10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

23.7.2020 o 18:34 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:19

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, tie eurá, ktoré ste nám ukazovali, aj tie výpočty, ktoré ste tu dali ohľadom dôchodkov, tak skôr mi z toho vyšlo, že nieže pridáte vašej mame niečo vyše 100 eur, ale že jej zoberiete 200 eur. Takže ja si myslím, že mali by sme to skôr, skôr takto objektívnejšie posudzovať.
A nie sme tu na to, aby sme hodnotili výkon ministerstva práce, ale skôr nám, skôr táto schôdza je o odvolávaní premiéra Matoviča a dotkli ste sa svojského štýlu politiky pána premiéra, ktorý obhajujete, ale ja vám odcitujem časť článku zo Süddeutsche Zeitung, ktorý bol nedávno uverejnený a v ňom sa hovorí: "Nevôľu vyzval Matovičov útočný a jeho funkcii sotva primeraný jazyk. Kritici ho považujú za nevypočítateľného a nespoľahlivého, do parlamentu priviedol skôr spiatočnícke sily. Keď sa zverejnila informácia o Kollárovom plagiátorstve, Matovič vyhlásil, že vytvorí zákon, podľa ktorého každý, kto získal miesto na základe sfalšovanej záverečnej práce, príde o titul aj o funkciu. Svojho predsedu parlamentu však z tohto vyňal." Toto, toto už je obrázok v zahraničí, ktorý vytvára pán premiér Matovič a táto vláda.
Dokonca český Reflex priniesol titulku: "Z novej slovenskej vlády sa stala banda plagiátorských šašov a klamárov." To už sú také výrazy, že musíme sa začať za Slovensko hanbiť.
A ja si myslím, že tento svojský štýl politiky pána, pána Matoviča nie je primeraný a možno Spojené štáty si môžu dovoliť mať takého excentrického prezidenta... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:19 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:21

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, dobre, že ste vystúpili, ani sme netušili, aký ste nervózny, keby ste nevystúpili, netušili sme, aký ste nervózny z tých klesajúcich preferencií strany SME RODINA. Fakt ste na nejakých šiestich percentách, ale náš HLAS neprekričíte. Môžte kričať, koľko chcete, môžte zavádzať poslancov aj verejnosť, koľko chcete, neprekričíte.
A náš HLAS vám povie, pán minister, že vy aj pán Kollár, aj celé hnutie SME RODINA ste oklamali dôchodcov, lebo ste im zrušili trinásty dôchodok, taká je pravda, pritom ste za neho hlasovali. Náš HLAS vám povie, pán minister, že ste zrušili deťom teplé obedy. Náš HLAS vám povie, že idete rušiť automat na zvyšovanie minimálnej mzdy, taká je pravda. Môžte tu ukazovať peniaze, kričať, a preto vám klesajú preferencie, lebo ste oklamali svojich voličov, my s tým už nič nenarobíme.
Ak hovoríte o osobnej integrite, tak skúsme sa na to pozrieť, urobme taký test. Tak podľa vás, čo je takým rozpoltením osobnej integrity, ak niekto niečo v minulosti tvrdí a potom, keď sa to týka jeho, tvrdí niečo iné? Máte pravdu. My sme pri Andrejovi Dankovi nepovedali takmer nič, podržali sme nášho koaličného partnera tak, ako to urobíte vy dnes. Mlčali sme. Ale vy ste predtým Danka vyzývali na odstúpenie. Vy, pán minister, ste ako poslanec hlasovali za odchod pána Danka a teraz tvrdíte, že v prípade pána Kollára a pána Matoviča to nie je problém. Toto je rozpoltenie osobnej integrity, toto je farizejstvo, pán minister.
A prosím vás, už keď hovoríte o tých oligarchoch, že sa, oligarchovia nejakí budú sklamaní a tak ďalej, tak asi sa potešia iní oligarchovia, pán minister, že? Napríklad PENTA. PENTA z kauzy Gorila, kvôli ktorej ste vy, pán Krajniak, museli odstúpiť z pozície na ministerstve vnútra, len pre pripomenutie verejnosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:21 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:23

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, vy ste definovali morálnu integritu, že keď niečo hovorím, tak to aj dodržím. Súhlasím s vami. Tak poďme sa pýtať.
