50. schôdza

13.9.2019 - 17.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:13 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Peter Osuský

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:07

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, podobne ako ty som si všimol tiež tie motívy z manuálu SMER-u, ktorý je pripravený na túto schôdzu. Teda to, ako si spomenul, že pán premiér Pellegrini hovoril o Kočnerovom gangu, ktorý ho ide odvolávať, teda opozícia je Kočnerov gang. Pán poslanec Blaha dokonca hovoril o Kočnerových opičiakoch, ako si to spomenul, a myslím si ale, že je to také odvážne a neviem, či pán Tomáš, alebo kto pripravoval tie podklady, zvolil úplne vhodnú terminológiu, lebo Kočner v tej súkromnej komunikácii so Zsuzsovou z Threemy, o ktorej sa domnieval, že sa o nej nikto nikdy nedozvie, nehovoril, že jeho opička je nejaká opozičná politička, ale ako o svojej opičke hovoril o Monike Jankovskej, štátnej tajomníčke za SMER - sociálnu demokraciu, ktorá bola v roku 2016 na kandidátke strany SMER - sociálna demokracia zvolená za poslankyňu Národnej rady. Lebo Kočner v tej súkromnej komunikácii z Threemy nehovoril o tom, že sa teší na to, ako vláda SMER-u konečne skončí a ako sa, ako sa opozícia dostane k moci a že aké to bude výborné. On, naopak, hovoril o tom, že sa toho obáva, že tomu treba zabrániť, lebo keď SMER skončí a nastúpi opozícia, tak potom už jemu Kočnerovi nepomôže skryť sa ani na severnom póle.
A pripusťme, že je teoreticky možné, že to boli len také spravodajské hry a Kočner je taký geniálny stratég, že takto písal len preto, lebo predpokladal, že ho raz zavrú, že jeho kamarát Peter Tóth vydá jeho mobil polícii, tá v ňom objaví túto komunikáciu. Komunikácia unikne na verejnosť a poškodí to SMER - sociálnu demokraciu. Je to teoreticky možné, ale pripusťme, že veľmi pravdepodobné to nie je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:07 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja sa naozaj chcem opäť ohradiť, aby ste občanov Slovenskej republiky nazývali opicami, ktoré žerú seno. Ja si myslím, že síce ste to povedali trochu kulantnejšie ako pán Osuský, ktorý, zjavne jeho koncentrácia je niečím ovplyvnená, ale však to je na ňom, ale ešte raz chcem sa voči tomu ohradiť.
Pán Matovič, vymyslel nový termín, kolegovia, kolegyne, všimnite si, že opoziční politici sa s Kočnerom stretávajú vo verejnom záujme. To boli stretnutia vo verejnom záujme. Zatiaľ čo všetci iní v inom záujme. Úžasné, skvelé.
Dokonca podľa pána Matoviča bol Sulík obeťou pána Kočnera. Normálne pána Sulíka tam zviazali, mučili, priviezli na to stretnutie a on, chudák, pod vplyvom všetkých možných látok a pod vplyvom španielskej čižmy a dereša komunikoval o voľbe generálneho prokurátora. To je neuveriteľné, ako to aj pán Osuský dokáže ešte obhajovať.
Pán Matovič, vy ma nemôžeme osobne uraziť. Rozumiete, nemôžete. Od vás ako človeka to proste neberiem.
Aj o vás napríklad denník SME napísal, že ste psychopat, ale ja to nikdy k smerom vám hovoriť nebudem. Lebo ja sa necítim odborník na to. Nie som ani psychiater, ani psychológ, čiže nebudem a nedokážem stanoviť vašu diagnózu, ale vy to robte.
A, viete, vy môžte hovoriť, koľko chcete, že ste zaplatili neviem koľko daní tomu štátu - ale nie všetky. Nie všetky, pán Matovič. To je úplne jasné, dokázala to polícia a prokuratúra. A presne tie siroty, o ktorých vy hovoríte, mohli z tých daní niečo mať.
Je mi ľúto, že aj po odchode vašich poslancov, a nie malej skupiny, pokračujete v tomto štýle politiky, ako povedala pani Remišová, štýlu politiky osobných osočovaní, vulgárnosti, klamstiev a ad hoc riešení. To ste vy, pán Matovič, bohužiaľ. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:09 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Igor, tento boj budeme musieť zvádzať asi naozaj dosť dlho, pretože vidíš, akým spôsobom argumentujú poslanci koalície a poslanci SMER-u. Zavádzajú alebo zvádzajú tu diskusiu tým, že útočia na konkrétne osoby, ale my nesmieme zabudnúť na to, že my sme tu neni za seba, my sme tu za občanov, ktorí nás volili, a hlavne za občanov, ktorí trpia tú krivdu tejto vlády. Pretože nesmieme zabudnúť na to, ako tu naozaj táto garnitúra umožnila systém, kde si súkromná osoba mohla vyžiadať pavúkov na osoby, aby mohol týmto ľuďom hroziť dokonca životom, dokonca ich dať zavraždiť.
