5. schôdza

7.6.2016 - 7.6.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

7.6.2016 o 15:32 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Myslím, že je úplne evidentné, že tento typ debaty, ktorý v parlamente vedieme, má za cieľ, a tak, ako som počul mnohé faktické poznámky, odvrátiť pozornosť. Tak skúsim teda povedať, že sedíme tu kvôli zlyhaniu ministra vnútra, ktorý kryje daňového podvodníka. Je iba úsmevné, resp. je veľmi dôležité povedať, že toto krytie a motivácia toho krytia je veľmi vysoko, pretože v byte toho daňového podvodníka býva premiér tejto krajiny Robert Fico. Preto bolo veľmi dôležité aj názorne ukázať, čo znamená, keď minister vnútra povie, že nič sa nestalo, pretože vtedy bola doba cashu a niekto, neviem koľko, vyše 20 igelitiek alebo tašiek cashu peňazí musel priniesť a zaplatiť za tieto byty. Myslím si, že ľudia aj v duchu tejto debaty sú klamaní a preto by mal byť minister vnútra na tejto schôdzi odvolaný.
Navyše chcel by som aj jeho samého vyzvať, pretože tá váha tých argumentov je naozaj ťažká, ten podvod nie je tak zložitý a chcem ho vyzvať, aby sme tu nemuseli sedieť a hovoriť o evidentných veciach, aby sa svojej funkcie jednoducho vzdal. Urobí dobre, ak vstúpime do predsedníctva Rady EÚ bez toho, že budeme mať ministra vnútra, ktorý kryje daňového podvodníka, toho podvodníka, ktorého v byte býva premiér tejto krajiny.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:22 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, jeden slovenský spisovateľ Jozef Ignác Bajza napísal román, že René mládenca príhody a skúsenosti. Vy ste nám tiež porozprávali mnohé vaše príhody a skúsenosti aj zo stretnutia s pánom ministrom Kaliňákom, niektoré boli pútavé, niektoré menej a snažili ste sa ich aj citovo podfarbiť. Len potom, čo vás poznáme, mi je čudné, že ste ešte vôbec nepredložili žiadny obrazový alebo aspoň minimálne zvukový záznam zo stretnutí s pánom ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.
Pán poslanec, mrzí ma, ale viackrát ste klamali vo svojom vystúpení či už na maličkostiach alebo na veľkých veciach, neviem, či úmyselne alebo jednoducho z neznámych dôvodov, nechám to na vašom svedomí a na úsudku občanov Slovenskej republiky. Na tých maličkostiach. Napríklad tvrdili ste, že bol odsúdený za úplatkárstvo - za jabĺčka, víno - nejaký futbalový tréner z Dunajskej Stredy. Nebol to žiaden futbalový tréner, bol to funkcionár Slovenského futbalového zväzu Vladimír V.
Zrazu bez akéhokoľvek dôkazu ste obvinili ministra vnútra Kaliňáka z toho, že je spolumajiteľom bytového domu Bonaparte. O chvíľu ste prišli s inou hypotézou, že kvôli tomu, že nejakým spôsobom chráni pána Bašternáka, tak ako províziu alebo úplatok dostal jeden z bytov v tomto bytovom dome Bonaparte. Takže protirečíte si. Sú to dve hypotézy postavené na vode.
Poviem vám logiku vášho uvažovania. V roku 2011 bolo na vratke DPH istému podnikateľovi vrátené 3,6 milióna eur za vlády Ivety Radičovej a ministrom vnútra bol pán Lipšic. Podľa vašej logiky by som ho mal obviniť z toho, že on je za to zodpovedný. To je vaša logika, moja nie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:24 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, mňa sa viacerí novinári pýtali, že keď som odchádzal od pultu, čo sa ma pýtal minister Kaliňák. Tak sa ma pýtal, že aký mám ten úradný záznam, nech mu ho ukážem. Hovorím mu: "Veď ty ho máš." Hovorí: "Však áno." Lebo pán prezident Gašpar, policajný, už od včera prehľadal celé prezídium, čo majú potencionálne na Bašternáka.
Prečítam vám jedno uznesenie, ktoré navrhol pán poslanec Mečiar pred ôsmimi rokmi, keď sme odvolávali ministra Harbina za prepis Sadiki - Harabin. Navrhol, aby parlament schválil, a vtedy to skoro schválili, že tento dokument sa opiera o listiny, o ktorých je dôvodné podozrenie, že sú falzifikáty a majú slúžiť len na ďalšie znevažovanie člena vlády a spochybňovanie plnenia jeho funkcie.
Prečo to hovorím? Zrejme pán minister Kaliňák bude tvrdiť za chvíľku, že aj tento úradný záznam je falzifikát. Ja mám aj informáciu o tom, že na hliadku bol vykonávaný pomerne veľký nátlak, aby minimálne z úradného záznamu odstránili zmienku o plukovníkovi Olekszymu. Ale vieme veľmi jednoducho problém vyriešiť. Ja vyzývam pána ministra Kaliňáka, aby zbavil obidvoch členov hliadky mlčanlivosti, aby mohli prísť vypovedať či na parlamentný výbor alebo, ak by to bolo možné, aj dnes do pléna, kde je pravda, ako sa skutok stal, čo je pravdivý dokument a čo je falzifikát. A pokiaľ sa nemáme čoho báť, teda ak sa nemáme báť pravdy, tak si myslím, že by tomu mal vyhovieť.
Vieme, ako dopadlo uznesenie ohľadne falzifikátu prepisu Sadiki - Harabin. Bola potvrdená jeho pravosť a potom už v parlamente uznesenie neprešlo. Myslím si, že pán minister Kaliňák sa učí od svojho predchodcu pána exministra Harabina, aj keď dnes asi dobré vzťahy už nemajú, ale myslím si, že ak sa pravda hľadá, dá sa nájsť. Aj dnes môžu prísť členovia hliadky, odvážni, ktorí tento prípad zdokumentovali a povedať nám pravdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:26 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne za slovo. Pán poslanec, ste v parlamente šesť rokov a za tých šesť rokov sme vo vašich vystúpeniach počuli naozaj veľmi veľa rôznych krivých obvinení, rôznych osobných invektív na poslancov, nielen na poslancov, ale aj na ich, na ich rodiny a nebolo tomu tak ani v tomto vašom poslednom vystúpení. V tých vystúpeniach, ktoré máte, uvádzate rôzne konštrukcie a aj v tomto vystúpení tá jedna z tých konštrukcií bola, že prečo potrebuje byť minister vnútra Kaliňák do roku 2020? Že kvôli kauze Kovošrot z roku 2000, aby mohol všetky veci poupratovať a aby sa žiadnym spôsobom táto kauza nevyšetrila. Ako, veď o tom, kto je minister vnútra, o tom, ako sa skladá vláda, rozhodujú voliči, rozhodujú občania. Však aj, veď aj v roku 2010 nebol pán minister vnútra, teda Robert Kaliňák nebol ministrom vnútra, čiže to je čo za konštrukciu, že on musí byť do roku 2020 ministrom, ministrom vnútra, aby takéto veci riešil a aby sa ochránil?
Ďalšou takou konštrukciou v tom vašom vystúpení bolo, že máte svedka, kľúčového svedka, ktorý chce nejakú ochranu, ktorý chce hovoriť o tom, že 4 milióny eur úplatkov dostal SMER a strana MOST - HÍD. Teda nech ten človek ide vypovedať normálne pred orgány činné v trestnom konaní a nech to povie. To je jeho povinnosť, to je povinnosť každého občana tejto krajiny, tejto republiky, ak nejaké takéto veci vie, tak má tieto veci povedať pred orgánnmi činnými v trestnom konaní.
A ešte raz k tým osobným invektívam. Naozaj, ako tu v parlamente, dobre, máme imunitu, ale myslím si, že na pôdu parlamentu nepatria žiadne osobné invektívy a ani nejakým spôsobom spomínanie rodiny pána ministra Kaliňáka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:28 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:31

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Myslím si, že dlhodobo sa snažíme ohlásiť v tomto pléne, že odtiaľto ide internetový stream. Opäť mám, asi 27 ľudí napísalo, že opäť je prerušovaný stream, zrovna, čuduj sa svete, pri vystupovaní opozičných poslancov alebo predkladateľov tejto schôdze. Chcel by som poprosiť vedenie Národnej rady, myslím, že to nestojí malé peniaze, aby sme odtiaľto a ľudia mohli sledovať záznam, aby už konečne bol zabezpečený dôstojný prenos rokovania pléna Národnej rady. Ja teraz len plním povinnosť, ktorú som sľúbil, a to je, že oznamujem to, vážený pán predsedajúci, aby ste s týmto urobili nápravu, pretože online stream opäť hapruje. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.6.2016 o 15:31 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:32

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som sa rozhodol, pán predsedajúci, počujete ma? Rozhodol som sa radšej takto krátko vystúpiť, lebo nedokážem v tých dvoch minútach zareagovať na všetkých.
Pán Bagačka, hovoríte, že sme sa pri tom usmievali, že však osemtisíc, to neni obyčajná lavička, to sú také špeciálne za osemtisíc a prečo my by sme si to nemohli dovoliť, však ľudia ma zvolili znova za primátora. No áno, lebo urobiť takýto kšeft, to nebolo na úkor vlastne Hnúšte, to bolo na úkor Slovenskej republiky. Lebo Hnúšťa, áno, má lavičky, má zrekonštruované námestie, lavička za osemtisíc, drevená lavička, nehnevajte sa, môžte ma presviedčať o čomkoľvek, o tomto nikdy ma nepresvedčíte. Osemsto eur by som ešte jako tak bral, že si tam niekto dá, nejaký architektonický návrh si tam vyúčtuje, ale nie osemtisíc, čistá zlodejina.
Pán Kvorka, keď hovoríte, že pán minister vnútra má vašu podporu, je to úplne prirodzené. Vytiahol vás z basy za to, čo ste spáchali, logicky má vašu doživotnú podporu, to je úplne normálne.
Na pána Čaploviča myslím si, že nemá zmysel v jeho veku už reagovať.
