15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vstup predsedajúceho

25.6.2024 o 12:45 hod.

D.Phil.

Michal Šimečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:40

Richard Vašečka
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za reakcie. Pán doktor Stachura povedal veľmi aj také, síce stručné, lebo v rámci faktickej, ale také veľmi konkrétne veci. A samozrejme máme týchto lekárskych prípadoch, lekársky exaktne stanovených vecí, tak jednak, že v druhom čítaní, prípadne, že by prešlo do druhého čítania, by mohli byť tieto veci doplnené, upravené. A takisto, ako sme už spomínali, aj diskusii s ním, tak samozrejme, keby boli už tieto špecifiká určené vyhláškou, na ktorú by sa zákon odvolával, tak by to bolo asi najelegantnejšie riešenie toho. Ale my, ako opoziční poslanci to neurobíme, keďže ministerstvá nemáme v rukách, ale ak by touto cestou išli koaličná poslanci a vláda, tak by to mohlo byť elegantné riešenie. Myslím si, že v takýchto veciach nevedieme nejaký (...nezrozumiteľne vyslovené...), alebo nerobíme si na prieky, keď ide o deti, o naše deti. Keď ide o zdravie našej populácie a znova nechceme, ako keby teraz démonizovať energetické nápoje, alebo, potom by sme mohli už démonizovať aj kávu a ďalšie veci, ani zavádzať prohibíciu ako takú, ale myslieť na to pri deťoch, pri mládeži. A sú potom tie extrémne prípady, ako spomínal pán poslanec Pročko, kde naozaj to môže viesť až k úmrtiu, alebo k vážnym zdravotným problémom. A preto je dobré zamýšľať sa, ako toto riešiť. Už bolo spomínané, že ministerstvo zdravotníctva vydalo vyhlášku, ktorými, ktorou obmedzuje alebo reguluje predaj takýchto nápojov. Aj takýchto nápojov priamo v školách, kde sa vedie výchova a vzdelávanie a my hovoríme o celoplošnom nejakom obmedzení tohto predaja, ktorý sa deje v bežne dostupných predajniach, či s potravinami, alebo nejaké stánky s občerstvením.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2024 o 12:40 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 12:44

Michal Šipoš
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, do legislatívneho procesu prekladám za skupinu poslancov návrh zákona, ktorý sa mení číslo 447/2008 o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. V predkladanom návrhu zákona navrhujeme zvýšiť peňažný príspevok na opatrovanie detí o 200 eur, to je zo súčasnej sumy 100 eur na 300 eur. Rozdiel oproti súčasnej právnej úprave spočíva v tom, že sa strojnásobuje príspevok na opatrovanie v prípade opatrovania fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ak ide o dieťa, alebo viacero nezaopatrených detí.
Ďakujem za pozornosť a zároveň sa hlásim ako prvý do rozpravy.
Skryt prepis

Vystúpenie

25.6.2024 o 12:44 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:45

Vladimír Ledecký
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
(prosím o výmaz rečníka) Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 253.
Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky a Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa, ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave sa uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 254 zo 4. apríla 2024, v znení rozhodnutia predsedu Národnej rady č. 358 z 5. júna 2024 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali:
Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky,
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci.
Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 6. septembra 2024 a v gestorskom výbore do 9. septembra 2024.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.6.2024 o 12:45 hod.

PhDr.

Vladimír Ledecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 12:45

Michal Šimečka
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Ďakujem a otváram všeobecnú rozpravu. Do nej sa ako prvý prihlásil navrhovateľ pán poslanec Šipoš, nech sa páči.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

25.6.2024 o 12:45 hod.

D.Phil.