A ak tu pán premiér hovorí o dodržiavaní zákonov, tak by mal dopovedať, že to dodržiavanie zákonov, patrí to iba pre ľudí druhej triedy, pretože pre koalíciu a pre ministrov a podobne tieto zákony neplatia, pretože majú svoj paralelný svet. Ich vôbec netrápi o tom ("netrápi to", pozn. red.), ako fungujú nemocnice a školy a podobne, pretože žijú v paralelnom svete, ktorý si môžu dovoliť zo svojich veľkých príjmov.
A pán premiér Pellegrini prišiel v roku 2018 ako premiér, ktorý mal nahradiť alebo prísť s novou tvárou. Chcel ponúknuť novú alternatívu, ale to divadlo celé vlastne sa krásne vyfarbilo práve v momente, keď mal odvolať štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú. Tam sa ukázalo, že zrazu zmeravel alebo ako pštros strčil hlavu do piesku. Proste nekonal. A teraz opäť sa nás budú snažiť presviedčať o tom, aké to bolo dôležité, že nekonal, že dodržiaval zákony. Ale zákony, opäť, len pre tú inú skupinu ľudí.
Takže toto sú tie dva svety, ktoré oni žijú, a ja neviem, či sa nám podarí niekedy prebudiť samotných príslušníkov SMER-u, ale určite musíme bojovať o to, aby sme prebudili ľudí, ktorí im ešte veria.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:11 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:13

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nuž, dobre sa to vyvíja. Konečne je tá schôdza o tom, o čom mala byť od počiatku, a na trestnú lavicu sa postavil Igor Matovič, pretože tam patrí. A teraz tu predniesol svoju reč obhajoby, teda ako to, akou obeťou on bol vlastne a ako všetci sú zlí a všetci mu len ubližujú a on s Riškom Sulíkom sú tie obete.
Nuž, viete, pán kolega Matovič, ako tu už naznačil aj pán poslanec Tomáš, vy ste ten švárny Igor, ktorého temné sily dotiahli do toho Five Star Residence a spravili z vás obeť. Vy ste obeť, ktorú temné sily zobrali a strčili ju do tej Fabie, aby ste mohli spáchať s mamičkou daňové podvody? Vy ste tá obeť, ktorá kvôli satanovi musela urobiť podvody s Vandákom? To všetko len zlé sily, ktoré vás ovládajú?
Tento pohľad je neuveriteľne, ale neuveriteľne smiešny. Ale mňa najviac mrzí na tom, že vy už strácate ale absolútne súdnosť, keď zneužívate ešte aj v tomto prípade smrť Jána a Martiny, pretože tancovať na hrobe týchto dvoch mladých ľudí ešte rok a pol po ich smrti je neuveriteľné morbídne.
A keby sme teraz zobrali logiku, že čo keby sa bolo bývalo stalo, tak v prvom rade vy ste ten vinný, ktorý sa stretával s Kočnerom, až 6 hodín s ním diskutoval namiesto toho, aby ste sa snažili ho dostať do väzenia. Ja mám tento istý názor aj vo vzťahu k pani prezidentke Čaputovej, ktorej sa vraj podľa jej poradcov vyhrážal pán Kočner a ona to nešla nahlásiť polícii, a keby vtedy išla na tú políciu, tak možno by bol Kočner zavretý a možno by sa nestalo to, čo sa stalo.
Čiže poďme, keď týmto spôsobom chcete analyzovať túto situáciu, tak ste vinný v prvom rade vy a vaša liberálna banda. A ten základný kontrast, ktorý tu ja vidím, a spomenul ho aj pán predseda vlády, je v tomto: Počas Matoviča, počas vlády, kde sedel aj Matovič, bol Kočner miláčikom Markízy, raňajkoval so Sulíkom a mojkal sa s Matovičom. Počas našej vlády sedí Kočner v base.
