28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:20 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:12

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ľuďom postihnutým COVID-om sme sľúbili pomoc a pomoc bez tejto zmeny nemôže prísť, v štátnom rozpočte na rok 2021 bola rozpočtovaná rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19, ktorú sme vyčerpali z dôvodu nepriaznivého vývoja situácie na Slovensku súvisiaceho s pandémiou, počas uplynulých mesiacov sme schválili množstvo zákonov, vláda prijala uznesenia.
Poslanci SaS tiež hlasovali za jednotlivé zákony, poviem príklad. V marci sme napríklad schválili vládny zákon o... v cestnej doprave s cieľom zabezpečiť čiastočnú kompenzáciu pre dotknuté subjekty v oblasti cestnej dopravy a s cieľom vytvoriť legislatívny rámec pre tvorbu schém štátnej pomoci na podporu podnikov v odvetví cestnej dopravy a zníženia negatívnych dopadov v súvislosti s ochorením COVID-19. Zo 110 prítomných poslancov pri tomto návrhu zahlasovalo 109, čiže aj koaliční, aj opoziční poslanci.
Dnes tu máme zmenu zákona o štátnom rozpočte na rok 2021, čím zabezpečíme dofinancovanie opatrení zameraných na zmiernenie negatívnych následkov pandémie v roku 2021, ako aj ďalších výdavkov štátneho rozpočtu. Finančné prostriedky majú byť určené napríklad aj na podporné schémy, ktoré som spomenula, a to na zníženie strát a výpadkov tržieb pre prevádzkovateľov medzinárodnej autobusovej dopravy, autoškôl, stredísk vzdelávania vodičov. Poslanci SaS sa vyjadrili, že pri navýšení rozpočtu nebudú hlasovať za. Sami seba ste nazvali hlasom rozumu. Toto je vaša zodpovednosť voči ľuďom? Potrebujeme mať vytvorené rezervu a zároveň sa musíme pozerať na to, čo ľudia potrebujú teraz.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:12 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:13

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Viskupič, naozaj veľká vďaka za vaše vystúpenie, obdivujem vašu schopnosť zachovať si osobnú integritu, keď vidíte, čo sa všetko okolo vás deje v tejto vládnej koalícii, a aj v tých reakciách, aj z toho všetkého, čo sa tu deje, aj z vystúpení tieňového premiéra pána Matoviča určite vidíte, že vládni poslanci a predovšetkým z OĽANO sa k tomuto štátnemu rozpočtu stavajú, ako keby hrali partičku monopoly niekde s kamarátmi, a hodia si kockou a tu si vytiahnu ďalšie peniažteky a bankár im dá ďalšiu a ďalšiu sumu a tu a tam si kúpia taký a taký podnik, ale vy ste sa do tohto vystúpenia snažili naozaj priniesť hlas zdravého rozumu a apelovali ste nielen na ten zdravý rozum, ale aj na tie emócie, pretože toto naozaj budú splácať aj ich deti.
A my tu sedíme a kritizujeme to predovšetkým preto, že sa nás to taktiež dotýka. Veď my všetci spoločne žijeme na jednom území, v jednom štáte, platia pre nás jedne pravidlá a všetci budeme platiť tie isté dane. A navyšovať tu len tak v skrátenom legislatívnom konaní zase o 400 mil. eur pozmeňujúcim návrhom výdavky štátneho rozpočtu, pri ktorých už dnes vieme na základe správania premiéra Matoviča alebo, alebo ministra financií, ťažko ho nazvať nejak, aby sme ho zaradili, že to môže byť v septembri-októbri zase zvyšované. Lebo keď nestačili rozpočtovaných 8 mld., prečo ďalšie 4 mld. zrazu budú stačiť, keď tu stále strašíte ľudí ďalšou a ďalšou vlnou a ďalšími opatreniami a nutnosťou prijímania ďalších kompenzácií?! Veď takto to do nekonečna ísť nemôže!
A oni stále nehovoria o ničom konkrétnom. Ani na vaše, na vaše vystúpenie. Nepovedia vám, aký majú plán do budúcna, čo bude. Teraz potrebujeme pomoc, teraz potrebujeme rozdávať, teraz potrebujeme urobiť rezervu. A čo o 4 mesiace? Čo o 5 mesiacov? Ďalšia a ďalšia?
Dvakrát toľko vám tu povedal pán Viskupič, dvakrát toľko takmer sa ide v tomto roku minúť, ako sa vyberie. Kde to má skončiť?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:13 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:16

