43. schôdza

26.3.2019 - 4.4.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.4.2019 o 14:59 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:51

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Na toto som sa strašne tešil. To je taký pocit božský, nie, nie, vždy tak dobre sa cítim ako teraz, keď tu môžem mať kolegu Baláža, s ktorým som sedel v tomto pléne tu dole v TA3 a jak ma presviedčal, jaká je to perfektná vec, jak to pomôže tým poľnohospodárom, jak to poľnohospodárstvo zachránime a ja neodborne sa k tomu vyjadrujem. Potom som sedel s vaším predsedom v TA3-ke a teraz, ale to musíme odborne a to, hrdo a slušne. A ja som proste bojoval, vedel som, mal som analýzy. Rozprával som, koľko tých veľkých podnikov, tých potravinárov, tých veľkoobchodov, ako sú na tom, že tam je do 40 tých obrovských podnikov, ktorí keď sú teraz v akom-takom zisku, tak oni absolútne po zavedení tohto odvodu prejdú do straty a tým pádom zákonite, zákonite budú musieť zvyšovať ceny týchto potravín. Hovorili sme, opakovali sme to. Teraz možno všetci čakajú, že teraz, teraz sa vyvŕšime, teraz sa tu budem vysmievať. A nie, neurobím to. Nie, mňa teší to, že si musíte ten kalich horkosti a tej hanby vypiť do dna. Ja by som tu na vašom mieste sedieť nechcel, by som sa hanbil jak pes.
Viete, najhoršie je, keď vás nachytajú na hruškách. A vás práve nachytali na hruškách. To znamená, že ja do vás kopať nebudem, lebo vy si nesiete ten svoj kalich sám. Ja do vás kopať určite nebudem, ale musel som sem dojsť a musel som sa tunak do sýtosti vám zasmiať do tváre. A robím to s božským, takým, takým, takou úľavou, lebo konečne aspoň vidíte, čo páchate, čo robíte, aké nezmysly. Keď sme vám to povedali, kurník, však aj tomu vašemu predsedovi povedzte, však vy v tom vašom klube, však nie ste hlupáci, však sa s vami rozprávam. Ste mu to určite povedali. Nie, ale on keď si postaví hlavu, no tak, aj sa mu postavte, preboha živého. Však u nás v klube tak isto, keď dôjdem s nejakou blbosťou, tak mi to vysvetlia a stiahnem podpätky. Ale už toto by mal už pán predseda pochopiť, že nie je génius, už sme to všetci zažili, videli sme. Skúste s ním normálne rozprávať.
Ja do vás kopať nebudem. Ja som strašne rád, že môžeme teraz toto zrušiť. Ja vás podporím v tomto. Určite nebudem do toho ďalej búšiť, nebudem robiť obštrukcie, podporíme tento návrh zákona.
Chcem povedať jednu vec, že medziročne v januári za posledných 13 rokov najviac stúpli medzi mesačne, pardon, medzimesačne stúpli ceny potravín. A môžme teraz hovoriť, že to môžeme rozsegmentovať kvôli čomu, môžme sa baviť, že to nebolo všetko len kvôli tomuto. Je pravdou, že minulý rok stúpli ceny potravín skoro o 6 % a tam ešte ten odvod nebol, vážení, to treba povedať, že ten odvod nebol, a stúpli nám najviac z celej Európskej únie, cena potravín. Ale, priatelia, to znova sa netvárme, že to neni výsledok tejto vlády. To je výsledok zlej agrárnej politiky, to je výsledok toho, že tu máme oligarchov, ktorí nám tuná rozkrádajú dotácie, že nám tuná rozkrádajú elektrickú energiu, že tunak sa šírinou-barinou tunak so všetkým bačuje takým spôsobom, že naozaj tí, tí poľnohospodári alebo tí prvovýrobcovia musia zdvíhať tie ceny, aj keď to nechcú.