Toto nevysvetlíš, ty obeť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:13 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:15

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zabudol som ešte jedno kľúčové klamstvo Petra Pellegriniho spomenúť a povedal doslova vo svojom vystúpení, že keby som aspoň jednu A4-ku mal, ktorú som nemal k dispozícii, hoc´ som sa dotazoval, tak by som ju odvolal. A toto je krásne klamstvo, ktoré sa dá dosvedčiť, že klame, lebo Monika Jankovská pri tom, jako jej policajti zobrali mobil, tak dostala podpísaný papier, ktorého kópia jej zostala, a to je to uznesenie o začatí trestného stíhania, v ktorom je napísané, že jej berú mobil kvôli podozreniu zo spáchania trestného činu korupcie v nadväznosti na trestný čin zneužitia („zneužitia právomoci“, pozn. red.) verejného činiteľa. Ale Peter Pellegrini úmyselne klame, lebo potrebuje klamať, potrebuje sa vyviniť a potrebuje znova to hrať na to, že sa spolieha, keď teda neviem kto to tu, zase Goebbels tuším, hovoril, že sa spoliehajú na to, že voliči SMER-u asi seno žerú, že nerozumejú tomu, že Pellegrini mal takto možnosť vidieť dôkazy. A tým, čo povedal, do poslednej chvíle hájil mafiu na ministerstve spravodlivosti, len potvrdil, že pohŕda policajtami, ktorí to vyšetrujú, pohŕda prokurátormi a pohŕda dozorujúcim sudcom ešte, ktorý dal teda ten štempeľ definitívny na to, aby jej zhabali ten mobil. Peter Pellegrini povedal, že on stojí nad zákonom. Presne tak jak Marian Kočner si myslel, že môže stáť nad zákonom, lebo on rozhoduje o tom, čo je dôkaz. Čiže nie vyšetrovací tím, nie dozorujúca špeciálna prokuratúra, nie sudca, ktorý dal pri... alebo ktorý súhlasil so zadržaním mobilu, ale Peter Pellegrini je Boh, ktorý rozhoduje o dôkazoch. Toto klamstvo v priamom prenose, kedy hovorí, že jedna A4-ka, on ju nemal, takto si ju mohol zobrať od Jankovskej. Neurobil to alebo urobil a veľmi dobre vedel, ale kryl ju do poslednej chvíle.
A nejaké, prepáčte, mentálne poryvy nejakej mysle psychopata s komplexami menejcennosti zo zadnej lavice komentovať nebudem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:15 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:17

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemné popoludnie prajem všetkým. Vážený pán predsedajúci, ctený pán predseda vlády, vážení páni ministri, ctené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, pokúsim sa udržať emócie na uzde, ale slovenčina je naozaj ľubozvučná reč a možno aj preto, že sa snaží kombinovať spoluhlásky so samohláskami a je málo slov, kde nájdete tri alebo viac spoluhlások po sebe, napríklad "strč prst skrz krk". A ja by som doplnil ešte jedno slovo, ktorým by som charakterizoval pocity, ktoré zrejme máte mnohí z vás po vystúpení pána Matoviča, možno aj po tom návrhu, po tom pokryteckom návrhu na odvolanie predsedu vlády, a to je slovo "grc".
Naozaj musím skonštatovať, že to, čo bolo uvedené v prvom a druhom návrhu na odvolanie, je naozaj nechutné a nechutné je aj to, ako sa všetci, ktorí sa pod oba návrhy podpísali, snažia zneužiť vraždu dvoch mladých ľudí na politický boj.
Pod návrh sa podpísali poslanci, ktorí ešte zostali verní pánovi Matovičovi, tomu Matovičovi, ktorý, ako sám potvrdil, sa s Kočnerom stretol a rozprávali sa o mieste pre Kočnera na jeho kandidátke. Dovoľte, aby som citoval: "Mal som s ním jedno stretnutie. Písal mi jednu SMS, si pamätám, písal mi, že chce byť 150-ka na našej kandidátke. Nemal som žiadny aktívny kontakt." Toto povedal pán Matovič 5. apríla 2019 pre TASR.
Tak keď to bolo tak, tak sa aj Igor Matovič stretol s človekom, o ktorom musel vedieť, že je závadový, a bavili sa o mieste na kandidátnej listine OĽANO. A podľa toho, čo pán Matovič priznal, nešiel na stretnutie, o ktorom nevedel, čo ho čaká, ale išiel tam preto, aby toto miesto zbiznisoval, pretože miesto 150 na kandidátke OĽANA je vždy to miesto najatraktívnejšie.
A tento človek tu teraz moralizuje. Moralizuje a viete si predstaviť, že by sa stalo, že s vami, opozícia, v jednom poslaneckom klube, v jednej opozícii sedel Kočner, že by ste sa spoločne podpisovali pod návrhy alebo že by ste vedľa neho sedeli na tlačovkách? A napriek tomu, že určite bažíte po tom, aby ste si naplnili svoje politické ambície alebo politické pokyny svojho straníckeho šéfa, vďaka ktorému ste v parlamente, ale verím, že aj toto by bolo na vás veľa.
Kým Matovič chodil ku Kočnerovi, za vlády Petra Pellegriniho Kočner skončil v base. Ešte raz, kým Matovič chodil ku Kočnerovi, za vlády Petra Pellegriniho skončil v base.
A po množstve výrokov, ktoré pán Matovič za celú svoju politickú kariéru mnohokrát zmenil, myslím si, že je málokto v tejto republike, ktorý by veril, že to stretnutie bolo iba jedno. A možno ich bolo viac a možno pretrvávali až dovtedy, kým Kočner v base neskončil.
