51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.12.2021 o 22:33 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:15

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Keď som počul tohoto nešťastného človeka, pána Mičovského, nemôžem naňho reagovať, tak reagujem na pána Karahutu.
Pán Karahuta, v podstate máte pravdu, ale pýtam sa, ako chcete urobiť niečo, keď vedľa vás sedí nejaký pán docent, profesor, pán poslanec, ako sa volá? Šnídl? (Šídl, pozn. red.) Šnídl, ktorého, v minulosti sa hovorilo, že ekoteroristi tu pýtajú peniaze a on je jeden zo zakladateľov, ak si dobre pamätám, ten ekoteroristickej organizácie, ktorá tu pôsobí.
A musím ti vyčítať, pán poslanec Karahuta, dajte právo veta. Nehovorte tu o tom, že to nemôže byť, nemôže byť. My tomu veríme, že to nemôže byť, ale majte konečne gule, SME RODINA, a dajte právo veta, aby toto neprešlo. Veď pán Budaj tu sedí, pán Budaj tu sedí, usmieva sa, usmieva sa, lebo vás majú, nechcem to povedať že v paži, ale majú vás na okraj tohoto poslaneckého zboru a pán Budaj sa usmieva, lebo však to bolo ako v ŠtB – niečo bude. A niečo bude, niečo bude takého, že prídeme o lesy a pán Šnídl bude sedieť a bude peniažky počítať a my tu budeme sedieť, usmievať sa a Boris Kollár so SME RODINA bude za to hlasovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.12.2021 o 22:15 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:17

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, ja si myslím, že aj predkladatelia z SaS by si mali trochu uvedomiť, že nemusia veci vyjsť, aj keď ich možno myslíte, predpokladajme, že dobre. To, čo ste urobili napríklad v Bratislavskom kraji s autobusovou dopravou, kde chodí každý tretí autobus, tak to takto nefunguje autobusová doprava ani v treťom svete. A to, že vy idete teraz prevádzať majetok za 3,4 miliardy euro a robíme to o štvrť na jedenásť večer, dali ste to predsedovi výboru pre poľnohospodárstvo vedieť o štvrť na päť, to je, to je také pošliapanie základných pravidiel fungovania parlamentu a demokracie, že keby to lobisti robili inak, tak by to robili ešte lepšie.
Toto je, toto je také poníženie celého toho procesu a práve vy, ktorí ste sa vždy hrdili a proste ste tu poúčali, že ako dodržiavať tú čistotu procesu a tak ďalej, toto absolútne nie je o ochrane prírody, toto je len o tom, aby tie projekty, na ktorých sa tu Budaj smeje, keď mu tu hovoríme o tých 5 miliónov za sysle, 20 miliónov na vtáky, exkrementy pre medvede za 8 miliónov, a schvaľujete to v deň, kedy dáte zavrieť za, pred budovou parlamentu záchranárov, ktorí sem došli prosiť, aby mali navýšené peniaze. A vy sa tu smejete pod tými vašimi respirátormi, pretože títo ľudia sú vám ukradnutí. Tak proste aspoň to predĺžte na iný deň, pretože už len z tohoto dôvodu je to trápne, že to robíte v deň, kedy ste tu pokutovali tisíc eurami a ešte sa verejne hlásite k tomu, že tých policajtov tam na týchto lekárov a zdravotníkov poslal váš minister, minister, ktorý dnes v Bruseli rozprával, že sem naveze afganských migrantov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.12.2021 o 22:17 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:19

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja tak trošku globálne budem na to reagovať.
Čo sa týka nejako vetovania, my máme v programovom vyhlásení vlády jednotnú správu chránených území. My ju tam máme. My sme za to programové vyhlásenie vlády hlasovali. Mne vadí ten obsah, nie ten cieľ, alebo ten spôsob, akým to ideme robiť, to je ten problém. Pretože ja osobne som za to, aby tie národné parky boli spravované na ministerstve životného prostredia, ale za jasných a transparentných pravidiel a za pravidiel, ktoré nespôsobia to, že ešte viac budeme polarizovať vidiek. Ten náš kresťanský vidiek! Si uvedomme, ten náš kresťanský vidiek dostane, môže dostať, nieže dostane, môže dostať jednu obrovskú facku. Preto tí ľudia, tých 500-tisíc vlastníkov lesov, tých 2,7 milióna ľudí, ktorí žijú na vidieku, oni chcú vedieť, že za čo budú, z čoho budú na budúci mesiac, na budúci rok žiť, z čoho budú mať príjmy.
Čiže, a pokiaľ má mať toto úspech, tak jedine za takých podmienok. A pokiaľ nechceme mať tu traktory a vidly pred parlamentom, že do 1. 4., keď sa bude robiť ten presun, tak bude zverejnené presne, kde sa bude vidiek nachádzať o rok, o dva, o päť a o desať. Pokiaľ to nebude, nechcem byť zlým prognostikom, ale budeme tu mať na Námestí Alexandra Dubčeka veselo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.12.2021 o 22:19 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:21

