5. schôdza

7.6.2016 - 7.6.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 10:53 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán premiér tvrdí, že táto krajina ekonomicky funguje. Neviem, čo to má spoločné s odvolávaním pána ministra Kaliňáka, ale v každom prípade ja si myslím opak, lebo tá krajina by fungovala, ak by radosť nad makroekonomickými číslami zdieľali okrem ministra financií aj ľudia aspoň čiastočne. A napríklad portál Biznis insider dnes aktuálne píše o Slovensku ako o jednej z najskorumpovanejších krajín sveta, a to aj kvôli nedoriešeným kauzám, ako boli Gorila a ďalšie. Ja to tak vnímam, že pán Kaliňák je momentálne pre SMER napriek tomu, čo tu deklaruje premiér Fico, jedným z najzraniteľnejších miest, pretože jeho kauzy sa stávajú príliš okaté, príliš vyčnievajú, príliš ich vidieť a takto nejako to bolo aj s pánom Paškom, ak si spomínam, a SMER si podľa mňa už nemôže dovoliť prísť o ďalšiu polovicu poslancov, tak ako o ňu prišiel po ostatných voľbách v porovnaní s minulým volebným obdobím. A preto celkom úprimne ja si nemyslím, že pre pána Kaliňáka je hrozbou opozícia, pretože tam jednoducho tie opozičné čísla nepustia. Ale myslím si, že bude jedným z tých, o ktorých sa SMER v krátkom čase bude musieť samo očistiť aj kvôli kauzám ako Baštrnák a DPH. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 10:52 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Je mi nesmierne ľúto, že pán premiér opustil túto sálu a nevypočul si od predstaviteľov opozície, ale aj od svojich vlastných poslancov pripomienky vo faktických pripomienkach.
Pán premiér, nie je to odpor voči tejto vláde, ale odpor voči tomu, čo sa v tejto krajine deje a túto krajinu riadite vy ako predseda vlády. Voľby ste nevyhrali v tomto roku a nie je to SMER, ktorý zostavoval vládu, ale SMER do tejto pozície posunuli koaliční partneri, ktorí mu dali tú moc, že môže pokračovať vo vláde Fico III. To, čo dneska, o čom sa tu dneska rokuje, to je o charaktere tejto krajiny. Robert Kaliňák sa stal symbolom, symbolom vlády Roberta Fica, ale symbolom zlyhania. Niečo, čo v tejto krajine by nemalo byť prítomné.
Pán premiér, naozaj musím povedať všetka úcta, ste ako dobrý kazateľ. Kázali ste to, čo ovečky počuť chceli alebo mali, ale nie to, čo je pravda. Lebo v tom vyčítaní tých výsledkov Roberta Kaliňáka by malo byť určite spomenuté nedoriešenie Gorily, či výbušninu, ktorú poslali do Írska, či ESO, ktoré nemá tie isté parametre, ktoré ste vydeklarovali alebo aj prípad Hedvigy, ktorá podľa mňa nebola zvládnutá. Daňový systém, len tak na margo chcem povedať, že sa zrútil mesiac pred parlamentným voľbami v roku 2012, keď nebolo nikoho odvolávané, asi preto. Ja s plným vedomím súhlasím s tým, že za to zlyhanie niekto musí niesť zodpovednosť, ale nie je možné ospravedlniť konanie Roberta Kaliňáka a jeho úradu, ktorý vedie tým, čo spáchal niekto iný. Dnes musí zodpovedať Robert Fico za svoju vlastnú vládu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 10:53 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No práve sme sa pred chvíľou dozvedeli, že kto bojuje proti kvótam, tak môže kradnúť ako straka. Radosť žiť v takejto krajine. Ale k veci. Pán premiér zrejme nečítal odôvodnenie, lebo my tu nesedíme kvôli tomu, či minister vnútra stihol alebo nestihol prísť k nejakej povodni, alebo k nejakému požiaru, ani kvôli osobitnému sociálnemu systému príslušníkov ozbrojených zborov tu nesedíme. Ale sedíme tu kvôli konkrétnej kauze. Sedíme tu kvôli podvodom a neoprávneným vyplácaniam vratiek DPH, za ktorých nevyšetrenie nesie zodpovednosť nominant strany SMER a minister vnútra Robert Kaliňák. A mal by prijať politickú zodpovednosť, kvôli tomuto tu dnes sedíme.