Pod návrhom sú podpísaní aj poslanci SaS-ky, strany, ktorej šéf Richard Sulík v pozícii druhého najvyššieho ústavného činiteľa, predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, sedel u Kočnera a riešil okrem iného aj sumy, koľko bude stáť hlas vtedajších poslancov na podporu Dobroslava Trnku, generálneho prokurátora. Z kontextu vyplýva, že podľa Sulíkových informácií niekoľkí poslanci koalície dostali ponuku 300-tisícovej odmeny, ak zahlasujú za Dobroslava Trnku. Riešili aj to, že Sulík by bol ochotný podporiť Miklošovu vládu, keby Iveta Radičová padla.
Dnes už video zo Sasanky, možno z mnohých webov bolo stiahnuté, ale stále sa dá nájsť, ako predseda Národnej rady sedí u Kočnera niekde v obývačke, rozvalený pri stole ako priateľ, pozrite si ho, a debatujú ako najväčší kamoši a tykajú si a Sulík tlačí do seba koláčiky alebo chlebíčky.
A dovoľte mi teda, keďže sa tu o tom už hovorilo, aby som vám pripomenul aj prepis Sulíkových správ SMS s Kočnerom, ktorých pravdivosť niekdajší líder opozície, vtedy predseda Národnej rady Slovenskej republiky, nepoprel, len sa ospravedlnil a tým to je podľa neho vybavené. Tak mi dovoľte, aby som trošku zacitoval a možno reagoval aj na pána Osuského, že komunikácia bola po voľbe generálneho prokurátora. Tak teda čujme.
2. 11. 2010
Kočner: "Zdravím ťa, pane, tak hold sa nám to zajtra ukáže. O koľkej by to malo vypuknúť? Dík za odpoveď."
Sulík: "Je to predposledný bod, tak buď o 17., alebo zajtra."
Kočner: "Zajtra, myslíš pozajtra?"
Sulík: "Jasné, sorry."
"Ďakujem a prajem ti šťastnú ruku," Kočner.
3. 11.
Kočner: "Zmenil sa time?"
Sulík: "Nie, bude do o 11.30, SDKÚ začína nervóznieť."
Kočner: "Asi budeš prvý vedieť výsledok, tak ak ťa môžem poprosiť, rád by som bol druhý. P. S. Koľko je zaregistrovaných poslancov?"
Sulík: "Práve sa hlasuje, je tu 143 poslancov, ale koľkí budú hlasovať, sa ukáže. Dám vedieť."
Kočner: "Som ako na ihlách, dík."
Kočner: "Ku-a, čo počítate makové zrnká?"
Sulík: "70 Trnka, 49 Miššíková, 28 Hrivňák."
Kočner: "Miššíková 48 alebo 49? A boli aj neplatné hlasy?"
4. 11.
Kočner: "Tak pekný, dobrý deň, ideme na to, myslím fotenie lístkov."
Sulík: "Hej."
Kočner: "Nerozumiem týmto zbytočným hlasovaniam, ale to asi preto, lebo nie som politik, chvalabohu."
Sulík: "Ja hlavne nerozumiem SDKÚ. Včera sme mali aj koaličnú radu, aj voľnú diskusiu, ale stále nechápem, čo s tým Janišom chcelo byť."
Kočner: "Ja to, myslím, chápem, možno, keď pôjdeš behať, by sme to mohli spolu rozobrať. Ale myslím si, že už aj tebe je jasné, že to vôbec nie je o Trnkovi."
Opäť Kočner: "Už sa hlasuje?"
Kočner znova: "Hezky si mu naložil, skoro ho j-blo."
Sulík: "To už dávno nie je o Trnkovi."
Teraz sa chcem opýtať pani poslankyne Cigánikovej, pána poslanca Galka, pani poslankyne Zemanovej, pána poslanca Dostála, pána poslanca Osuského, pána poslanca Gröhlinga, pána poslanca Klusa, pani poslankyne Kiššovej alebo pani poslankyne Blahovej, vám nevadí, že váš predseda po takejto komunikácii neodišiel? Toto bola náhodná komunikácia? Toto je niečo, na čo stačí povedať, že, sorry, z postu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, z postu predsedu strany?
Tak, haló, buďte trošku féroví. Keby ste vtedy odpálili Sulíka, dnes by ste mohli mať teoretické právo niekoho žiadať o nejaké odstúpenie. Ale dnes ho nemáte.
A možno je to aj otázka na to, keď sa podpisujete pod také nezmyselné nápady, čo vidíte, keď sa pozriete do zrkadla? Nenapadá vás to slovo grc?
Ale vráťme sa do obdobia, keď vládla SDKÚ so SaS-kou a KDH za výdatnej podpory poslancov OĽANO, vyšla kauza Gorila, šéfka Fondu národného majetku pani Bubeníková bola podozrivou č. 1 - odvolala ju koalícia? Nie. A vtedy vám nevadilo, že vaša nominantka v takej pozícii nie je čistá?
