18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.12.2020 o 14:03 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:47

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa vrátim, ja sa vrátim, ak dovolíte, pán minister, k reálnemu rozpočtu. V prvom rade ďakujem pekne za korektnú debatu a rozpravu o tom rozpočte, ktorá bola skutočne na základe čísel.
Ja mám len jednu otázku, čakal som v tom vašom príhovore aspoň teda dve-tri vety o kultúre v zmysle odvolania sa na vaše programové vyhlásenie vlády. A mám na mysli živú kultúru, nemám na mysli v tejto chvíli ani žiadne hrady a zámky, ale mám na mysli určite tú kultúru, tých živých ľudí a určite tých ľudí, ktorí v kultúre sú, a to hovorím ešte raz úplne korektne, platovo dlhodobo podfinancovaní. Čiže len v zmysle vašeho programového vyhlásenie vlády bez akejkoľvek politiky.
No a keď ste hovorili o stratenej generácii, tak skôr my keď sme o tom hovorili, tak sme mali na mysli stratenú generáciu v zmysle tej takzvanej nepovinnej školskej dochádzky, hoci tá povinná školská dochádzka je garantovaná ústavou. A teraz čo s tým ďalej? Čiže to je len margo tej vašej poznámky teda o stratenej generácii v súvislosti, keď ste hovorili o finančných prostriedkoch, o školstve.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2020 o 11:47 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:48

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Ja chcem pánovi ministrovi poďakovať nielen za toto vystúpenie, ale teda aj za všetky vystúpenia, ktoré mal počas celej rozpravy k rozpočtu. Skutočne trpezlivo vysvetľoval čísla, fakty, súvislosti a myslím si, že každý jeden poslanec, všetci musíme povedať, že, že to, to vysvetlenie a vôbec ten priebeh rozpravy k rozpočtu bol klobúk dolu, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2020 o 11:48 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:49

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Dámy a páni, skončila sa rozprava o rozpočte, a tak by som si dovolil krátko zhrnúť túto rozpravu a aj celý priebeh.
Páni a dámy, po mnohých rokoch sme do tohto pléna pred vás priniesli rozpočet pravdy. Po mnohých rokoch sme priniesli rozpočet, v ktorom nepodhodnocujeme žiadne výdavky a nenafukujeme žiadne príjmy. Myslím si, že toto je dôležitá nová kultúra aj rokovania v pléne Národnej rady, ale aj transparentnosti, ku ktorej sa naša vláda hlási.
Tento rozpočet však nie je iba rozpočtom pravdy, ale je aj rozpočtom záchrany a zodpovednosti. Tieto dve slová sa snúbia v tom, že na jednej strane máme veľký prepad príjmov a je to až radovo 2,2 mld. eur. Čiže po mnohých rokoch bude v rozpočte menej peňazí, ako tomu bolo rok predtým. To sme tu dlho nemali, a napriek tomu sme navyšovali v jednotlivých kapitolách výdavky, aby sme pomohli, aby sme boli vládou záchrany, aby tento rozpočet bol vládou záchrany.
Na druhej stane zavádzame aj nové prvky, ako som už povedal, vyhodnocovanie jednotlivých výdavkov, kladieme vyšší dôraz na hodnotu za peniaze, výdavky do jednotlivých kapitol budú smerovať na základe do investícií, budú do projektov, budú smerovať na základe vyhodnotenia Útvaru hodnoty za peniaze, aby sme zabezpečili čo najväčšiu efektivitu vynaložených peňazí z rozpočtu, pretože rozpočet je rozpočet občanov Slovenskej republiky. Je to rozpočet, na ktorý sa skladajú všetci občania Slovenskej republiky, a preto si zaslúžia poznať pravdu, teda zaslúžia si vidieť doňho úplne a zaslúžia si, aby bolo každé euro investované čo najlepšie.
Situácia je ťažká, ako som povedal, pretože jednak máme pokles príjmov. Po druhé dobiehajú nás klamstvá predchádzajúcej vlády, ktoré sme museli dofinancovať vo výške 2,1 mld. eur. Ak som pred chvíľou povedal, že pokles príjmov je o 2,2 mld. eur, tak klamstvá predchádzajúcej vlády sú 2,1 mld. eur len v jednom roku. Čiže keď korona spôsobila budúci rok výpadok príjmov, celá korona spôsobila výpadok príjmov 2,2, tak klamstvá vlády spôsobili takmer to isté. Takmer to isté. Celá korona spôsobila výpadok 2,2, klamstvo predchádzajúcej vlády 2,1. Takmer to isté.
Vláda však urobila, a preto je to rozpočet záchrany a zodpovednosti, a dokazuje to aj konsolidácia, ktorá sa udiala na strane vlády. Ako som povedal, konsolidujeme hlavne na sebe. A celková konsolidácia je vo výške 1,2 mld. eur. To, čo sme ušetrili, sme mohli posunúť späť do ekonomiky a mohli sme posunúť ľuďom.
Preto opatrenia vlády vo výške 950 mil. eur odrážajú, tak ako som povedal, sociálne, sociálne cítenie tejto vlády, keď tak poviem, čiže navyšovanie sociálnych výdavkov.
Odrážajú zvýšenie kapitoly vzdelávania na to, aby sme zatraktívnili profesiu učiteľov.
Odrážajú navýšenie výdavkov na zdravotníctvo, či už zvýšenie platby za poistenca štátu, radovo 26 %, či už zvýšenie platby 125 mil. eur na obnovu a modernizáciu zdravotníckych zariadení pod rezortom zdravotníctva.
Taktiež doprava, zvyšujeme položku v kapitole Doprava na cesty I. triedy, pretože vieme, že boli dlhodobo podfinancované, nemali pokrytú ani samotnú údržbu. Nielenže dávame na údržbu, ale dávame aj na rozvoj, pretože vieme, že po týchto cestách sa premáva najviac, alebo najviac prechádzajú občania Slovenskej republiky, preto je dôležité sa o nich patrične starať.
Taktiež pôdohospodárstvo, veľa hovoríme o potravinovej sebestačnosti, opäť meníme kurz a dávame viac peňazí.
A takto by som mohol pokračovať.
Dôležitou časťou tohto rozpočtu, ako som povedal, je sprehľadnenie, transparentnosť, ale je to aj zjednodušovanie daňového systému. Začali sme s čistením daňových rôznych výnimiek, ktoré v skutočnosti nemali vplyv na rozpočet, boli len takým pozlátkom a zavádzajúcimi informáciami, aby ľudia mohli, aby sa mohli vlády, predchádzajúce vlády prezentovať, že čo robíme pre ľudí, ale v skutočnosti, keď sa pozriete na dopad na rozpočet, tak je, tak je marginálny, ale potrebujeme ten systém vyčistiť, aby bol prehľadný a atraktívny. Toto je prvý krok.
Takže toto sú veci, ktoré v rozpočte robíme. Ako som povedal, hovoríme pravdu, je to rozpočet pravdy, záchrany a zodpovednosti.
Na záver už len poviem, že som bol prekvapený tým, že ako vystúpili vlastne exministri. Očakávam som od nich kvalifikovanejšie vystúpenia, omnoho lepšie podrobené, by som povedal, nejak nejakému komentáru, ale asi si ešte musia zvyknúť, čo to znamená opozičná práca, poctivá opozičná práca, takže to len na margo vystúpení.
Som vďačný všetkým tým, ktorí vystúpili a korektne a vecne a odborne sa vyjadrili k rozpočtu, čo tu tiež zaznelo. A je mi ľúto, že mnohí tu naozaj rozprávali veci, ktoré nemali naštudované, a vlastne svojím spôsobom takýmto zavádzali, až klamali občanov Slovenskej republiky, ktorí si to, samotný priebeh diskusie, mohli pozrieť.
Takže ďakujem vám veľmi pekne. Prosím vás o podporu tohto rozpočtu pravdy, záchrany a zodpovednosti. V tejto situácii je to to najlepšie, čo sme vedeli urobiť, a som rád, že sa nám podarilo aj kapitoly navyšovať napriek tomu, že bude taký prepad príjmov.
Ďakujem pekne a prosím o podporu. Pekný deň prajem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

8.12.2020 o 11:49 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:55

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, ctené kolegynky, kolegovia, no, máme za sebou rozpravu ku vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte. Rozprava bola obsažná. Myslím, že sme dostatočne prebrali všetky časti rozpočtu.
Pán minister rozpravu, jednotlivé vystúpenia podrobne zhodnotil tak, ako podrobne povysvetľoval všetky, všetky čísla z rozpočtu, všetky vzťahy, všetky súvislosti.
Ja chcem už teda len v záverečnom slove pridať len jeden postreh. Rozpočtu sa hovorí zákon roka a zákon roka to skutočne je. Z tohto pohľadu ma trochu mrzí, že sme mali rozpravu viackrát prerušenú a takto natiahnutú do viacerých dní. Myslím si, že rozpočet by si skutočne zaslúžil kontinuálnu rozpravu a aj čo najširšie publikum. V ťažkých časoch je dôležitý plán. Predložený rozpočet je, myslím si, že veľmi dobrým plánom a dobrou cestovnou mapou pre budúci rok.
Kolegynky, kolegovia, chcem vás poprosiť o jeho podporu a hlasovať budeme zajtra o 11.00 hod.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.12.2020 o 11:55 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
18. schôdza NR SR - 9.deň - B. popoludní
 

Uvádzajúci uvádza bod 14:01

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, neviem, či mám čítať ešte raz to, čo som čítal v dopoludňajších hodinách, a myslím si, že to nemá, nemá zmysel celkom.
Ten zákon aj, aj dôvod, prečo je v skrátenom legislatívnom konaní, tak bolo uvedené vzhľadom na dohodu brexit a týka sa to teda, samozrejme, pobytu občanov Veľkej Británie a Severného Írska a ich rodinných príslušníkov na území Slovenskej republiky a myslím, že týmto by som skôr vás požiadal o podporu tohto predloženého návrhu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

8.12.2020 o 14:01 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:03

Igor Hus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobre, ďakujem. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, aby som ako určený spravodajca predniesol túto spoločnú správu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorých predpisov, tlač 351a. Výbor pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade spoločnú správu výborov.
Národná rada Slovenskej republiky pridelila tento vládny návrh zákona prostredníctvom skráteného legislatívneho konania na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre obranu a bezpečnosť ako gestorskému. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenej lehote. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko.
Výbory Národnej rady zaujali nasledovné stanoviská: ústavnoprávny výbor odporučil Národnej rade vládny návrh zákona schváliť a výbor pre obranu a bezpečnosť takisto odporučil Národnej rade vládny návrh zákona schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť.
Gestorský výbor ma určil ako spoločného spravodajcu výborov vystúpiť na schôdzi Národnej rady v druhom a v treťom čítaní, predniesť spoločnú správu výborov a odôvodniť návrh a stanovisko gestorského výboru. Spoločná správa výborov uznesením výboru bola schválená vo výbore pre obranu a bezpečnosť č. 41 na svojej 17. schôdzi.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.12.2020 o 14:03 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:05

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja by som len v krátkosti chcel poprosiť pána ministra, či vie potvrdiť alebo vyvrátiť tie informácie, ktoré dneska alebo včera prebehli na sieťach a na internete, že došlo k dohode medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou alebo Spojeným kráľovstvom, a ak nie, alebo áno, a či sa vie k tomu vyjadriť.
A druhá vec, by ma zaujímalo, že ako sa pristupuje v Spojenom kráľovstve a vlastne v Írsku, či to bude recipročne aj u nich toto isté, alebo bude nejaký iný prístup k našim občanom.
To bude všetko asi. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

8.12.2020 o 14:05 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:05

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Neviem, o akých informáciách, teda aké informácie prebehli na sociálnych sieťach, ale ak mám ja informácie, tak zatiaľ k tej dohode ešte nedošlo. Deadline je zajtra, v stredu.
A čo sa týka opatrení Veľkej Británie voči občanom Slovenskej republiky, je to, samozrejme, na ich úprave legislatívnej. Je to veľmi podobné s tým, že občania Slovenskej republiky sa budú musieť prihlásiť na, na, na pobyt, ale takisto táto vec je riešená, sú o týchto veciach informované všetky konzulárne odbory, ktoré sa tým zapodievajú v rámci ministerstva zahraničných vecí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

8.12.2020 o 14:05 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:07

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Pán minister, ja som len na to reagoval, že ráno som čítal niekde na internete, že došlo k výraznému posunu alebo k dohode a potom zasa boli niekde inde informácie, že to nie je pravda. Tak ja som len chcel vedieť, či to je len nejaký hoax, alebo je to pravda. Ale ďakujem za vašu odpoveď.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2020 o 14:07 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:12

Andrej Doležal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ospravedlňujem sa za krátke meškanie.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som uviedol návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 106/2018 o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
V skratke sa jedná o transpozíciu európskeho nariadenia, resp. o pravidlá podľa európskeho nariadenia, ktoré súvisí s uvádzaním nových vozidiel na trh. Prvá vlna pandémie spôsobila, že nové vozidlá s emisnou normou boli predajcom Slovenskej republike dodané s oneskorením, zväčša až po letných prázdninách, kedy v Slovenskej republike začala druhá vlna pandémie. Nasledovali rôzne opatrenia vlády Slovenskej republiky, ktoré spôsobili, že došlo k poklesom predaja nových vozidiel. To znamená, predajcom nových vozidiel zostane k 31. decembru 2020 na skladoch väčšie množstvo vozidiel, ktorých počet prekročil limit vozidiel, ktoré môžu byť povolené pre skladové zásoby.
Cieľom tohto návrhu zákona je umožniť, aby maximálny počet povolení vozidiel ukončenej série pre vozidlá kategórie M1 a kategórie N1 triedy I, ktoré plnia emisné limity Euro 6d-TEMP-EVAP-ISC a Euro 6d-ISC označené písmenami DG a AM, a aby tieto limity, aby tento limit mohol byť dvojnásobný.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovolím si vás požiadať o podporu k predloženému návrhu zákona.
Veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

8.12.2020 o 14:12 hod.

Ing.

Andrej Doležal

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video