A teraz vám poviem ďalšiu vec. Ak niekto očakáva, že ceny potravín, keď tento zákon zrušíme, že klesnú, no tak zabudnite na to. Čakajte v lete Mikuláša, rovnaká blbosť. Preto lebo obchodník, obchodník, keď raz zvýši ceny, už ich nikdy nedá dole. Zažili ste, keď ste znížili dépeháčku z 20 na 10 %, žeby niekto zlacnel? Máte pocit, že hotely znížili ceny hotelových izieb? No ja som to nezažil. Ani v jednom hoteli. Proste oni akurát vykrývajú tie enormné náklady, ktoré sa zvyšujú, nafta, elektrika, všetky vstupy, zamestnanie, odvody, to všetko tak narástlo, že tí hotelieri už nemali z čoho žiť, tak si aspoň, trošku kyslíku dostali a nadýchli sa. Ale ceny neznížili ste tým, tým znížením dépeháčky. A rovnako teraz obchodníci zarobia ešte viacej a garantujem vám, že ceny nepôjdu dole, nepôjdu. Už je raz zvýšená cena a nikto ju nedá dole, nikto na tomto svete. A musím povedať, že vďaka aj vašim, vašemu zákonu, lebo sa pekne na vás vyhovorili, pekne sa vyhovorili. A mne tu nejde o to, aby som si povedal, no a, Ježiš, tak to je Dankova daň, tak teraz sa budeme, tak mu to hádžme na hlavu. Mne ide o tých ľudí, mne ide o tých ľudí, že tí ľudia budú musieť platiť tie vysoké ceny potravín. Ja sa môžem na to vykašľať, že Dankovi nasadia ďalšiu somársku hlavu, na to sa môžem úplne vykašľať. Mne vadí to, že vlastne tento stav vôbec nastal. A keď sme na to upozorňovali, tak sme boli za hlupákov. Ja som len rád, že teraz, pán kolega, si to môžete fakt tunak v celom to pléne. A ešte vám nezávidím, lebo ešte tu dlho budete sedieť a ešte si ten kalich horkosti do dna vypijete.
Nebudem vám nadávať, ja vás len veľmi pekne prosím, keď vám kolegovia, aj keď z opozície snažia sa vysvetliť niektoré veci, no ja som o tom presvedčený, že ste inteligentný človek, ja som na 100 percent presvedčený, že vy ste vedeli, čo presadzujete a že to nebude fungovať, že je to hlúposť. Upozorňoval som vás na to, aj čo sa stalo v Európskej únii, že Poľsko toto zaviedlo a im to zrušili. Však sme mali príklad tej Poľskej republiky. Prečo sme si mali myslieť, že no tak Poliakom to zrušili a nám to nezrušia? No jasné, že nám to zrušia, jasné, že budeme mať s tým problém. A buďme radi, že ideme z kratšej cesty späť, lebo keby sme to neurobili, tak ešte nás dodžubú tie reťazce na súdoch a ešte budeme platiť ako tento štát. A kto? Vy, SNS? Nie, zase my všetci, z našich peňazí to zaplatíme.
Takže ja som veľmi rád, že ideme z kratšej cesty späť, ja vám ďakujem za to, že ste ten zákon priniesli, že budeme môcť zaňho zahlasovať, že bojujete proti vlastnému zákonu, to som veľmi rád a podporíme vás v tom. A ja vám prajem, aby sa vám tu dneska dobre sedelo, aby ste si to vychutnali, a želám vám pekný deň.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.4.2019 o 14:51 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:57

Eva Antošová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Krásna povahová črta na obzore, zase škodoradosť. Najväčšia radosť, pán kolega Kollár, až to z vás, až to tak z vás sršalo, čo hovorím, je to tiež ľudská vlastnosť. Pán Boh nás má všetkých rád, takže nebudem to ďalej komentovať, ale je to také zvláštne a možno aj trocha smutné.