A máte dvojaký meter, organizoval niekto, pán Matovič, niekto z Trnavy nejaké protesty pred fondom? Nie, pretože svojho človeka si podržíte, nech sa deje, čo sa deje.
No a keď som spomenul SDKÚ, musím spomenúť aj tzv. samozvaného nového politika, ako sa sám tituluje, asi najväčšieho prevracača kabátov v slovenskej politike, pána Beblavého. Tento naozaj nevýrazný chlapec sa objavil už v roku 2002 ako štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Bol zástupcom Dzurindovho, nech mi to odpustí, sociálneho netvora Kaníka. Áno, toho Kaníka, ktorý dohadoval eurofondy svojej rodine, toho, ktorý z tisícov invalidných dôchodcov urobil žobrákov. A pri tomto mu, dnes nový politik, v roku 2002 a 2006 mu asistoval, teda už pred 17 rokmi, vtedy mu asistoval.
Keď to s jeho SDKÚ - aj vďaka kauze Gorila, ktorá, ktorou bola celá krajina, ktorá bola celá najmä o SDKÚ - išlo dolu vodou, nalepil sa na vychádzajúcu politickú hviezdu Rada Procházku, svoju politiku mal premyslenú, zásadne nebolo treba nič robiť, lebo jeho najbližšia osoba bola šéfkou Transparency International, ktorá za peniaze, bohvie skade, vyhľadávala kauzy a Mirko si len organizoval tlačovky a hral sa na svätého.
Keď mu však ani v SIET-i sa nepodarilo dostať k moci, urobil vzburu, zo strany odišiel a spolu s Mihálom, ktorý mal ambíciu viesť SaS-ku, ale Sulíka sa mu nepodarilo vyšachovať, zdá sa, že ani ostatným sa Sulíka nepodarí vyšachovať, si založil stranu SPOLU, ktorá v prieskumoch, sa v prieskumoch pohybovala na úrovni štatistickej chyby. Beblavý opäť zacítil moc, a keď začala rásť popularita našej dnešnej prezidentky, spojil sa s bývalým ultraľavičiarom, neskôr ultrapravičiarom pánom Štefunkom a s podnikateľom, podľa mňa, ktorého by mali, podľa ktorého by mali mať volebné právo iba bohatí, veľkým odporcom drog, pánom Trubanom. No a s touto partičkou sa momentálne pohybuje na politickom výslní a hovorí, že je nový politik a mnohých ľudí naozaj takto oklame, pretože je rovnako nevýrazný ako lienka v roli vlčieho maku.
A tento pán sa ale pod návrh nepodpísal len preto, lebo dovolenkoval. Kde? V Amerike.
Vážené dámy, vážení páni, takto by som mohol priblížiť profil každého jedného poslanca, ktorý je podpísaný pod absolútne zbytočným návrhom na vyslovenie nedôvery Petrovi Pellegrinimu.
Od pána Galka, ktorý odpočúval nielen novinárov, ale aj sekretárky, kamionistu, ktorý išiel náhodou za jeho limuzínou, a možno aj sám seba.
Pána Dostála, ktorý bol mladý zväzák, neskôr konzervatívec, teraz liberál a sporadicky podával nezmyselné návrhy, s ktorými sa chcel dostávať do médií, až po každého jedného z nich.
Dovoľte mi ale, aby som povedal aj to, čo vláda Petra Pellegriniho urobila, aby som povedal to, že za ten viac ako rok práce sa tu urobilo naozaj veľmi mnoho.
Za náš úrad, ktorý kedysi terajší premiér zakladal, sa nám podarilo z Európskej únie, s Európskou úniou vybojovať na budúce programové obdobie druhú najvyššiu sumu na obyvateľa v kohéznom rozpočte. Máme za sebou antibyrokratické zákony, ušetrili sme doteraz viac ako 6 mil. eur na správnych poplatkoch a viac ako 400-tisíc hodín času stráveného na úradoch. Systematicky pomáhame regiónom zlepšovať život a hoci máme 20 tzv. najmenej rozvinutých okresov, v mnohých z nich už nezamestnanosť klesla o polovicu a približuje sa k 5-percentnému celoslovenskému priemeru.
A to nehovorím o tom, že táto vláda nejde v línii štvorročných volebných období, ale pozerá do budúcnosti a prostredníctvom aj nášho úradu, aj Úradu vlády pripravuje víziu, ako má táto krásna krajina vyzerať aj o 10 či 20 rokov.
Ale keďže naša opozícia vie iba kritizovať a snažiť sa nás kriminalizovať, skúsim ešte stručne zhrnúť, čo vláda pre obyvateľov Slovenska urobila. Pretože vyslovenie nedôvery predsedovi vlády je aj vyslovenie nedôvery celej jeho vláde.
