Lebo, pán Farkašovský, rozdiel medzi Ondrejom Dostálom a vami je ten, že Ondrej Dostál nemá troch ministrov vo vláde, zatiaľ. To znamená, že kým SNS má možnosť naozaj riešiť veľké veci, ako je napr. reforma školstva, tak opozičný poslanec alebo poslankyňa môžu naozaj riešiť len malé veci a pomáhať malým spôsobom, pretože na tie veľké jednoducho nemajú aparát. A teda keď sa porovnávame, že ktorá strana s čím sem príde, tak je veľmi nemiestne porovnávať poslaneckú iniciatívu opozičného poslanca s tým, čo práve predkladáte vy. Bolo by super, keby ste všetky ostatné veci zvládali a popritom si chceli spraviť jednu malú vec. Ja ale tvrdím, že vy nezvládate tie veľké veci, a potom táto malá vec vyznie ako smiešna.
Moji starí rodičia patrili k jedným z najvýznamnejších interpretov ľudovej piesne a tanca na Slovensku, SĽUK-u. Obidvaja moji rodičia boli folkloristi, tancovali. Ja som tancoval niekoľko rokov, reprezentoval slovenskú kultúru v zahraničí a robil som to hrdo a rád. Ale v živote by ma nenapadlo ochraňovať niečo z toho, čo si nazývame slovenským symbolom alebo slovenskou kultúrou, alebo slovenským folklórom, zákonom. Pretože ten vzťah vzniká niekde inde.
Ľudia si majú svoju vlasť, svoj národ, svoju históriu vážiť na základe hodnôt, ktoré predstavujú. Na základe niečoho, čo si na nej, čo im dodáva dobrý pocit. Ale v štáte s najväčším odlivom mozgov, s najväčším odlivom schopných ľudí zo svojho vlastného územia, zjavne je problém niekde inde.
A jedným z tých problémov je presne to, akým spôsobom, pán Hrnko, riadite tento štát. Áno, s tým som si stopercentne istý, tým som si stopercentne istý, pretože keď sa pozriete, že kedy ten brain drain začal, kedy začali odchádzať ľudia, kedy tie najlepšie mozgy začali odchádzať, tak to presne súvisí jednak s vládami Roberta Fica a jednak s vládou, v ktorej sedíte vy práve teraz. A keď ste prišli do vlády s obrovskou víziou najväčšej reformy vzdelávania za posledných dvadsaťpäť rokov, čo sa z nej stalo? Keď vaši nominanti, vaši ľudia na hulváta prepíšu počet bodov, na prebale nejakej prihlášky do súťaže o grant... (Reakcia predkladateľa.) Áno, áno, vaši ľudia, vaši ľudia. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)


Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Hrnko, poprosím vás.