Pán, pán Číž. Nejste tu, ale keďže to bolo už opakované, a ste tu, stalo sa to aj mne aj druhým ľuďom, tu opakovane vstupujete do svedomia a hovoríte charakter, necharaker a chrapúnstvo a podobné slová používate. Ja vám poviem jeden príbeh. O tomto príbehu som sa dozvedel v Ikei, v jedálni, kde ku mne si sadla taká staršia babička a hovorí, že prosím vás pekne, keď niekedy znova tam bude, vtedy bol podpredseda ešte Národnej rady, myslím teda, že to bolo tým pádom v tom predošlom volebnom období, keď tam znova ešte ten Číž bude niečo hovoriť, skúste sa ho opýtať alebo povedzte mu jeden príbeh o mladom chlapcovi, ktorý pracoval ako brigádnik v sťahovacej firme. Pri tom, ako pracoval v sťahovacej firme, no podarilo sa, že urobil dcére tých majiteľov, u ktorých sťahoval, bábo. Potom sa k tomu dieťaťu nechcel priznať. Potom ho áno, dala ho na súd, určovalo sa otcovstvo, roky sa to naťahovalo. Keď súd určil to otcovstvo, prikázal platiť alimenty, tak alimenty neplatil. Silou mocou sa chcel z toho vymaniť, silou mocou. Potom, keď to dieťa, tá jeho dcéra, ktorá medzičasom, a to je na tom najsmutnejšie, bola hluchonemá a je hluchonemá, keď ho ako osemročná stretla v potravinách v jednom mestečku, kde býva, tak mama jej povedala, že to je tvoj otec. Tak išla za tým otcom, potiahla ho za niečo, čo mal že oblečené a povedala mu, že tato. Hluchonemé dievča si predstavte, ako rozprávajú tieto deti. A ten jej tato sa na ňu otočil: "ja ťa nepoznám" a išiel preč. Takýto charakter tu dnes sedí v tejto rokovacej sále.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.6.2016 o 15:32 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:35

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Pán poslanec Matovič, to, čo ste teraz predviedli, sa nedá nazvať nijako inak, ako bezprecedentné dramatické chrapúnstvo a svinstvo. (Potlesk.) To, čo ste teraz predviedli, tým ste iba potvrdili, že ste človek bez absolútnych škrupulí a nevyznávate absolútne nič, žiadne hranice slušného správania, žiadne hranice korektného politického súboja, prosto nič. Myslím si, že v tomto pléne nesedí väčší chrapúň, ako ste vy.
Ale keď vy ste dali príbeh, aj ja dám príbeh. Jedna pani v Poprade, a ona mala syna, ktorý dva mesiace u vás pracoval a roznášal ten váš plagiát, ten plátok, ktorý tlačíte do schránok domov a bytov. Robil dva mesiace a odišiel od vás bez zaplatenia mzdy. To je odkaz pre vás od tej pani, ktorá ma stretla. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:35 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:36

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže, pán Šuca, na rozdiel od vás ja mám kontakt na tú babičku, ktorá mi celý tento príbeh vyrozprávala a ktorá je ochotná kedykoľvek prísť a svedčiť o tom, koho máte v svojich radoch a kto nám tu káže o morálke a charaktere. Za 19 rokov, čo ja na svoju živnosť alebo naša rodinná firma zamestnávala kolportérov, som nemal ani jeden jediný usvedčený alebo dokázaný nejaký spor, že kde by sme niekomu nevyplatili za roznášanie novín mzdu. A to boli desiatky tisíc kolportérov, ktorí tie noviny roznášali. Takže vyprosím si takéto špinavé podlé klamstvá tu šíriť.
A keď ako poviem, že vlastne na tej vašej reakcii chcem poukázať na to, že ako ste zvrátený, ako hlboko ste klesli, kde ste nechali vaše svedomie, keď vy nazvete bezprecedentné dramatické chrapúnstvo a svinstvo to, (reakcia z pléna) keď tu poviem skutočný príbeh vašeho poslanca. Príbeh, za ktorým si žena, ktorá to povedala, ktorá bola osobnou priateľkou matky toho dieťaťa, ktorá si za ním stojí a nedokázala sa na to pozerať, že tu niekto káže o morálke, kto je od samého, samej hĺbky svojej duše nemorálny. A keď vy obhajujete vlastne človeka, ktorý je absolútny chrapúň a vašimi slovami je, predvádzal alebo urobil chrapúnstvo a svinstvo a keď vy obhajujete tohoto človeka a toho, kto na to upozorní, nazývate chrapúňom a svinstvom, tak zamyslite sa sám nad sebou. Nie poukazovať na zlo je zlé, ale páchať zlo. Ja som poukázal na človeka, ktorý pácha zlo a bezhanebne tu káže o morálke.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 15:36 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:45

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, dovoľte mi, aby som sa aj ja vyjadril k tejto schôdzi, keďže predovšetkým ide o návrh poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra, teda mne.
Aj v priebehu dnešného dňa som naozaj rád, že sme ešte stále krajina, ktorá má rozvinuté demokratické pravidlá a že od roku 1990, teda od prvých demokratických volieb o zložení parlamentu a o zložení vlády tejto krajiny rozhodujú jej občania a nie úzka skupina samozvaných vševedkov, ako to bolo v časoch komunizmu. Aj približne pred tromi mesiacmi voliči opäť rozhodli, že vládu bude zostavovať strana s najväčšou podporou spolu so stranami, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska predovšetkým v súčasnom turbulentnom období bezpečnostných výziev či už nekontrolovanej, nelegálnej migrácie, nárastu extrémizmu a podobne. Dôvera občanov v demokratickej spoločnosti je najdôležitejším kritériom pre politika a preto som rád, že už štvrté vyslovovanie dôvery občanmi, teda štvrté parlamentné voľby som získal druhú najväčšiu dôveru občanov a naposledy ich bol viac ako 350-tisíc. Tento výsledok naozaj prijímam s pokorou, ale aj s veľkou radosťou, že moja práca bola ocenená tými najpodstatnejšími kritikmi, a teda voličmi. Na to sa v tejto sále veľmi často zabúda. Ešte raz aj touto cestou sa im chcem poďakovať za vyslovenú dôveru.
Na druhom mieste je, samozrejme, dôvera demokraticky zvolenej parlamentnej väčšiny, ktorá je základom fungovania v demokratickej spoločnosti, a to sa naozaj stalo pred 42 dňami. Naozaj ešte raz pekne ďakujeme aj kolegom z vládnej koalície, že podporili programové vyhlásenie, ktoré stanovuje úlohy, ktoré majú jednotliví ministri plniť. V prípade neplnenia týchto úloh sa, samozrejme, vystavujú k strate tejto dôvery, ale naozaj, v tomto prípade sa vyslovuje nedôvera už po 42 dňoch a musím sa priznať, že v tých 42 dňoch sa naozaj nedajú zvládnuť všetky úlohy, ktoré sú v programovom vyhlásení. Je to ale naozaj prvýkrát po 25 rokoch demokracie na Slovensku, kedy v takom krátkom období, ešte počas úvodných 100 dní, sa takáto schôdza zvoláva a dokazuje to teda, že nejde o skutočné problémy občanov, ale ide o čisté politikárčenie a ide o vytĺkanie politického kapitálu a vybavovanie si osobných účtov, čo sme tu mali práve v posledných minútach možnosť vidieť.
Bohužiaľ, doba je až príliš vážna pre Slovensko, ale aj pre celú Európsku úniu, aby sme s vami túto hru hrali. Už o menej ako mesiac preberieme predsedníctvo v Európskej únii a úlohy, ktoré pred nami stoja, sú naozaj ťažké a hlavne pre budúcnosť Slovenska rozhodujúce.
Pred voľbami ste hovorili, že sa s problémom migrácie vytĺka politický kapitál. Musím vám ale povedať, že situácia je omnoho zložitejšia, ako by sa nezainteresovanému mohlo zdať. Slovensko bude mať na stole ako predsedajúca krajina veľmi veľa závažných návrhov, s ktorými aj táto sála ešte pred niekoľkými mesiacmi nesúhlasila. Budeme mať na stole pevné prerozdeľovacie kvóty, budeme mať na stole pokuty za neodobratie migrantov, budeme mať na stole viacero problémov. Pôvodne sme si mysleli, že bude možné tieto veci rozložiť a tak v podstate získať čas. Ale ešte minulý týždeň na rokovaní s komisiou bolo oznámené jasne, že tento balík na rokovanie musí ísť ako celok a musíme o ňom rozhodnúť. Ak chce Slovensko do budúcna byť takou krajinou ako dnes, musíme aj my ponúknuť kompromisné riešenia aj v týchto otázkach. A na to je nevyhnutné, aby predstavitelia vlády, ale aj parlamentu mali možnosť cestovať, hľadať kompromisy, získavať podporu od ostatných štátov a naozaj hájiť záujmy Slovenska.
Namiesto toho sme prítomní na schôdzi, ktorá má hlavne účel vybavovať si osobné účty pána Matoviča so mnou, pána Lipšica so mnou a všetkých ostatných so mnou. Má za účelom, samozrejme, čo najviac a v najväčšom rozmere pošpiniť súčasnú vládu, jej koaličných partnerov, dovolávať sa svedomia a podobných vecí, samozrejme za prítomnosti absolútnej amnézie na dobu, kedy fungovali ako vládna koalícia.
Musím povedať, že v tejto sále sa v tejto chvíli nachádza 34 prokurátorov a sudcov, ktorí už všetko vyšetrili a o všetkom rozhodli. Ale ich povolanie nové, do ktorého sa postavili, je naozaj veľmi selektívne. Je selektívne len voči tým informáciám, ktoré sa im hodia a tým informáciám, ktoré potrebujú použiť.
Poďme ale k samotnému návrhu. Samotný návrh vo svojej prvej strane, ktorá sa zaoberá mojou úlohou, je naozaj schizofrenický. V prvom odseku sa kritizuje, že som náležite nezasahoval do vyšetrovania, že som zasahoval málo. V druhom odseku sa zase hovorí, že zasahujem veľa. Z toho sa naozaj nedá vybrať. V každom prípade ale platí, že tieto dva problémy tým pádom sa negujú, a teda, ak je pravda, aspoň základné matematické pravidlo, tak potom platí, že ten návrh nemá žiadne dôvody.
Poďme ale poporiadku k tým, ktorí majú právnické vzdelanie, ale aj ostatným poslanom určite nemusím predstavovať čl. 2 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý hovorí jasne, že minister môže robiť len to, čo mu ukladá zákon. A trestné konanie sa riadi Trestným poriadkom a ten jasne stanovuje aj to, kto sú orgány činné v trestnom konaní. A podľa Trestného poriadku je to jedine prokurátor a vyšetrovateľ alebo policajt - poverený. A tak to vlastne naozaj platí. Áno, v Trestnom poriadku sa aj vyskytuje slovo minister vnútra a dokonca sú mu pridelené aj konkrétne úlohy, ktoré si dovolím zacitovať. Je to § 110, podľa ktorého minister vnútra má určiť útvar policajného zboru, ktorý vykoná zámenu obsahu zásielok. Podľa § 485 ods. 1 určiť útvar policajného zboru, ktorý prevezme osobu vydávanú z cudziny. Tak isto § 485 ods. 3 určiť útvar policajného zboru, ktorý vykoná prevoz osoby územím Slovenskej republiky, § 485 ods. 4 určiť útvar policajného zboru, ktorý vykoná tiež odovzdanie a vrátenie vecí. A na záver § 550, ktorý hovorí, že minister vnútra určí útvar na prevzatie a vrátenie veci odovzdanej z cudziny na žiadosť slovenských orgánov a ak nie je vec možné alebo vhodné zaslať poštou, ako aj prevoz vecí územím Slovenskej republiky na žiadosť cudzích orgánov.
Toľko kompetencie ministra vnútra v rámci Trestného poriadku. Je teda jasné aj zo zákona, ale aj zo všetkých príbehov, že jednoducho minister nemôže a nezasahuje do vyšetrovania, jednoducho na to nemá žiadne oprávnenia. Jediný, kto dozoruje trestnému konaniu, je prokurátor a ten, kto spolupracuje s prokurátorom na vyšetrení, je vyšetrovateľ. A tí sú podľa našich pravidiel a našich zákonov nezávislí. A sú to naozaj jediné dve osoby v tomto štáte podľa našej ústavy, ktorí môžu vyšetrovať. Sú to jediní dvaja.