Hovoril magister Matovič, že človek, ktorý ukradne diplomovú prácu, má odstúpiť? Hovoril. Tak prečo netrváte na tom, aby odstúpil?
Po druhé. Hovoril magister Matovič, že by na mieste vášho šéfa Borisa Kollára odstúpil? Takisto je to integrálne? Je to principiálne? Lebo neodstúpil.
Hovoril pán magister Matovič, že v Nemecku či Maďarsku by za plagiát určite štátnik odstúpil? No hovoril to. Ale dneska sa drží na tej svojej stoličke ako prilepený kanagónom. Je to principiálne?
Namiesto toho, aby sa on postavil ako chlap k týmto veciam, tak posiela z Bruselu fotečky hrncov, kávičiek a rôznych pokrmov. Toto je to integrálne, o ktorom hovoríte?
Viete, pán magister Matovič hovoril, že zlodeji nepatria do politiky, a potom sám o sebe napísal, že je zlodej. Tak patrí do politiky alebo nepatrí?
Povedzte mi, pán Krajniak, však ste to veľmi pekne logicky vydefinovali. Je pán Matovič integrálny?
Alebo pán Matovič hovoril veľmi veľa o tom, že chce bojovať proti papalášstvu v politike. Viete, čo vlastní jeho manželka, na ktorú prepísal svoj majetok? Vlastní v Trnave hotel, vlastní v Trnave pozemok, ktorý kúpil kedysi od Majského. Vlastní ďalšie pozemky, vlastní lukratívne historickú budovu v centre Trnavy a tak ďalej. Je to multimilionár, papaláš. A navyše dneska si dovolil povedať, že on ako človek s takýmito papalášskymi spôsobmi nedovolí, aby jeho manželka bývala niekde v činžiaku. Čo už môže byť viac papalášske?! A navyše v tej vile, ktorú jej kúpil, nemôže bývať, lebo ešte nie je skolaudovaná, ale to je magistrovi Matovičovi jedno. Jemu nezáleží na zákone, on má z toho dobrý pocit, tak môže porušovať zákon.
Je to v poriadku, pán minister Krajniak?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:23 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ďakujem, že ste sa povenovali aj trochu mne. Len pripomínam, že ja som vo svojom vystúpení sa snažil byť práveže integrálny a korektný a ja som citoval len vyjadrenia pána terajšieho premiéra Matoviča, ktoré spomínal predtým, keď bol opozičný, a čo hovorí teraz, keď je vládny predstaviteľ. Ja som nehovoril o sebe. Aj som na úvod povedal, že nejdem sa porovnávať ja s ním, ale že budem hovoriť len o ňom.
A nabudúce spravím, viete čo? Zoberiem si váš príhovor alebo hociktorého iného opozičného poslanca vtedajšieho, prečítam ho bez toho, aby som vás na to upozornil, a potom tu budem sedieť a budem sa rehotať, akú spŕšku nadávok a komentov k tomu dáte. A nebudete ani vedieť, že som možno prečítal práve vaše vyjadrenie, keď ste boli v opozícii.
A keď ste už rozprávali o tej pomoci, aký ste exkluzívne rýchly atď. Viete, OČR-ka, PN-ka, to je niečo, čo ste ani nevymysleli. Diagnózu sme dali a jednoducho Sociálna poisťovňa to vyplatila. To nie je žiadne dielo vlády.
My keď sme čelili hospodárskej kríze, tak sme sa o tom, ako tú krajinu pozviechať, radili so zamestnávateľmi, s firmami, so zamestnancami, tých, ktorých ohrozovala nezamestnanosť, s akademickou obcou, s rôznymi inštitútmi, ktoré sa venujú ekonomike na Slovensku, a takto sme ju spolu riadili. Žiaľ, vy to robíte halabala, od buka do buka.
Ukazujete tu nejaké eurá. Žiaľ, ale musím vám pripomenúť, či sa vám to páči, či nie, odovzdali sme vám krajinu s dvanástym najnižším dlhom v Európe. Odovzdali sme vám krajinu s rekordne najnižšou nezamestnanosťou v histórii krajiny. Odovzdali sme vám krajinu s ekonomickým rastom. A odovzdali sme vám krajinu s rastúcimi reálnymi, nielen nominálnymi mzdami.