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán koaličný kolega, teda ak vás tak môžem ešte nazvať, lebo sa začínam v tom trošku strácať, lebo teda vám tu celá opozícia fandí. Vy nielenže nerešpektujete koalíciu, vy ale absolútne nerešpektujete ani plénum, ani poslancov, nakoľko včera sme sa dohodli, že budeme pokračovať aj počas celej noci. Občania si to zaslúžia, evidentne vy ste mali iný program, keď ste bol v televíznej debate. Pľujete ľuďom do tváre. Absolútne. Naozaj som veril, že po včerajšku už dnes nebudete vystupovať, ale nie.
Donedávna ste tvrdili, že do ekonomiky treba naliať peniaze. Nás ste tu, vašich koaličných partnerov obviňovali, že nechceme dať gastru, nechceme dať do žiadneho sektora financie, podnikateľom, živnostníkom, a dnes, keď to ideme spraviť, tak ukazujete vy vašu pravú tvár. Heslo SaS-ky po tomto, čo vy tu predvádzate, pre mňa je také, že my vám sľúbime to, čo vám nikdy nikto nemôže dať. Naozaj dnes od druhej, dnes v kríze od druhej naj... II. svetovej vojny idete tvrdiť a hovorím od druhej (ruch v sále a zaznievanie gongu), ďakujem pekne, idete tvrdiť, že sa tu ide krajina zadlžovať. Veď celý svet je, žiaľbohu, zadlžený a poznačený touto pandémiou. My naozaj ľudí, ktorí boli v prvej vlne, ktorým sme tlieskali, ktorým sme naozaj maximálne vďační, vy nechcete nič doplatiť?
Vy tu idete porovnávať Dánsko, ktoré má naozaj priemernú mesačnú mzdu 5 000 euro, uznáte sám ako ekonóm, že trošku iné odvody sú z takýchto platov. Naozaj ešte raz vás poprosím, nepľujte ľuďom do tváre, stojte si za tým, čo ste im sľúbili. Toto je o zodpovednosti, nie o politike, ktorú teraz vy dnes hráte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:16 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:18

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V prvom rade by som chcel pripomenúť všetkým v reakcii na to, čo povedal pán kolega Viskupič, že toto je rozdiel medzi pravidlami fungovania parlamentu a fungovania exekutívy. Jednoducho skutočnosť, že výbor zvoláva predseda výboru, je všetkým známa a parlament mal možnosť, ak chcel dosiahnuť to, čo včera večer chcel dosiahnuť, mal možnosť skonzultovať s predsedom výboru, že či je pripravený zvolať výbor na večer. To je pravidlo. Čiže ignorovanie tohto pravidla je problém len toho, kto tak činí. Nie toho, kto zvoláva výbor. Pokiaľ ide o to, čo tu bolo povedané, že niet peňazí, dôvod, prečo niet peňazí, prečo je Slovensko v takom zúfalom stave, je to, že bolo drancované tu terajšou opozíciou, ktorá sa tu hrá nejakých rozpočtovo strašne zodpovedných ľudí, ale povedzte mi, kto tu nakradol tie miliardy za vašich vlád, ktoré nám teraz chýbajú na to, aby sme mali väčšie rezervy v takej... v takejto ťažkej situácii.
A pokiaľ ide o jednotlivé položky v tom rozpočte, je jedna, o ktorej ja niečo trochu viacej viem, ako čo je priemer, a pokiaľ ide o zmluvu na vakcínu Sputnik, som presvedčený o tom, že nemusíme odobrať celé množstvo, tak ako to veľa ľudí tvrdí, pretože zmluva je tak napísaná, že, a skutkový stav je taký, že postačí odobrať to, čo sme už odobrali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:18 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:20