Ale zareagujem na inú vec. Povedali ste, na vašom mieste by som sa hanbil ako pes. Začo, pán Kollár? Nie sme ani veksláci, ani nespolupracujeme s talianskou mafiou, ani sme nikoho nepodviedli, neokradli a chceli sme poľnohospodárstvu pomôcť zavedením osobitného odvodu. To, čo sa teraz udialo, sme zobrali ako fakt a postavili sme sa k tomu tvárou v tvár. A dnes to preto riešime. A znova opakujem, že keď by ste vystúpili a povedali zopár odborných faktov, tak to beriem, ale znova táto znôška, dobre, nie takých nadávok ako vaši predrečníci, sme si ich, od nich tu vypočuli, ale zase takého vášho rangu vystúpenie, ktoré, čo ja viem, či to občania takýmto spôsobom zoberú. Necháme to na nich. Ale ja si myslím, že niekedy si viacej alebo mali by si viacej občania vážiť úprimnosť a otvorenosť ako takéto divadielka a krivé úsmevy. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.4.2019 o 14:57 hod.

Ing.

Eva Antošová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:59

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Kolega Boris, ja sa chcem ešte vrátiť k tomu, čo si hovoril o tých cenách, že presne jak si povedal, my sme sa o tomto tu bavili, vlastne aj pri znižovaní DPH na tie hotely. Ja som rád, že si to ešte aj ty potvrdil ako človek, ktorý má skúsenosť aj s týmto biznisom. A dokonca myslím, že aj kolega Goga vtedy hovoril, že naozaj, že tie, tá DPH, to zníženie DPH sa neprenesie do ceny. Jednak preto, že sú tam enormné iné náklady, ktorými sa len sanujú vlastne tieto náklady, ale že proste tak to je, že sa to neprenesie. Takže presne to, že však sme to hovorili všetci, ale ty si to ešte o to viacej potvrdil.
A chcem tu opäť vyzdvihnúť, lebo to tu musí zaznieť, že, že tak ako si aj ty povedal, aj my predtým, že tá zodpovednosť vlády je aj za ostatné, by som povedal, skutky, ktorými sa navyšujú náklady pre akýchkoľvek podnikateľov. To podnikateľské prostredie proste je tu zlé, regulácie rastú, byrokratická záťaž rastie z roka na rok a toto sa samozrejme prenesie do tých nákladov a tým pádom sa to prenáša aj do cien a tým pádom sa ceny zvyšujú. Tak isto trh práce, vidíme, aká je tu situácia na trhu práce, že je tu už nedostatok mnohokrát pracovných síl, flexibilita nie je dostatočná a podobne To sú ďalšie anomálie, ktoré sa tu dejú len preto, že táto vláda nevie alebo nechce, akokoľvek to nazvem, proste nekoná a nevie priniesť riešenia, ktoré by toto odstránili.
A už posledné, čo si hovoril, tie ceny energií, to je, to je úplne krásne, o tom hovoríme tiež často v tomto pléne, keď je na to príležitosť, aké sú zavedené rôzne položky do cien elektriny ako takej, ktoré by tam nemuseli byť a ktoré umelo navyšujú tú cenu a tým pádom sa prenášajú do celého produkčného reťazca. A tým pádom tie ceny pre konečného zákazníka, pre človeka automaticky zvyšujú. Toto sú miesta, kam sa treba smerovať na to, aby sme pomohli jednak aj v cenotvorbe ľuďom, ale aj samotným farmárom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.4.2019 o 14:59 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:01