Michal Šimečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:47

Michal Šipoš
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, keďže vidím, že tento pracovný deň máme prítomných 5 koaličných poslancov, ktorí prišli do tejto snemovne, tak verím, že si to vypočujú nielen oni, ale aj možno tí kolegovia, ktorí tu nie sú a hlavne to budem to hovoriť pre ľudí na Slovensku, ktorí ma môžu cez internet počúvať, zatiaľ pretože zástancovia a zástupcovia nášho hnutia sú vytesňovaní z médií, zakázaní v rôznych reláciách, nemôžeme tam chodiť, nemôžeme argumentovať, tak dúfam, že aspoň takto sa ku občanom Slovenskej republiky dostanú naše návrhy zákonov a naše myšlienky.
Ja som dlho rozmýšľal nad tým, ako pomôcť rodinám a rodičom, ktorí majú ťažko znevýhodnené deti, s ťažko s ťažkým zdravotným postihom, asi každý z vás ktorý ktorý máte v nejakom širšom okruhu alebo blízkej rodine takýto takéto deti viete o čom hovorím, viete o čom je starostlivosť už už o zdravé deti je tá starostlivosť veľmi náročná, ale obzvlášť pri deťoch, ktoré sú ťažko zdravotne znevýhodnené je tá situácia oveľa oveľa ťažšia.
Tí rodičia v podstate celý život musia sa o to dieťatko starať, majú s ním oveľa viac nákladov, majú musia s ním absolvovať rôzne terapie, potrebujú oveľa viac peňazí na to, aby sa o tie deti postarali a pamätám si ako terajší vládni predstavitelia, dokonca aj náš nový pán prezident sa vyjadrovali v minulosti, keď boli v opozícii ako štát nemyslí a nedostatočne podporuje rodičov, ktorí majú takéto ťažko zdravotne znevýhodnené detičky, pamätám si ako Peter Pellegrini hovoril o tom, že nemôžme takýchto rodičov nechať na pospas osudu, dokonca 21. apríla roku 2021 hovoril o tom na tlačovke ako HLAS navrhuje jednorazovú pomoc rodinám vo výške 300 eur na každé nezaopatrené dieťa a hovoril, že to chcú urobiť čo najskôr, lebo je ten správny čas a vtedy už hovoril o tom, že verí, že sa nestane ten návrh predmetom politického boja ale nájde podporu medzi všetkými politickými stranami.
Pretože slovenské rodiny túto pomoc potrebujú a zaslúžia si ju. To bolo v roku 2021.
Potom si pamätám ako Peter Pellegrini 1. augusta roku 2023 hovoril o mamičke zdravotne znevýhodneného chlapčeka a jej problémoch a vtedy povedal ,,vraciam sa z Košického kraja a ešte ďakujem za milé stretnutie, poviem vám ale aj jeden krátky príbeh. Rozprával som sa s mamičkou v Michalovciach. Stará sa o svojho postihnutého synčeka a je s ním výlučne na oše ošetrovateľskej starostlivosti. Ten syn potreboval ísť do nemocnice. A mama tam samozrejme musí ísť s ním. Lebo sám by to nezvládol. A nakoniec táto mama, ktorá dostáva možno 500 eur mesačne na ošetrovanie, musí zaplatiť 200 eur nemocnici len preto, že jej chorý syn potreboval, aby bola s ním. Toto sú veci, ktoré nemôžeme nechať tak. Musíme podporovať ľudí, ktorí sa starajú o svojich blízkych. Nie vyberať peniaze navyše pri každej príležitosti.
Peter Pellegrini, ako nový prezident a nejaký čestný člen strany HLAS o tom hovoril viacero-krát v rôznych televíznych reláciách, kde hovoril, že štát musí nájsť peniaze na to, aby sa postaral o takéto rodiny, ktoré majú takéto deti a takto by som mohol citovať rôzne jeho výroky a vyjadrenia, mnohí z nich si viete nájsť na internete, pretože tam tam ten internet si to pamätá tie výroky.
