50. schôdza

13.9.2019 - 17.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:05 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 19:50

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Dovoľte mi len veľmi krátko reagovať.
Možno na úvod by som chcel aj takýmto spôsobom vyzvať, ak nás sledujú, zástupcov slovenských médií, aby si už radšej preberali záznam priamo z kamier a priameho prenosu Národnej rady, pretože akákoľvek kamera, ktorá sa zjaví na balkóne Národnej rady, motivuje pána predkladateľa k extrémnym výkonom. Škoda, keby ste boli vedeli, keď tá kamera prišla, už bolo po hlavných správach, takže ak ste mali záujem ešte do nich nejakým spôsobom teatrálne zasiahnuť, tak ste to prešvihli.
Ale chcem povedať niečo iné, pán poslanec, vy vôbec nemajte o mňa strach, ja sa dokážem brániť aj sám. Ja som nič zlé neurobil a ja s Kočnerom na rozdiel od mnohých iných nemám vôbec nič.
A netrápte sa ani kvôli tomu, že či sú tu, alebo nie sú poslanci koalície, alebo strany SMER, pretože keď sa pozriem do radov opozície a vás, ktorí ste to navrhli, tak naozaj musím skonštatovať, že teda čelím extrémnemu útoku asi dvanástich poslancov, ktorí tu ešte sedia, a to, ak dovolíte, som relatívne zdatný, aby som zvládol možno dokonca aj sám bez toho, aby tu museli byť aj moji kolegovia ministri a ministerky aj koaliční poslanci. S takouto extrémnou ofenzívou si dokážem poradiť.
A keď už vy komentujete, že kto tu zostal a kto vystupuje a kto sa bráni, kto ma bráni, tak, prosím, nechcite, aby som ja začal menovať tie indivíduá, ktoré tu na mňa útočia. Ľudia, ktorí sa od... (Potlesk.)
Ľudia, ktorí sa od revolúcie zubami-nechtami držia stoličky v poslaneckom zbore, ktorí cez kadejaké finty, cez strany, ktoré prilepia k iným stranám, alebo štyrikrát vymenia poslanecké tričko, či to stranícke tričko, len aby tu zostali sedieť a mali z čoho žiť, lebo inak žiť nevedia. Viete, nebudem ich menovať a takíto ľudia dnes sa postavili oproti a chcú moralizovať mňa osobne a moju vládu.
Viete, pán poslanec, vy ste vždy všetko vedeli, vždy ste všetkému rozumeli, všade ste boli a dokonca vy viete ľuďom čítať myšlienky, vy viete interpretovať vlastne ich vety, lebo vy to najlepšie viete, ako to kto, čo myslel. A ja neviem, kde ste vy zistili, že v práve v ten moment, kedy sa vám prisnilo, že to má byť nejaká sobota, ja neviem, o akom čase, že to je moment, ktorý ak náhodou sa nestane, vtedy ja premrhám svoju, svoju nejakú príležitosť. Ale ten moment ste si stanovili vy. Ja na vyvodenie politickej zodpovednosti vždy nájdem ten správny čas.
Ale ešte raz vám opakujem, tak ako som to povedal aj predtým, ak toto má byť jediný dôvod na moje odvolanie, tak ďakujem pekne za takýto dôvod, pretože ste si ho vymysleli vy, lebo ste povedali, že v ten jeden moment, a neviem, kde naň prišiel aj pán Heger, že ten moment som ja nejakým spôsobom prešvihol. Ja si myslím, že ten moment bol vtedy, kedy sme urobili tú vec, ktorú sme urobili, alebo možno deň predtým, teda keby neboli nastali tie isté veci. Ja si myslím, že ten moment by nastal, pretože sme to mali v rukách my a my rozhodujeme. Ja som nikoho nekryl, nikoho som nežiadal, aby na stoličke zostal, vedeli sme, že nejakým spôsobom túto situáciu budeme musieť riešiť, ale nebudem ju riešiť tak, ako sa zobudíte vy, ako vy mi budete prikazovať. Vy si budete zodpovednosť niesť vtedy, keď budete vládnuť vy, ak sa vám to niekedy v živote podarí. A ja potom budem z diaľky sledovať vaše počínanie a budem vám to pripomínať, aký ste boli múdry a ako ste všetko vedeli urobiť vtedy včas a na... (pozn. red.: rýchlo vyslovené) Ak je toto jediný môj problém, tak, chválapánubohu, že len to.