Ak teda sme hovorili o kompetenciách, potom sa pozrime na chvíľku na kompetencie prokurátorov - v yžadovať od policajtov spisy, dávať im záväzné pokyny, zúčastňovať sa na pokynoch, určovať, akým smerom majú viesť vyšetrovanie a mnoho ďalších oprávnení. Nepripomína vám to niečo aj z dnešnej schôdze, že vlastne všetci páni poslanci sa postavili do polohy prokurátorov? A z môjho pohľadu aj do polohy sudcov, pretože už vyniesli rozsudok a všetkých odsúdili.
Už na začiatku som naznačil, že táto schôdza má svoj jasný účel a posledné vystúpenie poslanca Matoviča to iba potvrdilo. Potvrdili to aj predchádzajúce vystúpenia, a teda vlastne určité znásilnenie vyjadrení, ktoré som povedal. A tie vyjadrenia boli jasné a ja ich tu veľmi rád zopakujem. Na otázku novinára, ktorú zásadne neuverejňujete, čo hovoríte na obvinenia na vašu osobu v súvislosti s kauzami DPH, som jasne povedal, že sú vymyslené. Lebo vymyslené sú. A doteraz zo všetkých vystúpení som ani žiadny nie dôkaz, ale ani indíciu nepočul o tom, akým spôsobom som mal zasahovať, akým spôsobom som mal ovplyvňovať, alebo akým spôsobom som mal niečo nevyšetriť alebo brániť šetreniu. Dokonca tu boli aj citovaní vyšetrovatelia. Nepamätám si, kto to povedal, ale ja som čítal ten článok, ten rozhovor, kde povedal jasne, dnes už, tuším, pán asistent pani podpredsedníčky Nicholsonovej, že nikto naňho žiadny tlak nevykonával. Je to v tom rozhovore s novinármi, že žiadny nátlak zo strany nadriadených, ako má viesť vyšetrovanie alebo podobne, nebol, no lebo nemohol byť, pretože je nezávislý. A to povedal ten vyšetrovateľ. Neviem, odkiaľ zobrali tú vetu, ktorú tu citovali, ale je zjavné, že viaceré veci, ktoré tu dnes odzneli, sú nielen prekrútené, ale dokonca naozaj úplne vymyslené. A taký prípad, ktorý už aj mal svoju obranu, je podobný prípad aj pána Lipšica, ktorý tu dnes hovoril.
Pán Lipšic, áno, máte pravdu. Ten úradný záznam, ktorý ste tu predniesli, som sa pýtal, aby som sa naňho pozrel hlavne z dôvodu, či má svoje základné náležitosti, ktoré má mať a teda či je podpísaný, či je opečiatkovaný a či je to normálny úradný záznam. A naozaj, dostal som ešte jeden úradný záznam, ktorý tentokrát pochádza naozaj zo spisu. Medzi týmito dvomi úradnými záznamami je jeden základný rozdiel. Do prvej strany dokonca, kde sa vyjadruje pán Bašternák, že aby robili, čo treba, je totožný. Potom však zrazu pribudol celý odsek, ktorý už hovorí o nátlaku, o telefonátoch, menuje ľudí. To všetko sa v druhom úradnom zázname nenachádza. Tento úradný záznam, ktorý mám ale v rukách, ktorý tieto časti nemá, je však aj oboma policajtmi podpísaný, aj opečiatkovaný a je súčasťou normálneho spisu. Je to určitým spôsobom dôkaz toho, že sa neštítite ničoho. Ani práce s materiálmi, ktoré sú pozmeňované, ani práce s materiálom, ktoré sú falzifikované a keďže ste už počuli, keďže som to už poslancom hovoril, že ten dokument má nejaký problém, tak už ste sa stihli sám seba obrániť a vymyslieť si k tomu adekvátny príbeh.
Ale toto je skutočne jeden z krásnych dôkazov, ako naša opozícia funguje. Nikdy si žiadne informácie nepreverí, nikdy sa na žiadne informácie nepýta, vždy vie všetko najlepšie a je 100-percentne presvedčená, že to, čo oni hovoria, je tá jediná pravda, ktorú majú.
Nikdy som nespochybnil existenciu káuz. Nakoniec obidve sa vyšetrujú. Jedna dokonca deväť rokov alebo osem. Toto sú všetko prípady, ktoré sa šetria. Vznikli pochybnosti ešte pred vznikom vlády, ja neviem, tuším, 16. marca dal špeciálny prokurátor pokyn na to, aby sa vo veci začalo šetriť, začalo sa trestné stíhanie, rozšírilo sa stíhanie na celý rok. Ale je to presne ten špeciálny prokurátor, sú to presne vyšetrovatelia policajného zboru, ktorí sú tí jediní, ktorí môžu v tomto prípade na Slovensku vyšetrovať. Nie som to ja, ani nie ste to ani vy. Ale tu sa nič iné nerobí posledné dve hodiny okrem úplných klamstiev a nezmyslov, ku ktorým sa postupne, samozrejme, dostaneme. Ale sa jasne vyšetruje a vznáša sa jasná vina. Sú podozrenia? Tak to treba vyšetriť. A už som viackrát aj v tejto sále povedal, že všetky veci, do ktorých sa politici namočili v rámci vyšetrovania, dopadli vo vyšetrovaní veľmi zle. Práve preto, že rozprávali veci, ktoré nemali. Či už je to otázka, či už je to otázka vyšetrovania kauzy Daniela Tupého, či je to otázka vyšetrovania vraždy Ernesta Valka. To sú všetko veci neobjasnené práve preto, že politici začali zasahovať do týchto, do týchto káuz. To je celý problém.
A práve preto si dlho dávam pozor poučený aj jednou skutočnosťou, ku ktorej sa ešte dostaneme, áno, a volá sa Hedviga Malinová, že zásadne osem rokov k žiadnym vyšetrovacím kauzám nevystupujem. Uvádzajú ich vždy príslušní vyšetrovatelia, uvádzajú ich vždy príslušní, keď už odchádzate, pán Lipšic, a idete si to preveriť, idete si to preveriť, poprosím vás, zistite si, aká bola naozaj skutočnosť oproti tomu, (reakcia z pléna) jasné, aká bola naozaj skutočnosť, ako ste hovorili. (Reakcia z pléna.) Pretože toto nebola pravda, ako mnoho ďalších vecí nakoniec.
Faktom zostáva, že práve preto si dávam extrémny pozor na to a mnohokrát sú aj novinári prekvapení, že nemám informáciu o niektorých kauzách. Nemám, nechcem mať, pretože to nie je moja úloha. Sú bývalí ministri, sú bývalí, aj boli, ktorí mali prehľad o všetkom. O všetkých zločincoch, o všetkých podozrivých, každé jedno meno ovládali, do každého spisu by vedeli citovať. Len to je práve ten problém, prečo na Slovensku riešime, že máme všetkých odsúdených. Už nám nestačí povedať pravdu taká, aká je a popísať skutočnosti, ako je v prípade týchto dépehačiek. Taký je fakt, taký je stav. Nech sa páči, vyšetrite to.
A určite budem prvý, ktorý bude nabádať, že nech sa páči, až budete vyšetrovať, budete v nejakých skutočnostiach, prosím, informujte verejnosť, keďže sú niektoré kauzy mediálne, je dôležité, aby na záver vznikli informácie o vyšetrovaní bez ohľadu na to, ako vyšetrovanie dopadne. To je osobitný prípad kauzy Gorila. Mám eminentný záujem na tom, aby všetky výsledky vyšetrovania boli nakoniec zverejnené, či už bude záver taký alebo onaký. Je dôležité, aby sme o nich mohli hovoriť práve preto, lebo sú súčasťou našej politiky. Ale v prípade Gorily, je zase ten prípad. Dneska tu viackrát bolo zaznené: som zodpovedný za to, že sa Gorila nevyšetrila. Ale ja ju nevyšetrujem. A od prvého stretnutia s tímom Gorila na začiatku môjho funkčného obdobia v roku 2012, kedy som povedal: "budete mať všetko, čo potrebujete na to, aby ste mohli fungovať", dostávali adekvátne finančné hodnotenia, všetky ostatné veci, som sa s tímom úmyselne nestretol, lebo nechcem žiadne informácie z tohto spisu mať. A tak to platí vo všetkých prípadoch. A to platí aj o tomto prípade, že v žiadnych z tých vecí, ktoré ste tu dnes povedali, ste neuviedli ani indíciu - a ani nemôžete uviesť, lebo neexistuje -, že by som s niekým hovoril, že by som na niekoho vplýval, že by som akýmkoľvek spôsobom zasahoval.
A nehnevajte sa, je demokratické právo, aby voči vymysleným obvineniam voči mojej osobe som mal právo povedať, že sú vymyslené. Či mám byť ticho? Či je potrebné ma umlčať? Lebo to je druhý hlavný dôvod tejto schôdze v skutočnosti - je veľký problém a veľký strach poslanca Matoviča.
Odkedy toto všetko začalo? Odkedy tieto veci proste začali? Od momentu, kedy sám nezvládol vlastnú kauzu. Kedy sám dal trestné oznámenie v súvislosti s odpočúvaním Rada Procházku a kedy vlastne prišli na stôl tie témy, ktoré sa tam riešili, či dával alebo nedával po 50 % také zľavy alebo nezľavy s DPH, bez DPH. A jednoduchú vec urobila polícia a vyžiadala si účtovníctvo. A pán Matovič päť mesiacov ho nebol schopný polícii odovzdať napriek tomu niekoľkým výzvam. A dneska tu hovorí, že on predsa všetko účtovníctvo odovzdal. Veď ale dva roky tam predsa nie sú. Tie rozhodujúce. Tie, na základe ktorých je vlastne podozrivý z toho, že urobil daňový únik. Nie jeho kamarát, nie blízky, nie tretia osoba, koho nikdy nevidel, ale on sám je z toho podozrivý. A práve toto je ten hlavný problém.
A prečo je vlastne pán Matovič a pán Lipšic v konflikte záujmov? Pretože pán Lipšic je jeho právny zástupca. Ako taký obhajuje svojho klienta a snaží sa urobiť všetko pre to, aby zastrašili policajtov, čo s nimi oni urobia, keď budú takto robiť, znehodnotili dôveryhodnosť ministerstva vnútra, samozrejme na čele s jej ministrom. Všetko len preto, aby mohli vyzerať ako politickí martýri a v podstate obete tohto politického režimu, ktorý tu bol nastolený, ako tí, ktorí sa chcú poistiť úbohému poslancovi, ktorý všetko dobre urobil a odviedol bohviekoľko daní. Asi odviedol. Ale podľa všetkého, čo sa stalo, asi mal odviesť viac. To je jednoduché.
