35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.7.2021 o 19:45 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

19:24

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážený pán minister, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby Národná rada uzniesla sa na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali ihneď.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

24.7.2021 o 19:24 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:25

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, viem, že momentálne v tomto pléne a v rámci celej Slovenskej republiky sa rieši úplne iná a dôležitejšia téma, a to je diskriminácia občanov, ktorá podľa mňa aj po schválení tohto zákona, po týchto úpravách bude ďalej pokračovať, ale pevne verím, že sa nám to podarí potom zvrátiť na Ústavnom súde.
Čo sa týka zákona č. 280/2017 Z. z. o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka o zmene zákonov a príspevku vlastne poskytovania z EÚ štrukturálnych a investičných fondov, navrhovaná zmena kompetencií prechodu tejto aktualizácie pôdnych blokov a prideľovania iných, nových čísiel je súčasťou integrovaného systému administrácie priamych platieb, a preto nie je problém, keď toto bude vykonávať Pôdohospodárska platobná agentúra. Je to zvykom aj v iných členských krajinách v rámci Európskej únie, kde to je rozdelené, niektoré to robia, tieto agentúry a niektoré to robia samotné, samotné ministerstvá. Čiže samotný problém v presune nie je a problém, problém je dlhodobý z hľadiska tohto. Od roku 2004 do roku 2018 uvedené dve činnosti, ktoré sa teraz aktuálne presúvajú, boli vykonávané ministerstvom, hlavne po nástupe vtedajšieho (ruch v sále a zaznievanie gongu) ešte terajšieho bývalého pána Mičovského, ministra pôdohospodárstva, drast... kde sa drasticky skrátil počet zamestnancov, ktorí riešili túto agendu.
Navyše tento rok sa tieto činnosti, ktoré sa presúvajú, opäť boli delegované na Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy, a tento problém sa doteraz vôbec neriešil a len sa presúval vyše roka a pol a bolo to také presúvanie toho čierneho, čierneho Petra. Za rok sa nič neurobilo a nič sa neurobilo ani za ten rok a pol. Pod vedením pána Mičovského sa nespravilo ani s hardvérovým vybavením, ani sa nezabezpečili mzdové prostriedky potrebné na navýšenie počtu štátnozamestnaneckých miest. A toto je najhoršie na tom, to, že s vysokou mierou pravdepodobnosti môže byť jeden z dôvodov, prečo Pôdohospodárska platobná agentúra nezíska akreditáciu. Problém teda nie je v tomto presunutí týchto kompetencií v rámci tejto novelizácie, ale skôr, tak ako som povedal, je problém personálny a technický, a preto my zahlasujeme za túto novelizáciu, za tento presun, ale budeme ostro sledovať, či sa zabezpečia finančné prostriedky a personálne vybavenie v rámci, v rámci PPA-čky na to, aby tieto, tieto veci fungovali.
V rámci pôdohospodárskej platobnej agentúry sú aktuálne veľmi vážne a dosť veľké problémy pod vedením aj terajšieho nového generálneho riaditeľa, ktorý hneď, ako nastúpil na pôdohospodársku platobnú agentúru, tak pozastavil nielen vyplácanie už schválených žiadostí o platby aj zverejnenie, v rámci zverejnených výziev 4.1, 4.2, ale aj administrano... administri... administráciu všetkých doteraz nevybavených žiadostí o platbu. Čiže je to na škodu, samozrejme, pre poľnohospodárov, ktorí s týmito platbami počítali, a zvýši sa ich úverové zaťaženie. A tu je to podstatné, čo chcem vystúpiť, je v tom, že terajšie nové vedenie, nový generálny riaditeľ si zadal vypracovanie ďalšieho nejakého procesného, manuálneho úkonu, nejaký ďalší audit od spoločnosti PWC, a teraz vám vysvetlím celú genézu, ktorá začala fungovať ešte, ešte minulý rok.