Rezort hospodárstva nás podporuje v boji proti byrokracii, priniesli tri antibyrokratické balíčky pre podnikateľov, pracujú na štvrtom. Výrazne rozhýbali aj podporu elektromobility. Parádne sa s nimi naozaj spolupracuje aj pri ukončovaní ťažby hnedého uhlia na Hornej Nitre. Ministerstvo hospodárstva presadilo komplexnú reformu podpory obnoviteľných zdrojov energie, ktorá dáva vyšší dôraz na trhové princípy a výrazne modernizuje celý systém výroby zelenej energie. Ako vicepremiér zodpovedný za regionálny rozvoj si vysoko vážim nielen ja, ale ja desaťtisíce ľudí, ktorí žijú v menej rozvinutých okresoch, podporu investičnej pomoci, ktoré ministerstvo hospodárstva dáva.
Ministerstvo kultúry sa už venuje konečne celému Slovensku, nielen Bratislave. Podporuje napríklad folkloristov a konečne sa pohlo aj s rekonštrukciou Krásnej Hôrky.
Ministerstvo zdravotníctva, nikto nemôže spochybniť, že systémovo skvalitňuje naše zdravotníctvo a v nemocniciach vidno masívne výdavky nielen na prijímacích oddeleniach, ale aj v novej technike a prístrojoch, ktorú nakupujú s veľkými úsporami. A oceňujem aj ich opatrenia na prilákanie nových lekárov, sestier. Slovensko má strategický plán opatrení na zníženie výskytu nádorových ochorení, ako aj na zlepšenie kvality života pacientov s touto diagnózou. Národný onkologický program, aby sme podchytili onkologické ochorenia čo najskôr a zvýšili úspešnosť liečby a šancu na uzdravenie.
Darí sa aj našej diplomacii a Miroslav Lajčák predsedal Valnému zhromaždeniu OSN a teraz stojí na čele OBSE.
O tom, čo sa všetko podarilo v rezorte vnútra, bude možno hovoriť pani ministerka, ale chcem zdôrazniť, že polícia objasnila nielen vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale aj ďalšie, staršie prípady, vraždu primátora Hurbanova a ďalšie. A darí sa im znižovať aj počet dopravných nehôd, mŕtvych na cestách či modernizovať vybavenie hasičov.
Veľmi dlho by som mohol hovoriť o sociálnych opatreniach. Rast minimálnej mzdy z 327 eur v roku 2012 na 580 v budúcom roku, zastropovanie veku do dôchodku, príspevky deťom v školách a v škôlkach, obedy zadarmo, ženy na materskej, ktoré dostávajú takmer 100 % svojho predchádzajúceho čistého príjmu, kompenzujeme dôchodky starodôchodcov, zaviedli sme príplatky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, pomôžeme matkám samoživiteľkám s vymáhaním výživného, zvýšili sme opatrovateľské príspevky, dávame viac sociálne odkázaným a najmä nezamestnanosť sa pohybuje na úrovni 5 %.
Vážení, toto sú skutočné výsledky sociálnej vlády Petra Pellegriniho, ktoré pociťujú všetci obyvatelia Slovenska.
A darí sa nám aj ekonomicky. Výber daní dosahuje historické maximá, snažíme sa o vyrovnaný rozpočet, znižujeme daňové zaťaženie živnostníkov a malých firiem, podporujeme smart investície v mestách a obciach.
A takisto aj koaliční ministri robia veľa pre Slovensko a jeho obyvateľstvo.
Rezort spravodlivosti elektronizuje Obchodný register, po 15 rokoch bude mať detenčný ústav v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva. Pomohli sme ľuďom zjednodušením osobných bankrotov dostať sa z dlhovej pasce, do ktorej sa mnohí dostali aj vďaka pôžičkám od spoločností napríklad Andreja Kisku. Podarilo sa tiež navýšiť takmer o štvrtinu platy justičných zamestnancov, máme nový protischránkový zákon a bojujeme proti korupcii na všetkých frontoch.
Rezort dopravy rozbieha a stavia časti diaľnice D3, D1 - juh, D1 - Budimír - Bidovce, obnovila sa výstavba diaľnice pri Ružomberku, prijali dôležité rozhodnutia pri zlyhaní dodávateľa tunela Višňové a pripravili súťaž na desiatky kilometrov nových diaľnic a rezortných ciest.
Aj ministerstvo obrany modernizuje naše ozbrojené sily a konečne budeme mať tú techniku, ako akú člen NATO by sme mať mali. Systémovo pristupuje aj k zvyšovaniu aj platu profesionálnych vojakov.
Školstvu sa podarilo zdvihnúť platy učiteľov a nepedagogických zamestnancov. Od nového školského roka čaká začínajúcich učiteľov skokové zvýšenie miezd, nástupné platy porastú takmer o 10 %.