To znamená, pán Matovič, však ja som vám to povedal už viackrát a doteraz ste to neurobili, vy kľudne môžete požiadať o odtajnenie svojho daňového tajomstva, aby sa verejnosť dozvedela, kde je problém, aby sa všetci dozvedeli, kde je problém. (Reakcie z pléna.) Myslím si, že to je jedna z tých vecí, ktorá je dôkazom, že tie informácie sú ešte inakšie. A vy viete presne, možno aké. Ja neviem. Ale máte možnosť to všetkým ukázať, kde v skutočnosti bol problém. Ale to ste doteraz neurobili a tým pádom si myslím, že je to jasné, pretože ak hovoríte, že ste ukázali všetko účtovníctvo, no viete, že ste za tie dva inkriminované roky účtovníctvo neukázali, že ste ho zničili. To, o čom tu častokrát hovoríte, kto-kde-čo prevádza. To presne ste spravili, zničili účtovníctvo, previedli firmu na bieleho koňa. Toto všetko ste spravili. Čiže z toho uhla pohľadu presne to slovenské porekadlo platí, a to ešte neskončilo.
Pán Matovič bude, samozrejme, kričať viacej. Aj pán Lipšic bude kričať viacej. Ja sa ale čudujem naozaj a tuto to už hraničí trošku s veľkým problémom, ale nechcem byť veľmi osobný, pán Lipšic, ale ja určite rolu žiadnych právnych zástupcov neprijímam. Ja si uvedomujem, že som pätnásť rokov v politike a že som mimo práva už trošku dlhšie. Ale ja neviem, kde beriete v sebe tú ľudskú zodpovednosť preberať zastupovania ľudí a na druhej strane zároveň nebyť schopný ani vyhrať takú jednoduchú kauzu, ako je neplatnosť výpovede z pracovného pomeru pána Žarnaya. (Reakcia navrhovateľa: To som ho nezastupoval ja.) Čiže, však teraz ste boli spolu v televízii. (Reakcia navrhovateľa: Ale som ho nezastupoval ja.) Proste ja by som si nikdy, (reakcia navrhovateľa) tak ja som to z televízie pochopil, že to tak je. (Reakcia z pléna.) Tak, pán Žarnay, nezastupuje vás pán Lipšic? (Reakcie z pléna: Nie. V pracovno-právnej veci nie. V ochrane osobnosti...) V ochrane osobnosti. To si ja rád kľudne pomýlim a tento drobný omyl si kľudne, kľudne priznám. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás, páni poslanci, keby ste nediskutovali medzi sebou. Ďakujem.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Ale mal by som problém už brať pod ochranu ľudí, ktorí proste naozaj majú problém. Nešťastných otcov, ktorým sa stali naozaj tragické príbehy len preto, aby som mal mediálnu popularitu. To je už vec, ktorá je naozaj trošku za hranu. A keď som povedal, že vaše prokurátorské schopnosti a zároveň sudcovské aj odsudzovacie sú naozaj selektívne, tak sú selektívne.
Ďalším dôvodom, prečo tu dnes stojíme, je moje vystúpenie počas rokovania o vyslovení dôvery vlády. Ja rozumiem, že to bolo nepríjemné a z vašej strany je potrebné umlčať toho, kto vám nastavuje zrkadlo, ktorý vám nastavil zrkadlo z toho, že keď ste konať mali, ste nekonali, ktoré vám nastavilo zrkadlo, že vo veciach obdobných ste neurobili nič a teraz chcete prenášať zodpovednosť na druhých.
Ja sa vrátim aj k tomu odpočtu, ktorý bol za vašej vlády. Ja si naozaj nemyslím, že vtedajší minister Lipšic by o tom mal vedieť. To nie je jeho úloha. A rovnako tak o tom nemám vedieť ani ja a ani neviem. Jednoducho to je úloha orgánov činných v trestnom konaní, aby takéto veci preverovali, nie ministra vnútra. A to je ten hlavný omyl vašej obžaloby v tom, že tlačíte a chcete ma odvolať za to, že dodržujem zákon a že do vecí jednoducho nezasahujem. A moje vyjadrenie, ktoré chcete použiť na to, že som sa chcel k tomu nejakým spôsobom vyjadriť, hrubo znásilňujete. Lebo inak to neviete povedať. Viete veľmi dobre a je vám to veľmi jasné, že som bránil to, že naviazanie tých káuz na mňa je jasne vymyslené. Všetky kauzy okolo mojej osoby v súvislosti s DPH sú vymyslené. A niektorým poslucháčom na Výbore Národnej rady pre obranu a bezpečnosť som aj tie inkriminované odposluchy prečítal. A myslím si, že jasne sú mimo toho, o čom sa hovorilo v tých ďalších obvineniach.
Aj jedna aj druhá kauza existujú, aj jedna aj druhá kauza sa vyšetruje, ale robia ju tie orgány, ktoré ju robiť majú. A nikto nikoho neobhajuje. Zistené skutočnosti, budem prvý, ktoré budeme tlačiť, aby boli verejné. Aby tie veci mohli ísť von. Bol som za to už v prípade košických dépehačiek, aby aj odposluchy išli von. Časom pôjdu, je to zatiaľ živý spis. A určite v jednej chvíli budú môcť byť verejné, aby ste sa mohli pozrieť, na základe čoho ste vytvorili toto absurdné obvinenie. Niežeby som na absurdné obvinenia nebol zvyknutý, som v politike príliš dlho a to, čo predviedol pán Matovič, je naozaj hrozne vtipné. Akurát jedinú smolu mám, že som nebol ako Rado Procházka, že ma neodpočúval a že to nepustil, že tu nepustil tú pásku, pretože sám by bol zhrozený, čo jeho ústa hovoria. Máme? Treba ich pustiť. Výborne, tak sa teším. Tak sa teším. Potom určite to zachytí aj ten fakt, ako si ma prosil, či by sme s vami nevstúpili do koalície. (Reakcie z pléna. Smiech.) Povedal si, povedal si dve podmienky, pamätáš si na to? Povedal si dve podmienky a prosil si ma, aby som ti vybavil stretnutie s Robertom Ficom.
Jednoducho, a to isté platí aj o tých dotáciách. To, a ja teraz naozaj hovorím, a ty to veľmi dobre vieš, však môžme ísť obidvaja na detektor, aj keď ten tvoj už raz vybuchol, tuším, čo som počul. Jedna dôležitá vec je, povedal si mi jasne, že si pripravený na to, že budete spolupracovať v otázke rómskej problematiky, máte skvelé nápady, máte výborného kandidáta, ale žiadaš, aby som ja za žiadnych okolností nezasahoval do dotačných schém, aby si tam nevidel korupciu. To bola hlavná podmienka tej dohody, (reakcia z pléna) len za tej podmienky. (Reakcia z pléna.) Aký je, aký je v tom rozdiel? To je to, že budete rozhodovať o všetkých tých návrhoch a dotáciách iba vy. (Reakcia z pléna.) Veď iste, však ani som nepreveroval, že čo. Všetky, všetky navrhoval. (Reakcia z pléna.) Nie. Áno, mojou úlohou... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Chcem vás veľmi pekne poprosiť pri všetkej úcte, páni poslanci, pán minister veď, nejaká interakcia by tu naozaj nemala byť, si myslím, vy dokončite svoje a pánov poslancov poprosím veľmi pekne, nech sa hlásia do faktických.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Prepáčte, áno, ja sa ospravedlňujem. Prepáčte, odbočil som, máte pravdu. Na záver skončím s tým... (Rečník hovorí súčasne s predsedajúcou.)
Na záver skončím s tým, že naozaj, aj tento príbeh, ktorý si porozprával, má veľmi ďaleko od toho, aká bola realita. Veľmi. Ako vo všetkých veciach, ktoré, pán poslanec, v tejto sále hovoríš. A čo je podstatné, že keď dôjdu argumenty, naozaj ľudí obviňuješ a snažíš sa proste ich nazvať všetkými možnými vetami a slovami. Hlavný problém je v tom, že nedokážeš poskladať vedľa seba nejaké pravdivé informácie a dôkazy, pretože keby si dokázal a neboli by to vymyslené, tak čo je hlavnou úlohou každého slušného občana Slovenskej republiky, do ktorej sa dostaneš? Dozvedieť sa o trestnom čine a podať trestné oznámenie. Keď sa vám, keď sa nechce podať to oznámenie na slovenské, kľudne aj na českú políciu. Mne je to jedno. Ale preto sa môžeme konfrontovať, že koľko trestných oznámení bolo podaných? Ja si teda nepamätám naozaj ani jedno v súvislosti so mnou. Čiže veľmi ľahko by som sa vrátil k tej selekcii, kedy sa nám niečo hodí a kedy sa nám niečo nehodí.
Keď hovoríme o tom, že minister má alebo nemá zasahovať do trestných stíhaní, a ja do nich nezasahujem, a všetci to o mne veľmi dobre vedia, pretože nikdy som nebol schopný, aby som novinárov o niektorých veciach informoval, lebo som ich nemal. Poučenie je tou prvou kauzou, o nej sa môžem pobaviť, veľmi rád. Ale obvinenie tu dnes predstavuje človek, ktorý vďaka korupcii bol ministrom, to je to paradoxné. Jednoducho Daniel Lipšic vedel preukázateľne, pretože sa k tomu aj priznal, bol ministrom vďaka korupcii toho najhrubšieho zrna priamo v parlamente. Nikdy sme tú sumu nevyčíslili, za čo a za akých okolností, za aké ústupky tí poslanci hlasovali s vtedajšou vládnou koalíciou, ale faktom je, že aj sám potvrdil, že voči verejnosti má morálny dlh.
Ako je možné, že človek, ktorý vedel, že je na funkcii ministra spravodlivosti, nie životného prostredia, nie dopravy, ale spravodlivosti vďaka korupcii, dneska si chce brať morálne právo, že on má tú pravdu a on je ten jediný, ktorý môže všetko urobiť. Potom, samozrejme, je otázka, a ja to opätovne nevyčítam, ja len tvrdím, že keď prišlo trestné oznámenie na podozrenie z manipulácie verejného obstarávania za 8 miliónov eur v prípade nákupu pištolí, kde bola tá známa scénka, keď naša slávna nezávislá transparentná strana Sloboda a Solidarita pozvala na strelnicu svojho chránenca, jedného z výrobcov zbraní, aj pána ministra vnútra, ktorý objektívne odmietal, pôvodne nechcel prísť, to mu nevyčítam za chybu, že tam išiel. A vtedy vlastne došlo aj k vyšetrovaniu tohto prípadu, odmietnuté bez vypočutia kohokoľvek to už bolo za tridsať dní. Možno to tak malo byť, možno to tak nemalo byť. Ja neviem, ja nie som prokurátor a sudca. Ak by som mal pochybnosti, tak by som možno dal trestné oznámenie, ale nedal som. Ja len hovorím o tom, že nedovolím si, na rozdiel od vás, ľudí odsudzovať len preto, lebo mám informácie, ktoré nie sú úplné, zlomené alebo čokoľvek. A hlavne v prípade mojej osoby, keď iba bránim to, že niekto si jednoducho vymýšľa moje napojenie na tieto veci.