Čiže terajší nový šéf generálneho... generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry zadal spoločnosti PWC vykonať ďalšie aktivity, čiže za to PPA-čka zase zaplatí. A poviem vám genézu z minulého roku, kde spoločnosť PWC pod vedením vtedajšieho generálneho riaditeľa PPA-čky a už vlastne pod vedením aj rezortu ministra, ministerstva, ministrom pánom Mičovským, spoločnosť PWC vykonala tzv. forenzný audit na Pôdohospodárskej platobnej agentúre. A tento forenzný audit vykonala spoločnosť PWC, táto spoločnosť PWC to vykonala zhruba za necelých 900-tisíc euro, podotýkam, že teraz vykonáva ďalšie pod novým vedením generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
Minulý rok tento audit, ktorý bol vykonaný, sa podpisoval dodatkom, a to je zhodou okolností veľká náhoda, tento, tento dodatok podpisoval vtedajší štátny tajomník, terajší minister pôdohospodárstva pán Vlčan pre spoločnosť PWC. Teraz sa vykonáva ďalšia aktivita od spoločnosti PWC na PPA-čke, čiže kladiem si otázku, koľko toho táto spoločnosť PWC robila, či pre ministerstvo, alebo pre Pôdohospodársku platobnú agentúru.
A poviem vám, prečo hovorím o spoločnosti PWC. Určite ste sa to viacerí dozvedeli ešte v minulosti, viete, kto je spoločníkom, alebo teda partnerom spoločnosti PWC, ktorá vykonávala tento forenzný audit a vykonáva ďalšie veci? Je to pán Tučný. A pán Tučný je spolužiak pána Matoviča. A pán Tučný je brat, ktorého sestra spolu s pánom Tučným boli s pánom Matovičom na dovolenke v Chorvátsku, kde mu, páni, sestra pána Tučného prepisovala diplomovú prácu. Čiže jednoznačne preukázateľné, že pán Tučný, ktorý je partnerom tejto spoločnosti PWC, ktorá vykonávala forenzný audit a vykonáva ďalšie veci, možno, že bude zaujímavé si pozrieť aj na jednotlivých iných ministerstvách alebo spoločnostiach, či táto spoločnosť nevykonáva, a je veľmi zaujímavé, že práve pán Tučný je kamarát zo školy a spolužiak pána Matoviča a je to jeho blízky človek, to sú všetko medializované informácie a vlastne vtedajší pán Tučný so svojou sestrou boli s pánom Matovičom na dovolenke v Chorvátsku, kde mu prepisovala jeho sestra diplomovú prácu.
Dámy a páni, myslím si, že toto sú jednoznačné prepojenia o tom, či už ako pán právnik Miškovič, ktorý na jednotlivých ministerstvách alebo spoločnostiach vyťahoval neskutočné peniaze, tak aj asi pravdepodobne cez pána Tučného sa tieto peniaze vyťahujú teraz napr. cez PPA-čku, alebo ďalšie, ďalšie ministerstvá. Čiže budeme sa pýtať a mrzí ma, že tu neni pán minister, lebo by nám mohol vedieť odpovedať na tieto otázky, nakoľko minulý rok tento dodatok so spoločnosťou PWC podpisoval ako vtedajší štátny tajomník na ministerstve pôdohospodárstva. Je záhada, že teraz je minister, obsadil si človeka na, za generálneho riaditeľa PPA-čky a zrazu tento človek dáva vykonávať tejto spoločnosti PWC ďalšiu nejakú zákazku. Takže budeme sa pýtať a žiadať od ministerstva, aby nám, aby nás informoval o tom, koľko táto spoločnosť vykonáva za aké financie. A je to neskutočný zase ďalší biznis, ktorý jednoznačne preukazuje, preukazuje prepojenia, prepojenie Matoviča a jeho blízkych ľudí, kde sám priznáva o tom, že to je jeho spolužiak, a bezprecedentne o tom, že mu ešte jeho sestra prepisovala diplomovú prácu.
Dámy a páni, toto keby sa stalo v minulom období za nás, tak ako len, len percento z toho je, tak sú plné námestia a zas kričíte všetci na uliciach. Je to neskutočné a toto je príklad toho, ako fungujete. Takže je, potreboval som toto informovať a verím, že aj novinári po vypočutí si týchto informácií začnú, začnú troška viacej okolo toho a zistia všetky tieto informácie, lebo je to len jeden ďalší kšeft.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2021 o 19:25 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:34