A mnoho a mnoho ďalších. Poľnohospodárstvo, zelená nafta, ochrana slovenských potravín, podpora slovenských výrobcov.
Táto vláda má predsedu vlády, ktorý je akceptovaný v celom svete. A chcem sa spýtať, ktorý premiér z Európy počas prvého roka vo funkcii bol prijatý v Bielom dome, v Kremli, stretol sa s prezidentom Číny, so všetkými dôležitými a európskymi lídrami? Premiér Pellegrini upokojil domácu politickú situáciu, ktorú ste vy, páni z opozície, spolu s daňovým podvodníkom z prezidentského paláca sa snažili rozduchávať pod zámienkou občianskych protestov. Premiér Pellegrini garantoval nezávislosť polície a prokuratúry a máme tu aj výsledok. Ľudia zodpovední za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky sedia v base a vy sa snažíte Kočnera hodiť na nás, ale fakty hovoria jasne: my sme Kočnera zavreli, ale keď ste boli pri vláde vy, Kočner mal daňovú kontrolu na DPH bez zistení akéhokoľvek porušenia zákona.
Tak, prosím, prevezmite zodpovednosť a odíďte do zabudnutia.
A nedá mi, aby som sa ešte nevrátil vo svojom príhovore k tomu, čo tu odznelo, teda najmä v úvodnom príhovore navrhovateľa. Z môjho pohľadu, keď si vezmeme výkladový alebo synonymický slovník, tak pri slovách pokrytec a klamár by nám pravdepodobne v Googli, ktorý tu bol spomínaný, muselo vyskočiť slovo Matovič.
Matovič povedal, že každý z nás platí dane. Tak to snáď z úst pána Matoviča nie je pravda. Uznaný daňový podvodník, ktorý nebol odsúdený len preto, že bol skutok premlčaný, ale sa stal.
O platení či neplatení miezd mladým študentom sa môžu písať historky, snáď dnešná schôdza bola dôležitá preto, že vieme, koľko ich mohlo byť, medzi 25- a 30-tisíc, ktorých zamestnával. Odvolávanie premiéra pre 19 rokov jeho života, tak potom by za svoj život pán Matovič asi už mal sedieť dávno v base.
A keď hovorí pán Matovič, že stál na, že pán predseda vlády stál na strane mafie, tak z toho, čo sa už všetko o Igorovi Matovičovi popísalo, tak kým premiér stál na strane mafie, tak pán Matovič musel byť mafián.
On vie, čo sa hovorí na predsedníctvach strany SMER - sociálna demokracia. Počuli ste, že vie presne, čo sa hovorí na našich predsedníctvach. Tak keď to naozaj vie, tak používa presne také praktiky ako Marian Kočner.
Vážené dámy, vážení páni, naozaj táto schôdza, jej prvý aj druhý návrh sú úplne, úplne zbytočné.
A zopakujem na záver to najdôležitejšie. Kým sa páni z opozície, lídri minimálne dvoch strán, s Matovičom stretávali, pardon, s Kočnerom stretávali, za nás skončil v base.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 16:17 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:37

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak to je krásne, že Marian Kočner mal byť 150-ka na kandidátke OĽANO, to je pre mňa nová informácia, fantastické, takáto posila, pán Matovič.
Možno keď vám teraz odišla Remišová, tak by ste mohli túto starú dobrú myšlienku oprášiť, možno túto ponuku by Marian Kočner mohol dostať znova na nejakom motúziku do väzenia. Viete, vy by ste sa k sebe neuveriteľne hodili. Rovnako ako pán Matovič, aj pán Kočner je bezcharakterný podvodník. Rovnako ako pán Matovič je považovaný za psychopata. Rovnako ako pán Matovič, ho už opúšťajú aj všetci najbližší. A rovnako ako pán Matovič, a teraz budem citovať pána Matoviča, "dosiahol vraždou Kuciaka míľnik", to kedysi pán Matovič povedal. A potom, samozrejme, vznikajú podozrenia, komu táto vražda vyhovovala a kto sa na nej dodneska priživuje.
Ja by som chcel pána podpredsedu vlády doplniť v jednej veci a to je podľa mňa veľmi podozrivá záležitosť: úniky zo vyšetrovacieho spisu. O tom sa málo hovorí. A myslím si, že aj páni kolegovia z opozície by mali klásť otázku Igorovi Matovičovi, ktorý sa nechal počuť, že vraj si zistil, že vraj komunikácia esemesková medzi pani Jankovskou a pánom Kočnerom je autentická. Povedzte mi, prosím vás, ako si to ten človek mohol zistiť, pokiaľ nemá nejaké mafiánske väzby? On si to nemal ako zistiť. Nemal si to ako zistiť ani pán predseda vlády, lebo na to nemá právomoci. Nikto z nás nemá právomoci vstupovať do vyšetrovacieho spisu. Ale pán Matovič si to zistil!