Som zvedavý, akú krajinu budete vy koncom roka alebo nasledujúce roky odovzdávať niekomu ďalšiemu. Dúfam, že to bude čoskoro.
A mrzí ma, že svojej mame ste pridali, lebo mojej mame a môjmu otcovi ste zobrali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:25 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja by som chcel na začiatku veľmi pekne poďakovať ministrovi Milanovi Krajniakovi za jeho vystúpenie, ktoré bolo veľmi jasné, výstižné, pravdivé a možno aj trochu emotívne, ale to asi patrí k tomu.
Sám pomenoval niekoľko kurióznych dôvodov na odvolanie, okrem toho, okrem iného napríklad to, že pán premiér je čudný. A ja pridávam tiež jeden dôvod, ktorý je jeden z hlavných dôvodov na odvolanie, jeden z hlavných štyroch, a to je, citujem: "neexistencia ucelenejšej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze". No ja si už nepamätám začiatok tejto vety, priznávam, a neviem, ako teda vy, ale ja som si ešte nevšimol, žeby táto kríza skončila. A my práve tými 39 zákonmi v zrýchlenom legislatívnom konaní pomáhame, aby sa tá ekonomika naštartovala. A vy, kolegovia, hlavne z opozície, ste takmer jednomyseľne podporili takmer každý jeden zákon z dielne Milana Krajniaka. To by som vám rád pripomenul.
Pán minister veľmi jasne pomenoval, kto naozaj pomáha ľuďom a kto o tom hovorí alebo hovoril. Ja mám tiež otca dôchodcu, ktorý celý život pracoval a tento rok dostane dvakrát viac ako za vlády vašej. A to dostane napriek tomu, že vy ste mali na to oveľa viac zdrojov, možností aj oveľa viac času, ako má súčasná vláda. (Reakcia z pléna.) Prosím vás, nevyrušujte ma. Ja som vás tiež nevyrušoval, pán kolega, dobre, pri vašom vystúpení.
Táto vláda, a som o tom presvedčený, oveľa viac sociálnejšia, ako bola tá vláda vaša. Napriek tomu, že to nikto zo štyroch koaličných strán nemá vo svojom názve.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:27 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, priznám sa, že myslel som si, že nebudem na vás reagovať, lebo viac to bolo politické vystúpenie ako odborné, ktoré sa týka rezortu, ale predsa tu pár vecí je, na ktoré by som rád zareagoval.
Príliš často ste vo svojom vystúpení hovorili vy a my. Tento rok pri vašich zákonoch v tomto parlamente to nebolo my a vy. To bola jednotná línia hlasovania a hľadania pomoci. To chcem zvýrazniť. A to by ste mal v tomto prípade v maximálnej miere oceniť aj vy.
Porovnávať celkom rok 2008, resp. 2010 s terajším obdobím sa jednoducho nedá. Diametrálne odlišná. To bola len ekonomická kríza, na ktorú sa hľadali ekonomické nástroje. To známe šrotovné.
Ja očakávam, že teraz takéto niečo aj vaša vláda ponúkne, kde sa budeme vyslovene ekonomickými otázkami zaoberať. Lebo to Sulíkove kilečko to nerieši. To bol formálny akt.
A druhá vec. Viete, boli ste to vy a hlavne pani podpredsedníčka Remišová, ktorá tvrdila, že miliarda na každý mesiac je k dispozícii, ktorú budete dávať na kompenzácie. To znamená, že my len z toho vychádzame. Skutočnosť je úplne iná.
Druhá vec. V tom období 2008 - 2009 komisia zďaleka nereagovala tak jako teraz, že veľké miliardy dala k dispozícii jednotlivým krajinám na kompenzáciu. Aj to svedčí o tom, že to bol úplne iný spôsob a iný čas.
Trinásty dôchodok, pán minister, nevysvetlíte. Rozviniem to vo svojom vystúpení potom trošku viacej a ďalej.