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Viskupič, ja vám chcem takisto poďakovať. Nie preto, lebo ste súčasťou koalície a my ako opozícia sa tešíme z toho, že sa tu dejú takéto, takéto nejaké roztržky medzi vami, to nie je, nie je dôvod, prečo vám chcem poďakovať.
Ja vám chcem poďakovať preto, lebo na vašom prípade a na vašom konkrétnom príklade, tak ako ho tu vidíme a vnímame po všetkom tom, čo tu odznelo, som jednoducho pochopil, ako, ako funguje Igor Matovič, či už bol v pozícii a vo funkcii predsedu vlády, alebo je dnes ministrom financií. To je človek, ktorý jednoducho nepripustí zrejme iný názor, a či je odborný, alebo je neodborný, je to zrejme jedno, proste tam je asi nejaká osobnostná prekážka, ktorá mu bráni vypočuť si, vypočuť si názor a nejakým spôsobom ho prijať, akceptovať. A chápem aj kolegov, ktorí súhlasia slepo s tým, čo tu predkladá minister financií, len presne je to o tej zodpovednosti, je to o tom, či sa budete môcť ľuďom, ale aj sám sebe do zrkadla pozrieť, a jednoducho či si ustojíte ten svoj názor a to svoje presvedčenie, ja vám v tomto chcem držať palce.
A, pán kolega, ja vás vnímam a teraz naozaj mňa nezaujímajú čísla ani, ani nejak hlbšie tá problematika, ktorá sa tu preberá, pretože na to sú tu iní odborníci a ľudia, ktorí do toho majú čo povedať, ale ja vás vnímam skutočne po viac ako roku v parlamente ako jedného veľkého dobráka a človeka, ktorý je maximálne ústretový či už v pozícii predsedu výboru, alebo, alebo pri rokovaniach, alebo jednaní s opozičnými alebo s koaličnými partnermi. Takže v tomto zmysle vám držím palce a zachovajte si to svoje presvedčenie a neustúpte, pretože jednáte proste s nebezpečným človekom, ktorý neakceptuje iný názor, akceptuje len to, čo si vymyslí, ale tak aj skončil v jednej funkcii, tak skončí aj v druhej.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:20 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:22

Zuzana Šebová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa krátko vrátim k tomu včerajšku. Pán kolega, vy ste tu argumentovali, že chcete byť zodpovedný, že proste musíte k tomu pristúpiť zodpovedne, a teda v nočných hodinách to možné nie je. To je síce pekné, ale vy ste nás proste chcel len vycvičiť. To je celé. Lebo to nie je prvýkrát, čo sa to stalo, to sa už tu raz stalo, že sme tu sedeli, celé plénum, a čakali sme, kedy skončí zdravotnícky výbor, ale pani predsedníčka odišla domov, lebo nemala čas. Nemala čas sa oboznámiť s tým, čo bude na rokovaní výboru. Takže toto nie je novinka, to a dneska ste to tu aj povedal vlastne, že ste nás vycvičil.
Druhá vec. Ja nebudem pochybovať o vašej odbornosti, ale to dnešné vystúpenie bolo ako prednáška na vysokej škole. Na vysokej škole ekonomickej, odbor financie. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Ale my tu riešime reálnu situáciu. A mňa len veľmi mrzí alebo... no je mi to, bohužiaľ, to je smiech cez plač, že vy ste sa vlastne stali takým, takým užitočným panáčikom pre opozičných poslancov a oni sa, oni sa len smejú, oni si otvoria pukance a môžu len tlieskať, lebo to je celé. Vy sa tešíte z toho, že vás chvália? Ako to vám ako robí dobre? Lebo ja to tak nevidím.
Druhá vec je, pán kolega, SaS-ka sa profiluje ako propodnikateľská strana. Áno? Vy žijete na Slovensku? Vy sa pohybujete medzi podnikateľmi? A to je jedno, či to je gastro, alebo akýkoľvek sektor. Vy ste včera v rozprave povedali, že ideme do dobrých časov. Áno, máme málo hos... málo, málo hospitalizovaných, málo nakazených. Ale čo to má spoločné s ekonomikou? Tá je na kolenách, pán kolega!
A ja vám dám jednu otázku, ako chcete naštartovať ekonomiku, lebo od toho sa to celé odvíja.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:22 hod.

Ing.