Poliačik, Martin, poslanec NR SR
Vaši ľudia sú zodpovední za to, že sa rozkrádajú eurofondy na ministerstve školstva. Na to sa nedá byť hrdý. Vaši ľudia zbytočne nakupujú armádnu techniku, ktorá nijakým spôsobom nesúvisí so strategickým plánovaním NATO, a znižujú obranyschopnosť tohto štátu. To je vaša zodpovednosť. To, že nemáme bezpečnostnú stratégiu, ktorá by jednoznačne pomenovala Rusko ako hrozbu, je vaša zodpovednosť, vy ste ju odtiaľto stiahli. A to sú veci, ktoré zabraňujú mnohým ľuďom byť hrdí na tento štát. To najhoršie, čo viete spraviť pre slovenský znak, je dať si ho na sako. V momente, keď si ho prišijete na sako, ja sa zaň začnem hanbiť. Vy predstavujete to najhoršie, čo v tomto štáte máme, a žiadna zmena zákona o štátnych symboloch s tým nič nespraví. Spôsob, akým Andrej Danko reprezentuje ako druhý najvyšší ústavný činiteľ Slovensko, je hanba. Spôsob, akým vy pôsobíte v politike, je hanba. Spôsob, akým ste sa postavili k obrane národných záujmov tohto štátu, je hanba. A akýmkoľvek spôsobom budete tlačiť na kohokoľvek, aby si začal vážiť štátne symboly, s tým nič nespraví.
A moja rada teda je, zabudnite na štátne symboly. Či bude na hokejovom drese to nové logo, alebo tam bude ten štátny symbol, ktorý tam bol doteraz, keď budú chlapci vyhrávať, alebo kľudne dievčatá, budeme sa tešiť rovnako. Či na ňom bude text slovenskej hymny alebo čičmianske vzory, keď padne gól, budeme sa tešiť rovnako. Ale keď vaším pričinením padne dôvera v inštitúcie, keď vaším pričinením bude prichádzať tento štát o peniaze, tak ako prichádza teraz, keď znížite dôveru v základné nastavenie slovenskej spoločnosti, tak ako to robíte teraz, tak nás žiadna ochrana žiadneho štátneho symbolu neochráni. Preto hovorím, začnite sa, kurník, venovať svojej vlastnej práci a prestaňte riešiť prkotiny, lebo od toho tu ste.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.2.2019 o 15:37 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Poliačik, no ale tak, dá sa súhlasiť s tým, že treba sa venovať podstatným veciam, dá sa súhlasiť aj s tou kritikou, ktorú si adresoval na adresu pôsobenia Slovenskej národnej strany vo vláde a v parlamente. Aj s tým teda, že sa nemajú riešiť prkotiny. Ale môžu sa riešiť aj prkotiny, pokiaľ tie prkotiny predstavujú nejakú zmenu k lepšiemu, lebo aj dobrá zmena k lepšiemu je zmena k lepšiemu a nie vždy sa dajú robiť systémové reformy. Tak pokiaľ je možnosť niečo dobré vylepšiť, hoci len v drobnom rozsahu, je to v poriadku. Len ja tam naozaj nevidím, v čom tento návrh zákona prinesie nejaké akékoľvek zlepšenie. Dobre, tak budeme mať v priamo v zákone napísané, že počas štátneho smútku má byť vlajka na pol žrde, lebo inak by sme to nevedeli. Ale čo ešte? Vyššie pokuty budú znamenať vyššiu úctu k štátnym symbolom, viac vlastenectva? To si naozaj predkladatelia niečo takéto myslia, že hymna ako zvonenie, americká hymna ako zvolenie v mobile poslanca opozičného je nejaký problém? To naozaj s týmto má niekto problém, že kto má aké zvonenie v mobile a že to niečo hovorí o jeho vzťahu k jeho vlasti, k jeho, symbolom Slovenskej republiky? To naozaj, toto má byť spôsob uvažovania predkladateľov, predkladateľov novely. Ja tomu úprimne nerozumiem a naozaj, naozaj som sa vo svojom vystúpení nesnažil, nesnažil ísť po tej línii, že budem vyčítať SNS, čo narobila, ale pýtať sa na to, čo prináša tento... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.2.2019 o 15:45 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem ti, Martin, za tvoje vystúpenie. Ja som najprv reagovala naozaj tak, že tento návrh zákona je úplne zbytočný, pretože je vedený len nejakou osobnou ambíciou, resp. zlým vkusom a nepochopením predkladateľov. Ale ty si ma vrátil opäť do obrazu, že naozaj pri každej príležitosti je potrebné, a dobre si to urobil, povedať zástupcom strany, že jednoducho si neplnia svoje, svoje povinnosti tam, kde by si ich mali plniť. To znamená, naozaj v oblasti vzdelávania konkrétne, kde aj mňa to veľmi hnevá a trápi, že tam totálne Slovenská národná strana zlyháva. A vy si dovoľujete sem chodiť s takýmito, Ondro Dostál tomu hovorí prkotina, ty tomu hovoríš, Martin, blbosť, ja, aby som neurazila pána Farkašovského, poviem nezmysel. A chcem len pripomenúť aj situáciu, keď sa, keď si sa vtedy stretol s ministerkou Lubyovou v tej relácii, že si bol prekvapený, že toto má byť téma rozhovoru. Tak chcem len pripomenúť, že celá tá situácia nadobudla obludných rozmerov, keď v podstate tá hokejová reprezentácia začala byť vydieraná stranou SNS tým, že ak to logo nestiahnu a nezmenia, tak nedostanú tie dotácie, tých 7 miliónov. To predsa ministerka Lubyová jasne povedala. To znamená, že oni ešte aj mocensky si tento svoj zlý vkus idú presadzovať. To je úplná nehoráznosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.2.2019 o 15:47 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Karol Farkašovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Poliačik, ja som vám už hovoril, že vás považujem za túlavého parlamentného solitéra, ktorý hľadá svoju identitu práve tým, že čím hlasnejšie hovorí, tým je počuteľnejší. Ale by som to prirovnal ešte k takej parlamentnej čivave. Čivava je užitočná, lebo hlasno šteká, ale to je asi tak všetko. Povedali ste o celej tejto tematike a problematike, že je to blbosť, že je nemiestne porovnávať aktivitu opozičného poslanca s koaličným. Pýtam sa, je to miestne vyjadrovať sa k téme úcty k štátnym symbolom, že je to blbosť? Je to miestne? Je to žalostná vizitka poslanca Národnej rady, vášho honoru a vašej osobnosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.2.2019 o 15:48 hod.