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Kollár je podnikateľ a vniesol do toho tento aspekt a chcel by som len poznamenať, že vskutku SNS zohrala smiešnu rolu. Totiž po zvýšení, po zvýšení poplatkov za soboty, nedele, zvýšenie cien energií, po prehriatí pracovného trhu si obchodníci netrúfli tlačiť na rýchle zvyšovanie cien, pretože je tu veľmi vysoká konkurencia. Je tu veľa reťazcov. Ktorý by ohlásil zvyšovanie cien, tak začneme chodiť do iného, k inému reťazcu. A tu sa ponúkla priam kampaň, SNS zahralo kampaň, že ide im dať tú legitimitu na zvýšenie cien, lebo zavádza to, čo teda kolegovia nazývajú Dankova daň, zavádza osobitný odvod pre reťazce. Čiže kto už môže im zazlievať, že budú tlačiť peniaze von do výšky, keď v televízii nič iné sa nediskutuje, len sama Dankova daň a samé odvody? A my potresceme tie reťazce a tak ďalej. No tak, samozrejme, naspäť sa vajíčko, z ktorého je už praženica, vrátiť nedá. Zníženie cien nastane, až keď sa vráti kríza, keď sa ekonomický cyklus vráti. To, že to chcete urobiť zrušením toho vajíčka, ktoré ste rozbili, je neúčinné a je len priznaním, že všetko sme zbabrali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.4.2019 o 15:01 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:03

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kollár, ocenili ste, že predkladatelia návrhu zákona idú z kratšej cesty späť, lebo ešte by sa mohlo stať, žeby si od nás potom obchodné reťazce nárokovali späť ten osobitný odvod, ktorý museli zaplatiť. Tak tu by som chcel podotknúť, že ideme z kratšej cesty späť nie preto, lebo SNS sa zobudila, ale preto, že Európska komisia pozastavila účinnosť zákona. To, čo tam hrozilo, je, že by ostal v účinnosti ten osobitný odvod, samozrejme, že reťazce by ho platili, platili by ho tak, že zvýšili ceny potravín, takže by to zaplatili spotrebitelia. A teda ak by konanie pred Európskou komisiou dopadlo tak, že ten osobitný odvod bol v rozpore s právom Európskej únie, tak by to dopadlo tak, žeby, žeby štát musel vracať ten vybratý odvod obchodným reťazcom. Ale samozrejme, že tie obchodné reťazce by ho už potom spotrebiteľom nevrátili. Čiže raz by to ľudia zaplatili ako spotrebitelia na zvýšených cenách potravín a potom druhýkrát keby prehralo, prehrala Slovenská republika konanie pred Európskou komisiou, tak druhýkrát by sme to platili ako daňoví poplatníci, pretože by sme to vracali, vracali obchodným reťazcom. Toto, našťastie, nehrozí, lebo bola pozastavená účinnosť toho zákona. Ale je to zásluha Európskej komisie, nie, nie zásluha SNS.
Súhlasím s tým, že na mieste predkladateľov by som sa hanbil ako pes a nemá to nič spoločné so spoluprácou s talianskou mafiou, z toho je upodozrievaná iná koaličná strana nie SNS. Ale teda navrhnúť zákon a byť upozornený na to, že je zlý a napriek tomu ho schváliť, byť upozornený, že Dankova daň z jedla zvýši ceny potravín a potom sa tváriť prekvapene, že sa to naozaj stane, byť upozornený, že zákon je v rozpore s právom EÚ, a potom keď to Európska komisia pozastaví, tak sa tváriť prekvapene, to je ozaj hanba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.4.2019 o 15:03 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:05

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som chcel reagovať len na pani poslankyňu Antošovú a povedať jej, že moje vystúpenie bolo neosobné. Ja som osobne nenapádal. Akonáhle vám dôjdu argumenty v SNS, tak osobne napádate. Vy ste ma osobne napadla, ja som tam neprišiel a nehovoril som, že Danko rozkradol Lesostav, že Andrej Danko začal svoju politickú kariéru tým, že s otcom rozkradli tento štát, že našim ľuďom nezaplatili to, čo mali zaplatiť, že nezaplatili ani sociálne poistenie, že tam 300 ľudí skončilo na ulici. To som nepovedal. Teraz ste si to vypýtali, pani Antošová. Že celý život len parazitoval na tejto spoločnosti. Ja nie.