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Takáč, tento návrh zákona, ktorý tu máme na stole, podporíme aj my. Ide v podstate o to, keď chceme, aby Pôdohospodárska platobná agentúra získala akreditáciu, tak toto je jedna z podmienok, ktorú musí teda spĺňať.
Potom si ďalej uviedol, že dneska je tam teda problém s tými personálnymi kapacitami. My obidvaja ako členovia pôdohospodárskeho výboru máme priebežne tie informácie a vidíte, že to je práve jeden z tých bodov, ktorý tam stále teraz, čo som si poslednú aktualizáciu pozeral, tak tam svieti, že neni splnený a že tá personálna poddimenzovanosť tam stále teda trvá. Neviem si potom predstaviť, keď dostanú ešte nové kompetencie, ako to chcú stihnúť do toho určeného termínu. A to, že dneska PPA-čka nefunguje, tak jak máš ty tie skúsenosti, takisto aj mne volajú ľudia, ktorí tam v podstate mali projekty, mali schválené projekty, mali schválené dotácie. Oni sa teraz podľa toho zariadili, naplánovali si nejaké veci a hovoria, že dneska sa oni na PPA-čku nevedia dovolať. Pýtajú sa, čo máme robiť, však tá PPA-čka vôbec, vôbec nefunguje, že v podstate mali sme tam nejaké peniaze, ktoré sme mali riadne schválené v tých projektoch a nevieme sa pohnúť teraz ďalej, hej.
Čiže pozrite sa, treba sa pozrieť teda aj z tejto stránky naozaj na to, aby to personálne a technické vybavenie bolo také, že by fungovali pre tých občanov, a nie iba sa tvárime, že tu máme nejakú agentúru, ktorá v podstate ale dneska nefunguje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 19:34 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Čo sa týka platobnej agentúry, tak to asi nie je žiadne tajomstvo a všetci, všetci vieme, že platobná agentúra je vo vážnych problémoch.
Tie problémy vyústili do toho, že momentálne je v stave podmienečnej akreditácie, je tam nejakých 77, keď si dobre pamätám, úloh, ktorých väčšina je závažných, veľa je takých iba jednoduchých, operatívnych. A ten najdôležitejšej, najdôležitejší problém aj najväčší problém, ktorý má platobná agentúra, sa nazýva digitalizácia. To je ten, ten problém a nástroj, vďaka ktorému, vďaka ktorému sa udialo veľa nekalých praktík na platobnej agentúre, a spoločným menovateľom alebo výsledkom tých nekalých praktík je jedno slovo, ktoré je mediálne veľmi známe, nazýva sa Dobytkár.
A práve vďaka Dobytkárovi sme sa dostali do situácie na ministerstve pôdohospodárstva, že boli pozastavené a sú prehodnocované projekty a sú pozastavené na prehodnocovanie nové výzvy, pretože vďaka Dobytkárovi... (Reakcia z pléna.) Vďaka Dobytkárovi... (Reakcie z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
222.
Poprosím vás, kolegovia... (Reakcie z pléna.) Poprosím vás, nevykrikujte! Tak, ďakujem pekne. Pán poslanec Blaha, pán... (Reakcie z pléna.) Nevykrikujte, poprosím vás!
A vráťte, prosím, slovo pánovi poslancovi Karahutovi.


Karahuta, Jaroslav, poslanec NR SR
223.
Takže vďaka, vďaka Dobytkárovi, vďaka Dobytkárovi nám hrozí korekcia vo výške minimálne 25 %. Ja sa teraz pýtam, pokiaľ je minister Vlčan zodpovedným ministrom, má teraz vyplácať, vyplácať momentálne podpory, pokiaľ bude musieť, z každého milióna 250-tisíc vráti zo štátneho rozpočtu do Bruselu, resp. zo 100 mil. 25, možno 40 mil. späť do Bruselu? Tak asi by to nebolo správne.
Pokiaľ sú nejaké podozrenia, pán poslanec, samozrejme, treba sa pýtať. Treba sa dotazovať, máme zákon o slobodnom prístupe ku informáciám. Máme, máme dobrý, korektný vzťah a vieš dobre, že ja takéto veci podporím, a úplne kľudne môžme, môžme o tom rokovať. Ja, ja nevidím dôvod, aby sme mali zastávať sa nejakých možných budúcich nekalých praktík.
A tie personálne problémy sú spôsobené iba jedným, PPA-čka má zlé meno a to meno sa bude budovať niekoľko rokovať.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 19:35 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:37