Pretože o všetkých iných veciach musíte, ak ste spravodlivý, rozprávať v minulom času, pretože všetky veci, o ktorých tu rozprávate, sa diali nie vtedy, keď som bol predsedom vlády Slovenskej republiky. Za môjho vládnutia po výmene policajného prezidenta, výmene ministra vnútra, nastúpení ministerky sú dnes vo väzení nielen tí, ktorí pravdepodobne zavraždili obidvoch mladých ľudí, ale aj sa postupne vyšetrujú všetky kauzy, ktoré postupne vychádzajú na povrch.
A vyprosím si, aby ste hovorili, že ja sa vysmievam všetkým poctivým vyšetrovateľom, sudcom a prokurátorom! Naopak, ja som ten, ktorý im jasne deklaruje, že majú voľné ruky a aj preto sa na Slovensku dejú veci, ktoré sa dejú. A nerobíme rozdiely medzi tým, či je to straník, nestraník, bohatý, chudobný. Máme viacero prípadov, kedy sa to dotýkalo aj strany SMER a už sú títo ľudia aj v konaniach a už bolo voči nim vznesené aj obvinenie. Nikto nad nimi nedrží ruku.
Takže, prosím, mňa si neberte do úst, keď bude hovoriť o spravodlivosti, pretože ja si od prvého dňa plním môj záväzok, ktorý som dal tu pred vami v Národnej rade a pred občanmi Slovenskej republiky, že bude platiť, padni, komu padni, a že nedovolím, aby niekto robil rozdiely pri trestaní tých, ktorí robia trestnú činnosť, či pochádzajú, alebo nepochádzajú z nejakej politickej strany, alebo sa s niekým poznajú, alebo sa nepoznajú. A môžte to na konkrétnych veciach vidieť, že sa tak deje.
Ale, prepáčte, ak toto všetko chcete zamiesť a urobiť, nejakým spôsobom dehonestovať celý tento kus roboty práve týchto vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, tých spravodlivých, ktorí si robia robotu, a my im vytvárame na to podmienky, tým, že mňa obviníte, že som konkrétny dátum, ktorý ste si vy do hlavy zobrali ako jediný a ultimáta ste mi dali, som vtedy prešvihol svoj, nejakú svoju šancu ukázať niečo, tak, prepáčte, to je veľmi slabé a to ani nehodné, aby vôbec toto bolo dôvodom na moje odvolávanie.
Rešpektujem, že máte právo tu vystupovať, môžte tu vystupovať, koľko chcete, ja sa za svoju robotu nehanbím a ja sa hocikedy postavím zoči-voči občanom Slovenskej republiky a budem sa o mojej robote s nimi baviť. Ale vy ste ten najposlednejší, ktorý má právo hodnotiť mňa a moju prácu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 19:50 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:50

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Také typické vyviňovanie. Namiesto toho, aby ste povedali, že aj vás to mrzí, že vás nepodporujú vlastní poslanci, poviete, že vlastne vy ste tu hrdina, ktorý statočne sám to bude znášať a sám to zvládne a vlastne pomaly akože ste asi poprosili vašich poslancov, aby neprišli, lebo vy statočne chcete sám bojovať.