Povedzte mi, čo je toto za konšpiráciu? Je možné, aby mal Matovič kontakty na políciu? A čo keď potom policajtom hovorí, čo majú policajti vyšetrovať? A čo keď im hovorí, aby politicky likvidovali ľudí?
Toto je veľmi nebezpečný fakt a myslím si, že pán Matovič by mal verejnosti povedať, odkiaľ má túto informáciu, ktorú jednoducho mať nemohol, inak je podozrivý v tomto prípade.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:37 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:39

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda vlády Raši, na úvod prijmite úprimnú sústrasť, že na vás pripadla služba a zrovna vy ste museli prečítať to pripravené vystúpenie o ogrciavaní opozície. Naozaj to nepovažujem za dôstojné na podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Možno ste mohli trošku improvizovať a vynechať napríklad to ogrciavanie Mira Beblavého, ten tu nie je, ani nikto z jeho strany. Ale keď ste to už prečítali, tak môžme mu to tlmočiť, ak na tom trváte.
Pýtali ste sa aj mňa, že čo hovorím na Sulíka a Sasanku a či nemal odísť. No, nie je to môj predseda, kde ja som členom OKS, nepáči sa mi, že sa Richard Sulík stretával s Kočnerom, považujem to za strašnú hlúposť, ale celá tá ich komunikácia bola zverejnená na webe. A bola zverejnená Kočnerom, Kočner zverejnil tú komunikáciu, komunikáciu so žiadnym smerákom Kočner na webe nezverejnil. Prečo asi? A nebolo tam nič také, za čo by bol Richard Sulík alebo Kočner vtedy trestne stíhaný, dokonca ani mobil mu nikto nezobral. A ak by tam niečo také bolo, tak snáď nepochybujeme, že Kaliňákova polícia by si to nenechala ujsť.
A, a opäť aj vy ste použili tú mantru z manuálu SMER-u, že kým Matovič chodil ku Kočnerovi, za vlády SMER-u Kočner skončil v base, tak mi, prosím, skúste, pán podpredseda vlády, vysvetliť, že podľa tých zverejnených informácií z Threemy sa Kočner strašne obával, že vláda SMER-u skončí, príde opozícia a jemu, Kočnerovi, už potom nepomôže skryť sa ani na severnom póle. Skúste mi, prosím, vysvetliť, ako je potom možné, že Kočner vlastne mal vzťahy s opozíciou, drukoval opozícii a, a nie so SMER-om, keď toto hovoril v komunikácii, o ktorej si myslel, že sa nikto nikdy nedozvie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:39 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tiež si myslím, že si to zrejme losovali vo vláde, že kto bude museť ten pripravený papier prečítať a, lebo myslím si, že ak by mal na výber pán Raši, tak určite by sa tu neukazoval, lebo v článku, ktorý rozpísal Ján Kuciak a ktorý nestačil zverejniť, sa pán Raši spomína dvakrát. Spomína sa ako človek veľmi blízky Antoniovi ("Antoninovi", pozn. red.) Vadalovi, toho času zavretému drogovému mafiánovi, zavretému v Taliansku, a spomína sa ako jeho blízky človek, ktorému Antonio ("Antonino", pozn. red.) Vadala, tak ho považoval za blízkeho tohoto potentáta SMER-u, že mu priamo na jeho stránku písal, že, super, jasné, držím palce vo voľbách, dáme to, dokážeme to. A priamo Richard Raši Antoniovi ("Antoninovi", pozn. red.) Vadalovi, zavretému drogovému dílerovi, ťažkému obchodníkovi, jednému z bosov Ndranghety, ťažkej zločineckej skupiny z Talianska, ktorý tam zrejme v tej base v Taliansku zhnije, tak mu odpisuje, priamo Richard Raši mu odpisuje: "Dík, Antonio, ďakujem za podporu, dúfam, že to spoločne vyhráme."
Takže, ak by si mohol vybrať, tak určite by to dobrovoľne nerobil. Lenže koho by ste vybrali v tej vláde? Kto nemal kontakty s mafiou, kto nemal kontakty s Vadalom, s Kočnerom? No tak padlo to na Vadalovho kamaráta Rašiho a ten tu išiel moralizovať. Je to, je to veľmi smiešne. A hlavne aj tie nachystané repliky, kým Matovič chodil ku Kočnerovi, za vlády Petra Pellegriniho skončil v base, koľkokrát nám to ešte dneska poviete? A aký ďalší služobníček, lokaj Kočnera a mafie to sem príde prednášať po Rašim? Či začneme sa, pán Raši, rozprávať o peniažkoch, ktoré boli na Košice Európske mesto kultúry a kde skončili, na ktorých správnych účtoch, alebo začneme sa rozprávať až potom, keď bude spravodlivosť v našich rukách?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 16:41 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video