27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 20:08 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:33

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, chcem reagovať ohľadne vašej výčitky, že pán vicepremiér Holý je zbytočný v tejto vláde, že je neviditeľný. Ja viem, možno sa očakáva niekedy, že keď je niekto minister, tak by sa mal ukazovať každý deň nejak v médiách, aby bol mediálne prezentovaný, ale môžem vám povedať otvorene, že pán Holý sedí na pracovných skupinách.
A či je zbytočný? No, poviem vám ako, čisto z praxe viem, že má viacero pracovných skupín, ktoré riešia napríklad momentálne rekodifikáciu stavebného práva. Vieme, že stavebný zákon je tu účinný 40 rokov, je absolútne neaktuálny. Či už developeri, či už štátna správa, či už štátne orgány, samospráva vyslovene žiadajú po jednom, zmeňte konečne stavebný zákon a stavebné právo, pretože to, čo sa tu deje, je šialené.
Ďalšia vec, koncepcia výstavby štátnych nájomných bytov. Za rok sa tu niekto smeje, že však nespravili ste ani jeden byt, nevystavali ste ani jeden z tých 25-tisíc nájomných bytov. Ja vám poviem vyslovene porovnanie, komparáciu. Mali sme tu rok 2012 - 2016, bol tu minister Počiatek, ktorý po tisíc pripomienkach stiahol stavebný zákon z pléna, potom tu bol minister Érsek, ktorý po štyroch rokoch ani nepredložil ten stavebný zákon, čiže ideme tu porovnať 8 rokov nečinnosti vlády SMER-u s rokom činnosti vlády Igora Matoviča, resp. SME RODINA, ktorá si zobrala tento bod ako svoj vlastný. A jednoducho je to naša téma, s ktorou ideme. A jednoducho môžem povedať k stavebnému zákonu, momentálne je v predbežnom pripomienkovom konaní. Teraz v stredu by malo ísť do medzirezortného pripomienkového konania a na jeseň by mal byť účinný stavebný zákon. Koncepcia výstavby štátnych nájomných bytov ide do prázdna.
Takže či je zbytočný pán podpredseda Holý? Nemyslím si. Má pracovné skupiny, ktoré riešia reálne túto agendu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:33 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické poznámky. Pani, panie poslankyne z OĽANO, nuž, vám to treba opakovať dookola a my vám to budeme neustále pripomínať, na to sa môžte spoľahnúť. Budeme vám pripomínať, že Igor Matovič je usvedčený daňový podvodník, a jediné, čo ho zachránilo pred tým, že nesedí dnes v base, je to, že jeho trestný čin bol premlčaný. Také sú fakty, budeme to ľuďom odblokovávať dookola. Aj to, že najazdil tých 600 kilometrov denne na tej fabii s jeho mamkou. Budeme opakovať dookola to, že človek, ktorý dnes spravuje štátnu kasu, toho nezaujíma, že mu manželka prevedie 10 mil. do pochybnej spoločnosti Arcy, kde sú vážne pochybenia, že bola ako prednostný veriteľ zvýhodnená na úkor ostatných veriteľov.
Budeme vám pripomínať dookola, kým za to nebude niekto niesť trestnoprávnu zodpovednosť, že ste k dnešnému dňu minuli 520 mil. na nezmyselné testovanie, a pán poslanec Borguľa si tu môže kresliť akékoľvek finančné nezmysly, budeme vám to opakovať dookola, že za toto niekto bude niesť trestnoprávnu zodpovednosť, že ste nakúpili 15 mil. testov Siemens, ktoré stoja na skladoch a sú nepoužiteľné. Môžte si ich zrovna zobrať domov, v krbe si môžte s nimi zapáliť, keď vám bude zima.
Budeme vám to pripomínať dookola, že ste zrušili obedy zadarmo, že 50-tisíc detí nemá prístup k obedu, pretože sú to tzv. Sulíkove deti. Sú to deti rodičov, ktoré sú nezamestnané a spadli do tej sociálnej siete, že nemajú prístup ani napriek tomu daňovému bonusu.
Tieto všetky veci vám budeme opakovať dookola všetci poslanci za HLAS - sociálnu demokraciu a urobíme všetko pre to, aby vaša vláda diletantov a neschopných ľudí skončila čo najskôr. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:35 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:37

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, prichádzame pred vás so žiadosťou o dôveru tohto parlamentu a predkladáme programové vyhlásenie vlády. Do plnenia programového vyhlásenia vlády zasiahla pandémia, akú žiadna iná vláda doteraz nepoznala, a táto pandémia spôsobila aj hospodársku krízu, aj zdravotnú krízu. Namiesto toho... alebo očakávali sme, že plnú, plnú pozornosť budeme môcť venovať problémom, ktoré tu ostali po predchádzajúcich vládach, no museli sme venovať pozornosť aj pandémii, aj záchrane života a zdravia.