Celé ste to postavili na tom podsúvaní, že my vás odvolávame za to, že ste k nejakému konkrétnemu termínu Jankovskú neodvolali. Nikto to z nás nehovorí, klamete opakovane, aj v predošlom vystúpení, aj teraz. Nikto to z nás nehovorí. Ešte tu hovoríte naschvál, že nejaká sa mi prisnila nejaká sobota, to bol ten termín, to bol ten moment, ktorý ste, teda my vybrali sme konkrétny termín a vy ste ho nezvládli, a preto vás odvolávame, a teda keď je to iba o tomto, tak pomaly chválabohu.
Vymýšľate si, normálne konštrukt si vymyslíte, nejakú hovadinku a podsúvate ľuďom, že my to takto hovoríme. Nie! My hovoríme, že ste za desať dní, koľko trvalo, kým Jankovská odstúpila, neboli schopný vyvodiť zodpovednosť. Desať dní! Ak by ste ešte deň pred konaním schôdze, ešte tesne pred tým, ako ona odstúpila, vystúpili a povedali, táto žena tam nepatrí, musí odstúpiť a vyzývam ministra spravodlivosti, aby podal návrh na vládu, aby, aby teda ju stiahol z funkcie, my by sme stiahli schôdzu. Ale vy ste to neboli schopný spraviť. (Reakcia z pléna.)
Lebo vy sa nebojíte. No však dobre, ale však to by bolo trápne, nie, aby sa premiér bál obyčajného poslanca. Vy máte absolútne moc na do mnou. Desať rokov zo SMER-u máte moc. Hovoríte o tom, jak som podvodník, dááávno by som hnil v base, ak by ste mali čo i len jeden jediný dôkaz, neexistuje politik na Slovensku, ktorý by mal, alebo podnikateľ, ktorý by mal viac kontrolované účtovníctvo ako ja. Mne Bödörovi ľudia kontrolovali vyše roka komplet účtovníctvo, som im dal aj za roky, ktoré som vôbec nemusel, ktoré mohlo byť dávno skartované. Nenašli nič, nič, nič, nič.
Takže je mi ľúto, že takýmto spôsobom klamete aj v tejto chvíli.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 19:50 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:50

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No problém je, pán premiér, že ste nenašli ten správny čas. Vy síce hovoríte, že vždy ste schopný ten správny čas nájsť, ale v tomto prípade ste nenašli, lebo nebola to sobota, myslím, že to bola nedeľa, ale to sú detaily, ale vy ste ten správny čas, nemusíte dehonestovať takýmito gestami, vy ste ten správny čas, pán premiér, proste premeškali a dovolili ste pani Jankovskej oddýchnuť si na dovolenke, potom sa vrátiť, zvolať tlačovku, kde označila za svinstvo to, čo robili orgány činné v trestnom konaní, pretože zo zákona robiť musia.
Veľa vecí, na veľa vecí reagoval Igor Matovič, takže tie teraz vynechám.
A už len posledná poznámka. Tými prilepenými poslancami k stoličkám, ktoré, pre, ktorí prechádzajú proste rôznymi fintami a tak ďalej, aby tu sedeli - načo tieto zbytočné osobné útoky? Sedia tu aj páni, ktorí tu kedysi sedeli za SDĽ, za HZDS - a nie sú to opoziční poslanci. Sú to vaši kolegovia. Takže toto ste si takisto mohli odpustiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 19:50 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:50

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Začnem ako môj kolega. Viete, kde je problém, pán premiér? Že sa správate tak, ako by sa správal každý zodpovedný občan. Nevynášate unáhlené súdy, odmietate prezumpciu neviny (pozn. red.: ide zrejme o prerieknutie), no zároveň sa nehanbíte vyjadriť svoj názor, ktorý vyjadríte diplomaticky, dostatočne silno a ste vypočutý. No to je najväčší problém pre opozíciu, predstavte si to, ja si to takto myslím.