Ale takisto sú kauzy, ktoré sa zo zaujímavých dôvodov v nejakých časoch nevyšetrovali. Jedna z najväčších dépeháčkarských káuz v sume s 26 miliónmi sa začala vyšetrovať niekedy koncom roku 2009. V roku 2010 a 2011 bolo ticho. Hlavnou osobou, ktorá v tom vystupuje, je pán Klimek. Tak ja verím, že je to len menovec, preboha, lebo opätovne sme sa v tom začali stíhať až po roku 2012. Tiež neobviňujem niekoho, že dva roky v tom nekonal, lebo to chcel ututlať. Orgány konajú, ako konajú a platí prezumpcia neviny. Ja do toho zasahovať nebudem, ani som nezasahoval. A čo je dôležité, to, čo sa stále snažíte naznačiť, proste to nemá žiadnu matériu. A práve preto hovorím o tom, že je to čistokrvná pomsta za moje vystúpenie v rámci rokovania o programovom vyhlásení vlády a takisto snaha znedôveryhodniť políciu a šetrenie vášho vlastného prípadu. Preto hovorím, že ste v konflikte záujmov v tejto schôdzi absolútne, absolútne.
No ale asi je taký najviditeľnejší prípad, kde opätovne platila selektívna, selektívna pamäť a teda nepamätám si žiadny zásah, bol prípad starostu Rače za KDH. Vtedy bol pán Lipšic ministrom spravodlivosti, možno vy noví si nepamätáte, o čo išlo. V tomto prípade išlo o vážnu korupciu. A čo sa v tomto prípade stalo počas vlády pravice? Počas tých, ktorí sú tak strašne spravodliví a všetko vyšetrujú, vrátane pána Lipšica. Stalo sa, že historicky, podľa mňa prvýkrát sa rozhodujúce odposluchy stratili. Na polícii sa jednoducho stratili dôkazy, aj sa vymazali. Zrazu neexistovali dôkazy o korupcii starostu za KDH. Asi vám bol blízky, keď bol KDH. Čiže by som mal asi hovoriť, že človeku blízkemu pánovi Lipšicovi zabezpečil zlikvidovanie dôkazov. (Reakcia navrhovateľa.) Boli ste minister spravodlivosti, pán Lipšic, a nič ste neurobili s touto kauzou, nič ste s tou kauzou neurobili. Ani ste nežiadali odvolať ministra vnútra, ani ste nezvolali mimoriadnu tlačovku a ani ste nezvolali mimoriadnu schôdzu.
A na tej kauze samotné odposluchy neboli ten najväčší problém. Najväčším problémom tej kauzy bolo, že niekto vyzradil agenta a odpočúvané priestory pánovi starostovi a na dohodnuté stretnutie sa zrazu nedostavil. Sú to indície o ovplyvňovaní vyšetrovania? Sú to indície o ovplyvňovaní vyšetrovania v strane, v ktorej bol členom pán Lipšic? A bol vtedy minister spravodlivosti, ktorý mal dozerať na spravodlivosť. To je práve ten selektívny prístup k niektorým otázkam. Aj toto vlastne potvrdzuje fakt, že táto schôdza je naozaj iba o čistokrvnej pomste za to, že pán Matovič má pocit, že na základe môjho pokynu je prenasledovaný. A celé to začalo naozaj kauzou Belize, pretože jeho vyšetrovanie a jeho nekomunikácia s políciou a neodovzdávanie účtovníctva a vymýšľanie si, že on také nemá a proste je to komplikované nájsť, jednoducho on nevie vyhľadať tie faktúry, lebo ich je strašne veľa, veď dobre, začala práve vtedy. Zo zúrivosti a zo snahy, z tej nenávisti, ktorú nastal, tak vymyslel presne kauzu, kauzu Belize.
A keď ste videli dnes všetky tie peniaze tu rozsypané, tak ste videli, hovorili ste, že dvanásť miliónov tam je, tak si predstavte, koľko by bolo 697, či koľko to bolo miliónov. Ako sa tam prevážali? Na plti? Do toho Belize. Jednoducho úplne vymyslená vec, nepotvrdená ničím. To, čo je najčastejší prípad, (reakcia z pléna) najčastejší prípad, najčastejší prípad pána Matoviča, je v tom, že obviní, ale žiadne dôkazy nemá. Povie, ale trestné oznámenie je biele, lebo tam nič nie je. Potom vytiahne kauzu, ktorú má pocit, že to je obrovská kauza. Tvrdí, že za toľko sa nakupovalo, za toľko sa predávalo. Tá kauza nebola kauzou práve preto, pán Matovič, že jednoducho náš nákup bol pod, tuším, o 20 % pod cenou internetovou, ktorá je všeobecne uznávaná ako vhodná cena. (Reakcia z pléna.) Áno, áno, pri jednom kuse, aj pri všetkých kusoch dokopy. A pán Matovič povedal, že sme ukradli 8 miliónov zo 7,9. Skutočne, to už chce veľký talent, neviem, ako sa to robí, aleže sme ukradli 8 miliónov zo 7,9-miliónového obchodu, ktorý sa vykonal a tvrdil, že sme taký malý obchod urobili len preto, pretože to bolo dva týždne po tom, čo to on zverejnil. Len si poplietol dátumy, že ten nákup sa vykonal, áno, dva týždne, v auguste to bolo niekedy, on to uverejnil 5. augusta, my nejakého 21. augusta, sa robil nákup, len my rok predtým, číže v roku 2014, nie v roku 2015.
Myslíte si, že sa ospravedlnil, že sa pomýlil? Myslíte si, že toto obvinenie bolo, ale kde tie veci. To predsa nie je jeho štýl. Jeho štýl je proste chytiť kýbeľ blata, vyhodiť a spolieha sa na to, že napriek tomu, akokoľvek sa umyjete, to je staré slovenské príslovie, že keď vás holub označí, aj keď to vlastne umyjete, flek tam ostane.
A to sú kauzy, ktoré tu boli spomínané aj dnes, príklad euro a výmenného kurzu. Jednoducho tí, ktorí sa tomu rozumejú, vrátane Európskej centrálnej banky, povedali jasne, že to nie je možné, pretože kurz bol oznámený v stredu, dodnes si to pamätám, mali sme zasadnutie vlády, keď zavolal šéf Európskej centrálnej banky predsedovi vlády a povedal: "Rada guvernérov sa dnes dohodla na kurze." My sme požadovali kurz 30, ja si to dobre pamätám, aby sa to ľahko prepočítavalo. Európska centrálna banka nám však nevyšla v ústrety. A prečo tá suma je taká známa? No preto, že to bola spodná hladina nášho fluktuačného pásma. My sme sa hýbali v rámci nejakého, neviem, či sa to volalo RM model, alebo RM2, alebo RMS2, tak nejak sa ten systém volal. (Reakcia z pléna.) Ako? (Reakcia z pléna.) RM2? Pardon, ďakujem pekne pánovi poslancovi Klusovi. RM2 a kolísanie našej koruny, aby sme mohli vstúpiť do eura, musel byť presne v limite. Vrch si nepamätám a spodok bol 30,126. A práve k nemu už niekoľko týždňov smerovala Slovenská koruna, ktorá sa posilňovala práve v očakávaní, v očakávaní, že vstúpime do eura. A nikto z nás nevedel, kedy nám oznámia, že do eura vstupujeme. Keď už Národná banka Slovenska vyhadzovala všetky svoje rezervy, aby posilnila, aby teda oslabila korunu, aby sme neprerazili tú, ten, fluktuačné pásmo, pretože to by sme sa vlastne zbavili podmienky na vstup do eura, tak zasadla Európska centrálna banka a rozhodla o kurze.
Ale už desať rokov v každom vystúpení bez konkrétnej znalosti budete rozprávať, že Počiatek vedel kurz - nemal odkiaľ, nie je guvernérom, ani ničím podobným - a že ho niekomu vyzradil. Bez akýchkoľvek dôkazov sa to stalo už kauzou, o ktorej už ani novinári nespochybňujú, že proste sa stala. Napriek tomu, že naozaj Európska centrálna banka, keďže sa nejednalo o naše orgány, prešetrovala túto informáciu a vedela, kedy a ako o kurze rozhodli. A práve preto tá vec zostala zametená. Ale už, samozrejme, flek ostal a už sa ho nikdy nezbavíte. A toto je presne ten váš prístup a vaša snaha dať určité slovné spojenia do života a budete o nich hovoriť.
Pre každého je v podstate aj kauza Malinová taká istá. Každý z vás, koho sa opýtam, môžem vás sa opýtať, ak budete spolupracovať, pán poslanec Žarnay, povedzte mi, koľko polícia vyšetrovala kauzu Hedvigy Malinovej? Asi neviete číslo presne, všeobecne sa hovorí sedem rokov, že? Alebo osem. Vo všetkých novinách to nájdete a všetci to budete hovoriť. Pravda je taká, že polícia vyšetrovala kauzu Hedvigy Malinovej presne tri týždne. Ani o deň skorej, ani o deň neskôr, ani nikdy viac spis Hedvigy Malinovej na ministerstve vnútra nebol. Nikdy. Napriek tomu už ten flek po tom holubovi ostane, lebo snáď všetci budú hovoriť: "Kaliňák týral sedem rokov Hedvigu Malinovú." Prípad vyšetrovala prokuratúra bez prítomnosti polície naozaj sedem rokov a naozaj si myslím, že zbytočne.
Ale keď si myslíte, pán Matovič, že bola taká nevinná a že si to teda naozaj nevymyslela, opýtajte sa pána Lipšica, prečo hlasoval vo vláde proti tomu návrhu? Možno vám to bližšie vysvetlí. Myslím si, že všeobecná dohoda aj s poslancami, (reakcia navrhovateľa) prosím? (Reakcia navrhovateľa.) No však, v poriadku. Pretože z môjho pohľadu som jasne aj poslancom MOST-u vysvetlil naše stanovisko. Tlačová konferencia sa odohrala preto, pretože sme boli všetkým, aj opozíciou vyzývaní, aby ju uskutočnili. Ak si vtedy prečítate články, tak sa dočítate, že noviny hovorili jasne o tom, že prečo sa Kaliňák k tej veci nechce vyjadriť. A bol tlak, aby sme sa vyjadrili. Že to nebolo šťastné? Neviem. Asi by sme to urobili dnes tak isto, keby ten tlak bol taký istý, tak urobíme takú istú vec. Fakt je ten, že z toho je otázka: mala byť stíhaná sedem rokov za vec tohto významu? To si myslím, že nie. A preto aj, myslím, generálna prokuratúra dala tú žiadosť a spis sa už dneska odstúpil do Maďarska.
Čiže každý príbeh, ktorý tu hovoríte v tejto sále z tých starších príbehov, je už ako obohratá platňa. Neviete, ako sa to stalo, nepamätáte si to, ale obvinenie bez problémov nahádžete ako šípky do terča, len aby ste mohli niečo povedať. A presne to isté platí, samozrejme, aj v prípadoch napríklad takých, ako je Kovošrot.