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Pani poslankyňa Halgašová.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 19:37 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:38

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Zákon, ktorý prerokúvame, je legislatívou ktorej, kvôli ktorej sme tu dnes naozaj vôbec nemuseli sedieť, pretože tento zákon je iba dôsledkom riadenia rezortu pôdohospodárstva za predchádzajúcich vlád. Ja viem, že kolegovia, ktorí sú dnes v opozícii, neradi o tomto rozprávajú, ale treba veci uviesť na pravú mieru.
Ja tomu úplne rozumiem, pretože bola to ministerka Matečná, keď sa teda objavili, ako povedal kolega, kauza Dobytkár a rôzne podvodné praktiky vo vyplácaní priamych platieb, keď ona sama predsa odobrala a zrušila Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy, odvolala riaditeľa VÚPOP-u pána Kromku a zobrala si tieto veci pod riadenie priamo pod rezort pôdohospodárstva. Čiže pred túto priepasť ste Slovensko doviedli vy a táto vláda namiesto pomoci našim poľnohospodárom sa musí zaoberať vami spôsobenou katastrofou, pretože je potrebné obnoviť akreditáciu PPA-čky. Tá situácii v PPA je skutočným amaterizmom, ale nie je to dôsledkom tejto, ale predchádzajúcej vlády.
Preto vás chcem požiadať, a som rada, že ste aj povedali, že tento zákon podporíte a že zaňho zahlasujete. Asi dobre viete prečo. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 19:38 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:40

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Takáč, ale tu nikoho nezaujíma jasné prepojenie Matoviča, jeho spolužiaka a, samozrejme, ich spoločné aktivity, bo odpoveď koaličných poslancov bola, že no a čo, aj oni mali spolužiakov. Áno, ale s nimi netrávili dovolenky, nechodili s nimi a neboli takto prepojení. Ale, toto je tu zasa druhá vec, lebo to je náš človek. A vtedy ide všetko bokom.
Protikorupčné hnutie, počujete ma, pročkovci? Zobuďte sa, prosím vás, alebo prestaňte používať slovo, že ste protikorupčné hnutie. Ste prehnutí zlodeji, ktorí ani kradnúť nevedia.
Ani kradnúť neviete!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 19:40 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:40

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
PPA-čka, Poľnohospodárska platobná agentúra nielen má veľmi zlé meno, ale katastrofálne. A z 1,5 roka na ministerstve pôdohospodárstva sa urobilo veľmi pramálo, skoro nič. Poľnohospodári a hlavne tí malí a strední poľnohospodári sú kdesi na chvoste. Konečne možno nejaké tie projekty, ktoré boli schválené, všetky sú zaseknuté. Budeme sa tu vyhovárať na nejakú kauzu Dobytkár. To už malo všetko byť vybavené a vyplácať ako tieto projekty týmto farmárom. Toto je na Slovensku likvidačné, likvidačné to je. Ale ja si nemyslím (povedané so smiechom), že tu sa čosi zmení aj tuná cez tento návrh zákona, jaká kozmetická úprava.
Však príkladom je toho, že takýto návrh zákona, ako to riešiť a preniesť ako kompetencie z ministerstva pôdohospodárstva na Poľnohospodársku platovú agentúru, predkladá minister zdravotníctva? Tak toto už jedna úroveň, toto je vaša vizitka, vašej vlády. Však to je jedna obrovská katastrofa! To je taká obrovská hanba, toto, čo tu vy tu predvádzate. Minister a štátny tajomník, obidvaja sedia tuná v lavici prikutí. Však tu mali vystúpiť, však nech sa páči, nech ešte vystúpia v rámci tejto rozpravy. Čo sa zrobilo tuná za rok a pol pre poľnohospodárov? To je likvidačné.
Tisíc kamiónov denne tuná my dovážame. My nie sme sebestační v potravinách, možno sme už kdesi na úrovni 34 %, ak vôbec tam sme. Za tri dni nás zachváti taký hlad, keby sa nedoviezli tie kamióny, však tí ľudia by vás hnali vidlami. Prosím vás pekne, čo to vy tu rozprávate, že aké zmeny budú tuná? Nedá sa tomu veriť, už len dôkazom je toho to, že vy nás máte asi v takej úcte, že minister zdravotníctva, ktorý tuná predkladá očkovací zákon, predkladá tuná odrazu návrh zákona, ktorý sa týka poľnohospodárstva a poľnohospodárskej agentúry.
Tá je úplne otrasná, úplne totálne otrasná.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 19:40 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:42