Každopádne podpisovali ste memorandá, robili ste okolo toho cirkus, objednali ste si Hrad, ale ste oklamali dôchodcov. Takto to dôchodcovia jednoducho, jednoducho vnímajú.
K tej morbídnosti, to bola reakcia na výrok pána Matoviča... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:29 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Mikrofón, pani poslankyňa.

Záborská, Anna, poslankyňa NR SR
Áno, mám zapnutý.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Vás nepočuť.

Záborská, Anna, poslankyňa NR SR
Aha, ďakujem pekne. Ďakujem pekne. Pán predseda, páni ministri, odvolá... nečudujem sa, že tu dnes sedíme, aj keď mnohí ľudia trávia už dovolenku, lebo odvolávanie premiéra, a teda aj možný pád vlády je vždycky veľmi piárovo atraktívne. Ja považujem dnešné odvolávanie premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča za nespravodlivosť. A myslím, že minister Krajniak to v tých minútach, v ktorých vystúpil, jasne ukázal. Ale nevadí, pretože aj v tomto prípade platí to, čo pred vekmi povedal Sokrates: "Je lepšie nespravodlivosť trpieť, ako ju vykonávať".
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:31 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Pán poslanec Richter, ja oceňujem vecnú diskusiu, aj keď polemickú. Vôbec sa jej nebránim. A oceňujem aj to, že mnohé zákony z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny ste podporili. Ja si to vážim a som pripravený kedykoľvek polemizovať, vymieňať si argumenty. To je v poriadku. Veď to má opozícia a vláda medzi sebou robiť v parlamente.
Pán poslanec Ferenčák, ja som netvrdil, že naša pomoc je perfektná. Ja som iba tvrdil, že je desaťkrát väčšia ako vaša, ktorú ste dali ako pomoc ľuďom pred 10 rokmi v poslednej veľkej svetovej ekonomickej kríze. A preto považujem za farizejské, keď teraz kritizujete nás tým, že aká je pomoc malá, keď vy ste neurobili ani desatinu toho, čo robíme teraz my.
Pán poslanec Tomáš, ja som mal s Pentou taký spor, že som musel chodiť nejaký čas s ochrankou. A myslím, že málokto je taký, na koho dal pán Haščák alebo Penta viacej trestných oznámení a žalôb ako na mňa. Vy ste sa v čom s nejakou finančnou skupinou zrazili tak, že vám išlo naozaj o kožu?
Pán poslanec Pellegrini, ja netvrdím, že naša pomoc je geniálna. Iba tvrdím, že bola päťkrát rýchlejšia ako tá vaša pomoc v kríze 2008 až 2010.
A ponúkam vám jednu stávku. Ak teda tvrdíte, že som vašim rodičom niečo z dôchodku zobral, tak vám ponúkam takúto stávku. O čo menej dostanú vaši rodičia k dôchodku tento rok v porovnaní s minulým rokom, ja im to desaťnásobne uhradím. Ale ak moji, ale ak dostanú viac, ako dostali minulý rok, tak vy to zaplatíte mojim rodičom. (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Páni....

Krajniak, Milan, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR
... peňazí spred 10 rokov, kde ste... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:31 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:34

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, nachádzame sa alebo Slovensko aj my sa nachádzame naozaj v historických časoch. V historických z viacerých dôvodov, ale to najdôležitejšie je, že naozaj Slovensko čelí veľkej kríze vďaka korone, ktorú si nikto nežiadal. A myslím si, že je úplne nevyhnutné venovať sa oprave Slovenska.
Naša vláda dostala vo voľbách silný mandát. Aj vďaka tomu má naša koalícia 95 hlasov, čo je ústavná väčšina. My vo vláde, ale aj v koalícii sme si veľmi vedomí tejto, tohto mandátu a tej zodpovednosti, ktorú máme voči občanom.
Ako som povedal, to práve tohto volebného obdobia hneď na úvod prišla korona. Nikto si ju nežiadal, nikto ju nechcel, ale je nevyhnuté sa k nej veľmi zodpovedne postaviť. Táto korona zatriasla mnohými základmi a povedzme si na rovinu, mnohé základy neobstáli. Neobstáli aj preto, lebo práve predchádzajúce vlády sa dlhodobo nestarali o Slovensko. A povedzme si na rovinu, páni predkladatelia, väčšinu z tých posledných, napríklad 14 rokov ste vládli vy.