Ešte chcem prečítať aj Programové vyhlásenie vlády, tejto vlády, ktorá vládne a krátky úryvok z neho ,,starostlivosť o starších a zdravotne znevýhodnených si vyžaduje strategické zmeny, aby zodpovedala ich potrebám.
Moderné komplexné služby dlhodobej starostlivosti, ako aj valorizácia peňažného príspevku na opatrovanie a hodinovej sadzby osobnej asistencie v závislosti od rastu minimálnej mzdy bude slúžiť posilneniu spoločenskej integrácie odkázaných ľudí, osobitne zdravotne znevýhodnených." Toľko citát z PVV tejto vlády. AK si zoberieme aký je teraz terajší stav, tak dnes je príspevok mesačný na takéto opatrovanie takejto osoby 569 eur, je to ročne , teda je to mesačný rodičov zdravotne znevýhodnených detí, teda je to na asistenciu alebo opatrovanie zdravotne znevýhodnených ľudí, pri deťoch je tento príspevok o 100 eur vyšší, čiže 669, my navrhujeme, aby to nebolo o 100 eur ale o 300 eur, čiže aspoň 860, 869 eur mesačne, mnohí si z vás pamätáte nedávnu vážnu, smutnú udalosť kedy sa stala tragédia na Liptove, kde matka v náručí s 9 ročným dieťaťom v zúfalstve sa postavila pred idúci vlak a poukázala takýmto bolestným spôsobom na dlho zanedbavím zanedbávanú a mimoriadne ťažkú situáciu rodín a osobitne jednorodičovských domácností, ktoré sa starajú o zdravotne znevýhodnené deti.
Tak ako som spomínal, každý z vás určite takúto rodinu pozná a viete ako ťažko sa takýmto rodinám žije a keďže naše hnutie SLOVENSKO sa vždy zastávalo chorých, starých a tých, ktorí si nevedia pomôcť pretože bohatí a silní ľudia, tí si vedia pomôcť, tí prežijú, tí to zvládnu, ale štát, sillný štát ako hovoria predstavitelia vládnej strany SMER, ako hovoria predstavitelia strany HLAS, ktorí sa nazývajú sociálnymi demokratmi, tak ja osobne so očakával, že prvé zákony, ktoré bude nová vláda prijímať v tomto volebnom období budú najmä o tom, aby sa vláda postarala o tých slabých a chorých, o tých ktorí to potrebujú.
Bohužiaľ dočkali sme sa zákonov, ktoré potrebovali najprv zničiť a zrušiť špeciálnu prokuratúru, rozobrať verejnoprávnu televíziu na franforce, v podstate ju zrušiť, dosadiť si tam svojho riaditeľa, svojich ľudí, taktiež zákon, ktorý sme dlho diskutovali v pléne a to je znižovanie trestov pre zločincov, naštastie tam zasiahol ústavný súd a pozastavil účinnosť, ale od vládnych strán, ktoré sa nazývajú sociálni demokrati som takýto zákon nezachytil, práve preto prichádzame my ako opozičné hnutie SLOVENSKO s takýmto návrhom a chcem vás všetkých poprosiť, aby sme vypočuli slová prezidenta Petra Pelegriniho, aby sa z takýchto vecí nerobila politika, aby sme nevyp nevybíjali z toho politický kapitál, že teraz to možno predkladá opozičná strana, alebo to predkladá hnutie, ktoré vám nie je po vôli a chcete h zrušiť, ostrakizovať, predstavitelia vládnej strany SNS nás nazývaju vredmi, tak chcem, aby ste sa povzniesli nad túto politiku vašich hlavných predstaviteľov a možno tí poslanci, ktorí sme teraz v pléne, ktorí ste prišli dnes do roboty, vládni poslanci, aby ste možno snažili sa presadiť tých vašich stranách to, že ab ysme pomohli fakt tým rodinám, ktoré sa starajú dennodenne, v podstate niektoré celý život o svoje ťažko zdravotne znevýhodnené deti.
