10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

23.7.2020 o 19:10 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:07

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán Kamenický, zdravotníctvo ste Pente odovzdali vy, darovali ste jej 400 mil. eur a dnes to všetci vedia. My hájime záujmy ľudí a aj preto som vyzval akcionárov Dôvery, aby zafinancovali výpadok zo svojich ziskov, z tých 400 mil., ktoré ste im vy dali.
K zvyšovaniu dlhu sa ani nebudem vyjadrovať, lebo tomu by ste vy mali rozumieť, a koronakríza, ale dobre, však to ani nestojí za reč.
Pán Blaha, nechcem sa vás dotknúť, ale naozaj teda dnes mám pocit, že už na vás dolieha únava, a preto trošku aj skorigujem vaše vyjadrenie o deficite. Deficit je prognózovaný na 11,58 %, čo nie je 12 mld., ale 10 mld., pretože spadlo vlastne aj HDP, takže len aby ste vedeli. Je to, samozrejme, dopad a to som nespomenul v rozprave, rozprave, je to dopad toho, ako aké podnikateľské prostredie ste tu zanechali, ako ste Slovensko nijako nereformovali a vlastne sme dnes závislí len na vývoze automobilov primárne.
Stále máme prázdnu špajzu, to som ja to slovo, a to je aj pre pani Vaľovú, to slovo som, myslím, že dnes nepoužil, takže ale asi vám znie dosť v ušiach.
Pán Zahorčák, myslíte pána Sotáka, osobného priateľa Roberta Fica? Tak potom všetko dáva zmysel.
Pán Ferenčák, hovoríte, že boli by, boli by ste radi, aby sa nepripomínalo, to ste asi mysleli vašu stranu, že aby sme jej nepripomínali, ale my nezabúdame ani nezabudneme, a preto som aj opakoval tie veci, ktoré ste tu napáchali.
Ak hovoríme o transparentných výberových konaniach, neviem, či ste postrehli, či ste postrehli ten, to výberové konanie, ktoré som robil napríklad na šéfa RRZ, kde sedel aj váš poslanec a mohol zasahovať vlastne a na základe toho vyberať, ja som do toho vôbec nezasahoval.
A, pani Vaľová, s pánom Beblavým, ak máte problém, tak to adresujte jemu, vy ste ma opäť nepočúvali.
Ďakujem oľaňákom za podporu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:07 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:10