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo aj za faktické poznámky. Predrečník Štefan Kuffa to povedal, tiež som očakával od pána bývalého ministra aj štátneho tajomníka, pána Mičovského a Fecka, vystúpenia. Ale ja ich chápem, že nemôžu v tejto veci vystúpiť, lebo za rok a pol nič nespravili.
Ľudia odišli, prepustili odborníkov, nedofinancovali, nezabezpečili digitalizáciu, a preto sme v takom stave, v akom sme. A aj pani kolegyňa Halgašová hovorí o tom, že táto vláda namiesto pomoci sa musela zaoberať neviem čím všetkým. No realita je taká, že vy ste zaoberali až tak tým všetkým, že ste v rámci Plánu obnovy a odolnosti pre poľnohospodárov a potravinárov dali jednu veľkú nulu, jednu veľkú nulu. Vy ste ich zase z hľadiska úrovne ohrozili v rámci Európskej únie čím ďalej, tým viacej a viacej. Nič ste nerobili.
A také vyhováranie sa stále na toho Dobytkára, na pani Matečnú, však dobre, vyhovárajte sa. Ja hovorím jednu vec, pokiaľ boli nejaké porušenia a nejaké veci, tak nech sa to vyšetruje. Ale také, to je také, také vyhováranie sa, že teraz nám Európska komisia alebo to je DG AGRI ide skresať o 25 % preto, leto tu máme kauzu Dobytkár. Ako nám môže skresať na základe toho, keď tá kauza Dobytkár nebola ešte vyšetrená? To sú len také, taká nejaká zvláštna argumentácie z vašej polohy. A teraz čo, teraz sa na PPA-čke budú tváriť, že teda čo keď sa to, nejako to dopadne, tak nejdeme vyplácať, lebo môžme prísť o to, že 25 % budeme musieť vrátiť. A čo keď to všetko dopadne úplne inak, a my zistíme, že sme niekoľko miliónov, desiatok až sto miliónov nevyčerpali v rámci toho starého programovacieho obdobia?
Takže treba zvážiť všetky tieto faktory. A realita je taká, že tí poľnohospodári už tie výzvy, ktoré boli podané, a tie zmluvy, ktoré sa mali podpísať, čakali na tie finančné prostriedky. Je to od minulého roka, sú to, sú to, boli ste tam vy, koalícia, takže asi je to všetko v poriadku, keď tak hovoríte, tak sme mali tým poľnohospodárom a potravinárom tieto peniaze vyplatiť, a nie teraz to budú musieť všetko úverovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 19:42 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:45

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, mám procedurálny návrh, pán podpredseda. Predseda Národnej rady sa vôbec netajil tým, že túto schôdzu zvolal v piatok preto, aby dotiahol kšeft s nákupom bytov za miliardu. Ste sa pekne dohádali a urobili ste skvelý kšeft. OĽANO bude kupovať obrovské množstvo testov za stovky mil. eur a, samozrejme, SME RODINA za to dostane miliardu na kšefty s developermi.
Prosím, potvrďte, a v tom bude môj procedurálny návrh, potvrďte, či je pravda, že vás poveril predseda Národnej rady, aby ste riadili ďalej túto schôdzu, a že odišiel na dovolenku. Po tom všetkom, čo predviedol včera a dnes, aký kšeft vyrokoval, že odišiel na dovolenku.
Dávam procedurálny návrh, aby sme prerušili rokovanie parlamentu dovtedy, kým sa nevráti predseda parlamentu, ktorý toto všetko spískal, naspäť na svoje miesto, a riadil túto schôdzu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.7.2021 o 19:45 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video