Ja budem teraz hovoriť o tom, čo v programovom vyhlásení nie je, to znamená o veciach, ktoré táto vláda stihla zrealizovať za posledný, za posledný rok. Ja sa budem sústrediť na tri oblasti, na eurofondy, regionálny rozvoj a oblasť IT.
V oblasti eurofondov takým zásadným problémom, ktorému sme čelili, bolo, samozrejme, obrovské nevyčerpané množstvo prostriedkov. Za sedem rokov, to znamená za programové obdobie, lebo programové obdobie trvá 7 rokov, tak za toto programové obdobie bolo vyčerpaných 29 %. Čiže za 7 rokov predchádzajúce vlády dokázali vyčerpať 29 % z objemu finančných prostriedkov. Vďaka flexibilite zo strany Európskej komisie, eurofondy sa čerpajú 7 + 3 roky, čiže máme do augusta 2023, aby sme vyčerpali zvyšných 70 %.
Za deväť mesiacov počas uplynulého roka, to znamená od marca do konca, do konca decembra, sme stihli zdvihnúť čerpanie o 12 %, čiže o 2 mld. eur vďaka krízovému manažmentu, vďaka zavedeným opatreniam, vďaka koordinovanému úsiliu celej vlády aj vďaka legislatívnym aktivitám a zjednodušeniam, ktoré sme uskutočnili.
Hneď po príchode do úradu, keďže čakal nás prázdny sklad s... so zdravotnými, so zdravotnými, so zdravotnými pomôckami, síce plný trezor zlatých tehiel u pána Kičuru, ale žiadne zdravotné pomôcky, žiadna zdravotná pripravenosť na pandémiu. Takže prvá vec, čo bola, sme sa snažili presunúť z eurofondov čo najviac peňazí na boj s COVID-om. Presunuli sme 1,1 mld. na boj s COVID-om, 410 mil. eur na udržanie zamestnanosti, kurzarbeit, 330 mil. na podporu malých a stredných podnikateľov, 204 mil. na podporu zdravotníctva, 51 mil. na podporu zdrav... zdravo... záchranárov a 109 mil. na iné opatrenia na zmiernenie, na zmiernenie dopadov pandémie.
Ako som už povedala, zásadným spôsobom sa zvýšilo čerpanie v oblasti eurofondov, škrtali sme byrokraciu, pretože za tie roky, za tých 14 rokov, čo sa čerpali eurofondy, nikto sa nezaoberal vážnym spôsobom zjednodušením byrokracie. Namiesto toho, aby pravidlá sa odstraňovali, tak pravidlá sa pridávali. Čiže v súčasnosti máme okrem európskej legislatívy, ktorú musíme dodržiavať, tak máme nespočetné množstvo našich národných pravidiel, ktoré sme si sami pridali, tzv. gold plating.
Prvé, čo bolo, ďakujem, ak ste za to zahlasovali aj poslanci opozície, bol prvý zákon, tzv. lex korona eurofondy, kde sme zjednodušovali, zjednodušovali čerpanie najmä pre covidový balík eurofondov, čiže tak, aby týkalo sa to najmä uzatvárania zmlúv tak, aby sa eurofondy a pomoc mohla čerpať rýchlejšie.
Následne v Operačnom programe Integrovaný regionálny rozvoj ako pilotný projekt sme zaviedli 40 manažérskych a procesných zjednodušení. Vďaka tomu, tí, ktorí ste z komunálu, tak viete, že pri eurofondoch nesmierne dlho trvalo vybavenie žiadostí, priemerný, napríklad pri programe, pri integrovanom regionálnom programe priemerná dĺžka vybavenia žiadosti, to znamená, odkedy ju podáte, dokedy máte schválenú žiadosť, bola okolo 300 dní, v niektorých prípadoch až 690 dní, čo je úplne absurdné. My sme to skrátili po novom tento rok sme mali projekt, ktorý sme dokázali od podania žiadosti až po koniec, po schválenie žiadosti o nenávratný finančný prostriedok za 41 pracovných dní vďaka zjednodušeniam, vďaka krízovému manažmentu, vďaka opatreniam, ktoré sme urobili. Čiže 40 zjednodušení v oblasti integrovaného regionálneho rozvoja, programu, toto je pilotný projekt, ktorý následne budeme aplikovať, tieto zjednodušenia, aj do nového programového obdobia.