Hovoríme o podnikateľovi a podvodníkovi, ktorého konanie Robert Kaliňák dokonca absurdne verejne obhajuje. A tejto kauze nevenoval premiér Robert Fico prakticky ani vetu, ani nemohol, pretože hovoríme o človeku, od ktorého má prenajatý luxusný byt, ktorý bol postavený podvodom a bol postavený za peniaze, ktoré boli ukradnuté občanom Slovenskej republiky. Kvôli tomuto tu dnes sedíme, dámy a páni.
Preto by som chcel z tohto miesta ešte jedenkrát vyzvať Roberta Fica, predsedu vlády Slovenskej republiky, aby opustil predmetný byt, aby zmenil svoje bydlisko, pretože, dámy a páni, ani si neviete predstaviť, ako demoralizuje našu vlasť, keď Robert Fico naďalej býva v byte prenajatom od Ladislava Bašternáka.
A ešte jednu poznámku na záver. Je pre mňa veľmi tristné a je veľmi smutné, že nielen premiér, predseda vlády Slovenskej republiky, ale aj jeho kolegovia, že im vadí to, že sa na kauzu poukazuje a nie, že sa tá kauza stala.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 10:55 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Vážený pán premiér, ja sa chcem naozaj poďakovať tomu vášmu vstupu hlavne do histórie, kde ste nám všetkým opäť pripomenuli, čo všetko sa v rámci ministerstva vnútra spravilo v poslednom období, za posledné roky. Naozaj to treba pripomínať stále, lebo tá politická pamäť je nesmierne krátka, ale obávam sa, že ten váš apel na istú politickú kultúru, apel na držanie sa témy, apel, aby tá tzv. argumentačnosť neklesla na dno, ostane nevyslyšaný, to vaše smerovanie tohto apelu do tých tzv. opozičných lavíc zostane absolútne bez odozvy a už tuším, že niektorí malí Jiráskovia nám tu donekonečna budú predvádzať svoj opozičný program s názvom Proti všem a dokonca aj proti sebe. Len oni teraz to ešte nemôžu povedať, preto lebo ich spája neskutočne tá nenávisť voči všetkému to, čo sa tu od začiatku tohto nového volebného obdobia udialo. Takže treba im len povedať asi toľko, že páni, nech sa páči, vydržíme, aký požičaj, taký vráť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 10:58 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán premiér, ja snáď iba malú poznámku k tomu, kde ste naznačili, že nenávisť a tá totálna konfrontácia ako hlavná súčasť politiky, prečo má také obrovské miesto v tomto parlamente. Som presvedčený, že ak máme vôbec hovoriť o demokracii a o fungovaní parlamentarizmu, tak jeden z najdôležitejších momentov takéhoto typu spravovania štátu je napríklad aj uznanie výsledkov volieb. Uznať výsledky volieb je jeden zo základných momentov preto, aby mohol demokratický parlament fungovať a v súvislosti s tým, samozrejme, sú spojené potom celý rad ďalších okolností, okrem iného sto dní vlády a tak ďalej. V danom prípade ide o moment, ktorý má byť, za ktorý má byť minister zodpovedný, ktorý sa udial ešte dva alebo tri roky dozadu od súčasnej situácie. Dokonca počúvame - minister je zodpovedný za to, že boli vyplatené nejaké vrátky, minister je zodpovedný za nezávislé konanie vyšetrovateľky. Naozaj sa dotýkame absolútneho dna.
Naozaj sa dotýkame absolútneho dna, kde zodpovednosť za krajinu a za súčasnú veľmi neľahkú situáciu, kde naozaj potrebujeme ministra vnútra, aby veľmi aktívne konal vo veci, ktorá sa dotýka zásadným spôsobom drvivej väčšiny občanov našej krajiny, a to je problémov, ktoré jej vyplývajú z migračnej krízy.
Ak potrebujeme ako predsednícka krajina hľadať dobré riešenia a ponúkať ich, na to potrebujeme mimoriadne intelektuálne a skúsenostne vybaveného ministra a Slovensko ho má, dosahuje úspechy a má rešpekt. Ľudia, ktorí tu robia tento cirkus, ten rešpekt nemajú, bohužiaľ, u malej časti obyvateľov, ale je najvyšší čas, aby títo ľudia pochopili, že našou hlavnou úlohu je spravovať krajinu a nie neustále ponúkať tieto neuveriteľné eskapády a predvádzanie sa istej časti poslancov opozície, tiež aby som celú opozíciu do jedného vreca nehádzal.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 10:59 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:01