Dať im navyše mesačne 300 eur nie je žiadny veľký peniaz pre štát, obzvlášť keď sme v prvých mesiacoch tejto vlády zaregistrovali, že si ministri premiér zvýšili mesačne platy o 3-5000 eur, obzvlásť v čase keď roujeme o zákone Lex atentát a v tomto zákone schvaľujeme rentu pre Roberta Fica, doživotnú rentu, vo výške niekoľko tisíc eur.
Keď mu schvaľujeme, alebo schvaľujete mu chcete schváliť ochranku doživotnú, šoféra doživotného, v čase keď vládni ministri si lietajú za štátne a v podstate za peniaze daňových poplatníkov na vládno špeciály na futbal.
Na jednej strane si zvýšia platy o 5 tisíc eur mesačne, a ešte aj výlet na futbal na EURO 24 im zaplatia daňoí poplatníci.
Žijeme v dobe kedy si koaličný partner vytrucuje nové ministerstvo, ktoré bude stát 200 miliónov eur ročne, keď zistíme koľko stojí nájom tohto ministerstva tak je to raz toľko ako keď sa keď išla do nájmu ministerstvo regionálneho rozvíja za Veroniky Remišovej, ktorá vysúťažila cenu 10 eur mesačne na meter štvorcový, nové ministerstvo cestovného ruchu a športu stojí 20 eur meter štvorcový.
V čase keď sa peniaze, uvažuje sa, že by sa mali kúpiť ešte nové stíhačky F16 lebo tých 14 nám nestačí, tak hovorím si, či nie je čas sa zamyslieť aj nad tými, ktorí to najviac potrebujú, nad rodičmi ktorí majú takéto ťažko zdravotne znevýhodnené deti.
Osobne si myslím, že možno to jedno krídlo tej stíhačky by nám mohli dodať neskôr, alebo by nemuselo byť zriadené to ministerstvo za 200 miliónov, alebo mohol by aspoň byť v normálnych reálnych nájmoch, normálnych, reálnych nájomných cenách.
A vtedy by sme vedeli vyčleniť tých pár stovák eur pre tieto rodiny, ktoré to veľmi potrebujú a ktoré mnohé z nich nemajú ani vplyvných podnikateľov v rodine, ani vplyvných poslancov, ani ministra, ani premiéra, ale sú odkázaní na dennodenný život takto ťažko skúšaný, iba so svojim dieťaťom.
Prosím vás vládni poslanci, skúste zvážiť či by nebolo na čase možno prijať a urobiť veľké gesto a prijať jeden opozičný návrh.
A ukázať ľuďom na Slovensku, že vy chcete ten zmier, že vy chcete ukázať nejaký nejaké gesto, pamätám si ako sme počas našej vlády schvaľovali aj opozičné zákony, keď bol ten zákon dobrý, keď mal ten zákon zmysel, keď ten zákon mal pomôcť ľuďom, tak sme pristúpili aj na schválenie opozičného zákona.
Či to boli návrhy zo strany HLAS? SMER, boli sme ochotní pristúpiť ak ak tá situácia to vyžadovala a bolo to potrebné, boli sme ochotní urobiť to gesto. Tak teraz vás chcem poprosiť vážení predstavitelia vládnej koalície, ak nemáte radi naše hnutie, nemáte radi nášho lídra, nemáte radi mňa, nechcete chodiť do relácií lebo viete, že takto nás zakážete, že takto nás budete ostrakizovať, prosím zahlasujte aspoň za tento zákon a kľudne si urobte tlačovku, že ste to urobili vy, že je to vaša zásluha, že bez nás by ten zákon neprešiel, kľudne si to odprezentujte vo všetkých médiách, ja budem rád, keď budeme môcť aspoň tato pomôcť týmto rodičom a týmto rodinám.
Neviem čo ešte viacej by som mohol povedať asi...