Teraz máme v parlamente druhý, vlastne tretí balík zjednodušenia, antibyrokratický, novelu, dokonca na výbore za to zahlasovala aj pani opozičná poslankyňa zo SMER-u, takže ďakujem vám za podporu, že tento zákon podporíte. Teraz bude na schôdzi, kde zavádzame jednak opatrenia na stransparentnenie eurofondov, čo je reakcia na mnohé kauzy, ktoré sa v minulosti diali, ale zavádzame aj princíp, len, ako tom mám povedať ľudovo, len blázon sa nepoučí z chýb druhého a musí sa poučiť na svojich vlastných chybách.
To znamená, že opatrenia, resp. výsledky auditu doteraz, audit robí ministerstvo financií, sa nezverejňovali a žiadatelia robili stále kolom dokola tie isté chyby, pretože ministerstvo financií urobilo audit, dalo korekciu, to znamená, že žiadateľ prišiel o peniaze, samospráva, mestá, obce a následne žiadna správa nebola zverejnená.
Teraz robíme to, že všetky zistenia auditu sa musia zverejňovať, to znamená, že žiadatelia sa môžu poučiť z chýb druhých, aby tie isté chyby neopakovali, čo nám pomôže v tom, aby sme v eurofondoch, a to je jeden z hlavných problémov, ktorý v eurofondoch je, nemali tak obrovské korekcie. Korekcie sú peniaze, ktoré audit uplatňuje na základe toho, že sa robia podvody, chyby, problémy pri verejných obstarávaniach. Predchádzajúca vláda nám zanechala obrovský objem korekcií, 208 mil. eur budeme musieť platiť zo štátneho rozpočtu. To nám zaťaží obrovským spôsobom rozpočet.
A druhý zase pozostatok, okolo 300 mil. eur sú rizikové výdavky, ktoré tiež budeme možno musieť nakoniec zaplatiť zo štátneho rozpočtu. A to je všetko z jediného dôvodu, najväčšie chyby sa robia pri verejnom obstarávaní, podvody, nezrovnalosti, nedodržanie, nedodržanie pravidiel a hovorím, je to obrovská škoda pre Slovensko, keď tieto korekcie musíme nakoniec platiť zo štátneho rozpočtu. Čiže cieľ je minimalizovať korekcie. Zatiaľ hovorím, sú až v polmiliardovej, v polmiliardovom objeme.
Takisto sme pripravili, sme pripravili veľké zjednodušenie v metodike riadenia eurofondov, aby ste si to vedeli predstaviť, metodika riadenia eurofondov je asi takáto hrubá kniha (rečníčka gestom ruky naznačila hrúbku), kde zavádzame po prvýkrát, v podstate zavádzame jednotnú príručku pre verejné obstarávanie.
Doteraz tí, ktorí ste, hlavne teda tí, ktorí ste v samospráve žiadali eurofondy, tak ste vedeli, že trošku ináč, iné pravidlá musíte splniť, keď žiadate na doprave, trochu iné, keď žiadate cestu, cestu na doprave, cestu z integrovaného regionálneho rozvoja, čiže teraz to zjednocujeme, doteraz to nikto neurobil, takže jednotná príručka verejného obstarávania tak, aby sme čo najviac zjednotili procesy.
Takisto elektronizácia, nechceme žiadne papiere už a celý systém riadenia presúvame elektronicky. Samozrejme, je potreba prispôsobiť všetky systémy tomu.
Teraz to neberte osobne, predchádzajúca vláda, ale mali sme veľké problémy v mnohých operačných programoch. Niektoré operačné programy dostali tzv. varovné listy. V niektorých programoch boli zastavené platby, to znamená, že síce sa mohli peniaze čerpať, ale nepreplácala im Európska komisia. Museli sme robiť obrovské množstvo auditov, krízového manažmentu a veľkú časť problémov, napríklad v oblasti kultúry, to sa jednalo o 109 mil. eur, kde boli zablokované platby, a Európska komisia zrušila varovanie na základe, na základe uplatnených zlepšení tento rok Európska komisia zrušila varovanie pre Slovensko, uvoľnila platby pre oblasť kultúry.
Návrh partnerskej dohody. Návrh partnerskej dohody, čiže momentálne jednak máme teda koronu, musíme venovať pozornosť a mobilizuje to sily všetkých rezortov, riešeniam pandémie, ale nachádzame sa v období, kedy sa pripravuje nové programové obdobie pre eurofondy. Čiže teraz končilo jedno programové obdobie, ktoré trvalo 7 + 3 roky, a teraz začína druhé. Je to obrovská miera veľmi participatívnej a poctivej prípravy, musíte spraviť niekoľko kôl konzultácií so sociálnoekonomickými partnermi. My sme ich uskutočnili, jednak sme mali obrovské stretnutia v online priestore, čo nám zneprí... komplikovalo život, stretli sme sa so samosprávami, stretli sme sa so sociálnoekonomickými partnermi, s expertami, s vedcami. Uskutočnili sme niekoľko kôl konzultácii, z ktorých vzišlo veľa pripomienok, ktoré sme následne zapracovali, čiže bol to asi taký najväčší particita.... participatívny proces, aký sa pri príprave doteraz vôbec robil. Európska komisia nás pochválila, že to bolo ako v období pandémie takýto veľký proces ako best practice.