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Fico tu začína šíriť veľmi nebezpečnú rétoriku, ktorá je pre zdravú atmosféru spoločnosti veľmi škodlivá. Akúkoľvek kritiku a nielen kritiku, ale akúkoľvek činnosť, ktorá sa vládnej strane nepáči alebo znepáči, je nazývaná nenávisťou. Takto sa vyjadruje o mimovládkach, ktoré v mnohých veciach suplujú štát a často to robia na dobrovoľnej báze, zadarmo, takto sa vyjadruje o ľuďoch, čo upozorňujú na prešľapy, takto sa vyjadruje o bielych vranách alebo o opozícii. A pre zdravú diskusiu je to mimoriadne škodlivé, pretože takouto rétorikou sa vyznačujú aj všetky diktátorské režimy, neustálym hľadaním triedneho nepriateľa a vyvolávaním nenávisti a takouto rétorikou sa vyznačovala aj komunistická totalita, v ktorej mentálnom svete asi ešte stále žijú niektorí členovia vlády. Samozrejme, že si všetci želáme, aby tu vládla vzájomná láska a pokoj, no to nie je dôvod mlčať, keď nás známy pána Kaliňáka okráda o naše spoločné peniaze. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 11:01 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:02

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda vlády, v prvom rade mi dovoľte, aby som vám poprial veľa, veľa zdravia a úspechov vo vládnutí. A máte jednu veľkú pravdu, pán predseda, že dnešnú schôdzu zvolali ľudia, ktorí sú plní nenávisti, ale aj závisti. Veď oni už hneď po tohtoročných voľbách vytvorili virtuálnu vládu a mysleli, že to bude realita. Ale, chvalabohu, realita a skutočnosť je iná.
A vám, pán predseda vlády, sa podarilo vytvoriť, som presvedčený, stabilnú a prospešnú vládu pre Slovensko. Vládu, ktorá bude pre Slovensko naozaj úspešná, o tom som presvedčený a preto čelní predstavitelia opozície chcú, aby sa táto koaličná vláda rozpadla a preto je aj dnešné odvolávanie pána ministra Kaliňáka. Ale našu dôveru - a som presvedčený aj o tom, že väčšinu národa a občanov Slovenska - pán predseda vlády, určite tú dôveru máte, aj pán minister Kaliňák.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 11:02 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:04

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Skloňuje sa tu slovo nenávisť, tak by som odporúčala, aby sa každý z vás, ktorý je v tomto parlamente, pozrel do zrkadla. Kde je viacej šírenia nenávisti, než proti našej strane Ľudovej strane Naše Slovensko, a to len preto, že hovoríme pravdu a pomenúvame veci pravým menom? Kým táto nenávisť, toto šírenie nenávisti voči našej strane bude trvať, musím všetky tieto slová, ktoré tu padajú v tomto parlamente, považovať iba za úbohú, hlúpu frašku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 11:04 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:04

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán premiér uviedol niekoľko faktov, ktorými dokumentoval špičkové výsledky práce pána ministra Kaliňáka. Narýchlo som si zopár pozrel, a teda po prvé, no ja tu v správe GRECO nevidím, že by už nikdy nemonitorovala Slovensko. Naopak, hovorí, že v druhej polovici šestnásteho roka príde, tak počkajme si do druhej polovice roka, podľa ich správy by mali prísť. A tá správa hovorí, ktorú čítam, že Slovensko nebolo schopné dostatočne reagovať na odporúčania GRECO, a to v šestnástich zo sedemnástich odporúčaní.
Ďalej pán premiér hovoril o tom, že najväčším opatrením v boji proti korupcii je zavedenie elektronického trhoviska. Upozorňujem, že cez elektronické trhovisko idú len 3 % tendrov. Tiež by som chcel, tak neviem, či to môže byť najväčšie opatrenie, tiež by som chcel upozorniť na to, že naozaj klesá u nás počet obetí v doprave. Ten pokles bol výrazný, ale od toho roku 2007, ktorý spomínal pán premiér, oveľa viac klesol počet obetí v doprave napríklad v Slovinsku. Čiže ani tam nie sme špička, ale hovoriac o počte obetí na tisíc obyvateľov vychádzame veľmi, veľmi zle z hľadiska obetí Slovákov v zahraničí. Tam máme na tisíc obyvateľov dvadsaťpäť ľudí a pred nami je len Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko a za nami je väčšina krajín.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 11:04 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:06

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Skúšam si predstaviť, ako britský premiér vystúpi s prejavom v britskom parlamente a vzápätí, keď naňho reagujú opoziční poslanci, tak sa vytratí zo sály a nechá ich hovoriť k prázdnemu kreslu. No veľmi mi nejde táto predstava, tak si to radšej ani nejdem predstavovať.
Vážený pán neprítomný premiér, tvrdíte, že predloženie návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi Kaliňákovi je prejavom nenávisti, konfrontácie a frustrácie. Povedali ste, že je to nevídané urobiť niečo takéto v priebehu prvých sto dní a dali ste nám za príklad údajne konštruktívnu opozičnú politiku strany SMER - sociálna demokracia vo volebnom období 2010 - 2012. No pozrime sa teda na to, ako tá konštruktívna opozičná politika vyzerala.
Vláde Ivety Radičovej bola dôvera vyslovená 10. augusta 2010; 2. septembra 2010, teda tri týždne po tom poslanci Robert Fico a Pavol Paška doručili návrh na odvolanie predsedu Národnej rady Richarda Sulíka. Naozaj prejav konštruktívnej politiky, naozaj dramatický rozdiel medzi tým, či sa odvoláva minister alebo predseda parlamentu. (Potlesk.)
A teda, žiaľ, nebola to prvá vec, ktorú ste urobili. Prvý návrh, ktorý ste doručili do parlamentu, bol návrh poslanca Jánoša na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon o štátnych sviatkoch, ktorý mal zaviesť nový pracovný deň, nový pamätný deň, Deň obetí banských nešťastí. V kontexte neskorších zistení o záujme pána poslanca Jánoša o baníkov, bane a najmä o bankovky z Hornonitrianskych baní zabalené do alobalu, to ale tiež nie je vec, s ktorou by ste sa mohli príliš chváliť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 11:06 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video