A som veľmi rád, že ste spomínali aj taliansku mafiu, to je váš koaličný partner, to som zvedavý, či to poviete aj Robertovi Ficovi, lebo toto sa týka len Roberta Fica. Čo znamená, že keď človek je neútočný, neosobný, postaví sa tam, nenaloží vám tak, ako by ste si zaslúžili za tie hlúposti, čo tu predkladáte, tak vy sa idete brániť. Ja viem, že ste tuná posadená na to, aby ste chránili, ale robíte chybu, že začínate byť osobná. Toto sme my nikdy neurobili a to je vaša úbohosť, to je vaša hanba, vaša osobná hanba, pani Antošová. Môžete sa hanbiť, že ste v SNS pod takým predsedom, aký je Andrej Danko a ešte ho snažíte sa obhájiť. Viete čo? Aká je to strašná hanba obhajovať hlupáka? Hrozná.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.4.2019 o 15:05 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:07

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka, vážený pán spravodajca, vážené kolegyne, kolegovia, vážení prítomní. Kedy to bolo? V septembri alebo v októbri, kedy ste priniesli tento návrh zákona a všetci vás upozorňovali, že robíte chybu, že ho predkladáte. Všetci vás upozorňovali, teda samozrejme okrem koaličných partnerov, tí boli možno prekvapení a zaskočení, že si chcete takto vyboxovať nejakých 100 miliónov do rozpočtu pôdohospodárstva, pretože komu chutí moc, tak ten s tou mocou chce mať aj peniaze. O žiadnych poľnohospodárov nejde, ide o to, aby ste mali vy, nie minister financií, ale aby ste vy v SNS mali pod palcom nejakých 100 miliónov a šafárili s nimi tak, ako to vy budete chcieť, bez kontroly. O nič iné nešlo pri tomto odvode. Všetci vás upozorňovali, nielen opozícia. Nielen to, že vám pán prezident ten zákon vrátil a museli ste ho tu znova pretláčať, upozorňovali vás obchodníci, upozorňovali vás dokonca odborári, dôchodcovia, všetci, čo mohli, tak kričali, že tento zákon je škodlivý.
Tento zákon je namierený proti zahraničným reťazcom? Ozvalo sa MILK - AGRO, prešovská firma, slovenský, prešovský reťazec na východnom Slovensku, ktorý poskytol informácie o tom, že ak toto majú platiť, tak skončia jednoducho v strate, pretože ich zisk je symbolický a pokým ich zaťažíte tým, tým odvodom, tak jednoducho budú v strate a budú uvažovať čo ďalej, či to náhodou nezavrú.
Toto ste vy chceli dosiahnuť? Jednoducho hlavou proti múru, len ste chceli uchmatnúť 100 miliónov. Toto bolo celé, toto bol celý váš plán, ktorý zakrývate nejakým rečami o poľnohospodároch. Keby ste niečo robili pre poľnohospodárov, tak tu nechodia na traktoroch alebo na koňoch demonštrovať do Bratislavy, pani ministerka. To, že sú tu a že sa sem znova chystajú, to je dôkaz toho, čo vy robíte pre poľnohospodárov. Dávno by ste zatočili s tou talianskou mafiou, ktorá je na východe a, bohvie, kde všade. Je mi to ľúto, že vám to musím hovoriť, pretože sa svojím spôsobom poznám s vaším manželom a považoval som ho za férového človeka a ním, dúfam, aj naďalej je.