Návrh partnerskej dohody aj s rozdelením základných alokácii vláda schválila alebo zobrala na vedomie minulý týždeň, že začíname rokovania s Európskou komisiou, a takisto sa nám podarilo vyrokovať nový balík prostriedkov pre toto programové obdobie, tzv. REACT-EU, ktorý bol vo výške 780 mil. eur navyše pre boj s pandémiou a krízou a pre obnovu, obnovu Slovenska.
Čo sa týka riadiacej štruktúry, všetci veľmi dobre viete, že bola nesmierne komplikovaná, eurofondy mali 28 sprostredkovateľských a riadiacich orgánov, kde to bolo priam nemožné, jednotne kontrolovať výkon všetkých riadiacich sprostredkovateľských orgánov. Bolo to, bolo to komplikované, takže zjednodušujeme riadiacu štruktúru eurofondov tak, aby sme mali v budúcom programovom období jeden program, veľmi jasné jednotné pravidlá a čo najštíhlejšiu štruktúru.
Druhá oblasť, ktorá, samozrejme, bola veľmi dôležitá, bola oblasť informatizácie. Oblasť informatizácie, ktorej používateľom ste aj vy, aj občania Slovenskej republiky. Viete, že do informatizácie sa investovalo obrovské množstvo prostriedkov, 1 mld. prostriedkov z predchádzajúceho programového obdobia tzv. projekty OPIS-u. Výsledkom informatizácie je veľmi veľa systémov, až 3 300 systémov, ktoré v mnoho... často medzi sebou nekomunikujú, niektoré sú zastaralé, niektoré majú už 13 rokov, keď zomrie jeden informatik, tak ten, ktorý ovláda daný systém, mierne preháňam, ale tak celý systém padne. Mnohé mali uzavreté veľmi nevýhodné zmluvy, opakujem, veľmi nevýhodné zmluvy, kde boli autorské práva v rukách súkromného dodávateľa, nie v rukách štátu. To znamená, že veľmi ťažko sa, tým pádom ste nemohli robiť férovú otvorenú súťaž na upgrade. Čiže toto bola situácia, ktorú nám zanechali predchádzajúce vlády.
Na stole bol balík vyše 50 projektov v oblasti IT, kde bez ladu a skladu sa malo naliať 700 mil. eur z eurofondov. V prvom administratívnom kole sme ušetrili desiatky mil. eur, ďalšie úspory dosiahneme pri, pri zefektívňovaní či už verejných obstarávaní, alebo úprave projektov tak, aby tu boli projekty, ktoré dávajú zmysel, a aby sme sa zas neocitli po pár rokov s nefunkčnými systémami, ktoré musíme opravovať.
Za všetko hovorí napríklad projekt katastra, katastra, je to projekt, ktorý sa ťahá skoro 10 rokov. Obrovské chyby sú tam, stále nefunguje a nakoniec bude sa musieť časť peňazí, dostali sme pokutu, čiže tá časť nám prepadne, musíme ju zaplatiť zo štátneho rozpočtu, druhá časť, pravdepodobne tiež ju budeme musieť na základe problémov platiť zo štátneho rozpočtu. Toto je reálny stav.
Čiže zrevidovali sme projekty, zlacnili sme prevádzku portálu Slovensko.sk. Poznáte portál Slovensko.sk, cez to si občania vybavujú, vybavujú mnohé veci, je to vlastne taká brána na elektronický kontakt so štátom. Tento portál predchádzajúce vlády zazmluvnili tak, že je prakticky nemožné sa z toho vyviazať, a každý mesiac len za prevádzku portálu platí Slovensko cca 1 mil. eur. len za tento portál Slovensko.sk. Takže zlacneli sme, zlacneli sme jeho prevádzku a následne sa budeme snažiť dostať robiť to vlastnými, internými kapacitami. Samozrejme, nie je to práca na zajtra, ani za rok, je to dlhá mravenčia robota.
Takisto, to znamená zaviedli sme 5 princípov, 5 princípov štátneho IT pre dobré spravovanie IT v štáte a vláda sa zaviazala, že už nebudú žiadne ďalšie nevýhodné zmluvy v neprospech štátu. Stanovili sme jasné nové pravidlá pre transparentné IT nákupy, posilnili sme koordináciu nákupu tak, aby v nich štát získaval zo sinergií. Zaviedli sme napríklad vzorové, vzorové zmluvy, kde sme ošetrili, ošetrili práve tzv. vendor lock-in.