Zuzana Šebová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:24

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si myslím, že všetko podstatné už od mojich kolegov zo SME RODINA bolo, odznelo, jedine, čo by som chcel povedať, je, pán kolega, vnímate vy, čo sa udialo za posledné roky, dajme tomu od krízy 2008 - 2010, alebo aj ten problém Grécka, čo sa udial, a teraz v neposlednom rade momentálne prišla taká kríza s tým COVID-om, že čísla, ktoré budú vykazovať štáty teraz najbližšie roky buď budú mať oficiálnu, alebo zakamuflované zadlženie, to budeme sa všetci len diviť, takže môj názor je, že ten príspevok, ktorý si mal, je tak v omeškaní 20 rokov. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:24 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:25

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Milý kolega Marián, tiež rada vychádzam z prirovnaní štátov ekonomík a ty si prirovnal Dánsko so Slovenskom, no Dánsko nemalo 40 rokov komunistických vlád a nemalo ani 12 rokov vlády SMER-u - SD. Predsa existuje kontrolný mechanizmus a SaS-ka môže byť súčasťou kontroly, či tieto finančné prostriedky budú efektívne využité.
My keď len obecný rozpočet pripravujeme, zohľadňujeme príjmy a nevieme ešte, aké budú výdavky, ale efektívne a hospodárne využitie finančných prostriedkov predsa kontroluje obecné zastupiteľstvo a hlavný kontrolór, každoročne robíme audit.
Je mi preto ľúto, že po tak ťažkom období, ako bolo, bolo obdobie roku 2020 - 2021, ktoré bolo postihnuté pandémiou COVID-19, my teraz rozmýšľame, či máme pomôcť ľuďom postihnutým pandémiou, či máme pomôcť gastro, cestovnému ruchu alebo zdravotníctvu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:25 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:26

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Marián, mi je veľmi ľúto tvoj postoj, aký dneska máš, ale aj aký si ho mal včera. Ja si myslím, že si osobne plne uvedomuješ, že treba podporiť navýšenie, ale ja vidím v tom problém taký prvotný, že ste si najprv spravili tlačovku bez toho, aby ste si prvýkrát to navýšenie dopodrobna prečítali, naštudovali a zistili ste, že je potrebný, a teraz je určite veľmi ťažko hlasovať za niečo, čo ste skritizovali, hoci tušíte, že to musíme prijať a schváliť.
Možno na záver len také odporúčanie do budúcna, že najprv dvakrát meraj, a potom raz rež, je to veľmi dobré a myslím, že aj v politike. A peňazí, kto je na ministerstvo školstva a ministerstvo hospodárstva, tak ja si pozriem na... potom koncom roka, že koľko tieto ministerstvá ušetrili a ako dobre hospodária, a zároveň verím, že oddnes, ak bude náš koaličný partner SaS-ka prichádzať so zákonmi, tak príde len s takými, ktoré nebudú mať vplyv na štátny rozpočet, a takto budeme spoločne šetriť peniaze v našej krajine.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:26 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:27

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Marián Viskupič... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, skúste, prosím, do mikrofónu, lebo vás nie je počuť.

Kuriak, Milan, poslanec NR SR
Pán kolega Marián Viskupič, čo sa týka vedenia finančného výboru, musím potvrdiť a dať za pravdu, že si ho naozaj vždy viedol korektne aj veľakrát odborne. Z poslancov strany SaS si teba a Milana Laurenčíka vážim najviac. Niekedy si myslím, že ani nepatríte do tejto strany.
Len nerozumiem niektorým aj tvojim krokom a prístupu strany SaS. V rozprave na jednej strane tvrdíš, že si za pomoc ľuďom, a na druhej strane si proti navýšeniu štátneho rozpočtu. Povedz mi, keby sa zmena rozpočtu neschválila, z čoho a z akých peňazí by sme pomáhali ľuďom. Nerozumiem celkom, prečo tak zúfalo bránite schváleniu navýšeniu rozpočtu, veď kvôli COVID-u v mnohých iných krajinách zvyšujú rozpočet tiež o miliardy a o mnoho väčšie sumy, ako je to u nás.
Nerozumiem často prístupu strany SaS a krokom, podpásovkám v koalícii. Niekedy mám pocit, že nejednotou vám ide o jedno, a to o pád tejto vlády, čo by bola obrovská škoda a veľká strata pre Slovensko. Mám, mám už pocit, že chcete vedome vrátiť Slovensko späť do rúk vlády SMER-u. My ale urobíme všetko preto, aby sa to nikdy nestalo.
V poslednej dobe sa nám veľmi zle s vami spolupracuje, keď nemáme vo vás istotu a podporu, čoho sme boli za 14 mesiacov svedkami niekoľkokrát. Mám pocit, že vám na Slovensku až tak nezáleží a potreby ľudí sú vám ľahostajné. Ja by som vás chcel poprosiť, naozaj, ak máte vôľu zmeniť a pomôcť Slovensku, chcem vás poprosiť všetkých zo strany SaS... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:27 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video