5. schôdza

7.6.2016 - 7.6.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:29 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister vnútra asi robí to isté, čo premiér, že faktické poznámky na jeho adresu, ani nie je v sále. To je prejav veľkej odvahy. Ja mám faktickú poznámku - prosím vás, buďte ticho, pán poslanec - k pánovi ministrovi Kaliňákovi, ktorý tu rečnil pred prestávkou.
No tak poďme k tomu úradnému záznamu. Po prvé, by som chcel vyzvať pána ministra vnútra, aby teda zverejnil svoj úradný záznam, lebo ho nezverejnil. Keďže tvrdí, že v tom úradnom zázname nie je nič o snahe ovplyvniť policajtov z pozície nadriadených. Tu je prípis krajského riaditeľa opatrený pečiatkou 383, podpísaný pánom Csabom Faragóm, ktorý úradný záznam, ktorý som citoval, kde zástupca riaditeľa OPZ Filip Saglena sa pokúsil ovplyvniť vami služobnú činnosť takým spôsobom, aby podozrivý z priestupku a tak ďalej nebol sankcionovaný, odstupuje inšpekcii, nakoľko z úradného záznamu vyplýva podozrenie z trestného činu. Toto je kópia originálu, takže by ma zaujímalo, aký úradný záznam má pán minister k dispozícii, čo sa s tým stalo na inšpekcii, prečo neboli vypočutí policajti z hliadky na inšpekcii? A ak je akákoľvek pochybnosť, tak znovu dávam tú ponuku, aby zbavil mlčanlivosti aj veliteľa hliadky, aj člena hliadky, aby mohli vypovedať či v trestnom konaní alebo na parlamentnom výbore, čo sa udialo. Čiže nech zverejní svoj úradný záznam, tento prípis vysvetlí, vysvetlí, prečo inšpekcia nevypočula policajtov a zbaví mlčanlivosti policajtov, aby mohli povedať pravdu, ktorá sa udiala.
Ako väčšinou, pán minister vždy len niečím zamáva, príde, nezverejní nič. Ja som zverejnil dokumenty. Majú ich aj médiá. Pán minister nezverejnil samozrejme, že nič, len niečo tak naznačil, že možno tam nejaký odsek chýba. Takže poďme do toho. A potom ho vyzývam, keď klame, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:27 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:29

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Ja si, podobne ako v prípade pána premiéra Fica, aj u pána premiéra, pardon, pána ministra Kaliňáka dovoľujem pripomenúť, že nepovažujem za vecné, správne, ani korektné, keď spája túto tému s naším predsedníctvom v Rade Európskej únie. Len pripomeniem, že v roku 2009 počas predsedníctva Českej republiky v Rade Európskej únie padla česká vláda. Počas maďarského predsedníctva v roku 2011 tu boli vážne problémy s dvojitým občianstvom, s uhorským kobercom a podobnými záležitosťami omnoho vážnejšieho politického charakteru, ako je odvolávanie ministra vnútra. No a potom sme tu mali napríklad v poslednom polroku holandské referendum, počas ktorého sa stalo to, že holandskí občania v referende neodsúhlasili Asociačnú dohodu s Ukrajinou. To sú podľa mňa omnoho vážnejšie problémy, ako spájať odvolávanie, pomerne štandardné v tomto parlamente, ministra vnútra s naším predsedníctvom v Rade Európskej únie. Nepovažujem to, ako som spomenul, ani za vecné, ani za správne, ani korektné. Takže, prosím, nezneužívajme zahranično-politické témy na túto výsostne vnútropolitickú záležitosť.
A ešte jedna poznámka k vystúpeniu pána ministra. Viem síce, že to myslel obrazne, ale hovoril o tom, že do 1989 roku sme nemohli ako občania Československa cestovať vôbec. No ja si pamätám, že sme pravidelne na Vianoce chodievali kupovať hus alebo kačku do Maďarska, takže nie je to celkom korektné a správne tvrdenie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:29 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcel som oceniť herecký výkon pána ministra. Vaše schopnosti klamať chápeme ako základný predpoklad vášho terajšieho postavenia. Je jasné, že takisto ako Mečiar, aj vy ste sami seba presvedčili o tom, že máte pravdu. Je smiešne tiež hovoriť o tom, že ako by trestné konanie malo fungovať podľa zákona. Celé je to založené na tom, že zákon jednoducho sa nedodržiava. A na tom, a preto je trápne, keď tu hovoríte o tom, že sme mali podať trestné oznámenia. Podali sme tisíce trestných oznámení. Všetky išli priamo pod koberec. Je to len dôkazom toho, že celé to funguje ako systém, ktorého vy ste súčasťou.