Pán Matovič tu rozprával pred chvíľou, alebo chcem povedať, čo ste hovorili o pánovi Matovičovi. Tak ja chcem povedať, že naozaj od pána Matoviča musia odchádzať poslanci, lebo on si sám odpovie, on normálne zohrá divadlo, čo vám povedala Jankovská, čo vy Jankovskej, aj keď tam nebol. On normálne takto musí rozprávať so svojimi poslancami, že čo ten poslanec povedal, čo mu nepovedal, ako to bolo, tak ja sa nečudujem, že pri takýchto stavoch poslanci odchádzajú. Pretože ak predseda za všetkých vie rozprávať, tak to je fantázia, aj to, čo on nepočul.
Druhú vec chcem povedať ešte, že, viete, vychádzajú im emócie. Oni chcú hrať na ľudí emócie. Pretože ak ľudia cítia emócie, tak veľmi ťažko sa vedia zorientovať, a to každý aby začal pragmaticky rozmýšľať. Čo vy viete, čo som pred chvíľou povedala.
Také emócie boli, keď boli zavraždení dvaja ľudia, mladí ľudia, novinár Kuciak. Pán Matovič, čo bolo potom? Po celom Slovensku ste mali bilbordy, lebo ste vedeli, že tieto emócie využijete na voľby. Načo ste mali po celom Slovensku bilbordy? Vaša strana.
Áno, takéto emócie presne robíte, sa snažíte robiť nielen pri prezidentských voľbách, nielen pri voľbách, ktoré sú v mestách a obciach, presne robíte Slušné Slovensko, emócie a pri týchto emóciách ľudia ťažko rozmýšľajú. A čím potom viac sa ľudia zamyslia, tým potom vám vystavia iné, by som povedala, iné vysvedčenie. A ja si myslím, že vám už vysvedčenie vystavujú, a verím tomu, že vás aj tí, nielen tí, čo od vás odišli, ale aj tí ostatní ľudia, ktorí sú ešte pri vás... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 19:50 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:05

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Po prvé, začnem tak pozitívne asi tým, že oceňujem to, že tu stále sedíte a že s nami diskutujete, ale možno je to práve tým, že nemá vás kto hájiť, tak to musíte robiť vy.
Opäť ste použili to slovo, že ten moment, že my sme vám dávali alebo že Igor Matovič vám dával nejaký moment. Nič také nebolo. Ale hovoríte, že vám niečo prikazujeme. Nikto vám nič neprikazoval. To bola len výzva, aby ste vyvodili politickú zodpovednosť voči Monike Jankovskej. A to je úplne, tá elementárna súdnosť káže, že ak človek, ktorému prišli zhabať mobily, pretože je voči nemu začaté trestné stíhanie, tak je úplne automatické, že premiér musí konať.
Vy tu hovoríte, že nedovolím, aby niekto robil rozdiely. To sú opäť len slová. Ale skutok bol to, že keď ste mali odvolať Moniku Jankovskú, tak ste nič neurobili. Tam sa naozaj ten váš skutok nestal.
A to je práve o tom celom, že vy slová viete dať naozaj aj silné, by som povedal, takou emóciou, že sa zasadzujete za veci, ale potom, keď vidíme vaše skutky, tak vidíme, že skutek utek. Že ste proste Moniku Jankovskú nielenže neodvolali, na jednej strane ste ju vyzývali, ešte ju prosíkali, aby odstúpila, ale na druhej strane ste nevyužili to, čo ste mohli. Ako premiér ju proste odvolať.
A ja viem, že by sme sa tu mohli slovičkáriť o kompetencie, ale o to tu vôbec nejde. Pretože vy ako premiér, ak by ste ju odvolať chceli, tak ste ju odvolať mohli.
A povedzte mi, prosím vás, pán premiér, čo teda také ste urobili pre Slovensko za ten váš rok a pol vlády? Pretože ja vidím len naozaj, že Robert Fico tu všetko valcuje podľa svojej vôle.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:05 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:05

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán premiér, opakovane ste vyvrátili tiež lži, čo tu šíri Matovič. Oni vám vlastne vyčítajú len to, že ste nestihli odvolať pani Jankovskú skôr, než sama odstúpila. A je preč. Ja tomuto naozaj nerozumiem, že toto tu niekomu možno vyčítať, že toto je ten najväčší škandál, kvôli čomu treba, aby vláda odstúpila.