Pán Matovič ma tu predstavil ako Satana. (Krátke odmlčanie rečníka.) K tomu sa naozaj nedá vyjadriť. Ale v každom prípade sa dá vyjadriť k tomu, že v rámci kauzy Kovošrot som ukradol 300 miliónov, či koľko? (Reakcia z pléna.) Áno, jednoznačne. Ja neviem, kde vy na tie kurzy vždy chodíte, ale to sú vždycky čarovné čísla, ktoré si vymyslíte. Čo treba ale povedať, že v roku 2000 až do roku 2006, nejde o sumu, ide o princíp, v roku 2000 až 2006 bol vo vysokej exekutíve tu pán poslanec Lipšic. V roku 2010 až 2012 bol dokonca ministrom vnútra, tak aké skovávanie? Dokonca v roku 2004 naozaj bola snaha vyšetrovať opozičného poslanca. Ale kde sa nič neporušilo, kde sa nič nestalo, tak celý tento výmysel potom nadobudne takú tú krásnu hyperbolu. Krásnu hyperbolu.
To znamená, že musíte byť bielym koňom vtedy, keď niečo vlastne preberiete. Ale keď zostanete majiteľ, splatíte všetky dlhy a urobíte normálnu investíciu, nemôžete byť biely kôň. Museli by ste to niekomu vrátiť, aby ste bol biely kôň. A celý tento príbeh prestal fungovať po tom, čo vlastne zistili aj novinári dôkazy. Preto o ňom už nikto nepísal.
Takže opätovne výmysel a opätovne z tej všetkej žlče, ktorú ste tu predviedli, vyplývalo jediné - oni na nás zaútočili, poštvali na nás policajtov, vyšetrujú mňa, čestného podnikateľa, ktorý nikdy nepodvádzal a práve preto Kaliňák musí odstúpiť, pretože mňa vyšetruje. A musím zastrašiť všetkých policajtov, ktorí to vyšetrujú, aby boli na nich všetky televízie, všetko, aby som tých policajtov zastrašil. O akej razii vo vašej firme to hovoríte, keď prišiel jeden policajt? (Reakcia z pléna.) Jeden. (Reakcia z pléna.) Jeden a jasne sa vás opýtal, aby ste vydali doklady. Žiadni kukláči, žiadne zbrane, žiadne zlaňovanie z vrtuľníka, ani nič podobné. Čo je dôležité, že kto to dal prvý na internet, že u nás je policajná razia, keď potom na druhýkrát prišlo, prišli pracovníci NAKA, aby teda si prišli prevziať tie dokumenty, ktoré nechcel pán Matovič vydať. Vydal to sám. My sme tú informáciu určite nezverejňovali. A ak si spomenie pán Matovič, aj sme spolu o tej veci hovorili, pretože, pochopiteľne, som o nej nevedel. A prečo som o nej nevedel? Jednoducho lebo nevstupujem do vyšetrovania. A opätovne v tom môžeme ísť obidvaja na detektor. A opätovne by som vyhral, pán Matovič.
Takže z tohto pohľadu sú všetky tieto veci práve tak vymyslené, aby sa vlastne odpútala pozornosť. To je základom všetkých vašich vystúpení. Veľké mediálne obrázky, všetky veci, práca s neovereným, s falzifikovaným úradným záznamom, len aby sme povedali, ako to bolo, čo sa dialo a všetky ostatné veci. To je jedno, že vlastne nie je podpísaný, nie je dátum, to je úplne jedno. Určite ten môj je pravý. Potom sa dozvie, lebo už som to v kuloároch povedal, že teda tam zjavne niečo nesedí. Čiže z môjho pohľadu je najpodstatnejšie to, že práca vždy s polopravdami je tá najnebezpečnejšia. A to je práve vaša pracovná metóda - len polopravdy.
Poďme ale ďalej aj k samotným veciam. Keď som hovoril, aký je problém a aký bol problém pri boji s daňovými únikmi, tak určite sa máme s čím pochváliť, pretože rozpadnutá daňová správa prispela iba k naštartovaniu mechanizmu, ktorý naozaj začal naberať v rokoch 2009 a 2010 nebývalé rozmery. Či to bolo krízou alebo to bolo ďalšími skutočnosťami, naozaj ťažko odhadnúť. Ale začali sa tie obrovské priepasti výberu dane z DPH výrazne prehlbovať. Aj preto ministerstvo financií spracovalo návrhy, ktoré mali túto situáciu zmeniť. A prečo ju mali zmeniť? Pretože v tom čase neexistovali analytické kapacity. Neexistovali veci, ktoré sa dali kontrolovať. Prečo som povedal, že bola doba analógová a doba cashu? Nie preto, že či niekto mohol alebo nemohol zaplatiť cash, ale preto, že ak podvodníci používali cash, nikdy sa to nedalo vystopovať cestou prevodu medzi firmami a firmami. Preto sme cash zrušili. Preto sme prijali zákon, ktorým sme zabránili takýmto platbám, čiže sme s nimi jasne bojovali.
Ale keďže tie návrhy boli pripravené v roku 2009, vysvetlite mi jedinú vec, páni selektívni prokurátori: prečo v roku 2010, keď ste prebrali vládu, pán Matovič, pán Lipšic, ste v týchto návrhoch nepokračovali, keď ste takí bojovníci s DPH? Prečo ste nepresadili zakázanie cashových platieb? Prečo ste nepresadili kontrolný výkaz DPH? Prečo ste nepresadili zabránenie výmazu firiem bez súhlasu daňovej správy? Prečo ste nepresadili zálohy práve na vrátenie DPH? Žiadna z týchto káuz sa nemusela stať. A tie návrhy ste mali v šuflíku, všetci to vedeli, veď viackrát vyzývali Ivana Mikloša, aby s tým prišiel. A vy ste mali šancu, tak ako teraz sme sa stali súčasťou - ministerstvo vnútra - v boji proti DPH cez daňovú kobru, mali ste mať možnosť byť aj toho súčasťou. Namiesto toho ste volali novinárov na obrovské policajné manévre a tým ste preukazovali svoju činnosť a podľa mňa častokrát aj riskovali ohrozenie vyšetrovania.
Toto je presne tá vec, ktorá má vyzerať, keď je nejaká práca. Práve preto, keď sme začali a prebrali sme rozvrátenú daňovú správu, ktorá bola hluchá a slepá, ktorá vyplatila stovky miliónov eur na nezákonných DPH, spätne začala vyšetrovať prípady a len za rok 2011 a 2010, kedy ste boli vo vláde, ste vyplatili vy, pán Matovič, vy, aj pán Lipšic, ste vyplatili 711 miliónov neoprávnených vratiek DPH. A to ešte nie sme na konci toho vyšetrovania. To vám vtedy nevadilo? Možnože ste o tom nemohli vedieť. Je to vecou o to, kto sa akej veci venuje. My sme začali ale s tým bojovať. Začali sme pripravovať zákony tak, že dnes sa vybralo na dani o 2,5 miliardy viac, že sa minimalizovali možnosti práve daňových únikov. A práve preto, že našimi aktivitami sme zabránili takýmto novým prípadom. To je najpodstatnejšia, tak sa má konať a toto vlastne má robiť, samozrejme, politik.
Treba povedať, že najviac práce, najviac práce v boji s daňovými únikmi vykonal tak minister financií Peter Kažimír, ako aj šéf finančnej správy František Imrecze. Vždy išli nad limit toho, koľko sa plánovalo vybrať. Za posledné dva roky naozaj zásadným spôsobom dokázali zlikvidovať mnohé siete a rozložiť mnohé siete daňových podvodníkov.
Čiže nebudem sa ja stavať do polohy prokurátora a nikdy ma k tomu nedonútite. Nebudeme robiť verejné vyšetrovania káuz. Môžeme sa dohodnúť na verejnom zverejnení záverov niektorých prípadov. Ale práve preto, že doterajšia skúsenosť vždy potvrdila, že tieto vyšetrovania boli neúspešné, nemôžeme, nemôžeme sa k týmto veciam neustále takýmto spôsobom vracať len preto, lebo chcete vytĺkať politický kapitál a chcete sa pomstiť, že som si dovolil vás kritizovať. Ale to je nastavovanie zrkadla.
Ja viem, že to je nepríjemné, pán Matovič. Je to nepríjemné, ale vy ste mali šancu dokázať, že to, čo hovoríte, myslíte vážne, aj keď ste vo vládnej koalícii. Ale nedokázali ste. Nenavrhli ste mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministrov, ktorí zlyhali, kde boli jasné korupčné kauzy. Príklad Daňového riaditeľstva v Košiciach, kde sa prenajalo krajskému predsedovi SDKÚ. Bola snáď mimoriadna schôdza, ktorú ste zvolali? Nebola. A viete, prečo nebola? Lebo ste nemali odvahu. Pretože ju máte len vtedy, keď ste v opozícii, keď sa snažíte zachrániť váš vlastný chrbát, keď sa snažíte svojím konaním rozložiť či policajtov či ostatných a, ježíš, nemali by sme asi sa pozerať na tie veci podrobnejšie, lebo čo keď náhodou raz nás budú za to stíhať. To je naozaj tá situácia, ktorú vyvolávate. A je to nebezpečná situácia. Nie kvôli vám alebo kvôli mne, ale kvôli budúcnosti, kedy sú ľudia, ktorí neuznávajú ani tie základné demokratické pravidlá, ktoré tu uznávame, že rešpektujeme voľby. A tí ľudia už potom použijú len vaše nástroje. A potom budeme všetci veľmi prekvapení.
Takže vrátim sa k tomu, čo som povedal, že nebudeme sa tu my hrať na žiadnych vyšetrovateľov, ale pekne krásne orgány činné v trestnom konaní tak ako konajú, tak aj konať budú, tak ako majú. Aj moja odpoveď na to, keď som hovoril opätovne, vytrhnutá z kontextu, bola v čase, kedy, som už povedal, že orgány konali a konajú. To je tým, že začali 16. marca po vznesení podozrení preverovať. A to je ich úloha. A to majú robiť. A to budú robiť aj do budúcna. A môžem vám garantovať, že ma nikto nikdy zo žiadnych vyšetrovateľov prokuratúry neuvidí naživo. A tak to má byť, lebo tak mi to prikazuje zákon. A úlohou ministra sú úplne iné veci. Nie vyšetrovať kauzy, lebo to má zo zákona zakázané. Takže to, prečo ma odvolávate, naozaj proste nemá zmysel. A dovoľte, že sa môžem obrániť voči tomu, keď ma naozaj neoprávnene obviníte.
A ešte predtým, než sa dostanem k vašim vyjadreniam, minister má za úlohu robiť hlavne politiku, ktorá má chrániť záujmy Slovenskej republiky. Časť tých vecí tu spomínal aj pán predseda vlády a hovoríte, že ani som nemal byť ministrom a že nemám byť ministrom. Ja vám teda poviem, že si myslím, a myslia si to aj voliči, ktorí mi odovzdali svoje hlasy, že mám v tých veciach, ktoré sme urobili, pokračovať. Lebo ak sa dohodneme, že funguje nejaká demokracia a dohodneme sa, že na čele vlády stoja v tomto prípade štyri najúspešnejšie strany, ktoré sa dohodli, že vytvoria, vytvoria vládnu koalíciu, práve preto, že sú vo vláde. Účelom politickej strany nie je sedieť v opozícii, ale podieľať sa na moci, to je základná poučka v politike. (Reakcia navrhovateľa.) Ja sa napijem, ak dovolíte. (Krátka pauza.)