Takže nielenže ste si urobili hanbu pred celým národom predložením tohto zákona, ale samozrejme stalo sa to, že obchodníci zdvihli k 1. januáru ceny. A nie tak ako inokedy k 1. januáru, ale podľa istení analytikov, nie Ondreja Dostála alebo mňa alebo Janky Cigánikovej, podľa zistení relevantných analýz a potvrdilo to aj ministerstvo financií, tá cena skočila tak prudko, lebo bol zavedený tento odvod. Tí obchodníci sa samozrejme na to museli nejakým spôsobom, v úvodzovkách, pripraviť, pripraviť zvýšením cien. Jednoducho ste podpísaní pod najväčším zvýšením cien potravín v histórii Slovenska. To si dovolím tvrdiť a to z vás nič už nezmyje. A tak ako to všetci predo mnou povedali, to mlieko je rozliate, to už do fľaše nevrátite. Darmo tu budete vymýšľať akýsi kváziargument, že sa tešíte, ako obchodníci znížia ceny. No ako už len môžu obchodníci znížiť ceny? Keď sa vezme celá politika, ktorú robíte, vy konkrétne, SNS. Rekreačné poukazy, hej, 275 eur musí tá Billa alebo ten Kaufland alebo to MILK - AGRO, čo sú veľkí zamestnávatelia, ich sa to týka, prosím pekne, tak musia dať na zamestnanca naviac, možno by to mohli dať na odmeny, možno by to nedali vôbec, ja neviem, ale to je ďalšia záťaž, ktorá ich napríklad núti zdvíhať ceny, nie len tento osobitný odvod. Vaši kamaráti zo SMER-u zvyšujú víkendové príplatky, to je síce fajn, ale na druhej strane to samozrejme nízkopríjmových zamestnancov a ich zamestnávateľov núti niečo s tým urobiť, pretože niekde sa tie peniaze musia získať. A pokiaľ tie marže sú reálne naozaj malé v tých obchodoch, tak nič iné nezostáva tým obchodníkom, ako zvyšovať ceny. Čiže tak ako aj Boris Kollár predo mnou, ja takisto prízvukujem, áno, to zvýšenie cien nie je len kvôli tomuto osobitnému odvodu, je aj kvôli nemu, ale aj kvôli ďalším opatreniam, pod mnohými z nich ste jednoducho priamo alebo nepriamo podpísaní. Taká je realita. A vysvetlite to, prosím vás, dôchodcom alebo mladým rodinám. Tí to jednoducho samozrejme čítajú tak, že je to Dankova daň z jedla a inak to ani čítať nebudú. Je to skrátka vaša hanba.
Ďalšia vec, ten európsky rozmer. Rozmer konfliktu s európskou legislatívou. To je jednoducho zbytočné tu už opakovať. Vám to bolo jednoducho srdečne jedno, ale áno, na druhej strane nakoniec ste na to boli nútení reagovať a ísť veľmi zvláštnym spôsobom do legislatívneho procesu, ktorý teda začal tým, že ste úplne demokraticky včera, úplne demokraticky s naším zásadným nesúhlasom presunuli náš návrh na koniec schôdze, pretože, ako tomu rozumiem, keby ten náš návrh bol možno dnes doobeda na programe parlamentu a možno o jedenástej by sa o ňom hlasovalo, mali by ste samozrejme veľkú dilemu, čo urobíte a tá vaša hanba by bola možno ešte väčšia.
Nuž, čo mám povedať? To je, to je, ako keby hrach na stenu hádzal, ako na adresu vášho pána predsedu. Je to, skrátka, múdry, inteligentný, skutočne slušný človek, demokrat od srdca, od kosti. Nuž tak čo dodať, čo dodať? Nosím drevo do lesa? Budem nosiť drevo do lesa? To je zbytočné. Aj keď urobíte zajtra, neviem aký populárny návrh, aj keď neviem, ako, dajme tomu, znížite dane firmám alebo možno odvody živnostníkom, vy ako SNS v tomto volebnom období ste sa už tak sprofanovali pred voličmi, že vaše klesajúce preferencie už nezachráni, ani keby ste zlaté prstene pred parlamentom rozdávali. To mi verte. Pokiaľ sa, nebodaj, nezbavíte toho vášho pána predsedu, tak vám nepomôže ani svätená voda, nič, nikto a nič. Budete radi, ak sa dostanete s 5,01 % do ďalšieho parlamentu. História si zapamätá to vaše štvorročné pôsobenie ako jedno obrovské fiasko a veľkú blamáž.