Jankovská je preč. Ale neni preč Sulík, Matovič, Kollár a ďalší, ktorí riešili ktovie aké veci s Kočnerom.
Viete, my sme odpovedali na všetky vaše otázky. Teraz je rad na vás. Odpovedzte vy na naše otázky.
Za prvé: Odkiaľ má Matovič informáciu zo spisu o údajných esemeskách Jankovskej s Kočnerom? To znamená, ovplyvňujete vyšetrovanie, pán Matovič, alebo máte informácie od Kočnera?
Druhá otázka na opozíciu: O čom sa dohadoval Matovič s Kočnerom? (Reakcia z pléna.) Riešili nejaký zločin? Áno, tieto... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Heger, pán poslanec Heger.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
... tieto otázky by mal kláť pán premiér a dopĺňam jeho vystúpenie. Nebuďte nervózny, pán Heger. (Smiech v sále. Potlesk.)
Teraz tretia otázka: Prečo Sulík neodstúpil za raňajky s Kočnerom, kedy dohadovali voľbu generálneho prokurátora a ohrozovali národnú bezpečnosť štátu?
Za štvrté: Koľko stretnutí mala pani Nicholsonová z SaS ešte s pánom Kočnerom? Teraz už nie na lavičke a možno niekde inde. A prečo exmanžel pani Nicholsonovej odvrátil po vražde stopu od Kočnera na taliansku stopu? Toto je veľmi vážna vec.
Ďalšia otázka: Ako je možné, že prezidentka tejto republiky má kontakty na Kočnerovu rodinu a dokonca mali spolu s jej bratom aj vianočné oslavy? Ako je možné, že pani prezidentka vymenovala kumpána Kočnera Michala Kováča za veľvyslanca? Ako je možné, že strana, z ktorej pochádza Miroslav Beblavý, bola financovaná údajne Marianom Kočnerom? Hovorím o SDKÚ. A ako je možné, že Tódová a Denník N maria vyšetrovanie?
A posledná vec: Komu vyhovovala vražda? Tam hľadajme páchateľov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:05 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:05

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Využijem, aby som ešte raz pripomenul.
Pani štátna tajomníčka je už bývalou štátnou tajomníčkou. Odišla zo svojej pozície, a preto už sme ju potom nemali ako odvolať, lebo odvolať niekoho, kto už na stoličke nesedí, sa nedá nielen na Slovensku, ale asi v žiadnej inej krajine. Preto opakujem ešte raz, pani štátna tajomníčka nesedí viac na svojej stoličke.
A že sa tak nestalo vo vysnívaný dátum a termín pána Matoviča alebo pána Hegera, to je nie môj problém. To je skôr váš problém, že sa vám nenaplnili vami stanovené termíny. Pre mňa je podstatné, že pani štátna tajomníčka na stoličke nesedí. Odišla. Keby nebola odišla, potom by sme mohli hodnotiť, aký by to malo ďalší vývoj. Ale dnes je toto jeden jediný fakt a o ostatných veciach, páni kolegovia a panie kolegyne, môžte hovoriť v mojom prípade len v mi-nu-lom čase, ak sa niečo dialo.
Pretože ešte raz opakujem, ľudia sú vo väzbe, ľudia sú vyšetrovaní, vyšetrovaní sú aj ďalší. Dokonca môžme použiť aj prípad pani štátnej tajomníčky, že nikto nedrží nad nikým ochrannú ruku, pretože ak by asi niekto držal nad ňou ochrannú ruku, tak si nedovolí ani voči nej urobiť úkony zaistenia veci a odobrať mobilný telefón. Aj to svedčí, že platí počas môjho vládnutia, padni, komu padni, bez ohľadu na to, či je to naša štátna tajomníčka, či nie.