Takže, spomínal to aj predseda vlády, čo sa stalo v roku 2006, ktorú dnes považujeme za absolútnu samozrejmosť, kde je voľný pohyb po celej schengenskej arei alebo v schengenskom priestore. V roku 2006 sme naozaj dostali správu o tom, že nie sme spôsobilí byť súčasťou schengenského priestoru, spomeniete si tlačovú konferenciu českého ministra vnútra, ktorý povedal, že idú stavať plot na slovenských hraniciach, spomeniete si vyjadrenie predstaviteľov Európskej komisie, že Slovensko nespĺňa tieto kritériá a ten dôvod, prečo sme mali takú katastrofu, bolo, že sa o to proste vláda nestarala.
Pán Lipšic ako minister spravodlivosti vtedajší asi nemusel vedieť veľa o tom Schengene, i keď, keby mal záujem o Slovensko, pravdepodobne by ho, mal sa pýtať aj svojho kolegu ministra vnútra a dokonca spolustraníka o tom, že v akom je to stave. Ale asi sa nepýtal. Pán minister vnútra zase mal iné starosti a tak isto sa venovať niektorým politickým kauzám v tom čase, len nie tejto práci. Viete prečo? On to možno ani nevedel, že je na tom Slovensko tak zle. A ten dôvod, prečo o tom nevedel, bol strach. Bol jeden jednoduchý strach v polícii, keď si raz dovolil predtým asi pol roka, v roku 2005 povedať šéf hraničnej polície, že máme vážne problémy s prípravou, vážne problémy s prípravou, na druhý deň bol vyrazený z polície. To je prístup KDH a bývalých kolegov, ktorí spolu sedeli. Bol vyrazený z polície za názor, že to nie je v poriadku, na druhý deň, čo to povedal na Výbore Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Zastal sa ho snáď tu sediaci pán Lipšic, ktorý odvážnych ľudí, tak strašne to rád spomína, vždy hovorí o každom, kto povie iný názor ako SMER, že je hrozne odvážny? Zastal sa ho niekto? Zastali ste sa vyhodenia policajta, ktorý navrhol dobrú prácu, ale proste vedel, že v tej chvíli už nemá šancu? Nie. To je tá selektívna pamäť, ktorú majú.
A potom nový riaditeľ, ktorý prišiel, sa bál ministra informovať, ako zle na tom sme. Až keď sme prišli, nová vláda, dostali sme všetky tieto katastrofy na stôl a dostali sme 9 mesiacov, presne od septembra do apríla nového roku, aby sme splnili kritériá do najbližšej kontroly Európskej únie. A som rád, že vtedy naozaj všetci a dokonca aj opozícia sa pridali k tomu, že Schengen bol sväté slovo a všetko, čo sa robilo pre Schengen, sa mohlo stať, aj vďaka tomu sa stal zázrak, za deväť mesiacov, že sme z absolútneho lúzra sa stali tímlídrami.
Vďaka kvalitnej ochrane hraníc a vďaka tým opatreniam, ktoré sme v tej súvislosti urobili, sme mali šancu o rok na to pri dobrých vzťahoch aj s našimi kolegami z ministerstva pre bezpečnosť Spojených štátov získať vstup do bezvízového režimu. A tiež to nebolo normálne pre každého. Poliaci tam nie sú dodnes. Ani Gréci vtedy neuspeli. Jednoducho to bol vytýčený krok, ktorý práve mal byť tou poslednou pomyselnou tehlou v tom železnom plote, ktorý umožnil našim ľuďom cestovať, ako občania prvej kategórie bez víz do Spojených štátov. A bola to starosť, ktorú sme mali a ktorú sme vybavovali, som rád, že sa nám to podarilo aj s Kanadou niekoľkokrát, ten vízový režim s Kanadou bol ohrozený kvôli migrujúcim našim spoluobčanom, ale stále sa to udržalo. Aj vďaka novým pasom biometrickým, ktoré sme vydali, je slovenský pas jedenásty najsilnejší pas na svete. Cestovanie bez víz do 165 krajín. To si myslím, že je veľmi pozitívny výsledok práve na krajinu, ktorá do roku 1989 nemohla, nemohli občania cestovať vôbec. Veď toto bola jedna zo splnených a práve z tých vecí, ktoré boli z hlavných podmienok práve novembra 1989. V tejto veci určite nemôžeme byť sklamaní, s akým pokrokom sme sa stretli.
Samozrejme, nie vždy je tá situácia ideálna, najmä v technickom vybavení, ale v čase, ak mne chce pán poslanec vyčítať nejaké veci, ktoré sú naozaj záležitosťou oddelenia MTZ, nie systémových opatrení, tak platí pravidlo, že keď som prišiel na ministerstvo vnútra, čo stálo v garážach našich hasičov? V rozpadnutých a plesnivých garážach, aby som bol presný, v rozpadnutých a plesnivých garážach našich hasičov stáli trambusy. Viete, ako vyzeralo to staré hasičské auto? Klasický trambus, stará škodovka.
Policajti jazdili na žigulákoch. Ako chceli či už mať nejakým spôsobom aspoň nejakú mieru úcty, alebo niekoho dokonca dobehnúť na autách tohto typu? To znamená, že toto všetko bolo treba zmeniť práve preto, že iné veci boli dôležitejšie, robenie politiky, politikárčenie, to je to najpodstatnejšie, čo je robenie, nie výsledkov, nie skutočných opatrení, ktoré Slovensko niekam posunú, lebo to je úloha ministra. Úloha ministra je starať sa o systémové veci. Nerobiť mikromanažment. A to práve sa tak nejak tak trošku za tých pravicových vlád vždycky darilo.
Elektronické trhovisko. Rovnako tak si myslím, že vec, ktorá bola dôležitá a bola tu dneska aj spomínaná, ktorá je živým organizmom a stále vychytávame chyby, ale dnes prináša naozaj mimoriadne úspechy a mimoriadne úspory. A verím, že aj po spustení nadlimitu to bude fungovať veľmi dobre. A 77 miliónov za 15 mesiacov hovorí samo za seba.
ESO častokrát spochybňované najmä pánom Rajtárom. Ja si myslím, že nepotrebujeme uznanie od pána Rajtára, mne úplne stačí, že mi to uznáva medzinárodný menový fond, že mi to uzná OECD, to mi úplne stačí na to, aby som sa cítil dobre z toho, že kolegovia vykonali dobrú prácu. Veď bezpochyby som to nerobil ja. Za tým stojí nejaký tím ľudí. A to, že vlastne je odporúčaná aj do ďalších krajín, že ju exportujeme, je dobrou vizitkou. Naozaj sa nepotrebujeme spoliehať na to, že nás pochváli opozícia.
Chápem, aké pobúrenie vyvolalo, že sme si dovolili od roku 2011 klesnúť v rebríčku, alebo teda stúpnuť, naopak, hej, teda ísť do lepších prvých priečok, v rebríčku Transparency International vo vnímaní korupcie. Zo 66. miesta na 50. Treba povedať, že predtým bolo tiež lepšie umiestnenie. To znamená, ak sa vám nepáči, že 50 je málo, isteže je málo, isteže je málo, nie je to prvá desiatka. Ale počas vlády, ktorej bol súčasťou pán Lipšic ako minister vnútra, bol 66. A nejak mu to nevadilo. A to sú výsledky, ktoré sú všeobecného hodnotenia, nie toho, ako sami sa seba prezentujete a koľko tlačových konferencií urobíte. To sú veci, ktoré sú hodnotené. Už ani nehovorím o poslednom vyhlásení OECD, kde sme v dvadsať päťke najlepších krajín na život. Ja rozumiem, že sa vám všetky takéto rebríčky nepáčia, ale ja si myslím, že byť v prvej dvadsať päťke po 25 rokoch od revolúcie, nie je taký zlý výsledok. A to nie je naša zásluha iba, však zásluha všetkých vlád, horších, lepších, ale každý nejakým spôsobom to Slovensko posunul.
Určite sme vďační za európske ocenenie, za to, že sa nám podarili znížiť obete na cestách. Minulý rok bolo 275, pán Lipšic kritizoval, že posledné dva roky nám mierne stúpol tento počet obetí. Okej. (Reakcia navrhovateľa.) Ale, ale podstatný je pre nás hlavne ten dlhodobý trend a to, že ten rozdiel je 3 000 ľudí za tých niekoľko rokov. A to je 3 000 životov, ktoré proste sú zachránené.
Pre mňa je veľmi dôležité povedať to, že aj vďaka technike, systému, ktorý sme nastavili, dnes hasiči a záchranári dokážu dostať ľudí z vrakov nielen áut, ale naposledy aj z rušňa. O 17 až 22 minút skôr do lekárskeho ošetrenia, ako kedykoľvek predtým. To sú rozhodujúce minúty pre záchranu ľudského života. A to je, si myslím, že to najpodstatnejšie. Práve týmto veciam sa ako minister vnútra venujem a práve preto nemám čas ani chuť sa venovať tomu, čo patrí do práce niekomu inému. Podľa trestného poriadku som jasne povedal, to nie je moja práca, to je práca niekoho iného.
A tak isto platí, že vďaka tomu, napríklad Slovensko na rozdiel od Maďarska, Česka alebo Nemecka nemalo desiatky miliónov eur škody počas povodní v roku 2013, ale malo niekoľko desaťtisíc eur. A to je dramatický rozdiel, lebo sa nebavíme o jednom, o dvoch, o dvoch miliónoch, o desať, ale o desiatkach miliónov eur. To sú veci, ktoré zásadne pomohli tomu, aby Slovensko malo aj lepšie hospodárstvo, ale aj menšie škody.
Tak isto v rámci migrácie, kritizovaní zľava, sprava, čo všetko zle robíme, ako to používame, zneužívame. Faktom je, že sme boli jedna z mála krajín, ktorá minuloročným migračným tokom nebola zasiahnutá. A práve preto, že som sa tej práci venoval ja, moji kolegovia a kopec ďalších ľudí, lebo to sa má riešiť systémovo. To je úloha ministra. Toto je práca, ktorú má robiť a ktorú aj robí. A výsledky hovoria podľa mňa jasnou rečou. Že sme dnes kritizovaní, že sme žiadnych migrantov, prosím, môžem byť za to odvolávaný, kľudne, lebo to je konkrétne moje rozhodnutie. Moje konkrétne rozhodnutie, s ktorým môžem byť spájaný. To isté platí o ďalších okolnostiach, ale nechcem úplne vám kradnúť až príliš veľa času.
