9. schôdza

7.7.2020 - 15.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.7.2020 o 19:09 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 18:31

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, kolegovia, ako sa hovorí, najlepšie na koniec. Predkladám zákon, ktorý je súčasťou boja proti byrokracii, a verím, že tento zákon schválime, pretože boj proti byrokracii je súčasťou programového vyhlásenia vlády, a čo je zaujímavé, na tomto zákone veľmi intenzívne pracoval aj súčasný štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť, a teda verím, že to bude náš spoločný, prvý spoločný vládny návrh zákona a občania ušetria na čase strávenom na úradoch a na poplatkoch vďaka prijatiu tohto zákona ročne viac ako 18 mil. eur.
Tento tretí balík je jeden z prvých zákonov, v ktorom rokuje Národná rada napriek tomu, že ho predkladám ako poslanec Národnej rady, tak tento návrh zákona prešiel aj medzirezortným pripomienkovým konaním. Prešiel ho ním preto, pretože sme ho stihli ešte schváliť na konci minulého roka 18. decembra, ale keďže sa už nekonali riadne schôdze, nemohli sme ho predložiť, ale prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. Boli odstránené všetky rozpory a verím, že nebudú existovať prekážky, aby sme ho, tento zákon neprešiel aj teraz. Tento tretí balík má dva základné momenty. Bude veľkou pomocou pre podnikateľov pri verejných obstarávaniach, pretože pokiaľ nebudú verejné obstarávania, ktoré sa budú týkať špeciálnych činností, tak vlastne podnikatelia nebudú musieť nosiť žiadne potvrdenia pri účasti na verejných obstarávaniach. V prvej vlne sme totiž odstránili výpis z Obchodného a Živnostenského registra, výpis z Registra trestov, ktoré už nemusia byť predkladané. V druhej vlne sme zrušili predkladanie potvrdení o nedoplatkoch na daniach, na sociálnom a zdravotnom poistení, ktoré takisto museli subjekty, ktoré sú vo verejných obstarávaniach, predkladať.
V tretej, pripravovanej vlne chceme, a teda v tomto zákone, ktorý predkladám, chceme zrušiť predkladanie potvrdenia o pridelení IČO, potvrdenie, že hospodársky subjekt nie je v reštrukturalizácii, v konkurze, v likvidácii ani nie je na neho vyhlásený konkurz. A iba tieto potvrdenia, ktoré nebudú musieť nosiť podnikatelia, naozaj znamenajú to, že pri klasických verejných obstarávaniach sa nebudú vyžadovať žiadne doklady. Štát si ich vie už v súčasnosti zistiť sám.
S účinnosťou od 1. mája 2021 dávame časový priestor na implementáciu tohto zákona. Plánujeme teraz zrušiť ďalším osem potvrdení, ktoré, naopak, občania často dokladujú na úradoch. Návrh týchto výpisov vzišiel z konzultácie s ministerstvom vnútra, Štatistickým úradom, ministerstvom spravodlivosti, práce, pôdohospodárstva aj hospodárstva a ide o doklady, ktoré pokiaľ zákon podporíte, občania nebudú musieť nosiť. Je to kópia rodného listu, kópia sum..., sobášneho listu. Pozostalí musia nosiť mnohokrát kópiu úmrtného listu, potvrdenie o pobyte, spomínané potvrdenie o pridelení IČO, potvrdenie, že hospodársky subjekt nie je v reštrukturalizácii, v konkurze, v likvidácii ani nie je na neho vyhlásený konkurz, ďalej potvrdenie o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania a výpis z centrálneho registra hospodárskych zvierat tzv. registra fariem.
Aby ste sme si uvedomili, o aké početné potvrdenia ide, ktoré sa v súčasnosti nosiť musia, tak napríklad v roku 2018 občania predložili úradom 1,77 mil. kópií rodného, sobášneho alebo úmrtného listu. Ročne sa vydá 10-tisíc potvrdení o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania, 65-tisíc výpisov z centrálneho registra hospodárskych zvierat, približne 5-tisíc potvrdení o pobyte a približne 40-tisíc potvrdení, že subjekt nie je konkurze, v reštrukturalizácii, v likvidácii a nie je na neho vyhlásený konkurz.
Verím, teda že keďže v minulom období sa s prvým a druhým antibyroktratickým zákonom, ktorý som tu predkladal, stotožnili takmer všetci poslanci napriek politickým spektrom, a keďže, ako som na začiatku povedal, na tomto zákone pracoval v minulosti aj človek, ktorý je jedným z vládnych predstaviteľov, a hlavne preto, že tento zákon naozaj dokopy odstraňuje povinnosť nosenia takmer 2 mil. potvrdení ročne, ktoré občania či podnikatelia nosiť musia, tak verím, že napriek politickým spektrom tento zákon podporíte aj tentokrát.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

15.7.2020 o 18:31 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:36

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajcu k návrhu zákona (tlač 147). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy, a to vypustenie povinnosti predkladať orgánom verejnej moci tieto nasledovné výpisy a potvrdenia: kópia rodného listu, kópia sobášneho listu, kópia úmrtného listu, potvrdenie o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania, potvrdenie o pobyte, potvrdenie o pridelení IČO, výpis z centrálneho registra hospodárskych zvierat, potvrdenie, že hospodársky subjekt nie je v reštrukturalizácii, nie je v konkurze ani na neho nie vyhlásený konkurz, a potvrdenie, že hospodársky subjekt nie je v likvidácii.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 11. septembra 2020 a gestorský výbor do 14. septembra 2020 od prerokovania návrhu zákona v Národnej rady v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

15.7.2020 o 18:36 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:09

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Kolegyne a kolegovia, pripomínam vám, že vás srdečne do gremiálnej časti, kde je pre vás pripravené malé občerstvenie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.7.2020 o 19:09 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video