Ale ešte raz. Za vládu mám zodpovednosť ja. A za odchod ľudí ja. A bude sa to diať vždy tak, ako treba, ale nie tak, ako si to želá pán Matovič alebo jeho súpútnik Heger, ktorý tu už jediný s ním zostáva, aby to tu s ním nejakým spôsobom zvládal.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:05 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:05

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keďže som nedokázal reagovať na všetko vo faktickej otázke ("poznámke", pozn. red.), chcem ešte z vystúpenia Petra Pellegriniho reagovať na dve jeho, alebo na jeden podnet, ktorý povedal, že vyprosím si, že ja sa vysmievam poctivým policajtom, prokurátorom a sudcom. To je takisto vec, ktorej Peter Pellegrini úmyselne sa snaží posunúť skutočnosť úplne inde, ako som ju komunikoval opakovane. Povedal som, že tým, že hovorí, že potrebuje dôkaz, polodôkaz, alebo teda niečo, o čo by sa mohol oprieť, že tým sa vysmieva poctivým policajtom, prokurátorom a sudcom, ktorí o tom rozhodli, že Jankovskej bude odobratý mobil.
Čiže považoval som to za dôležité, aby som vystúpil, lebo tak ako Peter Pellegrini veľmi, veľmi dobre vie, že podsunutím takejto lži by to zostalo vypovedané, tak ja potrebujem to opraviť, že som mu nevyčítal, že sa vysmieva v niečom inom. Ja som rád, bodaj by dal priestor poctivým policajtom, prokurátorom a sudcom.
Ale opäť je tu konflikt medzi rečami a skutkami. Reči boli o tom vždy aj pri programovom vyhlásení vlády, aj kedykoľvek inokedy, keď vystupoval, o tom, ako dá priestor orgánom činných v trestnom konaní na nezávislosť, ale vtedy, keď mal rešpektovať ich rozhodnutie v prípade odobratia mobilu ich človeku, Monike Jankovskej, vtedy ich rozhodnutie neakceptoval a považoval to za zdrap papiera. Vtedy to preňho nebol dôkaz. Čiže nezávislé rozhodnutie policajtov, prokurátorov a sudcu, ktorý súhlasil s odobratím mobilu alebo mobilov, lebo však bolo ich tam viac, Peter Pellegrini nepovažoval za dôkaz a toto je vysmievanie sa a pohŕdaním prácou týchto ľudí, poctivých policajtov, sudcov a prokurátorov.
A keď teda hovorí, teraz sme tu počuli znova dnes taký posledný konštrukt, že predsa nemôžete odvolať niekoho, kto odstúpil, to sa nedá, kde nás zosmiešňoval, že vlastne my ho obviňuje z toho, že vlastne, že my sme chceli od neho, aby odstupovala Monika Jankovská, keď už bola odstúpená, a my ho vlastne skrz taký blud ideme navrhovať odvolať.
Nie. Desať dní trvalo, kým Monika Jankovská od-stú-pi-la, a Peter Pellegrini počas tých desať dní, kedy sa mohol správať ako premiér, sa správal ako pobočník Moniky Jankovskej. De facto ako pobočník alebo ochranca mafie na najvyššom poschodí ministerstva spravodlivosti.
Čiže, pán premiér, neposúvajte význam dnešného odvolávania tam, kam by ste chceli, aby bol, ale bavme sa stále o faktoch.
A keď ste povedali, za vládu mám zodpovednosť ja, aj za odchody, presne o tom my hovoríme, presne o tom je návrh tohto alebo zdôvodnenie dnešného odvolávania, že hovoríme, že ste boli zodpovedný za to. Áno, aj z kompetenčného zákona jednoznačne vám vyplýva, že máte zodpovednosť aj za riadnu činnosť ostatných ministerstiev. To znamená aj za činnosť štátneho tajomníka. Máte zodpovednosť a povinnosť chrániť dobré meno ministerstva spravodlivosti. A vy ste zlyhali. Preto sme navrhli vás odvolať, lebo desať dní ste neboli schopný konať.