Pokiaľ hovoríte niečo o tom, že niekto nevyhral nejaký spor, pracovno-právny, to je úplne trápne. Pre tých, čo chodia na súd, každý vie, že súdy tu rozhodujú, ako chcú. Niekedy aj spravodlivo, ale nie vždy.
Na záver. Je jasné, že vaše systémy pracujú tak, aby poskytovali informácie, ktoré majú byť kompromitujúce. To znamená, že využívate štátny aparát na to, aby ste kompromitovali opozíciu. To je samostatne na odvolanie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:30 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:32

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda vlády, pán minister vnútra, musím povedať, že v tomto volebnom období vaše vystúpenie nabralo úplne iný rozmer. Pri programovom vyhlásení vlády sme mali možnosť vidieť arogantný, agresívny, impulzívny, impulzívne vystúpenie, napriek tomu dnes ste boli veľmi kľudný, snažili ste sa vystupovať dojmom kľudného, rozvážneho ministra vnútra. Ale musím povedať, že to sa dá pripísať asi tomu, že za vami z kolegov z vlády nikto nesedel. Dá sa to pripísať aj tomu, že kolegovia, koaliční partneri, vás nechránili. Ja sa čudujem kdesi trošku aj svojim, vašim koaličným partnerom, keď ste kritizovali za prípad daňového úradu, budovy Daňového úradu v Košiciach. Vtedy vám okresný predseda SDKÚ Ščurka "prekádzal". Ale to, že vo vašej vláde ste s ním urobili v Nitre Investe biznis s pozemkami v Jaguári, to už neprekáža. Kritizovali ste predchádzajúcu vládu, ale pán minister, pozrite sa okolo seba. Však tam sedia tí istí ľudia, ktorí boli v SDKÚ vtedy a snažili sa to zakryť. Áno, v tom čase sme povedali, že je to problém a je to treba riešiť. Možnože nie tak nahlas, ako sme to mali urobiť. Ale sme to povedali. Ale dnes neriešime SDKÚ, ale riešime vaše kroky a to, aký má charakter táto krajina.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:32 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:34

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Neviem, kde si, ale tak ako, a síce tu, dobre. Takže asi počuješ. Začal si tým, že komunizmus, to bola vlastne úzka skupinka samozvaných vševedkov. Tak odkáž to potom tomu ujovi na úrade vlády, že čo si o ňom myslíš. Povedal si tiež, že nejde o skutočné problémy občanov. Práve toto sú skutočné problémy občanov, keď vidia ministra vnútra, ako kryje daňový podvod a obhajuje jednoznačný, krásny učebnicový príklad.
Keď hovoríme o tom učebnicovom príklade, čudujem sa, že za tú hodinu a pol si vlastne o Bašternákovi vôbec nehovoril. Všetko možné, skrývanie sa za ľudí, lebo si dostal najväčšiu podporu, skrývanie sa za veľké problémy, ktoré nás čakajú, za utečencov, za predsedníctvo v Rade EÚ, ale o pointe, o Bašternákovi a o tom, že kryješ tento podvod, v podstate ani slovo. Čiže dosť taká zúfalá snaha silou mocou sa stať akože, že som obeť a čistokrvná pomsta a podobné, päť razy opakované mantry. No asi sa to nepodarí. Nie si obeť, si páchateľ v tomto prípade.
A v tomto prípade si sa tak isto aj sám usvedčil o tom, že zasahuješ, lebo si vo vystúpení opakovane povedal, že tieto kauzy sú úplne na komplet vymyslené. Keď ty ako minister vnútra hovoríš, že sú vymyslené, prejudikuješ a dopredu hovoríš vyšetrovateľom, ako to má dopadnúť. Keď si povedal, že pri kauze starostu Rače bol spáchaný nejaký, strašná vec, lebo stratili sa nahrávky, a ja sa pýtam, prečo si za policajného prezidenta vymenoval človeka, ktorý utopil všetky dôkazy v kauze Gorila? Keď to ti vadilo pri starostovi Rače? Keď ti vadilo kupovanie poslancov, prečo si to nevyšetril? Panebože, však si už deviaty rok odvtedy ministrom vnútra. Prečo si to neotvoril? Sám si mohol ako občan podať trestné oznámenie.