Jaroslav Naď
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, vážení páni ministri, milé kolegyne, kolegovia, ja som veľmi poctivo počúval a vidíte, že tu sedím od tej desiatej ráno, argumenty, ktoré tu zaznievali, a veľmi poctivo som si tiež prečítal zdôvodnenie toho, prečo by predseda vlády Slovenskej republiky po štyroch mesiacoch vo funkcii mal byť odvolaný. Identifikoval som štyri podľa predkladateľov závažné dôvody na to, aby skončil. Tak si ich prejdime, skúsme.
Prvý dôvod. Pán Blanár povedal, že Matovič je hanba v zahraničí. No ja som si naozaj zobral k srdcu to, čo povedal pán Blanár, aj to, čo povedal pán predseda politickej strany HLAS oligarchov Pellegrini, aj to, čo povedal môj priateľ pán Kmec, že teda sa hanbili za Igora v Bruseli, a hovoril som si, že však dobre, tak nájdem nejaký pozitívny dôkaz toho, ako SMER rokoval o slovenských záujmoch v Bruseli. Nuž ak dovolíte, vypočujme si tak in medias res jasnú vyjednávaciu pozíciu Slovenskej republiky, ako povedal pán predseda Pellegrini, tak ako treba vidieť svet v geopolitickej komplexnosti.
Citujem: "No však víš, o štvrtej ráno sme hľadali nejakú vy... uličku kebabovú, do pi..., a žrali sme tam niekde kebaby v pi... Už ani neviem, kde sme to boli, no úplne naje... No a o tej ráno deviatej, do pi..., stál tu za mnou ten jeden ko..., do pi..., sme tam, neviem, čo sme zožrali tam všecko, úplne naje..., úplne, ty ko... Smrdel som, do pi..., celý zaje..., zle mi bolo a grgalo sa mi celý čas." Toľko z prepisu vyjednanej pozície strapatého ministra financií v Bruseli.
Gratulujem veľmi pekne politickej strane SMER. Chýba mi tu Erik Tomáš, ktorý za normálnych okolností tlieska po každej vete, asi by zatlieskal aj teraz.
Čo na to hovorí pán predseda politickej strany Pellegrini, že jeho kamarát, blízky priateľ, inak akože sám povedzte, že či toto je normálne, sa takýmto spôsobom správal ako minister financií Slovenskej republiky v Bruseli. Toť politická kultúra, toť realita, ako nás v zahraničí reprezentoval minister financií.
Ja sa pýtam, Peťo Kmec, ty si hovoril o obraze Slovenska v zahraničí, aký je toto obraz? Ako sa ty na to pozeráš? Aký obraz je Trošková vedľa Fica, keď ešte do dnešného dňa mi nemeckí kolegovia hovoria, či sme boli normálni, že sme ju tam posielali? Alebo aký obraz v zahraničí je unesený Vietnamec? To je obraz v zahraničí! Všetky médiá o nás písali. Ty si spomínal Süddeutsche Zeitung, okej, môže byť, nevidel som, verím ti. Ale ja hovorím o tom, že celý svet písal o tom, že slovenský vládny špeciál uniesol Vietnamca a že Trošková, poradkyňa pána predsedu vlády, sedela, inak bez bezpečnostnej previerky, však načo, na rokovaní s Angelou Merkel. Zaujímavé, že vtedy vám nevadil obraz v zahraničí slovenskej zahraničnej politiky. Toľko na tému vášho problému so zahraničnopolitickým vnímaním, to znamená, prvý dôvod som vám objasnil.
Druhý dôvod, dámy a páni, sú dlhé tlačovky Igora Matoviča. Nuž oveľa radšej budem ja stáť za Igorom Matovičom dlho na tlačovke, ako možno niektorí z vás budú musieť dlho sedieť s Robertom Ficom v Leopoldove. (Potlesk.)
Tretí dôvod, o ktorým ste, o ktorom ste hovorili, je neexistencia koncepcie. Už to tu viacerí spomínali, ja tú vetu ani nejdem písať, lebo to je taký blud, to musel naozaj asi Ľuboš Blaha písať, lebo inak by tomu nerozumel nikto, ale ja sa pýtam, vždy hovoríte o koncepcii? Však žiadna ekonomická nebola, nejaká hospodárska, nejaká, nejaká vízia Slovenskej republiky, nič nebolo, ale vy ste dokonca nedokázali schváliť ani len bezpečnostnú stratégiu tejto krajiny. Ani obrannú stratégiu tejto krajiny, ani vojenskú stratégiu tejto krajiny. Vy budete hovoriť niečo o chýbajúcej koncepcii? Však nebuďte smiešni, preboha. Čiže tretí dôvod - neexistujúca koncepcia, opäť tak ako predchádzajúce dva, na vode.
