Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2011 o 11:39 hod.

Mgr.

Rafael Rafaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2011 11:39 - 11:41 hod.

Rafael Rafaj Zobrazit prepis
Pán poslanec, no tak vy ste naozaj predviedli obyčajnosť, neviem, či to mala byť reklama obyčajnosti na obyčajných ľudí z obyčajnej nevedomosti a komu bola vlastne určená, pretože podobne ako váš kolega Matovič opäť ste sa odklonili od predmetu prerokovávaného návrhu zákona. Možno keby ste povedali občanom nejakú analýzu, tak ako napríklad vystupujú poslanci za Slovenskú národnú stranu a poslanci za SMER, že máme tu konkrétne analýzy paragrafov, ktoré sú v rozpore so zákonmi, to, že vám ukazujeme grafy, to, že vám môžeme ukázať tuná stĺp Trianonu a opäť ďalšiu maďarskú fašistickú zástavu v Komárne, to vás, samozrejme, netrápi. Vy z titulu toho, že chcete oslovovať obyčajných ľudí a zavádzať ich v ich jednoduchom povedzme prijímaní politiky, tak tu vnášate nevraživosť, ktorú vyčítate niekomu inému.
Ale ako povedal správne pán predseda Slota, asi by bolo dobré a ja vám nabudúce na výbor pre kultúru a médiá donesiem presne, z ktorej kroniky a análov bolo čerpané, ako starí Maďari, keď sem prišli, tak párali bruchá tehotným ženám a ďalšie veci, ktoré opísal tam miestne žijúci kňaz - a tuto pán Přidal sa opäť rehoce, ako keby práve dostal vychádzku niekde z blázinca, čo ma ani neprekvapuje. (Smiech v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2011 11:12 - 11:14 hod.

Rafael Rafaj Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, sympatická snaha, ale obávam sa, že nebude dotiahnutá do konca, pretože minimálne skončí na vyhrážke vášho koaličného partnera zablokovaním parlamentu, tak ako sme to zažili na februárovej schôdzi. Pokiaľ obsah zákona nebude v súlade s ich predstavami, ostatne navrhovateľom je predstaviteľ MOST - HÍD, podpredseda vlády Rudolf Chmel.
Pokiaľ ste spomínali zvýhodňovania, tak naozaj to nie je možné, pretože je tu nález Ústavného súdu zakazujúci pozitívnu diskrimináciu. Oceňujem na druhej strane, že cítite potrebu ochraňovať aj nedefinované menšiny, ktorými je paradoxne, ktorými sú Slováci žijúci na južnom Slovensku, ale to nielen v etnických porovnaniach, tam je to možno markantné v okrese Dunajská Streda. Ale poďme sa pozrieť na problém aj politický, politickú menšinu, a preto si myslím, že je potrebné prikročiť aj k zmene zákona o voľbách do samosprávy obcí na tzv. jazykovo zmiešanom území tak, aby sa zmenil diskriminačný systém väčšinový, diskriminačný pre Slovákov, na systém pomerný, ktorý by bol pravdepodobne - iste všetci súhlasíte - aj najspravodlivejší. Pretože nehovoríme len o etnickej diskriminácii Slovákov, ale otvorene už začnime hovoriť aj o politickej diskriminácii, pretože z ústavy majú právo zúčastňovať sa na veciach verených, ale nie je to možné momentálne v praxi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2011 10:49 - 10:51 hod.

Rafael Rafaj Zobrazit prepis
Možno budete, pán poslanec, prekvapený, ale ja vám v podstate dám za pravdu. Ale hneď vám aj vysvetlím prečo.
Máte pravdu, sme všetci prevažne kresťania. Tisíc rokov sme budovali jedno kresťanské kráľovstvo. Ako uviedol včera Ján Slota, geneticky sme v podstate tiež to isté. Ten rozdiel, že autochtónni Slováci majú 80 % pôvodných slovenských génov a prišlí Maďari len niečo cez 50 % slovenských génov, nie je až taká veľká diferencia, aby sme sa tu hádali.
A poďme teda spolu budovať našu krásnu vlasť Slovensko bez toho, aby ste museli neustále zvýrazňovať svoju rozdielnu jazykovú zdatnosť alebo príslušnosť. Sám ste povedali, že sa cítite byť teda občanom Slovenskej republiky. Ja možno na rozdiel od vás by som rozlíšil ten pojem, ktorý zaviedol ešte Sládkovič: majeť a svojeť. Ale to už sú detaily, k tomu sa určite dostaneme.
Takže súhlasím s vami, že robiť nejaké veľké rozdiely medzi slovensky hovoriacimi Slovákmi a Slovákmi hovoriacimi po maďarsky je asi zbytočné. Takže dajte návrh, nech pán podpredseda vlády Chmel stiahne tento zbytočný návrh zákona a poďme sa venovať nejakým kvalitnejším a kvalifikovanejším zákonom. V tom s vami súhlasím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2011 10:30 - 10:32 hod.

