Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.3.2011 o 15:43 hod.

Ing.

Milan Hort

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 24.3.2011 16:17 - 16:27 hod.

Milan Hort
Ďakujem pekne.
S faktickou poznámkou na vystúpenie pána poslanca Vážneho sa hlási pán poslanec Blanár, nech sa páči, ako jediný, uzatváram možnosť prihlásiť sa s faktickou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.3.2011 15:54 - 15:55 hod.

Milan Hort
Ďalej je prihlásený do rozpravy pán poslanec Milan Laurenčík. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.3.2011 15:43 - 15:50 hod.

Milan Hort
Ďakujem.
Faktické poznámky neevidujem, a preto teraz má slovo ďalší pán poslanec, Pavol Hladký. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.3.2011 14:41 - 14:44 hod.

Milan Hort
Ďakujem.
Pani poslankyňa, máte záujem o doplňujúcu otázku? (Reakcia poslankyne.) Nech sa páči. Taktiež sú dve minúty pre vás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.2.2011 14:53 - 15:01 hod.

Milan Hort Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán podpredseda. Vážené kolegyne, kolegovia, nezvyknem reagovať na výzvy, ale v tejto chvíli som si povedal, že niečo je treba predsa len povedať.
Pán podpredseda Fico, ja som vždy rozmýšľal nad tým, že keď už sa budeme takto rozprávať, tak vám pripomeniem niektoré veci, ktoré asi je treba tuná povedať.
Dnes nás opäť školíte z demokracie. Ja by som sa chcel spýtať, či po tom, čo som sa dozvedel dva nálezy Ústavného súdu, ktoré hovorili o tom, a teraz vás nebude znehodnocovať ako právnika, ale predsa len hovorili o tom, nielen aký ste právnik, ale aj aký je váš vzťah k právu, k právnemu štátu. A pri všetkej úcte môžeme hovoriť, komu patrí Ústavný súd, ale ten Ústavný súd sme nikdy nepovažovali z pohľadu politiky za svoj. Tento Ústavný súd vyriekol dva vážne ortiele a dve vážne obvinenia vo vzťahu k vám, akým spôsobom vnímate právny štát.
Ja som sa nestihol diviť, keď som vás počul v niektorom z rozhlasových vystúpení, kde ste boli s redaktormi Slovenského rozhlasu, a tam ste povedali: "Sú to iba formálno-právne problémy vo vzťahu k nálezu Ústavného súdu." Ak Ústavný súd vyriekne, že niečo, čo ste vehementne presadzovali, na základe čoho vznikli škody, a budeme sa s tým musieť vysporiadať, vy ako právnik považujete za ústavnoprávne problémy, formálno-právne problémy, tak sa pýtam naozaj, aké je vaše vnímanie sveta, aké je vaše vnímanie toho, čo sa má nazvať právnym štátom a čo by sme predovšetkým tu v parlamente mali presadzovať.
Ja som sa vždy bál posunúť vás niekam, kam ste sa vy posunuli vtedy, keď v tejto Národnej rade sa vyhadzovali ľudia z parlamentu, keď sa ľudia posielali do jedného výboru, pretože to vtedy valcovala moc. Dnes nám tu váš kolega doniesol akýsi valec, vy ste tu vtedy sedeli, vtedy ste prehlásili, že, neviem to presne citovať, lebo vtedy som v parlamente nesedel, ale boli ste pri tom, keď sa takéto veci diali vo vzťahu k demokracii, valcovanie demokracie, a neurobili ste nič pre to, aby sa demokracia zachraňovala. Ja som sa vždy bál, aby som vás niekam ideologicky posunul, ale my sme tu naozaj už mali obdobie a niektorí, čo sme skôr narodení, aj sme tu dlhšie v parlamente, si pamätáme na to obdobie, nielen to za Mečiara, ale aj to, čo tu bolo do roku 1989, keď sa ideológia povyšovala nad právo. A boli ste niekoľkokrát pri tom, keď ste mohli chrániť demokraciu a chrániť právo a ste tak neurobili, pán kolega. A ja som rád, že to obdobie je za nami a dúfam, že už nikdy nebude. Ale, preboha, vy, ktorý ste tu sedeli, keď sa vyhadzovali ľudia z parlamentu, keď moc valcovala demokraciu, ste sa nepostavili ako demokrat za to, tak vy nás, poprosím slušne, neškoľte o demokracii.
V päťdesiatych rokoch sme zažívali alebo počúvali sme to od tých, ktorí to prežili, čo bol verejný záujem. Vy ste verejný záujem, ktorý Ústavný súd dvakrát označil ako za protiústavný, povýšili nad právo. Dneska to budeme musieť naprávať.
Pán poslanec Fico, veľmi korektne a pokorne a pokojne vás prosím, aby ste si tieto veci uvedomili, a keď aj pôjdete niekedy do rozhlasu a budete ľudí školiť o tom, že verejný záujem je postavený nad právo a nad ústavu, aby ste tak nerobili, lebo deformujete, deformujete dušu slovenského národa, ktorá potrebuje byť zreformovaná vo vzťahu k právu a pravde.
Nebudem sa baviť o vás ako o ekonómovi. Dnes sme v situácii, keď toto vládnutie je veľmi ťažké. Naozaj veľmi ťažké preto, lebo dostať republiku do 8-percentného deficitu za štyri roky, to sa Grékom podarilo naozaj iba za nejakých 15 až 20 rokov. A vy ste to dokázali. Ak si niekto myslí, že my sme tí, ktorí máme radi reformy, ktoré musia znášať ľudia, no nemáme. Ale keby sa pokračovalo vo vašom vládnutí, tak sme tam, kde Grécko, a možno ešte inde. Tak toto ako ekonóm si, prosím vás, uvedomte, že toto je pravda.
O histórii sa nebavím a o vás ako o historikovi, pretože mávate občas dobré vzťahy s predstaviteľmi cirkví, ale naozaj Svätopluk bol ten, ktorý vyhnal Metodových žiakov. Ja sa vám priznám k jednej veci, že ja som tú sochu ešte nevidel, ani som sa k tomu dodnes nevyjadroval, ale prosím vás, skúsme sa vo vzťahu k histórii dohodnúť, že to necháme na historikov.
A k tomu právnemu štátu sa ešte vrátim. Skúste niekedy povedať, čo je pre vás právny štát, keď to, že Ústavný súd dvakrát povie, že ste konali v rozpore s ústavou a potom prídete do médií a vysvetľujete, ako to bolo správne, tak to sa mi zdá už trošku silná káva pre všetkých, ktorí chcú, aby Slovensko vo vzťahu ku korupcii, vymáhateľnosti práva, k dodržiavaniu práva išlo trošku dopredu.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.2.2011 9:55 - 9:55 hod.