A keď si už tu hájil kauzu jachty v Monaku, tak už začínam si od dnes myslieť aj, že z toho si urobil biznis. Lebo ako hájiť ešte aj takúto špinavosť, to chce inú odvahu.
A že Lipšic nekonal pri odpočte DPH v roku 2011? Však nikto nedal na to trestné oznámenie. Mohol si ty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:34 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:36

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som chcel k tomu úradnému záznamu. Pán minister, hovoríte, že vy máte teda inú verziu a teda prvá strana sa zhoduje a druhá sa líši. Čiže zhoduje sa to, že sa pán Bašternák pýtal policajtov, prečo ho buzerujú. Zhoduje sa aj to, že sa pýtal na mená členov hliadky. Zhoduje sa aj to, že sa vypytoval, či sú s PMJ, že sa pýtal, z akého oddelenia sú, že mu člen hliadky povedal, že sú z obvodného oddelenia Nové mesto - Západ. Aj to, že toto ďalej pán Bašternák tlmočil do telefónu, aj to, že pán Bašternák diktoval evidenčné číslo policajného auta do telefónu. Aj to, že asi o desať minút členovi hliadky zazvonil telefón, pričom na displeji sa mu objavilo policajné služobné telefónne číslo. Toto všetko je z prvej strany toho úradného záznamu. Aká je potom tá druhá strana, že pán Bašternák sa na to pýtal a diktoval to evidenčné číslo a útvar a tak ďalej, aby nadriadení sa tým policajtom ozvali a pochválili ich, aby im dali odmenu, aby ich povýšili? To nedáva nejakú veľkú logiku.
A vôbec. Prečo ten úradný záznam vôbec vznikol? Úradné záznamy vznikajú vtedy, keď nastane nejaká konfliktná alebo sporná, vážna situácia, aby policajti to spísali a dali na vedomie svojim nadriadeným, aby boli takým záznamom krytí. Čiže ak je rozdiel medzi tou druhou stranou a vlastne žiaden nátlak sa nestal, tak načo vôbec spisovali úradný záznam? To nedáva logiku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:36 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister sa chválil, koľko mal preferenčných krúžkov a koľko ľudí mu dôveruje. To je pravda. Ale našťastie na Slovensku ľudia nie sú ovce a v týchto voľbách mal pán minister o 130-tisíc hlasov, preferenčných hlasov menej, ako vo voľbách v roku 2012 a tak isto aj menej krúžkov, ako v roku 2010. Čiže ľudia na Slovensku si začínajú uvedomovať, kto sedí na stoličke ministra vnútra a tak isto ako koaliční partneri SMER-u v tejto vláde žiadali, aby na stoličke ministra vnútra nesedel pán Kaliňák, tak aj ľudia, občania si začínajú uvedomovať, že prekážkou uplatňovania spravodlivosti a vyšetrovania káuz je práve pán Kaliňák.
Tak isto pán minister vo svojom príhovore prezradil ďalšie závažné manažérske zlyhania, pretože keď spomínal splnomocnenca Peťa Polláka, tak povedal, že on vlastne ani nevedel, čo podpisoval. Boh nás ochraňuj od takého ministra vnútra, ktorý nevie, čo podpisuje. Začínam sa obávať o našu budúcnosť a bezpečnosť tejto krajiny. Poslanci SMER-u tu obviňovali kdekoho, že trpí stihomamom. Ale ten, kto neustále opakoval, že ho odvolávame kvôli osobnej pomste, je práve pán minister Kaliňák. Pán minister Kaliňák si myslí, že my všetci tu sedíme v tejto sále, pretože sa mu chceme osobne pomstiť.
Pán minister, ja vás ubezpečujem, že mňa vaša osoba vôbec nezaujíma. Mňa zaujíma jediná vec. Mňa zaujíma, kde sú tie milióny, ktoré dostal neoprávnene pán Bašternák a prečo namiesto toho, aby ste to vyšetrili, vymýšľate také absurdnosti, že žijeme v nejakej analógovej dobe alebo v nejakej dobe cashu?
Ďakujem. (Potlesk v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:38 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, hovorili ste o všetkom inom, len veľmi málo o tom, čo je merito dnešného rokovania. Hovoríte, že kauza existuje a vzápätí vyhlasujete, že kauza neoprávneného čerpania odpočtov DPH je vymyslená. Takže ako? Vy ste vyšetrovateľ? Kauza sa šetrí a vy už viete výsledok vyšetrovania? Toto podľa vás nie je zasahovanie do vyšetrovania? Toto je oveľa horšie. Takéto vaše zasahovanie do vyšetrovania má oveľa vážnejší rozmer. Ten je v tom, čo ste predviedli aj teraz tu, na pôde parlamentu. Vaše vyjadrenia poburujú ľudí, všetkých tých, ktorí poctivo platia dane a snažia sa slušne žiť.
Pán minister, je to hanba. Je to prejav arogancie sily, ignorácie zákonov a návrat k mafiánskym praktikám. Vyzývam vás k sebareflexii už len za to, čo ste povedali tu, na pôde parlamentu. Vyzývam vás k zobratiu politickej zodpovednosti za svoje vyjadrenia a konania a odstúpte. Odstúpte sám, tak ako sa to robí vo vyspelých demokratických spoločnostiach v takýchto prípadoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:40 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ako nikto vám nepopiera to, že ste naozaj veľmi dobre vyškolený rečník. To je neodškriepiteľné. Dnes vám to predstavenie zase podľa mňa až tak nevyšlo, že podľa mňa boli ste o tri stupne horší, ako zvyknete bývať. Proste nie ste vo forme. Aj to je možnože znak toho, že nie je všetko v poriadku aj s vami.
Vašou takou veľkou úlohou tu je prenášať zodpovednosť na iných. V tomto sa vám naozaj darí. Sama som si ináč neraz, samú ste ma presvedčili, že dokážete naozaj do očí nepríjemne klamať. Je to fakt, ten váš pohľad je nepríjemný a to klamstvo človeka veľmi zneisťuje, keď hovoríte hlavne k človeku, ktorý tým klamstvom nežije tak, ako vy. Chcem vás len upozorniť na to, že v dobe, ktorú ste vy sám nazvali svetom cashu, však už platili zákony na ochranu proti praniu špinavých peňazí a povinné hlásenie neobvyklých obchodných operácií, medzi ktoré patrí aj platba s takou veľkou hotovosťou, bola už vtedy samozrejmosťou. Takže nerozumiem, že prečo ste neupozornili napríklad aj na to.
Osobne ma veľmi sklamalo, že naozaj kauze Bašternák ste sa venovali možno jednou vetou, možno ani to nie. Takže vašou úlohou opäť bolo zahmlievať a argumentovať úplne inými vecami, ktoré s dnešným rokovaním vôbec nesúviselo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:41 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:43

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, podľa mňa som čakal v tom hodinovom prejave, že sa dozviem, či pán Bašternák je tvoj kamarát alebo nie je. Či je to váš človek alebo nie a poskytneš dostatočné informácie na to, že ľuďom vysvetlíš, prečo by si mal zostať vo funkcii ministra vnútra. Nuž nestalo sa. Ale stali sa iné zaujímavé veci, ktoré si hovoril a jedna z nich bola vyzývanie na podávanie trestných oznámení. A aj po tejto debate, aj po tom, akým spôsobom polícia funguje, ja mám totižto pocit pri týchto výzvach zrovna z tvojich úst, že podávať trestné oznámenia znamená, aby ste Kaliňákovi poslali informácie, koho má, ak sa to dotkne špičiek SMER-u, koho má prepustiť, prípadne po kom má ísť, hlavne toho oznamovateľa a koho má kryť. Čiže pre mňa je absolútne falošná výzva, keď hovoríš o tom, že mali prísť a byť podané trestné oznámenia. Navyše ty ako právnik musíš vedieť, že polícia v prípade podozrenia z trestnej činnosti koná aj ex offo.
A druhá poznámka. Podľa mňa už prestáva zaberať, keď v jednom kuse hovoríš tak, ako od Adama, že čo tá, kto bol kedy súčasťou akej vlády a podobne a kedy Lipšic nekonal a kedy mal konať ako minister taký a taký, pretože máš vo vláde napríklad pani Žitňanskú. Čiže keď pán Lipšic nekonal, pani Žitňanská konala? Proste skúste už prestať s týmito obvineniami, že čo, kedy, aká vláda. Teraz sa zaoberáme tým, či premiér naozaj býva v byte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.6.2016 o 17:43 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video