Prijali sme Národný plán širokopásmového pripojenia, schválili sme stratégiu, vďaka ktorej do roku 2030 budú mať všetky domácnosti prístup k ultrarýchlemu internetu, keďže optika, to sú diaľnice budúcnosti. Predchádzajúce vlády o tom rozprávali, my už pracujeme na štúdiu uskutočniteľnosti. Ako prvé priority budeme mať sociálnoekonomických partnerov, školy, verejné, verejné inštitúcie.
Sme v úlohe, v úlohe strážcu štátnej kasy. Toto bola tiež veľmi dôležitá úloha, ktorá bola úplne zanedbávaná za predchádzajúcich vlád. Úlohou, úlohou ministerstva, resp. toho dohľadu nad informatizáciou nie je len vyrábať aplikácie, resp. to je tá posledná úloha, ktorú by ministerstvo malo mať, ale úloha je koordinovať štátne IT. Pri štátnom rozpočte plníme úlohu podobnú ako Útvar hodnoty za peniaze. To znamená, Útvar hodnoty za peniaze kontroluje efektivitu a hodnotu za peniaze verejných výdavkov, my kontrolujeme efektivitu a hod a hodnotu za peniaze IT výdavkov. Už pri minuloročnom rozpočte sa nám podarilo takto ušetriť, ušetriť niekoľko mil. eur, práve odstrániť vatu, ktorá na týchto IT pros... IT výdavkoch bola.
Príspevok proti COVID-u, pomáhali sme NCZI. NCZI je vlastne informatická, poviem, že dielňa pre ministerstvo zdravotníctva. My sme pomáhali s čakárňou, upraviť systém registrácie na očkovanie. Vznik superpočítačového centra, podporili sme štátny projekt spolufinancovaním v oblasti vysokovýkonných počítačov, založenie stálej komisie pre etiku a reguláciu umelej inteligencie. Pozeráme sa do budúcnosti, vnímame, aké vážne výzvy prinášajú nové technológie. Aj vďaka tomu Slovensko chce byť partnerom pri nastavovaní európskych pravidiel. Viete veľmi dobre, že čím viac elektronizujeme, čím viac digitalizujeme, tak tým viac, žiaľ, potrebujeme aj ochraňovať osobné údaje občanov. Niekedy sa to môže zdať až kontraproduktívne, že každá, každá elektronizácia štátnych služieb vyžaduje dodatočné investície do kybernetickej bezpečnosti, tak aby sme tu nemali kybernetické incidenty.
V oblasti plánu rozvoja, programové vyhlásenie vlády, tak ako tu už povedal premiér, je akousi strechou a pod tým je akčný plán, resp. cestovná mapa, ako sa k tým cieľom dodať, dostať, ktorá má aj investičnú časť, čo je Plán obnovy. V Pláne obnovy máme aj výdavky do digitalizácie, do takých štyroch významných komponentov: kybernetická bezpečnosť, inklúzia digitálnej zručnosti pre seniorov, služby štátu a digitálna transformácia.
V oblasti regionálneho rozvoja sme pripravili víziu Slovensko 2030. Veľmi, takým jedným z pilierov je pomoc Hornej Nitre a ďalším priemyselným regiónom. Priemyselné a transformujúce sa regióny na Slovensku, to bol hlavne pilotný projekt Horná Nitra, ktorý ale v predchádzajúcom období nemal prakticky vyčlenené žiadne zdroje. Z eurofondov sa mu nevyčlenili žiadne zdroje, čiže sa len pripravoval akčný plán. Teraz je na pomoc Hornej Nitre a ďalším priemyselným regiónom pripravený Fond spravodlivej transformácie na rozbeh transformačných projektov či už v oblasti zlepšenia životného prostredia, získania nových pracovných príležitostí, inovácií a podpory kvalitnejších pracovných miest.
Takisto sme, mimovládne organizácie, ktoré bojovali s COVID-om, a takisto aj regióny dostali pomoc, päťnásobne vyššiu pomoc ako v predchádzajúcom období, ale práve na pomoc, na pomoc s COVID-om, bola to podpora organizácií, ktoré pracovali so starými, chorými, venovali sa vzdelávaniu, prevencii bezdomovectva. A podobnú výzvu pripravujeme aj v tomto roku.
Vážené dámy, vážení páni, ďakujem vám veľmi pekne za podporu a za dôveru tejto vláde.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2021 o 19:37 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:57

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Remišová, my ako opozícia tu dva dni hovoríme, že toto nie je nová vláda, že to je pokračovanie starej vlády, a vaši kolegovia tu tvrdia opak a vy začnete svoj príspevok vetou, že nám vysvetlíte, čo táto vláda stihla za rok zrealizovať.