Mgr. PhD.

Karol Farkašovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán Farkašovský, solitér je cudzie slovo, používajme nejakú slovenskú peknú verziu, napríklad samotár. Vaša vlastná karta, prvá vec. Druhá vec, ten solitér je zástupcom strany, ktorá dnes podpísala koaličnú zmluvu, kde z prieskumu vychádza, že táto koalícia má v prieskumoch vyššie preferencie ako SNS. Toľko k solitérstvu, to je druhá vec. Tretia vec, ja veľmi rád používam na tréningoch vaše vystúpenia ako rovno celú paletu logických chýb. Zrovna tá, ktorú ste spravili teraz, je útok na osobu, ktorá, neviem, kam má smerovať, ale každopádne nič, nijakým spôsobom to neobhajuje to, čo tu robíte. A priniesli ste zákon, ktorý je zle napísaný, do ktorého je vpašovaný podvod na ľuďoch bez toho, aby si ho mal niekto všimnúť. A keby ho Ondro Dostál nebol spomenul, tak prejde bez toho, aby si to niekto všimol. Vydierate ľudí, ktorí nasadzujú svoju energiu, svoj talent za tento štát kvôli svojim vlastným ideologickým záujmom, že im nedáte peniaze. A nazývate to budovaním národnej hrdosti. A keď sa toto stane, tak nech som čivava, alebo buldog, alebo doberman, budem štekať, pán Farkašovský, lebo robíte tomuto štátu hanbu. A kým v tom budete pokračovať, tak prosím, počítajte s mojím štekaním.
Pekný deň.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.2.2019 o 15:49 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:51

Vladimír Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia, novela zákona o štátnych symboloch vznikla najmä na základe toho, že sa jednému z poslancov nepáčilo logo Slovenského zväzu ľadového hokeja. Návrh evidentne vznikol emotívne a je plný nejednoznačností a nepresných definícií.
Pán Hrnko, pred chvíľou ste to tu spomínali. Ten drevený znak hore považujete za biely, za čierny, za strieborný? Alebo má guličky? Alebo krížiky? Ja si myslím, že ani jedno z toho. Má hnedú farbu. (Reakcia z pléna, zaznievanie gongu.) No, vy ste tu spomínali, akú farmu má mať. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Hrnko, môžte ako navrhovateľ kedykoľvek vystúpiť.