Milan Hort Zobrazit prepis
Pán bývalý podpredseda parlamentu pán kolega Paška (reakcie z pléna), pán bývalý predseda, pardon, pán kolega Paška, no najviac ma fascinuje slovo šaškovanie vo vašom vystúpení.
Ja si spomínam na to, keď sa v tomto parlamente predstavoval návrh na zrušenie imunity, ktorý podával predseda parlamentu, a získal tento návrh jeden hlas. To tu v histórii nebolo. Bolo to naozaj na počudovanie. A ja som vtedy nepovedal slovo šaškovanie, no dneska vám to poviem.
Pán kolega, my sme tu zažili, keď ste boli pri moci a mali ste jednoliatu koalíciu, a myslím, že dva- alebo trikrát ste museli vytiahnuť karty, čo ste neboli dohodnutí na tom, ako budete ďalej postupovať. To tu v minulosti nebolo pred vami, aby sa vyťahovaním kariet znefunkčnila Národná rada zo strany koalície. Pán predseda, spomeňte si len, trošku vám niekedy chýba v týchto vážnych preslovoch pamäť.
No a spomínam si aj na to, keď ste ráno vyhadzovali Mečiara z koalície. Potom prišiel pán Široký do parlamentu a večer ste ho ako museli vrátiť naspäť do koalície. Aj na tieto chvíle si spomíname. (Potlesk.)
A bola to iná jednoliata úžasná koalícia, ktorá vedela, čo so Slovenskom. Bohužiaľ, teda.
No a spomínam si aj na to, pán predseda, keď som bol na porade vedenia a spýtal som sa na niektoré veci, ktoré sa týkajú kúpy nových áut, kobercov, opráv všelijakých, ktoré vôbec neboli o ničom, a pýtal som sa, z čoho to zaplatíme, tak odvtedy sa porady vedenia parlamentu zrušili, pán predseda, už neboli. Lebo boli nepríjemné otázky.
Pán predseda, pamäť. Trošku vám chýba pamäť.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.2.2011 14:50 - 14:57 hod.