Takže táto vláda prišla do parlamentu žiadať o podporu, takže ešte nemohla ani technicky nič za rok zrealizovať, ale 20 minút ste sa tu chválili rôznymi úspechmi, čo sa vám podarilo, ale ja nerozumiem, prečo ste taká skromná, pretože váš najväčší úspech, ktorým ste sa preslávili, bola tá kauza krabičiek, lietali tu helikoptéry, zatvárali sa ľudia. A prečo ste sa týmto nepochválili? Veď vy ste, vy ste našli obrovskú kybernetickú dieru na Slovensku. Vy ste vedeli, že tajné cudzie služby nás odpočúvajú, takže netreba byť skromný, treba sa aj po roku postaviť, povedať, že vy ste boli tá, ktorá ste nás zachránili pred týmito nehoráznymi útokmi, a myslím si, že tá, tá kybernetická bezpečnosť proste z vašich úst je jedno úplne absolútne proste vhodné, vhodné prostredie, ktoré by ste mali proste rozvíjať aj naďalej.
A druhú vec, ktorá je, že málo ste tu povedali o tom skrachovanom podniku v Košiciach, ktorý ste zachránili, a teraz nevieme, či vyvíjajú SAP, alebo čo teraz robia, aké projekty. To bude nové slovenské Silicon Valley a vy ste vtedy vyjadrili, že ešte je veľmi skoro vidieť nejaké výsledky, že to sa dostaví až o rok, o roky neskôr, takže uvidíme, čo teda oni všetko vyprodukujú, ale v každom prípade je pravda, že vďaka tomu, že za SMER-u vyčerpali len 29 % finančných prostriedkov na eurofondoch, tak vám tých 70 % zostalo, neprepadlo, takže platí teória, že žiadna prázdna špajza tu nie je.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:57 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:59

Alexandra Pivková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, ja naopak ako môj predchodca, keďže robím v systéme a viem, čo to je žiadať o nenávratné finančné príspevky, mám s tým skúsenosti, naopak, vyzdvihujem prácu aj tvoju, aj ministerstva investícií, informatizácie a regionálneho rozvoja, pretože už za tak krátky čas, za necelý rok existencie tohto nového ministerstva sa naozaj prijali veľmi významné opatrenia na zjednodušenie a zrýchlenie implementácie čerpania eurofondov. Vidíme to a cítime, takže nebudem to ďalej komentovať.
Čo vidím v programovom vyhlásení vlády tiež ako veľmi dôležité, že aj naďalej v ďalšom období vláda zabezpečí ďalšie zdroje z EŠIF-ov na minimalizovanie negatívnych dopadov na zdravotníctvo, aj na ekonomické dopady a v podstate následky v súvislosti s pandémiou alebo s postcovidovým, v postcovidovom čase veľmi dôležitých vecí, ktoré potrebujeme, ale musím povedať, že ako primátorka mesta a aj ako viceprezidentka Únie miest za regionálny rozvoj očakávam hlavne to, čo je v programovom vyhlásení vlády, a to nastavenie rozvojových a inovatívnych regionálnych politík, o ktoro... po ktorom už voláme niekoľko, ktorých už voláme niekoľko rokov, a prebudenie a rozvoj regiónu práve tým dobrým spravovaním, čo má aj náväznosť na reformu verejnej správy, aby tie riešenia a potreby boli v podstate zdola nahor a posilnili sa kompetencie regionálnych, miestnych a lokálnych, prípadne mestských samospráv v súčinnosti s novým modelom financovania, po ktorom tiež voláme.
Toto všetko je v programovom vyhlásení vlády a je to veľmi ambiciózny cieľ, naozaj to vyzdvihujem a za tie zostávajúce roky vlády naozaj je potrebné zastaviť vyľudňovanie a v tých regiónoch trošku iným spôsobom pracovať ako doteraz, to znamená nehovoriť o... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 19:59 hod.

PhDr.

Alexandra Pivková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:01

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Veľmi pozorne som počúval vaše vystúpenie, pani vicepremiérka. Ja si dovoľujem reagovať na prvú časť vášho vystúpenia, a to sú eurofondy. Eurofondy našu krajinu naozaj môžu posunúť ďalej, rozvinúť v mnohých oblastiach, doslova nechať rozkvitnúť.
A problémom však začína byť, že eurofondy sú na jednej strane neni určený, určené pre veľké spoločnosti, stredne veľké spoločnosti, ktoré majú potrebnú kapacitu, či už personálnu, ale aj finančnú na to, aby dokázali eurofondy čerpať, na jednej strane sú určené pre nich.