No a štvrtý dôvod je diplomovka. No aká je úroveň vysokoškolského štúdia a vôbec školstva na Slovensku, dámy a páni, tak to je vysvedčenie najmä pre vás. To je vysvedčenie najmä pre vás. Jeden predseda strany, navrhujúcej, pán Fico je v politike nonstop od roku 1989 opakovane premiér, SMER bol tri volebné obdobia pri moci. Čo urobil v tom školstve fantastické, aby takéto veci tam nemohli byť? Predseda politickej strany HLAS bol predsa minister školstva. Čo urobil minister školstva Pellegrini pre to, aby sa skvalitnilo vysokoškolské vzdelávanie na Slovensku?
Tak zase si povedzme, priatelia, pravdu, že politikárčite. Už vám povedal Gábor Grendel, že vy ani sami nechcete, aby vláda padla, hlavne strana HLAS oligarchov to nechce už vôbec, lebo však ani by nemohli ísť do parlamentu kandidovať. Tak tu nepolitikárčime, máme všetci kopec roboty, tu ministri sedíme, od rána počúvame to, čo tu vy akože vymýšľate nejaké štyri dôvody. Všetky som vám vyvrátil.
A teraz si povedzme, že aký je, aká je vlastne alternatíva? Čo vy vlastne ponúkate, keby tu nebola táto vláda? Tak si to normálne pripomeňme úplne jasne a priamo, že kto by nám tu vládol a ako by nám tu vládol, keď si spomenieme len na posledných povedzme osem rokov, kedy tu SMER bol nepretržite pri moci.
Slovensko posledných ôsmich rokov bolo Slovensko Kočnera, Bödöra, Jankovskej, Bašternáka. Slovensko Penty, Slovensko rôznych oligarchov, ktorí nám tu reálne vládli. Slovensko posledných ôsmich rokov bolo Slovenskom tzv. našich ľudí, ktorých ste mali tak strašne radi, že ani len pokutu nemohli platiť za rýchlosť, lebo to sú, samozrejme, naši ľudia. Slovensko posledných ôsmich rokov bolo Slovensko, kde bol zavraždený novinár. A aby nebolo málo, tak aj s jeho snúbenicou. Slovensko posledných ôsmich rokov bolo Slovensko Kajetána Kičuru, ktorý si vytváral Štátne hmotné rezervy vo svojom trezore. Slovensko posledných ôsmich rokov bolo Slovensko, ktoré, priatelia, ktorí tak kritizujete to, čo vyjednal alebo nevyjednal Igor Matovič, bolo krajinou, ktorá prišla o stovky miliónov, nie, o miliardy eur tým, že bolo posledné, opakujem, posledné v Európskej únii z hľadiska čerpania eurofondov. A už aj keď nejaké eurofondy sa podarilo vyčerpať, konkrétne 33 %, tak sa rozkradli. Kým? Vašimi ľuďmi, priatelia.
Takže toto je realita, ktorú ste nám tu preukázali posledných osem rokov. Vy budete moralizovať o tom, že tu má Igor Matovič končiť po štyroch mesiacoch, keď nemal ani jednu reálnu kauzu? To si robíte srandu. Však tých káuz, už vám to niekto tu povedal, myslím, že poslanec Gyimesi, bolo 238 narátaných, len čo sme si dali akože nejakú domácu úlohu, a to vám hovorím úprimne, sme určite na mnohé z nich zabudli. Fakt vy, fakt vy budete moralizovať, prosím vás pekne?
Však si pripomeňme teda trošku z tých káuz: dvakrát zaplatený SkyToll, škoda 700 mil., nahrávka Počiatek - Trnka o Lemikone, škoda 13 mil., pranie peňazí v TIPOS-e, škoda 27 mil., Bžánove milióny, potenciálna škoda 77 mil., potom znížená len na 14, nástenkový tender 11 mil., emisná kauza 70 mil., kauza Slavkov 50 mil., podvody na clách, ktoré odhalil OLAF na Finančnej správe, 300 mil., eurofondy SNS na školstve 600 mil., vozidlá 4 x 4 na obrane 800 mil., Počiatek na lodi J&T 60 mil., hlas podobný Ficovi, zarobené milióny, teta Anka vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni 14 mil., kauza DPH 75 mil., to sú tí strapatí a Kali, aby sme si pripomenuli, Balciar asi 3 milióniky, únos Vietnamca, ohromné škody, ktoré sa ani vyčísliť nedajú, a potom, samozrejme, pripomínam, pán predkladateľ a jeho fantastické zbohatnutie s pozemkami v Bernolákove alebo miliónik za cétečko v Žilinskej nemocnici. Summa summarum, len pár som si to narátal, 2,6 mld. eur; 2,6 mld. eur.
Pán predseda Pellegrini tu hovoril o tom, že "toto hovorte, pán Matovič, dôchodcom, že ako sme im zobrali peniaze nejakými opatreniami". Tak ja hovorím, že toto hovorte nielen dôchodcom, ale to hovorte aj našim deťom, že ste im rozkradli minimálne 2,6 mld. eur len v tom, čo som vám tu vypočítal.
Za toto, súdruh Blaha, za toto sa má ísť do väzenia, tak ako ste povedali, nie za nejakú diplomovku.
A verte mi, že táto vláda vydrží toto odvolávanie, samozrejme, o tom niet pochýb, a verte mi, že k tomu väzeniu u viacerých ľudí aj reálne príde.
Takže na záver, dámy a páni, dovoľte mi zopakovať nasledovné: Sú to členovia politických strán SMER a HLAS, ktorí sú väčšinovo zodpovední za to, v akom stave v súčasnosti táto krajina Slovenská republika je. Dvanásť rokov tu vládli a ja som povedal úplne jasne a zrejme, ako to vyzeralo.
Nie, my nie sme ideálni, ani ja nie som ideálny, ani Igor Matovič nie je ideálny, Igor si férovo priznal chybu a urobil to a ja ich robím tiež. A dajú sa porovnať také chyby, ako robíme my, členovia vlády, všetci, ktorí tu sme, aj tí, ktorí tu nie sú, s tým, čo tu robili vaši nominanti a mnohí z vás osobne? No nie, nedá sa to porovnať. Nedá sa to porovnať.
A nenecháme si takouto, takýmto teatrom, ktoré ste tu dokázali zorganizovať, neviem, na základe akých dôvodov, lebo všetky štyri, ktoré ste mali, som tu rozdrvil, ani som sa nemusel veľmi snažiť, tak nenecháme si vziať ten mandát, ten silný mandát, ktorý sme dostali od občanov na to, aby sme túto krajinu zmenili, aby sme ju práve zmenili po tom, v akom žalostnom stave ste ju tu nechali. A my ten mandát máme práve na to, aby sme tu nastolili poriadok a spravodlivosť a práve to vás štve, lebo sa toho extrémne bojíte. Mnohí z vás, česť výnimkám, sú medzi vami slušní ľudia, ale sú medzi vami aj takí ľudia, ktorí už dávno mali sedieť v base.
Práce máme všetci dosť, práce máme všetci dosť, aj ministerky, aj ministri, aj poslanci, aj ja vo svojom rezorte mám práce dosť, zdedil som tam teda parádny hnoj po zlodejoch z SNS-ky, až-až. Tak poďme makať, lebo špinavá, špina je naozaj zažratá a treba robiť. Prestaňme tu robiť toto teatro, ktoré je úplne zbytočné. Je absolútne zbytočné a je absolútne nezdôvodnené.
Vy, samozrejme, páni, alebo, dámy poslankyne a páni poslanci za opozíciu, nemôžete rátať s tým, že vám toto teatro s odvolávaním prejde, že sa vám podarí.
My, samozrejme, predsedu vlády podržíme, pretože predseda vlády za štyri mesiace dokázal, že v tej ťažkej situácii, v akej prevzal tú krajinu, naozaj sa môže pozrieť do zrkadla každému jednému občanovi Slovenskej republiky.
S čím ale rátať môžete, je to, že spravodlivosť príde a nájde si aj viacerých z vás. Kočner, Bödör, Bašternák, Kičura a Jankovská, to nie je koniec, to je ešte len začiatok.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2020 o 19:10 hod.

PhDr. PhD.

Jaroslav Naď

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:24

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. A, pán minister, naozaj ďakujem za to zhrnutie tých nezmyslov, na základe ktorých chce opozícia odvolať premiéra. Asi tak slabé odôvodnenie tu ešte asi nikdy nebolo.
A ty si zabudol ešte jeden podľa mňa veľmi podstatný dôvod a tam sa totiž písalo, že "programové vyhlásenie vlády nespĺňa trajektóriu dlhodobého rozvoja projektovanej budúcnosti". To naozaj vyzerá, ako keby povolali exkapitána na pomoc.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:24 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:24

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ako veľmi dobre vieš, ja som v diplomacii upozorňoval na každé negatívne hodnotenie v zahraničí vrátane predchádzajúcich vlád. To je aj úloha diplomata, nastavovať taký objektívny obraz krajiny v zahraničí a, samozrejme, v minulosti boli tiež negatívne odozvy. Ale teraz ja som v úlohe politika a mojou úlohou je upozorňovať na tento negatívny, naštrbený imidž Slovenska v zahraničí a toto sa deje a treba to, treba to rešpektovať.
A ty veľmi dobre vieš, že za takéto kauzy, akú má pán premiér Matovič, pán predseda parlamentu Kollár, sa v civilizovanom svete odstupuje. Takže toto, toto si treba, treba zobrať. A nikto tu nevyslovuje nedôveru vláde.
Táto schôdza je aj tom, že pán Matovič škodí Slovensku v zahraničí a mali by ste ho vymeniť. A ak budeme žiť s takým imidžom, ako prináša český Reflex, znovu to zacitujem: "Z novej slovenskej vlády sa stala banda plagiátorských šašov a klamárov." Ako to Slovensko vyzerá v zahraničí?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:24 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:25

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, je nemysliteľné, aby na čele výkonnej moci stál človek, ktorý sám o sebe prehlásil, že je podvodník, plagiátor a klamár. A najhoršie na celej veci je, že to nielenže prehlásil, ale je to vraj pravda. Veď sám kritizoval pána predsedu parlamentu, predtým predsedu parlamentu pána Danka, tak nech vyvodí dôsledky, to, čo sám žiadal od druhých.
Hovoríte tu kauzy, ktoré boli. Ja neviem, či niekto tu, ktorí sedíme, predal bielemu koňovi firmu za 150 mil. Ja neviem, či viete, a nakoniec vy ste boli náš, boli ste u štátneho tajomníka na ministerstve národnej obrany vedúci úradu, asi viete, keď ste boli v tom období 2006 - 2010, prekvapuje ma, niektoré vaše výrazy, ktoré ste tu použili, pretože ja berem, že kauzy, ktoré sú, treba vyhodnotiť a treba zavreť. Kočner mal dávno sedieť nie za nás, mal sedieť, ešte keď bol prezident Kováč, keby mu nebol dal milosť, dávno mal byť. To, aby sme si a môžme si povedať ďalšie veci, ktoré sú. Bolo treba došetriť aj Gorilu. Kto je z Gorily u vás na čelných miestach? Kto robil s pani Bubeníkovou? Ja sa vás pýtam, pán Naď, lebo kritizujete ľudí, ktorí sú, sú tu hŕba slušných ľudí, ktorí neboli vo výkonnej moci a nemajú nič do činenia ani s oligarchmi, ani proste s tými kauzami, ktoré sú.
Čo hovoríme o PENTE? Kto je dneska na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne, pán minister? A to vám môžem vymenovať tých káuz ďaleko viac, ale nie sme tu preto, veď keď pán Matovič odstúpi, máte dosť schopných ľudí, ktorý ho môže vymeniť a môže vláda pokračovať ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:25 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:27

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, vyhrážate sa poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Ja si to od vás vyprosím. Ja si to skutočne od vás vyprosím. Ste veľmi slabý minister na to, aby ste niečo takéhoto mohli povedať. Máte veľmi málo skúseností, aby ste mohli takto absolútne robiť vyhrážky voči ľuďom, ktorí absolútne nevedia, o čom hovoríte, a drvivá väčšina z nich sú slušní ľudia v tejto spoločnosti a v parlamente takisto.
Ešte raz, vyprosím si od vás tieto vyhrážky, pribrzdite! Robíte ramená, ako chcete pôsobiť chlapsky ako minister národnej obrany, to môžete v kasárňach. Každé takéto vyhrážanie, pán minister, je prejav slabosti.
A ešte ste povedali jednu, prepáčte, hlúposť v tom svojom prejave. Hovorili ste o diplomovke Matovičovej a zároveň ste povedali, že za stav školstva môže predchádzajúca vládna garnitúra. Prosím vás pekne, uvedomte si, čo ste povedali. Čo má táto, teda predchádzajúca garnitúra, ktorá teda podľa vás a je teda zodpovedná za školstvo a školský systém, a čo má spoločného s diplomovkou Matoviča, ktorý ju obhajuje tak, ako ju obhajuje? Čo s tým má spoločné ten systém, ktorý je v súčasnosti? Veď si uvedomte, čo ste povedali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:27 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:29

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, naozaj trošku pokory by nezaškodilo. My dneska neútočíme osobne, my sme, a možno ste to sledovali, veľmi vecní a určite sa nesnažíme hovoriť teraz o kolegoch z koalície, že ste špina, mafia a že vás treba zavrieť.
Skúste si to odpustiť, lebo to je učebnicový príklad kriminalizácie opozície. Jednoducho nemôžete povedať o bývalom predsedovi vlády bez akýchkoľvek dôkazov, že pôjde do Leopoldova. Veď vy ste, preboha, minister obrany. Pokiaľ máte nejaký dôkaz, nech sa páči, choďte na políciu, ale ak takéto niečo poviete, tak robil naposledy Urválek a takéto niečo by sa naozaj nemalo stávať v slovenskom parlamente.
Ale neberte to osobne, toto je naozaj taká snaha o vecnejšiu, konštruktívnejšiu diskusiu.
Viete, tak Igor Matovič spáchal nejaké daňové podvody, to asi nespochybníte, lebo to je potvrdené, akurát to bolo premlčané, tak ak niekto patrí do Leopoldova, tak skôr on za tie svoje daňové podvody, ktoré boli v sumách státisíc. Robert Fico nič takéto nespáchal, ale vy ho dokážete obviniť ešte aj za Matovičov plagiát. Vy ste vlastne povedali, že za Matovičov plagiát môže rezort školstva, ktorý sme my ovládali, vy ste dokázali použiť formulku "lebo Fico" ešte aj na Matovičovu zlodejinu s diplomovou prácou. Veď to je naozaj už šialené.
Pán kolega, ruku na srdce! Vy ste takisto absolventom vysokej školy, predpokladám, že vaša diplomovka bude v poriadku. Moja takisto, mali sme, myslím si, že k štúdiu oveľa priaznivejší vzťah ako Igor Matovič, to si povedzme na rovinu. Ale teraz, aká, aká je to vizitka pre slovenské školstvo, že tu je predseda vlády, ktorý dokonca nevyštudoval ako pán Kollár nejakú Skalicu alebo nejakú, čo sa hovorí, tie slabšie školy, ale Univerzitu Komenského, náš klenot. On tým zahanbuje slovenské školstvo a náš najväčší klenot. A potom sa ešte postaví dekan fakulty a povie, že to bola mladícka nerozvážnosť. Plagiát?
Ako naozaj nebláznime, skúste sa k tomu postaviť aj trošku akademicky, toto je cez čiaru a mali by ste to vedieť odsúdiť. A opakujem, skúste bez tej zlosti. Dneska sa snažíme o konštruktívnu diskusiu a vy ste to, zbytočne vnášate do toho nenávisť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:29 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:31

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, vy ste tu hovorili o obraze, ktorý vytvára pán premiér v zahraničí, tak ja vám ho skúsim zhrnúť prostredníctvom tak obľúbených statusov na sociálnej sieti pána Matoviča.
Takže najprv fotka na motorke, potom fotka s belgickými policajtami, potom fotka šošovice, ktorú mal na desiatu, nasleduje fotka kelímku s raňajkami, potom je fotka nočného Bruselu, fotka rannej kávičky, potom je povestná fotka s kastrólom mušlí, ten preklad vo francúzštine radšej tu nebudem spomínať, ako sa ten kastról ozaj volá. Na záver je rozhovor pre nemeckú televíziu, keď sa ho nemecká novinárka pýta: "Wie bitte?" Pán premiér odpovedá: "U nás sa vraví vy-bi-té baterky."
Čiže toľko k zahraničnému obrazu Slovenskej republiky. Český Reflex to zhrnul, ja ešte raz zopakujem: "Z novej slovenskej vlády sa stala banda plagiátorských šaškov a klamárov." Z vás, drahá vláda.
Pán minister, to myslíte ozaj vážne, že za opajcovanú, ukradnutú diplomovku zlodeja, plagiátora a podvodníka magistra Matoviča môže súčasná opozícia? To ozaj? Ozaj išiel mu to napísať Fico alebo Pellegrini, tú diplomovku? Oni to urobili zaňho?
A ešte na záver vás poprosím, pán minister, nie ste ani policajt, ani prokurátor, ani sudca, ani kat, tak takéto odvážne tvrdenia, prosím, tie si nechajte pre vašich kolegov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:31 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:33

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Jaro, ďakujem za tvoje vecné a odborné vystúpenie v rozprave a som veľmi rád (reakcia pléna), že si našim kolegom z opozície pripomenul, že sme na ich hriechy nezabudli a veľa z nich skončí vo väzení, tam, kde reálne patria.
A viem, že prešlo pár mesiacov a kolegovia sú veľmi nervózni, že nemôžu ďalej pokračovať vo svojich prešvihoch, ale nech sa neboja, už čoskoro na nich určite dôjde.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:33 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:33

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja ti veľmi pekne ďakujem za to, ja by som ešte niečo pridala. Dnes tu odvolávame premiéra, ale odvolávame Igora Matoviča za diplomovku, ku ktorej sa priznal, oľutoval a ospravedlnil sa. V tejto sále však sedávajú omnoho väčší klamári, paradoxne sú to tí, ktorí o zvolanie mimoriadnej schôdze požiadali, a nešlo vôbec o fazuľky, išlo o históriu Bratislavy, Slovenska i celej Európy.
18. marca 2015 vystúpil spolu so mnou Peter Pellegrini na tlačovej konferencii po rokovaní grémia expertov, zvolaného v súvislosti so záchranou keltských pamiatok na Bratislavskom hrade, ja za občiansku iniciatívu "SOS Bratislavský hrad" a on aktuálne ako vtedajší predseda Národnej rady Slovenskej republiky. S plechovou tvárou vtedy tvrdil, že pamiatky zachránime a garáže nebudú. Aj vtedy klamal expertom, novinárom, ľuďom, klamal úplne všetkým. Nepretržite 15 hodín sme sedeli pred miestnosťou, v ktorej sedeli dve desiatky expertov, aby sa dohodli, čo s jedinečnými keltskými pamiatkami objavenými na Bratislavskom hrade urobíme.
Po 15 hodinách rokovania som v noci napísala na facebook: "Ľudia, ďakujem vám všetkým za celé SOS za podporu, včera sa nám podarilo neskutočné."
Na základe tohto dohovoru sa malo zvolať druhé grémium expertov, takto sme po 15 hodinách rokovania odchádzali domov. Ráno nasledovala tlačovka, kde pán Pellegrini povedal: "Budeme plne rešpektovať závery tohto odborného grémia." Dva týždne po tom poslanec Pellegrini odkryl karty, v stavbe... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, prosím vás, reagujte na pána ministra.

Kozelová, Monika, poslankyňa NR SR
Áno, reagujem.
V stavbe sa pokračuje podľa projektového zámeru tak, ako bola naplánovaná. (Reakcie z pléna.) Takže zabili.
Chcem ti teda, chcem ešte doplniť teda tým pádom tvoj zoznam: garáže pod hradom ... cca 8 mil., DEUS DCOM zhruba 70 mil., zničené keltské pamiatky nevyčísliteľná hodnota. Klamstvo Petra Pellegriniho na tlačovej konferencii... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 19:33 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video