Milan Hort
O slovo sa prihlásil v rozprave pán navrhovateľ. Ja len chcem pána Nagya informovať, že pán poslanec Nagy v pôvodnom rozhodnutí pána predsedu parlamentu pod č. 230 je tento návrh zákona pridelený aj výboru pre kultúru a médiá, ktorý je tam dokonca gestorským výborom.
Nech sa páči, pán predseda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.2.2011 14:10 - 14:20 hod.

Milan Hort Zobrazit prepis
Takže aj ja prajem príjemné popoludnie. Takže návrh, v ktorom budeme pokračovať v prerušenej rozprave, má tlač 229. Prosím ešte aj spravodajcu z výboru pre kultúru a médiá pána poslanca Pavla Abrhana, aby sa pripravil a zaujal určené miesto pre spravodajcov. A slovo teraz dávam Richardovi Sulíkovi, ktorý... (Reakcia predsedu NR SR.) Vyhlasujem päťminútovú prestávku s tým, že poprosím organizačný výbor, aby zohnal spravodajcu pána Pavla Abrhana.

(Päťminútová prestávka.)

(Po prestávke.)

Hort, Milan, podpredseda NR SR
4a.
No, ďakujem pekne. Prosím aj ctených poslancov z opozície, aby si spomenuli na staré dobré časy. Nie je toto úplne originál, že sa robia prestávky, niečo, s čím sme neboli v minulosti kontaktovaní, takže teraz už budeme naozaj pokračovať.
Slovo má pán poslanec Sulík. Pripraví sa ako ďalší do rozpravy pán poslanec Čaplovič. Nech sa páči.

(Rokovanie o návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Sulíka na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 212/1997 Z. z. o povinných výtlačkoch periodických publikácií, neperiodických publikácií a rozmnoženín audiovizuálnych diel v znení neskorších predpisov, tlač 229.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.12.2010 14:53 - 14:55 hod.

Milan Hort Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, oslovili ste ma ako podpredsedu parlamentu, predpokladám, že na tú výzvu, ktorú ste predniesli na záver, bude reagovať pán spravodajca, ktorý sa teraz hlási do rozpravy, ale keďže ste ma v tej súvislosti vyzvali a tým, že sa SDKÚ konečne prebudilo, je prebudená SDKÚ a nebolo to príjemné prebudenie. Pán poslanec, v súlade s paragrafom rokovacieho poriadku, myslím, že 28, máte teraz priestor pred pánom poslancom Matovičom ako spravodajca, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2010 18:56 - 18:58 hod.

Milan Hort Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, chcel by som povedať tým, čo reagovali na mňa a teraz neviem presne, kto to povedal o zahraničnej politike vo vzťahu k pánovi Kubišovi a Lajčákovi. Ja som nikdy nespochybnil ani pána Kubiša, ani pána Lajčáka, obidvoch si mimoriadne vážim, že dokázali robiť zahraničnú politiku, tak ako ju robili, ale zahraničná politika, prepáčte páni, sa nerobí s poslancami, resp. veľvyslancami, tá sa robí tým, akým spôsobom krajina si dokáže vybudovať rešpekt alebo nedokáže vybudovať rešpekt na základe hodnôt, ktoré reprezentuje. Veľvyslanci to môžu už len pokaziť alebo trošku vylepšiť. Ja naozaj mám s pánom Kubišom nadštandardné vzťahy a vážim si aj pána Lajčáka.
Orbán verzus Dzurinda no, ak nemáte pamäť, tak si spomeňte na to, ako sme dokázali našou zahraničnou politikou, ktorá vychádzala z našej vnútornej sily zamedziť tomu, čo chcel Orbán na slovenskom území vo vzťahu k tým, ktorí si dajú deti do slovenských škôl. Jednoducho, veď to bola sila, ktorú sme dokázali, ktorú neprerazil Orbán, napriek tomu, že mal jasný zámysel, a veď ja viem, aký on má zámysel, pán Orbán, ale my sme to dokázali prekonať bez toho, že by sme to tu museli spoza plota vyštekávať.
Pán Senko, ten maratón pána Dzurindu v Budapešti, no to bola geniálna myšlienka, no len to asi my celkom sa na tom nezhodneme, lebo s takýmto spôsobom na domácej pôde dokázať Maďarom, že čoho sme schopní a že sme schopní, aby Maďari tlieskali nášmu expremiérovi a teraz ministrovi zahraničných vecí, keď sa vám to podarí, budem vám držať palce. A všetkým, ktorých som doplietol tými názvami tých mostov, tak sľubujem, že sa to doučím.
Skryt prepis