Na druhej strane sú určené pre malých podnikateľov, ktorí sa síce veľmi snažia čerpať, ale, žiaľ, mnoho sa dopúšťa... mnohokrát sa dopúšťajú drobných chýb a na základe týchto drobných chýb sú im a celé ani nieže časti tých peňazí, ktoré získali, sú pýtané späť, sú rušené celé projekty. Ja si myslím, že toto začína byť obrovský problém, lebo nálada medzi malými podnikateľmi je taká, že si hovoria, že už radšej nejdú čerpať eurofondy, lebo v konečnom dôsledku aj tak len na to doplatia.
A ja vás chcem poprosiť, aby, chápem, že máme potrebu absolútnej transparentnosti, tak aby boli eurofondy využité správne, čestne, transparentne, korektne, aby nezmizlo ani jedno euro na jednej strane, na druhej strane my musíme ale do, do systému kontrol a systému čerpania priniesť aj istý rozmer ľudskosti. Ľudskosti v zmysle tom, že keď niekto urobí naozaj malú, drobnú chybu, tak nebude trpieť formou zrušenia celej, celej zmluvy o nenávratnom finančnom, o eurofondoch, lebo jednoducho taká je aktuálna situácia. Na základe malých problémov sú rušené celé projekty a podnikatelia musia vracať, práve tí malí, drobní, ktorí si to najmenej vedia dovoliť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 20:01 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:03

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani vicepremiérka, už ministerstvo samotné hovorí, že to je ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja. Regionálny rozvoj sa dá robiť, len ak sa zapojí čo najväčšia masa ľudí, ktorí budú mať jediný cieľ, aby sa celá krajina pozdvihla. A na to potrebujete mať ľudské kapacity, ale aj finančné kapacity. Máte problém, pretože máte veľkú fluktuáciu ľudí na ministerstve. Dokonca aj pán štátny tajomník váš odišiel.
Po druhé množstvo ľudí, ktoré tam aj príde nových, kým sa vôbec zaučí a zistí, kde prišlo, ako sa narába v jednotlivých oblastiach, či je to regionálny rozvoj, alebo eurofondy, tak buď vám opätovne odchádza, alebo jednoducho sa hľadajú. Takto sa premrhali možno tento posledný rok, pretože keď hovoríme o rozvoji, to je o širokej diskusii. Takto mala prebiehať široká diskusia o Pláne obnovy, ktorá bola utajenou diskusiou, kde mali byť ix konferencií, a táto cesta bola správna, a vy ste sa vybrali opačnou. Jednoducho ste ho napísali, poslali a o nás bez nás.
Na druhej strane, čo sa týka operačného programu, viete, že ten sa komunikuje dlho predtým, ako, ako ste začali. Čiže jednoducho ten bol pripravený, že má byť jeden operačný program. Tu chcem len povedať, že napriek tomu, ako hovoríte, problém je, že ani výzvy nevypisuje samotné ministerstvo, len dve výzvy vypísalo, na moderné technológie a COVID bolo, ako priame. To znamená, moderné technológie dodnes neboli vyhodnotené, to je zhruba trištvrte roka.
Čo sa týka samotnej informatizácie NCZI, ako vyhodnocoval, no sami dobre vidíte, že tie dáta, ktoré boli poskytované, boli korektné. Ja som bol na konferencii, jednoducho dátové centrá sú nedostatočné a tak ďalej, je tam veľa problémov, ktoré musia riešiť, takisto vakcinačné čakárne a tak ďalej. Samotný regionálny rozvoj, zrušili ste zákon o NRO, teraz ho tvoríte, teraz je regionálny rozvoj, kde je centralizmus úplne centrálny bez ľudí z regiónov a tak ďalej a tak ďalej. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 20:03 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:06

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená pani ministerka, ja som si tak porovnával to vaše vystúpenie rok dozadu z programového vyhlásenia vlády a zdá sa mi, že zase sme sa vrátili o rok dozadu. Chýba mi tam dôsledné vyhodnotenie činnosti ministerstva za posledný rok, pretože stále uvádzate to číslo 29 % čerpania.
Ak sa pozriem na oficiálnu stránku Európskej komisie, tak rozhodujúce číslo pre Slovensko je zakontrahovanie tých jednotlivých projektov, ktoré je na čísle 98 %. Taká istá úroveň bola aj, aj v tých rokoch 2014 - 2020 a... Pardon, ešte v tej prvej finančnej perspektíve, takže dostali sme sa na podobné číslo. Vzhľadom na to, na to obdobie n+3, ja si myslím, že rozhodujúce, je to zakontrahovanie, pretože to, čo je zakontrahované, sa stihne ešte minúť, a skôr si myslím, že mali ste sa zamerať na dočerpanie ešte tých zvyšných 300 mil. eur, ktoré tam zostávajú v rámci bývalej finančnej perspektívy.