Ďakujem pekne, len tak ďalej pokračujte.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.4.2019 o 15:07 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Mihál, áno, tak dá sa súhlasiť, že nech len tak ďalej pokračujú, lebo tým ukazujú svoju skutočnú tvár, ale myslím si, že Dankova daň z jedla je tak výrečná, že aj keby už nepokračovali, tak už je to všetko všetkým jasné. To, čo nie je jasné, je tá forma, ktorou to robia, lebo teraz tu rokujeme o skrátenom legislatívnom konaní. Ak by uznali, že áno, predložili sme, presadili sme zlý návrh zákona, presadili sme Dankovu daň z potravín, ktorá zvýšila ceny, je to v rozpore s právom Európskej únie, naša chyba, pomýlili sme sa, ideme to zmeniť, ale oni sa tvária, že je to v poriadku, že iba Európska únia má nejaké divné pochybnosti. A to, že má, má pochybnosti, tak pozastavila, a keď pozastavila, no tak by boli v neistote, chudáci, chudáci, producenti potravín, lebo nevedia, či dostanú tie dotácie, ktoré im sľubovali, alebo nedostanú a bola by ohrozená potravinová bezpečnosť. No nevystúpil tu nikto z koaličných poslancov, ani pani ministerka nespravila nič iné ako, že prečítala to, čo máme písomne v tom návrhu na skrátené legislatívne konanie. Nie je tam vysvetlené, aké sú dôvody na skracovanie legislatívneho konania. A ja teda dúfam, že aspoň v záverečnom slove pani ministerka vysvetlí, že ktorý z tých dôvodov a ako je ohrozená bezpečnosť alebo ľudské práva alebo ako hrozia značné hospodárske škody štátu, lebo, lebo dosial to vysvetlené nebolo. A keď má vláda takýto pocit a takúto obavu, tak bolo by aj korektné vysvetliť, prečo nenavrhla skrátené legislatívne konanie o návrhu poslancov Mihála a Poliačika, ktorý je identický s tým návrhom, ktorý neskôr predložil Andrej Danko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.4.2019 o 15:14 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jožko, klobúk dole pred tvojím kľudným prejavom. Ja keď som predtým hovorila, až sa mi ruka triasla, ako som bola nervózna z toho, jak, jak nekorektne sa voči vám SNS zachovala. Takže naozaj klobúk dole pred tým kľudom, ktorý si si dokázal v takejto situácii udržať.
Chcem len doplniť alebo chcem len možno trošku oponovať. Vravel si, že by bola hanba, že by mali väčšiu hanbu, keby podpísali váš zákon a že to chápeš, že preto to teda prehodili na koniec a ukradli vám v podstate nielen zákon, ale aj miesto v poradí, tak ja chcem povedať, že nemali by väčšiu hanbu, počúvaj, nemali. Teraz majú najväčšiu hanbu, to, čo spravil Danko, že, že, že poukázal on, čo ukradol rigorózku, teraz ukradol zákon a poradie, tak akože fakt urobili si takú, tak strašne zle si urobili. A ja rovnako jak Boris Kollár, aj ja sa z toho teším, že to urobili nakoniec vlastne. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.4.2019 o 15:16 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:17

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No a dodám teda ešte, Janka, dodám teda ešte, aby sa nezabudlo, že okrem toho, že odsunuli náš zákon na koniec, demokraticky, samozrejme, lebo väčšina rozhoduje, okrem toho, že skopírovali náš návrh zákona, že teda pán plagiátor potvrdil, že je veľkým pánom plagiátorom, tak okrem toho ešte tam ten pán predseda dal vyhodiť môjho kolegu spolupredkladateľa Martina Poliačika z rokovacej sály, ktorý by tu inak teraz sedel, a viem si predstaviť, ako ostro by vystúpil, ale on demokraticky túto možnosť nedostal, pretože bol vyhodený z tejto sály pod zámienkou, že uráža pána plagiátora. Nuž, pán plagiátor si nič iné ani nezaslúži. A my teda tu dnes Martina Poliačika nemáme, neviem, či je to dobré alebo zlé, ale je to znova prejav toho, akým spôsobom hrdo, odborne, slušne, demokraticky a s novou politickou kultúrou vládne Slovensku SNS.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.4.2019 o 15:17 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video