Rafael Rafaj Zobrazit prepis
Milé, ale falošné. Milé v tom, že sa snažíte istou idealistickou, rozprávkovou, čiže nereálnou, z reálneho života vytrhnutého kontextu, vnímať spolunažívanie dvoch etník, ktoré sú poznačené značnou historickou traumou.
Pán poslanec z KDH, takýto prejav by som ocenil po tom, keby sa predstavitelia Maďarskej republiky ospravedlnili Slovákom za historické traumy a krivdy v minulosti napáchané. Potom by sme možno mohli urobiť akúsi hrubú čiaru za minulosťou a mohli by sme pristúpiť aj k takýmto kazateľným rečiam.
Ale spomínali ste diferenciu, prísnosť zákona, čo keď niekomu chýba 0,2 % pod kvórum? No ale nebolo vám ľúto rovnako tak dôchodcov, ktorým možno pre výpočet dôchodku chýbalo pár dní odpracovaných alebo týždňov a uplatnila sa rovnako prísnosť zákona? Alebo vám nechýba tiež pri tejto odkázanej skupine, podľa mňa určite viac odkázanej ako príslušníci menšín k tomu, že pár centov ich možno delilo od vyplatenia rôzneho stropu vianočného dôchodku?
Keď už chcete byť spravodliví, tak buďme spravodliví všade a za všetkých okolností a nielen vo vzťahu k etnickým menšinám. Máme tu iné spoločenské menšiny, voči ktorým sa správame veľmi zle.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2011 9:52 - 9:54 hod.

Rafael Rafaj Zobrazit prepis
Pán poslanec použil okrem invektív aj pojem a hodnotu domova. Domov je miesto tam, kde nám rozumejú. Lenže problém je v tom, že Slováci ako štátotvorný národ vo svojom vlastnom štáte sa už nevedia dohovoriť na celom zvrchovanom území Slovenskej republiky v štátnom jazyku. To je tragédia, pretože tento zákon ešte posilní takéto roztváranie nožníc. Práve tí obyčajní Slováci na juhu plačú a necítia sa ako doma, podobne ako ja sa necítim, keď vidím niektorého člena vlády alebo počujem niektorého poslanca v tejto sále, necítim sa ako doma, necítim sa ako v slovenskom parlamente. Bohužiaľ.
Na tie vaše invektívy, pán poslanec, vám odpoviem nie svojou rečou, ale filozofa, ktorého si nesmierne vážim. Pytagoras vám odkazuje: "Mlč, Matovič, alebo povedz niečo, čo je múdrejšie ako mlčanie."
Ale keďže to, pán kolega Matovič, neviete, tak len tliapete. A ja stále rozmýšľam, prečo vaše hodnotové postoje idú ako po nejakej sínusoide. No a nie náhodou, zhoda náhod, že ste z Trnavy a že medzi privatizovanými teplárňami má byť aj tá trnavská?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2011 9:20 - 9:22 hod.

Rafael Rafaj
 

1.4.2011 9:20 - 9:20 hod.

Rafael Rafaj Zobrazit prepis
Ďakujem, pán poslanec, že si ozrejmil aj to prostredie a začiatky, ktoré sú veľmi dôležité. Ja by som ťa chcel iba doplniť a upozorniť aj na program sebaurčenia maďarskej menšiny z 27. februára 1992, ktorý je v rozpore, a ďalšie aktivity pokračujú, v právnom rozpore s jedine uznávaným kolektívnym právom národa na sebaurčenie, na ktoré sa nemôže vzťahovať aplikovanie práv menšín. Bohužiaľ, aj pri tejto norme, aj pri obhajovaní tejto neprijateľnej normy sa argumentuje s právom, ktoré medzinárodné spoločenstvo a Charta OSN priznáva len národom, nie národnostiam.
Potom by som ešte doplnil január 1995, tzv. komárňanské protestné zhromaždenie, o ktorom sa Ján Čarnogurský vyjadril, škoda, že tu nesedia kolegovia z KDH, že ide o pokus alebo išlo o pokus vyňať časť občanov spod pôsobnosti Ústavy Slovenskej republiky.
Pán poslanec, ja si myslím a dúfam a pevne verím, že nepríde k druhému čítaniu, že Národná rada neodporučí tento návrh do druhého čítania, ako si chcel meniť, pretože mám ten názor, že čo je choré a chybne postavené na plávajúcich pieskoch, jednoducho nemožno opravovať. Pretože tento zákon nie je len likvidátor slovenskej suverenity na juhu, toto je zákon inkubátor, ktorých chce postaviť akýsi obrovský fóliovník, v ktorom a pod ktorým sa bude hovoriť len po maďarsky.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 31.3.2011 15:01 - 15:03 hod.