Je také úsmevné, keď sme nastúpili do vlády a predkladali sme zákony na odvrátenie alebo vôbec na pomoc ľuďom, aby dokázali čeliť kríze v korone, tak aj z vašich úst v tých prvých chvíľach zneli ústa, teda zneli výroky na podporu a podobne. Sľubovali ste spoluprácu a podanú ruku a úplne komické je, keď teraz vidíme aj vo vašom návrhu, ako vytýkate sadu skrátených legislatívnych konaní, ktoré na jednej strane podporíte a potom ich vlastne vytýkate. Čo viac k tomu dodať? Myslím si, že hovorí všetko za seba.
Ale, samozrejme, my sme vám tu spoluprácu neverili, pretože už vás poznáme. Už vás poznáme za tých dvanásť rokov. A poznáme vás veľmi dobre.
A opäť aj práve týmto odvolávaním ste sa vyfarbili. Po štyroch mesiacoch odvolávate vládu a dôvody na odvolávanie sú klamstvá a absurdné veci. Veď sa pozrime na tie základné štyri body.
Nenaplnenie sľubu predsedu vlády plniť si svoju funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov. Viete, to je pochvala. To je pochvala od vás, pretože to jasne hovorí, keď vy to takto vidíte, to jasne hovorí, že vy máte úplne inú optiku. Vy ju máte vyrosenú. A toto je vlastne aj toho následok.
Pretože povedzme si na rovinu. Čo vy viete o čestnosti, svedomitosti a záujme občanov? Veď vy ste hájili záujmy oligarchov a svojich mecenášov. Veď sa pozrime na to, čo hovoril váš minister financií pán Počiatek na stretnutí s generálnym prokurátorom pánom Trnkom, keď teda chceme hovoriť o čestnosti, svedomitosti a záujme občanov. Sám pán Počiatek povedal pánovi Trnkovi: "Nie je dôležité, čo je pravda, ale aký marketing nám urobíš."
Druhý bod hovorí o nenaplnení a odchyľovaní sa od programového vyhlásenia vlády, na základe ktorého bola vláde vyslovená dôvera parlamentnou väčšinou. To naozaj vážne? Toto je vaše odôvodnenie? Veď vy ste za to programové vyhlásenie nehlasovali. Ste úplne komickí. Naozaj. Sa tu odvolávať na programové vyhlásenie vlády, ktoré vy ste absolútne nepodporili a teraz nám idete tu moralizovať.
Ale opäť som rád, že niečo takéto znie z vašich úst, lebo to znamená, že to robíme dobre, lebo ideme opačným smerom, ako by ste išli vy. A vy ste už ukázali za tých dvanásť rokov, akým smerom ste išli.
A narážam na tretí bod, keď hovoríte o manažovaní a neviem čo všetkého. A hovoríte na, alebo takto, ja to radšej prečítam, aby som na to mohol zareagovať: "Nepripravenosť na manažovanie plnenia ústavných povinností vlády, najmä tých, ktoré sú zamerané na hospodársky, sociálny a všestranný rozvoj Slovenskej republiky." Tak sa pozrime na to.
Hospodársky rozvoj. Čo ste dokázali v hospodárskom rozvoji? Samotný rebríček Doing Business ukázal vaše výsledky, keď sme sa prepadávali z roka na rok. A to ste mali úplne iné ambície. A dnes sme na 45. mieste. Čiže som rád, že ideme opačným smerom, lebo vy ste išli smerom do záhuby. Prepadávalo sa Slovensko každým rokom, až sme skončili na 45. mieste a nastúpili sme my. Rozvrátili ste podnikateľské prostredie. Hádzali ste polená podnikateľom, a preto aj dnes, keď sa rozprávame s partnermi v Európskej únii, je rozdiel medzi podnikom v ťažkostiach v Nemecku a podnikom v ťažkostiach na Slovensku. Pretože boli ťažko skúšaní práve tým zhoršovaným a devastovaným podnikateľským prostredím, ktoré ste vy spôsobili. Takže, vy keď tu idete rozprávať niečo o hospodárskom rozvoji, toto je odpoveď.
Druhé hovoríte o sociálnom rozvoji... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.) To tu zaznelo, a to, že ste nedali... (Táto veta bola hovorená súbežne s predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pani ministerka, poprosím vás, aby ste počúvali všetci pána ministra a išli debatovať mimo sálu.

Heger, Eduard, podpredseda vlády a minister financií SR
To, že ste nedali trináste dôchodky počas najúrodnejších rokov vlastným voličom, ste ukázali, ako vážne to myslíte so sociálnym rozvojom. Najúrodnejšie roky, dámy a páni, príjmy sú prognózované a vy ste ich mali v rozpočtoch prognózované. Ale boli tu úrodné roky, kde ste mali nadpríjmy, to znamená, že na to, čo ste očakávali nad rozpočet, vám natiekli stovky miliónov. Stovky miliónov. Boli roky, kde ste mohli dvakrát dať trináste dôchodky, ale neurobili ste to. Takže vy, prosím vás, jasne, jak tu idete niečo hovoriť o sociálnom rozvoji, tak ste ho premrhali a neurobili ste nič. Takže toľko k sociálnemu rozvoju.
A keď hovoríme o všestrannom rozvoji Slovenskej republiky, ako dobre viete, máme implementačnú jednotku Útvar hodnoty za peniaze a tá vydáva hodnotenia. A tie hodnotenia robí aj tak veľmi plasticky formou semaforov. A ak si dobre pamätáte, kolegovia, ktorí ste tu boli, dnes v opozícii, v minulom volebnom období, tak sme vám tie semafory ukazovali, hovorili sme o nich, ukazovať sme ich nemohli, lebo ste nám to zakázali, ale v ktorých ste mali pravidelne červenú alebo oranžovú, čo jasne ukazuje, ako ste to mysleli so všestranným rozvojom Slovenskej republiky.
Takže vy sa odvolávať na hospodársky, sociálny alebo všestranný rozvoj Slovenskej republiky, áno, som rád, že ideme opačným smerom, pretože vy ste Slovensko viedli do záhuby.
Vaše správanie aj z tohto je úplne jasné a zaznieva to tu veľmi časté, veľmi často, je pokrytecké a farizejské. Ale opäť ste sa vyfarbili, takto vás poznáme už osemnásť rokov. Áno, vy ste poskokovia oligarchov, žiadne dve autonómne strany a myslím si, že dnes to tu už viackrát zaznelo a veľmi, veľmi plasticky, vy ste SMER a HLAS SMER-u. Toto je to, čo vy ste, a tak, ako to tu už zaznelo, ak treba, tak sa hneď spojíte, pretože ako povedal sám pán Počiatek, nie je podstatné, čo je pravda, ale aký marketing urobíte. A toto je presne o tom. Hráte to tu na dve strany, ale je to SMER a HLAS SMER-u, ktorý sa vždy pri každej príležitosti, kedy oligarchovia zavelia, spojí a je vymaľované.
Takže takto sa tvárite, zavádzate, klamete a doteraz ste aj ľudí okrádali o lepšiu budúcnosť. Ale my nezabúdame a nezabudneme. A som rád, že nezabúdajú ani ľudia. A som rád, že máme ich podporu.
Pretože ak si len zoberieme rok 2016 a zoberieme si práve aj čas, kedy sme my odvolávali vášho ministra vnútra, napríklad pána Kaliňáka, a robili sme protesty pred Bonaparte, dobre vieme, však si spomeňte, my nezabúdame a nezabudneme. Spomeňte si na kauzu Bašternáka, na kauzu Kočnera. Dnes obaja sedia vo väzení. Čo ste nám tu rozprávali? Skutok sa nestal. To sme počuli, už sa z toho smialo celé Slovensko. Som rád, že dnes vieme, že skutok sa stal a pravda našla svoj čas a vyšla na povrch.
Takže toto je práve ten váš štýl: zavádzanie, klamanie a okrádanie ľudí na Slovensku o lepšiu budúcnosť. A preto aj takéto odvolávanie, ako to tu Gábor krásne ukázal, je naozaj čajové, ale to vlastne ani neni čaj a ešte k tomu aj vychladnuté.
Čiže toto boli len také, náznakom som naznačil problémy vašej vlády. Ale, samozrejme, už tu citovali aj ďalší kolegovia viaceré veci, ktoré sme videli. Ale ja sa chcem chvíľočku povenovať aj tomu, keď tak hovoríte o tom, ako ste nám tu odovzdali krajinu v skvelom stave, už som časť o tom hovoril, aj o tých rebríčkoch, ale pozrime sa aj o tom, čo pred chvíľočkou hovoril pán Pellegrini, že ste nám zanechali dvanásty najnižší dlh v Európe.
Čo to znamená? Áno, z krajín podobnej veľkosti sme zase na chvoste medzi tými, dvanásty najnižší dlh. Však to je práve o tom, vy si to nasvietite tak, ako potrebujete, pretože to je ten marketing.
Nezamestnanosť? Historicky najnižšia? No samozrejme, veď ste sa viezli na vlne, ktorá v Európskej únii celá bola, ale zabudli ste povedať, že z regiónu sme mali najvyššiu nezamestnanosť.
A takisto ekonomický rast. A zabudli ste povedať, že z V4-ky práve ten ekonomický rast, ktorý ste nám tu zanechali ešte pred koronakrízou, tak bol taký, že Poľsko a Maďarsko mali rast a my sme mali znižovanie rastu. Ony mali nárast rastu a my sme mali znižovanie rastu. A väčší a väčší prepad ako Česká republika. Takže opäť z V4-ky najhoršie výsledky. Takže toľko k tým vašim výsledkom.
Nehovoriac o tom, aký ste nám zanechali dlh. Dobre vieme, že ten dlh 48 % v skutočnosti má byť 49,7, ak by ste dodržali plán emisií, ktorý ste mali naplánovaný, ale, samozrejme, pravidelne sa to robilo, že ste podliezali, ku koncu roka ste nedofinancovali štát a potom ste museli začiatkom roka silno financovať, čo bolo nevýhodné aj pre Slovensko, ale zároveň nepoctivé voči ľuďom, aby ste si vykreslili lepšie čísla.
A ak by ste si napĺňali vlastné ciele, ktoré ste si len vy stanovili, vy ste si stanovovali ciele, to znamená výsledky hospodárenia, to znamená deficity, ak by ste ich len napĺňali, tak podľa slov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť by sme mali alebo Slovensko by malo na konci roka 2019 38 % HDP dlh, čo je, úplne iné čísla a úplne iný vankúš.
Samozrejme, vieme a som rád, že aj minister práce tak veľmi pekne vysvetlil, ako ste vy postupovali, a to je presne to, nezabúdame a nezabudneme. Vy tu idete kázať morálku o tom, akú pomoc by ste vy odporúčali. No vy ste ukázali, akú pomoc viete urobiť. Ukázali ste to v roku 2008 a 2009. Päť mesiacov vám trvalo, kým ste niečo urobili, a videli sme aj akú veľkosť, demonštroval to sám pán minister.
Viete, my sme do politiky išli, aby sme hájili záujmy ľudí. Robíme ju úprimne a odvážne a robíme ju pre ľudí. A my sme obyčajní ľudia, áno, dnes sa z toho viacerí vaši kolegovia vysmievajú a podobne, ale my sme úprimní a budeme hovoriť pravdu, budeme vám hovoriť pravdu, budeme ľuďom hovoriť pravdu. A práve aj preto plánujeme skutočné zmeny, pretože keď aj ste, sa odvolávate na nejaké strategické smerovanie, myslím si, že opäť minister práce to veľmi pekne vysvetlil, a sme sa na tom všetci zasmiali (povedané s náznakom smiechu), ale vy ste robili veľmi, ak ste robili aj nejaké dokumenty, tak do šuflíkov. Do šuflíkov, pretože ste o to nemali záujem. Ako som povedal, marketing bol vaša predstava.
Ale ja sa vrátim opäť k tomu, a ešte ak by ste si chceli pozrieť, tak, samozrejme, je aj dnes dostupná prezentácia z rokov 2008 - 2009, ktorú vtedy vypracoval štátny tajomník Palko, o tom, akú pomoc vlastne ste robili, ale chcem tým povedať, že my sa potrebujeme sústrediť na pomoc Slovensku. To, že vy ste opustili svoje vlastné slová, že chcete Slovensku pomôcť a v skutočnosti len mútite vodu a to je to, čo dnes robíte, a zdržujete a zavadziate, musíme akceptovať, ale my sa potrebujeme sústrediť práve na to, aby sme využili každé euro, ktoré príde, ktoré príde z tej pomoci aj z Európskej únie, a je to enormná pomoc; 6,25 miliardy eur, ktoré máme na to, aby sme využili v najbližších siedmich rokoch, je veľká výzva, ale my urobíme všetko pre to, aby tieto peniaze boli investované a aby neišli do rúk oligarchov, tak ako ste to robili vy, keď ste sa starali len o záujmy. A videli sme to aj tu v tomto pléne, ako ste prinášali pozmeňujúce návrhy, ktoré boli jednoznačne stavané na konkrétne spoločnosti, konkrétne úzke skupiny podnikateľov.
Takže jednoznačne my sa ideme venovať tomu, aby sme zo Slovenska urobili krajinu, kde radi budeme žiť. Pripravujeme reformy, ktoré Slovensko tak veľmi potrebuje, aby sme si opravili Slovensko po tom, čo ste tu vy napáchali. Obraciame ten smer, ktorým ste vy Slovensko viedli, a som rád, že aj práve táto vaša kritika je dôkazom toho, že to robíme inak a my politiku robíme inak, úprimne, odvážne a pre ľudí a v tomto budeme aj pokračovať.
Takže, ako som povedal, sme zvyknutí práve na to vaše divadlo, ale už vás dobre poznáme, a preto sa tým nenecháme vyrušiť.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2020 o 18:34 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:49

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ja viem, že vy rád využívate to, že ľudia týmto témam veľmi nerozumejú, a ja sa to snažím objasňovať aj na svojom Facebooku. Ale vy hovoríte o tom, že všetko myslíte úprimne, a hovoríte o tom, ako idete bojovať proti finančným skupinám.
A ja sa vás chcem opýtať, prečo ste odovzdali celé zdravotníctvo Slovenskej republiky, do ktorého prúdi okolo, vyše 5 mld., vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni je 3,5 mld. eur a v podstate podľa tých informácií, ktoré máme, tam, kde dosadzujete tých ľudí, tak v podstate Penta ovládla celé zdravotníctvo. Vysvetlite mi, kde je ten váš boj proti Gorilám, proti všetkým tým, ktorí vyždímavali toto, tento štát, a vy hovoríte, že to idete napraviť? A čo robíte? Odovzdáte zdravotníctvo Pente. To je prvá vec.
Hovoríte o Kočnerovi. Kočnera sme zavreli my, pán minister. To je prvá vec.
A hovoríte o úprimnosti, tak odkážte pánu, pánu premiérovi, že keď je úprimný, tak nech povie, o čom sa bavil s Kočnerom šesť hodín na svojom jednom stretnutí, ktoré priznáva, koľko tých stretnutí bolo, lebo my to dodnes nevieme, a on tvrdí, že si nič nepamätá. On si nepamätá pomaly ani, ani už, svoju diplomovku už vôbec si nepamätá. A podľa toho, čo som videl včera na tej tlačovej konferencii, v podstate stačí sa tu ospravedlniť, stačí povedať, že ja mám, ja mám byt neskolaudovaný, ale bývame v ňom, porušujem zákon, a v podstate je beztrestný.
Čiže dnes niekto povie, viete čo, zajtra idem vykradnúť banku, ale ja som vám to oznámil, tak akože nebudem stíhaný, lebo som premiér tejto republiky? A ako to podľa vás má fungovať?
Hovoríte o tom, že chcete byť transparentní. A hovorte o semafore. Celý váš semafor nie je červený, je čierny. Tak si ho pozrite. Ten semafor už existuje. Vy ste zvýšili dlh Slovenskej republiky zo 48 % na 62... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 18:49 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video