Sloboda, Vladimír, poslanec NR SR
K návrhu zákona. Ak má použiť športová reprezentácia Slovenskej republiky štátny znak na významnej súťaži, vrátane prípravy na súťaž, najmä jeho vyobrazením, spôsobom ustanoveným týmto zákonov, akým spôsobom si budete vysvetľovať to slovo najmä? Môže používať aj úplne inak? Pretože v tom prípade naďalej môže vlastne používať to logo, ktoré si vymysleli a ktoré použili. Pretože najmä znamená, že môžu použiť aj niečo iné. Navyše, keď si pozriete tie logá, ešte aj hokejisti Severnej Kórey používajú logá na svojich dresoch.
A čo sa týka grafických prvkov športového odevu, s výnimkou športového čísla, nesmú byť nadradené vyobrazeniu štátneho znaku. Čo tým myslíte? Nadradené by malo byť menšie, väčšie, vľavo, vpravo, hore, dole? Nadradenosť si každý môže vysvetliť inak. Niekto je nadradený už svojím správaním. Navyše, grafickým prvkom sú aj zošité časti dresu. Takže aj tie môžu mať viaceré farby. A teraz čo, tým, že je to nejaká časť dresu, bude červená, tak je, vo väčšine tým pádom je nadradená tomu?
Pán Tittel tu vo svojej faktickej poznámke potvrdil svoju hrdosť na dresy, ktoré nosil. Keď si ale bližšie pozriete štátne znaky, ktoré sú na tých niektorých dresoch vyobrazené, určite nájdete odchýlky v zobrazení oproti oficiálnej verzii štátneho znaku. Nedávno, kým sme si pozerali fotky naozaj zo zápasov, prevažne futbalistov, však ich je asi najviac, všimnite si, že nie je úplne ten znak celkom v súlade s tým, ako je to uvedené, čo myslím si, že drvivá väčšina ľudí s tým nemá žiadny problém. Išlo o tom, že tam ten štátny znak máme a tešili sme sa z našich futbalistov.
Ďalšou polemickou definíciou je významné športové alebo kultúrne podujatie. Kto povie, že čo je významné podujatie a ktoré nie? Niečo iné je významné pre vás, niečo iné je významné pre päťročné deti a ich rodičov. Vtedy je to pre nich významný ten ich turnaj, ktorý hrajú. Významným kultúrnym podujatím koniec koncov môže byť aj ružinovský folklórny festival. A teraz na základe tohto máme na začiatku toho festivalu zakaždým hrať štátnu hymnu? (Reakcia z pléna.) Super.
Ešte aj, ak nie je cieľom návrhu zákona pokutovať, prečo tam potom pridávate ďalšie možnosti pokutovania, ktoré tam predtým neboli? Napríklad aj práve za to, čo tu bolo spomínané, keď zahráte cudziu hymnu na podujatí, kde nie je oficiálna delegácia. Za to môžte dostať pokutu do výšky 10-tisíc eur. Hľadal som bližšie detaily, no v dôvodovej správe, naozaj presne, ako spomínal Ondro, nič také neuvádzate. Chcete teda dávať aj pokuty za to, že hymnu niekto nezahral práve vtedy keď ju mal? Lebo aj to z tej definície toho ustanovenia vyplýva, že jednoducho nezahral, mal, smola, pokuta do výšky 10-tisíc eur.
Takýmto prístupom naozaj nepodnietime hrdosť k štátnym a národným symbolom. Tým, že na vyobrazenie dvojkríža na trojvrší v logu či znaku musí dávať ministerstvo vnútra svoj súhlas? Ako pozrite si, koľko firiem práve túto časť používa. Teraz bavíme sa o logách ako takých, ktoré sa musia registrovať. A hlavne predpokladám, že ste si všimli, že prezidentský kandidát s podporou SMER-u pán Šefčovič tak isto používa trojvršie s dvojkrížom ako svoje logo.
Dávam návrh, aby sme vrátili návrh zákona navrhovateľom na dopracovanie, pretože je evidentne plný nepresností.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

6.2.2019 o 15:51 hod.

Ing.

Vladimír Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Sloboda, no zdieľam tvoj názor a veľmi sa čudujem predkladateľom a tiež ma zaujímalo, práve tá časť, ktorá, netrpezlivo čakám na záverečné reči, keďže už asi nevystúpia v rozprave, tá časť pokutovaní za to, ak sa štátna hymna cudzieho štátu zahrá inde, ako vtedy keď je prítomná oficiálna delegácia, že teda či to pohoršenie nad tým, že kolega Peter Osuský si dovolil mať zvonenie americkú hymnu, že či to je hodné pokuty. A teda do akej, do akej výšky? Lebo však do 3-tisíc eur môže byť fyzická osoba pokutovaná, tak ak budem počuť, že Peter Osuský nechá hrať americkú hymnu vo svojom mobile a teda dlhšiu dobu to nezdvihne, tak či ho mám ísť niekde hlásiť na okresný úrad, že teda porušuje zákon o štátnych symboloch a jeho používanie? Lebo v zmysle toho ako bude ten zákon znieť, ak ho v tejto podobe schválite, tak sa bude dopúšťať porušenia zákona, možno s výnimkou nejakých recepcií americkej ambasády, kde to bude v poriadku, lebo tam bude v prítomnosti predstaviteľa cudzieho štátu, aj keď ambasádor asi nie je oficiálna delegácia. Takže možnože aj za to, za to bude môcť byť potrestaný až výšky, výšky 3-tisíc eur. A teda aj by ma zaujímalo, že či konkrétne toto ustanovenie ste tam dali vedome takto, aby to takto bolo, alebo naozaj ste sa iba pomýlili, lebo začínam mať nutkanie, že ak to takto schválite, tak potom toto bude treba riešiť iným spôsobom a bude... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.2.2019 o 15:56 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video