Čo je dôležité, do tej pozície, v ktorej som, naozaj ma nemenoval ani pán Matovič, ani pán Lipšic a nikto ďalší, ale voliči, ktorými sa tu tak strašne radi oháňate. Voliči vyjadrili dôveru po dvoch funkčných obdobiach vo funkcii ministra vnútra, čo si o mojej práci myslia. A tým, že som získal druhý najväčší počet preferenčných hlasov, málokedy to hovorím, ale tentokrát sa nám to celkom hodí, si myslím, že tá dôvera bola druhá najväčšia medzi všetkými politikmi, ktorí kandidovali do parlamentu. Ja si myslím, že táto matematika jednoducho platí a ja som za ňu naozaj rád. Nemyslím si viac, ani menej. Ale je to číslo, ktoré si myslím, že práve preto umožňuje povedať, že tá práca nebola zlá. Nakoniec aj v agentúre Focus tesne pred voľbami bolo povedané, že najlepšie vedený rezort s viac ako 50 % bol práve rezort vnútra. Boli sme na prvom mieste. Čo si ja tak pamätám počas tých rokov, áno, kauza výbušnina bola kauza, a to je dobré začať s týmto, tuším, dosť spovedal, pán Rajtár, tuším, spovedal pani poslankyňu, áno, áno, áno. Pán Rajtár sa výrazne prihlásil do klubu pána Matoviča s pánom Lipšicom a on už sa tak zamotal proste vo vlastných proste klamlivých vyjadreniach, že už potom povie úplný nezmysel. Čiže pán Lipšic si to bude pamätať.
Pán Rajtár, minister Kaliňák urobil tlačovku, kde obvinil psa, kde obvinil, koho som obvinil? Pilotov, neviem, koho všetkého som obvinil. Pán Rajtár, vy vôbec tušíte, prečo som bol odvolávaný? Ja som nebol odvolávaný kvôli kauze výbušniny. A pán Lipšic to potvrdí, ma odvolávali za to, že som tú tlačovku neurobil. Povedal, že za štyri dni som sa nedostal k tomu, aby som urobil tlačovku. Takže prečo ste klamali za týmto pultom ako jedno z vašich prvých vystúpení? Hneď ste začali klamstvom. A práve preto aj pani dnes ministerka Žitňanská hovorila, že žiadala hlavu ministra, lebo som do štyroch dní nereagoval, to bol princíp ich návrhu. A bol legitímny. Kritizoval som ho, pohádali sme sa, jemu sa nepáčilo, ja som tvrdil, že som nemal dostatok informácií, aby som skôr urobil informáciu, lebo boli naozaj zmätočné a bolo ich viac. Ale dobre, rozhodli sa, že ma treba odvolať, lebo som štyri dni nereagoval na kauzu. Vy ste tvrdili vo svojom liste opak, že naopak, práve preto, že som urobil tlačovku.
Ani si to nenaštudujete, keď ma chcete obviniť. Ani si len tú prácu nedáte, aby ste si to prečítali a obviníte pani Žitňanskú, že ma predtým odvolávala. Áno, za to. Je to jej osobný názor. Možno si aj dnes myslí, že som tú tlačovku mal urobiť skorej. Ja jej to nevyčítam, je predsa demokracia, pán Rajtár. Zabudli ste? Nie vy rozhodujete o tom, kto bude vo vláde, ale ľudia a ľudia rozhodli jasne. Dali dokopy štyri strany, ktoré majú šancu Slovensko previesť týmto turbulentným obdobím. To je celá vec. A že s tým vy nesúhlasíte? Áno, veď ste v opozícii, kto by sa tešil do opozície? To proste je fakt. Ale pravda je aj taká, že taká je proste demokracia a vy ju jednoducho musíte rešpektovať. V opačnom prípade by sme demokraciu nemali.
Čiže to, čo je rozhodujúce, je, že pred troma mesiacmi vo voľbách som získal práve po dvoch svojich funkčných obdobiach ministra vnútra druhú najvyššiu podporu medzi ľuďmi. Ja si myslím, že by sme s tým mohli byť spokojní, ale určite to je záväzok do budúcna, a práve preto sa odvíja aj moje fungovanie ďalšie, práve od podpory voličov a koaličných partnerov a poslancov koaličných, ktorí nám dali dôveru pred 42 dňami. A práve preto budeme dôsledne napĺňať programové vyhlásenie.
Ešte pár reakcií na to, čo ste povedali, ak som si to dobre poznačil, už sa nebudem vracať k tým pôvodným vyjadreniam. Áno, áno, to bola otázka toho cvičenia, už to nebudem riešiť, to sme si už povedali, ale už to tu bolo dneska naznačené, viackrát ste to meno spomínali, pán Rajtár, nuž naozaj, opýtajte sa vášho predsedu. Ten vám o svojom blízkom človeku porozpráva všetko, čo chcete. Myslím, že sa dôverne poznali, bolo to tu podané viacej, určite sa ho na to môžete opýtať. A tieto prepojenia práve preto vyznievajú absurdne, ako toto môžete vôbec povedať? Ja som tú kauzu nemal, proste to bolo vaše video, strany Sloboda a Solidarita o tom, kto a akým spôsobom robí personálnu politiku v strane Sloboda a Solidarita. Vy ste sa na to nepýtali svojho predsedu, že ako to u vás funguje, že kto robil kandidátku? Čiže preto sú tieto obvinenia práve absurdné a určite si ich mnohí nahrajú a budú ich lajkovať a zdieľať, ale jednoduchom to proste nie je pravda.
Samozrejme, už som tu naznačil s pánom Matovičom ohľadne kauzy Kovošrot a môjho zotrvania do roku 2020 vo funkcii ministra, áno, z tých 20 rokov osem rokov ste mali možnosť to vyšetriť. Bez problémov. Takže vaše obvinenie z toho, že sa človek skrýva a že potrebuje tú funkciu kvôli zakrytiu takýchto vecí, je nezmyselné. Sám to viete. Ale vy nepotrebujete sa ospravedlniť. Vy chcete ľudí zastrašiť. Vy chcete ľudí umlčať, aby sme vás náhodou nekritizovali, aby náhodou druhýkrát som vám nespomenul všetky vaše prešľapy a zlyhania, ktoré ste urobili, pretože to je nepríjemné počúvať. Áno, je to tak. Nemám to vo zvyku, pokiaľ naozaj proste neútočíte práve tými vecami, ktoré ste sami robili. Hovoríte, že sme nekonali vo vratkách DPH, v ktorých takisto minister Lipšic nekonal a mohol, asi mohol, ale podľa môjho názoru minister vnútra také veci jednoducho riešiť nemá, ani ich nerieši a ja som ich takisto neriešil. Jednoducho to sú veci, kedy sa snažíte znásilniť len, všetky informácie len preto, aby ste mohli vlastne vyvolať obranu samých seba, pretože viac, ak ste si všimli, pán Matovič, a zmeriate si možno čas, mal som taký pocit, že o sebe ste hovorili omnoho viacej, ako o mne, počas toho vášho prejavu. O tom, aký ste vy dobrý, ako ste nič neurobili, ako všetky veci. Takže z tohto uhlu pohľadu si myslím, že je to naozaj fakt.
Bez problémov tu poviete obvinenie na prezidenta policajného zboru, že je, čo? Krstným synom? Dobre som to počul, že je krstným synom? Že je krstným synom, ste povedali. (Reakcia z pléna.) Čo to je kmotor? (Reakcia z pléna.) Akože svojim vlastným deťom?
Pán Matovič, skutočne ja už nemám na tieto veci žiadne slová, ale pravda je taká, že ste schopný ľudí bez problémov obviniť bez toho, aby ste mali v rukách dôkazy. Absolútne, žiadne. Nakoniec na základe pôvodu, miesta pobytu, všetkých vecí, prepojení, ktoré si nájdete na internete, všetko je jasné. Podľa týchto prepojení som blízkym priateľom Pavla Ruska, s ktorým som, presne podľa toho internetu, keby ste to chceli a niečo by Pavol Rusko zlé urobil, tak som tam a som spolumajiteľom Markízy podľa toho. To znamená, to sú veci, ktoré naozaj sa aj ťažko vysvetľujú, pretože to je tak neuveriteľné klamstvo, ako, ako naozaj svet.
Samozrejme, posledná vec z takých vecí, keď hovoríte o ľuďoch a dokonca chcete naznačiť aj to, že máme krv na rukách, už tu sme, že máme krv na rukách. Keď chcete používať tieto demagogické slová, použijem váš slovník, tak krv na rukách má ten, ktorý v tomto parlamente predložil, schválil zákon, na základe ktorého sa mohli predávať zbrane cez internet, ktoré si teroristi v Paríži potom kúpili a použili pri teroristických útokoch. Konkrétni ľudia zahynuli vaším geniálnym nápadom, ktorý predložila strana Sloboda a Solidarita, ktorí ste všetci podpísaní a ktorí ste predložili, aby sa mohli zbrane predávať cez internet.
To sú tie, keď sa bavíme o systémových opatreniach, ktoré ste v minulosti urobili. Bol to návrh do zákona o zbraniach a strelive, ktorý predkladalo ministerstvo vnútra a Daniel Lipšic a ktorý prešiel v tejto podobe, ktorý umožnil predávať zbrane cez internet a potom už francúzski policajti iba slovenské zbrane našli v úkrytoch teroristov. Ak sa chcete baviť o tom, kto má na rukách krv nevinných obetí teroristických útokov, lebo týmto ste im výrazne pomohli. Ale nepoužívam túto demagógiu často, ani rád, len keď sa chcete baviť o tom, kto je naozaj zodpovedný.
Vrátim sa už iba k veciam, ktoré ste napísali na úvod. Všetky vaše obvinenia k mojej osobe v súvislosti s kauzami DPH sú vymyslené. Od žiadnych firiem pána Bašternáka, žiadne príjmy som nikdy nedostal, ako sa tu pýta pán Rajtár. Ani žiadne iné zásahy do vyšetrovaní, ani v prípade košickej DPH som nikdy nevykonal. Aj prepojenia, o ktorých hovorí hlavný obvinený v tejto kauze, sú proste nepravdivé a vymyslené. Práve preto ten prípad bol takisto šetrený počas vašej vlády. Dva roky ste mohli presne vyskúmať naše prepojenia s touto kauzou. Pani podpredsedníčka Nicholsonová veľmi rada o tom hovorí, že som v tejto kauze jasným vinníkom. Ale prečo tie dva roky, keď ste boli súčasťou vládnej koalície, ste toto nevyšetrili? Prečo dnes zrazu máte selektívnu schopnosť proste byť prokurátorom a všetkých obviniť a všetkých popraviť? Myslím v tejto sále, lebo už som tých príbehov o tom, kto, čo, kedy a kde urobil, počul naozaj veľa.
Skúste raz začať hovoriť normálnu pravdu, konfrontovať technicky, konfrontovať veci, aj to som naozaj povedal, pán Matovič, keď máte otázky, môžete prísť kedykoľvek na ministerstvo, vám to vysvetlím. A keď nechcete vysvetlenie, budeme reagovať verejne, ale faktom je, že to tu nie je úloha. Úloha je ľudí zastrašiť a umlčať práve tým, že budeš na mňa hovoriť, budeš ma kritizovať, budeš mi pripomínať vlastné zlyhania, budeme o to hlasnejšie kričať a o to viac ťa zo všetkých špinavostí obviňovať.
Veľmi pekne vám ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.6.2016 o 15:45 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
5. schôdza NR SR - 1.deň - B. popoludní 2
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:26

Igor Matovič