A v takejto situácii, pri takýchto závažných informáciách ste mali konať do minúty. Dobre, do tých troch minút, čo povedal Fico. Dobre, do dňa. Dobre, do troch dní. Dobre, do sedem dní. Ale vy ste neboli schopný konať desať dní. Preto sme dali návrh na vaše odvolanie.
Čiže nesnažte sa teraz vyviniť a z toho nejako vyšmyknúť. Ste dobrý demagóg, beriem, fajn, ale pravda je taká, ako som povedal.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 20:05 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:05

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, Igor. Tak vidíš, no, premiérovi je príznačné asi to najväčšie slovo, že nečinnosť. Že on proste naozaj je nečinný. Ale on v tom režime akosi stále zotrváva a neuvedomil si, že vo funkcii premiéra nemôže byť stále nečinný, že musí to vedieť používať. Áno, keď majú konať orgány činné v trestnom konaní, vtedy je nečinnosť dobrá premiéra, nech ich nechá konať. Ale problém je, že konajú iní za jeho chrbtom. Koná Robert Fico. Veď koľkokrát si ho chcel už za toto volebné obdobie pána premiéra Pellegriniho pozvať na koberec. Dokonca za posledné mesiace. Chcel si ho pozvať už niekoľkokrát na koberček. Ja si spomínam minimálne dvakrát, možno si spomeniete viac. Ako to vždycky dopadlo? Buď sa to neudialo, lebo Robert Fico nemal čas, alebo keď sa stretol s Robertom Ficom, tak v skutočnosti to bolo to, že Robert Fico si pozval na koberček pána premiéra. A toto je presne tá sila, v úvodzovkách, pána Pellegriniho.
Čiže naozaj sa napĺňajú tie slová Roberta Fica, ktoré povedal prezidentovi, ešte vtedy Andrejovi Kiskovi, že tú republiku bude naďalej, vládu bude naďalej držať v rukách. A my tu v parlamente to vidíme v priamom prenose. Takže toto je jasné, čím je príznačný premiér Peter Pellegrini. Nečinnosťou, z ktorej sa nevie dostať. Otázka, či sa nevie dostať, nechce dostať... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, máte reagovať na predrečníka.

Heger, Eduard, poslanec NR SR
... alebo nemôže dostať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:05 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:05

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja si myslím, že je dobré, že, Igor, pripomínaš, že zmysel tejto rozpravy je vo vyslovovaní pravdy. My si uvedomujeme, aké sú čísla, ale zároveň si uvedomujeme, že toto je chvíľa, kedy to vyslovovanie pravdy má svoju moc a má svoj význam. Práve preto, že má pravda moc, preto tak dráždi mnohých tu prítomných. Keby tá pravda moc nemala, tak by ste nás pokojne predsa nechali rozprávať, keď je to jedno.
Pravda je taká, že premiérovi pripomíname jeho sľuby, a to, že sa odhalilo, že on nemá skutočnú vôľu, že nemá slobodnú vôľu. Inak by ho pud sebazáchovy, politickej sebazáchovy by mu okamžite zvonil, že keď sľuboval, že do pár sekúnd odvolá každého, kto by bol spojený s mafiou, pripomínam, že vtedy bola reč ešte o mafii ako v podobe Ndranghety, že tento sľub je proste preňho kruciálny a že musí konať. Odhalilo sa, konať nemôže alebo konať nechce. My nemáme ako nazrieť do jeho mysle alebo do zákulisia, čo prevážilo, ale jedno aj druhé je katastrofálna správa o súčasnej situácii, aj o tomto premiérovi, s ktorým mohli byť spojené nádeje, že on skutočne tie sľuby plniť bude.
Mal šancu, že odvolá každého, kto by mal nejaké kontakty súvisiace s mafiou, a tú šancu premeškal. Preto si myslím, že je táto rozprava podstatná. Treba jej zmysel vidieť vo vyslovovaní pravdy a argumentov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:05 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video