Jaromír Šíbl
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, sľubujem, že budem vzhľadom na pokročilú hodinu (ruch v sále, zaznievanie gongu) stručný, obmedzím sa na niekoľko poznámok.
Mňa osobne veľmi teší, že ochrana prírody, tá skutočná ochrana prírody v tomto parlamente, sa jej dostalo takej pozornosti, akej, trúfam si povedať, ešte v histórii tohoto parlamentu sa tak intenzívne, tak dlho a tak búrlivo o ochrane prírody nediskutovalo. To vnímam naozaj ako pozitívum.
Na druhej strane mi je trochu ľúto, že tí, čo najviac vykrikujú a strašia nás tu, že aké katastrofické dôsledky pre Slovensko, slovenský vidiek, slovenskú prírodu spôsobí táto vcelku nevinná reforma, lebo touto reformou vlastne len posúvame správu štátnych pozemkov tam, kde vo väčšine civilizovaných krajín v Európe a vo svete je, to znamená na organizáciu, ktorá je na tento účel explicitne zriadená, a tou je správa národného parku. Takže nič také hrozné, negatívne by sa nemalo stať. Ale mňa najviac fascinuje, že proti tejto reforme najviac vystupujú na, až na niekoľko výnimiek kolegovia z opozície, ktorým chýbajú elementárne poznatky či už zo zoológie, botaniky, ekológie, biológie, nehovorím už ani o ochrane prírody.
Takže ja budem veľmi rád, nebudem teraz s nimi polemizovať, ale budem veľmi rád, keď o týchto otázkach – či už na pôde parlamentu, alebo mimo neho – budeme sa ďalej baviť, a kolegov by som poprosil, aby aspoň tie základné vedomosti z oblasti ochrany prírody, z oblasti legislatívy, či už sú to smernice Európskej únie, alebo je to národná legislatíva, zákon o ochrane prírody č. 543/2002 a nadväzujúce právne predpisy, keby si ich doplnili, aby naozaj tá diskusia mohla prebiehať na potrebnej odbornej úrovni.
A možno jeden konkrétny príklad. Pán Štefan Kuffa, pán poslanec tu spomínal, že aké je to hrozné, keď ľudia z Bratislavy a zo západného Slovenska sa chodia rekreovať na východné Slovensko a že tam z toho chceme spraviť nejaký skanzen. Tak v skutočnosti je to takmer presne naopak a môžem vám zodpovedne povedať, keďže som bol pri tom, a venujem sa tej problematike dlhé desaťročia, tak Bratislava svoj národný park už má. Jediný problém, že to nie je oficiálny národný park, volá sa to Mestské lesy v Bratislave. Ale na území Mestských lesov v Bratislave tu, to sú lesy nás Bratislavčanov, máme na ploche približne 3 200 hektárov 54 % v bezzásahovom režime. A všetci sú, čuduj sa svete, spokojní. Tu naozaj sme dali (zaznievanie gongu) na prvé miesto, pred ťažbu sme dali ochranu prírody a rekreáciu, ale máme tu aj lesníkov, máte tu aj drevorubačov, máme tu, samozrejme, rekreantov, desaťtisíce ľudí sa sem chodia rekreovať, a máme tu aj ochranu prírody. A tento model, si myslím, že môže fungovať úspešne v ktoromkoľvek národnom parku a určite bude fungovať lepšie, keď správa národného parku bude mať možnosť spravovať aspoň štátne pozemky na svojom území.
Takže je to presne naopak, pán Štefan Kuffa. Ľudia z celého Slovenska chodia do Bratislavy a sú veľmi prekvapení, keď prichádzajú z takých odľahlých regiónov a myslia si, že v Bratislave žiadne lesy nie sú, a pritom naše lesy sú naozaj jedny z najkvalitnejších na Slovensku, pokiaľ ide o všetky parametre, či už to hodnotím z hľadiska lesníctva alebo ochrany prírody.
Takže verím, že aj tento úspešný model uplatníme po schválení tejto reformy aj v ostatných národných parkoch – v tých oficiálnych – na Slovensku a verím, že túto navrhovanú reformu dnes schválime.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.12.2021 o 22:21 hod.

RNDr. PhD.

Jaromír Šíbl

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22:33

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega, kolegovia, rada by som vás informovala o štúdii Národnej akadémie vied v Spojených štátoch, kde profesor Eberhard Bodenschatz, riaditeľ inštitútu Maxa Plancka, hovorí o riziku infekcie bez nosenia rúšok a definuje ho ako enormne vysoké. Hovorí o tom, že dobre nasadený respirátor dokáže... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa... (Povedané súbežne s rečníčkou.)

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
...znížiť riziko infekcie až o 90 %. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.12.2021 o 22:33 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video