===== To je vaša zásluha, že bez nás by ten zákon neprešiel, kľudne si to odprezentujte vo všetkých médiách. Ja budem rád, keď budeme môcť aspoň takto pomôcť týmto rodičom a týmto rodinám. Neviem, čo ešte viacej by som mohol povedať, asi všetky slová, ktoré som chcel, sa mi minuli, ale na záver asi by som len chcel vás poprosiť, ak máte trochu svedomia, trochu srdca, trochu cítenia, skúste prekonať tú politiku, ako hovoril Peter Pellegrini, a pomôžme týmto rodinám. Nemusíme im dávať milióny, nemusíme im dávať päťtisícové mesačné navýšenia, stačí, keď im zvýšime o tých 300 eur mesačne, aby mohli dôstojne žiť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.6.2024 o 12:47 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
15. schôdza NR SR - 9.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie v rozprave 14:05

Jozef Pročko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Milá kolegyňa, milí kolegovia, áno, milá kolegyňa a milí kolegovia, začnem trošku netradične.
Pred chvíľou prišiel za mnou hore Dušan Tittel a povedal, že či pôjdem si zahrať futbal s výberom Národnej rady 6. júla... S anglickým? S Angličanmi, politikmi, pán Stachura ide, pán Truban ide, pán Truban bude veľmi silná opora, pretože je vysoký, dajú ho do branky. (Reakcia z pléna.) Tak. Začal som preto, pretože s Dušanom Tittelom som absolvoval niekoľko desiatok charitatívnych podujatí, kedy peniaze z týchto podujatí išli ľuďom, ktorí to naozaj potrebovali, a vyzbieralo sa naozaj veľmi pekné množstvo peňazí pre ľudí, ktorí to potrebovali. Ale toto by mal robiť štát. Štát by sa mal starať o tých, ktorí to naozaj potrebujú. A zvlášť by sa mal štát starať o zdravotne ťažko postihnutých ľudí. Ale už ste to dnes počuli. Tento štát sa stará hlavne o to, aby ministri a premiér Slovenskej republiky mali dvojnásobné platy, aj keď premiér Slovenskej republiky pred rokmi rozprával, že je to hyenizmus, aby si ministri a premiér zvyšovali platy. To bolo pred rokmi. Teraz asi nie sú peniaze na zdravotne ťažko postihnutých, keď dneska ste počuli pri zákone, ktorý predkladal pán Takáč, a pán Hlina o tom hovoril, sa dvojnásobne predražila ťažba dreva. Dvojnásobne sa predražila. Čiže peniaze sa musia dnes šetriť, aby sa mohli dávať na predražené veci.
Spomenul som ten, tie, v úvode tie, futbal, ten futbal a tie charitatívne akcie preto, lebo naozaj žiadna jedna vláda neurobila toľko, ako naša vláda pre sociálne odkázaných a zdravotne postihnutých. A to je fakt. To je neodškriepiteľné, je to tak. Je to tak. Teraz predkladáme zákon, v ktorom chceme, aby sa pomohlo zdravotne ťažko postihnutým ľuďom. Nie našim kamarátom, ale zdravotne ťažko postihnutým ľuďom. A ja si myslím, že na toto, nieže myslím, ja som hlboko presvedčený, že na toto sa peniaze nájdu vždy. Tento štát nikdy, nikdy, nikdy nepomáhal zdravotne ťažko postihnutým, sociálne odkázaným. Tvárili sme sa alebo tvárili sa naši, naši predstavitelia, že sú sociálni demokrati, že sú, že sú to ľudia, ktorí pomáhajú dôchodcom. Figu borovú. Figu borovú. Nikdy.
A ja som hlboko presvedčený, že aj Progresívne Slovensko, Progresívne Slovensko zahlasuje za tento zákon, pretože majú medzi sebou človeka, ktorý vie, čo to je zdravotné postihnutie a vie, ako, ako ťažko žijú ľudia so zdravotne ťažkým postihnutím a ja, v predchádzajúcom volebnom období Dominik Drdul naozaj veľmi veľa urobil pre zdravotne ťažko postihnutých a ja mu chcem aj týmto poďakovať za to, čo robil Dominik, a práve v tomto musíme pokračovať.
Denne dostávam žiadosti o pomoc od zdravotne ťažko postihnutých ľudí. Prečo? Pretože tento štát sa o nich nestará, lebo tento štát nepomáha ľuďom, ktorí potrebujú pomoc. Ja vás nebudem prosiť, že prosím vás, zahlasujte za tento zákon. Ja vám hovorím, toto je pomoc pre zdravotne ťažko postihnutých ľudí. To by malo byť normálne v normálnej spoločnosti, ako je naša spoločnosť. V Dánsku, Fínsku, Švédsku, Nórsku a vo vyspelých krajinách zdravotne ťažko postihnutí sú ľudia, ktorým štát dáva, ktorým štát pomáha, pretože tí ľudia nemôžu za svoje zdravotné ťažké postihnutie veľakrát a veľakrát musí štát pomôcť, nieže musí, mal by pomôcť.
Ja som veľmi rád, že tento zákon opäť že predkladám, predkladáme tento zákon a je len na vás, ako sa rozhodnete, na vás. Je nás tu poriedko v tomto pléne, ale tento zákon, milí občania Slovenskej republiky, je pre tých, ktorí potrebujú pomoc. Toto nie je populistický zákon, toto nie je zákon o tom, že si ideme urobiť krásne niečo, že chceme pomôcť zdravotne ťažko postihnutým. Nie. Zdravotne ťažko postihnutým sa má pomôcť a nielen takto. Nielen takto.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.6.2024 o 14:05 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:10

Martina Holečková
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ja sa musím k mojim kolegom predrečníkom pridať a povedať, že ja som tiež očakávala, že práve v tejto sociálnej oblasti a najmä v časti, kde hovoríme o pomoci deťom so zdravotným znevýhodnením, ich rodinám, že budeme ťahať, poviem to tu, spoločne za jeden povraz, ale v jednom smere, čo sa zatiaľ nedeje. Ja som z toho nesmierne, nesmierne sklamaná a musím povedať, že keď to nerobí koalícia, tak to musí robiť opozícia. Preto som veľmi vďačná, že tento, tento návrh tu máme a musím povedať aj to, že naozaj už by bolo načase to, aby sme vedeli týmto rodinám pomôcť tak, aby napríklad svoju situáciu nemuseli riešiť tým, že musia zbierať plastové vrchnáčiky, ktoré potom odovzdajú a za peniaze, ktoré za ne utržia, idú na nejakú rehabilitáciu so svojím dieťaťom, alebo niečo podobné. Že naozaj tento problém je vážny a myslím si, že každý rodič, ktorý sa stará o zdravotne znevýhodnené dieťa, si zaslúži, aby štát stál pri ňom, aby mu podal pomocnú ruku a nastavil tie podmienky pomoci tak, aby on nemusel každý deň rozmýšľať, či má na to, aby svojmu dieťaťu zabezpečil adekvátnu starostlivosť.
Nedávno sa tu hovorilo o odľahčovacej službe, s prípadom, ktorý si, predklada... pán predkladateľ, spomínal, a jednoducho tá odľahčovacia služba nám naďalej nefunguje. Je to absolútna katastrofa. My ich máme na papieri, ale reálne im nevieme zabezpečiť personálne...
===== ...sa tu hovorilo o odľahčovacej službe, s prípadom, ktorý si predkladá, pán predkladateľ spomínal, a jednoducho tá odľahčovacia fun, služba nám naďalej nefunguje. Je to absolútna katastrofa. My ju máme na papieri, ale reálne ju nevieme zabezpečiť personálne, nemáme dostatok kapacít, a o tomto sa tu už rozpráva roky. Tak pome s tým niečo urobiť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2024 o 14:10 hod.

Mgr.

Martina Holečková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:12

Jozef Pročko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
No, milá pani kolegyňa, absolútne s vami súhlasím. Musia sa robiť rôzne zbierky, ľudia sa zbierajú, pomáhajú, prosia o pomoc na svojich profiloch, pretože majú ťažko postihnuté dieťa, ktoré nemá, nemá peniaze na nový vozík, nemá, nemá peniaze na, na, na život, to je čis, to je, ako to mám nazvať sociálna demokracia SMER sa hrdí tým, že je to strana, ktorá socia, pomáha sociálne slabým. No ja som ešte ne, nezažil ich, že by niekomu, nejakému sociálne slabému človeku pomohli. Chodia do regiónov a pomáhajú svojim straníckym, svojim straníckym starostom a svojim straníckym kolegom. Je to choré, štát by sa mal starať, štát by mal poskytovať ťažko zdravotne postihnutým a zdravotne oslabeným ľuďom, v prvom rade pomoc.
Ale my, my ideme dať premiérovi Slovenskej republiky doživotnú rentu, my mu ideme dať doživotné auto. No veď dobre, tak ako v poriadku, ale dajme potom v prvom rade tým, ktorí to potrebujú, pretože premiér Slovenskej republiky, som hlboko presvedčený, tak ako vlastnou hlavou za, vie, vedel zohnať teda HLAS podobný premiérovi Slovenskej republiky vedel zabezpečiť 40 miliónov, tak premiér Slovenskej republiky si bude vedieť zabezpečiť vlastnou hlavou určite peniaze. O tom som presvedčený, ako ja poznám Roberta Fica.
Takže pomôže ťažko zdravotne postihnutým a oslabeným ľuďom. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2024 o 14:12 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:14

Michal Šipoš
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tak ja už len na záver to zhrniem pre pamäť tohto národa, pre možno internet, ktorý si to zapamätá. V tomto návrhu zákona predkladáme spoločne s mojimi kolegami za hnutie SLOVENSKO návrh, aby rodičia, ktorí sa starajú o ťažko znevýhodnené deti, momentálne ten mesačný príspevok je 560 e deväť eur pre ťažko zdravotne znevýhodnených. Pri deťoch je to navýšené o sto euro, čiže mesačne majú 669 eur. Z toho majú sa postarať, z týchto peňazí sa majú mesačne postarať o svoje ťažko znevýhodnené dieťa. A my navrhujeme, aby ten príspevok pri deťoch do 18 rokov bol o dvesto euro naviac, to znamená, aby to bolo 869 eur. Nie je to žiadna vysoká suma. Nie sú to státisíce, nie sú to milióny. Je to o dvesto euro naviac pre, práve pre tieto deti, ktoré to najviac potrebujú.
Na záver chcem len povedať, že o tom, aký silný je štát, svedčí to, ako sa vie postarať o svojich najslabších. Tak dnes, vážení páni poslanci, panie poslankyne, hlavne vyzývam poslancov a poslankyne z vládnej koalície. Drvivá väčšina z nich sa označuje za sociálnych demokratov, z tohto miesta ich vyzývam, aby aspoň takouto sumou, keď máme na, navyše na stíhačky, máme na výlety vládnych predstaviteľov vládnym špeciálom na futbal. Keď máme na to, aby sme premiérovi zvyšovali plat o päť tisíc eur mesačne a ministrom o tri tisíc eur mesačne. Ak má štát na to, aby, aby pridal ministerstvu, ktoré bolo novovytvorené 200 miliónov eur ročne, ak na toto všetko sú peniaze v tomto štáte, myslím si, že dvesto euro mesačne navyše pre rodiny, ktoré sa starajú o svoje detičky, ktoré sú zdra, ťažko zdravotne znevýhodnené, tak na to by si štát určite tie peniaze mal nájsť.
Uvidíme, ako to dopadne pri hlasovaní vo štvrtok, ale chcem aj touto cestou vyzvať všetkých, aby tento zákon podporili a pomohli týmto rodinám. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.6.2024 o 14:14 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:18

Július Jakab
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Ďakujem pekne. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi predložiť za skupinu poslancov návrh na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 108/2024 Z. z. o ochrane spotrebiteľa a o zmena a doplnení niektorých zákonov. Bližšie by som sa k nemu venoval, bližšie by som sa mu venoval v rozprave, ku ktorej sa, ku ktorej sa ja hlásim ako prvý.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.6.2024 o 14:18 hod.

Ing.

Július Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video