Takisto, samozrejme, odsúdeniahodné tie korekcie, ktoré sa udiali predovšetkým na ministerstve školstva, ale zase, zase sú to percentá, ktoré idú v priemere Európskej únie, tie korekcie sú v každej krajine a nie sú to nejaké enormné čísla. Z 19 mld., keď máme dvesto, 200 mil., tak je to nejaké jedno, niečo cez 1 %. Priemer Európskej únie je okolo 2 %, takže tam by som to tiež nevidel tragicky.
A to, čo sa týka novej, novej partnerskej dohody, tam si myslím, že to, čo bolo vyrokované expremiérom Matovičom na európskom samite, je nevýhodné, pretože teraz musíte presúvať do Kohézneho fondu 1 mld. Vo Fonde spravodlivej transformácie chýba 500 mil., ktoré boli pôvodne alokované, bola tam 1 mld., teraz máme 500 mil., takže ja si myslím, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 20:06 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:08

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani podpredsedníčka vlády, keď počúvam jednotlivých členov vlády, ako vystupujú, tak skoro každý odôvodňuje svoje vystúpenie slovami korona, riešime koronakrízu, problémy s COVID-om a tak ďalej a tak ďalej.
Ja vás chcem veľmi pekne poprosiť, už si, prosím vás, rozdeľte na tej vláde, kto má teda na starosti COVID. Nech to rieši jedno ministerstvo, nech má oprávnenia a nech má financie, nech má kompetencie, len neriešte, prosím vás, všetci všetko. Nechápem, prečo by minister školstva nemohol riadiť školstvo. Nechápem, prečo by minister hospodárstva nemohol riadiť hospodárstvo a prečo vy, pani ministerka eurofondov, by ste nemohli riadiť eurofondy. Už sa prestaňte za ten COVID schovávať a robte si svoju robotu na svojich rezortoch. Už to, viete, keď to bolo na začiatku vládnutia, chápem, bola to nová situácia, bolo treba nastaviť procesy na jednotlivých ministerstvách, ale to nemôže trvať rok, nastavovanie procesov. Procesy si nastavte a už sa venujte svojej agende. Takto riešite všetci všetko a nikto nič, potom to tak vyzerá.
Keď som vás počúval, ako perfektne fungujú eurofondy, ja by som vám odporúčal zrušiť ten zákaz vychádzania, ísť teda do tých regiónov, choďte sa porozprávať so starostami. My sme mali teraz stretnutie starostov z Kysúc a z Oravy. No tak ak predtým nadávali na predchádzajúce vlády, že to nefunguje, no tak teraz to už nefunguje dupľom. Dupľom to nefunguje, pani ministerka. Na vašom rezorte máme napríklad rok a pol projekty masiek. Rok a pol to tam stojí.
Preberajte už konečne zodpovednosť. Rozhodujte, vydávajte rozhodnutia, pustite tie peniaze do tých regiónov, nech to pomôže ekonomike, nech to pomôže zamestnanosti a podobne, lebo dobre, že nastavujete procesy, to je v poriadku, máte také výzvy, onaké výzvy, len reálne začnite tie projekty administrovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 20:08 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:10

Viera Leščáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Či sa vám to páči, alebo nie, tak je tu pandémia a rieši ju asi v každej krajine celá vláda. To len na margo.
Chcem ja na druhej strane veľmi vysoko vyzdvihnúť to, že ten regionálny rozvoj a ten prístup k regiónom sa zmenil. Zmenila sa filozofia, je jasné, že prešiel rok, rok v čase pandémie, čiže je jasné, že tie procesy sú pomalšie, predchádzajúca vláda vládla roky rokúce a neprišla na to, že najlepší prístup v čerpaní peňazí pre, pre región je tak, že sa opýtate toho regiónu. A práve preto začali vznikať rady partnerstva v regiónoch, čiže regióny budú samé rozhodovať o tom, kam, kam tie peniaze v regiónoch pôjdu. A to je princíp, presne ten princíp, po ktorý, po ktorom roky regióny volali.
Mňa zaujíma aj tá časť, veľmi, tá časť digitalizácie, keďže sme v strede Európy, je 21. storočie a v čase pandémie sme zistili, ako fantasticky máme vybavené školy, nemáme notebooky, nemáme internetové pripojenie, čo je na plač, opakujem, v strede Európy, rok 2021 a my riešime to, že sa deti nevedia dištančne pripájať. Takže ja vysoko hodnotím to, že ministerstvo začalo riešiť vysokorýchlostný internet, naozaj vysokorýchlostný a s pripojením do každého kúta Slovenska. Táto pandémia ukázala túto vec ako absolútnu nevyhnutnosť. Takže opakujem znova, absolútne zanedbané školstvo v tejto oblasti, a preto som veľmi rada, že sa ministerstvo rozhodlo vybrať touto cestou.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis

3.5.2021 o 20:10 hod.

PaedDr.

Viera Leščáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video