Rafael Rafaj Zobrazit prepis
Ďakujem za učebnicové informácie, ktoré samozrejme ako poslanci máme, pán minister, ale ja som poukázal na skutočnosť, ktorá bola zverejnená predsedom strany Rómskej únie Františkom Tankom, že približne v strede marca zaznamenali už takéto aktivity, a teda bolo to verejné oznámenie. A mám za to, že polícia by mala priebežne vyhodnocovať možné protiprávne konania. A pýtal som sa skôr na nejaké metodické pokyny. Vy ste mi odpovedali príliš všeobecne, to, čo je v zákone a na čo sa vás ja ako poslanec nemusím pýtať, pretože vieme, že takýto negatívny spoločenský jav sa deje aj pri tzv. veľkých voľbách, kde dochádzalo ku kupovaniu predovšetkým rómskych hlasov. A mám za to, že bez ohľadu na to, či jeden člen vládnej koalície zastupuje maďarskú menšinu a bez ohľadu na to, že pán Tanko uviedol, že zdroje smerujú údajne k niektorým dvom stranám, ktoré, samozrejme, nemenoval. Ja neviem, o aké ide, ale predpokladám, že polícia a ďalšie príslušné orgány monitorujúce tento stav majú zabezpečiť, samozrejme, aj predchádzanie možných takýchto nezákonných konaní. Pretože ja už som interpeloval aj štatistický úrad, oni, samozrejme, metodicky konajú presne podľa zákona a ďalších noriem. Mňa špeciálne však zaujíma takáto miera ovplyvňovania a či budete na ňu dopredu pripravený, pretože upozorňujem na ňu dopredu. Ešte stále je približne šesť týždňov k danému aktu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

31.3.2011 10:58 - 10:58 hod.

Rafael Rafaj Zobrazit prepis
Takže tým, ktorým chýbali fakty. V § 1 znenie je v rozpore s ods. 5 ústavy, pretože mení zmysel tohto ustanovenia ústavy, čo vykonávací zákon ako právny predpis nižšej právnej sily nemôže a spôsobí chaos v aplikačnej praxi. Paragraf 2 má za následok prebudovanie veľkej časti právneho poriadku Slovenskej republiky, § 8a dokonca zrušuje samotný tzv. tabuľový zákon. Paragraf 2 ods. 3 zavádza povinnosť orgánov verejnej správy upozorňovať príslušníkov menšiny, že majú právo používať svoj materinský jazyk. Paragraf 3, pokiaľ tu už namietal aj kolega Švantner, nie jedna osoba môže zastaviť rokovanie samosprávy v maďarskom jazyku. Je treba si pozrieť dôvodovú správu, čo je tam uvedené od predkladateľa, ako ostatných účastníkov konania tam uvádza starostu a hlavného kontrolóra podľa môjho názoru rovnako budú Maďari ako aj starosta. Paragraf 4 má neprípustnú nadregionálnu platnosť. Paragraf 6a v podstate si nárokuje používanie maďarského jazyka nad rámec, ktorý vymedzuje dané kvórum. Paragrafy 7c a 7d zavádzajú ako povinné orgány verejné správy, zatiaľ čo príslušníci menšín a ich predstavitelia nemajú absolútne nijaké iné povinnosti, len a len práva. Tento návrh je preto, ako vidíte, plný nejasností a je treba si podrobne čítať ďalšie obludnosti, ktoré tu sú. Napr. umožňuje používať jazyk menšiny aj v ozbrojených zložkách, keď údajne tomu rozumejú. No tí, ktorí neporozumeli, tak neporozumejú nikdy, pretože ani Slováci nie ste.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 31.3.2011 10:48 - 10:49 hod.

Rafael Rafaj
Ďakujem, pán predseda, ešte chcem dať návrh, procedurálny, aby v zmysle § 73 rokovacieho poriadku sa Národná rada uzniesla, že vzhľadom na uvedené fakty, argumenty, skutočnosti a spoločenskú nebezpečnosť prijatia tohto zákona ďalej nepokračovala o tomto návrhu zákona. Ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis